Samsung Galaxy Fame

De Samsung Galaxy Fame is onderdeel van Samsung’s nieuwste low-end-lijn, uitgerust met een 1GHz-processor, een design afgeleid van de Galaxy S III en natuurlijk Samsung’s TouchWiz-interface. De telefoon biedt dit voor een redelijk lage prijs en moet zich vooral daarop onderscheiden.

Samsung Galaxy Fame hoofdfoto 

Samsung heeft een lange geschiedenis aan goedkope Android-smartphones en was met de Galaxy Spica zelfs een van de eerste fabrikanten die zo’n toestel uitbracht. Succesnummers als de Galaxy Gio, Galaxy Y en Galaxy Mini volgden. Inmiddels is Samsung toe aan een nieuwe lijn van goedkope Androids, die uitgebreider is dan ooit. Men begint bij de goedkope Galaxy Pocket Neo en gaat dan via de Galaxy Young, Galaxy Fame, Galaxy Trend en Galaxy Core naar een prijs die zo’n €100 hoger ligt. Alle toestellen hebben het design van de Galaxy S III met een steeds groter wordend scherm.

De Galaxy Fame valt met zijn 3,5″-scherm precies in het midden van deze lijn en is met €140 een van de goedkopere toestellen. Het toestel neemt het op tegen concurrerende toestellen van LG en Sony, maar ook zeker tegen de wat minder bekende fabrikanten. Fabrikanten als Huawei en Alcatel bieden in dit segment dualcore-toestellen waar de Fame het nog moeilijk mee gaat krijgen. Of de Galaxy Fame zich al dan niet staande houdt, bekijken we in deze review.

Samsung Galaxy Fame 
Samsung Galaxy Fame achterkant 
Samsung Galaxy Fame onderkant 

Specificaties en prijzen

Hieronder staan de belangrijkste specificaties van het toestel. Op een computer of tablet kun je de specificaties direct vergelijken met andere toestellen door te klikken op ‘Telefoon vergelijken?’. Deze review is gebaseerd op softwareversie S6810PXXAMC4.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Samsung Galaxy Fame

Algemeen

Telefoon vergelijken?Uitgebracht op June 2013 Draait op Android 4.1Behuizing van Plastic

Processor

Broadcom BCM21654G (Cortex A9)singlecore-processor op 1GHz

Geheugen

512MB Intern geheugen (RAM)4GB Opslag geheugenGeheugen uitbreidbaar via microSD HC

Afmetingen

Gewicht: 121 gramLengte: 113,2mmBreedte: 61,6mmDikte: 11,6mm

Scherm/invoer

3,5″ TFT LCD schermTouchscreen met multitouch320×480 schermresolutie

Camera

5MP camera met autofocusLED-flitser640×480 (VGA) video opnames0,3MP camera voorkant

Netwerk

SIM slot: SIMGSM netwerkbanden: 850, 900, 1800, 1900GPRSHSDPA en UMTS

Sensors

A-GPS & GlonassG-SensorGyrosensorNabijheidssensorDigitaal kompas

Connectiviteit

Wi-Fi®: IEEE 802.11 b/g/nInternet delen via WiFi HotSpotBluetooth 4.0 met A2DPFM-radio3,5mm ingang voor geluidMicro-USB aansluiting

Batterij

Batterijcapaciteit van 1300mAhSpreektijd van 8 uurStandby-tijd van 420 uur

De Samsung Galaxy Fame is duidelijk een afstammeling van de Galaxy S III qua design. Het toestel is volgens dezelfde designtaal ontworpen en is zo een typische Samsung. Het scherm van het toestel is vrij matig en het toetsenbord vooral klein.

Unboxing

Design

“De Fame voelt solide aan en voor zijn prijs is de bouw dus meer dan voldoende.”

De Samsung Galaxy Fame is weer typisch een Samsungtelefoon. Het toestel heeft praktisch hetzelfde ontwerp als de Galaxy S III, maar dan kleiner. Daar komt ook het goedkoop aanvoelende plastic wat we gewend zijn van Samsung bij kijken, maar bij een low-end-telefoontje als de Galaxy Fame is dat niet zo’n issue. De Fame voelt wel solide aan en voor zijn prijs is de bouw dus meer dan voldoende. Ook het formaat van de Galaxy Fame is goed: door zijn kleine scherm is de telefoon lekker handzaam.

De Fame is beschikbaar in twee kleuren: wit en donkerblauw. Beide versies hebben een metaalkleurig randje rond het toestel, dat bij de witte wat meer goud-achtig is en bij de blauwe meer op zilver lijkt. De beide varianten zijn verder helemaal in de desbetreffende kleuren uitgerust.

Samsung Galaxy Fame design 
Samsung Galaxy Fame design 
Samsung Galaxy Fame design 
Samsung Galaxy Fame design 
Samsung Galaxy Fame design 

De Galaxy Fame heeft gewoon een losneembare achterkant, die toegang biedt tot de batterij, geheugenkaart en simkaart. Verder is de locatie van alle belangrijke designelementen standaard: camera, flits en speaker aan de achterkant, MicroUSB-poort onderop, audiojack bovenop en nog wat knopjes aan de zijkant. De Galaxy Fame heeft een secundaire camera boven het scherm waarmee je eventueel kan videobellen.

Samsung Galaxy Fame design 
Samsung Galaxy Fame design 
Samsung Galaxy Fame design 
Samsung Galaxy Fame design 

Scherm

Het scherm van de Galaxy Fame is matig. Het gaat om een 3,5″ LCD-paneel met een resolutie van 320×480 pixels. Die HVGA-resolutie is voldoende, maar de kleurweergave is een beetje flets en de kijkhoeken niet erg best. De helderheid van het scherm is wel behoorlijk hoog, wat er in combinatie met het geringe contrast wel voor zorgt dat tekst soms niet heel goed leesbaar is. De helderheid omlaag schroeven biedt gelukkig uitkomst.

Toetsen

“Door de soms wat overbelaste Fame kan het toetsenbord je aanslagen niet altijd bijhouden.”

Samsung Galaxy Fame screenshot

Bij een dusdanig klein schermformaat als dat van de Galaxy Fame hoort automatisch ook een niet al te groot toetsenbord en dat merk je. Het toetsenbordje is op zich niet slecht, maar op de 3,5″ aan scherm die de Fame te bieden heeft passen niet erg grote knopjes. Bijkomend probleem is dat de Fame in sommige applicaties wat overbelast lijkt en toetsenbord je aanslagen dan niet kan bijhouden.

Typen kan via de Fame op de traditionele manier of via Swype. Dat laatste biedt een uitkomst op het kleine scherm, aangezien je tijdens het Swypen wat minde precies hoeft te zijn. Wel jammer is het feit dat Samsung’s Swype-variant wat minder accuraat is dan de Swype-toetsenbordjes van veel concurrerende merken. Natuurlijk zit er ook een spellingcheck op de Fame en die doet meestal goed zijn werk.

Batterij

Intensief gebruik1 Normaal gebruik2 Beperkt gebruik
Accutijd (dagen) ~1,5 ~2 ~4
Batterij EB-L1P3DVU
Capaciteit 1300mAh
Techniek Lithium Ion
1Hele dag online (mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s

Qua software is de Galaxy Fame vrijwel identiek aan Samsung’s andere goedkope Androidtelefoons. Dat wil zeggen: de TouchWiz Nature UX over Android 4.1 met een flink aantal functies. De processor van het toestel is helaas niet in staat alles goed bij te houden. De camera van de Fame is best goed te noemen en de andere multimediamogelijkheden zijn aardig. Bellen, sms’en en mailen gaat prima, bij apps geeft de trage processor soms problemen.

Interface

Het basisscherm van de Fame bestaat uiteraard uit widgets en snelkoppelingen, die via het menu toegevoegd worden. Widgets zijn tevens van formaat te veranderen. Er zijn meerdere startschermen beschikbaar en als je meer overzicht wilt kun je pinchen om op een scherm uit te zoomen. Dan krijg je een overzichtje met al je startschermen.

Het menu bestaat uit een simpel raster waar al je applicaties samengebracht worden. Alle applicaties die je download komen achteraan in het menu terecht. Uiteraard kun je applicaties ook verwijderen, waarvoor een speciale verwijdermodus is ingebouwd. In de bewerkmodus kun je de volgorde van je apps aanpassen en ze in mapjes indelen. Widgets staan ook in dit menu, onder een speciaal kopje.

Samsung Galaxy Fame screenshot 
Samsung Galaxy Fame screenshot 
Samsung Galaxy Fame screenshot 

“Het enige dat ontbreekt is RAM-geheugen, want de 512MB die de Fame heeft houdt niet over.”

Naast de standaard multitaskingfunctie van Android, heeft de Fame ook een taakbeheerder, waarmee je je actieve processen makkelijk kunt beheren. Handige toevoeging is het tabje over je RAM-geheugen. Daar is te vinden hoeveel geheugen er nog beschikbaar is en is ook een knop te vinden om het RAM-geheugen te wissen. Al met al zorgt het ervoor dat de multitaskfeature van het toestel erg compleet is. Het enige dat ontbreekt is RAM-geheugen, want de 512MB die de Fame heeft houdt niet over.

Applicaties geven meldingen door via de balk bovenaan het scherm. Die kun je uitklappen door hem ‘naar beneden te trekken’, waardoor je al je actieve meldingen te zien krijgt. In sommige gevallen komen er ook knoppen in die meldingen waardoor ze interactief worden. Naast je meldingen, is er ook een balkje met snelkoppelingen naar veel gebruikte instellingen te vinden in het notificatiecentrum.

Samsung Galaxy Fame screenshot 
Samsung Galaxy Fame screenshot 
Samsung Galaxy Fame screenshot 

Prestaties

De Samsung Galaxy Fame draait op een singlecoreprocessor van Broadcom: de BCM21654G. Deze chipset is voorzien van een Cortex A9-kern en geklokt op 1GHz. Dat klinkt in dit segment niet verkeerd, maar erg snel is de Galaxy Fame desondanks niet. Bladeren door de interface is geen probleem, maar bij multitasken of het opstarten van veel apps krijgt de telefoon het toch wel zwaar. Dat is behoorlijk irritant en meteen een van de grote nadelen van dit toestel.

Samsung Galaxy Fame screenshot 
Samsung Galaxy Fame screenshot 

Foto

“De foto’s die uit de 5-megapixelcamera van de Galaxy Fame komen rollen zijn goed.”

Samsung Galaxy Fame screenshot

De camera-interface is redelijk goed, met een aantal snelkoppelingen rond het sluiterscherm en een extra menu voor overige instellingen. Het toestel beidt touchfocus en een grote hoeveelheid aan instellingen. Zo kun je scènes kiezen, de ISO en witbalans aanpassen en effecten kiezen. Zelfs glimlachdetectie is aanwezig. Het enige dat mist, is een cameraknop.

De foto’s die uit de 5-megapixelcamera van de Galaxy Fame komen rollen zijn goed. Het dynamische bereik is niet geweldig en zodra het donkerder wordt gaat het snel mis. Maar onder goede lichtomstandigheden hebben foto’s redelijke details en zijn scherp. Voor €140 biedt de Fame zeker een bovengemiddelde camera.

De galerij van de telefoon is een kleine aanpassing op de standaard Androidgalerij. Foto’s kunnen gesorteerd worden per album, locatie of tijd en de galerij ondersteunt Picasa en Facebook. De weergave is een simpel raster en als je een foto vol in beeld hebt is er onderaan een balkje met de andere foto’s in het album zodra je op het scherm tikt. Foto’s delen kan vanzelfsprekend makkelijk via bijvoorbeeld Twitter, Facebook, Wi-Fi Direct of Bluetooth.

Samsung Galaxy Fame camerasample 
Samsung Galaxy Fame camerasample 
Samsung Galaxy Fame camerasample 
Samsung Galaxy Fame camerasample 

Video

Samsung Galaxy Fame screenshot

De video’s die de Galaxy Fame opneemt stellen weinig voor. De kleuren zijn wel aardig, maar de VGA-resolutie is niet heel denderend en de beelden zijn nogal korrelig. Om op je telefoon zelf iets aan je vrienden te laten zien is het wel genoeg, maar op een computerscherm ziet het er al niet meer uit.

De ingebouwde videospeler van de Fame kan niet bepaald veel formaten aan en is ook vrij traag. De YouTube-app werkt ook niet erg snel, maar kan natuurlijk wel alle YouTube-filmpjes afspelen.

Muziek

Samsung Galaxy Fame screenshot

De muziekspeler van de Galaxy Fame heeft een flink aantal features. Zo is er een uitgebreide equalizer, de mogelijkheid om de speler automatisch uit te zetten, een optie om de afspeelsnelheid aan te passen en natuurlijk alle gebruikelijke sorteer- en afspeelfuncties. Ook is er music square waarmee het toestel je muziek indexeert op basis van stemmingen. De telefoon ondersteunt ook een radio, die vrij uitgebreid is met onder andere een opneemfunctie.

De speaker van de Galaxy Fame is redelijk hard, maar klinkt behoorlijk schel. Daarmee is de kwaliteit net wat onder gemiddeld, maar de prijs van deze Galaxy Fame uiteraard ook. Als je een goed paar oortjes op de telefoon aansluit kun je er prima naar luisteren en de equalizer biedt prima mogelijkheden om de muziek naar je smaak te tweaken.

Samsung Galaxy Fame screenshot 
Samsung Galaxy Fame screenshot 

Games

“De Samsung Galaxy Fame is niet bepaald geschikt om mee te gamen.”

Samsung Galaxy Fame screenshot

De Samsung Galaxy Fame is niet bepaald geschikt om mee te gamen. Het toestel biedt wel Samsung’s Game Hub en natuurlijk toegang tot alle games die de Play Store te bieden heeft, maar de games draaien over het algemeen erg traag. Bij spelletjes als Angry Birds en Cut the Rope is dat niet zo’n groot probleem, alleen de lol van het spelen wordt een stuk minder omdat je steeds moet wachten. Bij een game als bijvoorbeeld Subway Surfers is het probleem wat groter en betekent de trage reactie van het toestel al snel dat je game over bent.

Applicaties

Samsung Galaxy Fame screenshot

De Samsung Galaxy Fame heeft zoals we dat gewend zijn van Samsung een vrij uitgebreid softwarepakket meegekregen. De standaard Google-applicaties zijn natuurlijk aanwezig en zo kun je met dit toestel gewoon gebruik maken van Maps, Google+ of Google Now. Verder heeft Samsung zelf een aantal heel nuttige toevoegingen gedaan, bijvoorbeeld Dropbox, Chrome, een bestandsbeheerder en QuickOffice. Met die laatste kun je overigens alleen bestanden bekijken.

Verder zijn er ook de bekende wat minder nuttige toevoegingen van Samsung. ChatOn bijvoorbeeld, wat WhatsApp probeert te vervangen. Ook de S Planner, die de agenda vervangt, zijn we niet zo gelukkig mee. Niet dat het een slechte app is, maar hij is voor het kleine schermpje en de trage processor van de Fame gewoon te ingewikkeld. De gewone Google Calendar-app haden we liever gezien.

Samsung Galaxy Fame screenshot 
Samsung Galaxy Fame screenshot 
Samsung Galaxy Fame screenshot 
Samsung Galaxy Fame screenshot 
Samsung Galaxy Fame screenshot

Voor de nodige extra apps kun je terecht in de Play Store of bij Samsung Apps. Die tweede voegt wat ons betreft weinig toe, de eerste is natuurlijk de bekende en prima applicatiewinkel van Google. De Play Store biedt een grote collectie aan handige apps en heeft een prima interface. Wel moet opgemerkt worden dat niet alle apps even lekker draaien op de Galaxy Fame.

Telefoon

Samsung Galaxy Fame screenshot

De bel-interface van de Samsung Galaxy Fame is voorzien van smart dialing, waarmee je erg makkelijk nummers kunt opzoeken. Verder biedt de dialer een sneltoets naar de contactenapplicatie, een uitgebreid logboek en een sectie met favorieten. De contactenapp biedt alle bekende mogelijkheden, waaronder synchronisatie met Google of Exchange. De belkwaliteit van de Galaxy Fame zijn we niet zo over te spreken, we hadden geregeld met een echo te maken en hebben ook weleens te horen gekregen niet goed te verstaan te zijn. De sms-applicatie werkt zoals we dat gewend zijn.

Als je Gmail gebruikt kan je de gelijknamige applicatie gebruiken voor het lezen van je e-mail, welke zeer prettig werkt. Voor andere mailaccounts kun je terecht in een aparte app. Daar kun je bijvoorbeeld Exchange- en imap-accounts kwijt. Die is niet geoptimaliseerd voor de bijbehorende dienst en werkt daarom misschien wat minder prettig, maar is nog steeds prima te gebruiken.

Samsung Galaxy Fame screenshot 
Samsung Galaxy Fame screenshot 

De Samsung Galaxy Fame is een toestel dat eigenlijk net wat te goedkoop is. Door zijn lage prijs zijn er, vooral op het gebied van de processor, aardig wat compromissen gedaan. Daarmee is de Galaxy Fame wel lekker compleet, maar ook vooral erg traag.

“De Galaxy Fame is traag en de hele ervaring die het toestel biedt lijdt daar enorm onder.”

Nou is die traagheid niet iets dat we in dit prijssegment niet vaker zien, maar beter dan bij deze Fame kan het zeker en ook voor minder geld. Grote voordelen van het toestel omvatten de goede fotocamera en de complete software, maar die laatste maakt de boel wel trager. Het design van de Fame is weinig op aan te merken, de batterij is redelijk goed en de toevoeging van NFC is een leuke extra. Maar dat alles kan de traagheid van de telefoon niet maskeren. De hele ervaring die de Galaxy Fame biedt lijdt daar enorm onder.

Iets anders dat ons dwars zit, is dat de Galaxy Young een vergelijkbare chip en meer RAM biedt voor minder geld. Daarvoor lever je overigens wel wat van het schermformaat en de redelijk goede 5-megapixelcamera in. Als je een tientje meer voor je telefoon over hebt, kun je een Nokia Lumia 520 of een Huawei Ascend Y300 kopen, die beiden wel een fatsoenlijke snelheid bieden en daarmee veel prettiger zijn in het dagelijkse gebruik. De beste reden om de Fame te kopen is misschien de camera voor weinig geld. Maar voor dat tientje extra heb je ook zo’n camera maar dan in een veel prettigere telefoon.

Concurrentie

De concurrentie in het segment van de Samsung Galaxy Fame is moordend. De telefoon heeft veel goedkopere rivalen die op de meeste vlakken mee kunnen komen alleen eigenlijk structureel een slechtere camera bieden. Het gaat dan om toestellen als de Samsung Galaxy Young, LG Optimus L3 II en L4 II en de Sony Xperia E. Als de camera niet zo van belang is, zijn die zeker de moeite waard om eens te bekijken.

Grotere dreiging komt in onze ogen van de net wat duurdere toestellen, die vooral een stuk sneller en daarmee prettiger in gebruik zijn. De Huawei Ascend Y300, Alcatel One Touch X’Pop en Acer Liquid Gallant bijvoorbeeld. Of de Nokia Lumia 520, Sony Xperia U of Samsung Galaxy Ace 2.

Acer Liquid Gallant Duo hoofdfoto 
Nokia Lumia 520 hoofdfoto 
Samsung Galaxy Ace 2 hoofdfoto 
Samsung Galaxy Young 

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Onze review score
Pluspunten
  • NFC
  • Goede camera
  • Complete software
Minpunten
  • Matig scherm
  • Traag
  • Matige belkwaliteit

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters