Samsung Galaxy A6 2018 review: typische Samsung voor weinig

Shiney topsmartphones als de Galaxy S9 en aankomende Note 9 mogen dan de blikvangers van Samsung zijn; de goedkopere toestellen zijn minstens zo belangrijk. Eerder dit jaar wist de Galaxy A8 goede indruk te maken. Tijd om eens te kijken of dat ook voor zijn kleinere broertje geldt.

Samsung Galaxy A6 2018 review design

De Samsung Galaxy A6, of om in lijn met Samsung’s eerdere naamgeving in de A-lijn te blijven Galaxy A6 2018, is een toestel van krap €250. Verwacht dus geen wonderen van dit apparaatje, maar je moet hem ook zeker niet onderschatten. Typische Samsung-voordelen als een amoledscherm en fraai ontwerp zijn aanwezig en zorgen ervoor dat de A6 in ieder geval een goede eerste indruk maakt.

Een lang infinity display zorgt voor een modern voorkomen

Bovendien heeft hij zowel voor als achter een 16-megapixelcamera mét flits en zijn de specificaties niet onaardig. Een lang infinity display zorgt voor een modern voorkomen, maar aan de andere kant staat het toestel met zijn enkele camera en micro usb-poort nog met een half been in het verleden. Zoals altijd geldt nou eenmaal: je komt er niet onderuit om de nodige concessies te doen in deze prijsklasse.

Mits de telefoon zo presteert als hij op basis van zijn specificaties zou moeten, lijkt het er in ieder geval op dat Samsung voor de gemiddelde consument de goede concessies gedaan heeft. Of dat in de praktijk klopt lees je in deze Samsung Galaxy A6 2018 review.

Oud en nieuw verenigd

Het ontwerp van de Galaxy A6 is een soort van mix tussen oud en nieuw. De markt beweegt steeds meer naar glazen designs en de voorganger van de A6 was zelfs al in een glazen jasje gestoken. Dat gaat voor deze A6 niet meer op: hij heeft een stevige metalen unibody. Ziet er wat minder flitsend uit, maar het is wel een stukje minder breekbaar. Valt ook wat voor te zeggen natuurlijk.

Samsung Galaxy A6 2018 review design

Dat geldt niet voor de onhandige plaatsing van de vingerafdrukscanner en de verouderde micro usb-poort op de onderkant. De vingerafdrukscanner is samen met de camera in een uitsparing op de achterkant verwerkt, die nogal hoog zit. Handig voor de camera, maar niet voor de vingerafdrukscanner. Gelukkig werkt de scanner wel goed en bovendien beschikt de Galaxy A6 over aardig werkende gezichtsherkenning als alternatieve ontgrendelmethode.

Samsung Galaxy A6 2018 review design

Hoewel het overall ontwerp van de A6 dus wat aan de traditionele kant is, is daar aan de voorkant weinig van te zien. Het lange infinity display zorgt voor moderne looks en natuurlijk een relatief groot scherm zonder dat het toestel al te groot wordt. Wat Samsung trouwens ook goed voor elkaar heeft is de dualsim-functie die los staat van de geheugenkaartslot.

Samsung Galaxy A6 2018 review design

Amoled maakt indruk

Net als alle recente Samsungsmartphones heeft de Galaxy A6 2018 een amoledscherm. En net als bij alle recente Samsungsmartphones ziet dat er goed uit. Het scherm heeft mooie kleuren en een super hoog contrast; daarmee heeft hij echt een streepje voor tegenover zijn meeste concurrenten. Vooral voor wie veel met multimedia doet is dit scherm echt een voordeel.

720×1480 pixels; da’s niet bijzonder veel

De keerzijde van het verhaal is dat het scherm niet erg scherp is. Het 5,6 inch grote scherm heeft een resolutie van 720×1480 pixels en da’s niet bijzonder veel. Tel daarbij op dat de pixelindeling van een amoledscherm er minder scherp uitziet dan die van een lcd-scherm en je blijft zitten met een scherm waar vooral tekst er niet zo scherp uitziet. Of je dat storend vindt laat ik graag aan jou over, maar het is in ieder geval duidelijk onder de hedendaagse standaard.

Prestaties: check!

De prestaties van de Galaxy A6 2018 zijn vrij gemiddeld voor een telefoon in zijn klasse. Dat geldt voor de snelheid en ook voor de batterij. Beiden doen geen wonderen, maar zijn voldoende om je probleemloos door een dag gebruik te loodsen. Precies wat je verwacht van een toestel van €250.

Samsung Galaxy A6 2018 screenshot batterij

Wel is het zo dat de chipset die in de A6 2018 zit – een achtkernige chip van Samsung zelf geklokt op 1,6GHz – wat minder is dan die in veel gelijkgeprijsde toestellen. Dat merk je op dit moment vooral bij het openen van wat zwaardere apps en dat is op zich niet erg. Maar ik kan me voorstellen dat het op termijn wat overheersender wordt. Snelheidsduivels beware.

Samsung software

Softwarematig is de A6 een typische Samsung. Dat wil zeggen: hij heeft een relatief zware Androidschil die er goed uitziet en wat handige functies toevoegt. Denk aan dual messenger waarmee je twee accounts van bijvoorbeeld Facebook Messenger en WhatsApp kunt gebruiken en apparaatonderhoud dat je toestel een beetje fit kan houden. Unieke functies zijn het geenszins, maar het maakt de software wel veelzijdig en fijn in het dagelijks gebruik.

Samsung Galaxy A6 2018 screenshot interface

Ik had wel graag iets minder bloatware gezien en de vrij zinloze notificaties – denk aan een melding dat Bixby met Spotify verbonden is – die soms in beeld verschijnen zijn ook irritant. Ach ja, het is ook allemaal geen drama.

Selfies in het donker

Een van de unieke features van de Galaxy A6 2018 is dat hij niet alleen achterop een flits heeft, maar ook voorop. Zo kun je dus ook in het donker selfies maken, wat vooral tijdens het uitgaan de moeite waard kan zijn. Dan moet je geen biertje teveel drinken, want als je een beetje beweegt is zo’n nachtselfie al snel bewogen. Wie goed stil kan blijven staan kan ’s avonds nog best een aardige foto van zichzelf maken met de A6.

Dat stilstaan is trouwens ook binnen overdag belangrijk, net als wanneer je een foto met de gewone camera wilt maken onder wat lastigere omstandigheden. Dat foto’s vrij snel bewogen zijn is namelijk een kwaal waar de Galaxy A6 sowieso wat last van heeft. Ook los daarvan is de fotokwaliteit niet echt om enthousiast van te worden. De 16-megapixel foto’s missen de nodige dynamische range, waardoor de belichting vaak misgaat. Dat er geen automatische hdr-modus aanwezig is, helpt daarbij ook niet mee.

Natuurlijk mag je voor €250 niet al teveel verwachten, maar er zijn heel wat toestellen in deze prijsklasse die het duidelijk beter doen. De 16-megapixelselfies die het toestel maakt als het niet te donker zijn, zijn voor deze prijsklasse trouwens wel goed. De filmpjes die de A6 schiet daarentegen weer niet. Die zijn qua scherpte okay, maar hebben last van dezelfde problemen als de foto’s van het toestel.

Conclusie: fijne budgetsmartphone

Hoewel de Galaxy A6 2018 in de Galaxy A-reeks valt, is het eigenlijk de perfecte opvolger van de Galaxy J5 2017. Een fijne budgetsmartphone die vanwege zijn fraaie scherm en nette ontwerp een goede eerste indruk achterlaat.

Overall scoort hij helemaal prima

Mits je niet teveel waarde hecht aan de camera blijft die goede indruk ook hangen bij langer gebruik. De telefoon is stevig, heeft mooie en uitgebreide software en is makkelijk te ontgrendelen. De snelheid is niet class leading, maar voor dagelijks gebruik voldoende. En hoewel het scherm niet superscherp is, blinkt hij zonder meer uit met zijn kleurweergave.

Samsung Galaxy A6 2018 review design

Blijft eigenlijk alleen die matige camera over als echt nadeel. Voor mensen die veel foto’s maken een dealbreaker. Aan de andere kant: als je echt veel met fotografie op je smartphone doet moet je toch wat meer geld uittrekken. In zijn prijsklasse komt de A6 2018 ermee weg. Overall scoort hij dus helemaal prima.

Onze review score
Pluspunten
  • Stevig ontwerp met lang scherm
  • Kleurrijk amoledscherm
  • Fijne software
Minpunten
  • Schermresolutie aan de lage kant
  • Camera valt tegen

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters