Samsung B7330 Omnia Pro

De Samsung Omnia Pro is al weer even op de markt, maar komt nu met Samsung’s nieuwe ping-campagne weer helemaal tot leven. Een goed moment dus om het toestel alsnog aan een review te onderwerpen en uit te zoeken of het toestel ook in andere opzichten met de BlackBerry kan concurreren.

Samsung B7330 Omnia Pro overzicht

 

De Samsung Omnia Pro heeft een redelijk aparte gang naar de markt doorgemaakt. Op 15 juni 2009 kondigde Samsung een uitbreiding van haar Omnia-lijn die maarliefst 4 toestellen telde aan, waaronder de Samsung B7320 Omnia Pro. Niet veel later, toen de B7320 nog niet eens verkrijgbaar was, lekte er al een update van het toestel uit, de Samsung B7330 Omnia Pro, die vervolgens half september officieel aangekondigd werd. Uiteindelijk zag de B7320 nooit de Nederlandse schappen en is het de B7330 die hier als de enige Omnia Pro verkocht wordt. Inmiddels ligt de telefoon al een tijd in de winkels, maar eigenlijk begint het toestel nu pas een beetje onder de aandacht te komen vanwege Samsung’s P!NG-campagne die om het toestel heen loopt. Met het oog op deze campagne hebben wij ook een exemplaar van Samsung gekregen, wat natuurlijk een mooie kans is om alsnog een review van de B7330 te publiceren.

De Omnia Pro valt, zoals de naam al zegt, in de Omnia-lijn van Samsung, welke eigenlijk de overkoepelende naam voor bijna alle Windows Phones binnen Samsung is. De huidige Omnia-line-up wordt aangevoerd door de Omnia II, gevolgd door de Omnia Qwerty en eigenlijk ook de B7620 Giorgio Armani. Als goedkopere oplossingen kent de Omnia-lijn voor de zakelijke gebruiker de vandaag te bespreken Omnia Pro en voor de wat jongere consument de Omnia Lite die officieel niet in Nederland verkrijgbaar is, maar wel hier en daar geïmporteerd wordt. De Omnia Pro valt hier tussen als een redelijk goedkoop toestel dat met zijn BlackBerry-achtige form-factor vooral de zakelijke markt moet aanspreken, maar met de recente P!NG-campagne ook zeker op jongeren gericht wordt. Dat maakt de Omnia Pro eigenlijk, net als de meeste BlackBerry’s tegenwoordig, een product dat redelijk breed in de markt staat en puur op basis van de positionering ook redelijk populair zou moeten worden. Of de nieuwe campagne de telefoon ook echt populair kan maken moeten we nog zien, maar we zoeken nu in ieder geval al even uit of het toestel het qua specificaties, prestaties en gebruiksvriendelijkheid in zich heeft.

Samsung Omnia Pro B7330

 

Samsung Omnia Pro B7330

 

Samsung Omnia Pro B7330

 

Het prijskaartje dat aan de Samsung Omnia Pro hangt ligt rond de €250, waarmee het toestel qua smartphones een beetje in de budget-markt terecht komt. Hierbij krijgt de telefoon het vooral lastig met de BlackBerry Curve 8520 en kan ook de Curve 8900 nog een kleine bedreiging vormen ondanks zijn iets hogere prijs. De Bold-toestellen van BlackBerry zijn, hoewel technisch niet eens zo heel erg verschillend, vanwege hun hoge prijs alles behalve een bedreiging voor de Samsung B7330. Nokia daarentegen heeft met de niet zo veel duurdere E72 maar zeker ook de wat oudere E71 die voor dezelfde prijs als de Omnia Pro verkocht wordt twee flinke rivalen voor de telefoon van Samsung te pakken.

Hoewel de bovengenoemde toestellen allemaal een ander besturingssysteem hebben dan de B7330 Omnia Pro, is Samsung zeker niet de enige die een Windows Phone in dit deel van de markt zet. HTC heeft nog altijd de inmiddels al redelijk oude HTC Snap in de schappen liggen. Van Sony Ericsson komt er binnenkort een telefoon in dezelfde klasse op de markt in de vorm van de Sony Ericsson Aspen, die eigenlijk alleen verschilt met de Omnia Pro in zijn groene karakter en touchscreen.

Samsung Omnia Pro B7330

 

Samsung Omnia Pro B7330

 

Samsung Omnia Pro B7330

 

Algemene gegevens
Merk Samsung
Type B7330 Omnia Pro
Besturingssysteem Windows Mobile 6.5
Ontwerp
Afmetingen 114,9x59x10,8 mm
Gewicht 107 gram
Form-factor Qwerty-candybar
Kleuren Zwart
Scherm
Diagonaal 2,6″
Type TFT
Resolutie 320×320 pixels
Aantal kleuren 65.536
Touchscreen Nee
Processor en Geheugen
Processor Qualcomm MSM7225 528MHz
RAM 256MB
Geheugenkaart MicroSD
Intern geheugen 512MB
Energie
Gesprekstijd 600 minuten
Standby-tijd 600 uur
Accu 1500mAh
Verbindingen
GSM Ja
GPRS Ja
UMTS Ja
HSDPA Ja
LTE Nee
Bluetooth Bluetooth 2.0, A2DP
Wi-Fi Wi-Fi 802.11 b/g
DLNA Nee
Communicatiepoort MicroUSB
Multimedia
Camera 3,2MP, autofocus
Flitser Nee
Videocamera QVGA, 320×240 pixels @30fps
Radio FM-radio met RDS
Audio Aac, aac+, eaac+, mp3, m4a, wma, wav, midi
Video mp4, 3gp, wmv
Audiouitgang MicroUSB
Extra’s
GPS aGPS
Digitaal compas Nee
Applicatiewinkel Windows Marketplace

Samsung B7330 Omnia Pro unboxing

De Samsung Omnia Pro komt in een standaard plat Samsung-doosje de fabriek uit met daarop de slagzin “Work smarter with play in reach”. Als je het doosje opent komt er een kartonnen doosje uit tevoorschijn dat doet denken aan een eierdoos, waar alle accessoires in zitten. Natuurlijk is de telefoon zelf er ook te vinden en afgezien van die telefoon zit er een aantal boekjes en een cd bij. De P!NG-versie van de B7330 bevat daarnaast een 8GB MicroSD-kaartje met de ping-client van Palringo daarop meegeleverd. Verder zitten er de gebruikelijke accessoires bij de B7330, namelijk een paar on-ear oortjes, een USB-kabel en een lader. Daar houdt het wel meteen op en de inhoud van het pakket past dan ook prima bij de prijs van het toestel en gaat geen stap verder, afgezien van de geheugenkaart van 8GB bij de P!NG-versie.

De Samsung B7330 voelt, zeker in vergelijking tot de meeste smartphones met deze form-factor, een beetje plastic aan. De behuizing van het toestel is dan ook helemaal van plastic gemaakt en neemt door zijn glanzende oppervlak nogal wat vuil op. Ook krassen is de Omnia Pro niet vies van en al met al voelt de telefoon dan ook een beetje goedkoop aan. Voor de jeugdige gebruiker is dat niet zo’n probleem, maar een zakenman zal er wat meer moeite mee hebben. Dat neemt trouwens niet weg dat de telefoon stevig is, want afgezien van een klein beetje gekraak hier en daar lijkt de B7330 Omnia Pro gewoon stevig in elkaar te zitten. Qua gewicht en formaat valt er weinig te klagen, de telefoon is niet compact te noemen maar ook zeker niet te groot. Het toestel is ook niet licht, maar is met zijn 107 gram nog rgoed te doen voor een smartphone.

Voorlopig is de Omnia Pro alleen in het zwart met zilver verkrijgbaar. Het toestel is voor het grootste deel zwart, maar de batterijklep is bovenaan zwart, maar wordt naar onder steeds lichter tot hij beneden zilver is. Ook de ruimte rond de lens van de B7330 is zilver. Daarnaast zijn er voor de numerieke toetsen nog wat rode accenten gebruikt, waardoor ze makkelijk te herkennen zijn.

De voorkant van de Omnia Pro bestaat uit het qwerty-toetsenbord en een, opvallend genoeg, vierkant scherm. De toetsen zijn allemaal hetzelfde vormgegeven en het navigatie-toetsenbord gaat er helemaal in op, behalve de navigatietoets zelf die met zijn chromen finish duidelijk uit het geheel springt. Boven het scherm kun je het logo van Samsung vinden en nog iets hoger is een speaker aanwezig. Rechts naast die speaker zit de secundaire camera, terwijl links naast de speaker een klein status-ledje zit.

Samsung B7330 Omnia Pro voorkant

 

Samsung B7330 Omnia Pro voorkant detail

 

Samsung B7330 Omnia Pro voorkant detail

 

Samsung B7330 Omnia Pro voorkant detail

 

De achterkant van de Omnia Pro is redelijk apart ontworpen en heeft twee bobbels. Eentje is wat groter en bevat de camera en de speaker van het toestel en de andere is een klein richeltje dat dient om de batterijklep makkelijk open te kunnen schuiven, maar maakt het toestel er niet mooier op. Erg storend is het echter niet en het bovengenoemde kleurverloop op de achterkant maakt er toch nog wel iets moois van.

Samsung B7330 Omnia Pro achterkant

 

Samsung B7330 Omnia Pro achterkant detail

 

Zowel de rechterkant als de linkerkant van de Omnia Pro zijn voorzien van één knopje en één communicatiepoort. Aan de rechterkant is dat de cameratoets aan de onderkant en het MicroSD-slot aan de bovenkant. Die laatste is trouwens prima afgewerkt met een klepje. Links gaat het boven om de volumetoets, terwijl je onderaan de MicroUSB-poort kunt vinden; eveneens netjes met een klepje afgedekt. Verder zijn er wat naden aanwezig in de zijkanten, maar zien ze er over het algemeen netjes uit.

Samsung B7330 Omnia Pro rechterkant

 

Samsung B7330 Omnia Pro linkerkant

 

Onder en boven tref je helemaal niets aan bij de Omnia Pro van Samsung, afgezien van een klein gaatje waar de microfoon achter verscholen zit. Daarnaast kun je aan de bovenkant nog wat gaatjes van de speaker en van het keycord-lusje zien, die een beetje op de randjes geplaast zijn. Daar houdt het echter wel helemaal mee op en verder zijn beide vlakken strak en voorzien van één naad.

Samsung B7330 Omnia Pro bovenkant

 

Samsung B7330 Omnia Pro onderkant

 

Scherm

Het scherm van de Samsung Omnia Pro is geen standaard scherm, hij is namelijk vierkant. Met een resolutie van 320×320 pixels is het scherm een redelijk speciaal geval en dat is niet erg handig voor de applicatie-ondersteuning. Niet alle applicaties ondersteunen een dergelijke resolutie en daarnaast heeft het toestel geen touchscreen wat ook problemen kan opleveren voor recente Windows Phone-apps.

Het scherm zelf is ook niet van de beste kwaliteit. Het scherm is niet bepaald helder te noemen en de kleuren zijn matig. Ook het contrast is niet geweldig, maar daar is goed mee te leven. Het grootste probleem zit hem echter in de zichtbaarheid in de directe zon. Er ligt een glanzende laag over het scherm waardoor je als je buiten op het scherm kijkt eigenlijk vooral je eigen gezicht ziet in plaats van het scherm zelf en het scherm daarom ook bijna onleesbaar wordt.

Toetsen

Samsung B7330 Omnia Pro toetsenbord

Het toetsenbord is wel een van de belangrijke factoren van de B7330 en moet dan ook goed werken. Dat is het geval, maar daarbij moet wel gezegd worden dat het toetsenbord een beetje kuren heeft. Niet alle toetsen geven evenveel feedback en sommige knopjes maken een hard klik-geluid terwijl anderen gewoon normaal geluid maken. Dit is in principe geen probleem en het toetsenbordje wordt er niet minder van, maar het verschillende geklik en gevoel dat de toetsjes geven kan nogal op de zenuwen werken. Verder werkt het prima, want hoewel het toetsenbordje aan de kleine kant is, hebben de toetsjes een flinke bolling en zijn ze dus makkelijk te onderscheiden. Voor mensen met dikke vingers kan het wat lastig zijn dat de toetsjes niet zo groot zijn, maar dat is een algemeen probleem van deze form-factor.

De andere toetsen die zich op de Omnia Pro bevinden, vertegenwoordigd door het navigatietoetsenbord dat aan het qwerty-toetsenbord vast zit, een volumetoets en de cameratoets. Die laatste is redelijk overbodig omdat de camerainterface ondanks deze toets in portret-modus is en bediend wordt met de navigatietoets, maar de knop werkt verder wel lekker, afgezien van het feit dat hij iets té soepel is. De volumetoets had iets meer feedback mogen geven, maar werkt ook prima. De navigatietoetsen zijn ongeveer hetzelfde als het gewone toetsenbord maar dan wat groter, wat betekend dat ook deze toetsen prettig in gebruik zijn.

In essentie is de Samsung Omnia Pro een Windows Phone 6.5 standaard-telefoon en Samsung heeft er opvallend weinig aan gedaan om dat te verbergen. Waar het bedrijf haar Windows Phone 6.5 professional-telefoons een complete make-over geeft, heeft Samsung bij de Omnia Pro slechts wat standby-schermen toegevoegd en hier en daar de interface net een extra likje verf gegeven. In dit hoofdstuk zullen we alle delen van de interface langs gaan en even kijken naar de performance van het toestel.

Standby

In de B7330 zijn er een aantal verschillende standby-schermen beschikbaar. De lijst is te groot om helemaal door te spreken en dus zullen we er alleen een paar interessante van Samsung uit pakken. Natuurlijk zijn alle standaard Windows Phone standby-schermen ook aanwezig.

Het scherm dat standaard ingesteld staat is het zogenaamde Samsung WizPro-scherm, dat bestaat uit een flink aantal tabbladen. Hiermee heb je eigenlijk meteen toegang tot alles wat je nodig hebt normaliter, zoals je contacten, muziek, foto’s, instellingen, sociale netwerken en nieuws. Het is wel jammer dat dat nieuws alleen van CNN is, en ook de aandelen en zoekbalk van Yahoo en het weer van AccuWeather niet te veranderen zijn. Verder is het geheel redelijk compleet en is er ook nog een tabblad met al je veelgebruikte snelkoppelingen aanwezig. Op het hoofdtabblad kun je direct bij al je communicatie en je agenda, waardoor je een lekker compleet plaatje hebt met het WizPro-scherm.

Een wat simpeler scherm is er in de vorm van Samsung LivingWorld. Dit scherm wordt eigenlijk al jaren in min of meer dezelfde vorm gebruikt door Samsung en bestaat eigenlijk alleen uit een flash-wallpaper met een klok erin en de provider die je gebruikt. Erg leuk is dat de wallpaper veranderd naargelang de tijd en het land waar je je in bevindt. Zo zie je in Nederland een plaatje met molens, terwijl Franse gebruikers de Eiffeltoren voorgeschoteld krijgen.

Een derde schermpje is Samsung Pop-up. Dit scherm bestaat uit een achtergrond met een pop-up die je kan laten verschijnen en verdwijnen. In die pop-up vind je informatie over je agenda, emailtjes, gesprekken en berichten. Daarnaast zijn er snelkoppelingen naar je laatstgebruikte programma’s te vinden en is er ook een snelkoppeling naar mijn documenten en je geheugenkaart. Tot slot is er beneden nog een balkje van de mediaspeler te vinden, dat actuele info over het nummer dat opstaat geeft.

Screenshot Samsung Omnia Pro standby

 

Screenshot Samsung Omnia Pro standby

 

Screenshot Samsung Omnia Pro standby

 

Menu

De Samsung Omnia Pro heeft een redelijk saai menu en dit is dan ook niet aangepast door Samsung. Het is een grote lijst met je programma’s en wat mappen erin, met de standaard icoontjes die we kennen van Windows Phone, die nogal oud aandoen. Grafisch zijn ze lelijk en de stijl is sowieso erg saai en zakelijk. Iets dat uiteraard niet per se slecht is voor een zakelijke telefoon, maar het valt wel erg op in vergelijking tot de vaak grafisch mooie moderne smartphones. Een handige functie is dat je aan een menu-item een nummer kan toekennen, waarna je door in het standby-scherm dat cijfer ingedrukt te houden direct bij die functie terecht komt.

Screenshot Samsung Omnia Pro menu

 

Multi-tasking

Screenshot Samsung Omnia Pro taakbeheer

De B7330 Omnia Pro heeft, zoals het een Windows Phone betaamt, een redelijk uitgebreide mogelijkheid tot multi-tasking. Als je een programma niet expliciet afsluit maar op de home-toets of de ophangtoets drukt, blijft hij gewoon openstaan en kom je er via de taakbeheerder weer bij. Deze open je door de home-toets even ingedrukt te houden en bestaat uit een lijst van alle programma’s die open staan. Je kunt deze eventueel ook vervangen door processen en je kunt ze vanuit de taakbeheerder openen en sluiten. Ook alle programma’s tegelijk sluiten kan makkelijk. Leuk is dat je met de terugknop als het ware door je geschiedenis kan bladeren. Als je dus een programma opent, daarna een ander programma gebruikt en dan naar het standby-scherm terug gaat, kun je via de terugtoets deze programma’s weer in omgekeerde volgorde oproepen.

Prestaties

De Samsung Omnia Pro is met zijn 528MHz-processor niets speciaals en de prestaties van het toestel zijn dan ook niet echt boeiend. Het toestel presteert gewoon goed. Hij werkt redelijk snel, loopt bijna niet vast en is gewoon degelijk en stabiel te noemen.

Ook zakenlui hebben wat ontspanning nodig, en dat is goed te merken aan de hedendaagse zakelijke smartphones. Ook de Samsung Omnia Pro is er zo eentje en met het toestel kun je dan ook prima wat muziekluisteren en zelfs in de trein een filmpje pakken. Maar is het toestel daar goed geschikt voor of zitten de functies er wel op maar werken ze amper? In dit hoofdstuk zoeken we het uit.

Muziekspeler

Screenshot Samsung Omnia Pro muziekspeler

De Samsung Omnia Pro heeft geen eigen muziekspeler en moet het dus doen met de zwaar verouderde Windows Media Player van Microsoft zelf. Zowel grafisch als functioneel is het goed te zien dat deze speler nog uit de vorige generatie smarphones stamt, toen een processor met een kloksnelheid van 400MHz nog tot de absoluute top van de markt behoorde. Toen was er op de gemiddelde telefoon geen kracht voor mooie animaties en ging het op de achtergrond scannen van de muziekbibliotheek nog net wat te ver. Inmiddels is een Windows Phone met een processor die lager dan 500MHz geklokt is moeilijk te vinden en ook met de 528MHz-processor zijn deze ‘geavanceerde’ functies geen probleem. Dat heeft Microsoft echter nog niet zo door en daarom wordt je achtergelaten met een redelijk ongebruiksvriendelijke muziekspeler. De muziekbibliotheek updaten moet je handmatig doen en gaat erg langzaam, het ziet er allemaal niet uit en erg uitgebreid is de indeling ook al niet. Het afspeelscherm is wel wat aangepast, maar dat zet geen zoden aan de dijk. Wat wel uitgebreid is zijn de instellingen, maar er zijn maar weinig gebruikers die willen kunnen instellen welke knop welke functie heeft. Ook zelf kiezen of de resterende tijd of de verstreken tijd wordt weergegeven is niet bepaald belangrijk en dingen die wel belangrijk zijn, zoals een equalizer, ontbreken. Al met al kunnen we dan ook niet tevreden zijn over de muziekspeler die in de Samsung Omnia Pro te vinden is.

De muziekkwaliteit van het toestel is iets waar wel weinig op aan te merken is, hoewel hij ook zeker niet geweldig te noemen. De speakers klinken een beetje hol zoals we gewend zijn, maar het volume is wel goed. Door de oortjes geld hetzelfde. Bijkomend nadeel is dat er geen 3,5 millimeter jackplug is, wat voor een zakenman te vergeven is maar voor een jeugdige gebruiker, waar Samsung de telefoon met haar P!NG-campagne ook op richt, erg vervelend is.

Screenshot Samsung Omnia Pro muziekspeler

 

Screenshot Samsung Omnia Pro muziekspeler

 

FM radio

In tegenstelling tot de muziekspeler, is de FM radio wel door Samsung zelf ingericht. Deze ziet er dan ook een stuk beter uit. Hij heeft een bekende look die een beetje doet denken aan een ouderwetse radio met een frequentieband erop en heeft uiteraard de headset nodig om te werken. Geluid doorschakelen naar de speaker kan wel, maar dan moet de headset ingeplugd blijven. Er zijn verder weinig instellingen beschikbaar, behalve dat je kunt kiezen in welke regio je je bevindt. Hier zal het scala aan frequenties dan op aangepast worden. De muziek klinkt net als bij de muziekspeler prima, maar niet speciaal.

Screenshot Samsung Omnia Pro radio

 

Videospeler

Ook de videospeler is Windows Media Player met een Samsung-skin in het afspeelscherm. Net als bij de muziekspeler betekent dat dat het niet bijster gebruiksvriendelijk is en er niet zo goed uitziet. Een bijkomend probleem bij de videospeler is dat de video uitgerekt wordt voor het scherm als je hem op het volledige scherm afspeelt en met het vierkante scherm van de Omnia Pro gaat het dan al snel mis. Tot slot haperen zelfs mp4-filmpjes met een kleine resolutie, waardoor prettig een film kijken zonder extra software onmogelijk is. Alleen wmv-video’s op een niet te grote resolutie lijken het wel aardig te doen. De telefoon kan trouwens wel HD-filmpjes afspelen, maar met alle haperingen en de kleine schermresolutie heb je daar weinig aan. DivX en Xvid lukt trouwens ook niet en we kunnen dan ook niets dan teleurgesteld zijn in de video-capaciteiten van de Samsung B7330 Omnia Pro.

Screenshot Samsung Omnia Pro video

 

Natuurlijk is er ook een camera aanwezig in de Omnia Pro, maar of die goed is is nog maar de vraag. Het gaat om een 3,2-megapixelcamera met autofocus maar zonder flitser, maar na de enigszins bedroevende muziek- en video-capaciteiten van de B7330 Omnia Pro hebben we er weinig vertrouwen meer in. In dit hoofdstuk kun je lezen of dat voorgevoel ook echt werkelijkheid is.

Foto

De camera-interface van de Samsung Omnia Pro komt ons enigszins bekend voor van een ver verleden waarin we een Samsung-telefoon zonder touchscreen tegenkwamen, in ons geval de Samsung U900 Soul. In die tijd is er eigenlijk weinig veranderd aan de interface en dat is eigenlijk wel prima. Bovenaan zit een rij met knoppen waar je via de knop ‘menu’ bij kunt komen en alles kan instellen. Hier staan alle foto-gerelateerde instellingen en mocht je iets anders willen instellen dan kun je bij de laatste knop terecht, die je naar een wat dieper menuutje meeneemt. Onder zitten een aantal sneltoetsen die een pop-up opbrengen waar je een aantal snelle instellingen kunt doen. Erg speciale instellingen zijn er niet, maar het is wel allemaal erg compleet. Zo kun je de ISO instellen, uiteraard is er een zelfontspanner, er is glimlachdetectie, er zijn scènes, je kunt de witbalans instellen en zo zijn er nog een aantal mogelijkheden.

De kwaliteit van de foto’s van de Omnia Pro valt alleszins mee. Natuurlijk zijn ze niet geweldig, maar voor een aantal snelle snapshots kun je prima terecht bij de Omnia Pro. De foto’s zijn redelijk scherp, de ruis wordt goed genoeg onderdrukt en er zijn voldoende details aanwezig. Alleen de kleuren zijn een beetje te koud. In het donker presteert het toestel uiteraard wat minder, maar dat is een gegeven feit voor een telefoon en zeker voor eentje zonder flits.

Samsung B7330 Omnia Pro camerasample

 

Samsung B7330 Omnia Pro camerasample

 

Samsung B7330 Omnia Pro camerasample

 

Video

De Omnia Pro is met zijn QVGA-resolutie niet de beste video-telefoon die we gezien hebben, maar hij doet z’n ding wel oké. De filmpjes zijn niet echt mooi, maar voor de specs redelijk goed en de telefoon is daarnaast voor zijn klasse niet slecht uitgerust. De kleuren zijn wat flets en de filmpjes hebben wat last van blokjes over het beeld, maar veel meer is er niet op aan te merken.

Galerij

Echt een speciale galerij heeft de Omnia Pro niet, maar er is wel een overkoepelende media-browser aanwezig waarmee je foto’s kunt bekijken. Dit is helaas niet meer dan een soort verkenner speciaal voor media, wat betekend dat je nog steeds al je mappen moet doorzoeken en dat de telefoon dus niets indexeert. Als je eenmaal in een map met foto’s aangekomen bent zie je allemaal miniaturen, die wat vergroot worden als je ze selecteerd en over het hele scherm weergegeven worden als je ze aanklikt. Hierbij kun je een menuutje uitklappen waar je de afbeelding kan versturen of verplaatsen. Ook een diashow beginnen is hier mogelijk en je kunt de afbeelding instellen als achtergrond of koppelen aan een contact. Tot slot is er de mogelijkheid om afbeeldingen te bewerken, waarbij je moet denken aan simpele handelingen zoals draaien, effecten toevoegen of de helderheid aanpassen. Ook voor de galerij geld dat hij niet erg gebruiksvriendelijk is, maar wel de meeste dingen kan.

Er is ook nog een programma genaamd fotodia’s, dat aardig verstopt zit maar er wel beter uit ziet. Bijkomend voordeel is dat het programma je foto’s wel indexeert, waardoor je niet meer zelf hoeft te zoeken naar mappen met foto’s erin. In ruil daarvoor is het programma echter wel redelijk traag en kun je er minder mee dan met de media-browser.

Screenshot Samsung Omnia Pro galerij

 

Screenshot Samsung Omnia Pro galerij

 

Samsung heeft op applicatie-gebied redelijk wat toegevoegd aan de Omnia Pro en je hebt dan ook meteen als je het toestel uit de doos haalt een redelijk groot assortiment aan applicaties om uit te kiezen. Een belangrijke daarvan is Palringo, de geadverteerde P!NG-client op het toestel, waarover je in dit hoofdstuk meer hoort. Daarnaast bespreken we enkele belangrijke andere applicaties.

Marketplace

De start van de Marketplace, Microsoft’s applicatiewinkel, was in Nederland niet echt flitsend en hoewel de winkel een klein beetje op gang aan het komen is, is het aanbod nog steeds niet bepaald uitgebreid. Er zijn slechts enkele tientallen applicaties beschikbaar en daarvan is het meeste dure software van SPB. Nieuw is wel de wereldweergave, waarmee je applicaties van andere regio’s ook kunt downloaden. Ook op die manier heb je echter beschikking tot niet meer dan enkele honderden applicaties, waardoor het aanbod nog steeds ontzettend achterloopt ten opzichte van andere applicatiewinkels. De prijs is een ander groot probleem van de Marketplace, de applicaties zijn allemaal betrekkelijk duurder dan gelijkwaardige apps voor Android of de iPhone. Dit loopt op tot verschillen die op een paar keer de prijs liggen en dit is een serieus nadeel voor Microsoft.

De layout van het programma is wel prima. Je begint met een schermpje waar je kunt kiezen tussen populaire applicaties, nieuwe applicaties, categorieën of een scherm waar je je eigen applicaties kunt beheren. Bovenaan is een zoekbalkje, waarbij de uitgelichte applicaties missen aangezien de Omnia Pro de non-touch-versie van Windows Phone heeft. Als je eenmaal bij een applicatie uitgekomen bent kom je in een scherm over de gekozen applicatie, waar je de applicatie kunt downloaden en waar wat informatie getoond wordt. Verder zijn hier knoppen naar screenshots en gebruikerservaringen van de applicatie, mits die aanwezig zijn natuurlijk. In het My Applications-scherm kun je applicaties verwijderen, updaten of beoordelen en, mocht dat nog niet gebeurd zijn, ook installeren. Alles werkt op je Live-account en als je deze account op een andere telefoon weer instelt wordt meteen gevraagd of je alle applicaties van je vorige toestel weer wilt downloaden.

Screenshot Samsung Omnia Pro market

 

Screenshot Samsung Omnia Pro market

 

Screenshot Samsung Omnia Pro market

 

Agenda

Zoals het een echte Windows Phone betaamt heeft de Omnia Pro een flink uitgebreide agenda mét prima Exchange-ondersteuning. Via de ingebouwde ActiveSync-applicatie kun je de ageda, inclusief je contacten, mail, notities en taken, synchroniseren met een Exchange-server. De agenda zelf is de standaard agenda van Microsoft wat, zoals we wel meer gezien hebben in het toestel, betekend dat hij niet zo mooi en gebruiksvriendelijk is, maar wel heel compleet. Standaard is de dagweergave en met een knopje is dat te veranderen in de week- of maandweergave. Bij een afspraak kun je talloze details toevoegen zoals genodigden, notities, een alarm en een locatie. Afgezien van de minder mooie interface zijn we dan ook zeker tevreden over de agenda van de Omnia Pro.

Screenshot Samsung Omnia Pro agenda

 

Screenshot Samsung Omnia Pro agenda

 

Screenshot Samsung Omnia Pro agenda

 

Ping

De breed geadverteerde ping-applicatie van de Omnia Pro is niets meer dan Palringo, een messaging-client die al enige tijd gratis beschikbaar is voor zo’n beetje elk platform. Naast Palringo-chat, dat dus de bijnaam ping heeft gekregen, kun je met Palringo ook chatten via msn, aim, facebook, yahoo, gtalk en nog een aantal andere chat-diensten. De client werkt voor alle servers hetzelfde en er is dan ook niets echt speciaal aan ping. Alleen Facebook lijkt een beetje moeilijk te doen en wordt geblokkeerd waardoor je niet kunt inloggen op Facebook chat en vervolgens op Facebook te zien krijgt dat zich vreemde activiteit heeft voorgedaan op je account. Het probleem met ping is een beetje dat het niet compatibel is met BlackBerry messaging, wat het originele ping is. Hierdoor heb je er eigenlijk weinig aan en kun je beter via MSN chatten aangezien dat door veel meer mensen gebruikt wordt.

De client zelf is verder prima, alleen het is jammer dat je hem niet zonder Palringo-account kunt gebruiken. Het programma bestaat uit een account-manager en een tabblad met al je contacten erin, waaruit je ook meteen een gesprek kunt beginnen. In een gesprek zijn er drie tabbladen, namelijk tekst, voice en photo. Zo kun je dus niet alleen tekstberichten versturen, maar is het ook mogelijk om dingen in te spreken en te versturen of foto’s te verzenden tijdens een gesprek. De opties binnen het programma zijn erg uitgebreid, zo kun je instellen dat Palringo opstart als je je telefoon aanzet en kun je zelfs de tekstgrootte instellen. Het programma zelf is dus prima, maar het ping-gedeelte heeft niet echt toegevoegde waarde.

Screenshot Samsung Omnia Pro ping

 

Screenshot Samsung Omnia Pro ping

 

Screenshot Samsung Omnia Pro ping

 

Smart reader

Screenshot Samsung Omnia Pro smart reader

Een erg handige applicatie op de Omnia Pro is het zogenaamde Smart reader, wat we al kennen van een aantal oudere Samsung-toestellen. Hiermee kun je teksten en visitekaartjes inscannen, waarbij het toestel het meteen omzet in gewone tekst. Een tekst inscannen gaat heel makkelijk en werkt redelijk. Je zet de applicatie in tekst modus en je maakt een foto van de te scannen tekst, waarna de applicatie je foto gaat analyseren. Even later krijg je de gescande tekst, weliswaar met wat fouten, voorgeschoteld en kun je de tekst kopieren om hem bijvoorbeeld in een mailtje te gebruiken. Visitekaartjes scannen gaat wat minder goed, maar is toch erg handig. Als je een visitekaartje voor de camera houdt, begint het toestel hem automatisch te scannen en zul je na een tijdje de details van de persoon netjes onder elkaar krijgen. Hier zitten bijna altijd fouten in, maar het blijft wel handig. Je kunt de informatie namelijk achteraf bewerken en dan direct als contact opslaan, zodat je het niet meer handmatig hoeft in te voeren. Deze applicatie is dan ook erg handig voor als je een visitekaartje krijgt van iemand, zo hoef je nooit meer je contactpersonen helemaal handmatig in te voeren.

Games

Wat betreft gaming is Samsung niet bijster creatief geweest met de Omnia Pro. Het toestel is uitgerust met, je raad het al, Patience en Bubble Breaker. Deze twee standaard Windows Phone-spelletjes zijn weliswaar vermakelijk en zelfs verslavend als je er van houdt, erg hoogstaande gameplay of grafisch geweld hebben ze niet te bieden. Patience is het bekende kaartspel waarbij je door kaarten afwisselend in kleur en aflopend in waarde op te stapelen alle kaarten moet vrijspelen. Dan kun je ze vervolgens op volgorde weer afbouwen waarna het spel gewonnen is. Het spelletje is niet makkelijk, maar voor een bepaalde doelgroep zeker leuk. Het andere spelletje, Bubble Breaker, is wat toegankelijker. Bij dit spel is het de bedoeling zo groot mogelijke combinaties van gelijk gekleurde bolletjes te maken en zo punten te krijgen. Dit spel is in verschillende modi te spellen, zoals één waarbij er steeds nieuwe bolletjes in het scherm komen als er een hele rij verdwijnt eneen waarbij je het met alleen de bolletjes in het scherm moet doen. Dit spel is voor iedereen goed te doen, maar wordt waarschijnlijk ook maar door een zeer select groepje Omnia Pro-gebruikers echt gewaardeerd.

Screenshot Samsung Omnia Pro games

 

Screenshot Samsung Omnia Pro games

 

De Samsung Omnia Pro is vanwege zijn form-factor natuurlijk perfect voor zowel mailen als sms’en. Maar dan moet dat nog wel goed ingericht zijn in de software, en daar gaat het ergens mis in de Omnia Pro. In dit hoofdstuk lees je wat er precies mis is en kun je ook lezen over de browser en de belfunctie van de B7330.

Bellen

De telefoongerelateerde applicaties in de Omnia Pro zijn onberoerd gelaten door Samsung en zien er dan ook niet zo fancy uit. Bellen werkt wel gewoon simpel, je kunt in het standby-scherm een nummer intoetsen of via een snelkoppeling onderaan naar de contacten-applicatie gaan. Deze contacten-app is zoals we van Windows Phone OS gewend zijn erg uitgebreid en heeft prima synchronisatie met Exchange. Als je een contact aanklikt kom je in een overzichtpagina van wat je allemaal kunt doen met de bijbehorende gegevens en kun je dus snel een gesprek beginnen of een berichtje sturen. Je kunt ook op de bel-toets drukken waarna je in een soort overkoepelende telefoon-applicatie komt. Hier kun je een lijst van laatste gesprekken zien met daaronder je contacten. Ook smart-dialing is hier aanwezig, waarmee je snel een contactpersoon kunt vinden.

Tijdens een gesprek zijn de mogelijkheden niet zo spannend. Je ziet in het overzichtscherm wat informatie, met een menuutje waar je het een en ander kan doen. Je kunt hier je oproep direct in een videogesprek veranderen of snel naar je agenda of contacten gaan om iets te checken. Ook dingen als de luidspreker aanzetten en het gesprek in de wacht zetten staan in dit menu.

Screenshot Samsung Omnia Pro bellen

 

Screenshot Samsung Omnia Pro bellen

 

Screenshot Samsung Omnia Pro bellen

 

De gesprekskwaliteit van de telefoon is niets op aan te merken en ook de ringtones spelen hard genoeg. Het trilalarm is redelijk goed, maar helaas staat het niet standaard aan. Dit zul je eerst bij de instellingen aan moeten zetten, wat in het begin voor wat gemiste oproepen kan zorgen als je dit niet gedaan hebt. De ontvangst van het toestel is ook weinig op aan te merken verder.

Berichten

Zoals in de inleiding van dit hoofdstuk gezegd is er een probleempje met de berichten applicatie. Het probleem zit hem bij het automatisch ophalen van email, waarbij ongeacht wat je aan het doen bent een frame van de berichtenapplicatie naar boven komt. Hieronder zit nog gewoon het scherm waar je mee bezig was, maar dat kun je niet meer bedienen en ook in de berichtenapplicatie kun je weinig doen. Het is simpel op te lossen door de ophangtoets in te drukken elke keer dat het gebeurt, maar vervelend is het wel. Wellicht dat Samsung na een firmware-update deze bug eruit haalt, maar wat dat betreft is natuurlijk niets zeker op het moment.

De berichtenapplicatie is verder wel gewoon goed trouwens, mail instellen is redelijk rechttoe-rechtaan en mailen zelf werkt ook prima. Ook sms’jes en mms’jes sturen is geen probleem en dankzij de chat-weergave en het fijne toestenbordje van de B7330 kun je razendsnel berichten sturen en ook meteen antwoorden.

Screenshot Samsung Omnia Pro bellen

 

Screenshot Samsung Omnia Pro bellen

 

Browser

Screenshot Samsung Omnia Pro browser

In tegenstelling tot de meeste Windows Phones, heeft de Samsung Omnia Pro als standaardbrowser Microsoft’s eigen Pocket Internet Explorer. Dit is wel een nieuwe versie die bij Windows Phone OS 6.5 hoort, waardoor hij aardig kan meekomen met de rest van de mobiele browsers. Flash-lite ondersteuning is aanwezig en zodoende kun je onder andere filmpjes kijken op de mobiele site van YouTube en simpele Flash-elementen van websites laden. De snelheid van het browsen is niet zo top. Pagina’s laden gaat matig en over de pagina’s navigeren is helemaal een ramp. Daarnaast worden niet alle pagina’s goed weergegeven en de browser is dan ook geen aanrader. We raden dan ook aan om zo snel mogelijk Opera Mobile te installeren op het toestel, aangezien die het flink wat beter doet.

De batterij van de Omnia Pro weet het aardig uit te houden. Het toestel gaat met redelijk intensief toch wel zo’n dag of twee mee en voor een smartphone is dat heel aardig. Als je hem echt heel intensief gebruikt moet hij nog steeds elke dag aan de lader, maar dan is de kans dat hij onderweg opeens op is in ieder geval veel kleiner. Hieronder kun je overzichtelijk zien hoelang de batterij het naar schatting uithoud.

Accutijd (dagen) ~2 ~3 ~5
Batterij A8
Capaciteit 1500mAh
Techniek Lithium Ion
 
1Hele dag online (exchange, mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s
Samsung B7330 Omnia Pro batterij

 

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters