Samsung Galaxy A3 review

De Samsung Galaxy A3 is de goedkoopste telefoon in Samsung’s nieuwe Galaxy A-lijn. Met de A-lijn wil Samsung vooral mooie designs neerzetten en dat is met de A3 in ieder geval gelukt. De rest van de telefoon is ook niet verkeerd en in deze review lees je er meer over.

Samsung Galaxy A3 hoofdfoto 

De afgelopen tijd is er veel kritiek geweest op het ontwerp van Samsungtelefoons, met als belangrijkste reden dat alle toestellen van de fabrikant er hetzelfde uitzien en dat het plastic ontwerp te goedkoop overkomt. Het lijkt erop dat dat een van de belangrijkste redenen is geweest voor het feit dat de fabrikant het de afgelopen tijd niet zo goed doet. En dus moet er verandering in komen. De Galaxy Alpha was de eerste stap in dat proces en inmiddels heeft Samsung zijn twee belangrijkste smartphones, de Galaxy Note en de Galaxy S, ook verpremiumd. De Galaxy A-lijn is de volgende stap in die vernieuwde strategie en moet premium ontwerp naar de wat lagere prijsklassen brengen. De lijn bestaat uit de Galaxy A3, Galaxy A5 en Galaxy A7 op het moment en in deze review bekijken we de goedkoopste van de drie.

Dat premium ontwerp uit zich vooral in het materiaalgebruik: de rand van het toestel is van metaal gemaakt. Daarnaast is de afwerking wat beter dan we van Samsung gewend waren. Iets anders dat opvalt is dat de Galaxy A3 een super amoledscherm heeft. Niets nieuws voor Samsung natuurlijk, maar vaak waren die schermen voorbehouden aan de topmodellen. Nu heeft Samsung de hele A- en E-serie ervan voorzien en dus kunnen we gerust zeggen dat de amoledpanelen ook bij de goedkopere smartphones van Samsung terecht zijn gekomen.

“De Galaxy A3 richt zich vooral op premium ontwerp”

Dat de Galaxy A3 de goedkoopste in de lijn is, betekent niet dat hij bepaald goedkoop is. De Galaxy A3 kost je ongeveer €260 en een groot deel van dat geld lijkt in de behuizing gestoken te zijn. De specificaties van het toestel zijn namelijk verder niet om erg enthousiast van te worden. De Galaxy A3 heeft een Snapdragon 410-processor, 1,5GB werkgeheugen, een 4,5-inch qHD-scherm en een 8-megapixelcamera. Dat is behoorlijk minimaal voor deze prijsklasse, maar mits goed uitgewerkt hoeft het geen echt probleem te vormen.

Samsung Galaxy A3 design 
Samsung Galaxy A3 design 

Specificaties van de Samsung Galaxy A3
Algemeen
 • Uitgebracht op December 2014
 • Draait op Android 4.4 KitKat
Processor
 • Qualcomm Snapdragon 410
 • quadcore-processor op 1.2GHz
 • Grafisch: Adreno 306
Scherm
 • 4.5" Super Amoled Plus scherm
 • Touchscreen met multitouch
 • Scherm is krasbestendig
 • 540x960 schermresolutie
Camera
 • 8MP camera met autofocus
 • LED-flitser
 • 1080p (Full HD) video opnames
 • 5MP camera voorkant

De Galaxy A3 wordt geleverd in een vrij standaard verkooppakketje. De doos bevat naast het toestel zelf een usb-kabel, een netstroomadapter en een paar in-ear-oortjes. Natuurlijk zijn er ook de nodige boekjes in de doos gestopt.

“De achterkant voelt zo hoogwaardig aan dat we lang getwijfeld hebben of het metaal of plastic is”

Van een afstandje zie je niet zoveel verschil tussen de Galaxy A3 en eerdere telefoons van Samsung. De A3 is iets hoekiger, maar daarmee heb je op het eerste gezicht het grootste verschil wel te pakken. Toch is het toestel als je hem oppakt een wereld van verschil met de meeste smartphones die Samsung de afgelopen twee jaar uitbracht. De Galaxy A3 heeft namelijk metalen randen en is slechts 6,9 millimeter dik. De achterkant is wel van plastic, maar voelt desondanks hoogwaardig aan. Zo hoogwaardig zelfs, dat we lang getwijfeld hebben of het nou metaal of plastic is. Als we kijken naar hoe goed alle randjes, knopjes en andere designelementen op elkaar aansluiten kunnen we alleen maar concluderen dat ook de afwerking van de Galaxy A3 bijzonder goed is.

Een nadeel dat met dit alles meekomt is dat de batterij van de A3 niet meer verwisselbaar is. Dat was altijd een van de sterke punten van Samsung, maar nu dus niet meer. Dat heeft als gevolg dat je de batterij niet meer eenvoudig kunt verwisselen als hij aan het einde van zijn levensduur is en dat je hem er niet uit kunt halen als je het toestel in het water hebt laten vallen. Ook is het niet meer mogelijk om een losse batterij mee te nemen als backup, maar daar is inmiddels een goede oplossing voor in de vorm van en powerbank.

Samsung Galaxy A3 design 
Samsung Galaxy A3 design 
Samsung Galaxy A3 design 
Samsung Galaxy A3 design 
Samsung Galaxy A3 design 

“De Galaxy A3 is met zijn 6,9 millimeter bijzonder dun”

De Galaxy A3 is met zijn 6,9 millimeter dus bijzonder dun en is qua formaat verder ook netjes. Zo’n 65% van de body wordt ingenomen door het scherm en dat is voor een relatief klein toestel in het middensegment een aardige score. De bezels zijn dan ook relatief klein en met zijn 4,5-inch display heeft de A3 een handzaam formaat.

De Galaxy A3 is verkrijgbaar in vier kleuren: wit, zilver, goud en donkerblauw. De zilveren en gouden versie zijn vrij subtiel qua kleur en dat is wat ons betreft positief. De donkerblauwe variant, die wij hebben, neigt naar zwart. Bij alle varianten is de hele telefoon in die kleur gespoten, dus ook de voorkant. Enige uitzondering is het afgeschuinde randje van de zijkant, dat metaalkleurig is.

Alle poorten en knoppen zitten prima geplaatst. Wat opvalt is dat de jackingang naar de onderkant verplaatst is; vroeger had Samsung die altijd bovenop zitten. Voor het gebruiksgemak maakt dat trouwens weinig uit. De sim- en geheugenkaart gaan in de zijkant via een metalen tray die je met een klein pinnetje uit het toestel kunt krijgen. Een minpuntje aan het ontwerp is dat de Galaxy A3 niet beschikt over een notificatieledje.

Samsung Galaxy A3 design 
Samsung Galaxy A3 design 
Samsung Galaxy A3 design 
Samsung Galaxy A3 design 

“De kleurweergave vinden we erg geslaagd en datzelfde geldt voor de kijkhoek”

De Galaxy A3 is voorzien van een super amoledscherm, wat garant staat voor spetterende kleuren en een hoog contrast. Op die twee vlakken scoort de A3 dan ook goed. Voor sommigen kan de verzadigde weergave van een amoledscherm misschien iets te veel zijn en ook aan die mensen heeft Samsung gedacht. Je kunt namelijk in de instellingen de kleuren van het scherm op een aantal standen zetten. Daarbij is ook de stand ‘aanpasbaar display’ beschikbaar. Als je die gebruikt wordt de verzadiging en scherpte van het display geoptimaliseerd voor de content in de meeste media-applicaties.

De kleurweergave vinden we al met al erg geslaagd en datzelfde geldt voor de kijkhoek. De helderheid is net hoog genoeg om het scherm in de zon te gebruiken. Niet uitmuntend dus, maar wel voldoende voor het meeste gebruik. We hebben eigenlijk maar één kritiekpuntje op dit scherm en dat heeft te maken met de resolutie. Het scherm is 4,5 inch groot en heeft 960×540 pixels, wat resulteert in een pixeldichtheid van 245ppi. Niet erg veel, zeker niet voor een telefoon van ruim tweehonderdvijftig euro. Het is niet lelijk en functioneel heb je er geen last van, maar het ziet er wel duidelijk minder scherp uit dan veel andere schermen in deze klasse. Overigens gebruikt Samsung in dit scherm geen PenTile-matrix maar een RGB-matrix, waardoor je gelukkig geen last hebt van paarse en groene randjes rond tekst. Bij amoledschermen met een PenTile-matrix speelt dat probleem wel.

“Eigenlijk werkt de A3 met alle dagelijkse taken snel genoeg om geen irritaties op te roepen”

Binnenin de Galaxy A3 ligt de inmiddels bekende Snapdragon 410-processor. Dat is een 64bit-chip, maar daar merk je voorlopig niets van omdat de A3 nog niet over Android Lollipop beschikt. De SoC beschikt over vier Cortex A53-kernen geklokt op 1,2GHz en een Adreno 306 GPU. Het is allemaal niet heel indrukwekkend en om eerlijk te zijn ook een beetje ondermaats voor een telefoon van €260. Dezefde chip komen we ook tegen in toestellen van €120, terwijl je voor het geld van de Galaxy A3 heel wat krachtigere toestellen kunt krijgen.

Toch zijn de prestaties in de praktijk niet verkeerd. Eigenlijk werkt de A3 met alle dagelijkse taken snel genoeg om geen irritaties op te roepen. De stabiliteit van de telefoon is ook goed. Natuurlijk merk je bij zware apps en games dat het allemaal wat trager gaat dan bij een telefoon met bijvoorbeeld een Snapdragon 800-chip. Als je de hele dag op je smartphone zit te gamen moet je dus niet hier zijn, maar alles bij elkaar vinden we de praktijkscore van de Galaxy A3 op dit vlak ruim voldoende.

“De smartphone komt net de dag door bij redelijk intensief gebruik”

Met het bereik van de Galaxy A3 hebben we geen problemen gehad en ook de belkwaliteit is prima. Wel viel het ons op dat beltonen en alarmsignalen niet zo hard klinken, wat tijdens onze testperiode in meerdere gemiste gesprekken heeft geresulteerd. Dat is dus niet ideaal. Ook op wifi-gebied hebben we een kleine kanttekening: de telefoon lijkt niet met alle netwerken overweg te kunnen. We hadden de Galaxy A3 mee op het Mobile World Congress en daar waren de wifinetwerken op de stands van fabrikanten vaak niet te vinden met het toestel. Tijdens ons gebruik in Nederland hebben we hier trouwens geen last van gehad. De Galaxy A3 ondersteunt LTE categorie 4, wat betekent dat je theoretisch tot 150Mbps kunt internetten onderweg. Ook NFC ontbreekt niet op het toestel.

De accu van de Galaxy A3 heeft een capaciteit van 1900mAh en dat is niet erg ruim. De smartphone komt net de dag door bij redelijk intensief gebruik. Hij haalt een screen-on-time van 3 uur (op volledige helderheid) als je geluk hebt, maar vaak zal hij eerder al leeg zijn. Voor veel gebruikers zal het wel genoeg zijn, maar veel marges heb je niet. De batterijduur van de A3 is wat ons betreft net voldoende, maar we hadden hem liever iets beter gezien.

Samsung Galaxy A3 screenshot 
Samsung Galaxy A3 screenshot 
Samsung Galaxy A3 screenshot 

Samsung heeft recent voor de Galaxy S6 zijn TouchWiz-software flink op de schop gegooid, maar de Galaxy A3 profiteert daar nog niet van. Toch zijn er wel een aantal verbeteringen doorgevoerd. Samsung’s schil, die in dit geval over Android 4.4 KitKat ligt, heeft de mogelijkheid om thema’s toe te passen gekregen en lijkt ook wat lichter te zijn geworden gezien de aardige prestaties van deze smartphone. De schil van Samsung blijft wel een van de drukkere smartphone-interfaces en is wat dat betreft nog niet top. Gezien de verbeteringen die Samsung bij de Galaxy S6 heeft doorgevoerd zijn we wel optimistisch over een eventuele update waarin TouchWiz gestroomlijnd wordt voor deze Galaxy A3.

Functioneel is de interface nog altijd erg uitgebreid. Links naast je startscherm ligt, als je wilt, een eenvoudige Flipboard-stream waar allerlei nieuws in langskomt. Via het dropdown-menu kun je S Finder vinden, een menu waarin je binnen je telefoon maar ook op internet kunt zoeken. De instellingen van de smartphone zijn nog altijd uitgebreid en bevatten allerlei handigheidjes zoals een functie waarbij het toestel kort trilt als je hem oppakt en er nieuwe meldingen zijn. Het enige dat niet zo uitgebreid is, is de themafunctie. Daar kun je vooralsnog geen nieuwe thema’s downloaden en is het aanbod beperkt tot een vijftal voorgeïnstalleerde thema’s. Die vinden we geen van allen echt mooi trouwens, maar dat is natuurlijk een persoonlijk ding.

Samsung Galaxy A3 screenshot 
Samsung Galaxy A3 screenshot 
Samsung Galaxy A3 screenshot 
Samsung Galaxy A3 screenshot 

“Samsung levert veel apps niet meer mee, maar biedt ze aan in een speciale sectie van zijn downloadportal”

Samsung heeft de afgelopen tijd een verbeteringsslag gemaakt als het gaat om de apps die het meelevert. Daar plukt de Galaxy A3 de vruchten van. Er is nog maar een beperkt setje apps dat Samsung zelf meelevert, waaronder de Galaxy Apps-winkel. Binnen die winkel is er een categorie met apps van Samsung zelf die je extra kunt downloaden. Zo kun je dus nog steeds eenvoudig alle apps van Samsung gebruiken als je wilt, maar worden ze je niet meer opgedrongen zoals voorheen.

Wat Samsung nog wel meelevert is een vrij compleet setje. Zo is er een bestandsbeheerder, Samsung’s eigen uitgebreide agenda en zijn Flipboard en Dropbox meegeleverd. Dat laatste zal niet bij iedereen in de smaak vallen, maar aangezien het twee populaire apps zijn zien wij het niet als een probleem. Natuurlijk zijn ook alle Google-apps aanwezig en zo heb je al met al een complete set.

Voor extra applicaties is genoeg ruimte. De Galaxy A3 heeft 16GB interne opslag waarvan zo’n 11GB beschikbaar voor apps. Grote applicaties kun je eventueel nog naar een micro sd-kaart verplaatsen, dus dat is goed geregeld.

Samsung Galaxy A3 screenshot 
Samsung Galaxy A3 screenshot 
Samsung Galaxy A3 screenshot 

“De ingebouwde speaker klinkt op zich redelijk helder, maar is behoorlijk zacht”

Voor multimedia-playback heeft Samsung dus zelf een galerij, fm radio, muziekspeler en video-app toegevoegd. Die apps functioneren allemaal naar behoren en zitten over het algemeen handig in elkaar. Van alle multimedia-apps is ook een Google-versie beschikbaar, waar je ook nog de mogelijkheid hebt om via Google’s cloud-diensten multimedia te streamen. Muziek kun je kopen of via een Spotify-achtig model streamen, films kun je kopen of in sommige gevallen huren.

De muziekkwaliteit die de telefoon levert door een goede headset is prima. De ingebouwde speaker klinkt op zich redelijk helder, maar kraakt op vol volume een beetje. Dat volle volume is daarnaast behoorlijk zacht. Dat levert zoals eerder beschreven voor ringtones een probleem op, voor multimediagebruik niet. Maar jammer is het zeker wel.

Samsung Galaxy A3 screenshot 
Samsung Galaxy A3 screenshot 
Samsung Galaxy A3 screenshot 

De camera van de Galaxy A3 werkt met de bekende interface van Samsung, maar wel met een aantal extra opties. Die opties zijn volledig gericht op selfiegebruik en vreemd genoeg zijn ze ook niet beschikbaar voor de achtercamera. De leukste toevoeging is dat je een geanimeerd gifje kunt maken met de selfiecamera. Er is ook een functie toegevoegd waarmee je selfies kunt maken met de achtercamera. Dan maakt het toestel automatisch een foto als je gezicht goed in beeld is. Los van alle toevoegingen is de camera interface handig om mee te werken en voldoende uitgebreid.

Samsung Galaxy A3 screenshot 
Samsung Galaxy A3 screenshot 
Samsung Galaxy A3 screenshot 
Samsung Galaxy A3 sample frontcamera

De Galaxy A3 heeft een 8-megapixelcamera aan de achterkant en een 5-megapixelcamera aan de voorkant. Die eerste maakt aardige plaatjes. De kleuren zijn over het algemeen mooi een de foto’s zijn redelijk scherp. Maar als je op detailniveau gaat kijken merk je toch wel dat de nabewerkingsalgoritmen de nodige details hebben weggevaagd. Een ander probleempje dat we met de camera hebben is dat hij in het donker vrij snel bewogen foto’s maakt. In slechte lichtomstandigheden moet je dus niet al te veel meer van de camera verwachten.

De selfies die de A3 schiet zijn redelijk. Door de 5-megapixelresolutie zijn ze vrij detailrijk, dat is prettig. De keerzijde is dat de foto’s behoorlijk veel ruis hebben. De kleuren zijn vaak wat aan de fletse kant, maar dat zien we bij veel selfiecamera’s. Tegenover concurrenten scoort de Galaxy A3 nog best goed op dat vlak.

Samsung Galaxy A3 camerasample 
Samsung Galaxy A3 camerasample 
Samsung Galaxy A3 camerasample 
Samsung Galaxy A3 camerasample 
Samsung Galaxy A3 camerasample 
Samsung Galaxy A3 camerasample 
Samsung Galaxy A3 camerasample 
Samsung Galaxy A3 camerasample 

Video’s maakt de Galaxy A3 in full HD. Dat is conform de verwachtingen in deze klasse. Ook de beeldkwaliteit voldoet aan die verwachtingen. Filmpjes zijn redelijk detailrijk en kleuren zijn mooi. De focus- en zoomfuncties tijdens het filmen werken ook goed en de audio die het toestel opneemt is prima.

Samsung toont met de Galaxy A3 de nieuwe richting die het bedrijf inslaat en dat maakt ons hoopvol over de toekomst van Samsung’s telefoons. Het ontwerp van de telefoon is er flink op vooruit gegaan en datzelfde geldt voor de hele gebruikservaring. De Galaxy A3 is een erg prettig toestel in het dagelijks gebruik, dat heeft Samsung goed voor elkaar. Tegelijkertijd is het wel duidelijk dat de Galaxy A3 niet gericht is op powerusers. De batterij, de schermresolutie, de processorkracht, ze zijn allemaal niet je van het.

“De Galaxy A3 is een erg prettig toestel in het dagelijks gebruik, dat heeft Samsung goed voor elkaar”

Het grootste voordeel van de Galaxy A3 is al met al het ontwerp. De telefoon is lekker dun, licht en handzaam en voelt erg hoogwaardig aan. De afwerking is top. Het enige dat hier aan te merken valt, is dat de batterij er niet meer uit kan. Voor de andere onderdelen van het toestel geldt over het algemeen dat ze zowel een erg positieve als een negatieve kant hebben. Het scherm is bijvoorbeeld erg mooi qua kleurweergave, maar is op het gebied van scherpte wat mager. De prestaties van het toestel zijn voldoende voor een prettig dagelijks gebruik, maar houden voor het draaien van zware apps en games zeker niet over. De software is erg functioneel en aanpasbaar, maar kan esthetisch wel een kleine update gebruiken. Kleine kritiekpuntjes zijn verder de behoorlijk zachte speaker en de magere batterij.

De Galaxy A3 past qua ervaring prima in zijn prijsklasse van net boven de €250, maar sommige componenten blijven wat achter. Zou Samsung de prijs vijf tientjes omlaag gooien, dan passen de meeste componenten prima bij de prijsklasse en biedt het toestel een superieure gebruikservaring in die klasse. Als Samsung die zaken wat beter op elkaar afgestemd zou hebben, zou het een winnaar in handen hebben. Maar dat is dus niet het geval, waardoor de Galaxy A3 nu vooral geschikt is voor mensen die wat meer willen betalen voor het ontwerp of omdat de Galaxy A3 het vertrouwde Samsunglogo draagt.

Samsung Galaxy A3 design 
Samsung Galaxy A3 design 
Samsung Galaxy A3 design 
Samsung Galaxy A3 design 

Als je puur uit bent op de functionaliteit van de Galaxy A3 kun je flink besparen. De Motorola Moto E 2015 biedt bijvoorbeeld ongeveer dezelfde specs voor ongeveer de helft van het geld. Dan lever je uiteraard wel in op schermkwaliteit, camerakwaliteit en design, maar de basis is precies hetzelfde. Shop je tussen de €250 en €300, dan kun je als je genoegen neemt met een wat minder ontwerp veel betere specs krijgen. Bijvoorbeeld bij de Honor 6, LG G2, Huawei Ascend P7 of Sony Xperia Z1 Compact.

Onze review score
Pluspunten
 • Dun, licht en goed afgewerkt
 • Mooie kleurweergave scherm
 • Werkt vloeiend
 • Uitgebreide software
Minpunten
 • Lage schermresolutie
 • Magere processor
 • Zachte speaker
 • Batterij performance kon beter

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters