Samsung B7620 Giorgio Armani

Samsung heeft al een tijdje een sterke band met Armani. Eerst vloeide hier de Samsung P520 Giorgio Armani uit voort, later de Samsung M7500 Night Effect die met een Emporio Armani-label rondloopt en nu is het de Samsung B7620 Giorgio Armani, die zeker de meest bijzondere in het rijtje is. Het toestel is namelijk niet zomaar een telefoon, maar een heuse Windows Mobile-smartphones met prima specificaties. Eigenlijk is de B7620 een directe nazaat van de Samsung B7610 Omnia Qwerty, maar speciaal voor Armani is de telefoon zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant verguld. Is dat hippe kleurtje echter wel genoeg om fashionfans over de brug te krijgen? Of is de B7620 meer iets voor de gemiddelde nerd die een beetje op wil vallen?

Samsung B7620 Giorgio Armani vs. HTC Touch Pro2

 

Samsung heeft altijd al iets met fashionphones gehad. Het was het bedrijf dat als eerste met een speciale telefoon voor de vrouw, een zogenaamde ladyphone, kwam. Ook in het samenwerken met een bekende naam in de designwereld was Samsung zeker niet de langzaamste. Eerst ging het bedrijf samen met Bang & Olufsen waaruit de Samsung Serene en later de Samsung Serenata volgden. Later was het Armani dat met Samsung in zee ging, waar eerst de Samsung P520 Goirgio Armani uit rolde en later de Samsung M7500 Night Effect. Op 25 februari 2009 kwam voor het eerst het bericht naar buiten dat Samsung bezig was met een nieuwe Armani-telefoon met Windows Mobile erop. Vervolgens begon er een eindeloze stroom aan geruchten die lang onbeantwoord bleven. De aankondiging die volgens de geruchten op 11 juni zou plaatsvinden kwam niet en uiteindelijk duurde het tot oktober voordat het toestel echt aangekondigd werd.

Die aankondiging bracht naar voren dat de nieuwe Armani-telefoon inderdaad een heel speciaal toestel was. Voor het eerst was een fashiontelefoon niet alleen gericht op design, maar ook op functionaliteit. In de kern is de B7620 Giorgio Armani gewoon een toestel uit de Omnia-lijn met een Giorgio Armani-logo erop, wat natuurlijk al genoeg zegt. Het toestel is zowel innerlijk als uiterlijk erg verwant aan de Samsung B7610 Omnia Qwerty en het grootste verschil is eigenlijk de gouden facelift die de telefoon zowel aan de buitenkant als door de interface heen gekregen heeft. De stijlvolle launch op de Miljonair Fair enkele weken geleden, toont echter zeker aan dat Samsung ook op fashiongebied grote ambities heeft met dit toestel. In deze review zullen we dus niet alleen onderzoeken of de B7620 een goede koop is, maar ook of het toestel nou beter geschikt is voor fashiongoeroes of voor meer technisch ingestelde gebruikers.

Samsung B7620 Giorgio Armani vs B7610 Omnia Qwerty

 

Samsung B7620 Giorgio Armani vs B7610 Omnia Qwerty

 

Samsung B7620 Giorgio Armani vs B7610 Omnia Qwerty

 

De Samsung B7620 bevindt zich doordat het een kruising is tussen een high-end smartphone en een fashiontelefoon in een unieke niche in de telefoonmarkt. Er is dan ook geen echte directe concurrentie aan te wijzen voor de B7620. Het toestel heeft in de smartphonemarkt door zijn form-factor en prijs echter wel volop concurrentie.

Deze concurrentie begint al bij Samsung zelf, en bestaat natuurlijk uit het model waar de B7620 op gebaseerd is: de Samsung B7610 Omnia Qwerty. Dit toestel kost net wat minder en heeft als nadeel dat het scherm niet opgeklapt kan worden, maar is buiten dat vrijwel identiek aan de B7620. De concurrentie van de andere producenten verschilt wat meer van het toestel. Zo is er de HTC Touch Pro2, die net als de B7620 wel opgeklapt kan worden maar veel zakelijker gericht is. Het toestel heeft een wat serieuzere TouchFlo3D-interface, maar ook hierbij komen de features grotendeels overeen. De laatste serieuze concurrent op het moment komt van Sony Ericsson in de vorm van de Sony Ericsson Xperia X2. Dit toestel heeft een minder aangepaste versie van Windows Mobile en loopt qua camera voor op de concurrentie, maar verschilt verder ook niet heel veel van de B7620. De prijs die er voor dit toestel neergeteld moet worden zal echter flink wat hoger liggen.

Algemene gegevens
Merk Samsung
Type B7620 Giorgio Armani
Form-factor Qwerty-slider
Besturingssysteem Windows Mobile 6.5
Schermafmeting 3,5″
Schermtype AMOLED
Schermresolutie WVGA, 480×800 pixels
Aantal kleuren 65.000
Touchscreen Ja
Processor en Geheugen
Processor Samsung S3C6410, 800MHz
RAM 256MB
Geheugenkaart Micro SD
Intern geheugen 8GB
Kleur
Kleuren Zwart/goud
Energie
Gesprekstijd 700 minuten
Standby-tijd 300 uur
Accu 1500mAh
Verbindingen
Verbindingstypes GSM/GPRS
3G UMTS/HSDPA
Bluetooth Bluetooth 2.0, A2DP
Wi-Fi Wi-Fi 802.11 b/g
DLNA Ja
GPS aGPS
Communicatiepoort Micro-USB
Multimedia
Camera 5MP, autofocus
Flitser Dual LED
Videocamera D1, 720×480 @ 30fps
Radio FM-radio met RDS
Audio Aac, aac+, eaac+, mp3, wma, wav, midi, ra
Videospeler mp4, 3gp, avi
Audiouitgang Micro-USB
Extra’s DivX/Xvid, Armani-thema, TouchWiz v2.0-interface

Samsung B7620 Giorgio Armani unboxing

De Samsung Giorgio Armani komt in een passende stijlvolle doos, die helemaal zwart is met slechts de tekst “Giorgio Armani” en daaronder “Samsung” erop. Als je het omhulsel van de doos haalt krijg je opnieuw een zwarte doos met alleen de namen van de twee merken erop, die uit twee delen bestaat. Het ene deel, de deksel, kun je eraf halen waarna je het toestel ziet liggen op een bedje van hetzelfde zwarte karton. Als je dat eraf haalt kom je terecht in een bak die verdeeld is in kleine kartonnen doosjes. In deze doosjes zitten alle accessoires. Het pakket aan accessoires dat je bij de B7620 krijgt is erg compleet en omvat onder andere een extra batterij en maar liefst twee hoesjes. Verder kun je nog een batterijlader vinden in de doos en zijn alle standaardaccessoires zoals een lader, USB-kabel, stylus en headset aanwezig, natuurlijk vergezeld van het nodige papierwerk. Het pakket van de B7620 is dan ook ontzettend compleet te noemen en is zelfs een van de beste verkooppakketten die we afgelopen jaar hebben gezien.

Als je de Samsung B7620 Goirgio Armani ziet zou je niet direct denken dat het een designtelefoon is. Behalve het gouden kleurtje ziet de B7620 er allesbehalve bijzonder uit. We willen zelfs zo ver gaan om te zeggen dat het toestel eigenlijk best wel lelijk is. De ronde vormen van het toestel worden vreemd gecombineerd met een als diamant geslepen toets onder het scherm en de gladde glanzende voorkant lijkt wat onsamenhangend met de achterkant die een bolletjespatroon herbergt. Dat het toch een designtelefoon is, wordt echter wel duidelijk uit de Giorgio Armani-branding die duidelijk aanwezig is boven het scherm. Ook de gouden kleur is natuurlijk een beetje apart voor een normale smartphone. De telefoon is ook wat te groot om een echte designtelefoon te zijn, hij is bijna twee centimeter dik en ook in de lengte en in de breedte niet de kleinste. Dit is gelukkig door zijn ronde vormen in je handpalm niet zo’n probleem. Een groter probleem is echter dat hij in een strakke broek, die zeker niet ondenkbaar is bij de doelgroep van het toestel, erg irritant zit en ook erg opvalt als een lelijke bobbel. We vinden dan ook dat het design van deze telefoon niet zo erg geslaagd is.

In gesloten vorm valt op de voorkant van de B7620 vooral de gouden omranding op, die niet ongezien blijft op de verder grijze voorkant. Ook de menutoets die midden onder het scherm zit blijft niet onopgemerkt door zijn vorm die niet heel erg bij het verder ronde design past en zijn gouden kleurtje. Verder bestaat de voorkant natuurlijk vooral uit een groot 3,5″-touchscreen. Boven dit scherm zitten nog de Giorgio Armani-branding, de secundaire camera, een aantal sensoren en een speaker. Onder het scherm zitten naast de eerdergenoemde toets nog twee knoppen, namelijk de bel- en ophangtoets.

Samsung B7620 Giorgio Armani voorkant

 

Samsung B7620 Giorgio Armani voorkant detail

 

Samsung B7620 Giorgio Armani voorkant detail

 

Als je het toestel naar de zijkant openschuift komt er een qwerty-toetsenbord met vier rijen tevoorschijn. Dit bestaat uit zwarte toetsjes op een gouden ondergrond, met eromheen een zwarte omranding. Leuk is dat je het scherm ook omhoog kunt klappen, waardoor je een betere kijkhoek hebt tijdens het typen. Een probleem hierbij is wel dat de bovenste rij toetsen wat minder gemakkelijk bereikbaar wordt doordat de rand van het scherm te dichtbij komt, wat het hele opklappen een beetje verpest omdat de meeste mensen toch liever wat minder goed op hun scherm kijken en gemakkelijk typen dan andersom

Samsung B7620 Giorgio Armani voorkant open

 

Samsung B7620 Giorgio Armani voorkant omhoog

 

De achterkant van de Samsung Giorgio Armani bestaat grotendeels uit een goudkleurig oppervlak met een patroon met allemaal puntjes erin, dat weggewerkt is onder een doorzichtige laag plastic waardoor het geheel wel vlak is. Zoals eerder genoemd staat dit een beetje vreemd bij het verder strakke en egale design van de B7620. Naast deze bobbeltjes is ook de camera te vinden op de achterkant, helemaal linksboven in de hoek geplaatst. Onder de camera zit nog het dual-LED-flitsertje van het toestel.

Samsung B7620 Giorgio Armani achterkant

 

Samsung B7620 Giorgio Armani achterkant detail

 

Samsung B7620 Giorgio Armani achterkant detail

 

Samsung B7620 Giorgio Armani achterkant detail

 

De achterkant laat in opengeschoven toestand alleen een goudkleurig vlak zien met daarin twee gleufjes voor het schuifmechanisme en een resetknopje. Als het toestel opklapt wordt er nog een plaatje zichtbaar dat deel uitmaakt van het hele klap- en schuifmechanisme.

Samsung B7620 Giorgio Armani klapmechanisme

 

Samsung B7620 Giorgio Armani klapmechanisme

 

De rechterkant van het toestel bevat, zoals altijd, de cameratoets. Verder is er een klepje aanwezig waar de Micro-USB-poort achter zit en helemaal bovenaan zit de vergrendeltoets. Hiermee kun je het toestel vergrendelen of ontgrendelen, aan- of uitzetten gaat met de ophangtoets.

Samsung B7620 Giorgio Armani rechterkant

 

Samsung B7620 Giorgio Armani rechterkant detail

 

Samsung B7620 Giorgio Armani rechterkant detail

 

De linkerkant is wat minder druk en heeft alleen de volumetoets en het Micro-SD-geheugenkaartslot onder zijn hoede. De eerste zit wel op een merkwaardige plaats, namelijk in het midden. Dat maakt het gebruik ervan niet makkelijker, aangezien de vinger waarmee je die toets normaal bedient toch echt bovenaan de linkerkant zit als je het toestel normaal vasthoudt. Na even wennen is er echter wel prima mee te werken.

Samsung B7620 Giorgio Armani linkerkant

 

Samsung B7620 Giorgio Armani linkerkant detail

 

De bovenkant van de B7620 biedt een thuis aan de primaire speaker van het toestel en een sneltoets. Deze sneltoets brengt je in één druk op de knop in de mediaspeler van de B7620. De onderkant is zoals gewoonlijk gastheer voor de microfoon van het toestel. Naast de microfoon zit er ook nog een gleufje in dat je kunt gebruiken om de batterijklep los te trekken.

Samsung B7620 Giorgio Armani bovenkant

 

Samsung B7620 Giorgio Armani onderkant

 

Scherm

De Samsung B7620 heeft een 3,5″-AMOLED-display, dat maximaal 16 miljoen kleuren kan weergeven. Helaas komt de uiteindelijke kleurweergave uit op 65 duizend, aangezien Windows Mobile niet meer kleuren kan weergeven. Het scherm presteert echter nog steeds prima. De kleuren zijn levendig en de contrasten goed. Daarnaast is de helderheid van het scherm prima te noemen en is het scherm vanwege zijn AMOLED-technologie ook nog eens lekker zuinig. Wat iets minder is bij het scherm van de B7620 Giorgio Armani, is de scherpte. Hoewel het toestel een WVGA-scherm heeft, hoort het zeker niet bij de scherpste schermen die we gezien hebben. Het is echter nog wel voldoende en over het algemeen presteert het scherm dan ook erg goed op de beeldkwaliteit.

Ook de gevoeligheid van het touchscreen van de Samsung B7620 is erg goed. Hoewel het toestel een resistief scherm heeft, doet het niet veel onder voor de meeste capacitieve touchscreens. Hoewel je iets harder moet drukken, is het zeker niet storend te noemen. Een bijkomend voordeel is dat je een stylus kunt gebruiken op het scherm. Deze is meegeleverd in de vorm van een klein rond hangertje voor je telefoon waar je hem uit kunt trekken. Vanwege de grote knoppen heb je echter amper een stylus nodig dus als je hem niet steeds aan je telefoon wilt hebben bungelen is dat ook geen probleem.

Toetsen

Samsung B7620 Giorgio armani menu-toets

De Samsung B7620 Giorgio Armani is weliswaar een full-touch-telefoon, het toestel heeft toch een flink aantal fysieke toetsen. Ten eerste is er natuurlijk het qwerty-toetsenbord, dat bestaat uit vier rijen. Naast de gebruikelijke letters zitten er ook pijltjestoetsen in het toetsenbord van de B7620. De cijfers en leestekens zitten, met uitzondering van de punt en de komma, allemaal boven de gewone letters en kunnen met alt worden gebruikt. De toetsen van het toetsenbordje zijn lekker groot en het toetsenbord van de B7620 typt dan ook lekker. Het enige wat beter had gekund is de afstand tussen de toetsen en de vorm. Nu is alles heel plat wat het onhandig maakt om de goede knop te vinden.

Naast het qwerty-toetsenbord zit er ook nog een redelijk aantal sneltoetsen op het toestel. Natuurlijk zijn er de drie toetsen op het scherm, waarvan de functie van de bel- en ophangtoetsen voor zich spreekt. De middelste toets, die een beetje als diamant afgeslepen hoekjes heeft, is bedoeld om het menu op te roepen. Een korte druk brengt Samsung’s eigen menu naar voren, als je de knop langer indrukt kom je bij de taakbeheerder terecht. Alle drie deze toetsen zijn trouwens lekker groot en soepel. De volumetoets, die aan de linkerkant van het toestel zit, is ook groot en soepel maar is een beetje vreemd geplaatst, waardoor hij niet echt handig is in gebruik. De locktoets en de cameratoets, beiden gehuisvest aan de rechterkant van de B7620, werken wel heel lekker. Probleem van de vergrendeltoets is wel dat hij onder de aansluiting van de headset zit als je die erin hebt zitten waardoor hij wat lastig te bereiken is. Tot slot zit er nog een snelkoppeling naar de mediaspeler op de bovenkant van het toestel, die ook prima handelbaar is.

Net als de Samsung i8000 Omnia II draait de Samsung B7620 Giorgio Armani Windows Mobile met daar bovenop Samsung’s eigen TouchWiz 2.0-interface. Dit draait allemaal op dezelfde 800MHz-processor en is, op een aantal kleine aanpassingen na, hetzelfde. Zo ontbreekt de Media Gate-UI en is de taskmanager wat geüpdatet. Een andere aanpassing in de B7620 is dat alles in Giorgio Armani-stijl is gemaakt. In dit hoofdstuk zal het allemaal nog een keertje langskomen.

Standby

Net als bij elk Windows Mobile-toestel is het standby-scherm van de B7620 helemaal zelf in te delen met dingen als een agenda, taken, de eigenaarsinformatie enzovoort. Ook Microsoft’s standaard Windows Mobile 6.5-standby is op het toestel te vinden. Samsung heeft echter zelf ook twee standby-schermen toegevoegd, waaronder het bekende TouchWiz-scherm dat bestaat uit drie schermen die je helemaal zelf kunt indelen met een aantal widgets. Er zijn vele widgets en er zijn ook erg veel widgets te downloaden, hoewel we sommige dingen die je toch wel verwacht op een hedendaagse smartphone zoals een Twitter-widget nog missen. Het assortiment aan widgets varieert van handig tot slechts leuk en ook online is een steeds groter wordend assortiment van handige, grappige, mooie en leuke widgets beschikbaar. Op de telefoon staat bijvoorbeeld een bedieningspaneeltje voor de mp3-speler, een mini Wireless Manager of een snelkoppeling naar Buienradar en online vind je dingen zoals een rekenmachine, een stijvolle klok of een widget die je vertelt wanneer je weer ongesteld zult worden en in welke periode je de grootste kans hebt om zwanger te worden. Ook een balkje met snelkoppelingen naar je veelgebruikte programma’s is aanwezig.

Het tweede standby-scherm dat Samsung heeft toegevoegd bestaat uit één grote lijst met daarin allerlei handige links. Ook deze kun je zelf helemaal aanpassen met nieuwe items. De keuze is hier tussen dingen als een RSS-lezer, je mailtjes, je agenda, nieuwe meldingen en snelkoppelingen naar veelgebruikte programma’s. Deze lijst is zakelijker een stuk handiger dan de TouchWiz-standby en we vinden het dan ook een erg goede aanvulling.

Screenshot Samsung B7620 Giorgio Armani standby

 

Screenshot Samsung B7620 Giorgio Armani standby

 

Screenshot Samsung B7620 Giorgio Armani standby

 

Menu

Standaard is de Omnia II uitgerust met Samsung’s eigen TouchWiz-menu, maar natuurlijk kun je ook voor het standaard Windows Mobile-menu kiezen. Dat Windows Mobile-menu is bekend van toestellen als de HTC HD2 en bestaat uit één grote lijst met al je programma’s. Samsung’s eigen menu is binnen te gaan via de grote toets onder het scherm en is helemaal in Armani-stijl met gouden icoontjes en een gouden patroon op de achtergrond. Standaard bestaat het menu uit vijf pagina’s, die staan voor productiviteit, multimedia, internet en kantoor en hulpprogramma’s. Dit kun je zelf nog uitbreiden tot tien menupagina’s. Die tien pagina’s kun je allemaal zelf hernoemen en indelen, zo wordt het toestel helemaal te personaliseren. Je hebt ook nog een pagina met alles wat niet in het hoofdmenu ingedeeld is, daar kun je bij via een knop onderin het menu. Hier komen geïnstalleerde programma’s standaard te staan, maar die kun je achteraf dus zelf in het menu toevoegen.

Screenshot Samsung B7620 Giorgio Armani standby

 

Screenshot Samsung B7620 Giorgio Armani standby

 

Multitasking

Natuurlijk is multitasken op een Windows Phone als de Samsung B7620 geen enkel probleem en net als de rest van de interface is ook het multitaskinggedeelte aangepast naar Samsung’s standaard. Dat wil zeggen dat je niet de gebruikelijke saaie lijst van open programma’s voorgeschoteld krijgt, maar een mooi 3D-menuutje. Je kunt hier in een carrousel of een raster wisselen tussen verschillende programma’s of ze beëindigen. Hier zie je een miniatuur van al je programma’s waarmee je naar een programma gaat door erop te klikken. Je kunt bij deze taakbeheerder komen door de middelste toets onder het scherm lang ingedrukt te houden of via de knop “Taken wisselen” in het menu. Als extra toevoeging heeft Samsung bij de B7620 direct in de taakbeheerder een bedieningsbalkje gemaakt voor de mediaspeler waardoor je nog eenvoudiger kunt wisselen tussen verschillende nummers of je muziek even pauzeren.

Screenshot Samsung B7620 Giorgio Armani standby

 

Screenshot Samsung B7620 Giorgio Armani standby

 

Prestaties

De Samsung B7620 Giorgio Armani heeft dezelfde krachtige 800MHz-processor als de Samsung i8000 Omnia II en je zou dan ook verwachten dat het toestel net als de Omnia II prima werkt. Dit is deels waar, de B7620 doet het zeker goed voor een Windows Phone maar voelt toch net wat trager aan dan de Omnia II. De standaard menu’s en programma’s werken lekker snel, maar bijvoorbeeld het Samsung-menu en de TouchWiz-standby werken een beetje traag. Vooral voor het oproepen van het Samsung-menu heeft de B7620 wat tijd nodig. Overall presteert het toestel echter wel ruim voldoende.

Samsung heeft de B7620 helemaal onafhankelijk gemaakt van Windows Media Player met een eigen mediaspeler die zowel audio als video afspeelt. Dit is ongeveer dezelfde speler als die we vonden in de Samsung Omnia II en hij behoort dan ook tot de meest uitgebreide mediaspelers die we ooit op een telefoon gezien hebben. De speler heeft leuke opties zoals versnelde en vertraagde playback en heel veel equalizers. Qua video’s ondersteunt het toestel niet alleen de reguliere mp4- en 3gp-video’s, maar ook nog DivX en Xvid worden afgespeeld.

Muziekspeler

Via de mediaspeler van de B7620 Goirgio Armani kun je zowel audio als video afspelen, beide via een mooie 3D-interface. Deze verschillen wel een beetje van elkaar en komen pas tevoorschijn als je het toestel op zijn kant draait. Dit werkt trouwens niet als hij opengeschoven is, dan krijg je gewoon een landscapeweergave van de standaard lay-out. Als je de muziekspeler binnengaat moet hij, als je een andere geheugenkaart hebt geplaatst of nieuwe bestanden hebt toegevoegd, eerst alles indexeren, wat een tijdje duurt. Dat is irritant, maar geen groot probleem. Daarna kom je in een overzicht met al je tracks op een rijtje, met bovenaan een aantal tabbladen. Hiermee kun je schakelen tussen alle muziek, albums, artiesten, video en playlists. Het videogedeelte zullen we later bespreken, de andere vier zitten ongeveer hetzelfde in elkaar, met een grote lijst met alle items, geïllustreerd met een album art of als die niet aanwezig is een standaard Armani-plaatje. Rechts in beeld zit een schuifje waarmee je direct naar een bepaalde letter kunt gaan. Rechts zit een menutoets, waarmee je direct naar items die met een bepaalde letter beginnen kunt gaan. Als je een nummer selecteert gaat de applicatie naar een afspeelscherm dat wat modern aandoet, met centraal in het midden de album art. Daaronder staan een aantal bedieningstoetsen en een voortgangsbalkje. Het eerder genoemde 3D-scherm bestaat uit een carrousel met al je albums, waar je doorheen kunt bladeren door met je vinger naar links of rechts te schuiven. Onderaan is een balkje te vinden waarmee je in één keer naar een bepaalde letter kunt gaan. Als je op een album drukt komt de albumart groot in beeld met daarnaast alle tracks in het album, die je ook direct kunt afspelen door erop te drukken. De instellingen van de muziekspeler zijn lekker uitgebreid. Zo zijn er vele equalizers, kun je het afspeeltempo veranderen en ook kun je instellen of de resterende tijd, afspeeltijd of totale tijd wordt weergegeven bij het voortgangsbalkje. Al met al is de muziekspeler dus mooi, hij werkt goed en er zijn ook nog lekker wat instellingen aanwezig.

Screenshot Samsung B7620 Giorgio Armani muziek

 

Screenshot Samsung B7620 Giorgio Armani muziek

 

Screenshot Samsung B7620 Giorgio Armani muziek

 

De muziekkwaliteit van de B7620 is niet de beste die we gehoord hebben. Door de speakers is het erg hol en kraakt de muziek ook een beetje. De headset klinkt wel oké, maar is niet beter dan het gemiddelde. Ook de vele equalizers, waaronder zelfs speciale ‘WoW HD’ en ‘CS-HP’ Sound Retrieval Systems, kunnen hier niet veel aan helpen. Voldoende is het dus wel, maar daar blijft het wel bij.

FM-radio

De FM-radio is helemaal in stijl met de mp3-speler en is ook uitgerust met een grafisch opgeleukte landscapemodus. De strakke witte knopjes op een zwarte achtergrond geven het geheel een mooie uitstraling en alles is gewoon zoals we gewend zijn ingedeeld. In het midden staat groot de frequentie en bovenaan is de RDS-informatie weergegeven. Onder is een zestal favoriete zenders te vinden en boven is een knop voor alle bekende zenders. In het menu kun je een aantal dingen instellen én kiezen om radio op te nemen. Die functie is erg mooi, maar inmiddels een standaardfunctie binnen Samsung’s portfolio en dus niets bijzonders meer voor de B7620. De FM-radio heeft nog een leuk extraatje, als je het toestel op zijn kant draait in de radiomodus kom je in een landscapeschermpje met op de achtergrond een band met alle frequenties en een streepje bij elke frequentie waar een zender aanwezig is. Hiermee kun je geheel in de ouderwetse radiostijl scrollen tussen alle frequenties door met je vinger over het scherm te swipen. Apart is dat je de gewone lay-out in een landscapemodus voorgeschoteld krijgt als je het toetsenbord uitschuift, net als bij de gewone muziekspeler. De muziekkwaliteit is net als bij de muziekspeler wel oké, iets wat wel heel goed is is de ontvangst. In Leiden konden we sommige radiostations op maar liefst drie verschillende frequenties ontvangen, wat we nog nooit gepresteerd hebben met een telefoon.

Screenshot Samsung B7620 Goirgio Armani radio

 

Screenshot Samsung B7620 Goirgio Armani radio

 

Midomi

Natuurlijk is de Samsung B7620 Giorgio Armani ook uitgerust met een applicatie waarmee je muziek kunt herkennen. Deze applicatie, genaamd Midomi, stond ook al op de Omnia II en is daarnaast bekend van de iPhone. Het grote USP van deze app is dat hij niet alleen opgenomen muziek kan identificeren, maar ook gezongen muziek. Erg handig als je een deuntje in je hoofd hebt waarvan je de naam niet weet. Dit werkt wel wat minder dan het identificeren van opgenomen muziek, maar het werkt en dat is mooi meegenomen. Als je een nummer eenmaal geïdentificeerd hebt, kun je van alle gevonden muziek een voorbeeld beluisteren, waardoor je zeker weet of het het goede nummer is. Wat wel jammer is, is dat de dienst alleen maar de laatste zoekopdracht terug kan halen en dus geen grote geschiedenis bewaart. Dit is echter wel de beste dienst die we ooit hebben gezien buiten Android en de iPhone, daarvoor petje af voor Samsung en Midomi.

Screenshot Samsung B7620 Giorgio Armani midomi

 

Screenshot Samsung B7620 Giorgio Armani midomi

 

Video playback

Video’s afspelen gaat, zoals hierboven genoemd, via de mediaspeler van het toestel. Die roep je op via het menu of via de sneltoets bovenop de telefoon en standaard kom je in een muziektabblad terecht. Bovenaan kun je naar het videotabblad gaan waarna je eigenlijk in de videospeler zit. Dit werkt hetzelfde als de muziekspeler en heeft net als de muziekspeler een mooi 3D-scherm, dat er weliswaar wat anders uitziet. Als je het toestel op zijn kant draait krijg je een carrousel met alle video’s, maar wel één die veel groter is dan die van de muziekspeler. Elke video is weergegeven als een dvd-hoesje met als cover een fragmentje uit de video en dat ziet er erg leuk uit. Zo kun je ook meteen zien met welke video je te maken hebt. Het toestel ondersteunt DivX- en Xvid-video’s, maar niet alle soorten. Welke er precies wel en niet ondersteund worden hebben we niet kunnen achterhalen, maar het zijn in ieder geval niet alle video’s. Verder is de ondersteuning wel goed en het geheel ziet er natuurlijk fantastisch uit vanwege het redelijk grote en kwalitatief goede scherm.

Screenshot Samsung B7620 Giorgio Armani videospele

 

Screenshot Samsung B7620 Giorgio Armani videospele

 

Modetelefoon of niet, een camera is tegenwoordig niet meer weg te denken van een mobieltje. Zeker niet van eentje die zo geavanceerd is als de B7620 Giorgio Armani. Het toestel heeft dan ook een 5-megapixelcamera met LED-flitser en is ook nog eens uitgerust met redelijk goede D1-video-opname. In dit hoofdstuk komt alles langs en zullen we ook even naar de ingebouwde galerij van het toestel kijken.

Foto

Zoals altijd heeft de Samsung B7620 Samsung’s standaard touch-camerainterface. Deze bestaat uit aan beide kanten van het display een balkje met snelkoppelingen, waarmee je zonder in het menu te gaan wat simpele instellingen kunt doen. Zo kun je de flits aan- en uitzetten en is het mogelijk om de resolutie aan te passen. Ook kun je schakelen tussen autofocus, macro of gezichtsherkenning. In het cameramenu, dat je trouwens binnengaat via één van de snelkoppelingen op het sluiterscherm, bevinden zich de overige instellingen. De B7620 heeft een heleboel instellingen, natuurlijk kun je de witbalans, effecten, kwaliteit en scènes instellen, maar er zijn ook instellingen voor bijvoorbeeld ISO, verzadiging, contrast, beeldstabilisatie, geo-tagging en face-detection. Er zijn erg veel scènes aanwezig, zoals bijvoorbeeld eentje voor vuurwerk, tegenlicht, zonsondergang, strand of sport. Er is ook glimlachdetectie aanwezig en een speciale modus om actie te fotograferen. Hierbij maakt het toestel een foto bij beweging en dat moet het mogelijk maken om met een serie foto’s een beweging vast te leggen. Dit werkt echter niet zo goed, vaak doet hij het niet of maar half. Ondanks dat minpuntje zijn we toch meer dan tevreden met de mogelijkheden die de camera van deze derde Armani-telefoon van Samsung biedt.

Screenshot Samsung B7620 Giorgio Armani camera

 

Screenshot Samsung B7620 Giorgio Armani camera

 

De fotokwaliteit van de Samsung B7620 Giorgio Armani is best goed. De kleuren zijn goed genoeg en de foto’s zijn ook best gedetailleerd. Hier valt wel op dat deze details een beetje uitgesmeerd worden door de wat agressieve ruisverminderingsalgoritmen, die er trouwens wel voor zorgen dat er ook echt amper ruis aanwezig is in de foto’s. Deze algoritmen zorgen er ook voor dat de foto’s soms een beetje schilderachtig aandoen, wat meteen ons tweede minpuntje is met de camera van het toestel.

Camerasample Samsung B7620 Giorgio Armani

 

Camerasample Samsung B7620 Giorgio Armani

 

Camerasample Samsung B7620 Giorgio Armani

 

Camerasample Samsung B7620 Giorgio Armani

 

Video

Filmpjes opnemen doet de Samsung B7620 Giorgio Armani maximaal op D1-resolutie met een framerate van 30fps. Dit gaat met dezelfde interface als de stille camera en is dan ook redelijk eenvoudig. De filmpjes zijn niet heel goed van kwaliteit, maar het is ook zeker niet slecht. Het valt op dat alles een beetje schokkerig gaat en dat het beeld niet heel gemakkelijk te volgen is. Ook zijn de filmpjes niet erg gedetailleerd, maar verder is het allemaal wel goed te noemen bij de Armani. Hieronder kun je een filmpje vinden dat we met het toestel hebben opgenomen.

Digitaal fotolijstje

Net als de Omnia-lijn van Samsung, is de B7620 uitgerust met een digitaal fotolijstje. Hiermee kun je op het scherm van je toestel een oneindige diashow met mooie effecten weergeven van al je foto’s, waardoor het toestel dus eigenlijk getransformeerd is tot een digitaal fotolijstje. Hierbij kun je instellen hoe lang een foto moet blijven staan, dit varieert van 5 seconden tot 5 minuten. Je kunt ook een achtergrondmuziekje instellen en je kunt desgewenst een klok of kalender over je foto’s weergeven. Niet de handigste manier om door al je foto’s heen te bladeren, maar wel erg leuk als sfeervolle decoratie als je je toestel even niet gebruikt dus.

Screenshot Samsung B7620 Giorgio Armani fotolijst

 

Screenshot Samsung B7620 Giorgio Armani fotolijst

 

Galerij

Niet alleen de muziekspeler en de videospeler, maar ook de galerij is deels in 3D uitgerust. Ook hier geldt dat je het ding op z’n kant moet draaien zonder het toetsenbord open te schuiven om deze 3D-galerij te kunnen gebruiken. Als je de galerij opent zijn er twee opties: eerst een fotomap kiezen en doorgaan in de portretmodus, waarbij het geheel eruit ziet als een gewone galerij met alle foto’s in een raster en over het volledige scherm weergegeven als je ze aanklikt, of je kunt het toestel op z’n kant draaien waarna je een prachtige 3D-galerij voor je kiezen krijgt. Hierbij zie je op de voorgrond een cirkeltje waar alle foto’s van een bepaalde map in staan, met achter de middelste foto een rijtje met alle mappen die je hebt. Door met je vinger het cirkeltje rond te draaien kun je door de foto’s in je huidige map bladeren, als je je vinger naar onder of naar boven over het scherm beweegt kun je door alle mappen die je hebt bladeren. Onderaan is nog een knopje waarmee je alle foto’s in rasterweergave kunt bekijken, met onder een tijdsbalkje waarmee je kunt bladeren door de maand waarin de foto’s gemaakt zijn.

Screenshot Samsung B7620 Giorgio Armani galerij

 

Screenshot Samsung B7620 Giorgio Armani galerij

 

De combinatie tussen een smartphone en een fashiontelefoon zorgt ervoor dat de B7620 de fashiontelefoon is die de meeste applicaties tot zijn beschikking heeft, in ieder geval tot de LG Prada III wordt aangekondigd. Het toestel heeft ongeveer dezelfde apps als de Samsung Omnia II standaard geïnstalleerd staan en via de Windows Marketplace kun je nog een groot aantal extra apps downloaden. Ook via communities als XDA-developers en natuurlijk via onze eigen downloads-sectie kun je nog vele apps voor de B7620 vinden. Enkele interessante voorgeïnstalleerde applicaties komen hieronder langs.

Marketplace

De Marketplace is Microsoft’s kijk op een applicatiewinkel en ook Microsoft’s tegenhanger van de App Store en de Android Market die we kennen van de iPhone en Android. De start van de Marketplace was in Nederland niet echt flitsend en hoewel de winkel een klein beetje op gang aan het komen is, is het aanbod nog steeds ontzettend klein. Er zijn slechts enkele tientallen applicaties beschikbaar en daarvan is het meeste dure software van SPB. De prijs is een ander groot probleem van de Marketplace, de applicaties zijn allemaal betrekkelijk duurder dan gelijkwaardige apps voor Android of de iPhone. Dit loopt op tot verschillen die op een paar keer de prijs liggen en dit is een serieus nadeel voor Microsoft.

De layout van het programma is wel prima. Je begint met een schermpje waar je kunt kiezen tussen populaire applicaties, nieuwe applicaties, categorieën of een scherm waar je je eigen applicaties kunt beheren. Bovenaan is een zoekbalkje en daaronder zijn wat applicaties die speciaal uitgelicht worden. Als je eenmaal bij een applicatie uitgekomen bent kom je in een scherm over de gekozen applicatie, waar je de applicatie kunt downloaden en waar wat informatie getoond wordt. Verder zijn hier knoppen naar screenshots en gebruikerservaringen van de applicatie. In het My Applications-scherm kun je applicaties verwijderen, updaten of beoordelen en, mocht dat nog niet gebeurd zijn, ook installeren. Alles werkt op je Live-account en als je deze account op een andere telefoon weer instelt wordt meteen gevraagd of je alle applicaties van je vorige toestel weer wilt downloaden.

Screenshot Samsung B7620 Goirgio Armani marketplac

 

Screenshot Samsung B7620 Goirgio Armani marketplac

 

Screenshot Samsung B7620 Goirgio Armani marketplac

 

Agenda

De agenda in de Samsung B7620 is hetzelfde als die van de Omnia II, wat betekent dat hij mooi en vingervriendelijk is, in tegenstelling tot de standaardkalender van Windows Mobile. In het beginscherm zie je een kalenderoverzicht met een blauw driehoekje bij elke dag waar een afspraak gepland staat en onderaan de afspraken van de geselecteerde dag. Bovenaan staan toetsen voor vier tabbladen: maand, week, dag en agenda. Het eerste tabblad is het hierboven besproken maandoverzicht. In het tweede tabblad zie je per week op elke tijd waarop een afspraak gepland is blauwe blokjes, als je op zo’n blokje klikt kom je in het overzicht van de desbetreffende afspraak terecht. Hier vind je alle details over de afspraak. In het volgende tabblad, dag, staat per dag een overzichtje van alle uren met daarachter welke afspraak je hebt, als je er eentje hebt. Het laatste tabblad, agenda, is een lijst waar alle afspraken voor de huidige maand te vinden zijn. Bij elk tabblad staan onderin twee knopjes, menu en nieuw. Via het menu kun je een aantal dingen instellen, naar vandaag gaan in de agenda, agenda-items wissen en afspraken filteren op categorie. Via nieuw kun je een nieuwe afspraak maken, waarbij je de gebruikelijke details kunt invoeren. Natuurlijk is de agenda gemakkelijk te synchroniseren met Exchange of Outlook, door simpelweg een Exchange-server in te stellen of het toestel met ActiveSync te verbinden.

Screenshot Samsung B7620 Goirgio Armani agenda

 

Screenshot Samsung B7620 Goirgio Armani agenda

 

Screenshot Samsung B7620 Goirgio Armani agenda

 

Video-editor

De Samsung B7620 Armani heeft een prachtige video-editor ingebouwd. Je kunt er met een aantal simpele stappen leuke diashows mee maken of voor de wat uitgebreidere storyboardfunctie kiezen waarbij je alles zelf kunt veranderen. Via de wat simpelere muziekfilmmodus kun je eerst een stijl kiezen, dan een aantal foto’s, daarna een achtergrondmuziekje en tot slot een titel, waarna hij alles verwerkt tot een leuke diashow. Via de functie automatisch knippen kun je een video, die trouwens wel een lage resolutie moet hebben, automatisch verwerken op basis van beweging, landschap of gezichtsuitdrukkingen. De resultaten kunnen verassend zijn en al met al is de video-editor dan ook een leuk stukje software.

Screenshot Samsung B7620 Goirgio Armani video edit

 

Screenshot Samsung B7620 Goirgio Armani video edit

 

Screenshot Samsung B7620 Goirgio Armani video edit

 

Games

De Samsung B7620 heeft twee spelletjes die eigenlijk op elke Windows Phone aanwezig zijn. Het gaat hier natuurlijk om Patience en Bubble Breaker, twee simpele games die best vermakelijk kunnen zijn. Patience is een kaartspelletje waarbij het de bedoeling is om alle kaarten uiteindelijk op volgorde op vier stapels te krijgen, wat je moet doen door ze eerst op omgekeerde volgorde uit te leggen en zo nieuwe kaarten vrij te spelen. Het spelletje is vermakelijk en als je ervan houdt erg verslavend, wat natuurlijk mooi meegenomen is als je je eens verveelt onderweg. Het andere spelletje, Bubble Breaker, is een van de vele games waarbij je balletjes moet breken door combinaties te maken. Bij dit spel is het de bedoeling zo groot mogelijke combinaties van gelijk gekleurde bolletjes te maken. Dit spel is in verschillende modi te spellen, zoals een waarbij er steeds nieuwe bolletjes in het scherm komen als er een hele rij verdwijnt en een waarbij je het met alleen de bolletjes in het scherm moet doen.

Screenshot Samsung B7620 Giorgio Armani games

 

Screenshot Samsung B7620 Giorgio Armani games

 

Daarmee zijn we bijna aangekomen bij het einde van deze review en is het alleen nog even tijd voor de kern van de telefoon: de batterij en de telefoonfunctie zelf. De eerste zullen we in het volgende hoofdstuk bespreken, de rest komt hier aan bod. Ook de browser zullen we niet vergeten in dit hoofdstuk, zoals altijd.

Bellen

Screenshot Samsung B7620 Giorgio Armani bellen

Als je op de beltoets van de B7620 drukt kom je direct in de telefoonapplicatie terecht die in eerste instantie bestaat uit een toetsenbord waarop je een nummer kunt invoeren. Je kunt ook in plaats van een nummer de naam van je contact invoeren, dan wordt deze direct gezocht en kun je hem bellen door erop te drukken. Mocht je iets anders willen, dan zijn er onder het toetsenbordje drie snelkoppelingen aanwezig. Een daarvan leidt naar de contacten, één naar je logboek en één naar je berichten, waardoor je alle telefoonfuncties met één druk op de knop bij de hand hebt.

De contactenapplicatie is ook in Samsung’s eigen stijl, met vier tabbladen. Deze zijn bedoeld voor alle contacten, groepen, snelkeuze en je zwarte lijst, een lijst met nummers die je wilt blokkeren. Bij het invoeren van een contact kun je lekker veel informatie kwijt. Het logboek is ook in een standaard Samsung-design gehuld en werkt naar behoren. Tijdens een gesprek kun je de gebruikelijke dingen doen, dat wil zeggen dat je gewoon het hele toestel kunt bedienen door het standby-scherm te openen en dan te doen wat je wilt, terwijl je aan het bellen bent.

Screenshot Samsung B7620 Giorgio Armani bellen

 

Screenshot Samsung B7620 Giorgio Armani bellen

 

Screenshot Samsung B7620 Giorgio Armani bellen

 

Op de belkwaliteit van het toestel is niets aan te merken. Gesprekken kunnen gewoon luid en duidelijk gevoerd worden en ook de ringtones en het belsignaal zijn in orde. Ook met de ontvangst hebben we geen problemen gehad, hoewel die op sommige plaatsen net wat minder leek dan met verschillende andere toestellen. Het is echter zeker niet zo dat het niet goed werkt.

Berichten

De Samsung B7620 Goirgio Armani heeft gescheiden applicaties voor mailtjes en sms/mms. De sms-applicatie is in Samsung-stijl, de mail-applicatie is de standaard Windows Mobile-app. Als je de sms-applicatie binnengaat krijg je direct je Postvak IN te zien, met bovenaan een knop waarmee je een nieuw sms’je kunt maken. Daarbij kun je een ontvanger invoeren of selecteren uit je contacten en vervolgens een bericht typen. Onderaan is een balk waar je media kunt selecteren om toe te voegen, waarna je sms direct omgezet wordt in een mms. Natuurlijk is chatweergave aanwezig, waarbij je direct een bericht kunt typen in een conversatie. Deze app is een stuk gebruiksvriendelijker dan de Windows-app en we vinden het dan ook jammer dat je er niet mee kunt mailen. De mail app werkt trouwens wel gewoon goed en je kunt eenvoudig via Exchange mailen en anders kun je zonder al te veel gedoe een pop3- of imap-account invoegen.

Screenshot Samsung B7620 Giorgio Armani berichten

 

Screenshot Samsung B7620 Giorgio Armani berichten

 

Screenshot Samsung B7620 Giorgio Armani berichten

 

Browser

Net als veel moderne Windows Phones, heeft de Samsung G7620 Giorgio Armani als standaardbrowser Opera Mobile 9.5. Samsung heeft hier wel één eigen aanpassing in gemaakt, namelijk het toevoegen van een extra mogelijkheid tot zoomen zoals we die kennen van onder andere de Jét. Je kunt op die manier zoomen door een willekeurige plaats op de pagina even ingedrukt te houden en vervolgens je vinger omhoog of omlaag te bewegen. Scrollen over een pagina gaat lekker soepel en navigeren over de pagina is gemakkelijk door het grote scherm dat Samsung in het toestel gestopt heeft. Pagina’s worden redelijk snel geladen en de browser heeft veel extra functies zoals browsen met tabbladen, mobiele weergave en legio instellingen. Je kunt zelfs instellen of je je mobieltje als computer of als telefoon wilt laten herkennen door websites. De browser heeft een Flash-plugin, maar die ondersteunt niet elke versie van Flash. Zo kun je wel filmpjes kijken op de desktopversie van YouTube, maar wordt de videospeler van All About Phones niet ondersteund. Ook auto-rotate is aanwezig in de browser van het toestel, hoewel het browsen ook automatisch in landscape gaat als je het toestenbord uitgeklapt hebt.

Screenshot Samsung B7620 Giorgio Armani browser

 

Screenshot Samsung B7620 Giorgio Armani browser

 

De batterij van de B7620 presteert redelijk goed. Het ding slaat maar liefst 1500mAh op en kan daar, mede dankzij zijn AMOLED-scherm, met niet al te intensief gebruik wel twee dagen mee voort. Intensieve smartphonegebruikers die de hele dag een Exchange-verbinding open hebben staan, zo nu en dan wat internetten en mailen en nog wat aan multimedia doen zullen de twee dagen niet halen, maar moeten het wel een dag kunnen volhouden met de B7620 Giorgio Armani. Als je het ding weinig gebruikt moeten de drie dagen makkelijk haalbaar zijn. Zeker voor een Windows Phone zijn we dik tevreden met deze prestaties.

Samsung B7620 batterij

 

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters