Review: op reis met de JBL Everest Elite 700

De JBL Everest Elite 700 is het topmodel met actieve ruisonderdrukking in JBL’s headsetlijn. Ik ging op reis met de headset om te kijken hoe goed hij zich staande houdt in verschillende omstandigheden.

Headsets zijn er in alle soorten en maten en sinds een aantal jaar heeft actieve ruisonderdrukking, ook wel bekend onder het engelse ‘active noise cancellation’, zijn intrede gedaan in de wat duurdere headsets. Dat werkt met een aantal microfoontjes die het omgevingsgeluid opnemen en vervolgens antigeluid door de headset sturen. Dat zorgt ervoor dat het omgevingsgeluid deels niet meer hoorbaar is. Los van die functie heeft de JBL Everest Elite 700 ondersteuning voor bluetooth om draadloos naar je muziek te luisteren en is het apparaat voorzien van een speciale calibratiefunctie.

JBL Everest Elite 700 ruisonderdrukking in het vliegtuig

In het vliegtuig komt de JBL Everest Elite 700 goed tot zijn recht
In het vliegtuig komt de JBL Everest Elite 700 goed tot zijn recht

De plek waar actieve ruisonderdrukking misschien wel het beste tot zijn recht komt is in het vliegtuig. Een aantal uur nadat ik de headset binnenkreeg vertrok mijn vliegtuig richting Hong Kong; voldoende tijd om de headset goed uit te proberen dus. Zodra het vliegtuig in de lucht is open ik mijn tas om de Everest Elite te pakken. Ik zet de headset op en druk op de powerknop. Het inschakelen duurt even, maar zodra dat gebeurd is wordt het gebrom van de vliegtuigmotoren netjes naar de achtergrond gedrukt. Toegegeven; ze zijn nog steeds hoorbaar en ik heb weleens een headset op gehad die op dit vlak net wat beter scoort. Onder de streep weet de Everest Elite 700 het achtergrondgeluid goed buiten te houden. De actieve ruisonderdrukking is trouwens ook bijzonder prettig in de trein, bus of metro en in het geval van een drukke en rumoerige stad als Hong Kong om je even af te sluiten van alle stadsherrie.

Zodra de headset ingeschakeld is wordt het gebrom van de vliegtuigmotoren netjes naar de achtergrond gedrukt

Een nadeel is dat JBL geen vliegtuigadapter meelevert met de Everest Elite 700. De meeste duurdere headsets worden wel met zo’n plugje geleverd, maar bij de Everest Elite moet je die dus zelf even kopen. Gelukkig zijn die adapters niet bijzonder duur, maar als je het vergeet dan zit je zodra je een film wilt kijken in het vliegtuig nog steeds opgescheept met de vaak belabberde headsets die luchtvaartmaatschappijen uitdelen.

De Everest Elite heeft vijf knoppen: play/pause, twee volumeknoppen, de powerknop en een speciale ‘smart button’. De eerste drie zijn ook op de optionele kabel te vinden, trouwens. De smart button activeert standaard een functie die JBL ‘ambient aware’ noemt. Als je dat aanzet zal de headset het geluid uit de omgeving doorgeven, zodat je een beetje hoort wat er gebeurt. Zodra er wat omgeroepen wordt in het vliegtuig probeer ik dat. De headset vertelt netjes dat ambient aware ingeschakeld is zodra ik op het knopje druk, maar helaas krijg ik niet meer te horen dan een schelle, onverstaanbare versie van de omroep. Dan toch maar even de headset afzetten dus.

Extra functionaliteit alleen via app

Zoals het een goede headset betaamt, kun je prima bellen met de Everest Elite. Dat gaat prima zonder gebruik van de app en is natuurlijk prettig. Maar daar houden de functies niet op: JBL schermt op zijn website met ‘smart technology’ en ‘TruNote Calibration’. Helaas zijn die functies alleen bereikbaar via de app, die bovendien alleen werkt als je de headset via bluetooth met je smartphone verbindt. En soms werkt het zelfs dan nog niet, omdat de app om de een of andere reden denkt dat de headset niet verbonden is. Daar is dus nog wat verbetering mogelijk.

De app werkt alleen als je de headset via bluetooth met je smartphone verbindt

Als je wel in de app komt, kun je een aantal dingen doen. Allereerst is er een equalizer te vinden, die een aantal presets kent en die je verder zelf kunt tweaken. De ambient aware-functie is ook via de app te bedienen en je kunt kiezen of je de smart button wilt gebruiken voor ambient aware of om de actieve ruisonderdrukking aan- en uit te zetten. Verder biedt de app wat inzicht in zaken zoals het batterijniveau. Tot slot kun je TruNote Calibration uitvoeren; waarbij de headset het geluidsprofiel aan jouw oren aanpast. Een leuk idee, maar ik moet zeggen dat ik weinig verschil merkte tussen het geluid voor en na de calibratie.

Geluidskwaliteit en batterij

JBL Everest Elite05

Leuk natuurlijk, al die functies, maar waar het uiteindelijk om gaat is de geluidskwaliteit. De JBL Everest Elite 700 zit op dat vlak wat mij betreft een beetje in de middenmoot. Als de headset en de actieve ruisonderdrukking aan staan klinkt het behoorlijk goed. Muziek klinkt helder en detailrijk. De bas zal voor liefhebbers van elektronische muziek misschien wat aan de softe kant zijn, maar is wat mij betreft wel voldoende.

Wat me wel opvalt, is dat de headset zodra je hem uitschakelt een stuk slechter gaat klinken. Dat geldt, in mindere mate, ook als je de actieve ruisonderdrukking uitzet. Een beetje raar en vooral vervelend als de batterij op is. Een ander nadeel is dat de werking niet altijd helemaal stabiel is. Een enkele keer begon de headset te kraken en de bluetoothverbinding verliep niet altijd helemaal vlekkeloos.

Muziek klinkt helder en detailrijk

Gelukkig gebeurt dat laatste niet zo heel snel. Als je de headset via bluetooth gebruikt kan hij pak ‘m beet tien uur mee. Als je hem wel aan hebt staan maar via de kabel verbindt dan lijkt hij wel oneindig mee te gaan. Dat is erg fijn en zorgt ervoor dat je tijdens een lange vlucht niet bang hoeft te zijn dat de headset snel leeg is.

Plastic ontwerp

De oorschelpen van de Everest Elite zijn van leer
De oorschelpen van de Everest Elite zijn van leer

In tegenstelling tot veel dure headsets, is deze JBL Everest Elite 700 grotendeels van plastic gemaakt. De hoofdband heeft wat metalen details, maar is voor het grootste deel van plastic. Dat geldt ook voor de behuizing van de speakers en alle knoppen. Alleen de over-ear oorschelpen zijn van leer, en dat is wel zo prettig. Het voelt zacht aan en gaat niet irriteren op je oren. Ondanks het plastic ontwerp voelt de headset nog steeds behoorlijk luxe aan, dus dat is fijn. De headset is wel net wat zwaar en de band redelijk stug, waardoor het draagcomfort iets beter gekund had.

De headset kan vrij klein ingeklapt worden en voelt stevig aan. JBL levert het apparaat met een hoesje waarin je hem kunt vervoeren, maar ook zonder hoesje hoef je er niet bang voor te zijn dat de headset snel kapot gaat.

Conclusie: gewoon een fijne headset

De JBL Everest Elite 700 is zonder twijfel een goed product, waar je zeker als je regelmatig onderweg bent veel plezier van zult hebben. Hij blinkt nergens echt in uit, maar het totaalplaatje is in orde. De ruisonderdrukking werkt goed genoeg, het geluid is goed genoeg en de headset is redelijk comfortabel. Functioneel biedt de headset voldoende, hoewel de ontsluiting van die functies wat beter gekund had.

De Everest Elite blinkt nergens echt in uit, maar het totaalplaatje is in orde

Als bluetooth-connectiviteit en actieve ruisonderdrukking een must zijn, dan is de Everest Elite het overwegen waard. Er zijn niet zo gek veel fatsoenlijke headsets die bluetooth en actieve ruisonderdrukking combineren onder de €300 en allround scoort deze headset goed. Als je het, zoals ik, niet erg vind om muziek te luisteren via een draadje, dan ben je misschien beter uit bij bijvoorbeeld de Bose QC25. Die biedt wat beter geluid en vooral betere ruisonderdrukking voor iets minder geld.

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters