Route 66 Mobile 8 (Windows Mobile)

Zo’n twee maanden geleden ontvingen we Route 66 Mobile 8 voor Windows Mobile. Na onze goede ervaring met Route 66 Mobile 8 voor Symbian waren we erg benieuwd naar de Windows Mobile versie.

Met dank aan Route 66 hebben we de mogelijkheid gehad Route 66 Mobile voor Windows Mobile uitgebreid te testen.
Een groot voordeel van Route 66 Mobile 8 is dat het werkt op vrijwel op alle Windows Mobile 5 (en hoger) toestellen.

Dit in tegenstelling tot TomTom 7 welke slechts voor enkele geselecteerde toestellen geschikt is.
Voor onze test maken we gebruik van de HTC Touch Diamond, mede om te zien hoe goed het programma kan omgaan met VGA-schermen.
De review zal grotendeels bestaan uit afbeeldingen en wat minder tekst. Ook nemen we in de review de extra diensten “Verkeersinfo” en “Veiligheids Camera’s” mee.

route1 

Route66 levert Route 66 Mobile 8 Benelux in een standaard dvdbox. In de dvdbox zit een CD met Route 66 Mobile 8 Benelux. In de doos zit verder een Quick Start Guide en een boekje met uitleg over extra services en content. De handleiding is op de CD terug te vinden.

Na het plaatsen van de CD in de computer verschijnt het installatiescherm.

route2

 

De installatie kan op meerdere manieren. Via het installatiescherm valt een (micro)SD kaart te formatteren en de software op de kaart te plaatsen. Echter wil de installatie de bestaande geheugenkaart formatteren (geheel leegmaken). Ik kan me goed voorstellen dat een hoop mensen dit niet willen. Met de nieuwste update schijnt het niet meer noodzakelijk te zijn de geheugenkaart te formateren.
Een andere installatiemethode is handmatig de inhoud van de CD-folder “MemoryImage” te kopieren in de hoofdmap van de geheugenkaart. Na het plaatsen van de geheugenkaart in het toestel start de installatie.
Het installatie op het toestel zelf kan even duren (ongeveer 2 minuten). In geval van de HTC Diamond hebben wij het toestel gezet op DiskDrive en de inhoud van de map MemoryImage naar het toestel gekopieerd. Na het losmaken van de USB kabel start automatisch de installatie.

Op de CD is een computerprogramma meegeleverd (Route66 Sync) waarmee het mogelijk is extra content te kopen en/of gratis content te downloaden. Onder de extra content vallen: mappen, stemmen, flitslocaties, verkeersinformatie en kaartkleuren. Het programma controleert ook of er nieuwere versies beschikbaar zijn.

route3

 

route4 

Om Route66 te activeren is het noodzakelijk een voucher code in te voeren. Deze code is na activatie gebonden aan het IMEI-nummer van het toestel. Bij verlies of diefstal is het mogelijk om een nieuwe voucher code te ontvangen via Route66. De voucher codes zijn in te voeren in Route 66 Sync programma, maar ook direct op het toestel zelf. De activatie gaat dan via GPRS/3G of SMS.

Bij het opstarten verschijnt het Route66 logo in beeld. Na het opstarten komt een wereldbol in beeld. De wereldbol gaat vervolgens inzoom naar de laatst bekende GPS locatie.
Tijdens het opstarten probeert Route66 gelijk een fix te krijgen. De snelheid van de fix heeft te maken met de kwaliteit van de GPS ontvanger. Bij de HTC Diamond is een GPS-fix gemiddeld binnen 20 seconden verkregen.

route5

 

route6

 

Menu
Anders dan verwacht, ziet de interface van Route 6 Mobile 8 voor Windows Mobile er compleet anders uit dan de interface voor Symbian. Zodra je links op de kaart op het vierkantje blokje klikt ga je naar het menu. Het menu heeft wat weg van de TomTom interface. Het zijn prettige grote knoppen welke eenvoudig zijn te gebruiken.

route7

 

route8

 

route9

 

route10

 

Instellingen
In Route66 zijn een groot aantal instellingen terug te vinden. Hiermee is het programma voor een groot deel naar eigen wens aan te passen. Ik ga niet alle instellingen uitvoerig bespreken. Alleen de belangrijkste of opvallende bespreek ik. Hieronder staat het instellingen menu weergegeven.

route11

 

route12

 

Algemeen
Onder de algemene instellingen is het volume en de taal (voor kaarten, menu’s en aanwijzingen) aan te passen. Met de optie “dynamisch geluid” past het volume van het geluid zich aan de snelheid waarmee je rijdt aan. Hoe harder je rijdt des te hoger het volume.
Het onderdeel verlichting gaat over de achtergrond verlichting. Indien je toestel niet aan een lader zit is het aan te raden deze te zetten op “altijd aan” (standaard). Het verkort wel de batterij capaciteit.
De instellingen zijn eenvoudig te veranderen door op het item te klikken.

Kaart
Bij de kaartopties is te kiezen voor de kaart in dag of nachtkleuren (aan, uit of automatisch). Dit is ook mogelijk via een snelmenu. Door een ander kleurenschema te kiezen zijn de kaartkleuren te veranderen. Een prettige optie vind ik zelf het instellen van de gezichtshoek. Hiermee kan je instellen onder welke hoek je de kaart wilt zien in 3d-modus. Sommige mensen zien de kaart het liefst meer van bovenaf en sommige meer in de diepte. Dit is via deze instelling aan te passen. Vervolgens is het mogelijk de kaart te kiezen en het weergeven van oriëntatiepunten (nuttige plaatsen) aan te passen.

route13

 

route14

 

Navigatie
Bij de navigatie instellingen zijn enkele instellingen welke betrekking hebben op het navigeren aan te passen. De eerste optie is de manier van reizen. Standaard is dit “Snelste (auto)”. Andere opties Kortste (auto), Snelste (vrachtauto), Kortste (vrachtauto) en Voetganger. Indien je geen gebruik wilt maken van tolwegen of veerdiensten is dit in te stellen. De route zal dan indien mogelijk veerdiensten en tolwegen vermijden.
Het zoomlevel van de kaart past zich aan de snelheid waarmee je rijdt aan. Indien je dit niet wilt is het uit te zetten bij de instelling “automatisch zoomen”. Bij alarmsnelheid geef je een maximale snelheid op. Indien je boven deze snelheid uitkomt verschijnt er een melding in beeld en/of een alarm geluid. In Nederland zou je deze waarde op 120 km/u kunnen zetten. Zelf vind ik het nogal een nutteloze functie.

Snelheid
Onder de snelheid optie is het mogelijk de snelheden van verschillende wegtypes aan te passen. De snelheden zijn gekoppeld aan de reisduur. Bij het verlagen van de snelheden zal de reistijd toenemen. Indien je met caravan rijdt is het mogelijk de snelheden te verlagen waardoor de reistijd beter klopt.

route15

 

route16

 

Alarm
Hier is het mogelijk om per nuttige plaats categorie de alarmering in te stellen. Je kan kiezen of het alarm zichtbaar is of niet, het gewenste geluid (of geen geluid) en de waarschuwingsafstand.

Extra’s
Hier kan je instellingen voor de Extra’s instellen. Zo is de update interval voor de verkeersinfo, weer en veiligheidscamara’s aan te passen. Ook kun je in het menu kiezen voor gebruik van TMC of internet voor file informatie. Voor TMC informatie dien je een TMC ontvanger te hebben.

Bij oriëntatie van het scherm kun je kiezen of je het scherm in de lengte (landscape) wilt gebruiken of in de hoogte (portrait). Bij datum en tijd kan je de tijd gegevens aanpassen. Ook is het mogelijk je tijd te synchroniseren met de GPS tijd.

Extra’s
Via het hoofdmenu -> extra’s is het mogelijk om extra content te downloaden, te selecteren en te activeren.
Onder de extra content zijn kaarten van andere landen te vinden, verkeersinformatie (files), flitspalen, weer, stemmen, kleurenschema’s en reisgidsen. Helaas moet je voor de meeste content betalen. Gelukkig is het mogelijk om de meeste diensten 14 dagen te proberen.

route17

 

route18

 

Met de online extra content kun je zoeken naar extra POI locaties. Zodra je kiest voor “online” start de internet browser. Indien het gewenste POI gevonden is kun je kiezen er direct heen te navigeren, weer te geven op de kaart, te bellen of op te slaan. Na je keuze kom je weer terug in Route 66. De meeste POI’s zitten standaard al in Route 66 echter is dit een leuke extra functie. De dienst is ook locatie gebaseerd. Je ziet altijd eerst de POI’s die het dichtst bij je GPS positie zijn.

route19

 

route20

 

Tonen
Via hoofdmenu -> Tonen kun je snel enkele instellingen aanpassen. Ook is via dit menu de GPS Informatie op te vragen. Via “Layout van navigatiescherm” kun je deels aanpassen welke navigatie onderdelen je wilt zien. Dit menu is overigens ook snel op te roepen als je aan het navigeren bent. Dit doe je door op de informatiebalk te klikken op het navigatie scherm.

route21

 

route22

 

In het hoofdmenu is een groot aantal keuzen met betrekking tot de navigatie. De eerste en tweede keuze (zoeken en navigeren) zijn vrijwel hetzelfde. Met beide zoek je een bestemming om naartoe te navigeren. Met de optie navigeren start gelijk de navigatie, via zoeken heb je ook andere mogelijkheden voor de gevonden locatie.

Voor het zoeken en navigeren naar een locatie kun je kiezen uit een groot aantal mogelijkheden. Met “Locaties” kun je met behulp van tekst invoer snel zoeken naar de juiste locatie. Onder favorieten staan je favorieten locaties. Onder Historie staan de laatst gebruikte navigatie locaties. Verder kun je navigeren naar speciale locaties, contactpersonen of een handmatige GPS positie.
De meest gebruikte optie zal “Locaties” zijn. Dit werkt anders dan in de meeste andere pakketten. Het zoeken naar een plaats gaat door middel van het adres deels in te vullen. Stel ik wil navigeren naar de Kalverstraat 20 in Amsterdam (ik zeg maar iets), dan voer ik in: Kalv 20 Ams. Hoe meer ik van de straat, plaats of nuttige plaats invoer hoe beter de zoek resultaten zijn. Echter is vaak een klein gedeelte van het adres al voldoende. Het zoeken gaat extreem snel. Aan het begin is de invoer wennen, maar na een tijdje is het vele malen prettiger dan de standaard invoer zoals TomTom. Het voordeel is dat het ook werkt voor nuttige plaatsen (zoals hieronder te zien is).

Indien je hebt gekozen voor Zoeken ga je na het selecteren van de locatie naar de kaart. Als je linksonder op het grijze blokje klikt krijg je de opties voor de locatie. In je had gekozen voor navigatie start direct het navigeren na het kiezen van de gewenste locatie.

route23

 

route24

 

route25

 

route26

 

route27

 

route28

 

Na het starten van de navigatie komen er in het hoofdmenu een paar extra opties bij. Dit zijn “Navigatie stoppen”, “Wegblokkade instellen” en “Dichtbij”. Met wegblokkade instellen kun aangeven welke wegen niet bereikbaar zijn. Echter is het ook goed te gebruiken om de route aan te passen naar je eigen smaak. Zelf vind ik het een prettige optie. Met de optie “Dichtbij” krijg je alle nuttige plaatsen in de buurt te zien. De lijst is gesorteerd op afstand. Door rechtsboven te klikken kan je in de lijst zoeken.

route29

 

route30

 

Onder het hoofdmenu zit de optie “Zenden”. Hiermee is het mogelijk om je GPS positie, kaart of routebeschrijving te versturen. Het versturen kan per email, bluetooth of infrarood (indien aanwezig op het toestel). De GPS positie en route kan je ook per sms verzenden. Via het onderdeel “Opslaan” in het hoofdmenu is het mogelijk om de GPS positie of de kaart op te slaan. Deze is terug te bekijken via de ingebouwde Foto galerij.

route31

 

route32

 

Een andere prettige optie in het hoofdmenu is “Routes”. Via Routes kun je vooraf je reis plannen. Dit kan met zoveel tussenpunten als je wilt. De gemaakte route kun je opslaan en later openen voor navigatie. Ook kun je via routes de route simuleren en als geheel op de kaart tonen. Een nadeel van de routes is dat het alleen de locatiepunten opslaat. Eventuele routeblokkades of andere route wijzigingen worden niet opgeslagen.

route33

 

route34

 

route35

 

route36

 

route37

 

route38

 

Om een idee te geven hoe het navigeren er uit ziet heb ik route simulatie gestart. Het was iets te ingewikkeld om onder het rijden screenshots te maken. Op de onderstaande afbeeldingen staan rechts twee snelheidsmeters. Deze zijn om de simulatie te versnellen of te vertragen. Onder het navigeren zal dit niet aanwezig zijn.

Het navigatiescherm laat veel informatie zien. De pijlen en straatnaam worden groot weergegeven. De overige informatie (snelheid, afstand en tijd) is slecht leesbaar tijdens het rijden. Gelukkig is deze informatie een stuk minder belangrijk dan de andere informatie.

De kaarten zijn prettig om naar te kijken en duidelijk. De nachtkleuren vond ik van de Symbian versie iets prettiger om naar te kijken. Door op de navigatiebalk te klikken kun je naar een snelmenu gaan om enkele instellingen (dag- of nachtkleur, volume etc) in te stellen. Bovenin staat een en – om in- en uit te zoomen.

route39

 

route40

 

route41

 

route42

 

Een andere optie is om een routebeschrijving op te vragen. Je kunt per item van de routebeschrijving een kaart krijgen. Op deze manier kan je van te voren de route bestuderen.

route43 

Om het navigeren te testen heb ik een aantal grote en kleine ritten gemaakt met Route66. De stem vond ik erg duidelijk en prettig klinken. De stem is helder en gelukkig niet al te blikkerig. Ook zijn de aanwijzingen duidelijk. Dit was niet anders dan bij de Symbian versie.

De berekende routes van Route 66 Mobile 8 voor Windows Mobile zijn beter dan de berekende routes door de Symbian versie. Persoonlijk had ik van beide versies dezelfde routes verwacht maar dit bleek niet zo. Bij de Windows Mobile versie heb ik weinig kritiek op de berekende routes. Af en toe is er een slimmere route mogelijk, maar dat is meer gebaseerd op ervaring.
In de toekomst willen we meer aandacht gaan besteden aan de berekende routes, echter zijn we nog bezig de testmethode hiervoor te ontwikkelen.

Bij het verkeerd rijden wordt er zeer snel een nieuwe route berekend. Gelukkig blijft Route66 je niet continu terugsturen naar de oorspronkelijke route. Na twee keer verkeerd rijden gaat het programma al snel opzoek naar een alternatieve route.

Bij het rijden door een tunnel valt het GPS signaal weg. Route66 blijft dan doorrijden met de snelheid waarmee je de tunnel in ging. Dit werkte erg goed en gaf geen problemen. Na het uitrijden van de tunnel was de positie gelijk bekend en werd de route weer opgepikt. Op de kaart was nauwelijks merkbaar dat ik door een tunnel was gereden.

Bij de Windows Mobile variant hebben we de mogelijkheid gekregen om enkele extra’s te testen.
De verkeersinformatie kan via TMC (gratis) of via internet (betaald). Via TMC werkt niet op de HTC Diamond. Hier kunnen we verder dan ook niets over melden. Wij hebben de versie via internet getest. Het toestel download om de 10 minuten de laatste verkeerssituatie. Via het menu extra’s is een lijst met alle files te bekijken. Tijdens het berekenen van de route houdt Route 66 rekening met de verkeersinformatie. Mogelijk wordt de berekende route aangepast vanwege een file. Ook tijdens het navigeren is het mogelijk dat er ineens een route herberekening plaats vindt. Je krijgt hierover een spraakgestuurde mededeling.

In de bovenstaande route overzicht afbeelding zie je duidelijk enkele file tekens. In de standaard map zijn ook alle files en wegafsluitingen zichtbaar. Door te klikken op een file teken krijg je alle informatie van de file te zien.

Helaas krijg je niet de optie om de file in te rijden. In sommige gevallen is het sneller de file in te gaan dan om te rijden. Persoonlijk zou ik liever een menu krijgen bij een aankomende file waarin ik kan kiezen voor ontwijken of file inrijden.

Echter werkt de verkeersinformatie goed en kan het goed van pas komen bij grote files.

route44

 

route45

 

route46

 

route47

 

Met veiligheidscamera’s krijg je een waarschuwing als je een camera nadert. De database kent allerlei soorten camera’s. Trajectmetingen, snelheidscamera’s, roodlichtcamera’s etc.

De database met camera’s kan je regelmatig bijwerken. Op deze manier heb je altijd de laatste camera’s. Op de kaart zijn alle camera’s zichtbaar. Je kunt verder per camera soort aangeven wat voor melding je wilt. Je kunt het geluid instellen, zichtbaarheid en waarschuwingsafstand.

Op deze manier kan je een hoop boetes voorkomen, al is het nog altijd belangrijk verantwoordelijk genoeg te zijn om niet te hard te rijden. Verder zijn snelheidscamera’s niet in alle landen toegestaan (waaronder Zwitserland). Het is een leuke extra, al geven wij meer de voorkeur aan file informatie.

route48

 

route49

 

route50

 

route51

 

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters