Samsung Galaxy Core 2 review

De Galaxy Core 2 is een voordelige smartphone van Samsung. Omdat goedkope telefoons steeds beter in trek zijn omdat ze steeds beter presteren, is het een interessante telefoon. In deze review bekijken we onder andere of hij zich kan meten met goedkope, goede telefoons zoals de Moto E en Lumia 520.

Samsung Galaxy Core 2 review img 0524 

“In deze review bekijken we of Samsung ook in het lagere segment potten kan breken”

Samsung is wereldwijd verreweg de grootste smartphonefabrikant van dit moment. Ook produceren ze meer telefoons dan welke fabrikant dan ook. Er zijn dus niet alleen heel veel – pak ‘m beet – Galaxy S5’s en Galaxy Note 4’s in omloop: Samsung verkoopt nog meer telefoons waarvan de naam wat onbekender is. De Galaxy Core 2 is zo’n smartphone die tot de goedkopere categorie telefoons van Samsung behoort.

De Core 2 zit in het low end-segment. Hij kost ongeveer 139 euro en daarvoor krijg je een telefoon met een typisch Samsung-uiterlijk. Ook heeft hij de TouchWiz-userinterface van de Koreaanse fabrikant: de telefoon werkt dus precies hetzelfde als de beste telefoons van Samsung. Toptelefoons van Samsung vinden wereldwijd gretig aftrek bij de klant. De Galaxy S5 verkocht redelijk goed en ook de Galaxy Note 4 is in trek.

Met goede reviews van de Nokia Lumia 530 en Motorola Moto E in het achterhoofd nemen we nu een kijkje naar Samsungs Galaxy Core 2, een echte instaptelefoon of een mogelijkheid voor als je niet al te veel geld aan een smartphone wil uitgeven. Kan Samsung ook in het lagere segment potten breken? In deze review proberen we die vraag te beantwoorden.

Specificaties en prijzen

Hieronder vind je de specificaties en actuele prijzen van de Samsung Galaxy Core 2. Deze review is gebaseerd op softwareversie G355HNXXU0ANH3 en een prijs van 139 euro.

Samsung Galaxy Core 2

Algemeen

Telefoon vergelijken?Uitgebracht op June 2014 Draait op Android 4.4 KitKatBehuizing van Plastic

Processor

quadcore-processor op 1,2GHz

Geheugen

768MB Intern geheugen (RAM)4GB Opslag geheugenGeheugen uitbreidbaar via microSD HC

Afmetingen

Gewicht: 138 gramLengte: 130mmBreedte: 67mmDikte: 9,8mm

Scherm/invoer

4,5″ TFT LCD schermTouchscreen met multitouchScherm is krasbestendig480×800 schermresolutie

Camera

5MP camera met autofocusLED-flitser720p (HD) video opnames0,3MP camera voorkant

Netwerk

SIM slot: Micro-SIMGSM netwerkbanden: 850, 900, 1800, 1900EDGE en GPRSHSDPA en UMTS

Sensors

A-GPS & GlonassG-SensorGyrosensorNabijheidssensor

Connectiviteit

Wi-Fi®: IEEE 802.11 b/g/nInternet delen via WiFi HotSpotBluetooth 4.0 met A2DPFM-radio3,5mm ingang voor geluidTV-outMicro-USB aansluiting

Batterij

Batterijcapaciteit van 2000mAhSpreektijd van 11 uurStandby-tijd van 480 uur

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Unboxing

“Samsung heeft lekker wat attributen meegeleverd met de Galaxy Core 2”

Samsung verpakt de Galaxy Core 2 in een houtkleurig doosje. Onder de telefoon liggen wat handleidingen, een USB-kabeltje, een adapter en een headset. Waar veel fabrikanten tegenwoordig een losse adapter en een verwijderbare USB-kabel meeleveren, levert Samsung dus een adapter mét kabel én een USB-kabel mee om je telefoon op de computer mee aan te sluiten. De headset heeft een redelijke audiokwaliteit, maar zit verder niet echt comfortabel. Toch heeft Samsung dus lekker wat dingen meegeleverd met de Galaxy Core 2.

Design

Samsung levert per jaar tientallen verschillende smartphones af. Het is daarom natuurlijk een beetje moeilijk om met elk toestel weer voor verrassingen te zorgen. De Galaxy Core 2 is geen ‘designtelefoon’, heeft daarom geen bijzonder uiterlijk en ziet er daardoor een beetje saai en standaard uit. Als een telefoon 139 euro kost, is dat natuurlijk geen schande.

De Galaxy Core 2 heeft een typisch Samsung-uiterlijk. Aan de voorkant zit onderaan een fysieke homeknop, met daarnaast twee touchbuttons voor mulitasken en naar een vorige pagina te gaan. Bovenaan zit de speaker voor het bellen, met daaronder Samsung geschreven. Rechtsboven zit het cameraatje waarmee je selfies kunt maken.

Samsung Galaxy Core 2 review img 0490 
Samsung Galaxy Core 2 review img 0509 
Samsung Galaxy Core 2 review img 0496 
Samsung Galaxy Core 2 review img 0506 
Samsung Galaxy Core 2 review img 0516 
Samsung Galaxy Core 2 review img 0520 

Aan de achterkant zit bovenaan centraal de camera, met links daarvan een flitsertje en rechts daarvan de speakers voor het geluid bij apps, muziek en video’s. De achterkant kan van het toestel af en heeft hetzelfde patroon als de cover van de Galaxy Note 3 en Galaxy Note 4. De batterij is verwisselbaar en je moet het hoesje eraf halen om je microSIM-kaart en microSD-kaart in de telefoon te stoppen. Mooi gedaan. De Galaxy Core 2 voelt niet slapjes aan door het dunne hoesje dat je van de achterkant kunt halen.

Dit komt misschien ook omdat de Core 2 een redelijk dikke telefoon is. Hij is 9,8 millimeter dik en daarmee is de Galaxy Core 2 een robuust telefoontje. Verder meet hij 130,3 bij 68 millimeter en weegt hij 138 gram. De ingang voor de microUSB zit onderaan de telefoon. Hiermee laad je de Samsung op. Aan de rechter zijkant zit de vergrendelknop, aan de bovenkant de ingang voor je headset en aan de linker zijkant zitten twee knopjes waarmee je het volume regelt.

“De Galaxy Core 2 is een ‘dertien in één dozijn-telefoon”

Een verrassend uiterlijk heeft de telefoon niet. Als dertien in een dozijn dekt qua ontwerp wel de lading. De Galaxy Core 2 is een van Samsungs vele goedkope telefoons, en ziet er bijna hetzelfde uit als elke andere telefoon in die categorie. Op zich geen schande voor een telefoon van 139 euro. De knopjes zitten op logische plaatsen en de telefoon ligt vanwege zijn formaat heel fijn in de hand. Voor een telefoon van zijn prijs voldoet de Galaxy Core 2 aan de belangrijkste voorwaarden.

Samsung Galaxy Core 2 review img 0534 
Samsung Galaxy Core 2 review img 0543 2 
Samsung Galaxy Core 2 review img 0551 2 
Samsung Galaxy Core 2 review img 0556 2 

Scherm

Samsung maakt voor het scherm in de Galaxy Core 2 gebruik van de TFT-technologie. Het display in de telefoon heeft een formaat van 4,5 inch. De WVGA-resolutie van 800×480 pixels is daarentegen wel laag voor een scherm van dat formaat. De pixeldichtheid ligt daarom maar op 208 ppi. Veel telefoons met een lagere pixeldichtheid zijn er niet.

“Fletse kleuren: het scherm van de Core 2 presteert ondermaats”

Het mag daarom geen verrassing heten dat het scherm in de Galaxy Core 2 geen hoogvlieger is. Hoewel de witkleur best redelijk te noemen is, valt op dat de contrasten tussen kleuren niet heel denderend is. Kleuren zijn redelijk flets weergeven. Ook de kijkhoek is niet ontzettend goed. De telefoon reflecteert ook al redelijk snel, wat de zichtbaarheid niet ten goede komt.

Er schort, kortom, nogal wat aan het scherm van de Galaxy Core 2. Natuurlijk is het geen dure telefoon, maar prijsgenoten hebben betere schermen. Het kan dus wel: een goedkope telefoon met een redelijk goed scherm. Samsung laat dat helaas na, want de display in de Galaxy Core 2 presteert gewoon ondermaats.

Prestaties

Om gelijk met de deur in huis te vallen: heel snel is de Galaxy Core 2 niet. Samsung heeft zijn eigen interface, TouchWiz, over Android gelegd. Dat zorgt ervoor dat Samsungs er anders uit zien dan andere Android-smartphones, wat natuurlijk leuk is. De keerzijde is helaas dat TouchWiz vertragend lijkt te werken. Dit lijkt in ieder geval op te gaan voor de Galaxy Core 2.

De telefoon beschikt ook niet over de meest denderende specificaties. De Galaxy Core 2 moet het doen met een processor die met vier kernen 1,2 GHz klokt, afkomstig van het Chinese Spreadtrum. De SC7735S om precies te zijn. Die heeft 4 Cortex A7-kernen zoals wel meer chips, maar presteert toch wat minder. Het werkgeheugen helpt ook niet mee: dat is maar 768MB in plaats van de inmiddels gebruikelijke gigabyte. Net niet, eigenlijk. Apps starten daarom dus niet snel op en ook heeft de Galaxy Core 2 telkens behoorlijk wat laad- en bedenktijd nodig. Dit zorgt er niet voor dat de voordelige Samsung een fijne telefoon is om te gebruiken.

“De Core 2 heeft 768MB ram. Geen gigabyte, dus het is het net niet”

Een ander goed voorbeeld is het toetsenbord, dat eigenlijk gewoon slecht werkt. Je moet het toetsenbord heel geduldig met één vinger bedienen. Zodra je twee vingers gebruikt om te typen, gaat het eigenlijk al mis. Typ je in dat geval bijvoorbeeld een ‘e’ en een ‘k’ (of welke letter dan ook) in, dan komt de Galaxy Core 2 uit bij een woord waar je totaal niet naar zocht. Dit is gewoon slecht, en heel irritant.

Andere basisdingen zijn ook niet al niet in orde. Zo verbindt de telefoon slecht met bekende wifi-netwerken. Ook nadat we de telefoon een keer hadden gereset bleef dit probleem bestaan. Dit is gewoon slordig van Samsung en bovendien ontzettend irritant. Wifiverbindingen worden herkend, maar verbinding wordt niet gemaakt. Ook handmatig lukt het niet. Een zoektocht op internet leert ons dat enkele andere mensen dit probleem ook met de Galaxy Core 2 hebben.

De belkwaliteit is wel oké. De batterij heeft niet bijzonder veel inhoud (2000 mAh), maar als je een beetje rustig aandoet zing je het er wel een dag mee uit. Je kunt al makkelijk wat energie besparen door je schermhelderheid wat lager te zeggen, bijvoorbeeld.

Software

Samsung Galaxy Core 2 review screenshot 2014 11 19 14 44 13

De Samsung Galaxy Core 2 draait, net als alle telefoons van de Koreaanse fabrikant, op Android. Op de Core 2 staat versie 4.4.2 KitKat, wat een redelijk nieuwe versie is (op 4.4.4 KitKat en 5.0 Lollipop na). Samsung legt daar zoals altijd haar eigen userinterface, TouchWiz, over heen. Gevolg is dat de Galaxy Core 2 in gebruik het zelfde eruit ziet als de beste Samsungs van dit moment, maar er kleven ook nadelen aan het feit dat de Galaxy Core 2 niet op een kale versie van Android draait.

TouchWiz werkt op de Galaxy Core 2 namelijk nogal vertragend. Althans: er zijn telefoons die voor ongeveer dezelfde prijs zonder fabriekssoftware sneller werken. Denk hierbij aan de Motorola Moto E en de Nokia Lumia 530. De Galaxy Core 2 is duidelijk minder snel dan die telefoons. De traagheid irriteert na verloop van tijd en vanaf het begin af aan duurt het opstarten van apps eigenlijk te lang. Ook het bladeren tussen homescreenpagina’s hapert al redelijk snel.

Met de Galaxy Core 2 is het dus zaak om apps in het multitaskwindow af te sluiten als je die toch niet gebruikt. Op de achtergrond vreten ze immers toch nog wat energie, en dat kan de Samsung er niet bij hebben. Als je de Galaxy Core 2 koopt, moet je wel geduld hebben met het apparaat. Anders ga je je er nog snel aan storen. Wij raden alternatieven aan, zoals de eerder genoemde Moto E en Lumia 530.

“De stabiliteit van de apps is prima te noemen”

Naast de bekende Google-apps heeft Samsung ook een aantal eigen apps meegeleverd met de telefoon. Natuurlijk zitten er standaard-apps tussen voor je sms’jes (Berichten), het bekijken van je foto’s (Galerij) en browsen (Internet). Helaas zijn er ook apps aanwezig die je waarschijnlijk niet al te vaak zult gebruiken, zoals Samsung Apps, dat met de Play Store van Google op je telefoon een beetje dubbelop is, chatservice ChatOn en Samsung Go, dat een newsservice is maar dat een beetje overbodig is als je al apps als NU en NOS gebruikt. In dat geval kun je Samsungs apps laten voor wat het is.

Google’s meegeleverde apps werken prima, maar Samsung vond het nodig ook zijn eigen mediaspelers mee te leveren. Deze werken ook goed, maar het is wel dubbelop. De afspeelkwaliteit van mediabestanden is in ieder geval goed te noemen. Samsung heeft ook een Radio-app meegeleverd met de Galaxy Core 2. Deze is snel in gebruik en werkt goed, wat fijn is. Sowieso is de stabiliteit van de apps prima te noemen.

Apps download je in Samsungs Galaxy Apps-store of de Google Play Store. Het is raadzaam om selectief te zijn met de apps die je downloadt, want met 4GB heeft de Samsung Galaxy Core 2 niet echt veel opslaggeheugen. Het is wel fijn dat dit uitbreidbaar is met een microSD-kaart. Gezien de ruimte is dat zeker het overwegen waard.

Samsung Galaxy Core 2 review screenshot 2014 11 19 14 44 34 
Samsung Galaxy Core 2 review screenshot 2014 11 19 14 44 41 
Samsung Galaxy Core 2 review screenshot 2014 11 19 14 44 57 
Samsung Galaxy Core 2 review screenshot 2014 11 19 14 44 48 

Camera

Samsung Galaxy Core 2 review screenshot 2014 11 19 14 45 47

De Galaxy Core 2 heeft op het eerste gezicht niet de meest spannende camera’s. Aan de voorkant zit een VGA-camera die foto’s schiet in 0,3 megapixel. De belangrijkste camera maakt 5-megapixelfoto’s. Op papier is daar niets bijzonders aan, maar ook niets slechts aan.

De foto’s zijn gewoon ‘oké’ te noemen. De foto’s met de 5-megapixelcamera maken foto’s die leuk zijn om op Facebook, of een ander netwerk te zetten, maar daar houdt het wel bij op. Verwacht geen kiekjes die qua kwaliteit in je foto-album terecht kunnen. Foto’s zijn niet superscherp, maar op zich zijn de foto’s best detailrijk. Wel zijn foto’s wat flets. Close up-foto’s gaat de camera van de Galaxy Core 2 makkelijker af dan een foto die de hele straat beslaat, om maar een voorbeeld te noemen.

Bewegende aspecten zijn dan al snel vaag en onscherp. Ook zijn niet alle foto’s dan even detailvol. Bij close-ups is dat meer het geval. Zo zijn krassen op de foto met het huisnummer bijvoorbeeld duidelijk zichtbaar. De camera in de Galaxy Core 2 is daarmee wel aardig te noemen. Het doet wat het moet doen en wat je kunt verwachten voor een camera van een telefoon van nog geen 150 euro.

Video’s kun je natuurlijk ook maken met de Core 2. Je filmt in 480p. Echt bijzonder zijn die clipjes niet, maar toch is het best aardig te noemen.

Samsung Galaxy Core 2 review 20141118 144052 
Samsung Galaxy Core 2 review 20141118 144048 
Samsung Galaxy Core 2 review 20141118 144040 
Samsung Galaxy Core 2 review 20141118 144105 
Samsung Galaxy Core 2 review 20141118 144147 
Samsung Galaxy Core 2 review 20141118 144156 

Conclusie

Samsung is weliswaar de grootste smartphonefabrikant ter wereld, maar dat betekent niet automatisch dat het alleen maar goede telefoons aflevert. Natuurlijk: telefoons als de Galaxy Note 4 zijn om trots op te zijn. Samsung mag zich alleen voor de Galaxy Core 2 een beetje schamen. Want nadat we klaar waren de Core 2 te reviewen bleef er bij ons een gevoel hangen: Samsung, jullie kunnen toch wel beter dan dit?

Natuurlijk: de Galaxy Core 2 is een telefoon van nog geen 150 euro. Dan begrijpen wij ook wel dat niet alles aan een telefoon top is. De camera hoeft dan niet zo goed te zijn en ook het scherm hoeft niet oogverblindend mooi te zijn. Bij de Galaxy Core 2 zijn niet alleen die twee dingen ondermaats: de telefoon is in zijn geheel ondermaats. Ook voor zijn prijs.

“Het toetsenbord is een bron van ergernis”

De Galaxy Core 2 krijgt daarom van ons een dikke onvoldoende. Het toetsenbord is een bron van ergernis, terwijl dat juist een van de belangrijkste onderdelen van een telefoon is. Ook het scherm is niet mooi, met fletse kleuren en een slechte kijkhoek. Ook het feit dat wifi heel haperend werkt is zeer irritant. Hier houden we een slag om de arm: misschien ligt dit wel aan ons reviewtoestel.

Andere fabrikanten laten alleen wel zien dat ze voor eenzelfde prijs als de Galaxy Core 2 wel een goede telefoon kunnen maken. Wij moeten gelijk aan de Motorola Moto E en Nokia Lumia 530 denken, maar ook 13-in-een-dozijn toestellen als de Huawei Ascend Y530 vinden wij een veel betere optie dan de Galaxy Core 2.

Samsung kwam eerder deze maand met het nieuws dat het zijn portfolio van smartphones volgend jaar verkleind. De Galaxy Core-lijn mag wat ons betreft dan geschrapt worden, want de Core 2 is een zeer matige telefoon.

Samsung Galaxy Core 2 review img 0528 

Onze review score
Pluspunten
  • Uitbreidbaar geheugen
  • Verwisselbare batterij
  • Aardige camera
Minpunten
  • Slecht toetsenbord
  • Slecht scherm
  • Probleem met wifi-verbinding
  • Traag

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters