Samsung Chat 335

Samsung mengt zich met de Chat 335 in de markt van messaging-telefoons. Gaat dat lukken met deze telefoon of slaat Samsung de plank volledig mis. In deze review gaan we het beoordelen.

Samsung Chat 335 hoofdfoto

 

De Samsung Chat 335, door Samsung officieel Ch@t 335 genoemd, is een budgettelefoon die veel mogelijkheden biedt voor social networking. Het fysieke qwerty-toestenbord zorgt ervoor dat er snel en makkelijk berichten getypt kunnen worden. Zowel voor sociale netwerken als voor email.

Samsung heeft al eerder een telefoon op de markt gebracht die de strijd aan moest gaan met bijvoorbeeld de Nokia C3, namelijk de Samsung Corby txt. Het grote verschil tussen deze 2 telefoons is de Wi-Fi-feature. De Chat heeft de mogelijkheid om gebruik te maken van Wi-Fi en de Corby heeft dat niet. De markt waarin de Chat 335 zich bevindt is niet makkelijk want er zijn veel toestellen die vergelijkbare prestaties leveren.

Wordt de Samsung Chat 335 dus de leider in deze lastige markt of gaat Samsung hier het onderspit delven. In deze review gaan we het daar antwoord op geven.

Specificaties

Algemene gegevens
Merk Samsung
Type Ch@t 335
Ontwerp
Afmetingen 111.2 x 61.2 x 12 mm
Gewicht 93 gram
Form-factor Qwerty-keyboard
Kleuren Zwart, grijs en wit
Scherm
Diagonaal 2,4″
Resolutie QVGA, 320×240 pixels
Touchscreen Nee
Energie, Geheugen en netwerk
Geheugenkaart MicroSD
Max geheugen tot 8GB
Standbytijd 520 uur
GSM Ja
UMTS Nee
GPRS Ja
Edge Ja
Multimedia
Camera 2MP
Autofocus Nee
Flitser Nee
FM Radio Ja, met RDS
Audiouitgang 3,5mm jack
Communicatiepoort MicroUSB
Extra’s
GPS Nee
Wi-Fi Ja
Bluetooth Bluetooth 2.1
Applicatiewinkel Samsung downloads
Exchange Nee

Op het eerste gezicht ziet de Chat 335 er helemaal niet slecht uit, integendeel zelfs. Wanneer je hem in een vitrine zou zien staan dan zou je niet denken dat het een low-budget telefoon is. Bij het uitpakken van de telefoon komen de eerste zaken aan het licht. Zo is de achterkant van typisch Samsung plastic. De voorkant voelt, anders dan een eerste blik, goedkoop aan en de ijzeren rand om het toestel heen blijkt van, inderdaad, plastic. Natuurlijk mag dit geen verrassing zijn voor de prijs die ervoor betaald wordt.

Design

De Samsung Chat 335 voelt dus als een goedkope telefoon, terwijl het design eigenlijk beter verdient wat ons betreft. Je zou kunnen zeggen dat de verwachtingen die het toestel creëert niet waargemaakt worden. Wel moet gezegd worden dat er met het design niets mis is. De hoeken zijn rond afgewerkt en “chromen” rand om de telefoon geeft het een luxe uitstraling. Overigens zit dat bij de retailversies net wat anders dan bij het toestel dat wij hebben, maar ook die zien er niet verkeerd uit. Jammer dat Samsung ervoor gekozen heeft om de achterkant dan niet die luxe look mee te geven maar gebruik te maken van goedkoop uitziend plastic.

Het toestel ligt wel redelijk in de hand omdat hij mooi afgerond is en niet te groot. Ook het formaat en de dikte van de Chat 335 zijn prima, waardoor het toestel overall nog best oké in elkaar zit.

Samsung Chat 335 design

 

Samsung Chat 335 design

 

Samsung Chat 335 design

 

Samsung Chat 335 design

 

Samsung Chat 335 design

 

De Chat 335 is beschikbaar in een groot aantal kleuren, variërend van het saaie wit en zwart tot opvallende kleuren in de vorm van roze en goud. Dat zijn alle versies die we nu hebben kunnen vinden, maar daar zullen ongetwijfeld nog meer versies bij komen naarmate de tijd vordert.

Samsung Chat 335 design

 

Samsung Chat 335 design

 

Samsung Chat 335 design

 

Samsung Chat 335 design

 

Samsung Chat 335 design

 

Samsung Chat 335 design

 

Samsung Chat 335 design

 

Scherm

Het 2,4 inch scherm van de Samsung Chat 335 is op het eerste gezicht prima voor elkaar. Natuurlijk is het geen high-tech Amoled-scherm en je hoeft dan ook niet te verwachten dat je op dit scherm de nieuwste film zult gaan bekijken. Maar voor het dagelijkse gebruik is het scherm prima te doen. Dat veranderd als je de telefoon op een mooie zomerdag wilt gebruiken: in de zon is het scherm van de telefoon erg slecht leesbaar helaas.

Toetsenbord

Bij dit toestel zijn de toetsen natuurlijk van groot belang. Door een kleine kromming van de toetsen wordt er wat reliëf gecreëerd waardoor de toetsen beter te gebruiken zijn. Mensen met grote vingers zullen de nodige oefening moeten hebben om foutloos te typen. Maar met niet al te grote vingers en een paar dagen oefening kom je een heel eind.

De meeste leestekens zijn te bereiken door eerst een shift-knop in te drukken en vervolgens een reguliere toets waar het gewenste leesteken boven staat. Alleen de veelgebruikte leestekens, dat wil zeggen de enter, spatie en de punt, zijn als aparte toetsen opgenomen. Dat werkt allemaal prima, hoewel een komma direct op het toetsenbord best handig zou zijn geweest.

De menutoetsen zijn in vergelijking een stuk groter en makkelijker te bedienen, de menuknop is net als bij de Blackberry een scrollpad en dat werkt eerlijk gezegd erg fijn. Met een beetje oefening kan iedereen de telefoon bedienen. 2 grote knoppen links en rechts van het scrollpad maken dat de gebruiksvriendelijkheid van deze telefoon prima is. De bel- en ophangtoets zitten helemaal aan de zijkant van de telefoon en hebben verder geen andere functionaliteiten dan bellen en ophangen. En de telefoon eventueel aan en uit zetten.

Samsung Chat 335 toetsenbord

 

Batterij

De accu van de Samsung Chat 335 is een verwisselbare Lithium Ion batterij van 1000 mAh. Bij stevig gebruik van de accu gaat de telefoon toch wel 2 dagen mee. Wanneer er niet zoveel mee gedaan wordt dan kan de accu tot 6 dagen gebruikt worden. Natuurlijk is, zoals bij elke telefoon, de accuduur sterk afhankelijk van het gebruik en de eisen van de gebruiker. De een vergt meer van een batterij dan een ander.

Accutijd (dagen) ~1,5 ~3 ~5
Batterij Samsung EB424255VU
Capaciteit 1000mAh
Techniek Lithium Ion
 
1Hele dag online (mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s

De software van de Samsung Chat 335 is makkelijk te bedienen, een aantal functies en features zorgen ervoor dat het een echt social media toestel is waarmee menig persoon prima uit de voeten kan op gebied van sociale media. Op deze pagina een uitgebreid overzicht van de software functies.

Interface

Het homescreen van de Samsung Chat 335 is een zogenaamde ‘slimme startpagina’ waar je een aantal widgets kwijt kunt. Die zijn er bijvoorbeeld voor Twitter en Facebook, maar ook voor je laatste agendafspraken en in de vorm van een balkje met snelkoppelingen. Al met al een erg handige toevoeging aan de statische schermen die vroeger de dienst uitmaakten in featurephones dus. Mocht je dat nou allemaal niet willen, dan kun je ook gewoon instellen dat er alleen een klok op de achtergrond van het standbyscherm staat.

De menustructuur lijkt nog wel van de oude garde te zijn. De Chat 335 is uitgerust met een simpel raster met de bekende Samsung-icoontjes, compleet met van die irritante geluidjes. Die je nu gelukkig wel uit kunt zetten. Submenu’s zijn gewoon lijsten met platte tekst, wat overigens prima werkt.

De Chat 335 biedt ook nog de mogelijkheid om van alles in te stellen. Zo kun je kiezen voor een ander lettertype in het toestel en kun je de thema’s veranderen. Je kunt zelfs een overgangseffect toevoegen en de aanpassingsmogelijkheden zijn dan ook vrij uitgebreid voor een dergelijk simpel toestel.

Screenshot Samsung Chat 335

 

Screenshot Samsung Chat 335

 

Prestaties

De prestaties van de Chat 335 zijn niet om over naar huis te schrijven, maar ze voldoen wel gewoon goed voor een toestel in deze categorie. Wat gecompliceerdere zaken gaan wat langzaam, maar door het menu scrollen gaat goed. Het geheel is daarnaast een stuk beter dan de tegenhangers van LG die de Chat 335 heeft, en we hebben dan ook weinig te klagen.

Muziek

De Samsung Chat 335 werkt met een simpele muziekspeler, die wel prima werkt. Je kunt je muziek filteren op allerlei zaken, zoals welke nummers je het laatste hebt toegevoegd, het album, de artiest of het genre. Dat werkt allemaal prima en je muziek wordt direct geladen en weergegeven. Ook zoeken door je muziek, wat je kunt doen door gewoon te gaan typen als je in je tracklijst zit, gaat razendsnel. De muziekspeler heeft verder niet veel opties: er is alleen een equalizer en een slaaptimer aanwezig.

De FM radio zit wat dieper in de software verstopt, namelijk onder toepassingen. Die is wel relatief uitgebreid: je kunt er niet alleen zenders opslaan en beluisteren, er zitten ook een aantal leuke functies in. Eén daarvan is de mogelijkheid om muziek op te nemen van de radio, wat we van anders Samsung’s ook kennen. Een functie die we nog nooit hadden gezien, is de programmaherinnering. Daarmee kun je het toestel een herinnering laten afgeven als een programma dat je graag wilt horen begint. Je kunt zelfs instellen dat hij automatisch begint met spelen.

De kwaliteit van de muziek die uit de Chat 335 komt is redelijk. Het speakertje van het toestel is aardig schel, maar laat je muziek wel helder en duidelijk horen. Door een headset is het geluid gewoon te doen, tenzij je de meegeleverde headset gebruikt, die klinkt voor geen meter.

Screenshot Samsung Chat 335

 

Screenshot Samsung Chat 335

 

Screenshot Samsung Chat 335

 

Camera

Screenshot Samsung Chat 335

De camera van de Samsung Chat 335 is best aardig. Het apparaat maakt foto’s met een resolutie van 2 megapixels, en die zien er een stuk beter uit dan de 2-megapixelfoto’s die we recentelijk gezien hebben. Je moet ze natuurlijk nog steeds niet in A4-formaat aan je muur willen hangen, maar de kleuren zijn redelijk en de foto’s zijn aardig scherp. Wel worden de foto’s als het een beetje donkerder wordt erg snel schilderachtig. Het voordeel daarvan is dan weer dat ruis nauwelijks aanwezig is.

De filmpjes van de Chat 335 zijn dan wel weer slecht. Ze worden geschoten in een resolutie van 176×144 pixels, en dat is gewoon echt te weinig om ook maar enigszins fatsoenlijk beeld te hebben.

Camerasample Samsung Chat 335

 

Camerasample Samsung Chat 335

 

Camerasample Samsung Chat 335

 

Camerasample Samsung Chat 335 vergelijking

 

Camerasample Samsung Chat 335 vergelijking

 

Galerij

Zoals we vreemd genoeg wel vaker zien bij low-end-telefoons, is er bij de Chat 335 geen galerij aanwezig. Natuurlijk kun je de foto’s die je gemaakt hebt wel bekijken, maar dat gaat via het bestandsbeheer. Dat blijft ook wel een beetje bij de foto’s die je gemaakt hebt trouwens: als je een 5-megapixelfoto op het toestel zet dan weigert hij om hem te tonen.

In die bestandsbeheerder kun je dan wel weer een diavoorstelling starten, maar daar houdt het ook wel op. Behalve een aantal praktische instellingen kun je er niets, dus foto’s makkelijk uploaden naar Twitter is er niet bij.

Screenshot Samsung Chat 335

 

Screenshot Samsung Chat 335

 

Applicaties

De Samsung Chat 335 is bedoeld om lekker veel tekstberichten te versturen, en dat moet dan ook wel via verschillende netwerken kunnen. Dat kan zeker: het toestel heeft een heel assortiment aan chat-applicaties. Je kunt via MSN, Yahoo of Palringo chatten, wat natuurlijk ook is waar de telefoon zijn naam aan ontleend. Maar er is meer mogelijk: je kunt bijvoorbeeld Bleutooth-berichten sturen via een speciale app, en je kunt natuurlijk gebruik maken van een voorgeinstalleerde Facebook- en Twitter-client. Wat niet kan, is gebruik maken van WhatsApp. En dat is wel erg jammer omdat iedereen dat op het moment intensief gebruikt.

Natuurlijk heeft de Chat 335 ook wat andere applicaties te bieden, zoals een woordenboek, een stopwatch en een aantal demo-spelletjes. Daarnaast is er een link naar een pagina waar je wat extra applicaties kunt downloaden in het hoofdmenu te vinden. Maar daar moet je niet teveel van verwachten.

Screenshot Samsung Chat 335

 

Screenshot Samsung Chat 335

 

Screenshot Samsung Chat 335

 

Telefoon

Screenshot Samsung Chat 335

De Samsung Chat 335 heeft een prima belfunctie. Ringtones zijn hard genoeg, de gesprekken klinken goed genoeg en alles werkt simpel. Daar is dus verder weinig op aan te merken. Het enige dat jammer is, is dat er geen smart dialing in het toestel zit ingebouwd.

De sms-functie werkt ook prima en is gecombineerd met de mailfunctie. Je kunt sms’jes als gesprekken zien, of gewoon los van elkaar. De mailapplicatie is wat minder. Vooral het instellen van je mailbox is niet meer van deze tijd. Je moet handmatig je pop- of imap-gegevens invoeren. Makkelijk instellen van een gmail, hotmail of exchange-account is er niet bij. Die laatste worden trouwens sowieso niet ondersteund.

Screenshot Samsung Chat 335

 

Screenshot Samsung Chat 335

 

Browser

De browser van de Samsung Chat 335 is simpelweg waardeloos. Als je een normale pagina, bijvoorbeeld All About Phones, probeert te laden, dan geeft hij de melding dat er onvoldoende geheugen is. Vervolgens stopt hij ermee, wat dus betekent dat je eigenlijk niet gewoon kunt browsen. Website die voor telefoons geoptimaliseerd zijn doen het wel, maar daar wordt je sowieso niet blij van.

Als je met de Chat 335 wilt browsen dan is het dus sterk aan te raden om een andere browser, bijvoorbeeld Opera Mini, te downloaden. Die doet het wel gewoon en nog redelijk goed ook. Positief is dan ook dat je met de Chat 335 toegang hebt tot Wi-Fi, dus ook voor prepaidgebruikers die geen duur internetabonnement willen afsluiten is de telefoon een prima browsepartner.

Screenshot Samsung Chat 335

 

Screenshot Samsung Chat 335

 

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters