Google Pixel C review: prachtige tablet mist functionaliteit

De Pixel C is Google’s poging om de beste Android-tablet te maken en een voorbeeld te geven aan fabrikanten voor de ultieme tablet. In deze review kijken we of het apparaat de moeite waard is.

Google pakt het met de Pixel C wat anders aan dan de gemiddelde Androidtablet. Met het design focust het apparaat zich op productief gebruik. Hieronder valt onder andere teksten schrijven, emailen en je planning bijhouden. Je kunt de tablet los kopen, maar met het apart verkrijgbare toetsenbord is de ervaring uitgebreider, vooral voor lange teksten typen. Met een prijs van 499 euro voor het 32 GB-model en 599 euro voor het 64 GB-model valt de Pixel C in de duurste categorie tablets. Daarnaast moet je het toetsenbord apart kopen voor 169 euro. De prijzen van de Pixel C zijn een van de hoogste uit het Android-segment, daarmee focust Google vooral op de zakelijke gebruiker. De tablet valt hiermee in dezelfde categorie als de iPad Pro en de Microsoft Surface Pro 4. Beide concurrenten zijn duurder dan normale tablets en hebben toetsenborden als accessoires. Toch is de Pixel C van deze concurrenten de goedkoopste. Qua prijs is de Pixel C vooral een concurrent voor de Samsung Galaxy Tab S2 en de iPad Air 2. Google heeft de Pixel C voorzien van goede specificaties waaronder een Nvidia Tegra 1X en 3 GB Het werkgeheugen. Daarnaast is de tablet volledig met aluminium en glas afgewerkt voor een premium gevoel. In deze review bespreken we of we de Google Pixel C zijn geld waard vinden.

Specificaties en prijzen

Hieronder kun je de volledige specificaties van de Google Pixel C zien. Deze review is gebaseerd op een basisprijs van €499; de actuele prijs kun je hier vinden.

Specificaties van de Google Pixel C
Algemeen
 • Uitgebracht op December 2015
 • Draait op Android 6.0 Marshmallow
Processor
 • Nvidia Tegra X1
 • quadcore-processor op 1.9GHz
 • Grafisch: 256-core Maxwell
Scherm
 • 10.2" IPS LCD scherm
 • Touchscreen
 • Scherm is krasbestendig
 • 2560x1600 schermresolutie
Camera
 • 8MP camera met autofocus
 • 1080p (Full HD) video opnames
 • 2MP camera voorkant

De Pixel C is verpakt in een simpele witte doos zoals je van Google kan verwachten. Daarop staat het Pixel-symbool met de kleurenstrook. Binnenin de doos zit de Pixel C met een usb type c-lader en wat boekwerk. Wat jammer is, is dat de stroom-adapter vast zit aan de kabel, waardoor je de kabel niet kunt gebruiken om gegevens op je tablet te zetten. Als je dus gegevens van je pc over wilt zetten op je tablet zul je hier een aparte kabel voor moeten kopen. Voor een tablet van 500 euro is dit wel teleurstellend.

Voor een tablet van 500 euro is dit wel teleurstellend

Als je de tablet koopt in combinatie met het toetsenbord komt die in een aparte doos. Deze is uiteraard ontworpen in dezelfde stijl als die van de tablet. Binnenin vind je het toetsenbord zelf en een handleiding met tips voor het gebruik. De handleiding is behoorlijk handig aangezien het vastmaken van de tablet aan het toetsenbord met magneten gaat. Dat is in het begin een beetje wennen.

Het design van de Pixel C is erg simplistisch en stijlvol. De tablet heeft een 10,2 inch-scherm en is ongeveer net zo groot als een standaard iPad. Nu hebben bijna alle Android-tablet een 16:9 schermverhouding, maar de Pixel C heeft een 4:3 verhouding. Ook dit is vergelijkbaar met Apple’s iPad die altijd al deze schermverhouding gebruikten. De tablet bestaat voor het grootste gedeelte uit aluminium en glas. Wat opvalt is dat er nergens logo’s van Google op het toestel te vinden zijn op een subtiele tekst aan de onderkant na. Wat wél een leuke touch van Google is, is de led-strip aan de achterkant. Deze toont tijdens het gebruik de Google-kleuren en als de tablet uit staat geeft hij aan hoe vol de batterij nog is. De Pixel C heeft een gewicht van 517 gram wat een prima gewicht is voor een tablet van dit formaat. Hij ligt lekker in de hand en met een dikte van 7 millimeter is de tablet erg dun. Toch voelt de Pixel C erg solide en stevig.

IMG_9928

De indeling van de tablet is volledig gefocust op gebruik in landschapsmodus. Bovenaan zit de aan-uitknop met daarnaast vier microfoons. Aan de rechterkant zit één van de twee speakers en de 3,5 millimeter-poort voor je koptelefoon. Aan de linkerkant zit de volumeknop met daarnaast de tweede speaker. Verder zit er aan de linkerkant de usb type c-poort. Aan de achterkant zit een 8-megapixelcamera en de led-strip. Aan de voorkant zit het 10,2 inch-scherm en een 2-megapixelcamera.

Het is een uniek design en het werkt perfect

Een groot gedeelte van het design is bepaald door het apart verkrijgbare toetsenbord. Het toetsenbord is volledig los te koppelen van de tablet en plakt aan de achterkant van de tablet vast door middel van magneten. Het is een uniek design en het werkt perfect. Het vereist wat gewenning, maar na een tijdje klap je de tablet zo open en dicht zonder dat je erbij nadenkt.

Het toetsenbord is aan de onderkant afgewerkt met aluminium wat matcht met de achterkant van de tablet. De toetsen van het toetsenbord voelen prettig aan met de matzwarte afwerking. Daarnaast is de ‘travel’ van de toetsen, oftewel de afstand die de toetsen afleggen als ze ingedrukt worden, erg prettig. De ruimte tussen de toetsen is ruim voldoende zodat je niet snel fouten maakt tijdens het typen. Toch zijn er wat nadelen aan het design van het toetsenbord. Om een tekst te typen is het toetsenbord prima en de standaardtoetsen zitten er gewoon op. Helaas heeft Google niet optimaal gebruik gemaakt van shortcuts. Er zijn shortcuts voor multitasken, je homescherm, email en Google zoeken, maar het zou nog beter zijn als je er bijvoorbeeld de muziekspeler mee kan regelen of de zoekknop kunt gebruiken in apps in plaats van alleen als shortcut voor Google Zoeken.

Helaas heeft Google niet optimaal gebruik gemaakt van shortcuts

Het scherm van de Pixel C is één van de besten die je in een tablet kunt vinden. Het paneel heeft een diagonaal van 10,2 inch. De resolutie van het scherm is Quad HD met 2560×1800 pixels, wat neerkomt op een ppi van 308 pixels per inch. Deze QHD-resolutie zorgt ervoor dat alles haarscherp getoond wordt. Het scherm maakt gebruik van de LCD-technologie waardoor de pixels altijd branden. LCD is misschien niet de meest energiezuinige schermtechnologie, maar het zorgt wel voor een zeer IMG_9924realistische kleurenweergave en een mooie witbalans. Daarnaast kan het scherm erg helder, als je de Pixel C buiten gebruikt zul je geen moeite hebben om informatie van het scherm af te lezen. De kijkhoek van de display is ook prima, als je de Pixel C zakelijk gaat gebruiken is dat ook wel nodig. Als je af en toe een bestand of foto moet laten zien aan een collega of werkgever, is het scherm van de Pixel C zeker in orde.

Het scherm van de Pixel C is één van de besten die je in een tablet kunt vinden

Eén nadeel van het scherm is de aanraakgevoeligheid. Het scherm van de Pixel C is niet altijd even gevoelig. De ene keer werkt het scherm erg goed en registreert het alle aanrakingen perfect, maar de andere keer scroll je naar beneden en scrollt de tablet door een foute registratie de andere kant op. Wij ondervonden dit vooral wanneer de tablet erg koud was. Over het algemeen zal de aanraakgevoeligheid prima in orde zijn.

De Google Pixel C levert over het algemeen erg goede prestaties. Dit komt mede door de software, maar voornamelijk door de Nvidia Texgra 1X chipset die erin zit. Deze processor is ontzettend krachtig en maakt werken op de Pixel C erg aangenaam. Apps starten snel op en de animaties hebben bijna nooit een hapering. De chipset bestaat uit vier kernen die geklokt zijn op 1,9 GHz. Daarnaast zit er 3 GB werkgeheugen in de tablet. Deze specificaties zullen op papier niet erg schokkend zijn in vergelijking met andere tablets van onder andere Samsung, maar in de praktijk is het meer dan voldoende. Dankzij de 3 GB aan werkgeheugen blijven apps niet alleen lang in het geheugen, maar starten ze ook altijd vlot op. Het enige wat de snelheid beperkt is de animatieduur van Android. Het is een enkele keer voorgekomen dat de tablet is blijven hangen, maar dit is over het algemeen niet storend.

 

Er zit een 9243 mAh-batterij in de Pixel C. Deze enorme accu is één van de beste functies van de tablet. Google beweert dat je er tien uur mee moet kunnen werken voordat hij leeg is. Deze belofte maakt het bedrijf meer dan waar. Je kunt er makkelijk de dag mee doorkomen als je hem constant gebruikt, en als je hem af en toe gebruikt kun je er zelfs nog veel langer mee doen. Dit komt door Android 6.0 Marshmallow waarvan de stanby-stand verbluffend goed werkt. Als je de tablet in standby laat met 50 procent en hem de volgende dag weer aan zet zal de batterij waarschijnlijk op 48 procent zitten. De accu gaat dus niet alleen lang mee, maar is ook nog eens erg energiezuinig.

Je kunt er makkelijk de dag mee doorkomen als je hem constant gebruikt

IMG_9893De Pixel C ondersteunt een aantal verbindingsmogelijkheden. Als kabelverbinding zit er een usb type-c poort in de tablet. Deze verbinding is vrij nieuw en wordt nog niet door veel apparaten gebruikt. Toch zal deze kabel in de toekomst meer gebruikt worden in plaats van micro usb-kabels. Het is mooi om te zien dat Google zijn apparaten hiervan voorziet. De usb type-c poort kan sneller data overdragen dan een normale usb-poort en opladen van de 9243 mAh-batterij gaat ook erg rap. Toch is het jammer dat Google geen usb type-c naar normale usb poort-kabel heeft meegeleverd. Naast de usb-poort heeft het apparaat wifi 802.11a/b/g/n/ac², wat zowel 2,4 als 5 GHz-frequenties ondersteunt. Verder heeft de tablet Bluetooth 4.1 met ondersteuning van ‘high speed’ Bluetooth. Het is een erg compleet plaatje, het enige wat we missen is NFC, maar veel mensen zullen die niet missen in een tablet.

Als laatste hebben we nog het toetsenbord wat los te koop is. Deze presteert erg goed. Hij reageert erg snel en de verbinding met de tablet is erg stabiel. Typen met het toetsenbord is even wennen vanwege de indeling, maar na een tijdje type je er zo hele teksten op weg. Zo is deze hele review geschreven op de Pixel C, mét het bijbehorende toetsenbord.

De Pixel C is een Google-apparaat. Het is dus niet verrassend dat deze draait op Google’s laatste Android-versie, dit is Android 6.0.1 op het moment van schrijven van deze review. Er waren vlak voor de release nog geruchten dat de Pixel C op andere software zou draaien, maar dat is niet gebeurd. Toch heeft de keuze voor Android een aantal gevolgen voor de tablet die misschien niet voor iedereen praktisch uitpakken. Android 6.0 Marshmallow is afgelopen jaar geïntroduceerd en brengt een aantal goede functies met zich mee. Je kunt nu per app toestemming geven voor het leveren van gegevens en ‘Google Now on tap’ is toegevoegd aan het besturingssysteem. Now on tap is een functie die bij Google Now hoort, als je de home-knop ingedrukt houdt, scant Google de pagina en geeft relevante links.

Zodra je niet goed kunt multitasken wordt het lastig om je laptop helemaal te vervangen met zo’n tablet

Screenshot_20160119-142612Deze functies hebben zeker een toegevoegde waarde, maar toch is er een functie voor de Pixel C die we missen en dat is splitscreen. De tablet is bedoeld voor zakelijke gebruikers die hun tablet willen gebruiken als laptop. Zodra je niet goed kunt multitasken wordt het lastig om je laptop helemaal te vervangen met zo’n tablet. Toch heeft Google al aangekondigd dat deze modus met de nieuwe Android-versie naar de Pixel C komt, maar dat duurt nog even. Naast de missende splitscreenfunctie is er nog een probleem. Niet alle apps uit de Google Play Store zijn te gebruiken in landschapsmodus. Als je de tablet koopt zonder toetsenbord heeft dit niet zoveel effect op jouw gebruik, maar als je de tablet aanschaft met dit toetsenbord en gebruikt in landschapsmodus, zal je dit wel merken. Bepaalde apps forceren je om de tablet te draaien. Nu is dit geen fout van Google zelf. Alle Google-apps zijn geoptimaliseerd voor landschapsmodus en de meeste apps uit de Play Store ook, maar het is wel iets om in je achterhoofd te houden als je het toetsenbord erbij koopt.

Verder is Android vlekkeloos. De Google-toetsen onderin hebben een iets andere lay-out dan dat je gewend bent. De multitask-knop zit helemaal rechts, en de home- en terugknop zitten aan de linkerkant. Dit is slechts een kwestie van wennen. De Pixel C komt in twee varianten, een met 32 GB opslaggeheugen en een met 64 GB opslaggeheugen. Houdt rekening met ongeveer 6 GB opslaggeheugen voor Android zelf, wat neerkomt op respectievelijk 26 en 58 GB opslaggeheugen wat je echt kunt benutten. Voor de gemiddelde gebruiker zal dit meer dan genoeg zijn, maar het is jammer dat er geen 128 GB-variant is voor mensen die meer bestanden op willen slaan. Als laatste softwarepunt is pure Android een van de beste besturingssystemen voor mobiele apparaten. Daarnaast zal de Pixel C altijd als een van de eerste de nieuwe updates krijgen.

De Pixel C is niet specifiek gefocust op multimedia, zo is er geen FM-radio en worden er geen oordopjes meegeleverd. Qua software krijg je de standaard Google-apps. Je hebt Google Foto’s voor je afbeeldingen. Deze app werkt zeer goed en slaat eventueel al je foto’s op in de cloud zodat je ze vanaf elk toestel met die app kunt bekijken. Verder heb je Play Muziek, Play Films en Play Boeken voor al het andere multimediagebruik. De apps werken erg goed en hebben stuk voor stuk een ruim aanbod aan films, muziek en boeken zolang je maar betaalt. Uiteraard kun je ook je eigen multimedia op je tablet zetten. De geluidskwaliteit van de Pixel C is erg goed. Aan de zijkanten van de tablet zitten speakers waar relatief gezien erg mooi geluid uit komt. Dit is stereo-geluid wat een film kijken erg plezierig maakt. Daarnaast kunnen de speakers ook vrij luid.

Als laatste categorie van de multimedia-afdeling is de camera. Aan de achterkant zit een 8-megapixelcamera en aan de voorkant zit een 2-megapixelcamera. Het is maar net hoe belangrijk je de camera in je tablet vindt. De meeste mensen gebruiken hem niet, maar stel dat je dit wel van plan bent, raden we het nemen van foto’s met de Pixel C niet aan. De kwaliteit is slecht en er is veel ruis in de foto’s. Het enige goede aan de camera is dat de kleuren erg waarheidsgetrouw worden vastgelegd. Helaas is dit niet genoeg om het gebrek aan detail goed te praten, maar het nemen van foto’s is bij een tablet niet een hoofdfunctie, in tegenstelling tot smartphones. Als je af en toe een foto maakt van een document zal dit ruim voldoende zijn.

De kwaliteit is slecht en er is veel ruis in de foto’s

De Pixel C is een mooie tablet met een aluminium behuizing, een extreem goede accuduur en een prachtig QHD-scherm. Daarnaast zijn de prestaties erg goed en voor een Android-gebruiker zal het besturingssyteem erg vertrouwd aanvoelen. Verder is het toetsenbord een goede toevoeging, al hadden wij liever wat extra shortcuts gezien zoals het regelen van de muziekspeler of een zoekfunctie binnen een app. Misschien voegt Google deze functies later alsnog toe met software-updates, maar voor 169 euro is het wel een dure accessoires met weinig extra toevoegingen behalve dat het een toetsenbord is en het mooi aan de tablet vastgemaakt kan worden met magneten.

Uiteindelijk is de Pixel C gewoon een zeer goede tablet. Alleen we vragen ons af in hoeverre hij goed aansluit bij zijn doelgroep. Dit zijn zakenmensen of studenten die de tablet gaan gebruiken voor taken als teksten typen, mailen en webbrowsen. En voor die doelgroep zal het apparaat misschien kritieke functies missen. De ontbrekende splitscreenfunctie is toch wel de grootste tegenvaller en voor multitaskers is het vervelend om steeds maar één app tegelijk open te hebben. Daarnaast is het kleine aantal apps wat niet in landschapsmodus opent ook vervelend, maar in de toekomst zal Google hier waarschijnlijk aan werken. Het wil met de Pixel C namelijk een voorbeeld wil geven aan andere tabletfabrikanten. Als je van plan bent om veel foto’s te gaan maken met je tablet raden wij je deze tablet niet aan omdat de kwaliteit gewoon niet zo goed is. Toch zal dit voor veel mensen geen kritiek punt zijn en voor af en toe een foto is de camera meer dan voldoende.

De Pixel C bevindt zich in een markt die aardig wat concurrentie heeft. Er zijn meerdere bedrijven die toekomst zien in het zakelijke gebruik van een tablet. Met een prijs van 500 euro voor het instapmodel van de Pixel C, exclusief toetsenbord, is er genoeg concurrentie. Zo is er de Microsoft Surface Pro 3. Deze tablet draait een volledige versie van Windows wat meer opties van een normale laptop biedt dan Android nu doet. Met een prijs van 549 euro, voor het instapmodel exclusief toetsenbord, is de Surface Pro 3 een waardige tegenstander. Verder is er nog de iPad Air 2, die te koop is vanaf 460 euro voor het 16 GB-model. Van deze tablet is ook nog een 4G-variant beschikbaar voor een hoger bedrag. Het nadeel van iOS is

dat het, net als Android, niet goed geoptimaliseerd is voor zakelijk gebruik. Als laatste is er nog de Samsung Galaxy Tab S2. Deze tablet biedt meer opties

IMG_9926

zoals splitscreen-modus vanwege de eigen skin die Samsung over Android heen gelegd. De Tab S2 is al te koop vanaf 470 euro, voor de 32 GB-variant met een 9,7 inch-scherm. Alle prijzen zijn van januari 2016: het kan dus zijn dat deze zijn veranderd op het moment dat jij het leest.

Toch kleven er een paar nadelen aan de Pixel C

Onze mening over de Google Pixel C is dat het een erg mooie tablet is met een goed afgewerkt en innovatief design. De specificaties zijn allemaal dik in orde zoals je van een tablet mag verwachten die 500 euro kost. Toch kleven er een paar nadelen aan de Pixel C. De splitscreen-functie wordt waarschijnlijk pas met de volgende Android-versie geïntroduceerd en de apps zijn nog niet allemaal geoptimaliseerd voor gebruik in landschapsmodus. Als je dit geen probleem vindt, is de Pixel C zeker een aanrader omdat het scherm en het gebruik over het algemeen zeer goed is. Als je de Pixel C elke dag gaat gebruiken met zakelijke doeleinden zouden wij aanraden om te kijken naar de Surface Pro 3. Als je meer geld over hebt zou je zelfs naar de nieuwere variant, de Surface Pro 4, kunnen kijken.

Onze review score
Pluspunten
 • Mooi scherm
 • Snel
 • Aluminium design
Minpunten
 • Duur
 • Geen splitscreen-functie
 • Camera

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters