Samsung Galaxy A5 2017 review: succesvolle, maar dure opvolger

Met het 2017-model heeft Samsung een nieuwe versie van de Galaxy A5 uitgebracht. Dit toestel heeft qua uiterlijk veel weg van de Galaxy S7, maar is wel een stukje goedkoper. De Galaxy A5 2017 kost namelijk ongeveer 440 euro en zit dus in het middensegment van het Zuid-Koreaanse bedrijf. Wat wij van dit toestel vinden, lees je in deze Samsung Galaxy A5 2017 review.

Twee jaar geleden begon Samsung met de A-lijn. Het Zuid-Koreaanse bedrijf begon met de Galaxy A3, A5, A7 en A8. In 2016, een jaar later, kregen deze toestellen een opvolger. Hiernaast heeft Samsung nog een nieuw toestel in de A-lijn gezet met twee varianten: de Galaxy A9 en A9 Pro. Dit jaar heeft Samsung het rustiger aan gedaan door maar drie toestellen aan te kondigen. Dit zijn de Galaxy A3, A5 en A7 van 2017. De laatstgenoemde is de grootste van de drie en zal niet naar Nederland komen.

Samsung Galaxy A5 2017 review

De Samsung Galaxy A5 2017 beschikt over de Exynos 7880-processor. Dit is een octa-core processor geklokt op maximaal 1,9 GHz. In combinatie met 3GB aan werkgeheugen zal dit het toestel draaiend en soepel moeten houden.

De nieuwe Galaxy A5 is eigenlijk een soort Galaxy S7 lite

De look en feel van het toestel zijn vrijwel hetzelfde als die van het vlaggenschip van Samsung, de Galaxy S7. Dit toestel kan bedoeld zijn voor mensen die een goed toestel willen voor een niet al te hoge prijs. Het is dan ook een soort Galaxy S7 lite, zoals mijn collega Dominick ook al zei in de hands-on video van de A5 2017.

Zowel aan de achterkant als aan de voorkant van het toestel zit een 16-megapixelcamera. Op papier lijken dit erg goede specificaties. Vooral een 16-megapixelcamera aan de voorkant komen we niet erg vaak tegen. De foto’s die je maakt met deze camera’s, worden opgeslagen op het interne geheugen. De grootte hiervan is 32GB, wat uit te breiden is met een Micro SD-kaartje.

Specificaties van de Samsung Galaxy A5 2017
Algemeen
 • Uitgebracht op February 2017
 • Draait op Android 6.0 Marshmallow
Processor
 • Samsung Exynos 7 Octa 7880
 • octacore-processor op 1.9GHz
 • Grafisch: Mali-T830 MP2
Scherm
 • 5.2" Super Amoled scherm
 • Touchscreen met multitouch
 • Scherm is krasbestendig (Gorilla Glass 4)
 • 1920x1080 schermresolutie
Camera
 • 16MP camera met autofocus
 • LED-flitser
 • 1080p (Full HD) video opnames
 • 16MP camera voorkant

Zoals gezegd lijkt de Galaxy A5 2017 op het vlaggenschip van Samsung, de Galaxy S7. Dit betekent dus dat je een glazen toestel krijgt met metalen randen. Dit betekent ook dat het toestel nogal glad is. Regelmatig is het toestel bijna uit m’n handen gegleden toen ik het vast had. Het is dus wel aan te raden om een hoesje bij het toestel aan te schaffen. Ook zijn vingerafdrukken snel zichtbaar op de glazen behuizing.

Een nette toevoeging aan de nieuwste A-lijn van Samsung is dat ze de toestellen stof- en waterdicht hebben gemaakt. Dit is redelijk uniek voor een midrange-toestel. We vinden het zelfs niet extreem vaak terug in high-endtoestellen, al worden het er wel steeds meer.

Een waterdichte behuizing is een erg fijne toevoeging

Wat opvallend is, is de plaatsing van de speaker. Veel fabrikanten plaatsen deze aan de onderkant van het toestel. Er zijn ook nog een aantal telefoons die het op een andere plek hebben, zoals op de voorkant of de achterkant van het toestel. Bij de Galaxy A5 2017 heeft Samsung ervoor gekozen om de speaker aan de rechter zijkant van de telefoon te plaatsen. Een unieke plaatsing, maar geen slechte keus wat mij betreft. Hier kom ik later in de review op terug. Het toestel beschikt niet over een notificatielampje, wat voor sommigen een nadeel kan zijn. Toch is het in combinatie met het Always On Display in mijn ogen geen minpunt.

Samsung Galaxy A5 2017 review

Kijken we naar de voorkant van het toestel dan zien we de vingerafdrukscanner vlak onder het scherm. Deze dient, net als bij de andere Samsung-toestellen, mede als de thuisknop. Aan de onderkant is een USB Type C-poort te vinden, net als een koptelefooningang en een microfoon. De toestellen in de Galaxy A-lijn van 2017 zijn de eerste toestellen van Samsung die verkrijgbaar zijn met een USB Type C-poort. De Galaxy Note 7 had ook al een USB Type C-poort, maar deze is zoals je ongetwijfeld weet niet meer verkrijgbaar.

Samsung Galaxy A5 2017 review

Wat me ook opvalt, is dat de Galaxy A5 2017 twee verschillende ingangen heeft die beiden lijken op een simkaartslot. Slechts één van de twee is voor een nano-simkaart. De andere is voor een Micro SD-kaartje. Waarom Samsung niet gekozen heeft voor een twee-in-één slot, is mij niet helemaal duidelijk. Dit vind ik een beetje onhandig.

Kijken we naar het scherm van de Galaxy A5 2017, dan zien we een super amoled full HD-scherm. Dat dit scherm een typisch Samsung-scherm is, is wel te zien. De kijkhoeken zijn goed, het scherm is scherp en de helderheid van het scherm is goed. De kleuren zijn ook goed, al zijn ze niet heel realistisch. Gelukkig zit er in de instellingen een optie om de kleuren te zetten op ‘Basis’. Standaard staat deze instelling op ‘Aanpasbaar Display’, waarbij je het rood, groen en blauw aan kunt passen naar je eigen wens. Verder zie je nog de opties ‘Amoled-bioscoop’ en ‘Amoled-foto’.

Het scherm is een typisch Samsung-scherm. Dat kun je wel zien

Samsung Galaxy A5 2017 review

Het voordeel aan een Amoled-scherm is dat het zwart ook echt zwart is. Er is geen backlight nodig bij Amoled-schermen, waardoor zwarte pixels ook echt uitstaan. Samsung heeft bij deze smartphone een optie toegevoegd om altijd de tijd of jouw agenda te laten zien. Dit gebeurt door middel van de ‘Always On’-functie, die ook te vinden is op bijvoorbeeld de Galaxy S7 (Edge).

De hardware van de Galaxy A5 2017 is een redelijk grote stap voorwaarts. Waar de Galaxy A5 van 2015 en 2016 beschikten over 2GB aan werkgeheugen, doet Samsung er bij het 2017-model nog extra gigabyte bovenop. In totaal komt het dus uit op 3GB aan werkgeheugen. Dit werkgeheugen moet samenwerken met de Exynos 7880-processor van Samsung zelf. Deze achtkernige processor klokt maximaal 1,9 GHz. Voorheen, bij de A5 van 2015 en 2016, heeft Samsung een Snapdragon-processor gekozen. Ditmaal gaat het bedrijf dus over op zijn eigen hardware. De processor en het werkgeheugen zorgen ervoor dat het toestel snel en vloeiend is. Ook is de nieuwe Grace UX ietwat lichter dan TouchWiz, wat de gebruikerservaring zeker ten goede komt. Er worden ongeveer acht applicaties in de achtergrond gehouden.

Bij zware applicaties is de Samsung Galaxy A5 2017 ook snel. Het verloopt soepel en er zijn nauwelijks haperingen. Zo af en toe merkte ik in de software zelf wel een enkele hapering van een paar seconden. Hierbij lijkt het of alles even stil staat. Dit gebeurt niet vaak, slechts een enkele keer per dag op een willekeuring moment. Na die paar seconden gaat het toestel weer door met waar het mee bezig was.

Soms neemt de A5 2017 even een kleine pauze

Wat een erg groot pluspunt is, is de accu. Hij heeft een grootte van 3000mAh. In combinatie met een Full HD-scherm en een relatief zuinige Exynos 7880-processor is de verwachting dat hij het redelijk lang uit zal houden. Dit is ook zo. De accu gaat met gemak een dag mee met normaal tot zwaar gebruik. Zelf haal ik een scherm-aan-tijd van een ruime vijf uur. Hiermee staat automatische helderheid aan, staat gps op accubesparing en staan er twee Google-accounts aan voor het synchroniseren van data. Ook staat de Always On-functie van 8 uur ’s ochtends tot 11 uur ’s avonds aan.

Je geen zorgen maken om de accu is een fijne toevoeging

Rond een uur of elf ’s avonds was de accu zo rond de 40%, waarmee een tweede dag vaak haalbaar was. Zo rond het middageten van de tweede dag moest de telefoon toch vaak wel aan de lader. Dit vind ik zeer netjes en zeker een groot pluspunt van de Samsung Galaxy A5 2017.

Kijken we naar de software, dan zien we dat Samsung de software voor deze telefoon een klein beetje heeft veranderd. Dit komt doordat het bedrijf recentelijk heeft aangekondigd verder te gaan met een nieuwe software-versie. Dit heeft de naam Grace UX.

Samsung Galaxy A5 2017 review

De software zelf is gebaseerd op Android 6.0.1 Marshmallow. Jammer is wel dat deze telefoon niet draait op Android 7.0 of 7.1 Nougat. Het is eigenlijk wel zeker dat de A5 2017 een update zal krijgen naar Nougat. Wanneer is echter nog niet bekend. Gebaseerd op het huidige updatebeleid van Samsung zal dit waarschijnlijk nog een aantal maanden duren.

De nieuwe GraceUX-skin bevat visuele veranderingen

Grace UX was als eerst aangekondigd op de Galaxy Note 7 en zal in de Nougat-update voor onder andere de Galaxy S7 TouchWiz gaan vervangen. Op de nieuwste A-lijn, waaronder dus ook deze A5, van Samsung staat Grace UX al geïnstalleerd. De nieuwste software heeft voornamelijk een aantal visuele veranderingen. Zo is het notificatiescherm ietwat veranderd en is het instellingenmenu op de schop gegaan.

Samsung heeft, net als bij andere toestellen, ervoor gekozen om de Office-pakket van Microsoft op het toestel te zetten. Dit zijn een aantal handige applicaties, zoals Word en Excel. Het nadeel is wel dat je de apps niet (makkelijk) kunt verwijderen. Wel kun je ze uitzetten, maar volledig verwijderd zijn ze dan niet.

Meegeleverde apps kun je uitschakelen, niet verwijderen

Verder heeft Samsung een aantal eigen applicaties meegegeven, zoals een Agenda-app en een Galerij-app. Ook kun je met dit toestel gebruik maken van de zogenaamde Galaxy Apps. Hier kun je onder andere de applicaties van Microsoft terugvinden. Daarnaast is er een FM-radio beschikbaar. Wel is het zaak om oortjes te gebruiken, die dan dienen als antenne. Er zijn oortjes meegeleverd in de doos van het toestel.

Zoals al eerder vermeld is de speaker geplaatst aan de rechter zijkant van de telefoon. Dit is een unieke beslissing, maar geen verkeerde. Met deze positie is mij opgevallen dat er minder kans is om de speaker te bedekken met je vinger of hand, wat bij toestellen met een speaker aan de onderkant vaker voorkomt. De speaker zelf klinkt ook beter dan concurrerende speakers, wat een pluspunt is.

De speaker heeft een unieke maar goede positie met prima geluid

Veel smartphonefabrikanten bezuinigen bij midrange-toestellen op de camera. Dit doet Samsung niet. De achtercamera heeft 16 megapixel en doet zijn werk naar mijn mening erg goed. De foto’s zijn scherp, vaak goed belicht en hebben over het algemeen een goed dynamisch bereik. Ook kun je met de Samsung Galaxy A5 2017 foto’s schieten in de ‘professionele modus’. Hier kun je de exposure, ISO en witbalans aanpassen. Het nadeel wel is dat je de sluitertijd niet zelf aan kunt passen. Wat ook niet aanwezig is, is ondersteuning voor foto’s schieten in RAW-formaat. Het is geen ramp, maar het zou voor een fotoliefhebber als ik een leuke toevoeging zijn geweest.

Samsung Galaxy A5 2017 reviewWaar ik ook over te spreken ben, is de voorcamera. Deze heeft 16 megapixel waardoor selfies er scherp uit zien. De belichting zit vaak aan de juiste kant en het dynamisch bereik is ook in orde, zeker voor een smartphonecamera aan de voorkant. Bij deze voorcamera heb je ook een aantal toevoegingen. Zo kun je bijvoorbeeld je hand opsteken om een foto te maken. Hierna wordt er een cirkeltje zichtbaar. Is het cirkeltje vol, dan maakt de camera een foto.

De Samsung Galaxy A5 2017 is een telefoon die zeer weinig minpunten heeft. Het toestel is snel, heeft een goede voorcamera en een erg mooi ontwerp en scherm. Een van de meest unieke functies van de derde generatie Galaxy A5 is naar mijn mening dat hij waterdicht is. Dit zie je eigenlijk niet veel vaker terug in telefoons, al komen er nu wel steeds meer toestellen die waterdicht zijn. Vooral omdat dit ‘slechts’ een toestel is in het middensegment is het een erg goede toevoeging dat hij waterdicht is.

Samsung Galaxy A5 2017 review

Toch is het toestel erg gevoelig voor vingerafdrukken en is het naar mijn mening net wat te duur voor zijn prijs. Ook het ontbreken aan een notificatielampje kan voor sommigen een nadeel zijn. De A5 2017 gaat voor 429 euro over de toonbank. Ter vergelijking: het 64GB-model van de OnePlus 3T kost 440 euro en heeft toch wat betere specificaties, zoals een Snapdragon 821-processor en 6GB aan werkgeheugen. Het voordeel van de Galaxy A5 2017 is dan wél dat hij waterdicht is. Ook de Honor 8 is een goede concurrent tegen de nieuwste Galaxy A5. Dit toestel heeft een wat snellere processor, een extra gigabyte aan werkgeheugen en een wat betere camera. Ook deze is niet waterdicht, in tegenstelling tot de Galaxy A5 2017.

De A5 2017 is de Galaxy S7 voor mensen met een lager budget

Had het toestel vijftig tot honderd euro goedkoper geweest, dan had Samsung echt een pareltje in handen. Vind je de prijs van de A5 2017 geen nadeel, dan is dit toestel een erg goede keus.

Onze review score
Pluspunten
 • Vlotte hardware
 • Strak design
 • Mooi scherm
 • Stof- en waterdicht
 • Goede accu
 • Snelle vingerafdrukscanner
Minpunten
 • Prijs
 • Soms wat haperingen in software
 • Magneet voor vingerafdrukken

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters