Samsung Galaxy Mini 2

De Samsung Galaxy Mini 2 is een goedkope smartphone van de Koreaan die gekenmerkt wordt door zijn gekleurde achterkant. All About Phones zoekt in deze review uit wat het voordeel en nadeel is van deze smartphone tegenover de duurdere Ace 2.

Samsung Galaxy Mini 2 review hand

 

Samsung staat erom bekend dat het voor iedereen een alternatief wil kunnen aanbieden, ongeacht de prijs. De fabrikant heeft zich dan ook helemaal op het Android OS gestort en als we kijken naar dit type smartphones dan weet Samsung vanaf 79 euro tot 699 een smartphone aan te bieden. De fabrikant wil dus voor elke beurs een aanbod hebben en tegen de onderkant van deze markt vinden we de nieuwe Galaxy Mini 2. De telefoon zit net boven de Galaxy Y en Galaxy Pocket, maar is nog steeds erg goedkoop.

De Galaxy Mini 2 is een prepaid-smartphone van Samsung die op het moment van schrijven voor rond de 130 euro online te vinden is. Ook veel providers zoals Vodafone leveren dit toestel standaard uit de winkels en hun webshop. Onder de Galaxy Mini 2 vinden we dus nog de Galaxy Txt, Galaxy Y en de Galaxy Pocket. Er boven is de Galaxy Ace 2 te vinden. Dit toestel is vooral interessant voor mensen die graag een smartphone in hun broekzak hebben, maar er niet te veel voor willen betalen en toch een redelijk scherm op hun toestel willen hebben. In deze review nemen we de nieuwe Galaxy Mini 2 onder de loep.

Specificaties

Algemene gegevens
Merk Samsung
Type Galaxy Mini 2
Bestutringssysteem Android 2.3.6
Ontwerp
Afmetingen 109.4×58.6×11.6 mm
Gewicht 105 gram
Form-factor Slate
Kleuren Zwart
Scherm
Diagonaal 3.2″
Resolutie QVGA, 320×480 pixels
Touchscreen Ja
Energie, geheugen en chipset
Batterijcapaciteit 1300mAh
Geheugenkaart MicroSD
Kloksnelheid CPU 800MHz
3G Ja
Wi-Fi Ja
Multimedia
Camera 3.15MP
Autofocus Nee
Flitser Nee
FM Radio Ja, met RDS
Audiouitgang 3,5mm jack
Communicatiepoort MicroUSB
Extra’s
GPS Ja
Applicatiewinkel Google Play Store
Exchange Ja

De bouw van de Galaxy Mini 2 is redelijk en gezien zijn marktsegment niet verkeerd. De telefoon is in een opvallende gele kleur uitgevoerd, maar ook in minder spannende kleuren verkrijgbaar. Het scherm is redelijk.

Unboxing

Design

De Samsung Galaxy Mini 2 is zoals elk toestel van Samsung van plastic gebouwd. De telefoon voelt aardig aan in de handen, maar niet erg solide. De achterkant van het toestel is in het geel uitgedost en deze kan van een andere kleur worden voorzien aangezien Samsung de covers los verkoopt. Het toestel heeft aan de voorkant het 3.2-inch scherm zitten en onder het scherm vinden we een enkele grote knop voor multitasking en om terug te keren naar het startscherm. Naast deze knop zitten nog twee touch-knoppen, die prima werken overigens, voor meer opties en om een menu’tje terug te gaan.

De bouwkwaliteit is redelijk te noemen en het is fijn dat de voorkant nagenoeg vlak is. Het zilveren plastic randje rondom het scherm steekt wel licht op maar dit is niet hinderlijk. Wel loopt het randje aan de onderkant van het toestel een beetje stijl af waardoor er een beetje een scherp randje ontstaat. Desondanks voelt hij stevig genoeg aan om een jaartje of wat mee te gaan met dagelijks gebruik.

Samsung Galaxy Mini 2 review front

 

Samsung Galaxy Mini 2 review top

 

Samsung Galaxy Mini 2 review bottom

 

Qua aansluitpoorten is de Galaxy mini 2 schaars bedeeld. Het toestel heeft er slechts twee, als je de microSD-kaart niet mee rekent. Zo is er aan de bovenkant de 3.mm headphonejack te vinden. Aan de onderkant vinden we de micro-usb ingang. Deze wordt gebruikt om het toestel te laden en om het toestel te verbinden met de computer.

Samsung Galaxy Mini 2 review back

 

Samsung Galaxy Mini 2 review back top

 

Samsung Galaxy Mini 2 review back bottom

 

Samsung Galaxy Mini 2 review bottom

 

Samsung Galaxy Mini 2 review right

 

Samsung Galaxy Mini 2 review top

 

Samsung Galaxy Mini 2 review left

 

Scherm

Het toestel heeft een 3.2-inch scherm en is daarmee een fractie groter dan die van de Galaxy Pocket. Het scherm zelf is van redelijk kwaliteit, maar heeft wel veel last van reflecties. Daarnaast kan het scherm niet zo helder waardoor het soms goed kijken is om alles goed te zien. Het formaat van het scherm is wel goed te noemen als je kijkt naar het formaat van het toestel. Enige pixelvorming is wel waar te nemen op het scherm.

Samsung Galaxy Mini 2 review scherm

 

Toetsen

Samsung Galaxy Mini 2 toetsenbord

Het scherm van de Galaxy Mini 2 is niet erg groot en daarmee is ook het toetsenbord aan de kleine kant. En dat merk je goed tijdens het typen: het is gewoon allemaal een beetje een gepriegel. Met toetsen en de punt en komma op het ene bordje, en de rest van de leestekens op een ander toetsenbordje zit het toetsenbord in principe niet verkeerd in elkaar, maar door de kleine knoppen en niet perfecte precisie van het scherm mis je gewoon geregeld een knop.

Redder in nood hier is Swype. De telefoon komt standaard met de tekstinvoermethode uit de fabriek en doordat je bij Swype niet helemaal precies elke knop hoeft te raken, gaat typen daarmee wel goed. Het enige nadeel is dat het typen van een wachtwoord, rare gebruikersnaam of ander onbekend woord met Swype niet zo makkelijk is. En Swype vraagt de nodige gewenning, iets dat niet iedereen kan waarderen.

Batterij

Intensief gebruik1 Normaal gebruik2 Beperkt gebruik
Accutijd (dagen) ~1 ~2,5 ~4
Batterij Samsung
Capaciteit 1300mAh
Techniek Lithium Ion
1Hele dag online (mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s

Samsung heeft haar eigen TouchWiz-interface wederom op deze kleine rakker weten te zetten. Het toestel loopt uiteraard op Android 2.3 en hier en daar heeft Samsung een paar widgets en apps toegevoegd.

Interface

Samsung Galaxy Mini 2 homescreen

De interface van de Galaxy Mini 2 is niets verander ten opzichte van andere Samsung’s. De basis bestaat uit een aantal homescreens waar je widgets en snelkoppelingen kunt toevoegen. Daarvoor is een redelijk klein aantal widgets aanwezig, dat je kunt uitbreiden via de Google Play Store.

Het menu van de telefoon is zoals we dat van Samsung kennen opgedeeld in meerdere pagina’s en je kunt er naar de zijkant doorheen scrollen. Elke pagina bestaat uit twaalf items en die zijn helemaal zelf in te delen. Standaard is er een redelijk random volgorde, waarbij alle apps die je download achteraan komen.

Multitasken kan middels een taakbeheerder die Samsung in Android heeft gebouwd waar je alle open programma’s kunt zien en managen. Daarnaast is het het snelmenu van Android, waar de 6 laatstgebruikte programma’s staan. Eventuele meldingen komen binnen via de notificatiebalk, die je kunt uittrekken voor meer info.

Samsung Galaxy Mini 2 menu

 

Samsung Galaxy Mini 2 multitasking

 

Samsung Galaxy Mini 2 mutlitasking 2

 

Prestaties

Samsung Galaxy Mini 2 prestaties

Dit toestel heeft een processor die geklokt is op 800MHz. Dat is prima te noemen als je naar de prijs kijkt. Iets als Angry Birds spelen kun je met enige moeite doen en door de interface bladeren gaat probleemloos. Apps zullen niet snel openen maar werken over het algemeen wel prima.

Samsung heeft in de Mini 2 een eigen taakbeheerder ingebouwd naast de standaard multitaskingopties van Android. Door de homeknop ingedrukt te houden kom je bij de laatst gebruikte programma’s. Hier is ook een knop naar het taakbeheer te vinden, waar je ook daadwerkelijk kunt zien welke apps open staan. Natuurlijk is het ook mogelijk om er applicaties direct te sluiten en ook kun je zien hoeveel RAM er gebruikt wordt op dat moment.

Messaging-applicaties en dergelijken geven meldingen via het notificatiecentrum, dat je kunt uitklappen door de statusbalk bovenaan het scherm naar beneden te ‘trekken’. Hier komen bijvoorbeeld ook downloads uit de Play Store te staan. Een toevoeging van Samsung is dat je ook je muziek via dit menu kunt bedienen en er zijn ook toetsen om je verbindingen te beheren.

Foto

Met zijn 3.2-megapixelcamera is de Galaxy Mini 2 geen hoogvlieger. Ook hier weer geld dat je rekening moet houden met de prijs van het toestel. Als we dit in ogenschouw nemen kunnen we stellen dat de camera redelijk is en qua kwaliteit gemiddeld is met andere telefoons uit deze sector.

De interface is wel redelijk goed, met een aantal snelkoppelingen rond het sluiterscherm en een extra menu voor overige instellingen. Een cameraknop is helaas niet aanwezig, maar zeker gezien het gebrek aan autofocus is dat niet echt een probleem. De sluiterknop op het scherm werkt immers ook gewoon.

De galerij van de telefoon is de standaard Android-galerij, die an sich niet speciaal is, maar voor een telefoon van dit kaliber toch niet slecht. Je kunt via de galerij makkelijk foto’s via sociale netwerken delen en mocht je een Picasa-account hebben dan komen je foto’s daarvan ook standaard in je galerij terecht.

Samsung Galaxy Mini 2 camerasample

 

Samsung Galaxy Mini 2 camerasample

 

Samsung Galaxy Mini 2 camerasample

 

Video

Samsung Galaxy Mini 2 gallerij

Video’s afspelen gaat in mp4- of 3gp-formaat, met een resolutie tot VGA. In een loos momentje even een filmpje kijken of iets aan je vrienden laten zien kan dus met het toestel, maar een goede videospeler zul je er niet aan hebben. YouTube is natuurlijk toegankelijk via het toestel. Dat is gewoon de standaard Android-applicatie, die veel mogelijkheden heeft. Los van dat hij niet supersnel is op het toestel, werkt die wel goed.

De video-opnames zien er niet al te best uit, net als de camera. De kwaliteit is slecht te noemen en redelijk pixelig. Daarnaast moet je niet al te snel met het toestel bewegen omdat je dan vegen in het beeld krijgt. Ook het automatisch verwerken van veel of weinig licht gaat het toestel niet goed af. We kunnen dan ook niet aanraden om dit toestel te kopen om de camera.

Muziek

Samsung Galaxy Mini 2 muziek

De Galaxy Mini 2 heeft een standaard muziekspeler en FM-radio. Die bieden weinig spannende opties, maar hebben wel een prima interface waardoor het goed werkt. Alleen komt hier opnieuw het eerder beschreven probleem met de geheugenkaart naar voren. Om de FM-radio te gebruiken moet je wel een headset kopen, die wordt niet meegeleverd en is noodzakelijk als antenne voor de radio.

De muziekkwaliteit is niet slecht. De speakers zijn niet zo denderend, maar als je en goede headset koopt en in het toestel steekt dan kun je er prima muziek mee luisteren. Het is niet top of the bill, maar ook niet heel slecht.

Applicaties

Alle standaardapplicaties kun je vinden op de Galaxy Mini 2. En dat is an sich al een groot voordeel voor een telefoon van maar €130 in een prepaidpakket. Heel gebruiksvriendelijk is het niet op een schermdiameter van 3.2″, maar je kunt wel gewoon met het toestel navigeren, office-bestanden bekijken en je agenda bijhouden. En alle andere dingen die we van Androidtelefoons gewend zijn. Voor €130 is dat in onze ogen een prestatie op zich.

De Google Play Store ligt aan je voeten met dit toestel, hoewel niet alle applicaties werken. Vooral wat geavanceerdere apps of games zijn vaak niet geoptimaliseerd voor een scherm met QVGA-resolutie, waardoor de mini 2 ze niets draait. Ook zware games gaan niet lukken op dit toestel.

Browsen is ook mogelijk, hoewel daarvoor hetzelfde geldt als voor de applicaties. Het is niet echt prettig op zo’n klein schermpje. Je kunt wel de tekst passend maken waardoor puur lezen nog redelijk lukt. Maar pagina’s met veel grafische elementen zijn wat minder goed te gebruiken op het toestel. Ingesloten filmpjes doen het niet altijd, maar vaak wel, zij het wat traag.

Uiteraard draait WhatsApp ook probleemloos op dit toestel en dat is iets wat vooral de jongeren belangrijk vinden. De Galaxy Mini 2 is dan ook een prima smartphone om mee te Facebook, Twitteren en te WhatsAppen.

Samsung Galaxy Mini 2 apps

 

Samsung Galaxy Mini 2 apps

 

Samsung Galaxy Mini 2 apps

 

Samsung Galaxy Mini 2 apps

 

Telefoon

Samsung Galaxy Mini 2 telefoon

De Galaxy Mini 2 heeft een telefoonapplicatie die naast een toetsenbordje ook meteen je logboek en je favoriete contacten omvat. Verder is er een knop naar alle contacten aanwezig. Bellen gaat verder prima op het toestel, inclusief de ontvangst en de gesprekskwaliteit.

De berichtenapplicatie van de telefoon is niets bijzonders. Je kunt berichtjes typen via het toetsenbordje van de telefoon in een handige chatweergave. In het overzichtscherm staat gewoon een overzicht van al je conversaties, wat dus lekker overzichtelijk blijft omdat je berichten per contact gegroepeerd zijn.

Mailen gaat ook prima, zeker als je dat met Gmail doet. Die service heeft namelijk een eigen applicatie die door Google gebouwd is en dus nagenoeg perfect werkt. De gewone mailapplicatie is ook goed, alleen biedt net wat minder opties en net wat minder naadloze integratie met je webmail. Exchange wordt gewoon ondersteund, net als de meeste andere mailservices. Overigens blijft het wel wat priegelen op het toestel.

De Samsung Galaxy Mini 2 is een erg interessant toestel dat net wat meerwaarde biedt over zijn kleinere broertje de Galaxy Pocket.

Samsung Galaxy Mini 2 review black 
Samsung Galaxy Mini 2 review black 2 

Het toestel is scherp geprijsd, heeft wat groter touchscreen mee gekregen waardoor er meer ruimte is voor de apps op het scherm en wordt ook nog eens in een leuk kleurtje geleverd. Het is dan ook een ideaal toestel voor de beginner die graag een smartphone wil hebben. De prijs/kwaliteit verhouding van de Mini 2 is gewoon erg goed en zal dan ook veel jongeren aanspreken.

In vergelijking met een Galaxy Pocket krijg je met de Mini 2 een groter scherm met een hogere resolutie wat een wereld van verschil is. Apps hebben meer ruimte op het scherm en typen is prettiger. Zo draait het toestel de meeste apps gewoon normaal en ook als je van WhatsAppen houdt dan zul je een prima toestel hebben aan deze Mini 2.

Mocht je veel de camera gaan gebruiken dan zul je relatief weinig aan het toestel hebben. De camera-kwaliteit stelt nog steeds flink teleur in dit prijssegment en dat is bij deze Mini 2 dus niet anders. Ook de bouwkwaliteit is met haar plastic niet hoogstaand en als je hem te vaak laat vallen dan zal hij dat niet kunnen waarderen.

Desondanks kunnen we zeggen dat de Galaxy Mini 2 een prima instap smartphone is die meer dan voldoende waar voor je geld biedt. Wij prefereren dan ook dit toestel tegenover de Galaxy Pocket. Daarbij moet ook rekening gehouden worden met het feit dat deze telefoon op termijn over Android 4.1 op zal gaan beschikken.

Concurrentie

De Samsung Galaxy Mini 2 heeft een paar concurrenten als je naar het prijspijl tussen de 120 en 160 euro kijkt. Allereerst is er de Sony Xperia tipo. Dit toestel kost momenteel evenveel als de Mini 2 met zijn 130 euro prijslabel. De Xperia tipo heeft nagenoeg de zelfde specificaties. Zo is het scherm even groot, heeft hij de zelfde camera en de zelfde processor met iets meer ram. Het design van tipo is wel wat beter in onze optiek en daarnaast is de interface wat meer toegespitst op het kleinere scherm van het toestel.

Een ander toestel dat wel iets duurder is, is de Lumia 610 van Nokia. Dit toestel kwam uit onze test al erg positief naar buiten door zijn goede prijs/kwaliteit verhouding. Het verschil is met de Galaxy Mini 2 maar 30 euro en voor die 30 euro heb je een toestel dat fors beter is. Hij heeft een groter scherm, loopt op het fijne Windows Phone 7 OS en heeft daarnaast een 720p camera. Het toestel heeft daarnaast ook nog eens een erg goede bouw waardoor het zeker de moeite waard is om die 30 euro extra neer te leggen voor het toestel.

Een ander toestel waarmee de Galaxy Mini 2 moet concurreren is de HTC Wildfire S. Dit 1 jaar oude toestel kan nog prima zijn mannetje staan tegenover de Galaxy Mini 2, zo bleek al eerder uit onze test. De telefoon heeft een goede interface, goede bouw en prima camera. Hij zal alleen geen Android 4.1 mee gaan krijgen waardoor de Galaxy Mini 2 het betere alternatief blijft.

Lumia 610 hoofdfoto 
HTC Wildfire S hoofdfoto 
Sony Xperia tipo dual 
Onze review score
Pluspunten
  • Prima prijs/kwaliteit verhouding
  • Scherm is groot genoeg voor de meeste apps
  • Batterij gaat lang genoeg mee
  • Krijgt update naar Android 4.1
  • Draait prima apps zoals WhatsApp
Minpunten
  • Niet al te snel in gebruik
  • Schermkwaliteit is niet top
  • Bouwkwaliteit laat te wensen over
  • Camera kwaliteit is laag

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters