Samsung Galaxy A3 2016 review: klein met een groot prijskaartje

Met de Samsung Galaxy A3 2015 wil Samsung een mooi ontworpen smartphone afleveren voor relatief weinig geld. Of dit Samsung lukt, lees je in deze review.

Samsung Galaxy A3 2016

Toen we vorig jaar de A3 uittesten, vonden we het een zeer mooie smartphone, maar hadden we er wel een aantal belangrijke dingen bij op te merken. Zo vonden we de specificaties van het toestel niet geweldig, en zeker niet voor de toenmalige prijs. De prestaties en uitgebreide software vonden we dan wel weer een pluspunt van de smartphone.

De A3 2016 heeft nog altijd de mooie, typische aluminium rand van de A-lijn

Aan de prijs en het idee achter de Galaxy A3 2016 heeft Samsung niets veranderd. De prijs is even hoog als bij de Galaxy A3 van vorig jaar, en de Galaxy A3 2016 heeft nog altijd de mooie aluminium rand die typisch is voor smartphones in de A-lijn. Al de rest werd volledig aangepast. Samsung heeft de Galaxy A3 2016 voorzien van een 4,7-inch HD-amoled scherm, een 2300mAh accu, 13-megapixelachtercamera, 5-megapixelselfiecamera, Exynos 7 quadcore-processor en 1,5GB werkgeheugen. Wetende dat de smartphone minimaal €265 kost, zijn we een beetje teleurgesteld. Maar, specificaties zeggen natuurlijk niet altijd alles.

Of dit alles genoeg is om van de Samsung Galaxy A3 2016 een goede en interessante smartphone te maken, gaan we bespreken in deze review.

Specificaties van de Samsung Galaxy A3 2016
Algemeen
 • Uitgebracht op January 2016
 • Draait op Android 5.1 Lollipop
Processor
 • Qualcomm Exynos 7578
 • quadcore-processor op 1.5GHz
 • Grafisch: Mali-T720 MP2
Scherm
 • 4.7" Super Amoled scherm
 • Touchscreen met multitouch
 • Scherm is krasbestendig (Gorilla Glass 4)
 • 720x1280 schermresolutie
Camera
 • 13MP camera met autofocus
 • LED-flitser
 • 1080p (Full HD) video opnames
 • 5MP camera voorkant

Net zoals de Samsung Galaxy A5 2016, wordt de Galaxy A3 2016 geleverd in een witte doos die lijkt op die van de Samsung Galaxy S6. In de doos zit het toestel, een adapter, micro usb-kabel en een headset waardoor audio goed wordt weergegeven. Alles wat je nodig hebt, is dus aanwezig in de doos.

Alles wat je nodig hebt is aanwezig in de doos

De Galaxy A3 van vorig jaar vonden we een zeer mooi ontworpen smartphone. Bij de Galaxy A3 2016 heeft Samsung dit ontwerp nog meer verbeterd. We vinden dat de nieuwe Galaxy A3 er prachtig uitziet. Logisch: de smartphone heeft eenzelfde ontwerp als dat van de Galaxy A5 2016, maar dan iets kleiner.

We vinden dat de nieuwe Galaxy A3 er prachtig uitziet

Samsung Galaxy A3 2016

De smartphone is gemaakt uit glas en aluminium, niet meer of minder dan dat. Dankzij het glas ziet de smartphone er goed uit, en de aluminium rand versterkt deze look alleen maar. Eveneens zorgt de aluminium rand ervoor dat het toestel goed in de hand ligt. De smartphone is bovendien zo klein dat hij voor bijna iedereen handzaam is. In de aluminium rand zit een klein niveauverschil wat zorgt voor een leuk effect. Dat we een micro sd-kaart in de Galaxy A3 2016 kunnen steken, maakt ons gelukkig.

Je kunt een micro sd-kaart in de smartphone steken

Het glas aan de voor- en achterkant van het toestel heeft een kleine afronding aan de zijkanten. Hierdoor voelt het aangenaam om van de rand op het scherm te vegen en de smartphone vast te houden. De randen voelen door de afronding ‘zacht’ aan. Wat we wel missen bij de Galaxy A3 2016, is een vingerafdrukscanner. Bij de Galaxy A5 was deze verwerkt in de thuisknop, en bij de A3 dus niet. Dit is geen ramp, al had de smartphone naar onze mening er wel een mogen hebben wetende hoeveel je ervoor betaalt.

Samsung heeft de bedieningsknoppen van de smartphone verdeeld over de linker- en rechterzijde van de smartphone, wat we een goede plaatsing vinden. Onderaan vind je een speaker en micro usb-poort terug. We kunnen je nu al zeggen dat Samsung geslaagd is in zijn hoofddoel voor de Galaxy A3 2016: een mooi ontworpen smartphone afleveren.

Het scherm van de Samsung Galaxy A3 2016 is niet slecht, maar had beter gemogen. We vinden dat een 720p paneel niet meer thuishoort op een smartphone van bijna €300.

Het scherm van de Samsung Galaxy A3 2016 had beter gemogen

Samsung Galaxy A3 2016

Hoe dan ook, is het scherm zeker wel in orde. We vinden het alleen jammer dat je makkelijk pixels kunt zien zitten. De kijkhoeken, helderheid en kleurenweergave van het scherm zijn wel degelijk. En een voordeel voor mensen met kleinere handen, of die simpelweg geen grote smartphone willen, is dat het toestel dankzij zijn 4,7-inch scherm compact blijft.

Wat de prestaties van de Samsung Galaxy A3 2016 betreft, vallen we met de deur in huis: ze zijn niet geweldig. We zouden het graag anders hebben, maar het is nu eenmaal zo. Samsung heeft de Galaxy A3 2016 voorzien van een niet zo krachtige Exynos 7588 1,5GHz quadcoreprocessor met 1,5GB werkgeheugen. Om het kort samen te vatten: op papier zijn de specificaties van de Samsung Galaxy A3 2016 niet geweldig, maar wel goed. Natuurlijk zeggen specificaties niet altijd alles, maar zoals al eerder vermeld, is dit in het geval van de Samsung Galaxy A3 2016 wel het geval.

De prestaties van de smartphone zijn niet geweldig

Dagelijks gebruik vormt meestal geen probleem, je zult er alleen mee moeten leren leven dat de smartphone meer dan eens vastloopt. Zeker wanneer je zwaardere apps gebruikt, of aan het multitasken bent tussen meerdere apps. Gamen op het toestel gaat, het opstarten duurt alleen langer dan gemiddeld. Ergens vinden we de mindere prestaties niet zo’n probleem. Tot we ons herinneren dat je minimum €265 voor de Galaxy A3 2016 moet betalen. Voor het geld van de Galaxy A3 kun je makkelijk een goedkopere smartphone kopen die beter presteert.

Voor het geld van de Galaxy A3 kun je makkelijk een goedkopere smartphone kopen die beter presteert

In het toestel zit een 2300mAh grote accu. Net zoals je zou verwachten, presteert het toestel een beetje ondermaats. Zelf hebben we wel zonder veel problemen de dag kunnen doorkomen met gemiddeld gebruik eindigend met 5%. Alleen klinkt dit beter dan het werkelijk is: we haalden namelijk nog geen 3 uur screen-on tijd uit het toestel. Wanneer je de smartphone wat zwaarder gebruikt, dan moet je hem ergens halverwege de dag aan de lader hangen.

Over hoe de smartphone presteert op netwerkgebied hebben we niet te klagen. Idem bij de verbindingsmogelijkheden: alles, waaronder ook nfc, is aanwezig.

Niet alleen lijkt de Galaxy A3 2016 op de Galaxy A5 2016 qua ontwerp, ook de software van de smartphone is quasi gelijk. Dit betekent dat de Samsung Galaxy A3 2016 loopt op Android 5.1.1 Lollipop met de TouchWiz skin van Samsung erover. Net zoals bij andere Samsung smartphones merk je de aanwezigheid van de skin makkelijk op. Veel stock-elementen vind je niet terug, en je krijgt er de standaard vooraf geïnstalleerde Samsung applicaties bij. Hier zitten een aantal nuttige applicaties tussen, zoals de Microsoft Office applicaties, en nutteloze applicaties, zoals S Health.

Je merkt de aanwezigheid van de skin makkelijk op

Gelukkig loopt de software soepel op de smartphone, en valt er naar onze mening al met al makkelijk mee te leven. We vinden het alleen jammer dat er een aantal functies die je wel op de Galaxy A5 hebt, niet op de A3 staan. Zo missen we bijvoorbeeld de mogelijkheid om in split-screen te multitasken. Voor de rest zijn we erg tevreden met de software van de Samsung Galaxy A3 2016.

Van het 16GB intern geheugen in de smartphone, hou je ongeveer 10GB over wanneer je de A3 uit de doos haalt. Mocht dit niet genoeg zijn, kun je het geheugen altijd uitbreiden met een micro sd-kaartje tot 64GB.

Zoals gewoonlijk op een Samsung smartphone, heb je een waaier aan multimedia-applicaties vanuit de doos ter beschikking op de Galaxy A3 2016. Al deze applicaties zijn in eenzelfde, simpele TouchWiz-stijl ontworpen.

We hadden graag een grotere speaker op de A3 teruggevonden omdat we hem dan minder vlug zouden bedekken. Al moeten we wel toegeven dat de geluidskwaliteit zeker niet teleurstelt. Klanken worden zelfs bij een hoger volume helder en scherp weergegeven. Het enige probleem vormt zich wanneer je de smartphone in landschapsmodus vasthoudt: dan bedek je nogal vlug de volledige speaker omdat hij zo klein is.

Samsung Galaxy A3 2016

Klanken worden door de speaker goed weergegeven

Wat betreft de camerasoftware van het toestel, zijn we zeer tevreden. Net zoals bij de Galaxy A5 2016, is de camera-applicatie op de A3 makkelijk en duidelijk in gebruik. Het aanbod aan functies in de applicatie vinden we wel een beetje beperkt. Zo missen we onder andere een slow-motion functie.

Foto’s genomen met de 13-megapixelachtercamera van de Galaxy A3 2016 zien er niet geweldig uit. Ze zien er meestal nogal grauw uit en bevatten weinig details Omdat je met goedkopere smartphones betere foto’s kunt nemen, vinden we de achtercamera van de Galaxy A3 2016 ondermaats presteren.

We vinden de achtercamera van de Galaxy A3 2016 ondermaats presteren

Het verhaal bij de selfies, die je neemt in een 5-megapixelresolutie, is Samsung Galaxy A5 2016 camerasampleongeveer hetzelfde als bij de foto’s die je neemt met de achtercamera van het toestel: ze zien er flets uit en bevatten nauwelijks details. We zijn een beetje teleurgesteld over de cameraprestaties van de Galaxy A3 2016. Meestal zorgt Samsung ervoor dat je mooie foto’s kunt nemen met zijn smartphones, en zeker wanneer je een iets duurdere smartphone koopt. Waarom dit niet zo is bij de Galaxy A3 2016, blijft ons een raadsel.

Filmen doe je in maximaal Full HD. Deze beelden zien er wel oké uit, maar zijn door het ontbreken van optische beeldstabilisatie niet erg stabiel.

https://youtu.be/jF2CAtSbwlg

Zelfs al is de Galaxy A3 2016 op zowat alle vlakken beter dan zijn voorganger, toch blijft onze conclusie min of meer hetzelfde. Het is de prijs die de Samsung Galaxy A3 2016 de das omdoet. Kijk je alleen naar het ontwerp van de smartphone, dan is de prijs te verantwoorden. Maar om een smartphone puur op zijn ontwerp uit te kiezen is misschien niet de meest verstandige optie.

Samsung Galaxy A3 2016

Het is de prijs die de Samsung Galaxy A3 2016 de das omdoet

Wanneer je een smartphone in het middensegment koopt, wil je een toestel hebben dat goed presteert. Zeker wanneer je er de prijs van de Samsung Galaxy A3 2016 voor betaalt. Omdat de smartphone zo duur is, vinden we zijn prestaties wat ondermaats. Voor de gemiddelde gebruiker zal hij wel net krachtig genoeg zijn, maar dat er dagelijks minimaal een applicatie helemaal vastloopt, accepteren we niet van dit toestel. Eveneens hadden de camera’s en batterijprestaties van de smartphone beter gemogen en hadden we graag een vingerafdrukscanner teruggevonden.

We vinden het jammer om te zeggen dat we je de Samsung Galaxy A3 2016 niet vlug zullen aanraden. Het ontwerp van de smartphone is erg mooi, maar dat is niet voldoende om de hoge prijs te verantwoorden. Uiteraard kan dat beeld veranderen wanneer de prijs op termijn zakt.

Samsung Galaxy A3 2016

Smartphones die we je in de plaats van de Galaxy A3 2016 zeker zouden aanraden zijn de Honor 5X en Wiko Fever 4G. Beide toestellen hebben op het ontwerp na meer te bieden dan de A3, en zijn eveneens duidelijk goedkoper. Andere interessante, compacte, smartphones zijn de OnePlus X, Motorola Moto G 2015 en de Huawei P8 Lite. Deze toestellen zijn meestal wel net iets duurder dan de Samsung Galaxy A3 2016, maar je krijgt veel meer waar voor je geld. Wil je toch echt bij de A-serie van Samsung blijven, raden we je aan voor de Samsung Galaxy A5 2016 te gaan. Dit toestel is een grotere, betere maar weliswaar ook duurdere versie van de Samsung Galaxy A3 2016.

Onze review score
Pluspunten
 • Prachtig ontwerp
 • Mooie kleurenweergave van scherm
Minpunten
 • Prestaties zijn niet geweldig
 • Prijs
 • Camera's

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters