Samsung Galaxy Ace

De Galaxy Ace is een nieuwe mid-range Android van Samsung, die tevens dienstdoet als Samsung ladyphone voor 2010. Samen met SuperTrash brengt Samsung een speciaal pakket uit voor de ‘smart & sexy zakenvrouw’, zoals Samsung het zelf noemt.

Samsung Galaxy Ace hoofdfoto

 

Samsung lanceerde onlangs een hele familie van nieuwe mid-range of zelfs low-end Galaxy-toestellen. Het gaat om de Galaxy Ace, Galaxy Gio, Galaxy Fit en Galaxy Mini, waarvan die derde niet naar de Nederlandse markt kwam. Die toestellen kunnen deels gezien worden als de opvolgers van de Galaxy Apollo en de Galaxy Europa, maar zijn ook deels zeker een nieuwe ‘golf’ van Android-telefoons voor de massamarkt zoals die de komende tijd wel meer op de markt zullen verschijnen van Samsung. Wat dat betreft zijn de toestellen dus ook als individu niet extreem belangrijk voor Samsung, maar toch heeft het bedrijf in Nederland wat meer nadruk op de Galaxy Ace gelegd door hem uit te roepen tot ladyphone van 2011, in samenwerking met modemerk SuperTrash. Daarbij krijg je naast het toestel een bon om gratis een SuperTrash phone bag te bestellen.

De marktsituatie van de Galaxy Ace is interessant. Hij valt eigenlijk net wat boven de categorie HTC Wildfire en LG Optimus One, maar net wat onder de categorie Motorola Defy, HTC Desire en Sony Ericsson Xperia X10. En daarmee bevindt hij zich in de gevarenzone, want in het budgetgebied van de Wildfire en de Optimus One, die beiden zo’n vijf tientjes minder kosten, is de prijs veel belangrijker dan in het wat duurdere gebied van de Desire, Defy en X10, die beiden zo’n vijf tientjes meer kosten. En daar tellen ook de specs meer mee, en daarmee is de Galaxy Ace vooral in zijn scherm en kracht een stuk minder dan de vlaggenschepen die inmiddels pensioen hebben.

Specificaties

Algemene gegevens
Merk Samsung
Type S5830 Galaxy Ace
Besturingssysteem Android 2.2
Ontwerp
Afmetingen 112x60x11,5 mm
Gewicht 113 gram
Form-factor Touchscreen candybar
Kleuren Zwart, wit
Scherm
Type TFT
Diagonaal 3,7″
Resolutie HVGA, 320×480 pixels
Touchscreen Ja, capacitief
Energie, Geheugen en netwerk
Geheugenkaart MicroSD
Intern geheugen 150MB
Processor 800MHz Qualcomm MSM7227
Accu 1350mAh
GSM Ja
UMTS Ja
Multimedia
Camera 5MP
Autofocus Ja
Flitser LED
FM Radio Ja, met RDS
Audiouitgang 3,5mm jack
Communicatiepoort MicroUSB
Extra’s
GPS Ja
Wi-Fi b/g/n
Bluetooth Bluetooth 2.1, A2DP
Applicatiewinkel Android Market, Samsung Apps
Exchange Ja

Unboxing

De Samsung Galaxy Ace komt in een klein doosje dat, als je de ladyphone-versie koopt, omhuld is met een kartonnen omhulsel waar wat informatie over de SuperTrash phone bag. In het kleine doosje tref je natuurlijk het toestel aan, en daarnaast kun je er ook wat informatie over het toestel vinden in een boekje. Qua accessoires komt de Galaxy Ace met een 2GB geheugenkaart, een lader, een USB kabel en een headset. Die laatste was helaas niet meer in ons pakket aanwezig, dus daar kunnen we verder weinig over zeggen.

Design

Als er één ding is dat je in ieder geval niet van het design van de Galaxy Ace kunt zeggen, is het wel dat het origineel is. De voorkant is een soort kruising tussen de Samsung Star en de Samsung Galaxy S, de achterkant lijkt sprekend op die van de Galaxy Tab en de vorm van de telefoon heeft wel wat weg van de iPhone 4. Dat is niet erg, hoewel we wel vinden dat de voorkant van de telefoon zo veel op de Samsung Star lijkt dat de telefoon een beetje te goedkoop overkomt.

De telefoon zit redelijk in elkaar verder, maar niet heel goed. De achterkant is van glanzend plastic dat geen nee zegt tegen krassen en vingerafdrukken. Op de voorkant zijn die wat beter uitgebannen, maar niet perfect. Het is allemaal wel redelijk, maar er mag weleens wat beter plastic gebruikt worden door Samsung, of liever nog een vorm van metaal. Het formaat van de telefoon is prima evenals het gewicht. Helaas ligt het toestel niet ontzettend lekker in de hand omdat hij een beetje te hoekig is.

Er zijn twee kleurvarianten van de Galaxy Ace beschikbaar: zwart en wit. Die laatste is dus ook als ladyphone verkrijgbaar in combinatie met een SuperTrash tasje en magazine. Dat is ook de versie die in Nederland het meeste geadverteerd zal worden, in ieder geval de eerste tijd. Die versie heeft een zwarte voorkant met wat chroom-kleurige accenten, een chroom-kleurige zijkant en een witte achterkant. Bij de zwarte versie is de achterkant grijs.

Samsung Galaxy Ace design

 

Samsung Galaxy Ace design

 

Samsung Galaxy Ace design

 

Samsung Galaxy Ace design

 

Samsung Galaxy Ace design

 

De communicatiepoorten van de Galaxy Ace zijn allemaal makkelijk te bereiken: de MicroUSB-poort zit bovenop, afgesloten met een schuifje. Daar naast zit, onbeschermd, de 3,5mm jack. Aan de zijkant zit de MicroSD-lezer, die eveneens netjes afgesloten is. Verder zitten er natuurlijk een aantal knopjes op de zijkanten van de Galaxy Ace en de speaker en de camera zitten aan de achterkant.

Samsung Galaxy Ace design

 

Samsung Galaxy Ace design

 

Samsung Galaxy Ace design

 

Samsung Galaxy Ace design

 

Samsung Galaxy Ace design

 

Samsung Galaxy Ace design

 

Samsung Galaxy Ace design

 

Scherm

De Galaxy Ace heeft een HVGA-scherm dat niet zo denderend is. Waar de high-end toestellen van Samsung stuk voor stuk prachtige schermen hebben, is de Ace uitgerust met een redelijk matig TFT-paneeltje. De resolutie is al niet zo top voor Android-toestellen omdat veel applicaties tegenwoordig voor WVGA-schermen zijn geschreven en de pixels zijn redelijk zichtbaar. De weergave van kleuren is verder wel goed, alleen is het contrast niet zo dat zwart echt zwart is. Dat kun je echter ook niet verwachten van een TFT-scherm. De gevoeligheid van het scherm van de Galaxy Ace is gewoon goed.

Toetsen

De Galaxy Ace moet het, net als de Galaxy S, doen met één fysieke knop onder het scherm en twee soft-knoppen daarnaast. Dat zijn de standaard Android-knoppen behalve de zoektoets, die ontbreekt. Die werken allemaal goed, hoewel de soft-knopjes pas oplichten als je ze aanraakt en het dus in het begin even zoeken is welke nou welke is. De knoppen aan de zijkant zijn we wat minder over te spreken. De volumetoets op links is prima, maar de powerknop zit, net als in andere recente Samsung Android’s, op een rare plek. Hij zit boven aan de rechterkant en is daarmee een beetje lastig te vinden. Tot overmaat van ramp is hij ook nog redelijk vlak, waardoor het soms even zoeken is.

Waar het echt interessant wordt, is bij het onscreen-toetsenbord. De Galaxy Ace heeft natuurlijk een standaard qwerty-toetsenbord dat, hoewel de knopjes aan de kleine kant zijn, redelijk werkt, maar het toestel is ook uitgerust met Swype. Dat toetsenbord heeft met de Samsung Galaxy S haar intrede in Nederland gedaan en komt op steeds meer touchscreen-telefoons terecht. Na enige gewenning kun je er erg snel mee typen, hoewel vooral middellange woorden goed gaan. Bij korte woorden gaat het snel mis als je niet helemaal secuur ‘swypet’ en bij lange woorden vergeet je snel waar je precies was met je spoor. Desondanks gaat typen met Swype veel sneller dan met het gewone toetsenbord, mede omdat het ontzettend makkelijk is om woorden toe te voegen aan het woordenboek. Ook de omvang van het woordenboek die aan het begin een beetje gelimiteerd is, is dus geen probleem.

Screenshot Samsung Galaxy Ace

 

Screenshot Samsung Galaxy Ace

 

Batterij

Accutijd (dagen) ~1 ~1,5 ~2
Batterij Samsung EB494358VU
Capaciteit 13500mAh
Techniek Lithium Ion
 
1Hele dag online (exchange, mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s
Samsung Galaxy Ace batterij

 

De Galaxy Ace draait, zoals we dat van Samsung kunnen verwachten, op de nieuwste versie van de TouchWiz-interface. Daar is niet erg veel in veranderd, hoewel er een aantal nieuwe features zijn toegevoegd, zoals het feit dat je kunt uitzoomen en daarmee een overzicht van alle menu- of startschermen krijgt. Verder is de interface niet erg speciaal en valt het op dat er nogal wat widgets missen.

Homescreen

De Galaxy Ace maakt gebruik van een aantal homescreens die je zoals altijd kunt aanpassen met een aantal widgets of snelkoppelingen. Zo kun je maximaal zeven schermen inrichten. Daarbij valt dus wel op dat er een zeer beperkt aantal widgets standaard beschikbaar is, maar dat zou aan ons toestel kunnen liggen. Zo was er bij ons bijvoorbeeld geen agenda-widget aanwezig, ontbrak een social media-widget en kun je een muziekspeler op je homescreen vergeten. Onderaan de verschillende schermen zijn Samsung’s standaard knoppen: telefoon, contacten, berichten en menu.

Om meer overzicht te krijgen kun je een pinch-beweging maken waardoor je als het ware zult uitzoomen. Dan kom je in een overzicht van al je schermen terecht en kun je ook met een simpele handeling schermen toevoegen of verwijderen.

Screenshot Samsung Galaxy Ace

 

Screenshot Samsung Galaxy Ace

 

Menu

Ook het menu van de Galaxy Ace heeft de zoomfunctie die op het homescreen werkt. Verder is het gewoon het bekende Samsung-menu, dat met een aantal pagina’s naast elkaar werkt en dezelfde vier toetsen permanent onderaan heeft zitten als het homescreen. In tegenstelling tot bij de Galaxy S, kun je dit menu niet automatisch sorteren. Wel kun je applicaties direct uit het menu verwijderen en op een gewenste plaats zetten.

Screenshot Samsung Galaxy Ace

 

Screenshot Samsung Galaxy Ace

 

Screenshot Samsung Galaxy Ace

 

Multitasking

Screenshot Samsung Galaxy Ace

Multitasking wordt inmiddels volledig ondersteund door Android en Samsung heeft zelfs een eigen taakbeheerder toegevoegd. Messaging-applicaties en dergelijken geven meldingen via het menuutje daarvoor, dat je kunt uitklappen door de statusbalk bovenaan het scherm naar beneden te ‘trekken’. Hier komen bijvoorbeeld ook downloads uit de Android Market te staan. Een toevoeging van Samsung is dat je ook je muziek via dit menu kunt bedienen en er zijn ook toetsen om je verbindingen te beheren. Zoals we gewend zijn van Android is er een menu aanwezig waar je de zes programma’s die je het laatst gebruikt hebt kunt vinden. Hier is ook een knop naar het taakbeheer te vinden, dat uit vier tabbladen bestaat. Het eerste tabblad geeft de actieve applicaties aan, die je vanaf daar ook meteen kunt beëindigen. Het tweede tabblad laat zien welke applicaties je geïnstalleerd hebt en geeft je de mogelijkheid ze te verwijderen. Tabblad nummer drie laat je zien hoeveel RAM er op het moment gebruikt wordt en hoe vol de verschillende opslagmedia zitten. Het laatste tabblad heet ‘Help’ en bevat een aantal tips over hoe je de batterij langer kunt laten meegaan.

Prestaties

Screenshot Samsung Galaxy Ace

De Galaxy Ace is helaas nog steeds uitgerust met de Qualcomm-chip die sinds vorig jaar in een groot deel van de midrange-smartphones te vinden is. Het gaat om de MSM7227, die in dit geval op 800MHz geklokt is. Helaas zijn de prestaties die eruit komen niet echt geweldig, bij ingewikkelde processen heeft het toestel de nodige tijd nodig. Gewoon navigeren door menu’s en dergelijken gaat wel gewoon snel genoeg. In de quadrant-benchmark haalt de Galaxy Ace ongeveer 600 punten, wat op z’n zachtst gezegd matig is voor een telefoon van €300. De Motorola Defy bijvoorbeeld haalt met 1150 punten bijna het dubbele voor bijna dezelfde prijs. Stabiel is de Galaxy Ace wel.

De Galaxy Ace is niet bij uitstek een toestel voor multimedia-freaks, maar desondanks doet het toestel het aardig op dat gebied. De video’s die uit de camera komen zijn drie keer niks en de videospeler mist nog de nodige codec-ondersteuning, maar het toestel heeft wel een heel aardige muziekspeler en een redelijke camera. En ook radioluisteren is geen probleem met de Galaxy Ace. In dit hoofdstuk lees je er meer over.

Camera

Screenshot Samsung Galaxy Ace

De camerainterface van de Galaxy Ace is precies hetzelfde als die van alle andere Samsung’s met touchscreen die de afgelopen jaren uit zijn gekomen en werkt daarmee gewoon goed. Er zijn een aantal sneltoetsen en voor alle andere instellingen kun je terecht in het instellingen-menu.

De foto’s die uit de camera komen zijn erg aardig. De kleuren zijn aan de warme kant maar mooi, de foto’s zijn redelijk scherp en bevatten redelijk veel details. Alleen is er een flinke hoeveelheid ruis aanwezig. En in slechte omstandigheden, dat wil zeggen bij weinig licht, zijn foto’s snel bewogen.

Filmpjes zijn we wat minder over te spreken, die kunnen namelijk maximaal met een qvga-resolutie opgenomen worden. Voor filmpjes met die resolutie zijn ze wel oké, maar qvga-filmpjes in een smartphone van €300 is simpelweg niet goed genoeg tegenwoordig.

Samsung Galaxy Ace camerasample

 

Samsung Galaxy Ace camerasample

 

Samsung Galaxy Ace camerasample proefopstelling

 

Samsung Galaxy Ace camerasample vergelijking

 

Muziek

De muziekspeler van de Samsung Galaxy Ace is een soort kruising tussen de standaard Android-speler en de speler die in toestellen als de Wave en de Galaxy S te vinden is. Daarmee heeft hij een redelijke interface die er eveneens redelijk uitziet, maar geen fancy effecten heeft zoals de coverflow-achtige functie die we kennen van de duurdere Samsung’s. Een positief puntje is dat je naast de standaard filters ook bijvoorbeeld een party-shuffle kunt doen of een playlist van je onlangs toegevoegde nummers kunt oproepen.

De FM-radio probeert een beetje het gevoel van een oude radio terug te halen, met een ‘wieltje’ om je frequentie af te stemmen. Zoeken naar een zender kan ook en natuurlijk kun je een aantal zenders opslaan. Een leuke extra is dat je, bijvoorbeeld als je in bed nog even radio luistert maar bang bent in slaap te vallen, de radio automatisch kunt laten uitschakelen na een bepaalde tijd.

De kwaliteit van de muziek die uit de Galaxy Ace komt is niet heel goed, maar wel gewoon goed genoeg. De speaker kraakt een beetje op volledig volume en het geluid had iets voller gemogen, maar zo gaat dat bij bijna elke telefoon dus dat is niet echt te verwijten aan de Galaxy Ace.

Screenshot Samsung Galaxy Ace

 

Screenshot Samsung Galaxy Ace

 

Screenshot Samsung Galaxy Ace

 

Screenshot Samsung Galaxy Ace

 

Galerij

Screenshot Samsung Galaxy Ace

De Galaxy Ace is uitgerust met de standaard Android-galerij, die overigens erg goed werkt en mooi is. Het startscherm bestaat niet uit een saai raster met een aantal thumbnails, maar uit een mooie ‘muur’ van miniaturen. Daar zijn zowel locale albums als albums op Picasa te vinden. Als je het toestel draait draait de galerij als het ware mee en dat werkt allemaal erg goed. Als je een album aanklikt krijg je een vergelijkbare muur te zien, waarbij je kunt kiezen of je al je de afbeeldingen los wilt weergeven, of in mappen wilt zetten op basis van de datum dat de foto gemaakt is. Uiteraard kun je met een simpele druk op de knop een diashow starten en ook foto’s delen via mail, bluetooth, DLNA, Twitter of Picasa is geen probleem. Daarnaast kun je op locale foto’s een aantal simpele bewerkingen toepassen. Daarmee is de galerij van de Galaxy Ace mooi, doeltreffend en redelijk uitgebreid, waardoor we er erg tevreden over zijn.

Video playback

Video’s afspelen gaat via de galerij en is, behalve dat de galerij mooi is, niet zo spannend. Het toestel speelt alleen mp4- en 3gp-video’s af en dat doet hij alleen tot een vga-resolutie, dus de kans dat je een video moet converteren voordat je hem kunt afspelen is erg groot.

Screenshot Samsung Galaxy Ace

 

Als Android-telefoon is de Galaxy Ace toch vooral een smartphone waar je optimaal gebruik van kunt maken via alle apps die je in de Android-market kunt vinden. Dat gaat bij de Galaxy Ace helaas niet zo goed als je dat misschien zou willen, maar in combinatie met de voorgeïnstalleerde apps kun je toch aardig uit de voeten.

Android Market

Screenshot Samsung Galaxy Ace

De Android Market is uitgerust met een groot aantal categorieën, een zoekfunctie en een applicatiescherm met daarin informatie over de app, een aantal screenshots, beoordelingen en gerelateerde applicaties. Dat zit allemaal gewoon goed in elkaar en in combinatie met de PC versie kun je helemaal goed uit de voeten. Die is namelijk nog uitgebreider en loopt naadloos over in je telefoon.

De Android Market biedt inmiddels meer dan 130.000 gratis en betaalde applicaties die je op de telefoon kunt installeren. Van serieuze toepassingen tot spelletjes, er is van alles te vinden. De telefoon kan zo helemaal naar wens worden ingericht. Dat gaat bij de Galaxy Ace helaas wel op twee punten mis: ten eerste is de schermresolutie niet optimaal, omdat vooral geavanceerde applicaties soms alleen voor WVGA-schermen gemaakt worden en dus niet werken op de Galaxy Ace, die een HVGA-scherm heeft. Een groter probleem is nog dat het installeren van applicaties niet altijd lukt, ook als die apps wel voor de Galaxy Ace geschikt zijn. Dikwijls kregen wij een foutmelding voorgeschoteld zonder dat het duidelijk is waar die vandaan komt. Het zou kunnen dat dat aan ons toestel ligt. We hebben het nergens gehoord of gelezen, maar we houden in ieder geval een slag om de arm met betrekking tot de werking van de Android market.

Om je een beetje op weg te helpen mocht je tot aanschaf van de Galaxy Ace overgaan, hebben we alvast een lijstje met applicaties die je volgens ons niet mag missen samengesteld.

Applicaties

Uiteraard heeft de Galaxy Ace een heel scala aan apps voorgeïnstalleerd staan. Ten eerste zijn er de standaard office-tools, zoals een agenda, een rekenmachine, een notitie-applicatie en ThinkFree Office. Er is ook een echte bestandsbeheerder aanwezig, waarmee je je geheugenkaart kunt doorzoeken en beheren. Twitter en Facebook zijn ook aanwezig, maar zitten verstopt in de contacten-applicatie wat alles behalve logisch is. Gelukkig zijn daar erg veel goede en gratis alternatieven voor te downloaden. DLNA is aanwezig in de vorm van een programma dat AllShare heet, maar vreemd genoeg kun je daarmee wel content afspelen op een ander apparaat, zowel van je telefoon als van een derde apparaat, maar niets van een ander apparaat op je telefoon afspelen. De Samsung Apps-applicatiewinkel is ook aanwezig, maar bevat slechts één applicatie die je ook gewoon via de Android Market kunt downloaden. Twee andere applicaties die het vermelden waard zijn, zijn een Google News-lezer en een soort uitgebreide klok-applicatie. Die kan dienen als een soort desktop-applicatie, met een mooie achtergrond, een klok, het weer, een dim-modus en sneltoetsen naar de alarmen, de muziekspeler, je echte homescreen en een diavoorstelling waarmee het toestel kan dienen als een soort digitaal fotolijstje.

Screenshot Samsung Galaxy Ace

 

Screenshot Samsung Galaxy Ace

 

Screenshot Samsung Galaxy Ace

 

Telefoon

Screenshot Samsung Galaxy Ace

De Galaxy Ace heeft een telefoonapplicatie die naast een toetsenbordje ook meteen je logboek en je favoriete contacten omvat. Natuurlijk is er ook een knop naar alle contacten aanwezig en in de applicatie waar je dan terecht komt kun je tevens Twitter en Facebook checken, iets dat voor het overzicht beter losgekoppeld had kunnen worden. Zelfs retweet en reageren werkt via de contactenapplicatie. Verder is de contactenapplicatie wel gewoon degelijk overigens.

De kwaliteit van de gesprekken van de Galaxy Ace is goed en ook het bereik is bovengemiddeld. Ringtones en het trilalarm zijn ook goed genoeg, dus al met al zit het belgedeelte van de Galaxy Ace erg goed in elkaar.

De combinatie van Swype en een degelijke berichtenapplicatie die met een chat-stijl werkt, zorgt ervoor dat sms’en met de Galaxy Ace prima gaat. Als bonus is er een ‘sociale hub’ aanwezig waar je links heb naar je berichten, je mail-inbox en je Twitter- en Facebook-berichten, maar die voegt uiteindelijk weinig toe. Mail werkt wel gewoon erg goed. Je kunt pop- of imap-mail uiteraard gebruiken en daarnaast kun je met Exchange of Gmail uit de voeten. Er is een gezamenlijk postvak-in aanwezig, maar daarbij is Gmail uitgesloten omdat dat via Google’s eigen applicatie gaat. Desondanks hebben we over de mailfunctie van het toestel niets te klagen.

Screenshot Samsung Galaxy Ace

 

Screenshot Samsung Galaxy Ace

 

Screenshot Samsung Galaxy Ace

 

Browser

Screenshot Samsung Galaxy Ace

De browser van de Galaxy Ace is zoals we dat gewend zijn van Android-toestellen erg goed. Flash lite wordt ondersteund, maar helaas is volledige flashondersteuning ondanks het Froyo-besturingssysteem niet aanwezig. Natuurlijk ondersteunt de browser autorotate en navigeren over de pagina gaat vrijwel probleemloos. Je kunt scrollen over de pagina door met je vingers over het scherm te vegen een zoomen gaat via een dubbele tik op het scherm of via het zogenaamde ‘pinch zooming’, waarbij je met twee vingers naar elkaar toe of van elkaar af beweegt. Dit werkt net als bij de meeste Android-telefoons prima. De browser is niet de snelste die we gezien hebben, maar het werkt allemaal wel gewoon prima en er zijn heel wat instellingen beschikbaar.

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters