Preview Sony Ericsson Yari, Aino en Satio (Idou)

Donderdag 28 Mei was All About Phones uitgenodigd door Sony Ericsson om naar een presentatie te komen van de producent in Londen. Op de presentatie werden drie toestellen aangekondigd waarvan we er eentje, die voorheen door het leven ging als de Sony Ericsson Idou, al kenden. Inmiddels wordt het toestel de Satio genoemd en All About Phones heeft in twee dagen heel wat tijd met dit toestel en zijn kleinere broertje en zusje de Yari en Aino kunnen doorbrengen.

Onlangs waren wij te gast bij Sony Ericsson in Londen. De producent hield daar een groot persevent waarbij de Nederlandse pers ook uitgenodigd was. Tijdens dit event wist de producent ons te verrassen omdat ze welgeteld drie toestellen officieel voorstelden aan het grote publiek. Eén daarvan was eerder al bekendgemaakt, maar dan onder een andere naam, namelijk Idou. Inmiddels weten we dat het toestel voortaan als de Satio door het leven gaat en tegelijk met de Satio komt nog een andere touchscreen-telefoon genaamd de Aino. Tot slot wist Sony Ericsson ook nog een game-telefoon te introduceren die Yari genoemd mag gaan worden. Al deze namen betekenen feitelijk niets maar zijn geïnspireerd op de Japanse taal, de taal van het land waar deze toestellen ontworpen zijn.

Inmiddels is ook duidelijk dat Sony Ericsson een geheel nieuwe weg is ingeslagen en met een nieuwe en vooral frisse start verder wil gaan. Zo heeft de producent aan All About Phones laten weten dat multimediamodellen zoals de Satio voortaan in Japan ontworpen zullen worden en niet meer in Europa. Europa zal vervolgens op zijn beurt samen met Amerika de mid-range en de low-end voor rekening gaan nemen als het gaat om design.

In de paar uur dat we met de toestellen hebben mogen spelen, hebben we al een erg goede indruk gehad van hun werking en wat ze allemaal wel en niet kunnen. In deze preview kun je dan ook een vroege hands-on beschrijving verwachten met de benodigde lading foto’s van All About Phones.

Sony Ericsson Londen 2009 

Sony Ericsson Yari AAP

De Yari is een soort grote broer van de Sony Ericsson F305. Het is een game-telefoon die beweging kan herkennen door middel van zijn camera. Hierdoor kun je erg grappige spelletjes spelen op het toestel. Zo had Sony Ericsson tijdens de persconferentie een dame en een heer neergezet die yoga-oefeningen deden. De heer filmde de dame die vervolgens op haar beurt moest nadoen wat op het scherm van het toestel gebeurde. Dit zag er niet alleen grappig uit maar het werkte ook nog bijzonder goed. Daarnaast viel ook gelijk op dat het toestel bijzonder snel werkte en ook adequaat reageerde op de input van de camera.

Het toestel zelf ligt prima in de hand. Het voelt erg licht aan en daarnaast gaat het open- en dichtschuiven prima. Wel voelt de achterkant een beetje plastic aan maar dat is op zich niet erg aangezien het hier om een mid-range toestel gaat. De telefoon zelf reageert erg goed en daadkrachtig op input. Alle menu’s worden zonder moeite op het scherm getoverd. Zelf hebben we met een toestel gespeeld dat nog beschikte over bètasoftware, daar was echter weinig van te merken.

Het toetsenbord van het toestel is ook prima ook al is het niet erg geschikt voor grote vingers. Wel moet je de toetsen wat diep indrukken wat soms een beetje mis kan gaan. Daarentegen werkt de navigatietoets weer uitstekend. De camerakwaliteit is goed te noemen en voor zijn prijsklasse meer dan goed. Het was wel even wennen om met de toetsen te spelen die rondom de navigatietoets zitten maar op zich zijn deze erg groot dus ze missen zal je niet lukken.

Al met al is de Sony Ericsson Yari een prima toestel voor zijn prijsklasse. Het toestel ligt prima in de hand, heeft een leuk scherm en is snel te noemen. Je kunt de Yari eind Q3 van dit jaar in de winkels verwachten.

Sony Ericsson Yari

 

Sony Ericsson Yari

 

Sony Ericsson Yari

 

Sony Ericsson Yari, Aino en Satio (Idou)

 

Sony Ericsson Yari, Aino en Satio (Idou)

 

Sony Ericsson Yari, Aino en Satio (Idou) AAP

 

De Sony Ericsson Aino is een toestel dat we totaal niet zagen aankomen. Het toestel was voor het event nog niet uitgelekt en daardoor was de verrassing des te groter tijdens het event. Allereerst moet gezegd worden hoe uitzonderlijk mooi het scherm van het toestel is. Het scherm is allereerst erg groot te noemen en daarnaast kraakhelder. Het mooie is dat elk menu, elke afbeelding en alle andere schermpjes altijd full-screen worden afgebeeld door het toestel. Wel is het jammer dat het touchscreen niet meer werkt als het toestel uitgeschoven is en het toetsenbord er onderuit gekomen is. Sony Ericsson heeft besloten dat het toucscreen alleen te gebruiken is als het toestel ingeklapt is.

Sony Ericsson Aino AAP in hand

 

Sony Ericsson Aino

 

Sony Ericsson Aino

 

Sony Ericsson heeft de Aino voorzien van een geheel nieuwe interface die erg veel doet denken aan die van de Playstation 3. De interface ziet er erg gelikt uit en het geheel werkt ook nog eens erg goed op het toestel. Zo is er ook een speciaal muziekmenu dat alle nummers met album-art weergeeft. Het muziekmenu is erg simpel maar ook weer erg mooi en heeft allemaal vloeiende effecten met zich meegekregen.

Het menu van de Aino is ook snel te noemen ook al was er af en toe een kleine hick-up te merken, maar dat schrijven we toe aan de bètasoftware waarmee we gewerkt hebben. Opvallend was ook de integratie met de Playstation 3 via een Wi-Fi-netwerk. Zo kun je de Playstation 3 besturen via de Aino wat erg goed en vooral soepel werkte. Het scherm van de PS3 werd geprojecteerd op dat van de Aino en door het toestel te kantelen en op het scherm te drukken kon je bijvoorbeeld racen via je telefoon. Sony Ericsson is dan ook van plan om al zijn producten nog beter te laten samenwerken door middel van andere applicaties en vergaande integratie van producten en diensten.

Sony Ericsson Aino AAP

 

Sony Ericsson Aino

 

Sony Ericsson Aino

 

Sony Ericsson Aino

 

Sony Ericsson Aino

 

Sony Ericsson Aino

 

Het toestel zelf werkt zoals gezegd erg goed. Daarnaast ligt het prima in de hand, ook al is het wel even wennen dat het wat langwerpig is. Zo is het toetsenbord dat er onderuit komt prima maar mede door het grote scherm heb je opeens een heel lang toestel in je handen liggen. Hierdoor kun je met je vingers ook lastig het scherm bereiken waardoor het begrijpelijk wordt dat het touchscreen dan uit staat. Het touchscreen reageert prima op input maar het unlocken van je scherm kan nog een hele klus zijn aangezien het pijltje omhoog bewegen nog wat stroef ging. Sony Ericsson heeft ons er echter van verzekerd dat die kleine bug nog gladgestreken gaat worden.

Al met al is het toetsenbord prima te bedienen en mensen met grote vingers kunnen ook terecht bij de Aino. Het toestel ligt prima in de hand ook al is het wat lang. Het toestel voelt prima aan en het scherm ziet er heerlijk uit tijdens het gebruik. Ook het vernieuwde menu mag er wezen en met dit toestel zet Sony Ericsson dan ook een prima stap wat ons betreft.

Sony Ericsson Aino

 

Sony Ericsson Aino

 

Sony Ericsson Aino

 

Sony Ericsson Aino

 

Sony Ericsson Aino

 

Sony Ericsson Aino

 

Sony Ericsson Aino

 

Sony Ericsson Aino AAP zwart

 

Sony Ericsson Aino

 

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters