Samsung Galaxy J5 review: amoled wordt betaalbaar

Samsung probeert met de Galaxy J5 amoledschermen te introduceren in een lager prijssegment. Om dit te doen, moet het bedrijf kosten besparen op een aantal punten. Hoe dat uitgepakt heeft, lees je in deze review.

Samsung Galaxy J5 design 

Hoewel er al een berg telefoons met een prijskaartje van rond de €200 op de markt zijn, hebben niet veel van deze toestellen een amoledscherm. Dit scherm moet in staat zijn felle en contrastrijke kleuren weer te geven. Met een formaat van 5 inch is het scherm net een fractie groter dan dat van de gemiddelde telefoon. De J5 is een onderdeel van Samsungs nieuwste lijn met een focus op budget: de J-lijn. Met een Snapdragon 410-processor en 1,5GB werkgeheugen lijkt deze Samsung prima specificaties te bezitten. Bovendien heeft Samsung extra focus op de camera’s van dit toestel gelegd: de achtercamera kan foto’s maken met een maximale resolutie van 13 megapixel en de voorcamera bezit een flitser. Al met al lijkt de Samsung Galaxy J5 een veelbelovende telefoon te worden met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Of dit toestel aan haar verwachtingen voldoet, lees je in deze review.

Samsung Galaxy J5 design 
Samsung Galaxy J5 design 
Samsung Galaxy J5 design 

Hieronder kun je de volledige specificaties en actuele prijzen van de telefoon zien. Deze review is gebaseerd op softwareversie LMY48B.J500FNXXU1AOI1 en een prijs van €195.

Specificaties van de Samsung Galaxy J5
Algemeen
 • Uitgebracht op July 2015
 • Draait op Android 5.1 Lollipop
Processor
 • Qualcomm Snapdragon 410
 • quadcore-processor op 1.2GHz
 • Grafisch: Adreno 306
Scherm
 • 5" Super Amoled scherm
 • Touchscreen met multitouch
 • Scherm is krasbestendig (Gorilla Glass 2)
 • 720x1280 schermresolutie
Camera
 • 13MP camera met autofocus
 • LED-flitser
 • 1080p (Full HD) video opnames
 • 5MP camera voorkant

Na het openen van het kleine doosje waarin de Samsung Galaxy J5 geleverd wordt, ontdek je dat er kosten gespaard zijn bij de accessoires. De broodnodige adapter, oplaadkabel en handleiding worden meegeleverd. Oortjes zitten dus niet in de verpakking; wat geen groot gemis is aangezien meegeleverde headsets bij goedkopere telefoons vaak niet goed zijn.

Toereikend is het woord waarmee de bouwkwaliteit van de J5 beschreven wordt

Het design van de Samsung Galaxy J5 is oogt net als dat van veel andere telefoons van Samsung: prima. Deze telefoon heeft een chroomkleurig plastic randje rond het display dat Samsung wat ons betreft achter wege had mogen laten. De achterkant van de J5 is gemaakt van kunststof en is verwijderbaar. Onder deze achterkant is ruimte voor een microsimkaart, een micro sd-kaart en de verwisselbare accu. In de achterkant van de telefoon worden, bij de witte variant, kleine glinsterende stukjes gevonden die ook onder het glas om de display zitten. Naast wit, is de Samsung Galaxy J5 ook verkrijgbaar in de kleuren zwart en goud.

Bovenaan de voorkant zit een van de stralende functies van de telefoon; letterlijk. Op de hoogte van de voorcamera zit namelijk een flitsertje geplaatst voor het belichten van selfies. Onder het scherm zitten drie knoppen geplaatst voor navigeren door het besturingssysteem van de telefoon. Een fysieke thuisknop, een touchknop voor ‘terug’ en een touchknop voor openstaande applicaties.

Samsung Galaxy J5 design 
Samsung Galaxy J5 design 
Samsung Galaxy J5 design 
Samsung Galaxy J5 design 
Samsung Galaxy J5 design 

Hoewel de J5 gemaakt is met veel plastic, voelt hij niet goedkoop aan

In het midden van de achterkant zit de camera, links daarvan zit een flitser en rechts de luidspreker. Aan de onderkant van de plastic telefoonrand zitten de 3,5 millimeter aansluiting en een micro usb-poort. Rechts in deze rand zit de aan- en uitknop, links de volumeknoppen. Deze knoppen hebben een prima feedback en worden niet makkelijk ingedrukt.

Hoewel de J5 gemaakt is met veel plastic, voelt hij niet goedkoop aan. Dat hangt deels samen met het gewicht van 146 gram. De telefoon heeft een matige dikte van 7,9 millimeter en meet verder 142,1 x 71,8 millimeter. Door het formaat van de telefoon ligt hij prima in de hand. Toereikend is het woord waarmee de bouwkwaliteit van de J5 beschreven wordt, niet speciaal goed of erg slecht.

Samsung Galaxy J5 design 
Samsung Galaxy J5 design 
Samsung Galaxy J5 design 
Samsung Galaxy J5 design 

Het scherm is een van de toppunten van de Galaxy J5

Het scherm is een van de toppunten van de Galaxy J5. Samsung heeft gekozen voor een amoledpaneel in dit toestel. De zwartkleuren worden hebben een diepe tint en het beeldscherm kan erg helder door een speciale buitenmodus. Hoewel de wit- en zwartkleuren erg accuraat zijn, hebben alle andere kleuren een erg felle en spetterende tint. Het display oogt dus erg spectaculair maar geeft geen accurate kleuren. Door de gebruikte pixelindeling is het mogelijk om kleurschifting te zien, vooral bij grote contrastranden zoals de randjes van pictogrammen of letters.

De resolutie van het amoledscherm in de Samsung Galaxy J5 is 1280 x 720 pixels. Hoewel het scherm door zijn formaat van 5 inch niet erg scherp is, oogt alles bij normaal gebruik goed. Doordat de kijkhoeken van het scherm erg goed zijn. Een rare keuze die Samsung gemaakt heeft bij het fabriceren van de J5 is het niet verwerken van een lichtsensor boven het scherm. Hierdoor heb je geen automatische helderheid op deze telefoon. Vermoedelijk is deze keuze gemaakt om de kosten van het toestel laag te houden.

De interface loopt vloeiend

Onder de kap heeft de Samsung Galaxy J5 de beproefde Snapdragon 410-processor. Deze processor heeft vier Cortex-A53 kernen die elk geklokt zijn op 1,2GHz. Bij de chipset in de J5 hoort 1,5GB werkgeheugen. Voor het verwerken van grafische informatie is een Andreno 306-videochip aanwezig.

Bij normaal gebruik is de Samsung Galaxy J5 goed. Bij het spelen van zware spellen en draaien van benchmarks kun je merken dat de telefoon een klein beetje langzamer wordt; hier is het prijskaartje van dit telefoon ook naar. De interface loopt vloeiend en de telefoon heeft genoeg werkgeheugen voor het snel wisselen tussen simpele applicaties.

Samsung Galaxy J5: amoled wordt betaalbaar accu

De Samsung Galaxy J5 is op netwerkgebied erg volledig uitgerust. Het toestel bevat ondersteuning voor 4G-netwerken, bluetooth 4.1 en NFC. Door ondersteuning van NFC zal je in de toekomst kunnen betalen vanaf je telefoon. Ontvangst is prima, net als de kwaliteit van het oorstuk en de microfoon. De luidspreker aan de achterkant van de telefoon is erg schel voor het voeren van een telefoongesprek.

De accu van de telefoon is verbazend goed. Op het eerste oog lijkt de accu prima door zijn capaciteit van 2600 mAh. De accu presteert beter dan verwacht en is komt na een dag van normaal gebruik niet onder de 50%, laat staan leeg. Een zware gebruiker komt met deze telefoon gemakkelijk de dag door. Een lichte gebruiker kan 2 dagen halen. Mocht je deze accu toch bijna leeg krijgen, dan is er altijd een energie spaarstand in de software van de J5. Hoewel de accu na enige tijd slechter zal presteren, mogen we nu niet klagen en is hij bovendien vervangbaar.

Op het moment van het schrijven van deze review draait de Samsung Galaxy J5 op Android 5.1.1 met de TouchWiz-schil over de software heen. Zoals hierboven al te lezen is, heeft de J5 geen problemen met een langzame interface. Desalniettemin is TouchWiz verre van perfect: de software kan erg kinderachtig ogen en is voor veel mensen erg overweldigend. Om dit probleem enigszins te verhelpen heeft Samsung een themawinkel ingebouwd. Hier kun je een aantal verschillend ogende thema’s kiezen.

Samsung Galaxy J5: amoled wordt betaalbaar screenshot 2015 11 05 16 39 24
Aangepast thema
Samsung Galaxy J5: amoled wordt betaalbaar screenshot 2015 11 05 16 40 19
Standaard thema
Samsung Galaxy J5: amoled wordt betaalbaar screenshot 2015 11 05 16 52 00
Uiterlijk software standaard

Samsung lijkt bij de Galaxy J5 besloten te hebben rustiger aan te doen bij het meeleveren van software. Een speciale app store voor Galaxy-telefoons, een eigen internetbrowser, notities, rekenmachine en een spaakrecorder zijn wel aanwezig net als de S Planner en een Smart Manager voor het schoonmaken van de telefoon. De office-suite bestaande uit PowerPoint, Excel, OneNote en Word worden samen met Skype standaard op de J5 meegeleverd.

Een notificatielampje in niet aanwezig op de Galaxy J5. Hierdoor kun je gemakkelijker berichtjes van personen missen wanneer je telefoonscherm uit staat. De flitser die aan de voorkant van de telefoon geplaatst zit, wordt dus niet als notificatieled gebruikt, dat was wellicht wel een handige oplossing geweest.

Dat Samsung gekozen heeft om niet al te veel applicaties mee te leveren is een goede keuze aangezien het toestel maar 8GB interne opslag heeft. Gelukkig kun je wel een micro sd-kaartje tot 128GB in de telefoon stoppen voor het opslaan van enkele applicaties, foto’s en muziek.

Standaard staat Play Music van Google op de telefoon geïnstalleerd. Deze applicatie werkt prima aangezien je je eigen muziek kunt kopen of muziek vanaf een micro sd-kaartje kunt afspelen. De luidspreker op de achterkant van de telefoon gaat hard maar klinkt erg schel. Het is dus aan te raden om een koptelefoon of oortjes te gebruiken.

Voor iedereen die on-the-go muziek wilt maar geen mobiel internet of opslag wil gebruiken, is er een FM-radio in de telefoon aanwezig.

De camera’s op deze telefoon voldoen aan verwachtingen. De achtercamera kan foto’s nemen met een maximale resolutie van 13 megapixel. De camera aan de voorkant kan foto’s maken met een resolutie van 5 megapixel en heeft, net als de achtercamera, een led-flitser.

Het hebben van een flitser aan de voorkant kan voor de selfiefanaten onder ons een geweldige toevoeging zijn, maar kan je ook erg verblinden. Hieronder staan een aantal foto’s genomen met de voorcamera. De camerasoftware heeft een beauty-mode waarbij vlekjes en sproetjes weggehaald worden. Daarnaast ben je in staat om een ‘wide selfie’ te maken. Dit is een soort van panorama-foto genomen met de voorcamera van de telefoon.

Samsung Galaxy J5: amoled wordt betaalbaar 20151104 120042
Foto voorcamera in daglicht
Samsung Galaxy J5: amoled wordt betaalbaar 20151104 120046
Foto met voorcamera in daglicht met flitser
Samsung Galaxy J5: amoled wordt betaalbaar 20151105 175607
Foto met voorcamera in donker met flister

Met de achtercamera kun je foto’s maken met een maximale resolutie van 13 megapixel. Het diafragma in de camera heeft een opening van f/1.9, dit betekent dat de camera veel licht binnen laat. Hierdoor moeten foto’s in situaties met weinig licht er beter uit zien. De camera software heeft een automatische en een handmatige mode. Alle onderstaande testfoto’s zijn gemaakt in de automatische mode. Met de handmatige instellingen kun je de belichting, ISO-waarden en witbalans aanpassen. De camera bevat ook een sportmode met een korte sluitertijd voor weinig motion blur, panorama functie, de optie om snel foto’s te nemen, een beauty-mode en de optie om foto’s te nemen met een geluid erbij.

Foto’s en video’s zijn relatief ruisvrij door de gebruikte diaframagrootte in de voor- en achtercamera. Voor een budgettelefoon leveren de beide camera’s goede prestaties. De scherpte van foto’s en video’s van de achtercamera is prima. De voorcamera presteert iets minder op het gebied van scherpte. Al met al biedt de J5 prima camera’s voor zijn prijs.

Samsung Galaxy J5: amoled wordt betaalbaar 20151104 124526 
Samsung Galaxy J5: amoled wordt betaalbaar 20151105 182241 
Samsung Galaxy J5: amoled wordt betaalbaar 20151102 125222 
Samsung Galaxy J5: amoled wordt betaalbaar 20151103 175133 
Samsung Galaxy J5: amoled wordt betaalbaar 20151105 124213 

https://www.youtube.com/watch?v=OlPCkzMu5ps

Samsung heeft met de Galaxy J5 bewezen dat het mogelijk is om een prima toestel met een amoledscherm te maken voor rond de €200. Naast het scherm is de verwisselbare accu van de telefoon erg goed. De bouwkwaliteit is saai maar wel functioneel. Met een 13-megapixel achtercamera en een 5-megapixel schieter met flitser voor het maken van selfies, kun je goede resultaten behalen.

Helaas bestaat de J5 niet volledig uit rozengeur en maneschijn. Zo heeft dit toestel niet de mogelijk om automatisch de helderheid van het scherm aan te passen, geen led voor het tonen van notificaties en slechts 8GB opslaggeheugen. Gelukkig is dit geheugen wel uitbreidbaar via een micro sd-kaartje.

Al met al is de Samsung Galaxy J5 het geld zeker waard wanneer je waardering hebt voor een helder scherm hebt of een voorcamera met een flitser wilt. Mogen deze bovenstaande functies je weinig uitmaken, dan is de Motorola Moto G 2015 een kijkje waard. Een andere optie is de Idol 3. Dit toestel heeft helaas geen amoledscherm maar biedt wel ruwweg dezelfde specificaties en heeft een lagere prijs. Voor €50 meer heeft OnePlus een optie genaamd de X. Dit toestel is bevat betere specificaties maar is ook moeilijk verkrijgbaar doordat je uitgenodigd moet worden om de telefoon te kopen.

Samsung Galaxy J5 design 
Samsung Galaxy J5 design 

https://www.youtube.com/watch?v=wbzVcekxHqo

Onze review score
Pluspunten
 • Amoled scherm
 • Grote en vervangbare accu
 • Flitser aan de voorkant
 • Goede prestaties
Minpunten
 • Geen notificatie-led
 • Geen sensor voor automatisch aanpassen schermhelderheid
 • 8GB opslaggeheugen

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters