Samsung Galaxy A5 2016 review: een prachtig maar te duur toestel

Samsung wil met de Samsung Galaxy A5 2016 vooral een mooie smartphone afleveren. Of dit het enige is wat de Galaxy A5 in zijn mars heeft, zullen we je vertellen in deze review.

Samsung Galaxy A5 2016

Samsung is vorig jaar de A-lijn begonnen met de intentie mooi ontworpen smartphones af te leveren in het middensegment. Met de A5 van vorig jaar leverde Samsung een mooi ontworpen smartphone af. Alleen de prijs en specificaties van het toestel zaten niet goed.

De Samsung Galaxy A5 2016 heeft een mooi en ‘premium’ ontwerp

Nu, ongeveer een jaartje later, hebben we de Samsung Galaxy A5 2016. Dit toestel is net zoals zijn voorganger voorzien van een mooi en ‘premium’ ontwerp; dit keer glas en aluminium. Op het eerste zicht lijken de specificaties van het toestel wat meer hedendaags dan de A5 van vorig jaar. In de smartphone zit een 5,2-inch groot full HD amoledscherm, een Samsung Exynos 7-octacoreprocessor, 2GB werkgeheugen, een 13-megapixel achtercamera met optische beeldstabilisatie, een vingerafdrukscanner en 2900mAh grote batterij. Omdat de Samsung Galaxy A5 €350 kost, hadden we iets meer van de specificaties van het toestel verwacht. Een smartphone dat ruimschoots €100 goedkoper is, heeft op papier bijna hetzelfde te bieden. Natuurlijk zeggen de specificaties van een toestel niet altijd alles, kijk maar naar een iPhone.

We zijn niet onder de indruk van de specificaties van de A5

Of de Samsung Galaxy A5 2016 een goede smartphone is, en hij ons tevreden kan stellen in die mate dat we je het toestel zullen aanraden, kom je te weten in deze review.

Specificaties van de Samsung Galaxy A5 2016
Algemeen
 • Uitgebracht op January 2016
 • Draait op Android 5.1 Lollipop
Processor
 • Samsung Exynos 7 Octa 7580
 • octacore-processor op 1.6GHz
 • Grafisch: Mali-T720 MP2
Scherm
 • 5.2" Super Amoled scherm
 • Touchscreen met multitouch
 • Scherm is krasbestendig (Gorilla Glass 4)
 • 1920x1080 schermresolutie
Camera
 • 13MP camera met autofocus
 • LED-flitser
 • 1080p (Full HD) video opnames
 • 5MP camera voorkant

Samsung Galaxy A5 2016De Samsung Galaxy A5 wordt geleverd in ongeveer dezelfde doos als de Galaxy S6. Binnenin vind je het toestel, een adapter met snellaadfunctie, een micro usb-kabel en een in-ear headset.

Wanneer je de bekijkt, merk je direct dat Samsung tijd in het ontwerp van het toestel heeft gestoken. De smartphone ziet er duurder uit dan hij werkelijk is, en voelt ook zo. Hij ligt daarnaast stevig in de hand.

De smartphone ziet er duurder uit dan hij werkelijk is

Samsung Galaxy A5 2016 voorkant 2

De Galaxy A5 is gemaakt uit alleen maar premium materialen: glas en aluminium. De zijkanten van het glas zijn licht geslepen, waardoor het aangenaam is om van de rand af op het scherm te vegen. Deze rand is trouwens erg dun, wat het scherm uit de smartphone laat springen. Een nadeel van al dat glas op de A5 is dat de kans dat je scherven mag rapen als je het toestel laat vallen relatief groot is. Maar ja, schoonheid komt niet zonder compromissen.

De Galaxy A5 is gemaakt uit alleen maar premium materialen: glas en aluminium

De rand van het toestel is gemaakt uit aluminium en heeft een matte finish. Net zoals bij de Galaxy S6, zit er een klein niveauverschil in deze rand wat er erg mooi uitziet. Wat je niet terugvindt op de Galaxy S6, en wel op de Galaxy A5 2016, is een micro sd-kaartslot. De powerknop en volumeknoppen zitten respectievelijk aan de rechter- en linkerzijde van de smartphone en zijn makkelijk te bereieken. Alle poorten en de speaker vind je aan de onderkant van het toestel. Doordat de Galaxy A5 2016 niet breed is gebouwd, blijft hij zelfs voor mensen met kleinere handen lekker handzaam.

Samsung Galaxy A5 2016

De Galaxy A5 is zelfs voor mensen met kleinere handen lekker handzaam

Als extraatje heeft Samsung nog een vingerafdrukscanner in de thuisknop verwerkt. De sensor werkt naar behoren: hij is accuraat en de smartphone ontgrendelt vlot. We vinden het alleen jammer dat de vingerafdrukscanner goedkoop aanvoelt. Wanneer je je vinger erop legt voel je hem mee bewegen, en het klikje dat je krijgt na op de sensor te drukken voelt en klinkt wat goedkoop. Een groot probleem is dit natuurlijk niet.

 

We weten al dat Samsung goede schermen in een smartphone kan steken, en met de Galaxy A5 bewijzen ze dit nogmaals. Het scherm in de Samsung Galaxy A5 2016Galaxy A5 is een 5,2-inch groot amoledpaneel dat voorzien is van een full HD-resolutie. Niet de hoogste resolutie die je kunt krijgen, maar zeker niet mis. Kleuren lijken gewoon van het scherm af te spatten, zwarte tinten zijn echt zwart en de kijkhoeken zijn meer dan goed. Over de helderheid valt ook niet te klagen. Of je nou in een donkere kamer of buiten in vol zonlicht staat: het scherm van de Galaxy A5 blijft makkelijk afleesbaar. We vinden het scherm van de Galaxy A5 super goed. Mocht je om een of andere reden de kleurenweergave niet goed vinden, kun je altijd naar de instellingen gaan om daar te kiezen tussen een aantal verschillende weergavenmodi.

We vinden het scherm van de Galaxy A5 super goed

Samsung heeft ons aangenaam verrast met de prestaties van hun Galaxy A5. Dagelijks gebruik vormt geen enkel probleem, en zelfs wanneer de applicaties zwaarder beginnen te worden laat de Galaxy A5 geen belangrijke steken vallen. Wanneer je veel apps tegelijk gebruikt, zul je merken dat het 2GB werkgeheugen in de Galaxy A5 ietwat beperkt is. Maar dit neemt niet weg dat het nog altijd meer dan genoeg is voor de gemiddelde gebruiker.

Samsung heeft ons aangenaam verrast met de prestaties van het toestel

De batterij in het toestel is er een van een 2900mAh-formaat, wat ongeveer de gemiddelde grootte is voor een smartphone in deze prijsklasse. Wanneer je de smartphone niet veel gebruikt, kun je er misschien net twee dagen uithalen. Als je meer een ‘heavy-user’ bent, dan zul je er mee moeten leren leven dat je het toestel na driekwart van je dag aan de lader moet hangen. Maar dit is normaal, en omdat de Galaxy A5 2016 snelladen ondersteunt, kun je met een korte oplaadbeurt de rest van je dag doorkomen.

Kijken we naar wat de smartphone te bieden heeft op netwerkgebied, dan hebben we er niets op aan te merken. Alle nodige verbindingsmogelijkheden, waaronder nfc, zijn aanwezig en ook over de belkwaliteit en ontvangst van het toestel valt niets te zeggen.

Zoals iedere andere Samsung smartphone, heeft de Samsung Galaxy A5 2016 de TouchWiz-skin over Android meegekregen. Voor de Galaxy A5 is dit Android 5.1 Lollipop. Wanneer en of er een update voor dit toestel naar Android 6.0 Marshmallow komt staat nog niet vast, maar wij verwachten dat Samsung de update spoedig zal uitrollen.

Een leuke functie die meekomt met TouchWiz is split-screen multitasken

Hoewel de laatste jaren verbeteringen merkbaar zijn, blijft de TouchWiz-skin prominent aanwezig. Wel leuk is dat je met behulp van een thema makkelijk het uiterlijk van de software kunt veranderen, mocht het huidige je niet aanstaan. Een leuke functie die meekomt met TouchWiz is split-screen multitasken dat zelfs met het enigzins beperkte werkgeheugen van de Galaxy A5 soepel loopt.

Verder zul je er mee moeten leren leven dat Samsung een hoop applicaties meelevert op het toestel, hoewel ook dat duidelijk minder erg is dan voorheen. Deze applicaties variëren van S Health tot de volledige office suite van Microsoft. Met andere woorden: zowel nuttige als nutteloze applicaties worden meegeleverd.

Qua multimediasoftware is het toestel voorzien van de standaard multimedia-applicaties van Samsung, met een fm-radio als extraatje. Deze applicaties zijn allemaal in dezelfde, simpele TouchWiz stijl ontworpen en werken naar behoren.

De speaker heeft niet de beste plaatsing meegekregen

Samsung Galaxy A5 2016

Zoals we al eerder hebben besproken in deze review, heeft de speaker niet de beste plaatsing meegekregen. De speaker op de Samsung Galaxy A5 2016 is geplaatst aan de onderkant van het toestel. Omdat de speaker relatief klein is, kan het gebeuren dat je hem bedekt wanneer je het toestel in landschapsmodus vasthoudt. Wanneer je de speaker niet bedekt, dan valt er weinig slechts te zeggen over de kwaliteit van audio.

De camerasoftware op de Galaxy A5 is bijna identiek aan die op de Galaxy S6, alleen ontbreken er een aantal functies. Zo kun je in de prof-modus alleen de belichting, iso waarden en witbalans aanpassen. Desalniettemin blijft de camera-app overzichtelijk, makkelijk te gebruiken en kun je moeiteloos een mooie foto nemen met het toestel.

Foto’s genomen met de achtercamera zien er zeer goed uit

Foto’s neem je met de 13-megapixelcamera die voorzien is van optische beeldstabilisatie, iets waar we zeer gelukkig mee zijn. Foto’s genomen met de achtercamera zien er zeer goed uit. De foto’s zijn detailrijk, en de kleurenweergave is goed, maar soms iets te levendig. Wanneer het donkerder wordt, blijft de camera door de aanwezigheid van optische beeldstabilisatie nog een lange tijd mooie foto’s nemen met niet veel ruis erin. Samsung heeft nogmaals bewezen dat ze weten hoe ze een smartphone moeten voorzien van een goede camera

Samsung heeft nogmaals bewezen dat ze weten hoe ze een smartphone moeten voorzien van een goede camera

Selfies schiet je in een 5-megapixelresolutie en zien er meestal wat flets uit. De detailweergave in de foto’s zit wel meestal goed. Het komt er dus op neer dat je beter voor een andere smartphone kiest als je graag veel selfies maakt.

Video’s schiet je in full HD, en dankzij de aanwezigheid van optische beeldstabilisatie zijn deze ook mooi stabiel. Kleuren en details worden mooi weergegeven.

Dat de Samsung Galaxy A5 een mooi ontworpen smartphone is, valt niet te betwisten. Het toestel ziet er simpelweg prachtig uit, wat betekent dat Samsung geslaagd is in hun hoofddoel: een mooie smartphone afleveren. Maar aan een smartphone die er alleen maar goed uitziet heb je bitter weinig. Gelukkig voor Samsung scoort de Galaxy A5 2016 ook op andere vlakken goed.

Samsung Galaxy A5 2016

Voor de gemiddelde gebruiker is de A5 een bijna ideale smartphone

Voor de gemiddelde gebruiker is de A5 een bijna ideale smartphone. In het toestel zit meer dan genoeg kracht om dagelijkse taken vlot te laten verlopen en je zelfs bij zwaardere taken niet echt teleur te stellen. De batterij is gemiddeld, en met de software valt makkelijk te leven. Eveneens kun je zonder veel moeite een mooie foto nemen met het toestel, en is het bekijken van deze foto’s of gewoon iets anders een plezier dankzij het scherm van de Galaxy A5.

Op zich is de Galaxy A5 een dus prima toestel, alleen had het toestel wat lager geprijsd mogen zijn. Niet dat het toestel geen €360 waard is, je kunt alleen bijna hetzelfde krijgen voor minder geld. En als je een maar beetje extra spaart, kun je zonder problemen een veel betere smartphone kopen. Desalniettemin geven  we de Samsung Galaxy A5 2016 met trots een dik verdiende 8.

Samsung Galaxy A5 2016

We zijn alleen niet zeker of dit wel het beste toestel is dat je kunt kopen voor dit geld. Leg je iets meer dan €50 bovenop de prijs van de Galaxy A5, dan kun je al de Samsung Galaxy S6 kopen, wat gewoon een betere smartphone is. Voor minder geld heb je dan een Honor 7, Galaxy S5 Neo, OnePlus X, Motorola Moto X Play of een LG G3. Al deze toestellen zijn net iets goedkoper dan de Galaxy A5, en bieden ongeveer hetzelfde en vaak zelfs meer dan dit toestel.

Onze review score
Pluspunten
 • Ontwerp
 • Achtercamera
 • Snelladen
 • Prachtig scherm
Minpunten
 • Prijs
 • Selfiecamera is niet top

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters