Samsung Ativ S

Samsung is ’s werelds grootste fabrikant van smartphones en vooral ’s werelds grootste Androidproducent. Desondanks brengt Samsung mondjesmaat ook Windows Phones op de markt en de nieuwe Ativ S is de eerste met Windows Phone 8 van de fabrikant.

Samsung Ativ S review hand 

“De Ativ S is een variant van de Samsung Galaxy S III, met een wat andere chipset en een aangepast design,”

Samsung heeft een bijzonder goed 2012 achter de rug. De bomen groeiden bij de mobiele divisie tot in de hemel waardoor het bedrijfsresultaat tot ongekende hoogtes is gegroeid. Dit heeft Samsung te danken aan zijn populaire Android-lijn. Immers, 8 op de 10 verkochte Androidsmartphones is een Samsung. Men zou hierdoor bijna vergeten dat Samsung in een grijs verleden ook nog eens Windows Phones heeft gemaakt.

Toch doet Samsung wel mee in de Windows-markt, en dan niet alleen met zijn notebooks. Sterker nog, Samsung was de eerste producent om een telefoon met Windows Phone 8 aankondigde afgelopen IFA begin september 2012. Daarmee leek de producent Nokia, dat all-in is gegaan op Windows Phone, een flinke hak te zetten. Niets bleek echter minder waar, want de telefoon in kwestie, de Ativ S, is nu pas op de markt gebracht. En dat is ruim nadat HTC en Nokia hun Windows Phones in de schappen zagen verschijnen.

De Ativ S is een variant van de Samsung Galaxy S III, met een wat andere chipset en een aangepast design, maar verder niet zoveel verschillen. Gezien de Galaxy S III de meest populaire Androidtelefoon van vorig jaar was, lijkt dat heel wat waard te zijn. Toch besteed Samsung geen enkele aandacht aan deze Ativ S en probeert de fabrikant alleen zijn Galaxy-lijn zo hard mogelijk te pushen. De Ativ S heeft dan ook een bijrol gekregen in het smartphoneverhaal van Samsung.

Dat betekent echter niet dat hij niet interessant is. De Ativ S mist misschien het originele design van de Windows Phones van HTC en Nokia en de rijke softwaresuite die Nokia meelevert, het toestel heeft wel hardware die zich kan meten met de toptoestellen op Windows Phonegebied. De Ativ S heeft een groot 4,8″ Super amoledscherm, een goede 8-megapixelcamera en een snelle Snapdragon S4 Plus-chipset. En daarmee is het de Windows Phone met het grootste scherm.

Samsung Ativ S hands-on 
Samsung Ativ S hands-on 
Samsung Ativ S hands-on 
Samsung Ativ S hands-on 
Samsung Ativ S hands-on 

Prijzen

Hieronder staat een lijst met actuele aanbiedingen voor de Ativ S. Door te klikken op de naam van de provider krijg je provider specifieke aanbiedingen te zien.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Specificaties

Hieronder staan de belangrijkste specificaties van het toestel. Op een computer of tablet kun je de specificaties direct vergelijken met andere toestellen door te klikken op ‘Telefoon vergelijken?’. Deze review is gebaseerd op softwareversie 2424.12.11.5

Samsung Ativ S

Algemeen

Telefoon vergelijken?Uitgebracht op March 2013 Draait op Windows Phone 8Behuizing van Plastic

Processor

Qualcomm Snapdragon S4 Plus MSM8960 (Krait)dualcore-processor op 1,5GHzGrafisch: Adreno 225

Geheugen

1GB Intern geheugen (RAM)16GB Opslag geheugenGeheugen uitbreidbaar via microSD HC

Afmetingen

Gewicht: 135 gramLengte: 137mmBreedte: 70mmDikte: 8,7mm

Scherm/invoer

4,8″ Super Amoled schermTouchscreen met multitouchScherm is krasbestendig (Gorilla Glass)720×1280 schermresolutie

Camera

8MP camera met autofocusLED-flitser1080p (Full HD) video opnames1,9MP camera voorkant

Netwerk

SIM slot: Micro-SIMGSM netwerkbanden: 850, 900, 1800, 1900EDGE en GPRSHSDPA en UMTS

Sensors

A-GPS & GlonassG-SensorGyrosensorNabijheidssensorDigitaal kompas

Connectiviteit

Wi-Fi®: IEEE 802.11 b/g/nInternet delen via WiFi HotSpotBluetooth 3.0 EDR met A2DPNFC3,5mm ingang voor geluidTV-outMicro-USB aansluiting

Batterij

Batterijcapaciteit van 2300mAhSpreektijd van 6 uurStandby-tijd van 14 uur

De inhoud van de doos van de Ativ S is standaard. De batterij van het toestel heeft een capaciteit van 2300mAh en werkt daar redelijk lang mee.

Unboxing

De inhoud van de doos waarin de Ativ S geleverd wordt is allerminst spannend. Het toestel komt met een lader, en USB-kabel, een paar oortjes en wat boekjes. Het bekende standaard verkooppakket dus. Het gaat wel om in ear-oortjes, dat is altijd prettig.

Batterij

De batterij van de Ativ S heeft een relatief hoge capaciteit van 2300mAh en kan daarmee in ieder geval goed de dag doorkomen. Het toestel zit daarmee wat boven het gemiddelde van de huidige high-endsmartphones. Dat is natuurlijk erg prettig en daarmee zijn we dik tevreden over de batterij van de Ativ S.

Intensief gebruik1 Normaal gebruik2 Beperkt gebruik
Accutijd (dagen) ~1 ~2 ~4
Batterij EB-L1M1NLU
Capaciteit 2300mAh
Techniek Lithium Ion
1Hele dag online (mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s

De Samsung Ativ S is qua design duidelijk een afgeleide van de Galaxy S III. Er zijn de nodige verschillen, maar vooral heel veel overeenkomsten. De Ativ S ziet er net wat zakelijker en strakker uit en is daarmee een stukje mooier ontworpen dan de meeste recente Samsung’s wat ons betreft.

“Deze Ativ S is in onze ogen misschien wel de mooist ontworpen Samsung van het afgelopen jaar.”

Sterker nog: deze Ativ S is in onze ogen misschien wel de mooist ontworpen Samsung van het afgelopen jaar. De telefoon heeft hetzelfde glimmende plastic als de andere Samsung’s, maar dit keer in sober grijs en op de achterkant voorzien van een soort geborsteld aluminium-patroontje. Dat is zo realistisch dat bijna iedereen die de Ativ S voor het eerst oppakt vraagt of het aluminium is. Toen het toestel net aangekondigd was en we op twitter meldden dat hij van plastic was, kregen we zelfs reacties dat we ernaast zaten op basis van foto’s die mensen gezien hadden.

Het toestel voelt ook iets stroever en prettiger aan dan bijvoorbeeld de S III, waardoor hij wat minder goedkoop overkomt. Desondanks is het zeker niet de best gebouwde Windows Phone die we kennen, en blijven we het jammer vinden dat Samsung maar vast blijft houden aan dit design.

De Ativ S is met een 4,8″-scherm geen kleintje, maar is qua formaat niet heel verkeerd. Hij is natuurlijk vrij breed en vrij hoog, maar de dikte en het gewicht zijn prima in orde. Verder is hij flink afgerond en die factoren samen zorgen ervoor dat de Ativ S goed in de hand ligt.

Samsung Ativ S review front 
Samsung Ativ S review front top 
Samsung Ativ S review front bottom 

De Ativ S is aan de voorkant direct herkenbaar als Windows Phone door zijn grote Windows-knop, die midden onder het scherm gepositioneerd zit. De knopjes daarnaast zijn geen fysieke knoppen, maar touchknopjes. Boven het scherm zit natuurlijk het Samsunglogo en verder is daar ook de secundaire speaker, de secundaire camera en een aantal sensoren zichtbaar. De Ativ S heeft helaas geen notificatielampje.

Samsung Ativ S review back 
Samsung Ativ S review back top 
Samsung Ativ S review back bottom 

“De achterkant van de Ativ S lijkt dus net van geborsteld aluminium te zijn, niets is echter minder waar.”

De achterkant van de Ativ S lijkt dus net van geborsteld aluminium te zijn, niets is echter minder waar. Het is gewoon een plastic batterijklep met een patroontje erop. Op die batterijklep staan de nodige logo’s en bovenaan zijn middels een uitsparing de camera en de flitser aangebracht. Onder de batterijklep zit een stripje waar de speaker achter verwerkt zit, met daaronder nog een verchroomd stukje plastic.

Zowel de simkaart als de geheugenkaart kun je onder de batterijklep kwijt, net als natuurlijk de batterij zelf. Dat betekent ook dat deze Ativ S een verwisselbare batterij heeft en daar zijn we erg blij om.

Samsung Ativ S review left 
Samsung Ativ S review top 
Samsung Ativ S review riight 
Samsung Ativ S review bottom 

De zijkanten zijn van verchroomd plastic met alle standaard elementen erop. Onderop zit de USB-poort met daarnaast een microfoon, links zit de volumeknop, rechts de cameraknop en de powerknop en bovenop zitten de 3,5mm-ingang en een tweede microfoon. Met die twee microfoons kunnen video’s met stereogeluid opgenomen worden en kan omgevingsgeluid gefilterd worden tijdens het bellen.

De Ativ S heeft grofweg hetzelfde scherm als de Galaxy S III: een super amoledscherm met 4,8″ diameter en 720p-resolutie. Dat ziet er erg mooi uit. Het toetsenbord is zoals we kennen van Windows Phone prettig en redelijk groot dankzij het grote scherm.

Scherm

“Het scherm is nog altijd erg mooi, maar kan niet meer mee met toestellen als de HTC One en de Samsung Galaxy S IV.”

De Ativ S is dus uitgerust met een bekend super amoledpaneel van Samsung, dat we onder andere in de Galaxy S III terugvinden. Het scherm is nog altijd erg mooi, maar kan niet meer mee met toestellen als de HTC One en de Samsung Galaxy S IV. De kleuren zijn erg levendig en dat ziet er mooi uit, hoewel het wel iets minder realistisch is. Verder gaat het dus om een amoledscherm, wat betekent dat zwart echt zwart is, het contrast heel hoog is en de inkijkhoek heel groot. Het scherm heeft een 720p resolutie en is daarmee ondanks zijn PenTile-matrix, waardoor het scherm effectief minder subpixels heeft, heel erg scherp. Als je goed kijkt ziet tekst er een heel klein beetje korrelig uit, maar dat is niets om last van te hebben.

Een nadeel is dat het scherm niet een van de helderste is en dus ook in het directe zonlicht wat minder goed leesbaar is. Het is prima te doen, maar er zijn veel concurrenten die het beter doen. De kleurechtheid is ook discutabel, maar de kleuren zien er wel mooier uit. En of je kleuren liever mooi of liever realistisch hebt, laten we aan jou over.

Toetsen

Het toetsenbord van de Ativ S is het standaard toetsenbord wat we gewend zijn van Windows Phone. Het toetsenbord werkt erg prettig en snel. De knoppen zijn lekker groot en de autocorrectie werkt ook goed. Het is mogelijk om achteraf een woord te bewerken of een ander woord dat erop lijkt te selecteren door het woord simpelweg aan te tikken. Woorden toevoegen aan het woordenboek gaat op dezelfde manier en dat is dus erg makkelijk. Leuk is ook dat het toestel voordat je begint met het typen van je volgende woord al een suggestie geeft wat dat moet worden.

Microsoft heeft twee leestekens toegevoegd, namelijk de punt en de komma. De rest kun je vinden op een tweetal extra pagina’s, waardoor alle leestekens vrij simpel te vinden zijn. Er is ook een hele pagina gewijd aan smilies, die op toetsenbord als code van leestekens komen, maar als je ze gebruikt in een sms’je dan worden ze omgezet in een plaatje mits je ze naar een andere telefoon stuurt die dat doet. Als je de punt of in de browser .com ingedrukt houdt, krijg je alternatieven zoals .nl of .co.uk.

Samsung Ativ S screenshot 
Samsung Ativ S screenshot 
Samsung Ativ S screenshot 

De interface van de Ativ S is bekend. Er zijn geen verschillen met die van andere Windows Phones, het enige wat Samsung toegevoegd heeft is een aantal apps. Het is een erg mooie interface die makkelijk werkt. Bovendien is de telefoon stabiel en snel.

Lockscreen

Samsung Ativ S screenshot

Je komt in het lockscreen door de powerknop aan de zijkant te ontgrendelen. Wil je dat overslaan, dan kan dat met de cameraknop aan de zijkant. Een stevige langdurige druk daarop brengt je direct naar de camera-app, en het lockscreen wordt dan helemaal overgeslagen. Maar verder zul je altijd via dat scherm je telefoon moeten ontgrendelen.

Het lockscreen bestaat uit een, vrij te kiezen, afbeelding met daar overheen de datum van vandaag, de tijd en eventuele aankomende afspraken. Ook gemiste gesprekken, sms’jes en dergelijken komen op dit scherm terecht. Nieuw met Windows Phone 8 is dat ook interactieve zaken zoals het weer of Facebookfoto’s op het scherm kunnen worden getoverd. Daarnaast worden ook e-mails en andere notificaties van andere apps voortaan op dit scherm weergeven. De apps die dit mogen doen kun je zelf instellen via het instellingenmenu. Een welkome verbetering. Om het toestel volledig te ontgrendelen moet je naar boven slepen over het scherm, wat gewoon logisch en goed werkt.

Wel is het jammer dat je notificaties niet kunt aantikken zoals in Android en iOS waarna gelijk de app die bij de notificatie hoort opent. Je dient dan eerst het scherm vrij te geven en vervolgens naar de app te gaan om te bekijken wat de meldingen precies inhouden. Dat is dus nog steeds een beetje omslachtig.

Homescreen

“Het homescreen bestaat uit de bekende live tiles, die zowel als widget als als snelkoppeling dienst doen.”

Het homescreen van Windows Phone 8 bestaat uit de bekende live tiles, die zowel als widget als als snelkoppeling naar een programma kunnen dienen. Deze tegels kunnen drie formaten zijn. Zo kun je hem als een klein vierkantje weergeven, een groot vierkantje en een rechthoek over de gehele breedte. Hoe groter je hem maakt hoe meer info hij weergeeft. Zo geeft de agendategel je volgende afspraak weer en laat een tegel van een contactengroep de laatste tweets of Facebook-updates in die groep zien. En ontwikkelaars van applicaties kunnen nu ook van deze live tiles gebruikmaken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een tegel van Buienradar die het huidige radarbeeld laat zien of een tegel met actuele beurskoersen.

Een tegel toevoegen is erg makkelijk, dat doe je door in het menu een item vast te houden en in het verschenen menuutje “aan startscherm vastmaken” te kiezen. Op het startscherm items verplaatsen is ook heel makkelijk. Als je een item even ingedrukt houdt, komt hij als het ware naar voren, waarna je hem kunt verslepen. Zo kun je het homescreen dus heel makkelijk indelen met de tegels die je wilt en de volgorde van die tegels ook makkelijk veranderen.

Het homescreen is een mooi strak opstapje naar de rest van je telefoon. En de verschillende tegelformaten zorgen ervoor dat je veel op het scherm kwijt kunt en toch al je belangrijke informatie groot in beeld kunt hebben. Wel is het geheel minder dynamisch dan bij Android, en zijn de live tiles minder functioneel dan de widgets van Android.

Samsung Ativ S screenshot 
Samsung Ativ S screenshot 
Samsung Ativ S screenshot 

Menu

Samsung Ativ S screenshot

Wil je alle beschikbare apps zien, dan veeg je naar rechts. Dan komt het menu van de telefoon tevoorschijn. Dat is een lijst met alle apps die je hebt, gerangschikt op alfabetische volgorde. Links van die lijst staat een rondje met een vergrootglas erin: dat is de zoekknop. Daarmee kun je een programma in je menu zoeken, wat zeker geen overbodige luxe is als je een hele rits applicaties geïnstalleerd hebt. Dan is zo’n lange lijst namelijk niet zo heel overzichtelijk meer. Echter: de meestgebruikte apps kun je dus in de tegellijst op het homescreen kwijt.

Het menu is op deze manier wel lekker strak en past zo goed bij de rest van de interface. Wat wel handig is in het menu, is dat je applicaties door ze even ingedrukt te houden meteen kunt deïnstalleren, delen of beoordelen voor de Marketplace.

Instellingen

Samsung Ativ S screenshot

Het instellingenmenu van de Ativ S bestaat uit twee lijstjes: eentje voor de telefoon-instellingen en eentje voor app-instellingen. Een erg handige en overzichtelijke indeling is dat overigens niet, wat ons betreft. Het kan nogal wat zoekwerk zijn voordat je de juiste instelling gevonden hebt.

Heel veel spannends is er niet te vinden tussen de instellingen. Samsung heeft zelf wat dingetjes toegevoegd, bijvoorbeeld een anti-echo-functie voor tijdens gesprekken en een functie om gesprekken van onbekende of ongewenste nummers te blokkeren. Verder is er bijvoorbeeld een NFC-functie. Via NFC kun je draadloos bestanden versturen naar een andere Windows Phone 8-smartphone die in de buurt is. Overigens werkt dat deels samen met Android Beam: Androidtoestellen kunnen sommige app-inhoud, bijvoorbeeld websites, wel naar Windows Phones verzenden. Andersom lukt dat nooit.

Multitasking

Samsung Ativ S screenshot

Multitasken op Windows Phone is nog altijd niet ideaal. Apps moeten maar net geoptimaliseerd zijn om in dezelfde staat te blijven als waar je ze achtergelaten hebt als je via bijvoorbeeld het homescreen wisselt en de lijst van geopende apps is niet ideaal. Ook gaat het switchen naar apps niet instant zoals bij Android, maar moet je steeds even wachten als de app zichzelf hervat.

Het switchen tussen applicaties gaat via het ingedrukt houden van de terugknop. Dan krijg je een lijstje te zien met de laatst gebruikte apps. Dat werkt handig, hoewel het gebruik van de terugknop even wennen kan zijn als je van Android of iOS komt. Bij die besturingssystemen wordt de homeknop voor deze functie gebruikt. Wel jammer is trouwens dat je die lijst alleen maar door kunt bladeren. Je kunt er dus geen programma’s afsluiten of iets dergelijks.

Voor eventuele meldingen heeft Windows Phone geen uitklapbare statusbalk zoals Android en iOS Meldingen als gemiste gesprekken komen via de tegels op je homescreen terecht, en als je een sms’je of iets dergelijks binnenkrijgt komt daar kort een melding over bovenaan het scherm. Die verdwijnt op een gegeven moment, en dan kun je op je homescreen aan de sms-tegel zien dat je een nieuw bericht hebt. Een notificatie-centrum mist nog in Windows Phone 8, iets dat iOS en Android wel al hebben. En dat is nog wel een belangrijk gemis aan dit besturingssysteem, hoewel Microsoft al heeft laten doorschemeren dat binnenkort op te lossen.

Prestaties

“De chipset is erg snel en dat zorgt er voor dat de Ativ S als een zonnetje draait.”

Windows Phone 7 was in het dagelijks gebruik al ontzettend snel en vloeiend. Dat resulteert erin dat bladeren door de interface op toestellen als de Samsung Omnia 7, die nog met een 1GHz singlecoreprocessor uit 2008 werken, eigenlijk maar nauwelijks trager is dan op deze Ativ S, die theoretisch gezien ongeveer vier keer zo veel processorkracht heeft. Waar de winst wel ligt, is in het draaien van zware apps en het openen daarvan. Voor alle handelingen zijn laadtijden een stuk korter en dat is zeker welkom.

De Ativ S draait net als de meeste andere Windows Phone 8-apparaten, maar ook bijvoorbeeld de HTC One S of de Sony Xperia T, op een Qualcomm Snapdragon S4 Plus-chip met twee moderne Krait-kernen als basis. Die is erg snel en dat zorgt er, samen met de prima snelheid van Windows Phone zelf, voor dat de Ativ S als een zonnetje draait. Directe vergelijkingen met Android maken is natuurlijk lastig, maar de telefoon doet in ieder geval in dagelijks gebruik niet onder voor veel andere high-end smartphones op Android. Wel is hij qua pure processorkracht dus wat minder dan de recente Androidtelefoons, maar daar merk je gelukkig niet heel veel van. Het toestel is ook gewoon stabiel, dus daar is weinig op aan te merken.

De camera van de Ativ S is van goede kwaliteit. Los daarvan zijn de multimediamogelijkheden niet heel veel anders dan bij andere Windows Phones. Samsung heeft zelf wel een tweetal programma’s toegevoegd: Music Hub en Photo Editor.

Foto

“De 8-megapixelfoto’s die de Ativ S schiet zijn zeker niet verkeerd.”

De camerainterface van de Ativ S is redelijk standaard. Het is de bekende interface van Windows Phone 8. Die bestaat uit een paar snelkoppelingen naast het scherm en twee instellingenmenu’s: een voor foto’s en een voor video’s. Dat werkt niet heel handig, maar het is te doen. Wel handig vinden we dat de Ativ S een fysieke cameraknop heeft. Net als iedere andere Windows Phone, trouwens.

Je kunt het nodige instellen bij de camera. Zo kun je filters toepassen, de belichting aanpassen, de witbalans aanpassen en de iso aanpassen. Ook de bekende Lenses uit Windows Phone zijn beschikbaar. De eerste lens die hierin zit is die van Bing. Lenses zijn apps die ontwikkelaars kunnen maken en daarmee vervolgens de camera kunnen gebruiken voor speciale functionaliteiten. Denk aan apps als Layar en Nokia City Lens. Met Bing Vision, de enige meegeïnstalleerde lens, kun je barcodes scannen waarna het product online opgezocht wordt via Bing.com.

Samsung Ativ S screenshot 
Samsung Ativ S screenshot 
Samsung Ativ S screenshot 

De 8-megapixelfoto’s die de Ativ S schiet zijn zeker niet verkeerd. De foto’s hebben over het algemeen mooie en levendige kleuren en weinig ruis. Ook het detailniveau is ruim voldoende, hoewel niet perfect. In slechtere lichtomstandigheden worden foto’s vrij snel bewogen, maar dat is een van de weinige minpuntjes van deze camera.

Samsung Ativ S camerasample 
Samsung Ativ S camerasample 
Samsung Ativ S camerasample 
Samsung Ativ S camerasample 
Samsung Ativ S camerasample 
Samsung Ativ S camerasample 
Samsung Ativ S camerasample 
Samsung Ativ S camerasample 
Samsung Ativ S photo editor test

In de fotohub doe je alles wat met foto’s te maken heeft op de Ativ S, behalve het maken ervan. Die fotohub bestaat natuurlijk uit een galerij met al je foto’s erin. Daar staan ook foto’s van Facebook in en je kunt je foto’s op een aantal manieren rangschikken. Verder is de hub uitgerust met een feed van je sociale netwerken. Daar komen alle foto’s die door je vrienden op Facebook, Twitter of LinkedIn geplaatst zijn. Tot slot is er een sectie applicaties, waar alle foto gerelateerde apps terecht komen. Standaard zijn dat er twee: Photo Editor en Live Wallpaper. Die tweede laat foto’s rouleren op je lockscreen, die eerste is wat interessanter.

Photo editor is een programma waarmee je filters over je foto’s kunt zetten. Daarnaast kun je de foto’s bijsnijden, draaien, voorzien van een lijstje en wat serieuzer bewerken. Je kunt er wel leuke plaatjes mee maken, maar uniek is het zeker niet. Bewerkte foto’s worden overigens flink verkleind in formaat tot zo’n 1 megapixel.

Samsung Ativ S screenshot 
Samsung Ativ S screenshot 

Video

Samsung Ativ S screenshot

Op het gebied van videoconsumptie blinkt Windows Phone 8, en dus ook deze Ativ S, niet uit. Er zit bijvoorbeeld geen YouTube ingebouwd in het toestel. Daar zijn wel goede apps voor te downloaden, bijvoorbeeld YouTube+, en Microsoft heeft zelf een plugin beschikbaar waarmee je ondersteuning kan toevoegen in de browser, maar het blijft behelpen. Ook de videospeler zelf is niet heel denderend. Je kunt .wmv en .mp4 bestanden afspelen, maar daar houdt het een beetje op. Dat gaat wel gewoon in 1080p, maar is toch wat beperkt voor een hedendaagse smartphone.

De video-opname is wel prima. De Ativ schiet filmpjes in 1080p HD en die zien er niet verkeerd uit. Kleuren zijn mooi, details zijn voldoende en het focussen tijdens het filmen gaat prima. Alleen zoomen werkt helaas niet.

Muziek

Samsung Ativ S screenshot

Muziek wordt ook weer in een speciale hub samengebracht, die overigens niet verward moet worden met Samsung’s Music Hub. De muziek hub is ook bedoeld voor video’s, en dient daarnaast om apps voor video’s en muziek te benaderen. En als je zo’n app hebt, bijvoorbeeld eentje voor YouTube, dan zullen de video’s die je daar als laatst gespeeld hebt ook gewoon tussen je geschiedenis verschijnen.

De muziekspeler heeft een prima interface. Muziek afspelen kan zoals bij elke smartphone en daarnaast is de interface van de speler gericht op het ontdekken van nieuwe content. Zo kun je op de naam van de artiest van je nummer klikken en dan krijg je zijn complete discografie te zien, plus een biografie, als dat beschikbaar is een lijst met evenementen en een aantal verwante artiesten. Ook kun je van een artiest een zogenaamde Smart DJ-mix maken, waarbij je toestel gerelateerde muziek vanuit Xbox Music achter elkaar plakt. Dat werkte bij ons overigens niet altijd, en als het werkt dan pakt het toestel steeds maar 30 seconden van een nummer als je geen premium-account hebt.

Xbox Music, ook bekend uit Windows 8, is nieuw toegevoegd aan Windows Phone 8. Je hebt de keuze om per nummer of per album te kopen, maar je kunt ook een abonnement nemen. Als je dat doet dan betaal je 9,99 euro per maand of 99.90 per jaar en vervolgens kun je onbeperkt muziek streamen naar je telefoon en ook offline opslaan in hoge kwaliteit. Microsoft claimt een paar miljoen nummers in de winkel te hebben en ook lokale artiesten zoals Blof zijn in de app te vinden.

Samsung Ativ S screenshot

Dan is er nog de Samsung Music Hub, die grotendeels hetzelfde doet als Microsoft’s eigen software. Ook hier kun je muziek kopen en je eigen muziek beluisteren. Alleen gaat het aankopen van muziek nu via de servers van 7Digital. Die hebben misschien een iets grotere catalogus dan Microsoft zelf, maar erg handig vinden we het niet om twee keer dezelfde software te hebben. Daarbij is de speler in de Music Hub slechter dan die van Microsoft zelf.

De muziekkwaliteit van de Ativ S is goed genoeg. De speaker is niet heel hard maar klinkt wel helder en redelijk vol. Als je een goed paar oortjes in de Ativ S plugt klinkt hij zoals de meeste telefoons: niet zo goed als een goede mp3-speler, maar ruim voldoende voor dagelijks gebruik.

Samsung Ativ S screenshot 
Samsung Ativ S screenshot 

Games

Samsung Ativ S screenshot

Games zijn tegenwoordig volledig ondergebracht bij het Xbox-icoontje. Deze game hub staat in contact met de Xbox-servers en je kunt aldaar inloggen en zo je Xbox-gegevens inzien en je avatar bekijken. Daarnaast wordt het ook mogelijk om je Xbox te bedienen via de indrukwekkende app Smartglass, waarover hieronder meer. Betaalde games kun je tijdelijk uitproberen of aanschaffen via deze hub. Het aanbod blijft wel achter bij Android en iOS, maar als je mobiel gamen puur als tijdverdrijf op loze momenten ziet is het ruim voldoende. Ook voor de serieuzere gamer is er wel het een en ander aanwezig, waaronder Sonic, Asphalt en The Amazing Spiderman.

Met Xbox SmartGlass kan gemakkelijk content met de Xbox 360 gedeeld worden via een smartphone of een tablet, en dus de televisie waarop deze is aangesloten. Zo kun je een film van een Lumia 920 op de Xbox 360 weergegeven en vervolgens meer achtergrondinformatie over de film of serie op je smartphone voorgeschoteld krijgen. Ook kun je verder kijken waar je gebleven was zodra je op de Xbox stopt met kijken. Dit geldt zowel voor de smartphone als de tablet. SmartGlass werkt erg goed en is indrukwekkend te noemen, de mogelijkheden van deze app in combinatie met een Xbox 360 zullen alleen maar toe gaan nemen, zo is de verwachting. Overigens is deze app niet Windows Phone 8-exclusief. Ook Windows 8 en Android hebben hem, bijvoorbeeld.

De Ativ S is standaard uitgerust met alle productiviteitssoftware van Windows Phone, waaronder Microsoft’s Office Suite. Ook zit er een prima agenda op, is de browser redelijk goed en kun je inmiddels heel wat extra apps downloaden. Alleen bij de navigatie gaat het mis: de meegeleverde kaartensoftware is niet zo best. Navigeren kun je er niet mee en POI’s zoeken gaat ook niet al te best.

Agenda

Het is mogelijk om diverse agenda’s te voeren op de Ativ S. Zo ondersteunt het toestel Google Calendar, Facebook en natuurlijk je Microsoft-kalender. De eerstvolgende agenda-afspraak staat alvast groot genoteerd op je lockscreen. Op het homescreen is een dubbele tegel ingeruimd voor de agenda waar die afspraak nog een keer op staat, iets dat je uiteraard kunt veranderen.

De agenda zelf is mooi vormgegeven. Lorem ipsum-teksten geven in de maandweergave bij elke dag aan hoe vol die ongeveer zit. Als je verder klikt kun je je agenda voor één dag weergeven of al je aankomende afspraken laten zien. Daarbij zijn verschillende agenda’s gerepresenteerd door verschillende kleuren, wat mooi overzichtelijk is.

Samsung Ativ S screenshot 
Samsung Ativ S screenshot 
Samsung Ativ S screenshot 

Office

Er staat een volledige Office-suite op het toestel. En dat werkt ontzettend goed. Eens te meer merken we dat de Microsoft-software op het toestel goed is geïntegreerd. Het is een peuleschil om op het toestel Powerpoint-, Word-, en Excelbestanden te openen of zelf aan te maken. En daarmee kan de Ativ S ook goed meekomen als zakelijke telefoon. Overigens blijft het wel een telefoon, wat betekent dat grote documenten bewerken toch behelpen blijft. Powerpoints kun je wel bewerken, maar niet aanmaken op het toestel, wat enigszins vreemd is in onze ogen.

Via de office-applicatie kun je ook in de clouddienst van Microsoft komen, de Skydrive waar bestanden in de cloud kunnen worden aangemaakt en opgeslagen. Maar ook is het eenvoudig om een account bij Office 365 of bestanden op de telefoon zelf te benaderen. Je kunt op deze manier ook gemakkelijk bestanden delen met andere mensen en collega’s.

Samsung Ativ S screenshot 
Samsung Ativ S screenshot 
Samsung Ativ S screenshot 

Browser

De browser in de Ativ S is gebaseerd op Internet Explorer 10 en moet dan ook in principe alle pagina’s moeiteloos laden. In de praktijk heeft hij desondanks moeite met video’s en lightboxes zoals die op onze website en andere websites zijn te vinden, die kan hij soms gewoon niet aan. Wel laden pagina’s gewoon lekker snel en is navigatie op de pagina’s probleemloos. Alles gaat vloeiend en zoomen is geen probleem.

Het browsen met tabbladen is wel wat omslachtig, daarvoor moet je eerst een menu in, vervolgens daar op tabbladen klikken en dan een tabblad selecteren. Dat doen concurrerende systemen sneller en dat zou ook hier wel prettig geweest zijn.. Bij concurrerende OS’en zijn dat er 2 en in Google Chrome kun je zelfs swypen naar en ander tabblad. Er is wel één knopje bij de adresbalk beschikbaar die je ook voor tabbladen zou kunnen gebruiken, maar dan vervalt de ververs- of favorieten-knop. Het blijft dus compromissen doen.

Samsung Ativ S screenshot 
Samsung Ativ S screenshot 
Samsung Ativ S screenshot 

Locatieservices

Locatieservices zijn niet veel soeps op deze Ativ S. In principe heeft Microsoft een deal met Nokia om de kaartenapplicaties te leveren. De kaarten zelf komen inderdaad wel via Nokia van Navteq, wat inhoudt dat je goede kaarten hebt die je ook nog eens allemaal gratis kan downloaden zodat ze zonder internetverbinding bruikbaar zijn. Dat is een groot pluspunt.

De software die men er omheen gebouwd heeft is echter abominabel. Het zoeken van plekken gaat niet goed. Zo pakt het toestel een adres soms niet als hij niet precies in het goede format geschreven is. Zogenaamde ‘points of interest’ vinden hoef je helemaal niet te proberen in Nederland. Daar is een speciaal knopje voor, maar de dienst werkt simpelweg niet hier. Ook een zoekopdracht als “cafe” draait op niets uit. Navigeren of routebeschrijvingen geven kan de app ook niet. Ook daar zit een knopje voor ingebouwd, maar dan wordt je doodleuk naar de Marketplace doorverwezen en mag je daar zelf een app gaan kopen. Nokia heeft al die software wel, maar het lijkt erop dat ze voor andere fabrikanten hun kaarten hebben geleverd en verder zo veel mogelijk zelf hebben gehouden. Je zult dus echt moeten investeren in een navigatieapp om deze Ativ S als je reisbegeleider te kunnen gebruiken.

Samsung Ativ S screenshot 
Samsung Ativ S screenshot 
Samsung Ativ S screenshot 

Standaard applicaties

Samsung Ativ S screenshot

Zowel Samsung als Microsoft hebben nog een setje apps toegevoegd aan de Ativ S. Een standaard Windows Phone-app is Portemonnee. Met deze app kun je creditcards beheren en daarnaast dient hij als verzameling voor al je betaalwijzen voor aankopen in de applicatiewinkel. Daarvoor kun je creditcards gebruiken, maar ook PayPal of carrier billing. Dat is dus best netjes.

Een tweede app die misschien voor sommige mensen wel handig is, is de Speelhoek. Wat deze app doet is de telefoon instellen op een bepaalde modus die je zelf vooraf heb ingesteld zodat mensen niet bij je gegevens kunnen komen. Een voorbeeld is dan ook dat je aangeeft dat in deze speciale modus er alleen gebruik gemaakt mag worden van bepaalde apps en games die jij geselecteerd hebt en de overige apps onbruikbaar worden gemaakt. Je kunt dan de telefoon aan je kinderen gegeven zodat zij veilig met het toestel kunnen spelen en je niet bang hoeft te zijn dat er iets verwijderd wordt. Om uit de modus te geraken moet je een viercijferige code opgeven. Lang niet voor iedereen bruikbaar, maar als je een zoon, dochter, broer, zus, vriend of vriendin hebt die altijd met je telefoon aan de haal gaat is het wel een goede optie.

Wat simpele standaardapps zoals een rekenmachine en een wekker zijn er natuurlijk ook en Samsung heeft nog wat toegevoegd. Zo is er het beroemde en beruchte ChatOn, Samsung’s WhatsApp-concurrent. Maar zelfs met de slechte werking van WhatsApp op Windows Phone is die app wat ons betreft niet nuttig omdat hij simpelweg nauwelijks gebruikers heeft. Daarnaast is er Family Story, waarmee je verhalen en andere content met je familie kunt delen. Die dienst zal Samsung echter binnenkort afsluiten, zo meldt men alvast.

Wel een geinige app is MiniDiary. Daarmee kun je een dagboekje bijhouden met foto’s, geluid, tekeningetjes, teksten en locaties. Die kun je als je wilt beveiligen met een wachtwoord zodat je hem makkelijk privé kunt houden. Zeker niet voor iedereen weggelegd, maar toch wel leuk bedacht. Tot slot is er ‘Now’, een programma dat Samsung al tijden meelevert met zijn telefoons waarmee je het weer, het nieuws, je aandelen, de valuta en zogenaamde ‘top tweets’ kunt bijhouden. Het ziet er allemaal netjes uit en is opzich wel nuttig, alleen jammer dat het nieuws van Yahoo is er en er zodoende geen Nederlands nieuws is.

Samsung Ativ S screenshot 
Samsung Ativ S screenshot 
Samsung Ativ S screenshot 
Samsung Ativ S screenshot 

Extra applicaties

Samsung Ativ S screenshot

Applicaties haal je uit de Store. Dat is na de applicatiewinkel van Android en iOS de grootste applicatiewinkel, maar hij haalt het kwalitatief gezien duidelijk nog niet bij zijn twee concurrenten. De meeste belangrijke apps zijn er wel, maar er zijn ook nog belangrijke dingen zoals Dropbox die ontbreken. De meeste van die apps zijn overigens wel onderweg naar het platform. Verder zijn nog niet alle apps voor Windows Phone 8 geoptimaliseerd en werken sommige apps, met name WhatsApp, erg slecht.

De interface van de Store is verder prima. Je kunt bladeren door apps, games en muziek met verschillende categorieën. Ook zijn er lijsten van populaire apps en dergelijken beschikbaar. En Samsung heeft een eigen hoekje ingericht met applicaties die het bedrijf heeft uitgegeven. Een groot voordeel is dat je niet alleen met een creditcard, maar ook met PayPal kan betalen in de Store.

Samsung Ativ S screenshot 
Samsung Ativ S screenshot 

Je sociale netwerken zijn in Windows Phone 8 goed vertegenwoordigd. Facebook, Twitter en Linkedin zijn netjes in de interface ingebakken en met het toestel verweven. Verder kun je met de Ativ S natuurlijk prima bellen, sms’en en mailen.

Bellen

Helemaal bovenaan je standby-scherm staat een tegel met een telefoontje en je provider erop, wat uiteraard je uitgangspunt voor al je telefoongesprekken is, of in ieder geval kan zijn. Deze tegel leidt je naar je logboek, met knopjes voor het toetsenbordje en je contacten. Helaas is er geen smartdialing aanwezig, maar je kunt gelukkig wel redelijk snel zoeken in je contacten.

De contactenapplicatie is één van de mooiere dingen van Windows Phone. Deze ‘people hub’ is namelijk meer dan alleen een contactenapplicatie. Facebook, Twitter en LinkedIn zitten hier door en door geïntegreerd. Bovenaan kun je je eigen Live-profielafbeelding met daarnaast je laatste status-update vinden en door daarop te klikken kom je bij je eigen statusupdates terecht. Als je dan op je laatste update klikt kun je je status meteen updaten. In de contact-applicatie zelf is een tabblad te vinden met de laatste updates van je vrienden, waarbij je ook direct kunt reageren en reacties bekijken. Als er twee profielen met dezelfde naam zijn op verschillende netwerken worden die direct samengevoegd op het toestel, en zo komen ook je sociale netwerken samen met je gewone telefoonboek.

De kwaliteit van gesprekken op de Ativ S hebben we niets over te klagen, en hetzelfde geldt voor de ringtones en het trilalarm. Hoewel: bij de ringtones, of eigenlijk de hele volumeregeling van het toestel, zit een irritatiepuntje. Er is maar één volumeniveau voor het hele toestel. Dus als je het volume van je muziek omlaag gooit, dan gaat je beltoon mee. En dat is gewoon irritant.

Samsung Ativ S screenshot 
Samsung Ativ S screenshot 

Berichten

Samsung Ativ S screenshot

Het idee van de berichtenapplicatie van Windows Phone 8 is vrij briljant, en lijkt op die in Windows 8. De app ondersteunt niet alleen sms’jes, maar ook Facebook Chat en MSN. Dat betekent dus dat je standaard erg makkelijk kunt chatten met je toestel, en als je iemand een sms’je wilt sturen kun je ook meteen zien of hij misschien op Facebook bereikbaar is. Dat spaart mooi weer de kosten van een sms’je. Een best handige functie wat ons betreft. Probleem is wel dat berichtjes over internet niet bepaald snel doorkomen vaak als de app niet open staat, of soms zelfs helemaal niet aankomen. En dat maakt het weer een stuk minder nuttig.

Een bericht is zo opgesteld met het lekker werkende onscreen toetsenbord. De berichtengeschiedenis wordt in chat-vorm op het scherm weergegeven, met een soort tekstballonnetjes boven elkaar.

Email

Samsung Ativ S screenshot

Op de telefoon kun je makkelijk een veelheid aan e-mailaccounts installeren. Hotmail, Windows Live en Exchange hebben natuurlijk de voorkeur van het op Microsoft-software gebaseerde apparaat. Maar een Gmailaccount kun je ook snel instellen en daarbij worden ook de agenda en het adresboek gesynct. Kanttekening daarbij is wel dat Google de Exchange-synchronisatie van Gmail deze zomer zal stopzetten en het maar de vraag is hoe het dan verder gaat met de Gmailintegratie in Windows Phone.

Elke e-mailaccount krijgt een eigen tegel zodat de e-mailboxen niet door elkaar gaan lopen. Tik op een tegel en je krijgt de inbox te zien. Scroll diverse keren naar rechts, en je krijgt naar keuze de ongelezen mails in beeld, de gemarkeerde mails, de urgente; het is erg handig ingedeeld allemaal. Met handige menuknoppen kun je meerdere mails selecteren om ze te verwijderen of te markeren, en het opstellen van een nieuwe e-mail werkt erg makkelijk: druk op een plus en je kunt beginnen.

Chatten

Het standaard chatprogramma op Windows Phone 8, naast de berichtenapp, is rooms. Goed om te weten is dat deze messaging-service alleen met andere Windows Phone 8-apparaten werkt en niet met Windows 8-apparaten. Via de Poeple hub kun je een nieuwe Room aanmaken. Je dient vervolgens eerst mensen uit te nodigen via je contactenlijst. Je kunt vervolgens gratis via het internet chatten met elkaar. De conversatie verschijnt ook in je sms-app zodat je niet steeds naar de groep hoeft om de chat te volgen. Je kunt ook je locatie delen in deze stream. Als je vervolgens bestanden wilt delen, overigens alleen foto’s en video’s, dan moet je naar een tabje naar rechts gaan waar je de content kunt toevoegen.

Een andere optie is om samen noties online bij te houden. Je kunt een notie aanmaken, bijvoorbeeld een boodschappenlijst, en vervolgens kan iedereen hierin wat toevoegen of verwijderen. Daarnaast kun je ook agenda-items met elkaar delen en aanmaken. Rooms werkt goed en is handig. Maar het is wel een applicatie waar je pas wat aan hebt als je veel vrienden hebt met een Windows Phone 8-toestel. En dat zal voorlopig voor de meesten niet het geval zijn.

Verder kun je dus chatten via de berichtenapplicatie via Facebook of MSN, en ook kun je zelf chatapps installeren. De belangrijkste daarvan is natuurlijk WhatsApp. Die applicatie werkt vrij slecht voor Windows Phone, vaak komen berichten niet door tot je de app opent en soms heb je een bericht al lang gelezen en komt er dan opeens nog een notificatie binnen.

Sociale netwerken

Samsung Ativ S screenshot

De sociale netwerken zijn volledig geïntegreerd met het toestel. Zowel de ik-tegel, de people-tegel als de berichtentegel geven voordurend allerlei updates van de sociale netwerken waarbij je bent aangesloten. Twitter, Facebook, Windows Live, LinkedIn: alle belangrijke netwerken zijn beschikbaar en makkelijk in te stellen, waarbij je helaas maar één account per netwerk kunt toevoegen.

Verder zijn er prima Facebook- en Twitter-apps voor Windows Phone beschikbaar, waarvan die voor Facebook voorgeïnstalleerd staat. Die werkt probleemloos en biedt de meeste functies die je van Facebook gewend bent.

De Samsung Ativ S had tijdens zijn aankondiging een mooi voordeel ten opzichte van de andere Windows Phones: de tijd. Het was de eerste Windows Phone 8-telefoon en daarmee een bijzonder toestel. Inmiddels is de Ativ S rijkelijk laat en is het een redelijk standaard toestel.

Samsung Ativ S review black 

“De Ativ S is een redelijk saaie Windows Phone, maar dat wil niet zeggen dat het een slecht toestel is.”

Waar HTC en Nokia met mooie, kleurrijke designs kwamen en het beste probeerden te maken van de features van hun Windows Phones, lijkt Samsung maar weinig interesse te hebben in het platform. Men nam de Galaxy S III, maakte hem iets vierkanter en plakte er Windows Phone op, wat de originaliteit van de Ativ S niet ten goede is gekomen. De Ativ S is dan ook een redelijk saaie Windows Phone.

Dat wil echter zeker niet zeggen dat het een slecht toestel is. Het 4,8″ Super amoled-scherm is het grootste scherm dat we in een Windows Phone gezien hebben en ziet er ook niet verkeerd uit, het design is dan wat saai, de Ativ S is nog steeds een redelijk mooi toestel en de telefoon draait Windows Phone zonder enige problemen. Ook de camera van de Ativ S is niet verkeerd. Daarnaast kun je het geheugen bij deze telefoon uitbreiden en de batterij vervangen, en ook dat is vrij uniek voor een high-end Windows Phone.

Een ander groot voordeel van de Ativ S is de prijs. Voor €380 is het de goedkoopste van ‘de grote drie’, de HTC 8X, Nokia Lumia 920 en deze Ativ S. Hij is zelfs bijna tweehonderd euro goedkoper dan de Lumia 920, en dat is een prijsverschil dat maar moeilijk te rechtvaardigen is voor Nokia. Kortom: als je op zoek bent naar een goede high-end Windows Phone voor een schappelijke prijs, dan is de Ativ S jouw ding. Maar als je graag een toestel met karakter of veel extra features wilt kun je beter even doorkijken.

Met dank aan Belsimpel.nl voor het beschikbaar stellen van de Ativ S voor deze review.

Samsung Ativ S review black top 
Samsung Ativ S review black bottom 

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

De Samsung Ativ S neemt het in de eerste plaats op tegen de duurdere Windows Phones op de markt. Dat zijn vooral de Nokia Lumia 920 en HTC 8X op het moment, maar ook de Nokia Lumia 820 valt nog in het straatje van de Ativ S. Verder neemt de Samsungtelefoon het ook, in mindere mate, op tegen de iPhone, BlackBerry Z10 en een aantal Androidtoestellen.

Nokia Lumia 920

Nokia Lumia 920 hoofdfoto

Nokia’s Lumia 920 wordt op dit moment door velen gezien als dé Windows Phone van dit moment. Dat heeft ook een nadeel: hij is met een prijs van rond de €580 zo’n €200 duurder dan de Ativ S. Daarvoor krijg je wel een wat betere telefoon: de Ativ S heeft een flink nadeel op het gebied van bouwkwaliteit: de Nokia Lumia 920 voelt een stuk beter in de hand en is gemaakt van steviger plastic. Verder is de Lumia 920 uitgerust met een camera met optische beeldstabilisatie, een scherm dat met handschoenen te bedienen is en wat realistischer oogt dan de Ativ S en heeft hij de bekende Nokiasoftware voor Windows Phone. De Ativ S moet het vooral hebben van zijn grotere scherm en dus de prijs die Samsung ervoor vraagt.

Nokia Lumia 820

Nokia Lumia 820 hoofdfoto

De Nokia Lumia 820 is het kleinere broertje van de Nokia Lumia 920, maar nog steeds duurder dan de Ativ S. Het toestel heeft nog steeds de softwaresuite van Nokia tot zijn beschikking, maar dat is wel meteen zijn grootste voordeel ten opzichte van de Ativ S. Het scherm is kleiner en slechter en de camera is ook minder dan die van de Ativ S. De bouw is misschien wat beter en het design wat speelser, maar dat rechtvaardigt de meerprijs van de Lumia 820 zeker niet. Als de Lumia 820 wat goedkoper zou zijn dan de Ativ S zou het toestel het overwegen waard zijn, maar het prijsverschil tussen de twee zorgt ervoor dat de 820 geen kans maakt tegenover Samsung’s toestel.

HTC 8X

HTC 8X hoofdfoto

Een andere belangrijke concurrent is de HTC 8X. Die is qua design en bouw duidelijk aan de winnende hand, maar heeft weer een veel kleiner scherm. Buiten dat verschillen de twee niet zo veel. De Ativ S heeft amper toegevoegde software mee gekregen, net als de 8X. De twee draaien dezelfde chipset en door Windows Phone 8 ook precies dezelfde interface. Wel is het zo dat de Samsung een wat betere camera heeft dan de 8X, en omdat hij ook nog goedkoper is, is het in onze ogen de betere keuze van de twee.

Overigen

Verder liggen er dus vooral toestellen met andere besturingssystemen op de loer. De BlackBerry Z10 is er zo eentje. Die telefoon loopt op het nieuwe BlackBerry 10 OS en is daarmee net als de Ativ S een beetje een buitenbeentje. Het toestel heeft ongeveer dezelfde specs, maar een wat kleiner scherm. Een ander belangrijk toestel met een kleiner scherm is de iPhone 5. Die is voorzien van het volgroeidere, maar wel saaire iOS en verschilt qua specificaties ook niet heel veel met de Ativ S. Groot verschil tussen de twee is wel het scherm: de iPhone heeft een 4″-scherm en de Ativ S een 4,8″-scherm.

Verder zijn het vooral de Androidvlaggenschepen van vorig jaar die het deze Ativ S lastig maken. Die zijn qua prijs veelal gezakt tot op of onder het niveau van de Ativ S en bieden daarvoor het Android-besturingssysteem met veel meer functies. Daarnaast hebben ze vaak goede schermen en camera’s en mooie designs. Het gaat hier natuurlijk hoofdzakelijk om de HTC One X, LG Optimus 4X HD, Samsung Galaxy S III en Sony Xperia T.

BlackBerry Z10 hoofdfoto 
Apple iPhone 5 hoofdfoto 
Samsung Galaxy S III hoofdfoto 
LG Optimus 4X HD hoofdfoto 
Onze review score
Pluspunten
  • Grootste scherm in een Windows Phone
  • Mooie interface en goede prestaties
  • Prima camera
  • Relatief goedkoop
Minpunten
  • Biedt weinig nieuws
  • Windows Phone 8 nog altijd wat beperkt
  • App-ecosysteem loopt achter

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters