Samsung Galaxy J5 2016 review: niet echt anders

Vorig jaar kwam Samsung met een nieuwe smartphone-lijn op de markt: de J-lijn. In deze lijn zitten meerdere toestellen, waaronder de J5. Ondertussen heeft Samsung al een opvolger voor zijn J5: de Samsung Galaxy J5 2016. Wat we van deze smartphone vinden vertellen we je in deze review.

Samsung is super goed in het maken van high-end smartphones. Dit jaar alleen al heeft het bedrijf twee maal de (volgens ons) beste Android-smartphone op de markt gebracht. Eerst de Galaxy S7 Edge, daarna de Galaxy Note 7. Maar er zijn al(s)maar meer mensen die een grotere interesse hebben in betaalbare smartphones dan in echt dure smartphones. Wat ook wel logisch is. Voorbije jaren zijn midrange-toestellen veel competitiever geworden. Kijk maar naar een Honor 8 en OnePlus 3. Beide toestellen hebben op papier even veel te bieden als veel duurdere smartphones. En de OnePlus 3 zelfs meer!

All About Phones Samsung Galaxy J5 2016 review

Samsung is super goed in het maken van high-end smartphones

Vandaar dat de goedkope, niet zo heel bekende, Samsung Galaxy J5 2016 een belangrijk toestel is. Met de J-lijn die Samsung vorig jaar heeft gelanceerd wilt het bedrijf namelijk het low-end / mid-range segment van de markt veroveren.

Intern is de Galaxy J5 niet extreem veelbelovend, maar de specificaties zien er wel degelijk uit. De smartphone is uitgerust met een Qualcomm Snapdragon 410-quadcore processor en 2GB werkgeheugen. Het intern geheugen bedraagt 16GB en kun je makkelijk uitbreiden met een micro-sd kaartje. Vooraan de smartphone zit een 5,2-inch groot full-HD amoled scherm en de verwisselbare accu heeft een capaciteit van 3100mAh. Foto’s neem je met een 5-megapixel selfiecamera met flitser of een 13-megapixel achtercamera.

Hoe dit alles zich vertaalt in de realiteit, en of we je de nieuwe Galaxy J5 van Samsung zouden aanraden, dat kom je te weten in onderstaande review.

Deze review is gebaseerd op een prijs van €214.

Specificaties van de Samsung Galaxy J5 2016
Algemeen
 • Uitgebracht op June 2016
 • Draait op Android 6.0 Marshmallow
Processor
 • Qualcomm Snapdragon 410
 • quadcore-processor op 1.2GHz
 • Grafisch: Adreno 306
Scherm
 • 5.2" Amoled scherm
 • Touchscreen met multitouch
 • 720x1280 schermresolutie
Camera
 • 13MP camera met autofocus
 • LED-flitser
 • 1080p (Full HD) video opnames
 • 5MP camera voorkant

Alsmaar meer fabrikanten voorzien hun nieuwe vlaggenschepen van een ietwat ‘oud’ ontwerp. Kijk maar naar Apple, Sony, HTC en zelfs Samsung. Een probleem is het niet. Want zelfs met een ‘gerecycleerd’ ontwerp zien hedendaagse high-end smartphones er nog altijd heel goed uit.

All About Phones Samsung Galaxy J5 2016 review

Nu lijkt het dat deze trend zich voorzet in andere segmenten van de smartphone markt. Zo ook in het midsegment. De Galaxy J5 2016 is een mooi voorbeeld van wat ik hier aankaart.

Wanneer je de smartphone van ver bekijkt is de kans redelijk klein dat je hem kunt onderscheiden van zijn voorganger. Het enige echte merkbare verschil tussen beide smartphones zit in de aan de buitenzijde gebruikte materialen.

Dit jaar is aluminium aan het lijstje met materialen toegevoegd

Waar de Galaxy J5 van vorig jaar enkel gemaakt was uit plastic, is er dit jaar aluminium aan het lijstje met materialen toegevoegd. Een welkome verbetering als je het ons vraagt. Vorig jaar had de J5 namelijk een nep aluminium rand waar we niet zo’n fan van waren: het voelde en oogde nogal goedkoop.

Dit jaar is deze rand dus gemaakt uit aluminium. Hierdoor ziet de nieuwe J5 er onmiddellijk veel beter en zelfs steviger uit. Zo voelt hij ook wanneer je hem vasthoudt. Al is stevigheid iets wat bij de voorganger van de J5 2016 ook wel goed zat. Zelfs al heeft de J5 2016 een verwijderbare plastic achterklep, het toestel voelt in zijn geheel toch stevig aan.

All About Phones Samsung Galaxy J5 2016 review

Waar je ook drukt op de achterkant van de J5 2016, je zult geen enkel kraakje voelen. Eveneens sluit het plastic netjes aan op de rest van het toestel. Altijd goed als je het ons vraagt. Eenmaal de achterklep verwijdert is kun je makkelijk de accu verwisselen, een simkaartje in het toestel steken en ook het interne geheugen uitbreiden.

De plastic cover zelf is voorzien van een eenvoudige plastic afwerking met een gebrushte look. Wat mij opviel aan de J5 is dat de algehele vormgeving van de smartphone mij erg doet denken aan een oud-vlaggenschip van de Zuid-Koreaanse smartphonefabrikant. De smartphone waarover ik het heb is de Galaxy S5.

De plastic cover zelf is voorzien van een eenvoudige plastic afwerking

Samsung heeft de J5 namelijk een typische smartphone-vormgeving gegeven: een rechthoek met afgeronde hoekjes. Niets bijzonder dus, al hadden we ook niet echt veel meer verwacht van een toestel in deze prijsklasse. Hoe dan ook: hoop doet leven.

Aan de rechterzijde vind je alle bedieningsknoppen die het toestel rijk is. Deze zijn voorzien van een goede plaatsing. De camerasensor aan de achterzijde van de smartphones steekt jammer genoeg wel een beetje uit het ontwerp van het toestel.

Ook de aluminium rand aan de voorzijde steekt een beetje uit. Iets wat mij onmiddellijk een goedkoop en onaangenaam gevoel geeft. Vooral omdat je je het randje ook echt opmerkt.

All About Phones Samsung Galaxy J5 2016 review

Bijzonder jammer als je het mij vraagt. Zeker omdat de meeste andere smartphones in deze prijsklasse dit ‘foutje in het ontwerp’ niet hebben. Een ander minpunt aan het ontwerp  bevindt zich eveneens aan de voorzijde van het toestel: de thuisknop. Een standaard durf ik het nog niet te noemen, maar wanneer een smartphone een prijskaartje boven de €200 heeft is een vingerafdrukscanner naar mijn mening een must. Zoals je het waarschijnlijk al kunt raden heeft Samsung zijn J5 dus niet voorzien van een vingerafdrukscanner in de thuisknop.

All About Phones Samsung Galaxy J5 2016 review

De Samsung Galaxy J5 2016 heeft geen vingerafdrukscanner

Een pluspunt aan de smartphone is dan weer de grootte van het toestel. Smartphones worden ieder jaar groter en groter. En de kleine smartphones die er zijn, zijn meestal helemaal niet goed.

De J5 is voorzien van een ‘klein’ 5,2-inch scherm met redelijk kleine schermranden. Dus zelfs voor mensen met kleinere handen is het toestel lekker handzaam.

Al bij al is de Galaxy J5 2016 dus wel een goed ontworpen smartphone. Het zal alleen niet lang duren alvorens je doorhebt dat het een goedkoper toestel is: hier en daar laat Samsung, weliswaar, steken vallen.

All About Phones Samsung Galaxy J5 2016 reviewVorig jaar prezen we de Galaxy J5 omdat het toestel voor een relatief laag bedrag voorzien was van een amoled scherm. Ook dit jaar heeft Samsung weer voor eenzelfde formule gekozen qua scherm, al hadden we het graag toch een beetje anders gezien. Net zoals vorig jaar is de Galaxy J5 2016 voorzien van slechts een HD-scherm. Om specifieker te zijn: een 5,2-inch groot HD-amoled scherm.

Op het gebied van kleurenweergave hebben we niet te klagen

Op het gebied van kleurenweergave hebben we niet te klagen. Omdat het een amoled scherm is worden kleuren heel goed en nauwkeurig weergegeven. Zoals je zou verwachten van een amoled scherm worden ook zwarte tinten lekker diep weergegeven.

Waar we wel over klagen is de (schermresolutie. Omdat het scherm voorzien is van slechts een HD-scherm zie je pixels zitten. Iets waar ik persoonlijk niet zo blij van word. Ik had dit dus graag anders gezien, maar het is nu eenmaal zo. Ben je ook iemand die er niet van houdt pixels te zien, dan heb ik je bij deze gewaarschuwd.

Een groter probleem dan de resolutie is naar mijn mening het ontbreken van een sensor die de hoeveelheid licht omheen je meet. Waarschijnlijk zullen er veel mensen zijn die dit geen probleem vinden, maar ik dus wel. Op iedere smartphone die ik gebruik zet ik de helderheid van het scherm op automatisch. Dit omdat ik dan niet telkens zelf in de instellingen, of snelkoppelingen, moet duiken om de helderheid aan te passen. Maar bij de Galaxy J5 2016 moet dit dus wel.

Handig is iets anders. Wat mij vooral stoort  aan het ontbreken van deze sensor is de reden waarom de sensor niet aanwezig is. Als je als fabrikant een zo goedkoop mogelijke smartphone moet maken dan begrijp ik dit. Maar wanneer je een smartphone maakt van iets meer dan €200 en dan beslist de sensor er niet in te steken om kosten te besparen, dan kan ik je zeggen dat je een verkeerde keuze maakt, Samsung. Zeker anno 2016 zou dit niet meer mogen. Ja het zou ook kunnen zijn dat een fabrikant de sensor niet in zijn smartphone steekt om ruimte te besparen, maar geloof me: de J5 is ‘dik’ genoeg om er een klein sensortje in te steken.

Als je de helderheid van het scherm op het maximum zet is het scherm, gelukkig, zelfs in vol zonlicht goed afleesbaar.

Een smartphone in het mid-segment moet er niet per se goed uitzien, hij moet vooral goed presteren. En hoewel de specificaties van de J5 2016 niet zo veelbelovend zijn, is de smartphone wel snappy genoeg voor zijn doelpubliek.

Intern zit er namelijk een ietwat magere Snapdragon 410 quadcore-processor met slechts 2GB werkgeheugen. Dit vertaalt zich in degelijke prestaties. Voor gewoon dagelijks gebruik is de nieuwe J5 snel en krachtig genoeg. Wil je net iets meer, dan zal de smartphone het ook wel aankunnen. Hiermee bedoel ik dat het toestel ook wel geschikt is om af en toe te gamen.

Ben je iemand die meer van zijn smartphone verwacht dan het verwerken van dagelijkse taken en occasioneel lichte spellen spelen? Dan kun je beter elders kijken. De J5 2016 is alles behalve een krachtpatser: het gebruik van zware applicaties en hevig multitasken vormen wel een probleem voor dit toestel.

Wat geen probleem vormt voor deze smartphone is de dag doorkomen op één laadbeurt, zelfs niet bij zwaar gebruik. Dit komt doordat de J5 2016 voorzien is van een 3100mAh grote accu. Wat veel groter is dan gemiddeld in een smartphone van deze grootte en in deze prijsklasse. Je zult ons er alleen nooit over horen klagen. De batterijprestaties van de smartphone waren namelijk echt top.

Gemiddeld kon ik makkelijk tot 4:30u screen-on tijd uit de accu halen, en dit bij zwaar gebruik. Mijn dag eindigde ik eveneens bijna altijd met ongeveer 35% batterijlading over. Als gemiddelde gebruiker kom je dus makkelijk twee dagen door op één laadbeurt. Is je accu toch leeg, dan kun je deze relatief snel terug (draadloos) opladen of zelfs verwisselen met een volle accu. Goed gedaan, Samsung!

All About Phones Samsung Galaxy J5 2016 reviewQua verbindingsmogelijkheden is alles van NFC tot 4G aanwezig in de Samsung Galaxy J5 2016.

De speaker van de J5 is gelokaliseerd aan de achterzijde van de smartphone, naast de camerasensor. Dit is niet zo’n goede plaatsing aangezien audio niet naar je toe komt. De speaker zelf is ook gewoon niet zo goed. Hij kan niet heel luid staan en om het luidste wordt audio toch wel redelijk hard misvormd. Voor een optimale luisterervaring raden we je dus aan een headset te gebruiken, al dan niet standaard meegeleverde.

Zoals bijna iedere andere Samsung-smartphone loopt de J5 op Android met daarover de gekende touchwizz skin. In het geval van de J5 2016 is dit Android 6.0.1 .

Touchwiz brengt zowel voor- als nadelen met zich mee. Voordelen zijn dat er een aantal handige functies zijn toegevoegd aan Android. De nadelen zijn bloatware en dat je nauwelijks elementen van stock-Android terugvindt in de software.

Qua looks is touchwiz wel net ontworpen. Alles is in een flat jasje gegoten en de J5 loopt gelukkig ook soepel op zijn software. Eveneens heeft Samsung voorbije jaren flink geknipt in de meegeleverde bloatware, zo ook bij de J5.

Er staat dus nog wel een hoop bloatware op de J5, maar minder dan voorgaande jaren. De aanwezige bloatware is voor het grootste deel gelukkig wel bruikbaar. Zo staan de Office applicaties van Microsoft standaard geïnstalleerd. Net zoals WhatsApp en Instagram.

Een functie die de meeste Samsung-smartphones wel hebben maar de J5 2016 niet is de mogelijkheid om in split-screen te kunnen multitasken. Dit vind ik jammer, al had de ervaring waarschijnlijk toch niet zo geweldig geweest als de functie er wel zou zijn: de J5 2016 heeft nogal weinig werkgeheugen.

Kort samengevat: als je niet van Touchwiz houdt zal de software van de J5 je niet kunnen bekoren. Heb er geen probleem mee? Dan zul je vanzelf merken dat de J5 wel een mooie software ervaring te bieden heeft.

All About Phones Samsung Galaxy J5 2016 reviewVoor iemand die graag selfies neemt is de Galaxy J5 zeker een interessante smartphone. Vooraan zit namelijk een 5-megapixel selfiecamera met flitser. In goede lichtomstandigheden genomen selfies zien er dan ook goed uit: details worden degelijk weergegeven en de kleurenweergave is eveneens goed en accuraat. Het voordeel aan de flitser is dat je zelfs in het donker nog een goede selfie kunt nemen. De kwaliteit is dan inderdaad iets minder, maar het is nog altijd beter dan geen selfie.

All About Phones Samsung Galaxy J5 2016 reviewWil je gewoon foto’s nemen, dan zal de J5 2016 je ook wel kunnen bekoren. Achteraan zit er namelijk een gemiddelde 13-megapixel sensor. Foto’s genomen met deze camera zien er goed uit. Niet meer of minder dan dat. Details worden mooi weergegeven net zoals de kleurenweergave goed is, je merkt gewoon dat het niet de beste achtercamera in een smartphone ooit is.

Maar als je kijkt naar de prijsklasse waarin de J5 zich bevindt, dan voldoet de camera wel. De concurrentie doet het vaak net iets minder goed.

In mindere lichtomstandigheden presteert de J5 2016 niet zo geweldig. Je merkt heel vlug ruis op en de detailweergave is slecht. Maar voor iemand die slechts van tijd tot tijd een foto neemt in goede lichtomstandigheden en deze vervolgens deelt op sociale media is de achtercamera van de Galaxy J5 2016 ruimschoots voldoende.

Mijn conclusie over de J5 2016 is louter positief, al kan ik niet ontkennen dat je (veel) betere smartphones kunt kopen voor minder geld. Maar deze smartphones zijn dan ook eerder ‘uitzonderingen’. Algemeen gezien behoort de J5 2016 nog altijd tot de top van het midrange /low-end segment.

Voor zijn prijs van iets meer dan €200 is de J5 2016 best een interessante smartphone. Het toestel is voorzien van een degelijke ontwerp, heeft goede camera’s , presteert voor de gemiddelde gebruiker naar behoren en heeft een batterij waarmee je makkelijk een volledige dag mee kunt doorkomen op één laadbeurt.

De software is voor sommigen misschien een minpunt, net zoals het scherm beter had mogen zijn. Maar nogmaals: de J5 2016 zal de gemiddelde gebruiker absoluut bekoren.

Ben je dus om zoek naar een nieuwe smartphone van om en bij de €200. Dan zou ik je het toestel zelfs aanraden! Al raad ik aan om eerst even ook bij de concurrentie te gaan kijken: er zijn een aantal toestellen die toch nog meer te bieden hebben voor een kleiner bedrag.

 

Onze review score
Pluspunten
 • Stevig ontwerp
 • Batterij(prestaties)
 • Amoled-scherm
Minpunten
 • Ontbreken vingerafdrukscanner
 • HD-scherm
 • Ontbreken ambient light sensor

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters