Prada Phone by LG 3.0

Prada en LG hebben een lange geschiedenis met elkaar en brachten samen één van de eerste touchscreentelefoons op de markt. Onlangs bloeide de samenwerking tussen de twee merken weer op en daar is een nieuw, derde toestel uit voort gekomen. Dit keer gaat het om een high-end smartphone.

Prada Phone by LG 3.0 hoofdfoto

 

Halverwege 2009 vertelde LG dat men in 2012 de op één na grootste telefoonfabrikant wilde zijn, en dat er een derde Pradatoestel in de planning stond. Anno 2012 is de Koreaanse fabrikant bij lange na geen nummer twee telefoonproducent, maar is er wel een derde Pradatelefoon aan de horizon verschenen. Een telefoon die, zoals ook al in 2009 voorspeld op Android draait. Drie jaar geleden classificeerden we dat overigens nog als een ‘merkwaardig gerucht’. Maar inmiddels is alles anders in de telecommarkt, en we hadden in 2009 ook zeker niet verwacht dat LG zo lang nodig zou hebben om het derde Pradatoestel op de markt te krijgen.

Het eerste concrete gerucht over dit nieuwe Pradatoestel, de telefoon uit 2009 is hoogstwaarschijnlijk geschrapt, dook afgelopen zomer op, toen een roadmap van LG lekte. De ‘Prada K2’ zoals het toestel toen heette, zou een 4,3″-scherm krijgen, 8,5mm in dikte zijn, een dualcoreprocessor hebben en op Android Gingerbread draaien. Spot on, zo bleek. Alleen het design is in de tussentijd nog flink op de schop gegaan, en het toestel heeft de helft van het geheugen dat er toen in zat gekregen. Een later gelekte video liet wel het uiteindelijke model zien en half november liet LG weten inderdaad met een nieuwe Pradatelefoon bezig te zijn, inclusief een aantal schetsen van het toestel. De aankondiging bracht dan ook weinig nieuws boven tafel.

Deze Prada Phone is een nieuwe poging van LG om zijn smartphonebusiness weer overeind te helpen. Het drietal high-endtoestellen waar LG vorig jaar mee kwam, de Optimus 3D Speed, Optimus Black en Optimus 2X Speed, had niet het beoogde effect. Dus nu gooit LG het over een andere boeg, gezien de vorige Pradatelefoons redelijk succesvol waren. De specificaties van het nieuwe toestel zijn niet verkeerd en de afwerking is een stuk beter dan bij de gemiddelde telefoon.

Uitspraken doen over hoe de Prada Phone by LG 3.0 gaat verkopen durven we noch aan het begin van deze review noch aan het einde te doen, dat heeft namelijk grotendeels te maken met het vertrouwen dat de consument nog heeft als het gaat om telefoons van LG. Maar we zullen wel onderzoeken of je al dan niet een miskoop doet met de Prada Phone, en of het toestel de potentie heeft om LG vooruit te helpen.

Prada Phone by LG 3.0

 

Prada Phone by LG 3.0

 

Prada Phone by LG 3.0

 

Prada Phone by LG 3.0 handson

 

Prada Phone by LG 3.0 handson

 

Het moge duidelijk zijn dat de Prada Phone by LG 3.0 voor echte Pradafans geen concurrentie heeft, hooguit van de marktplaatsverkopers die nog een oudere Pradatelefoon in de aanbieding hebben. Maar het is ook geen geheim dat de gemiddelde smartphonekoper niet direct een die hard-Pradafan is. En voor die mensen heeft deze telefoon zeker wel concurrentie.

De belangrijkste concurrent is natuurlijk de Samsung Galaxy S II, de koning in het huidige smartphonelandschap. Een andere belangrijke concurrent is de HTC Sensation XE, naast de Galaxy S II waarschijnlijk de meest bekende Androidsmartphone met een dualcoreprocessor op het moment. Gezien de specificaties en ontwerpfilosofie is echter de Motorola Razr een veel belangrijker concurrent. Het toestel heeft dezelfde processor, een soortgelijke camera, dezelfde schermgrootte, is net als de Pradatelefoon gericht op design en flinterdun. En dan zijn er nog de Galaxy Nexus en binnenkort de Sony Xperia S die het de Prada Phone moeilijk gaan maken in de Androidmarkt.

Kijken we iets verder dan Android, dan staan er eigenlijk nog twee echte concurrenten aan de horizon: de Apple iPhone 4S en de Nokia Lumia 800. Beiden erg andere toestellen, maar wel toestellen die net als de Prada Phone vechten om de titel koning der smartphones.

Prada Phone by LG 3.0 handson

 

Algemene gegevens
Merk LG
Type Prada Phone by LG 3.0
Besturingssysteem Android 2.3
Aangekondigde updates Android 4.0, Q2 2012
Updatezekerheid Laag
Ontwerp
Afmetingen 128x69x8,5 mm
Gewicht 138 gram
Form-factor Slate
Behuizing Plastic
Kleuren Zwart
Scherm
Diagonaal 4,3″
Type LCD
Verbeteringen Nova Display
Resolutie WVGA, 480×800 pixels
3D Nee
Processor en Geheugen
Chipset Texas Instruments OMAP 4430
CPU 1GHz dualcore ARM Cortex A9
GPU PowerVR SGX540
RAM 1GB
ROM 512MB
Meegeleverd geheugen 8GB (intern)
Energie
Gesprekstijd 5 uur
Standby-tijd 330 uur
Accu 1540mAh
Verbindingen
3G Ja
LTE Nee
Bluetooth Bluetooth 3.0
Wi-Fi b/g/n
DLNA Ja
Wi-Fi hotspot Ja
NFC Ja
Verbindingspoorten
Netwerkkaartslot SIM
Geheugenkaartslot MicroSD
Communicatiepoort MicroUSB
Audiouitgang 3,5mm jack
TV-uit 3,5mm jack
Multimedia
Primaire camera 8MP
Secundaire camera 1,3MP
Autofocus Ja
Flitser Led
Videocamera 1080p@30fps
FM Radio Ja, met RDS
Audio mp3, wma, wav, aac
Video mp4, DivX, Xvid
Locatieservices
GPS Ja
Digitaal kompas Ja
Kaarten Google Maps
Navigatie Google Maps Navigation
Internetservices
Applicatiewinkel Android Market
Muziekwinkel Nee
Exchange Ja

De Prada Phone heeft een dubbele doos, die bestaat uit een simpele kartonnen buitenkant met alle informatie erop, en een mooie binnendoos met een ledermotief erop. Daar staat helemaal geen informatie op, behalve het Pradalogo, wat ook de reden is waarom er nog een doos omheen zit. Die doos zal uiteraard niet gebruikt worden om ten toon te stellen in de winkel, en dat staat er ook expliciet op vermeldt. De inhoud van de doos is heel wat minder speciaal. LG levert een headset, een USB-kabel en een lader mee. Die headset is net als het toestel Pradabranded en heeft ook een opvallend design. Het gaat hier om een in-ear-headset, wat we altijd prettig vinden. Een geheugenkaart is niet meegeleverd, maar dat wordt goed gemaakt door het feit dat de Prada acht gigabyte aan intern geheugen heeft.

De Prada Phone draait natuurlijk allemaal om uitstraling, en het design is daar een belangrijk onderdeel van. En we kunnen oprecht zeggen dat dit een telefoon is waar je mee gezien mag worden, ook als je geen Pradafan bent. Het toestel is erg strak vormgegeven met oog voor detail, en is ook lekker dun. Met 8,5mm is het één van de dunste telefoons op de markt en daardoor glijdt hij makkelijk in je zak, of waar dan ook. Het is overigens wel een flinke jongen, ook voor een telefoon met een 4,3″-scherm is hij aan de grote kant. Dat, in combinatie met het feit dat hij zo dun is, zorgt er wel voor dat het toestel niet heel fijn in de hand ligt.

De bouwkwaliteit van de Prada Phone hebben we niets op aan te merken. Het toestel heeft dan wel geen unibody en maakt ook geen gebruik van hippe materialen, maar voelt wel gewoon stevig en premium aan. En dat is toch uiteindelijk waar het om gaat.

De voorkant van de Prada Phone is strak zwart. Er zijn wel knoppen onder het scherm aanwezig, maar die zijn met de beste wil van de wereld niet te zien als ze niet aanstaan. En dat is wel een mooi gezicht. Verder zit er boven het scherm een Pradalogo en daarnaast de secundaire camera met een aantal sensors. Helemaal bovenaan zit uiteraard de secundaire speaker, die niet al te opvallend weggewerkt is tussen de glasplaat van het scherm en de rand. Die rand loopt heel dun om de hele voorkant heen, maar doet nauwelijks af aan de strakheid van het toestel.

Prada Phone by LG 3.0 design

 

Prada Phone by LG 3.0 design

 

Prada Phone by LG 3.0 design

 

De achterkant van de telefoon heeft een soort ledermotiefje gekregen en is prominent voorzien van het Pradalogo. Het LG-logo is ook aanwezig hier, maar een stuk minder opvallend. Verder zitten de speaker en de camera op de achterkant, welke beiden gelukkig mooi onopvallend weggewerkt zijn.

Prada Phone by LG 3.0 design

 

Prada Phone by LG 3.0 design

 

Prada Phone by LG 3.0 design

 

De zijkanten van de Prada zijn net zo strak als de rest van het toestel. De links zitten alleen twee kleine zwarte streepjes die de volumetoetsen voorstellen, de rechterkant is helemaal leeg.

De bovenkant is uitgerust met een viertal rondjes. Links zit de 3,5mm jack, rechts geheel symmetrisch een ronde powerknop. In het midden zit ook een rondje, in dit geval het knopje waarmee je de afscherming voor de MicroUSB-poort weg kunt schuiven. Een beetje links zit een vierde rondje, de cameratoets. Tenminste, het knopje roept de camera op, maar wel de secundaire camera. Dat verraadt, samen met het feit dat het knopje aan de bovenkant zit, dat het bedoeld is als spiegelfunctie. Daarmee differentieert deze Prada Phone zich nog wat extra. Aan de onderkant zitten, naast het gaatje voor de microfoon, ook twee rondjes, maar die zijn niet functioneel.

Prada Phone by LG 3.0 design

 

Prada Phone by LG 3.0 design

 

Prada Phone by LG 3.0 design

 

Prada Phone by LG 3.0 design

 

Prada Phone by LG 3.0 design

 

Het scherm van de Prada is zeker niet verkeerd, het Novadisplay is lekker helder en verder ook niet slecht. Wat minder tevreden zijn we over het toetsenbord van de Prada, dat is gewoon niet handig ingedeeld.

Scherm

Een eigenschap van het Novadisplay dat in de Prada Phone zit is dat hij extreem helder is, en dat is inderdaad het geval in dit toestel. En dat maakt dat het geheel er erg mooi uitziet, zelfs naast het scherm van de Galaxy S II is de Prada erg mooi. De WVGA-resolutie is voldoende op het schermformaat van 4,3″ maar geenszins spannend, en datzelfde geldt eigenlijk voor de kleuren, contrasten en inkijkhoek. De kleuren zijn overigens wel natuurlijker dan die van het gemiddelde amoledscherm, en dat zorgt er samen met de helderheid voor dat het scherm overall toch erg mooi is.

Toetsen

Screenshot Prada Phone by LG 3.0

De capacitieve knopjes onder de Prada Phone zijn als de verlichting niet aan staat compleet onzichtbaar. Dat is erg mooi, maar soms wel een beetje lastig. Want als je niet precies weet waar ze zitten dan kan je er nog weleens eentje missen. De fysieke knopjes op de Prada Phone zijn erg klein en zodoende wat minder prettig in gebruik.

En ook het onscreen toetsenbord van het toestel is niet zo prettig. De knopjes zijn groot genoeg en prima te raken, maar helaas is het vrij lastig om leestekens te produceren. In de balk boven de toetsen, waar normaal woordsuggesties staan, zijn als je na het typen van een woord op de spatiebalk gedrukt hebt, zijn enkele leestekens te vinden. Mits je dit ingesteld hebt, tenminste. Andere leestekens zijn wat ingewikkelder. Op de standaardpagina van het toetsenbord zit alleen de punt. Als je die lang ingedrukt houdt komt er een lijstje met meer leestekens, maar dat is niet echt ideaal. Een andere optie is om naar de speciale leestekenpagina te gaan, maar ook dat is geen ideale oplossing.

Een ander probleempje zit hem in de spellingcorrectie. Ten eerste is het niet mogelijk om een woord achteraf nog aan te passen zonder hem te wissen. Daar komt bij dat het niet echt makkelijk is om een woord toe te voegen aan het woordenboek. Daarvoor moet je hem eerst aantikken zodat er geen ander woord dat het toestel wel kent verschijnt. Vervolgens moet je het woord in je geschreven tekst ingedrukt houden en in het menu dat dan verschijnt de optie om het woord aan het woordenboek toe te voegen kiezen. Dat doen andere fabrikanten toch wel een stuk beter.

De interface van de Prada Phone is niet veel anders dan die van LG’s andere Androidtelefoons, maar heeft grafisch wel een flinke verandering gekregen. Het geheel is helemaal in strakke zwart-wit-stijl uitgerust om zo de stijl van Prada wat beter tot uiting te brengen. De prestaties van het toestel zijn prima, afgezien van een sporadische hiccup.

Lockscreen

Screenshot Prada Phone by LG 3.0

Het lockscreen van de Prada Phone biedt enige informatie over gemiste gesprekken, nieuwe mailtjes en dergelijken en geeft daarnaast de tijd en datum weer. Daarnaast kun je er vinden met welk netwerk je belt en wat de eventuele oplaadstatus van je telefoon is.

Om van het lockscreen door te gaan naar je homescreen, moet je het schermpje omhoog schuiven. Dat gaat soepel en probleemloos.

Homescreen

Screenshot Prada Phone by LG 3.0

De opzet van de homescreens is bij de Prada Phone hetzelfde als bij de meeste Android-toestellen. Onder zit een balkje met een aantal sneltoetsen, die je voor de verandering zelf kunt indelen. Daarboven zijn een aantal homescreens die je zelf in kunt delen. Daarbij kun je kiezen tussen 3, 5 of 7 schermen, die je in een handig overzichtje kunt bekijken door een pinch-beweging te maken.

Het toevoegen van widgets is in dit toestel helaas afgekeken van de Samsung Galaxy S II. Dat wil zeggen dat je widgets, en ook andere zaken, toevoegt via een balkje onderaan het scherm. Dat werkt gewoon niet zo lekker als het standaard systeem van Android. Wel fijn is de Prada-stijl, die heel wat strakker oogt dan de grafische stijl die LG meestal gebruikt. Leuk is ook dat je de icoontjes van programma’s op je homescreen kunt vervangen door één van de tientallen standaardicoontjes die wel in de goede stijl zijn.

Nieuw is de mogelijkheid tot het creëren van scènes. Dit is iets dat bij toestellen van HTC al geruime tijd mogelijk was, maar nu dus ook doorgesijpeld is in het portfolio van andere fabrikanten. LG pakt het wel wat minder uitgebreid aan als HTC: bij de Prada Phone kun je alleen de indeling van je homescreen opslaan als scènes. Wallpapers staan hier los van.

Mocht je zelf een launcher willen installeren, dan heeft LG daar alvast goede faciliteiten voor aangelegd. Via een programmaatje genaamd Home selector kun je namelijk switchen tussen verschillende launchers. Overigens kun je hier niet kiezen voor de standaard Android launcher, dat is dan wel weer een beetje jammer.

Screenshot Prada Phone by LG 3.0

 

Screenshot Prada Phone by LG 3.0

 

Screenshot Prada Phone by LG 3.0

 

Menu

Screenshot Prada Phone by LG 3.0

In het menu van de Prada Phone is goed te zien dat het een LG is. Het standaard menu bestaat niet, zoals bij de meeste Androidfabrikanten, uit pagina’s, maar uit een lijst met meerdere categorieën. Daarin staan alle app-pictogrammen in rijen van vier onder elkaar. De categorieën zijn uit de doos applicaties, Google services en downloads, maar dat kun je aanpassen. Het menu kun je ook nog als pagina’s rangschikken, dan krijg je een x-aantal pagina’s met maximaal 16 applicaties die je vrij kunt indelen.

Vanuit het menu kun je zoals we gewend zijn ook applicaties verwijderen. Dat doe je door manage apps te kiezen en vervolgens het rode kruisje boven een picogram in de drukken. Als je een applicatie graag op je homescreen wilt hebben kan dat ook, dan hoef je hem alleen maar in te drukken en naar de gewenste locatie te verslepen.

Instellingen

Screenshot Prada Phone by LG 3.0

Bij de instellingen kun je een ontzettend grote lijst aan categorieën vinden, waarbinnen vaak weer een flinke waslijst aan instellingen staat. Hierdoor is het soms even zoeken voordat je gevonden hebt wat je wilt, maar het zorgt er wel voor dat je op de Prada Phone werkelijk alles kunt instellen.

Naast het erg uitgebreide set instellingen dat standaard in Android zit, levert LG nog wat extra’s mee. Allereerst is er het kopje Gesture, waar je dingen kunt vinden als het toestel op zijn kop leggen om het alarm te snoozen, of het toestel op z’n kop leggen om de videospeler te pauzeren. Ook toegevoegd door LG is de mogelijkheid om het lettertype van de telefoon te veranderen. Standaard is dat het erg strakke ‘Prada’, maar je kunt ook kiezen voor bijvoorbeeld het meer speelse ‘Playful’, het standaard Androidlettertype ‘Droid Sans’ of het golvende ‘Ballerina’.

Multitasking

Screenshot Prada Phone by LG 3.0

Messaging-applicaties en dergelijken die op de achtergrond actief zijn geven meldingen via het menuutje daarvoor, dat je kunt uitklappen door de statusbalk bovenaan het scherm naar beneden te ‘trekken’. Hier komen bijvoorbeeld ook downloads uit de Android Market te staan. Je kunt hier tevens je muziek bedienen en je verbindingen beheren, wat erg makkelijk werkt.

Zoals we gewend zijn van Android is er een menu aanwezig waar je de zes programma’s die je het laatst gebruikt hebt kunt vinden. Hier is ook een knop naar het taakbeheer te vinden, die uit vier tabbladen bestaat. Het eerste tabblad geeft de actieve applicaties aan, die je vanaf daar ook meteen kunt beëindigen. Het tweede tabblad laat zien welke applicaties je geïnstalleerd hebt en geeft je de mogelijkheid ze te verwijderen. Tabblad nummer drie bevat informatie over het geheugen, zowel intern als extern. In het laatste tabblad staat wat informatie over de taakbeheerder zelf.

Screenshot Prada Phone by LG 3.0

 

Screenshot Prada Phone by LG 3.0

 

Prestaties

Screenshot Prada Phone by LG 3.0

Een goede high-end-smartphone valt of staat met de prestaties die hij levert. Daarbij kunnen we gerust zeggen dat de Prada Phone blijft staan, maar soms wankelt het toestel wel een beetje. Dat heeft er niet mee te maken dat hij taken niet snel uitvoert of instabiel is, maar wel dat het toestel soms traag is met het reageren op je input. Soms duurt het een seconde voordat er iets gebeurt nadat je op een item in het menu hebt geklikt en dat is wel een beetje hinderlijk.

Verder scoort het toestel erg goed en is hij vergelijkbaar met een Samsung Galaxy S II. Vooral in de browser is die wel net wat sneller, maar het openen van apps bijvoorbeeld gaat bijna net zo snel. En dat is gewoon ruim snel genoeg. Ook de ervaring tijdens het bladeren is erg vloeiend, mits hij niet blijft hangen zoals hierboven beschreven.

Ons gebruikelijke Quadrant-rondje doorloopt de Prada Phone zonder al te veel moeite. Het toestel komt uit op een nette score van rond de 2800 punten, wat ook voor een dualcoretelefoon best goed is. Ter vergelijking: de HTC Sensation haalde zo’n 2200 punten, de LG Optimus 3X Speed zo’n 2650, de Motorola Razr zo’n 2500 en de Samsung Galaxy S II zo’n 3800.

De Prada Phone is op entertainmentvlak goed uitgerust. Het heldere en grote scherm zorgt ervoor dat je makkelijk en goed video’s kan kijken en de 8-megapixelcamera maakt meer dan redelijke foto’s. Ook de muziekfunctie hebben we niets over te klagen. Alleen de videocamera valt tegen: die heeft geen autofocus.

Foto

Screenshot Prada Phone by LG 3.0

De Prada Phone heeft een bekende camerainterface die erg lijkt op die van LG, maar dan met iets minder poespas. Dat betekent dat het geheel grafisch gewoon wat strakker is en daar zijn we zeker een voorstander van. Aan de linkerkant zitten een aantal sneltoetsen voor veelgebruikte instellingen en tevens een knopje naar een menu met meer instellingen. Qua instellingen heeft de Prada Phone een redelijk uitgebreid pakket. Dingen als de ISO, witbalans en belichting kun je instellen en daarnaast is er touchfocus en nog een aantal snufjes aanwezig. Zo uitgebreid als sommige telefoons, met dingen als de mogelijkheid om het contrast in te stellen, is het echter niet. Desondanks vinden we de instellingen die je met de Prada Phone kunt doen ruim voldoende. De enige verbeterpuntjes als het gaat om de ervaring van het fotograferen zijn het ontbreken van een fysieke cameraknop en de vrij grote shutter lag.

Onder de 8-megapixelcameratelefoons scoort de Prada Phone ongeveer gemiddeld. De foto’s zien er in goede omstandigheden mooi uit en de kleuren zijn goed, en ook in iets mindere omstandigheden houdt de Prada Phone zich redelijk goed. Als het echt donker wordt gaat het toestel onderuit, maar dat is geen schande voor een telefoon.

Camerasample Prada Phone by LG 3.0

 

Camerasample Prada Phone by LG 3.0

 

Camerasample Prada Phone by LG 3.0

 

Camerasample Prada Phone by LG 3.0

 

Camerasample Prada Phone by LG 3.0

 

Camerasample Prada Phone by LG 3.0

 

Camerasample Prada Phone by LG 3.0

 

Camerasample Prada Phone by LG 3.0

 

Camerasample Prada Phone by LG 3.0

 

Camersample Prada Phone by LG 3.0 test

 

Screenshot Prada Phone by LG 3.0

Zoals de meeste producenten, heeft LG voor de galerij de prima software van Google omarmd. Picasa is helemaal geïntegreerd in de software. De hoofdpagina bestaat uit een soort muur met al je albums erop die mooi geanimeerd is. Als je een album aanklikt krijg je een vergelijkbare muur te zien, waarbij je kunt kiezen of je al je de afbeeldingen los wilt weergeven, of in mappen wilt zetten op basis van de datum dat de foto gemaakt is. Uiteraard kun je met een simpele druk op de knop een diashow starten en ook foto’s delen via mail, bluetooth, DLNA, Twitter of Picasa is geen probleem.

Wat LG wel heeft toegevoegd, is een image editor. Daar kun je een aantal simpele bewerkingen toevoegen op alle foto’s die lokaal op je toestel staan. Je kunt daar foto’s bijsnijden, draaien en het formaat wijzigen. En je kunt autocorrectie toepassen of de contrasten, helderheid, verzadiging of tint veranderen. Daarnaast zitten er nog een aantal standaardeffectjes in de software. Zo kun je foto’s cartoonificeren, verscherpen, solariseren of schetsen. Tot slot kun je nog een kader om je foto zetten of een andere foto erin plakken. Allemaal niets wereldschokkends, maar wel leuk voor Twitter of Facebook wellicht.

Screenshot Prada Phone by LG 3.0

 

Screenshot Prada Phone by LG 3.0

 

Video

Screenshot Prada Phone by LG 3.0

LG heeft zeker niet bezuinigd op de videoplaybackmogelijkheden bij de Prada Phone. Het toestel pakt al onze testfilmpjes probleemloos, en dat is een redelijk uitzonderlijke prestatie. In de praktijk betekent dat dat de Prada Phone mp4-, DivX-, Xvid- en mkv-video’s allemaal tot een resolutie van 1080p HD kan afspelen, en meer hoef je ook echt niet te verlangen van een smartphone tegenwoordig. Fijne bijkomstigheid is natuurlijk dat het scherm van het toestel zich prima leent voor dit soort activiteiten.

Mocht je het schermpje van de Prada Phone nou nog steeds niet groot genoeg vinden om je films op af te spelen, dan kun je ze ook via DLNA op een ander scherm afspelen. Daarvoor moet je in het menu het knopje ‘Smart Share’ indrukken. Dan kun je apparaten uit je huidige Wi-Fi-netwerk zoeken.

YouTube-ondersteuning mag uiteraard niet ontbreken. Die is toegevoegd via de eigen applicatie van Google, die eigenlijk op elke Androidtelefoon staat. Die is gewoon erg goed en daar hebben we weinig op aan te merken. Alle functies zijn er, het ziet er prima uit en je kunt bij een video direct de beschrijving, gerelateerde video’s en reacties zien.

De filmopname van de Prada Phone zijn we nou niet zo kapot van. Het apparaat neemt video’s op in 1080p HD, maar daarbij ontbreekt autofocus en moet gezegd worden dat de video’s niet bepaald veel details hebben. Ook loopt een filmpje weleens vast. Hoe de filmpjes er precies uitzien, kun je in het filmpje hieronder zien dat we opgenomen hebben met de Prada.

Muziek

Screenshot Prada Phone by LG 3.0

De interface van de muziekspeler is in essentie de standaard Android-interface, met verschillende tabbladen die muziekfilters voorstellen in het beginscherm. Het afspeelscherm is wel wat getweakt door LG, en is opnieuw wat strakker dan in vorige LG’s. Centraal staat zoals altijd de albumart, met boven een viertal knoppen en beneden de bediening voor je muziek. Naast deze standaard interface, is er ook nog een coverflow-achtige interface beschikbaar als je het toestel op zijn kant draait. Dan krijg je alle albums te zien waaruit je direct bestanden kunt afspelen via een balkje met wat bedieningselementen eronder. Qua instellingen is er niet heel veel te vinden. Het meest opvallende is een timer om de muziek automatisch af te sluiten na een bepaalde periode. Handig als je nog weleens de neiging hebt om in slaap te vallen met je muziek aan. Ook in de muziekspeler is Smart Share geïntegreerd zodat je je muziek makkelijk naar een draadloze audio-installetie kunt sturen.

De Prada Phone heeft LG’s bekende, normaliter een beetje kinderlijke, speler met een wieltje waarmee je je radio ouderwets kunt afstellen. Het wieltje is in ere gehouden, maar gelukkig heeft LG het design nog verder verbeterd en ziet het er nu echt strak uit. Ook in de FM Radio komt de slaaptimer naar voren, wat nog steeds geen overbodige luxe is voor sommigen. Uiteraard is het wel nodig om een headset aan te sluiten voordat je muziek kunt luisteren. Ook als je dat via de speaker wilt doen.

De kwaliteit van de muziek door de oordopjes is prima en de klank kan verder getweakt worden middels een aantal equalizers. De speaker is niet zo best. Hij is niet bepaald hard en op zijn hardste volume kraakt hij ook nog eens als de pest.

Screenshot Prada Phone by LG 3.0

 

Screenshot Prada Phone by LG 3.0

 

Screenshot Prada Phone by LG 3.0

 

Gaming

Games meeleveren vond LG, net als de meeste toestelproducenten, niet nodig. Als je wilt gaan gamen met de Prada zal je dus de Android Market moeten gaan afspeuren. De winkel zelf zullen we in het volgende hoofdstuk bespreken, het gameaanbod komt hier aan bod. Er zijn steeds meer kwalitatief steeds betere games verkrijgbaar in de Android Market. Dingen als Asphalt, Dungeon Defenders, Sims en GTA III zijn best diepgaand en daar kun je wel de nodige uren aan kwijt zijn als je een beetje fanatiek bent. De kracht van Android-games ligt echter meer bij de simpele spelletjes als Cut the Rope, Angry Birds, Fruit Ninja en Wordfeud. En die zijn ook veelvuldig en vaak gratis aanwezig in de Android Market, dus de gemiddelde mobiele gamer zal met de Prada 3.0 zeker aan zijn trekken komen.

De Prada Phone doet op het gebied van productiviteit niet onder voor de gemiddelde high-end-Androidtelefoon. Het toestel is dus ook geschikt voor mensen die wat minder met mode hebben en wat meer met hun leven geordend houden. Het toestel heeft standaard het prima Polaris Office voorgeïnstalleerd, kan uiteraard navigeren en is als extra uitgerust met een NFC-chip en bijbehorende deelsoftware.

Agenda

Ook bij de agenda is alles wat LG al had weer aanwezig, maar in iets strakkere vorm. Het beginscherm is standaard de maandweergave waar je snel kunt zien welke dagen een afspraak bevatten. Een tik op de dag brengt de dagweergave tevoorschijn, waar je je schema van die dag kunt bekijken. Verder is er ook een zogenaamde agendaweergave, waar al je aankomende afspraken te vinden zijn.

Synchroniseren van de agenda gaat met Exchange of Google. Daarvoor zijn allemaal aparte agenda’s aanwezig, je kunt dus niet afspraken via meerdere manieren synchroniseren. En je moet ook altijd even oppassen dat je de afspraak in de goede agenda plaatst, waarbij het toestel wel je keuze van de vorige keer onthoudt. Handig is dat via Google ook de mogelijkheid bestaat om een online agenda weer te geven, in ons geval bijvoorbeeld die van de sportvereniging.

Screenshot Prada Phone by LG 3.0

 

Screenshot Prada Phone by LG 3.0

 

Office

Screenshot Prada Phone by LG 3.0

Polaris Office, de standaard Officesoftware van de Prada Phone, is een prima programma. Je kunt Word-, Excel- en Powerpointdocumenten bekijken en bewerken. En ook PDF’jes bekijken met deze software kan. Alle bestanden die je kunt bewerken kun je vanzelfsprekend ook aanmaken, en dat werkt allemaal prima. Bladeren door grote spreadsheets is misschien niet ideaal op een touchscreen, maar met deze software is het nog best te doen. Onderaan staat een balkje, waar je afhankelijk van het soort document dingen mee kan veranderen, toevoegen enzovoorts. Zo kun je bij Excelbestanden formules invoegen met een knop in de onderbalk en bij een Powerpointpresentatie kun je bijvoorbeeld een diashow starten met een dergelijke knop.

Naast het Officepakket heeft de Prada Phone ook een programma voor notities, genaamd Richnote. Daarmee kun je simpel notities maken en die delen, naar wens als afbeelding of als tekst. In het geval van een afbeelding krijgt de ontvanger een plaatje van een notitieblokje met je notitie erin gestuurd, wat overigens ook de interface van het programma is. Niets spannends dus allemaal, maar wel gewoon handig.

Screenshot Prada Phone by LG 3.0

 

Screenshot Prada Phone by LG 3.0

 

Browser

Screenshot Prada Phone by LG 3.0

De browser van de Prada Phone is eigenlijk het deel dat de grootste aanpassing heeft gekregen ten opzichte van de gemiddelde Androidtelefoon. Tijdens het browsen zit er standaard een knopje rechtsonderin het scherm, waarmee je een balkje kunt uitklappen. Dat balkje bevat de belangrijkste knoppen, namelijk terug, vooruit, tabbladen en nieuw tabblad. Daarmee zijn je tabbladen altijd beschikbaar en dat vergemakkelijkt het browsen met tabbladen aanzienlijk. Ook het toegevoegde overzichtje van meest bezochte pagina’s als je een tabblad opent is handig.

Verder is de browser gewoon goed. Hij is lekker snel in gebruik en kan de meeste pagina’s wel laden. Ingesloten video’s en dergelijken werken relatief goed. Het gaat niet extreem snel, maar zo werkt dat nou eenmaal op een smartphone. Het laden van zware pagina’s is geen probleem en dat geldt ook voor het navigeren over dergelijke pagina’s.

Locatieservices

Screenshot Prada Phone by LG 3.0

De locatieservices die Google zelf levert zijn al top-of-the-bill, dus daar heeft LG niets aan toegevoegd. En terecht. De telefoon wordt geleverd met Google Maps, Google Maps Navigation en Google Places.

Google Maps behoeft natuurlijk weinig verdere uitleg en is gewoon een super handige applicatie. Vooral de zoekfunctie is erg handig, bij elke zoekterm komt de zoekmachine met prima antwoorden over plaatsen in de buurt. Zo is de dichtstbijzijnde supermarkt, telefoonwinkel of pizzeria altijd binnen handbereik. En natuurlijk is het ontzettend handig om alvast te kunnen verkennen waar je bijvoorbeeld een weekendje weg gaat. Dat wordt met StreetView nog vergemakkelijkt.

Als je wil navigeren en je hebt en bestemming gekozen, dan kun je kiezen tussen autonavigatie, wandelnavigatie of een routebeschrijving. Bij de eerste twee kom je in de navigatieapplicatie terecht en wordt je route uiteraard meteen uitgestippeld. En dan kun je simpelweg de gesproken aanwijzingen of de pijltjes op het scherm volgen. En eventueel kun je nog POI’s in de buurt aanzetten zodat je op de kaart ziet als je bij een benzinestation of iets dergelijks bent. Overigens is ook OV-informatie aanwezig, maar die kan in ieder geval in Nederland niet tippen aan de progamma’s die hier speciaal op gericht zijn zoals 9292ov pro of NS Reisplanner Xtra.

De navigatie-app biedt ook een verkeersoverzicht, waar je de actuele verkeerssituatie op je route kunt zien en eventueel een alternatief kunt plannen. Verder kun je bijvoorbeeld kiezen tussen kaart- of satelliet-weergave en kun je desgewenst tolwegen en snelwegen vermijden. Natuurlijk ontbreekt ook StreetView niet, waardoor je alvast kunt kijken hoe een plek er ongeveer uitziet.

Places is eigenlijk een soort vervanging van de zoekfunctie van Google Maps. In plaats van een zoekterm ingeven in dat programma, kun je ook Places gebruiken. Dat is eigenlijk een grote verzameling POI’s. Zo kun je makkelijk toeristische attracties, cafés, pinautomaten, tankstations of restaurants in de buurt vinden. Als je die gevonden hebt kun je ze in Google Maps weergeven, er naartoe navigeren, gegevens erover vinden of de plek beoordelen.

Een nadeel is dat je kaarten altijd van het internet moet halen en dat de locatieservices in het buitenland dus eigenlijk niet veel waard zijn. Daar zullen zuinige Nederlanders immers hun dataverbinding uitzetten, omdat mobiele data in het buitenland kapitalen kost. Voordeel van de online kaarten is natuurlijk wel dat je met de Google Maps-kaarten werkt, die zeer goed up-to-date gehouden worden. Je hoeft dus geen moeite te doen om kaartupdates te downloaden.

Screenshot Prada Phone by LG 3.0

 

Screenshot Prada Phone by LG 3.0

 

Screenshot Prada Phone by LG 3.0

 

Standaardapplicaties

Alle standaard applicaties zijn wel aanwezig op de Prada Phone. Zo is er een rekenmachine, een wekker, een voicerecorder en een nieuwsapplicatie. LG heeft daar zelf nog een aantal dingen aan toegevoegd, waarvan we de belangrijksten hieronder zullen bespreken.

Een vrij simpele applicatie is de bureaubladapp. Die is eigenlijk ongeveer hetzelfde als de klok die standaard in Android verwerkt zit, maar dan in Pradastijl. Allereerst toont de applicatie gewoon een mooie klok, en daarnaast zijn er tabbladen met een kalender en met een diashow te vinden. De applicatie is misschien niet bepaald nuttig voor de gemiddelde consument, maar in combinatie met de standaard die LG los verkoopt, is het toch wel een erg mooie accessoire op je bureau. En dat is natuurlijk ook belangrijk bij een Prada-apparaat.

Prada Phone by LG 3.0

 

Screenshot Prada Phone by LG 3.0

Ook het vermelden waard is de NFC-applicatie. Near Field Communication is al tijden in the picture in de mobiele wereld, maar lijkt nu eindelijk wat meer toepassingen te krijgen. Mobiel betalen is voorlopig toekomstmuziek, maar makkelijk info delen kan al wel. Met de Prada Phone kun je contacten, een url, een memo, een gespreksaanvraag, een sms of een afspraak met een tag of apparaat delen. En natuurlijk kun je tags uitlezen. Dat is pas echt handig als er ook echt meer tags gebruikt gaan worden en meer apparaten zijn die hiermee overweg kunnen, maar dan is het wel handig. Je kunt hiermee, mits je wat wilt investeren, ook handige toepassingen zonder dingen te delen bedenken. Als je bijvoorbeeld een NFC-polsbandje op de kop tikt, kun je die zo programmeren dat je toestel direct een nummer belt of naar een bepaalde site gaat als je hem aantikt.

De andere toegevoegde programma’s zijn allemaal niet bijster spannend. LG heeft nog een aandelenapplicatie toegevoegd, en van Google zelf komt de nieuwsapp. Die doen hun werk, maar dat is het ook wel. Interessanter is RemoteCall, hoewel je daar als het goed is niet mee te maken krijgt. Die applicatie geeft de klantenservice, mits je daar toestemming voor geeft, de mogelijkheid om bij problemen in te bellen op je toestel en je zo op afstand te helpen. Mits dat aan de kant van de klantenservice ook goed gaat, is dat een slimme toevoeging wat ons betreft.

Extra applicaties

Screenshot Prada Phone by LG 3.0

Voor extra applicaties is the place to be de Android Market. De Market is een strak vormgegeven applicatie die alle waar die je kunt downloaden/kopen overzichtelijk weergeeft. Inmiddels zijn applicaties redelijk goed te ontdekken en is de Android Market erg mooi en strak.

Het beginscherm van de Market biedt legio lijstjes met applicaties, bijvoorbeeld een lijstje met uitgelichte apps, de populairste betaalde apps, de populairste gratis apps, de best verdienende apps en apps die in populariteit toenemen op dit moment. Daarnaast kun je natuurlijk gewoon door de categorieën van de market bladeren, of een applicatie zoeken via de zoekfunctie.

In het applicatiescherm vindt je veel informatie, bijvoorbeeld screenshots, een video, een beschrijving, een uitgebreid rapport over de beoordeling van gebruikers en verwante applicaties. Los daarvan biedt de Android Market ook een scherm on je eigen applicaties te managen. Daar kun je applicaties eventueel updaten en bekijken welke apps je allemaal hebt gedownload.

Het aanbod van de Android Market is dan wel in aantal niet zo groot als dat van Apple’s App Store, de market beschikt over honderdduizenden applicaties en alles wat je nodig hebt kun je er wel vinden. Voordeel is ook dat de prijzen van de Android Market over het algemeen vrij laag liggen, waarmee de applicatiewinkel een groot voordeel heeft ten opzichte van bijvoorbeeld de Windows Marketplace.

Google heeft ook een speciale website voor de Market waarmee je via je computer applicaties kunt uitzoeken. Als je ingelogd bent met je Google-account kun je ook nog eens automatisch en draadloos applicaties laten installeren op je toestel.

Geheel tegen de trend in, heeft LG op de Prada Phone geen software voorgeïnstalleerd om je sociale netwerken mee bij te houden. Dat wil overigens niet zeggen dat dat niet kan met het toestel, je moet er alleen wat meer moeite voor doen. De mailapplicatie valt ons in negatieve zin op vanwege de problemen die hij heeft met synchronisatie, maar verder gaat communiceren prima op de Prada Phone.

Bellen

Screenshot Prada Phone by LG 3.0

Alle telefoon-functies zijn direct vanaf je homescreen te bereiken middels een aantal knoppen in het onderste balkje. Daar is een snelkoppeling naar de contacten-applicatie en eentje naar de telefoon-app. Die laatste is in essentie gewoon een numeriek toetsenbord waar je een nummer kunt draaien, waar een aantal handigheden aan toegevoegd zijn. Zo kun je gebruik maken van smart dialing. Ook zit er een knopje waarmee je in plaats van kunt bellen ook een nieuw sms’je kunt sturen. Daarnaast zitten er snelkoppelingen naar je logboek en je contacten.

De contactenapplicatie is prima en heeft ook beperkte integratie voor social networking. In de instellingen kun je Facebook, Twitter en MySpace instellen. Daarbij wordt de info van het sociale netwerk aan je telefoonboek toegevoegd bij bestaande contacten. Verder werkt het telefoonboek gewoon prima en kun je er alles mee doen wat je kunt verwachten; ook synchronisatie met Google of Exchange is geen probleem.

Met de belfunctie zelf is ook niets mis, het toestel heeft een voldoende gesprekskwaliteit en hetzelfde geldt voor het bereik en het volume van de ringtones.

Sms

Screenshot Prada Phone by LG 3.0

Als je de berichtenapplicatie binnengaat krijg je meteen je recente conversaties te zien, weergegeven als een chat-gesprek nadat je erop geklikt hebt. Helemaal bovenaan is een knop om een nieuwe conversatie te beginnen. Om een sms’je te verzenden hoef je alleen maar een nummer en een bericht in te typen en vervolgens op ‘verzenden’ te drukken, waarna je het bericht meteen in het venstertje te zien krijgt zoals in een msn-gesprek.

In de instellingen kun je van alles en nog wat instellen met betrekking tot de berichten. Zo kun je een maximaal aantal sms’jes dat je telefoon opslaat toewijzen, het toestel vertellen of hij reclame sms’jes mag binnenhalen en cell broadcasting aan- of uitzetten.

Email

Screenshot Prada Phone by LG 3.0

In principe is de werking van de mailfunctie op de Prada Phone prima. Er zijn gescheiden applicaties voor Gmail en andere mailaccounts, wat misschien niet iedereen prettig zal vinden. Maar het instellen van die beide apps is doodsimpel en je kunt ook met beiden je mail prima managen, lezen, beantwoorden en schrijven. Je kunt bijlagen bijvoegen of openen, dingen in mappen toevoegen of labelen, mails doorsturen en allen beantwoorden kiezen. Dat is allemaal prima dus.

Waar het mis gaat is bij de synchronisatie met exchange. De Gmailapplicatie werkt probleemloos en synchroniseert gewoon goed, maar als je een exchange-account gebruikt gaat dat allemaal wat minder. Soms komen mails pas heel laat een keer binnen en handmatig updaten heeft soms geen enkele zin terwijl er wel nieuwe mails op je server staan. Ook terugcommuniceren wat je hebt gedaan met je mailtjes op het toestel doet deze telefoon niet goed. Zo kan het dus zomaar zijn dat je van die tien nieuwe mailtjes die je hebt de helft leest en de helft verwijderd, en dat er dan op je server nog steeds tien ongelezen mailtjes staan. En dat is wel redelijk hinderlijk en zou niet moeten mogen bij zo’n dure telefoon.

Chatten

Chatten met de Prada Phone kan standaard via Google Talk, een soort tegenhanger van WhatsApp van Google. Een groot probleem met die applicatie is dat je vrienden zelf moet toevoegen en het ook zelf moet activeren. Dat bijna niemand in Nederland het gebruikt, helpt ook niet mee. Als gevolg kun je niet bepaald veel met de applicatie op het moment.

Jammer, want verder is de software wel goed. Naast gewoon chatten, kun je ook videobellen met de applicatie. Dat maakt de app in potentie nog interessanter, maar voor het videobellen gelden natuurlijk dezelfde beperkingen.

Gelukkig kan je natuurlijk ook gewoon een msn-programma of WhatsApp op je telefoon installeren. In de Android Market zijn genoeg chatprogramma’s te vinden om toch makkelijk via internet berichtjes te versturen.

Sociale netwerken

Bij het kopje ‘accounts en synchronisatie’ in de instellingen staat een mooi knopje ‘Social+’ waar je je sociale netwerken kunt instellen. Dat gaat om Twitter, Facebook en MySpace, maar het instellen van een account daar lijkt alleen een koppeling met de contacten teweeg te brengen. Een programma om ook daadwerkelijk mee te Twitteren of Facebook te checken ontbreekt namelijk op de Prada Phone.

Opnieuw biedt de Android Market hier de oplossing. Daar staan genoeg programma’s in waarmee je naar hartenlust kunt Twitteren, Facebooken, of werken met welk sociaal netwerk je dan ook gebruikt.

De gemiddelde smartphonebatterij gaat bij intensief gebruik ongeveer een dag mee, en dat is precies wat de batterij van de Prada Phone ook doet. Als je het toestel echt veel gebruikt dan gebeurt het weleens dat hij ’s avonds al aan de prik moet, maar over het algemeen kun je de dag precies doorkomen.

Accutijd (dagen) ~1 ~2 ~3
Batterij BL-44JR
Capaciteit 1500mAh
Techniek Lithium Ion
 
1Hele dag online (exchange, mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s
Prada Phone by LG 3.0 batterij

 

Onze review score
Pluspunten
  • Mooi design
  • Super helder scherm
  • Strakke grafische interface
  • Goede en complete videospeler
Minpunten
  • Hapert geregeld
  • Software heeft wat rare puntjes
  • Tegenvallende videoopname
  • Prijzig

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters