Samsung Galaxy J5 2017 review: drie keer is scheepsrecht

De Samsung Galaxy J5 is al jaren een van de populairste budgetsmartphones. Inmiddels is het tijd voor de derde variant van het toestel, en die is beter dan ooit. In deze Samsung Galaxy J5 2017 review lees je waarom.

Samsung Galaxy J5 2017 review design

De J-lijn is Samsung’s goedkoopste smartphonelijn. Dat zag je er vroeger goed aan af: de originele J5 was zeker geen schoonheid, om van de goedkopere toestellen in de J-lijn nog maar niet te spreken. Hoe anders is dat tegenwoordig. Los van het gebrek aan waterdichtheid kan de J5 zich qua ontwerp meten met veel dure Samsung’s. Dat heeft geen consequenties voor de rest van het toestel: de specificaties van de J5 2017 zijn voor de €220 die hij kost gewoon prima.

Een erg uitgebreid totaalplaatje voor een erg nette prijs

Zoals het een echte Samsung betaamt heeft de Galaxy J5 2017 een amoledscherm; in deze prijsklasse vrij uniek. En zo zijn er meer leuke extraatjes. Denk aan een selfieflits en dual messenger-functie. Een erg uitgebreid totaalplaatje voor een erg nette prijs al met al. Natuurlijk zijn er ook wat nadelen, maar daarover hieronder meer.

Specificaties van de Samsung Galaxy J5 2017
Algemeen
 • Uitgebracht op June 2017
 • Draait op Android 7.1 Nougat
Processor
 • Samsung Exynos 7870
 • octacore-processor op 1.6GHz
 • Grafisch: Mali-T830 MP2
Scherm
 • 5.2" Super Amoled scherm
 • Touchscreen met multitouch
 • Scherm is krasbestendig
 • 720x1280 schermresolutie
Camera
 • 13MP camera met autofocus
 • LED-flitser
 • 1080p (Full HD) video opnames
 • 5MP camera voorkant

Liefde op het eerste gezicht

Als je de Galaxy J5 2017 voor het eerst ziet zou je niet denken dat het om een goedkope smartphone gaat. Het toestel is stijlvol ontworpen met een glazen voorkant en aluminium achterkant. Luxe materialen dus, die Samsung aanvult met een luxe afwerking. Top dus voor zo’n goedkoop toestel.

Samsung Galaxy J5 2017 review design

Onder het scherm zit een vingerafdrukscanner. Die zit verwerkt in de homeknop en werkt goed. Inmiddels bijna standaard in deze prijsklasse, maar fijn dat de J5 daarin niet achterblijft. De speaker van de smartphone zit aan de rechterkant en klinkt vrij gemiddeld. Voor de liefhebbers is er gewoon een 3,5mm-jack aanwezig, waardoor je iedere headset kunt aansluiten. Ook fijn: er is een dualsim-variant van de J5 beschikbaar voor de liefhebber.

Samsung Galaxy J5 2017 review design

Een andere factor die die eerste indruk zo goed maakt is het scherm. Het 5,2-inch amoledscherm staat garant voor levendige kleuren en een hoog contrast. Dat ziet er van een afstandje erg goed uit, en zorgt vooral bij de weergave van multimedia voor mooie resultaten.

De resolutie is aan de lage kant en zorgt voor een vrij korrelige weergave

Als je wat dichterbij gaat kijken en tekst gaat lezen gaat er iets van die magie verloren. De resolutie van 720 x 1280 pixels is aan de lage kant en zorgt voor een vrij korrelige weergave. Zeker als je niet scherper gewend bent is het geen drama, maar de meeste smartphones in deze prijsklasse scoren wat dat betreft beter.

Samsung Galaxy J5 2017 review design

Prestaties op budgetniveau

Waar de Galaxy J5 2017 qua looks en scherm duidelijk boven zijn stand leeft, zijn de prestaties in lijn met de lage prijs. De Exynos 7 Octa 7870-chipset die onder de motorkap ligt heeft acht Cortex A53-kernen die geklokt zijn op 1,6GHz. In de praktijk komt het erop neer dat de Galaxy J5 2017 snel genoeg werkt met simpele taken.

Zeker niet een van de snellere smartphones in zijn prijsklasse

Als je wat meer van het toestel vraagt heeft hij soms moeite. Bovendien loopt hij soms even kort vast, dan moet je een paar seconden wachten voordat het toestel weer naar behoren werkt. Allemaal geen drama, maar het zorgt er wel voor dat de J5 2017 zeker niet een van de snellere smartphones in zijn prijsklasse is. Het werkgeheugen is met 2GB ook niet heel ruim, maar wel voldoende.

Op batterijgebied scoort de J5 dan wel weer erg goed. Zijn batterijcapaciteit van 3000mAh is nogal ruim voor de zuinige hardware. Dat betekent dat je met gemak de dag door komt, ook met intensief gebruik. Een screen-on-time van ruim 5 uur is zeker haalbaar en dat is bijzonder netjes.

Samsung Galaxy J5 2017 screenshot batterij

Slimme software

Samsung heeft de Galaxy J5 2017 in de basis dezelfde software gegeven als de Galaxy S8. Natuurlijk is het hier en daar wat minder uitgebreid, maar Samsung heeft nog steeds de nodige slimmigheidjes toegevoegd in de software. Zo is er een uitgebreide apparaatonderhoud-functie. Die geeft je bijvoorbeeld tips om apps af te sluiten en kan overbodige bestanden opschonen. Ook handig is de dual messenger-functie, waarmee je van veel sociale netwerken twee accounts kunt gebruiken. Een zakelijke- en privé-WhatsApp of twee Facebookaccounts bijvoorbeeld.

Samsung Galaxy J5 2017 review design

De interface is vrij stevig aangepast tegenover de standaard Androidinterface. Hij is misschien net wat drukker, maar ziet er wel goed uit. Alleen qua snelheid werkt de wat zwaardere software niet echt mee. Bovendien neemt de software relatief veel ruimte in, waardoor de 16GB opslagruimte van het toestel vrij snel vol zit. Die 16GB is wel uitbreidbaar, maar dat is voor mensen die veel apps willen installeren geen echte oplossing.

Samsung Galaxy J5 2017 screenshot interface

Twee camera’s, twee flitsers

De Galaxy J5 heeft twee camera’s, een voor en een achter. Geen grote verrassing natuurlijk, want dat heeft zo’n beetje iedere smartphone. Wat wel bijzonder is, is dat de frontcamera een relatief hoge resolutie van 13 megapixel heeft en dat ‘ie vergezeld is door een led-flitsertje.

Samsung Galaxy J5 2017 review design

In combinatie met het relatief grote diafragma van f/1.9 zorgt dat voor beter-dan-gemiddelde low-light selfies. Verder dan dat niveau komt het overigens ook niet: selfies hebben niet bijzonder goede kleuren en veel details en worden vrij snel bewogen als het wat donkerder wordt. Maar het is nog steeds beter dan de gemiddelde budgetsmartphone.

Samsung Galaxy J5 2017 camerasample front

De gewone camera – een 13-megapixelcamera met een groot f/1,7 diafragma – doet ook geen wonderen. Kleuren zijn vrij verzadigd en komen daardoor soms wat artificieel over en de dynamische range is niet top. Onder goede lichtomstandigheden weet de smartphone vaak wel scherpe en detailrijke foto’s neer te zetten, maar als het wat donkerder wordt zijn foto’s snel bewogen. Het grote diafragma doet dus geen wonderen. De full HD-video’s die de smartphone schiet zijn okay, maar wel redelijk schokkerig vanwege het gebrek aan beeldstabilisatie.

De camerainterface is vrij uitgebreid en handig in gebruik; dat is prettig. Los daarvan scoort de J5 2017 vrij gemiddeld als het gaat om multimediasoftware. Samsung heeft een eigen galerij en je kunt gebruik maken van Google Foto’s. De muziekspeler is in orde en er is een fm-radio aanwezig.

Samsung Galaxy J5 2017 screenshot camera

Conclusie: luxe budgetsmartphone

Al sinds het begin van de J-lijn zet Samsung nette budgetsmartphones neer, maar écht indrukwekkend waren ze nooit. Dat verandert met de Galaxy J5 2017. De smartphone doet alles wat een budgettoestel moet doen en doet dat in stijl. De eerste indruk die de J5 2017 achterlaat is bijzonder goed. Die goede indruk weet hij grotendeels vast te houden.

Op zoek naar een mooie en fijne budgetsmartphone? Dan is de Galaxy J5 2017 zeker een van de betere opties

Natuurlijk is de smartphone niet perfect en zijn er wel een aantal puntjes op aan te merken. Vooral de relatief trage processor en lage schermresolutie zijn jammer. Maar als je een niet al te intensieve gebruiker bent zal dat geen groot probleem zijn. Dat terwijl de goede batterij, het prettige ontwerp en de handige extraatjes in de software wél een echt voordeel zijn.

Samsung Galaxy J5 2017 review design

Ben je kortom op zoek naar een mooie en fijne smartphone zonder teveel te betalen? Dan is de Samsung Galaxy J5 2017 voor zo’n €220 zeker een van de betere opties. Als je echt low-budget wilt gaan kun je voor een paar tientjes minder bijvoorbeeld een Motorola Moto G5 of Wileyfox Swift 2 (Plus) kopen. Die doen functioneel niet onder voor de J5, maar verliezen het wel duidelijk qua uitstraling.

Onze review score
Pluspunten
 • Mooi ontwerp
 • Spetterende kleuren amoled-scherm
 • Goede accu
 • Uitgebreide software
 • Selfieflits
Minpunten
 • Scherm niet erg scherp
 • Aan de trage kant

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters