Samsung Galaxy S7 Edge review: op het randje van perfectie

Tijdens het MWC heeft Samsung een opvolger voor zijn populaire Samsung Galaxy S6 Edge aangekondigd: de Samsung Galaxy S7 Edge. Na er meerdere dagen mee rond te lopen, zijn we klaar om jullie in dit artikel echt alles over de nieuwe smartphone van Samsung te vertellen.

Vorig jaar kwam Samsung met een radicaal nieuw ontwerp voor zijn vlaggenschip lijn: weg met plastic, hier is glas en aluminium. Door deze drastische verandering behoren de toestellen van de S6-lijn nog altijd tot de mooiste smartphones van het moment. Samsung heeft dit klaarblijkelijk beseft, want voor het ontwerp van de Samsung Galaxy S7 (Edge) heeft de Zuid Koreaanse fabrikant het ontwerp van de Samsung Galaxy S6 (Edge) genomen en hier en daar een aantal kleine aanpassingen doorgevoerd. Hierdoor ziet de Samsung Galaxy S7 Edge er net zoals zijn voorganger geweldig uit.

De focus bij de Galaxy S7 Edge ligt niet alleen op het ontwerp van de smartphone

Natuurlijk ligt de focus bij de Galaxy S7 Edge niet alleen op het ontwerp van de smartphone. Omdat het een high-end smartphone is, heeft Samsung er ook voor gezorgd dat de specificaties van het toestel niet teleurstellen. Ten minste, dit is het geval op papier. In de Galaxy S7 Edge die naar Nederland komt zit Samsung’s nieuwste Exynos 8-octacoreprocessor met 4GB werkgheugen, een 5,5-inch quad-HD amoled scherm, 32GB intern geheugen dat uitbreidbaar is een 5-megapixelselfiecamera en een 3600mAh accu. Hoe deze specificaties zich vertalen in de echte wereld, blijft natuurlijk de vraag die we verder in dit artikel gaan beantwoorden.

Een aanpassing die voor veel mensen niet logisch klinkt, is dat Samsung geen 16-megapixelsensor zoals in de S6 (Edge) het geval was in de S7 (Edge) gestoken, maar wel een 12-megapixelsensor. We zijn er natuurlijk al lang achter gekomen dat megapixels niet zo belangrijk meer zijn. De kunst zit er in onder andere de software zo te kalibreren, dat je het maximum uit de camerasensor kunt halen.

Of de Samsung Galaxy S7 Edge met dit alles een waardige high-end smartphone is, kom je te weten in deze review.

Specificaties van de Samsung Galaxy S7 edge
Algemeen
 • Uitgebracht op April 2016
 • Draait op Android 6.0 Marshmallow
Processor
 • Samsung Exynos 8
 • octacore-processor op 2.3GHz
 • Grafisch: Mali-T880 MP12
Scherm
 • 5.5" Amoled scherm
 • Touchscreen met multitouch
 • Scherm is krasbestendig (Gorilla Glass 4)
 • 2560x1440 schermresolutie
Camera
 • 12MP camera met autofocus
 • Dual LED-flitser
 • 3840x2160 (4K) video opnames
 • 5MP camera voorkant

Vorig jaar kwam de Galaxy S6 Edge in een simpele, witte doos. Bij de Galaxy S7 Edge is het simpele behouden, alleen is de doos nu zwart en staat S7 Edge in het blauw gedrukt. Om de doos te openen, moet je een nu aan de rechterzijde trekken, en de doos zo ‘openvouwen’. Hierna schittert het nieuwe vlaggenschip je tegemoet. Wanneer je de smartphone uit de doos neemt, vind je het standaard papierwerk samen met een sleuteltje om je simkaart in de smartphone te kunnen steken. Hieronder zit er nog een headset, micro-usb kabel, adapter die snelladen ondersteund en een micro-usb naar usb adapter. Deze kun je gebruiken om de gegevens van je oude smartphone naar de S7 Edge over te zetten. Het is echt een ervaring op zich om de Galaxy S7 Edge uit zijn doos te halen.

Het is een ervaring op zich om de Galaxy S7 Edge uit zijn doos te halen

Samsung Galaxy S7 Edge na 48 uur

Het ontwerp van de Samsung Galaxy S7 (Edge) is bijna identiek aan dat van zijn voorganger, de Galaxy S6 (Edge). Alleen heeft Samsung hier en daar een aantal kleine veranderingen doorgevoerd. Zo is de Samsung Galaxy S7 Edge een volle millimeter dikker dan zijn voorganger.

De Samsung Galaxy S7 Edge een volle millimeter dikker dan zijn voorganger

Sommige mensen zullen dit zien als iets negatiefs, maar wij vinden het geen probleem. Om te beginnen heeft Samsung een grotere batterij in het toestel weten te steken waardoor je langer met de smartphone kunt doen. Ook heeft Samsung de randen van de S7 Edge meer afgerond waardoor hij niet zo scherp meer aanvoelt en naar onze mening beter in de hand ligt. Al moeten we er wel bij zeggen dat het dankzij de dunne, aluminium, randen van de smartphone toch nog moeilijk kan zijn hem stevig vast te houden. Zeker wanneer je kleinere handen hebt. Een ander, groter, probleem is wanneer je je vingers te ver op het scherm van de smartphone legt het scherm dan soms niet reageert. Gelukkig hadden we hier maar eens om de zoveel tijd last van en was het probleem verholpen met de smartphone anders vast te houden. We hopen wel dar Samsung dit kleine probleem kan oplossen met een software update.

Voor mensen met kleine handen kan het moeilijk zijn om de smartphone vast te houden

Wat ons verder nog opviel aan de aluminium rand van het toestel is dat hij bovenaan niet perfect is afgewerkt. In eerste instantie leek het alsof er stof tussen de rand en het scherm van de smartphone zat. Maar later zijn we erachter gekomen dat de zwarte kleur van het scherm niet mooi uitloopt naar de rand, waardoor je een klein beetje aluminium kunt zien. Geen ramp natuurlijk, de gemiddelde gebruiker zal dit niet eens opmerken. We moesten het gewoon even kwijt. Iets dat we misten op de S6 Edge is nu terug op de S7 Edge: een micro-sd kaartslot. Dankzij dit kaartslotje kun je het intern geheugen van de S7 makkelijk en goedkoop uitbreiden.

De camera op de Galaxy S7 Edge steekt minder uit

Samsung heeft er voor gezorgd dat de camera op de Galaxy S7 Edge minder uitsteekt, waardoor de smartphone er zowel beter uitziet, als beter op een vlak oppervlak kan blijven liggen. Het is een klein detail dat we wel kunnen waarderen: een uitstekende camera ziet er niet zo goed uit als een camera die verwerkt is in het ontwerp. Verder heeft Samsung er nog voor gezorgd dat je de Samsung Galaxy S7 in het water kunt laten vallen, net zoals het geval was bij de Galaxy S5. Wij hebben dit al even uitgetest, en de smartphone is inderdaad waterdicht. Dit zal voor sommigen een erg handige functie zijn. Wat ons positief is opgevallen is dat hier geen lelijke klepjes voor nodig zijn. Samsung heeft er wel voor gezorgd dat wanneer de smartphone water ‘opmerkt’ het niet mogelijk is om het toestel op te laden. Lekker veilig.

Je kunt de Samsung Galaxy S7 Edge in het water laten vallen

Net zoals bij de S6 Edge, is de vingerafdrukscanner van de S7 Edge verwerkt in de thuisknop van de smartphone. Bij de S7 Edge lijkt de knop wel iets steviger vast te zitten, en is hij iets donkerder dan de rest van het ontwerp. Of de vingerafdrukscanner op de Galaxy S7 Edge echt de snelste is die in een smartphone kunt vinden durven we je niet te garanderen. Wat we wel weten, is dat de sensor heel snel en accuraat is. Je moet er alleen wel op letten dat je je vinger juist op de sensor positioneert, anders kan het wel gebeuren dat je meerdere keren je vinger op de sensor moet leggen alvorens de smartphone de afdruk van je vinger herkent.

Toen we de Samsung Galaxy S7 Edge 48 uur hadden gebruikt, zeiden we dat we het een prachtige smartphone vonden. Na het toestel langer te gebruiken, is hier geen verandering in gekomen. De Samsung Galaxy S7 Edge is nu eenmaal een van de best ontworpen smartphones die je momenteel kunt kopen.

De Samsung Galaxy S7 Edge is nu eenmaal een van de best ontworpen smartphones die je momenteel kunt kopen

Het scherm van de Samsung Galaxy S7 Edge is een 5,5-inch groot quad-HD amoled paneel. Omdat het de Edge variant van de S7 is die we gebruiken, zijn de zijkanten van het scherm afgerond. Door de afgeronde randen lijkt de S7 Edge net een smartphone uit de toekomst. Dit jaar heeft Samsung extra functionaliteit aan deze randen toegevoegd. Wanneer je nu van de rand op het scherm veegt, kun je bijvoorbeeld nieuwsberichten zien en kun je het randje gebruiken als meetlat of kompas. Momenteel hebben we de functies die bij het edge-display horen nog niet veel gebruikt, maar hier kan natuurlijk verandering in komen tegen dat we onze volledige review schrijven.

Door de afgeronde randen lijkt de S7 Edge net een smartphone uit de toekomst

Het scherm zelf ziet er geweldig uit, en is misschien zelfs het beste scherm dat je momenteel op een smartphone kunt krijgen. Maar, net zoals vorig jaar, zitten de kijkhoeken van de pixels aan de rand van het scherm niet goed wanneer je recht op het scherm krijgt. Je ziet dan namelijk een blauwe tint overheen de pixels. Voor de rest van het scherm geldt wel dat de kleurenweergave, kijkhoeken en helderheid dik in orde zijn.

Zoals te verwachten valt van een smartphone met een van de nieuwste en snelste processoren die je momenteel in een smartphone kunt vinden, lijken de prestaties van de Galaxy S7 Edge meer dan in orde te zijn. In de tijd dat we het toestel hebben gebruikt, is de S7 Edge zogoed als nooit trager gaan lopen. Zelfs wanneer we tussen veel zware applicaties en games aan het wisselen waren, vormden er zich zelfs geen kleine vertragingen. De enige vertragingen die je heel soms zult opmerken is in de software. En zelfs deze vertragingen zijn nauwelijks merkbaar. Leuk om te weten: het gebruiken van een Gear-VR headset verliep vlekkeloos. Alleen voelde de smartphone na het spelen wel een beetje warm, maar verre van Snapdragon 810 warm.

Wat misschien de grootste vooruitgang bij de Samsung Galaxy S7 Edge is, is dat de batterij van het toestel 1000mAh groter is dan die van zijn voorganger. Dit betekent dat Samsung de Galaxy S7 Edge heeft voorzien van een batterij met een 3600mAh capaciteit, wat bovengemiddeld groot is.

Samsung heeft de S7 Edge voorzien van een bovengemiddeld grote batterij

Met de S6 Edge konden we de dag niet doorkomen. Met de S7 Edge wel, en wanneer wij een beetje op ons gebruik lette, kunnen we de dag zelfs eindigen met 30%. Oké, het letten op ons verbruik was wat moeilijk omdat we de smartphone constant wilden gebruiken, maar je snapt wat we bedoelen. Met bluetooth constant aan en veel gebruik van een mobiel netwerk, konden we rond de 3 uur screen on tijd uit de smartphone halen. Wanneer je beide uitzet, zijn we zeker dat je daar 5 uur en misschien zelfs 6 uur van kunt maken. Voor een gemiddelde gebruiker is dit normaal genoeg om twee dagen door te komen, wat zeker niet mis is. Wanneer de batterij van de S7 leeg is, kun je hem vlug, en al dan niet draadloos, opladen.

Iets waar we veel tijd in hebben moeten steken, is het testen van de software van de Samsung Galaxy S7 Edge. Samsung heeft namelijk een groot aantal nieuwe functies in de software van het toestel. Maar voordat we dieper ingaan op de verschillende functies, gaan we je even wat meer vertellen over de software zelf. De software op de Galaxy S7 Edge is Android 6.0.1 Marshmallow met de TouchWiz skin van Samsung erover. Deze skin is hier en daar lichtjes aangepast maar in grote lijnen hetzelfde gebleven.

De Samsung Galaxy S7 Edge draait op Android Marshmallow

Van vertragingen in de software hebben nauwelijks tot zelfs geen last gehad. De momenten waarop we er uitzonderlijk toch even last van hadden, waren de vertragingen van heel korte duur.

De eerste nieuwe functie in de software die we willen bespreken is het ‘Always On Display’. Ja, de naam verteld eigenlijk alles al over de functie. Zoals je kunt afleiden, laat de functie het scherm van de Galaxy S7 Edge constinu aanstaan, waardoor je makkelijk kunt aflezen hoe laat het is. Eveneens kun je kiezen om je agenda weer te geven, en er al dan niet een achtergrond aan toe te voegen. Het is geen broodnodige functie, maar wel gewoon een handig en leuk extraatje.

Samsung heeft ook gedacht aan de gamers onder ons

Samsung heeft ook gedacht aan de gamers onder ons: ze hebben een ‘Game launcher’ ontwikkeld en voor functies in alle games gezorgd. De Game launcher is een veredelde folder met applicaties. In de launcher krijg je buiten de applicaties een overzicht met populaire games onder de Galaxy gebruikers. Bij ons werkte de lijst alleen niet, en waarom weten we niet. Een uitbreiding van de Game launcher zijn de Game Tools.

Met de Tools kun je bepaalde functies in een game uit- of aanzetten. Een voorbeeld zijnde dat je bij de Galaxy S7 Edge kunt kiezen de off-screen bedieningsknoppen, op de thuisknop na, niet te laten reageren wanneer je erop drukt tijdens het spelen van een game. Als je echt niet gestoord wilt worden, kun je kiezen geen notificaties te ontvangen. Nog andere functies zijn een screenshot nemen, de game minimaliseren en een schermopname starten. Ook kun je kiezen uit 3 modi voor het spelen van games: een normale modus, batterijbesparende modus en met maximale batterijbesparing. Hoe meer batterij je bespaart, hoe meer de prestaties van de Galaxy S7 Edge worden ingetoomd. Eerlijk gezegd vonden we het wel handig om al deze functies te hebben, ze zorgen voor een aangenamere game-ervaring.

Samsung heeft ook wat aandacht besteed aan het Edge-scherm. Vorig jaar vonden we de functies die ervoor beschikbaar waren maar wat mager, dit jaar zijn er heel wat bijgekomen. Zo heb je nu een Tasks edge, Yahoo News, Weer, CNN, Quick tools en nog veel meer functies die je uit de Edge store kunt donwloaden. Hebben we het edge scherm nu meer gebruikt? Niet echt, maar als je het zou willen heb je de mogelijkheden wel het edge scherm nuttig te gebruiken. Alleen zien we het nut van de extra functies niet echt in, waardoor we het nog altijd een leuk extraatje vinden aan het ontwerp van de smartphone.

Andere functies zoals split-screen mulltitasken, wat trouwens heel soepel verloopt, zijn zoals bij alle andere high-end Samsung smartphones ook gewoon aanwezig op de Galaxy S7 Edge.

De afgelopen jaren hebben we de hoeveelheid aan multimedia software op Samsung smartphones stilletjes aan zien afnemen. Dit jaar is geen uitzondering op de regel, al moeten we wel toegeven dat we een beetje verrast zijn. Bij de Samsung Galaxy S7 Edge worden applicaties zoals de muziek- en video app namelijk niet meer meegeleverd. Dit hadden we helemaal niet verwacht, maar vinden het zeker geen probleem. De applicaties die je nu moet gebruiken voor het luisteren naar muziek en bekijken van video’s zijn de standaard Google applicaties, en deze vinden we zeer aangenaam in gebruik.

Om muziek te luisteren heeft Samsung de S7 Edge voorzien van een, kleine, speaker. De speaker is in de rechter onderhoek van de smartphone geplaatst. Zelfs al is de speaker relatief klein, is de audio die uit de speaker komt wel gewoon goed. We hebben aardig wat muziek geluisterd met de speaker en zijn er erg tevreden mee. Hij kan voluit staan, zonder audio te misvormen en over het algemeen wordt audio mooi weergegeven.

Omdat Samsung heel wat aandacht heeft willen trekken naar de camera van de Samsung Galaxy S7 Edge, wilden we zeker te weten komen of de camera ook echt zo goed is als Samsung zegt dat hij is. Na meerdere foto’s te nemen in verschillende omstandigheden, kunnen we je zeggen dat ze niet gelogen hebben bij Samsung. Foto’s die je neemt met de Galaxy S7 Edge zien er geweldig uit.

Foto’s die je neemt met de Galaxy S7 Edge zien er geweldig uit

Om te beginnen met selfies: deze kun je in een 5-megapixelresolutie nemen. In de genomen selfies worden kleuren mooi weergegeven, zit er een mooie hoeveelheid aan details in en blijft de hoeveelheid aan ruis zelfs wanneer de lichtomstandigheden niet optimaal zijn minimaal. Selfie-lovers, jullie zullen gelukkig zijn met de Galaxy S7 Edge.

 

Ben je niet zo’n selfie type, of wil je ook gewoon mooie foto’s kunnen nemen met je smartphone, dan zal de Galaxy S7 Edge je niet teleur stellen. Foto’s neem je bij de Galaxy S7 Edge met een 12-megapixelachtercamera. Voor sommigen zal dit lijken op een stap in de verkeerde richting, maar we kunnen je zeggen dat megapixels tegenwoordig niet zoveel meer uitmaken. Het is vooral de grootte van de sensor, software achter de camera en dingen zoals dit die het verschil maken tussen een goede smartphonecamera en een slechte. Samsung heeft dit alles klaarblijkelijk goed kunnen uitwerken, want de foto’s zien er geweldig uit. In goede lichtomstandigheden zijn de details in de foto’s om bij weg te smelten en worden kleuren super accuraat weergegeven. Wanneer we foto’s namen in het donker, of met mindere lichtomstandigheden, waren we telkens weer onder de indruk. Je ziet nauwelijks ruis in de foto’s! Samsung heeft ziczelf niet alleen overtroffen met de camera in de S7 Edge, ze hebben de smartphone de beste camera die je momenteel in een smartphone kunt vinden gegeven.

De Galaxy S7 Edge heeft de beste smartphonecamera die je nu kunt krijgen

Onze conclusie nu, is ongeveer helemaal hetzelfde als na de smartphone 48 uur gebruikt te hebben. We hebben nog altijd nauwelijks iets negatiefs op te merken over de smartphone. Het toestel heeft een prachtig ontwerp meegekregen dat door het afgeronde scherm een futuristische look heeft. Alleen voor mensen met kleinere handen gaat de smartphone niet helemaal geschikt zijn: dankzij zijn 5,5-inch groot full-HD scherm is hij niet zo handzaam.

Samsung Galaxy S7 Edge na 48 uur

We hebben nauwelijks iets negatiefs op te merken over de smartphone

Eveneens is het scherm op de Galaxy S7 Edge het beste scherm dat je op een smartphone kunt krijgen, en hetzelfde geldt voor de achtercamera van het toestel. Ook over de prestaties kunnen we niet klagen. Alles wat je doet verloopt zonder enige hapering en dankzij de 3600mAh grote batterij konden we zelfs met zwaar gebruik makkelijk de dag doorkomen. TouchWiz kan volgens sommigen gezien worden als een minpunt, maar wij vinden dat het echt wel meevaalt. Ja, je merkt de skin makkelijk op, maar je krijgt er eveneens een aantal leuke en handige functies bij.

Wat vinden we dan het echte minpunt aan de Galaxy S7 Edge? Wel, naar onze mening is de prijs wat aan de hoge kant. Niet dat de Galaxy S7 Edge zijn prijs van €799 niet waard is, we hadden gewoon graag gehad dat hij iets lager geprijsd was. Voor de rest vinden we het een top toestel, en zouden we je hem zeker aanraden wanneer je op zoek bent naar een nieuwe, high-end, smartphone.

Mocht het gebogen schermpje van de Galaxy S7 Edge niet helemaal je ding zijn, dan kun je altijd gaan voor de reguliere Samsung Galaxy S7. Hij heeft hetzelfe te bieden als de Galaxy S7 Edge, maar dan in een compacter pakketje met iets minder grote batterij. Toch niet overtuigd van de S7-lijn van Samsung? Dan is de Google Nexus 6P by Huawei een interessant alternatief. Het toestel loopt op een stock versie van Android, en heeft een degelijk aluminium ontwerp. Alleen de prestaties van het toestel zijn net iets minde. Andere alternatieven zijn de Galaxy S6 Edge (Plus), Apple iPhone 6s en de LG G4 of LG G5.

Onze review score
Pluspunten
 • Prachtig ontwerp
 • Geweldig scherm
 • Prestaties zijn top
 • Leuke functies in software
 • Super camera's
Minpunten
 • Prijs
 • Breekbaar

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters