Review: vier Chinese smartphones getest

De afgelopen tijd hebben we vier Chinese smartphones van verschillende makelij getest. Het gaat om de Cubot P10, Cubot X6, Landvo L550 en THL 5000. In deze review tekenen we onze ervaringen met de toestellen op.

“Chinese smartphones worden steeds populairder in ons land”

Chinese smartphones worden steeds populairder in ons land. Niet alleen in de vorm van de toestellen van bijvoorbeeld Huawei of Alcatel One Touch; ook toestellen van minder bekende merken zie je steeds vaker in het Nederlandse straatbeeld. Het aanbod daarin is gigantisch en de toestellen variëren nogal in kwaliteit. In deze review bekijken we vier onbekende toestellen, de Cubot P10, Cubot X6, Landvo L550 en THL 5000.

Het doel van dit artikel is niet om de beste Chinese toestellen voor je op een rijtje te zetten, maar wel om een indruk te geven van waar de markt van Chinese smartphones op dit moment staat. De toestellen zijn door een Nederlandse wederverkoper van Chinese toestellen gekozen als een goede representatie van hun assortiment. Het zijn dus toestellen waar je zomaar bij terecht zou kunnen komen als je op zoek bent naar een Chinees toestel.

Alle toestellen zijn op volgorde van prijs op de volgende pagina’s gereviewd. Die reviews zijn wat korter dan je normaal van ons gewend bent, om de eenvoudige reden dat we niet de capaciteit hebben om ze allemaal volledig te testen.

Cubot P10 
Cubot X6 
Landvo L550 
THL 5000 

“Een minder risicovolle manier is om je toestel bij een Nederlandse reseller te kopen”

Allereerst belangrijk om te weten is hoe je aan zo’n Chinees toestel kunt komen. Het goedkoopste is om hem zelf uit China te importeren, via bijvoorbeeld DX, Aliexpress of Everbuying. Dat is erg voordelig, maar daar kleven wel een aantal nadelen aan. Het verzenden duurt lang, je kunt te maken krijgen met invoerrechten en als er iets is met je toestel is het maar zeer de vraag of je netjes garantie krijgt. Dat laatste zal erg per shop verschillen, dus het is goed om daar even research naar te doen over en specifieke winkel. De invoerrechten zijn voor iedere winkel hetzelfde. Als je bestelling boven de €22 is, wat natuurlijk voor de meeste telefoons geldt, loop je kans om 21% btw én inklaringskosten van ongeveer €15 te betalen. Meer informatie over de btw kun je vinden op de site van de belastingdienst, de inklaringskosten verschillen een beetje per postbezorger. Overigens is het geen zekerheid dat je die kosten moet betalen, dat moet alleen als je pakketje ter controle eruit gepikt wordt door de Douane. In het ergste geval, vooral als het toestel te duidelijk namaak is, kan het zijn dat je hem überhaupt niet ontvangt. Maar wij hebben nog nooit van iemand gehoord dat hem dat overkomen is.

Een minder risicovolle manier is om je toestel bij een Nederlandse reseller te kopen. Crazy Panda, waar wij deze toestellen vandaan hebben, is er zo eentje. Het nadeel van deze methode is dat je via de verkoper netjes btw betaalt en dat de verkoper zelf ook nog een marge wil pakken. Daardoor kan het een stuk goedkoper zijn om je toestel op die manier te kopen. Het voordeel is wel dat je de telefoon snel in huis hebt, dat je netjes 2 jaar garantie hebt en dat je het toestel binnen 14 dagen retour kunt sturen als het niet bevalt. Alle risico’s worden dus voor je weggenomen en de wetgeving is hetzelfde als bij iedere andere Nederlandse webshop.

In deze review zullen we de toestellen reviewen aan de hand van de prijs in Nederland, maar zullen we ter referentie ook de Chinese prijzen vermelden.

“Hij heeft een 5-inch qHD-scherm, een 1,2GHz-dualcoreprocessor en een 8-megapixelcamera”

Cubot is een fabrikant met een portfolio dat ongeveer redelijk origineel is. Hier en daar valt nog wel een schaamteloze kopie van een bekend toestel te bespeuren, maar over het algemeen doet Cubot zijn eigen ding. Een duidelijke rode draad is overigens niet te vinden in het portfolio van de fabrikant. De toestellen vallen allemaal ongeveer in de prijsklasse tot €250 en de P10 is een van de goedkopere smartphones in de lineup.

In Nederland betaal je €120 voor de P10, in China kost het toestel ongeveer €75. De smartphone biedt vooral een groot scherm voor niet al teveel geld. Hij heeft een 5-inch qHD-scherm, een 1,2GHz-dualcoreprocessor en een 8-megapixelcamera. Het werkgeheugen bedraagt 1GB, de opslagruimte is 8GB. Hij draait op een verouderde Androidversie: versie 4.2. Net als veel andere Chinese toestellen is deze P10 een dualsimtelefoon. De P10 wordt geleverd met een hoesje én screenprotector, wat overigens ook bij veel Chinese toestellen zo is.

Design

“Het ontwerp van de Cubot P10 is vooral erg groot”

Het ontwerp van de Cubot P10 is vooral erg groot. Het toestel heeft een vijf-inch scherm met een setje forse bezels, waardoor het een van de grootste 5-inch toestellen is die wij ooit gezien hebben. Niet iets om trots op te zijn. Los daarvan zit het ontwerp aardig in elkaar. De smartphone voelt stevig, is netjes afgerond en ligt goed in de hand. De achterkant kan eraf en de batterij is losneembaar. Klein nadeel is dat de usb-poort aan de bovenkant zit, dat is niet zo handig. De knopjes onder het scherm zijn helaas niet verlicht, de knoppen aan de zijkant voelen wel goed. De Cubot P10 ziet er trouwens wel een beetje saai uit.

Cubot P10 design 
Cubot P10 design 
Cubot P10 design 
Cubot P10 design 
Cubot P10 design 
Cubot P10 design 

Scherm

“Een probleem met het scherm is dat de gevoeligheid en accuraatheid nogal laag zijn”

Het scherm van de Cubot P10 is lekker groot en heeft een redelijke resolutie. Ook de kijkhoek en de helderheid vallen niet tegen en het contrast is voldoende. De kleuren die het toestel weergeeft kloppen echter van geen kant. Ze zijn veel te blauw, wat vooral storend is als je iets doet waarbij veel wit weergegeven wordt. Webpagina’s zijn bijvoorbeeld zo blauw dat het er bijna lelijk uitziet. Overigens worden ook foto’s niet bepaald mooi weergegeven.

Ander probleem met betrekking tot het scherm is dat de gevoeligheid en accuraatheid nogal laag zijn. Voor het grove werk, zoals bladeren door de interface of een nummer intikken, is dat niet zo’n probleem. Maar vooral als je aan het typen slaat is het vervelend. Swype lost dat probleem deels op, maar tekst invoeren op dit toestel blijft geen pretje.

Cubot P10 design 

Prestaties

De Cubot P10 heeft een wat gedateerde dualcoreprocessor van MediaTek. De chip heeft 2 Cortex A7-kernen die beiden geklokt zijn op 1,2GHz. In het dagelijks gebruik draait de Cubot er echter niet verkeerd op. Soms duurt het iets langer voordat een menu geladen is, maar er valt allemaal goed mee te leven. Je moet overigens geen zware apps willen gaan draaien, want daar is de telefoon wel wat te traag voor.

“In het dagelijks gebruik draait de Cubot P10 niet verkeerd”

De batterij presteert niet zo erg goed. De capaciteit van 1800mAh is niet zo veel en dat merk je duidelijk, de telefoon komt maar met moeite de dag door. Het is niet ver onder gemiddeld, maar we hadden het toch liever beter gezien.

Software

“Het aanbod standaardapps is beperkt”

Cubot heeft in het geval van de P10 de aparte keuze gemaakt om alleen de instellingen-app van een skin te voorzien. Op zich is het ontbreken van een skin over Android wat ons betreft geen probleem, maar de instellingen-app valt nu een beetje uit de toon. Wel jammer is dat de gebruikte Androidbuild inmiddels duidelijk verouderd is. Je moet het doen met Android 4.2 Jelly Bean. Bijkomend nadeel is dat er bijna geen software meegeleverd wordt. Standaardzaken als een agenda, muziekspeler, alarm en rekenmachine zijn er, maar los daarvan is het aanbod beperkt. Dingen die we inmiddels gewend zijn van Android zoals Google Maps, Gmail en YouTube staan niet standaard op het toestel.

Gelukkig kun je wel gewoon bij de Play Store om die applicaties alsnog te downloaden. Bij het downloaden van apps heb je wel wat hinder van het oude besturingssysteem, maar voor de meeste gangbare programmaatjes is dat gelukkig niet echt een punt. Omdat de telefoon 8GB intern geheugen heeft is er genoeg ruimte om je apps op te installeren.

Multimedia

“Op papier klinkt de camera goed, de praktijk is minder rooskleurig”

Alle multimedia-apps die Cubot meelevert zijn nog uit de tijd voordat Google ze uit de opensource-versie van Android haalde en sindsdien niet meer geüpdatet. Ze zijn, kortom, erg gedateerd. Op zich functioneert het allemaal, maar het ziet er niet mooi uit en de functionaliteit is soms wel beperkt. Gelukkig kun je gewoon de nieuwste versie van Google’s media-apps uit de Play Store plukken. De P10 heeft wel gewoon een fm radio aan boord en daar scoort hij weer wat puntjes mee.

De camera van de Cubot P10 klinkt op papier met zijn 8-megapixelresolutie aan de achterkant en 2-megapixelresolutie aan de voorkant goed. Het praktijkbeeld is een stuk minder rooskleurig. Los van het feit dat ook de camera-app erg gedateerd is, is de kwaliteit van de foto’s en filmpjes ook niet best. Het aantal details dat de camera weet vast te leggen houdt niet over, maar daar is mee te leven. Vervelender is dat de kleuren vaak erg paars zijn waardoor de hele foto lelijk wordt.

Cubot P10 camerasample 
Cubot P10 camerasample 
Cubot P10 camerasample 
Cubot P10 camerasample 

Conclusie

Alles bij elkaar worden we toch niet erg blij van deze Cubot P10. Het apparaat scoort op een aantal punten ondermaats en doet het eigenlijk op geen enkel vlak beter dan zijn gangbare concurrenten. Duidelijke nadelen zijn vooral het veel te blauwe scherm dat qua gevoeligheid niet in orde is en de erg incomplete software. Maar ook op het gebied van design, prestaties, camera en accu kun je voor €120 wel wat beters vinden. Een aspect waar de Cubot P10 beter scoort dan toestellen voor dit geld die officieel op de Nederlandse markt zijn kunnen we eigenlijk niet bedenken.

“Alles bij elkaar worden we toch niet erg blij van deze Cubot P10”

Toestellen waar je dan aan kunt denken zijn de Alcatel Pop C7, Honor Holly en Microsoft Lumia 535. Dat zijn stuk voor stuk prima smartphones met een 5-inch display voor ongeveer €120. Als het iets meer mag kosten kun je ook bij de Honor 3C of Acer Liquid Z500 terecht, die beiden nog wat betere specificaties bieden en een paar tientjes meer kosten.

Cubot P10 design 
Cubot P10 design 
Cubot P10 design 
Cubot P10 design 

“Deze Landvo L550 moet het vooral hebben van zijn processor”

Landvo is een typische Chinese namaakfabrikant. De naam en het gebruikte lettertype zijn klaarblijkelijk op Lenovo geïnspireerd en de toestellen lijken bijna stuk voor stuk wel erg veel op toestellen van bekende merken. Zo heeft de fabrikant replica’s van de Samsung Galaxy S5, OnePlus One en Huawei Ascend Mate 7 in het portfolio. De L550 is een van de weinige toestellen die niet direct van een ander model gekopieerd lijkt te zijn qua uiterlijk.

Deze Landvo L550 moet het vooral hebben van zijn processor. De achtkernige MediaTek-chip is voor de prijs van €150 erg snel. Verder heeft de L550 een 5-inch qHD-scherm, 8-megapixelcamera, dualsimfunctie, 1GB RAM en 4GB opslagruimte plus een geheugenkaartlezer. Net als de Cubot P10 wordt deze telefoon standaard met een hoesje geleverd.

Design

“De achterkant is best opvallend en ziet er wat ons betreft leuk uit”

Het ontwerp van de Landvo L550 is aan de voorkant erg standaard, maar de achterkant is best opvallend en ziet er wat ons betreft leuk uit. Boven en onder zit een strip die een beetje als geborsteld metaal overkomt en wat contrast geeft in de verder matte plastic achterkant. De zijkanten van het toestel hebben ook een metaalachtige look gekregen, maar zien er wel een beetje goedkoop uit. Het formaat van het toestel is redelijk netjes voor een 5-inch telefoon en de L550 voelt aardig stevig aan.

Wel valt op dat de afwerking niet je van het is. Zo zijn de strips aan de achterkant niet helemaal vlak opgeplakt en zit er tussen het scherm en de behuizing een vrij scherp randje. Het zijn een grote problemen, maar ze zorgen er wel voor dat de L550 toch wat goedkoop overkomt. Overigens is hij dat ook, dus wat dat betreft valt er goed mee te leven.

Landvo L550 design 
Landvo L550 design 
Landvo L550 design 
Landvo L550 design 
Landvo L550 design 
Landvo L550 design 

Scherm

Het 5-inch scherm van de L550 heeft een qHD-resolutie van 960×540 pixels. Dat is scherp genoeg voor prettig gebruik en in deze klasse gewoon voldoende. Ook de rest van de weergave is niet verkeerd. Kleuren zijn een beetje blauwig maar wel levendig, de helderheid is voldoende en de kijkhoek eveneens. Waar het echter misgaat is bij de gevoeligheid. Net als bij de Cubot P10 mist het toestel vooral als je aan het typen bent nog weleens een aanraking en dat maakt het invoeren van tekst op dit apparaat erg irritant. Een serieus nadeel in onze ogen.

“Waar het misgaat is bij de schermgevoeligheid”

Prestaties

“Bladeren door het toestel gaat snel en apps starten lekker snel op”

De octacore MediaTek-processor uit dit toestel kennen we van onder andere de Xiaomi Redmi Note. Hij bezit acht Cortex A7-kernen die naast elkaar kunnen draaien op 1,4GHz en levert geen slechte scores. Bladeren door het toestel gaat snel en apps starten lekker snel op. Het is niet op vlaggenschip-niveau, maar voor de prijs van €150 is het wel erg netjes. Overigens is de stabiliteit niet top, soms duren dingen opeens onverklaarbaar lang.

De batterij van de L550 doet wat minder goede zaken. De 1800mAh-accu krijgt je bij intensief gebruik net de dag door, maar dan houdt het wel op. Erg veel marge heb je niet en dat is jammer.

Software

Landvo L550 screenshot

De software van de L550 is zo goed als stock Android. Android 4.4 KitKat, om precies te zijn. Dat is op zich positief omdat het lekker licht is en niet in de laatste plaats omdat skins van Chinese fabrikanten vaak niet echt veel voorstellen. Een nadeel is wel dat er erg weinig meegeleverd is. Alle Google-apps missen en applicaties die Google later naar zichzelf toegetrokken heeft zijn uit de tijd voordat dat gebeurde. Dat betekent dat ze functioneel soms vrij beperkt zijn en grafisch sterk verouderd. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld het toetsenbord, waarmee je bijvoorbeeld standaard niet kunt swypen.

Gelukkig kun je wel gewoon bij de Play Store en kun je dus alle apps die je wilt gewoon downloaden, inclusief de Google-applicaties. Erg veel ruimte heb je daar helaas niet voor: de telefoon heeft maar 4GB opslagruimte waarvan zo’n 2GB daadwerkelijk beschikbaar voor apps. Sommige daarvan kun je trouwens wel verplaatsen naar je geheugenkaart, maar er blijft altijd wat achter op het toestel zelf.

Landvo L550 screenshot 
Landvo L550 screenshot 
Landvo L550 screenshot 
Landvo L550 screenshot 

Multimedia

“Foto’s zijn vaak niet zo scherp en als het donkerder wordt snel bewogen”

Op multimediagebied geldt dat de software nogal verouderd is. De multimedia-apps zijn namelijk allemaal oude standaardapps die al lang vervangen zijn door een Google-versie. Gelukkig kun je die nieuwe Google-versie, of welke andere multimediaspeler dan ook, wel uit de Play Store downloaden. De Landvo L550 ondersteunt gewoon een fm radio. De speaker van het apparaat is niet zo goed, hij is vrij zacht en kraakt een beetje.

De camera van het toestel heeft een wat onhandige interface maar wel redelijk veel functies. Zo kun je een ‘live foto-opname’ maken waarin het toestel rond een foto een klein filmpje maakt en is er een hdr-modus. De foto’s zijn op papier indrukwekkend: 13 megapixel achter en 5 megapixel voor. In de praktijk valt het een beetje tegen: foto’s zijn vaak niet zo scherp en als het donkerder wordt snel bewogen. Filmpjes zijn netjes in full HD, maar hebben ook last van de nodige onscherpte. Daarnaast is de helderheidsregeling erg onrustig.

Landvo L550 camerasample 
Landvo L550 camerasample 
Landvo L550 camerasample 
Landvo L550 camerasample 

Conclusie

De Landvo L550 is voor €150 een telefoon die op de meeste vlakken prima scoort en uitblinkt in zijn prestaties. Maar er zijn twee grote problemen die ons ervan weerhouden het apparaat echt aan te raden. Een is de beperkte gevoeligheid van het scherm, waardoor vooral typen erg irritant is. De ander is de beperkte opslagruimte om apps te installeren, waardoor de telefoon ongeschikt wordt voor iedereen die een grote hoeveelheid apps wil gebruiken. Los daarvan is het ontwerp aardig, is het fijn dat de telefoon twee simkaarten slikt, zijn de prestaties goed en heb je door de kale KitKat-build prettige software. Overigens moet je in die software wel de nodige moeite steken, af-fabriek is hij namelijk wel érg kaal.

“Er zijn twee grote problemen die ons ervan weerhouden het apparaat echt aan te raden”

In de Nederlandse markt zijn er veel alternatieven te vinden die wel over voldoende geheugen en een responsief scherm beschikken. Die toestellen zijn dan wel iets trager, maar dat is in onze ogen geen slechte ruil. De belangrijkste twee voor dit geld zijn de Honor 3c en LG L90, geef je iets meer uit dan heb je aan de Huawei Ascend G620S en Motorola Moto G 2014 twee erg goede alternatieven.

Landvo L550 design 
Landvo L550 design 
Landvo L550 design 

“De Cubot X6 moet het vooral hebben van zijn snelheid en design”

De Cubot X6, net als de P10 van fabrikant Cubot, moet het vooral hebben van zijn snelheid. Voor een Nederlandse prijs van €200 en een Chinese prijs van zo’n €130 krijg je een telefoon met een 1,7GHz octacore MediaTek-processor en 1GB werkgeheugen. Dat hebben we bij meer toestellen gezien dus het is niet uniek, maar zeker wel netjes. Verder heeft de smartphone een 13-megapixelcamera, 5-inch HD-scherm en natuurlijk ook weer dualsim-ondersteuning. Het ontwerp is het laatste sterke punt van de Cubot, zo is het idee. De smartphone is geïnspireerd op de Xperia arc van Sony Ericsson maar heeft wel er wel een eigen draai aan gegeven. Ook dit toestel wordt met een hoesje geleverd.

Design

De Cubot X6 is dus geïnspireerd op de Xperia arc. Dezelfde curve komt terug in het toestel en ook de voorkant heeft er wel wat van weg. Toch heeft de X6 een eigen gezicht en is het duidelijk geen kopie van de arc. In de huidige markt betekent het dat de Cubot X6 een erg onderscheidend uiterlijk heeft, wat natuurlijk een goede zaak is. We vinden hem er wel een beetje gedateerd uitzien, maar of je hem mooi vind of niet blijft natuurlijk vooral een persoonlijk ding.

“De Cubot X6 heeft een erg onderscheidend uiterlijk, wat natuurlijk een goede zaak is”

Een nadeel van het ontwerp van de Cubot X6 is dat het flinke randen rond het scherm met zich meebrengt. Daardoor is de telefoon voor een telefoon met een 5-inch scherm relatief groot en wat lastiger met een hand te gebruiken. De X6 ligt redelijk in de hand, hoewel de wat scherpe onderhoek niet erg prettig aanvoelt. Het gebruikte materiaal is stroef en voelt stevig, dus wat dat betreft zit het wel goed. Je kunt de batterijklep van het toestel halen en de accu is ook verwisselbaar.

Cubot X6 design 
Cubot X6 design 
Cubot X6 design 
Cubot X6 design 
Cubot X6 design 
Cubot X6 design 

Scherm

“Vervelend is dat ook bij dit toestel de scherm-gevoeligheid niet top is”

De Cubot X6 heeft een 5-inch HD-scherm en is daarmee voor zijn prijsklasse gewoon gemiddeld, ook in de Nederlandse markt. Datzelfde geldt eigenlijk voor de kwaliteit van het display. De kleuren zijn een beetje blauwig en aan de fletse kant, maar verder is er weinig op de beeldkwaliteit aan te merken. Het contrast is goed genoeg, de helderheid is ruim voldoende en ook de kijkhoek is redelijk goed.

Wel vervelend is dat ook bij dit toestel de schermgevoeligheid niet top is. Het is niet zo erg als bij de Cubot P10 en de Landvo L550, maar zorgt nog steeds voor de nodige irritaties tijdens het typen. Als je lekker snel aan het typen bent slaat het toestel geregeld letters over en dat schiet natuurlijk niet op.

Prestaties

“Applicaties starten over het algemeen snel op en bladeren door de interface gaat ook rap”

Net als de Landvo L550 is de Cubot X6 gebaseerd op de octacore MT6592-chipset van MediaTek. Die draait in dit toestel op 1,7GHz met 4 ARM Cortex A7-kernen, ruim snel genoeg voor een soepele dagelijkse werking. Applicaties starten over het algemeen snel op en bladeren door de interface gaat ook rap. Probleem is wel dat het toestel die snelheid niet altijd weet te behouden. Soms vertraagt het toestel om onverklaarbare reden opeens en dat maakt het toestel in dagelijks gebruik toch net wat minder.

De accu van het toestel heeft een capaciteit van 2200mAh en kan daar redelijk goed op vooruit. De dag kom je zonder problemen door en als je het toestel netjes elke dag aan de lader hangt hoef je je geen zorgen te maken over de accu van het apparaat.

Software

Softwarematig lijkt de Cubot X6 erg op de andere toestellen in deze review. Hij draait op Android KitKat met een eigen thema er overheen, die alleen de icoontjes op het startscherm en in het menu aanpast. Overigens wordt het daar in onze ogen niet beter van en is er standaard ook geen mogelijkheid om het uit te zetten. Je kunt natuurlijk wel een andere launcher downloaden als je het echt lelijk vindt.

“Van het interne geheugen is maar 3GB beschikbaar voor apps”

Cubot X6 screenshot

Het grote softwarematige nadeel van de andere toestellen komt ook in deze X6 weer terug. Dat wil zeggen: de standaardapplicaties die Google zelf in beheer heeft genomen staan er nog op als niet-Google-versie en zijn dus erg verouderd. De Google-applicaties die we gewend zijn bij Android, waaronder handige toevoegingen zoals Gmail, Maps en YouTube, zijn niet aanwezig. De Play Store staat wel gewoon op het toestel dus je kunt eenvoudig die apps alsnog downloaden. Maar je moet dus voordat je het toestel goed kunt gebruiken even wat moeite in de software steken.

Groter probleem is het interne geheugen. Niet zozeer de hoeveelheid daarvan die in het toestel zit, als wel de indeling ervan. De X6 heeft 16GB opslagruimte, maar daarvan is maar 3GB beschikbaar als ruimte om apps op te slaan. Verder kun je nog ruim 10GB gebruiken om media op te slaan en het overige geheugen gaat op aan het systeem zelf.

Cubot X6 screenshot 
Cubot X6 screenshot 
Cubot X6 screenshot 
Cubot X6 screenshot 

Multimedia

Op multimediavlak valt vooral de verouderde software op. Zoals hierboven vermeldt komt het allemaal nog uit het pre-Google-tijdperk. Dat is niet zozeer een probleem, als wel gewoon jammer. De telefoon heeft wel netjes een FM radio en natuurlijk kan hij alle media die je gewend bent afspelen. Het speakertje op de achterkant klinkt een beetje schel, maar veel meer mogen we niet verwachten in deze klasse. Door een headset klinkt de telefoon wel prima.

Cubot X6 screenshot 
Cubot X6 screenshot 
Cubot X6 screenshot 

De camera-interface is ook verouderd, maar er is op zich prima mee te werken. De cameraresolutie van 13 megapixel belooft veel goeds, maar dat maakt het toestel niet helemaal waar. Foto’s zijn een beetje wazig en hebben lichtelijk last van een paarse vlek in het midden. De kleuren zijn een beetje flets en eigenlijk is de camera voor een 13-megapixelexemplaar gewoon teleurstellend. Ook als we het afzetten tegen de concurrentie in dezelfde prijsklasse het niet bijzonder indrukwekkend, hoewel je een echt goede cameratelefoon voor dit geld simpelweg niet gaat krijgen. Filmpjes zijn eveneens een beetje wazig en de X6 kan slecht omgaan met veranderingen in de lichtintensiteit.

Cubot X6 camerasample 
Cubot X6 camerasample 
Cubot X6 camerasample 
Cubot X6 camerasample 

Conclusie

“De Cubot X6 is een aardige smartphone in zijn klasse, die vooral qua snelheid uitblinkt”

De Cubot X6 is een aardige smartphone in zijn klasse, die het vooral qua snelheid wint van zijn Nederlandse concurrentie. Slechts een handjevol smartphones die officieel in Nederland verkrijgbaar zijn hebben zo’n snelle chipset voor dit geld, namelijk de Wiko Highway Signs, Archos 50c Oxygen en Huawei Ascend G750. Meer gangbare toestellen hebben allemaal een quadcore Cortex A7-chip, die duidelijk trager is. Qua ontwerp, accu, schermweergave en software kan de Cubot X6 lekker meekomen, hoewel je in die software wel zelf wat moeite zult moeten steken. Er zijn echter ook twee serieuze nadelen aan dit toestel: de beperkte gevoeligheid van het scherm en het feit dat je maar 3GB opslagruimte hebt voor apps. Die schermgevoeligheid is vooral met typen irritant, de opslagruimte zal je alleen parten gaan spelen als je bovengemiddeld veel apps gebruikt. Ook de camera viel ons een beetje tegen, maar veel slechter dan bij de concurrentie is hij niet.

Ben je wat minder avontuurlijk ingesteld, dan raden we je aan eens te kijken naar de Motorola Moto G 2014 of Acer Liquid Jade. Net als de X6 slikken die twee simkaarten en hebben ze een 5-inch HD-display, maar ze bieden wel meer opslagruimte en een scherm dat goed reageert. Is een dualsim-functie geen vereiste, dan zijn ook de Huawei Ascend G620s, Samsung Galaxy S3 neo en Alcatel Idol 2 S goede alternatieven.

Cubot X6 design 
Cubot X6 design 
Cubot X6 design 

“De 5000 in de naam verwijst naar de accucapaciteit van 5000mAh”

Fabrikant THL is zijn carrière begonnen als notoire HTC-copycat en heeft daarna veel tijd gespendeerd met het kopiëren van Samsungtelefoons. Maar inmiddels zijn de toestellen van THL wat generieker en in ieder geval niet meer duidelijk te herleiden tot een bepaald ander toestel. Behalve dat de fabrikant, zoals veel Chinezen, veelvuldig gebruikmaakt van MediaTek-chips is er verder overigens weinig rode draad in het portfolio van THL te vinden.

De THL 5000, waar we hier mee te maken hebben, moet het vooral hebben van zijn batterij. De 5000 in de naam verwijst naar de accucapaciteit van 5000mAh en dat is dan ook het grootste speerpunt van deze THL. Los daarvan biedt hij een 18-megapixelcamera, 5-inch full HD-scherm, 2GHz-octacoreprocessor en heuse powerbank-funcitie. De telefoon kost in Nederland €285, in China kun je hem voor zo’n €220.

Design

“Het ontwerp van de THL 5000 is niet verkeerd”

Het ontwerp van de THL 5000 is niet verkeerd, het is hooguit een beetje onverfijnd en saai. De telefoon is een vrij simpel rechthoekig doosje dat als enige opvallende element een licht afgeschuind balkje onder het scherm heeft. Daarboven zitten drie capacitieve knopjes die gelukkig gewoon verlicht zijn. De achterkant van de telefoon is een geribbelde matte klep die je eraf kunt halen om zo toegang te krijgen tot de sim- en geheugenkaartslot. Je kunt de batterij wel zien zitten, maar hij kan er helaas niet uit.

De bouwkwaliteit van de telefoon is oké, maar niet top. De achterkant is een beetje afgerond naar de zijkanten toe waardoor hij prettig vast te houden is. De telefoon is wel een beetje aan de dikke kant en de bezels zijn net iets te groot. Daar tegenover staat een erg dikke batterij, waarover later meer. Laatste dat opvalt is dat de afwerking niet super is. De verlichting van de knopjes onder het scherm is bijvoorbeeld niet erg egaal en om de achterkant eraf te krijgen moet je zo hard trekken dat het lijkt alsof je hem kapot trekt. Rond de cameralens zit een vrij scherp randje.

THL 5000 design 
THL 5000 design 
THL 5000 design 
THL 5000 design 
THL 5000 design 
THL 5000 design 

Scherm

“Op het scherm van de THL 5000 is weinig aan te merken”

Op het scherm van de THL 5000 is weinig aan te merken. De full HD-resolutie is netjes en het formaat van vijf inch kan ons ook wel bekoren. Het gaat om een volledig gelamineerd ips-display dat mooie kleuren weergeeft en een redelijk goed contrast heeft. De helderheid en de kijkhoek zijn niet perfect, maar wel ruim voldoende. In tegenstelling tot bij alle andere in dit artikel besproken telefoons, is de gevoeligheid van het scherm prima. Onder de streep is er dus erg weinig mis met dit display.

Prestaties

THL 5000 screenshot

De THL 5000 is eveneens gebaseerd op de MT6592-chip van MediaTek, voorzien van acht Cortex A7-kernen, ditmaal geklokt op 2GHz. De prestaties zijn iets beter dan bij de Cubot X6, maar verder vergelijkbaar. Dat wil zeggen: als je geluk hebt is de THL5000 erg snel. Alleen zijn de prestaties vrij onvoorspelbaar en is de telefoon regelmatig onverklaarbaar traag. De stabiliteit is dus niet top.

Waar de smartphone in ieder geval goed scoort, is bij zijn batterij. Hij heeft een 5000mAh-batterij en daarmee konden wij met redelijk intensief gebruik precies twee dagen voort. Als je de telefoon echt intensief gebruikt zul je dat niet halen, maar een dag haalt hij in ieder geval met het grootste gemak van de wereld en als je een keer twee dagen op een batterijlading voort moet hoef je er in ieder geval niet veel moeite voor te doen. Dat is in onze ogen een groot voordeel.

“Met de 5000mAh-batterij konden wij met redelijk intensief gebruik precies twee dagen voort”

Software

THL 5000 screenshot

Op softwaregebied heeft deze THL 5000 het net wat beter geregeld, hoewel de basis nog steeds erg lijkt op wat bij de hiervoor besproken telefoons het geval is. De telefoon wordt geleverd met een vrij kale Android KitKat-build die alleen wat nieuwe icoontjes heeft gekregen. Daar is hij trouwens niet op vooruit gegaan wat ons betreft. De Google-software wordt helaas maar deels meegeleverd, maar bijvoorbeeld een basisapp als Maps staat er al wel direct op. Als je het volledige pakket aan standaardapplicaties wilt moet je dus nog steeds de Play Store in duiken, maar je kunt al een stuk beter uit de voeten dan bij de andere toestellen in dit artikel.

Het interne geheugen is opgedeeld in twee compartimenten, een voor apps en dergelijken en een voor multimedia. Dat apps-compartiment is maar 4GB groot en hoewel je daardoor effectief een stuk meer ruimte hebt dan bij een smartphone met 4GB intern geheugen is het wel een beetje mager. Waarom THL dit gedaan heeft is ons totaal onduidelijk aangezien de telefoon dus wel gewoon over genoeg ruimte beschikt. Het gevolg is in ieder geval dat je een aardige hoeveelheid apps op de telefoon kwijt kunt, maar dat het niet onbeperkt is.

THL 5000 screenshot 
THL 5000 screenshot 
THL 5000 screenshot 

Multimedia

De multimediasoftware op deze THL 5000 is wederom verouderd. Het zijn de oude standaard-apps van Android die grafisch gezien echt niet meer mee kunnen. Desondanks werkt het allemaal prima en is de telefoon op dat vlak gewoon compleet, ook een FM radio is beschikbaar. De speaker zit op de achterkant en is kwalitatief gezien redelijk. Hij geeft niet erg hard geluid weer, maar klinkt wel vrij helder.

De camera van de telefoon is een beetje een vreemde. De specificaties melden een 13-megapixelcamera aan de achterkant en een 5-megapixelcamera aan de voorkant, maar de camera-instellingen gaan tot 18 megapixel aan de achterkant en 13 megapixel aan de voorkant. Of de telefoon middels trucjes in de software de eigenlijke resolutie ophoogt is ons niet bekend, maar in ieder geval biedt de camera in 18-megapixelmodus wel meer detail dan in 13-megapixelmodus. Hetzelfde geldt voor de selfies in 13-megapixelmodus tegenover 5-megapixelmodus.

THL 5000 camerasample 
13-megapixelfoto
THL 5000 camerasample 
18-megapixelfoto

“In goede omstandigheden schiet de telefoon verdienstelijke plaatjes”

Als de lichtomstandigheden goed zijn schiet de THL 5000 verdienstelijke plaatjes. Kleuren zijn niet verkeerd en de foto’s zijn behoorlijk detailrijk. Als het wat donkerder wordt zien de foto’s er op klein formaat nog steeds goed uit, maar zit er wel heel veel ruis in de plaatjes. Daardoor gaan details verloren en het ziet er niet erg mooi uit als je op de foto’s inzoomt. Video’s worden door de THL 5000 geschoten in full HD en zien er aardig uit, hoewel de tekening van scherpe lijnen niet erg klopt en de video’s ook wat schokkerig zijn. De audio bij de filmpjes is wel goed genoeg.

THL 5000 camerasample 
THL 5000 camerasample 
THL 5000 camerasample 
THL 5000 camerasample 

Conclusie

“Als je een telefoon met een grote batterij wilt is het er absoluut een om in de gaten te houden”

Voor zijn prijs van €280 is de THL 5000 een smartphone die op alle vlakken conform de verwachtingen scoort, met één uitzondering. De batterij van deze telefoon is met zijn 5000mAh gigantisch groot. Dat maakt het uithoudingsvermogen beter dan alles wat je voor dit geld, of eigenlijk überhaupt in Nederland, kunt krijgen. De dualsim-functie is een andere toevoeging die de THL 5000 de moeite waard maakt boven de Nederlandse toestellen in deze klasse. Echte fouten maakt de telefoon niet. De stabiliteit laat wat te wensen over, maar dat is het ook wel een beetje. Verder is deze THL 5000 vooral een beetje saai. Maar als je een telefoon met een grote batterij wilt is het er absoluut een om in de gaten te houden.

Mocht je wat minder avontuurlijk ingesteld zijn, dan kun je eens kijken naar de Honor 6, LG G2 of Sony Xperia Z1 Compact. Allemaal zo in Nederland verkrijgbaar en op veel vlakken gelijkwaardig aan de THL 5000 of zelfs wat beter. In de categorie wel Chinees maar inmiddels van bewezen kwaliteit is er de OnePlus One. Ook net zo duur en inmiddels iedere dinsdag zonder problemen te bestellen.

THL 5000 design 
THL 5000 design 
THL 5000 design 
THL 5000 design 
Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters