Samsung Galaxy Note 10.1

De Samsung Galaxy Note 10.1 is het vlaggenschip van Samsung voor wat betreft tablets voor de rest van dit jaar. De vraag is of deze opnieuw ontworpen tablet zijn mannetje kan staan in het tablet-geweld van 2012.

Samsung Galaxy Note 10.1 review hand

 

De Samsung Galaxy Note 10.1 is een bijzondere tablet die Samsung heeft geproduceerd. En dat is niet eens zo door de eigenschappen van de tablet zelf, maar vooral door de manier waarop de fabrikant de tablet aankondigde en in de markt gezet heeft. Dit ging namelijk net als bij de Galaxy Tab 10.1 door het ontwerp lastminute nog aan te passen om meer weerstand tegen de concurrentie te bieden.

Deze mooie voorgeschiedenis van de Galaxy Note 10.1 begon uiteraard op het Mobile World Congress, afgelopen februari in Barcelona. Tijdens een grootste persconferentie werd de wereld niet verblijdt met een nieuwe Galaxy S III, maar met een nieuwe telg uit de Note-familie, de Galaxy Note 10.1. De tablet werd toen aangekondigd met een dualcore-processor, 1GB aan RAM en daarnaast kon het pennetje van de tablet niet in de tablet zelf opgeborgen worden. Dit kwam samsung op wat kritiek te staan en de algemene indruk van de tablet was niet bepaald bijzonder.

In de maanden die hierop volgden ontstond een waar mysterie rondom de nieuwe tablet van Samsung. De fabrikant zelf had inderdaad vanaf moment een al aangegeven dat de Note 10.1 pas vanaf de zomer beschikbaar zou moeten zijn, maar in de tussentijd wilde Samsung helemaal niets loslaten over de tablet.

Inmiddels weten we waardoor dit komt aangezien Samsung in drie maanden tijd de specificaties van de tablet fors heeft verbeterd. Zo is de Galaxy Note 10.1 voorzien van de Exynos 4412 quadcore-processor, 2GB aan ram en is daarnaast een gleufje in de body gemaakt voor het bijbehorende pennetje. Ook is het materiaal wat verbeterd en is ook de vorm verder aangepast. Daarnaast draait Android 4.0 gelijk al op deze nieuwe tablet waardoor hij goed mee kan komen met zijn concurrenten.

Samsung Galaxy Note 10.1 Front

 

Samsung Galaxy Note 10.1

 

Samsung Galaxy Note 10.1 Close

 

Aangezien de Galaxy Note 10.1 met Wi-Fi en 16GB intern geheugen een adviesprijs van 479 euro heeft mee gekregen, positioneert Samsung deze tablet gelijk in het high-end segment. Dat betekent ook dat deze nieuwe tablet met de Asus Transformer Prime, Acer Iconia Tab A510 en de Apple iPad 3 moet gaan concurreren. Vooral aan deze laatste lijkt Samsung een pittige kluif te gaan hebben, net als alle andere Android-fabrikanten.

Als we kijken naar de verschillen tussen de iPad 3 en de Galaxy Note 10.1 dan is gelijk het eerste minpuntje voor de Note. Ondanks dat Samsung veel onderdelen van een upgrade heeft voorzien, heeft het niet gemeend dat het scherm ook wel een update kon gebruiken. Dit heeft als gevolg dat een scherm van Samsung met een resolutie van 1280×800 pixels in de Note 10.1 te vinden is, daar waar de iPad 3 over een resolutie van 2048×1536 pixels beschikt.

Wel heeft de Note een voorsprong als het gaat om het RAM-geheugen, de processor en uiteraard de meegeleverde S Pen waarmee je erg goed zou moeten kunnen tekenen. All About Phones neemt de proef op de som en onderzoekt waarom je juist wel, of juist niet deze nieuwe tablet van Samsung dient aan te schaffen.

Algemene gegevens
Merk Samsung
Type Galaxy Note 10.1
Besturingssysteem Android 4.0.4
Aangekondigde updates Geen
Updatezekerheid Hoog
Ontwerp
Afmetingen 262 x 180 x 8.9 mm
Gewicht 600 gram
Form-factor Slate
Behuizing Plastic
Kleuren Wit, zwat
Scherm
Diagonaal 10.1″
Type LCD
Verbeteringen Geen
Resolutie 720p HD, 1280×800 pixels
3D Nee
Processor en Geheugen
Chipset Exynos 4412
CPU 1,4GHz quadcore ARM Cortex A9
GPU Mali 400GP
RAM 2GB
Meegeleverd geheugen 16GB/32GB/64GB
Energie
Accu Ingebouwd
Accucapaciteit 7000mAh
Verbindingen
3G Ja
LTE Nee
Bluetooth Bluetooth 4.0
Wi-Fi a/b/g/n
DLNA Ja
Wi-Fi hotspot Ja
NFC Nee
Verbindingspoorten
Netwerkkaartslot microSIM
Geheugenkaartslot MicroSD
Communicatiepoort MicroUSB
Audiouitgang 3,5mm jack
TV-uit Via MHL
Multimedia
Primaire camera 5MP
Secundaire camera 2MP
Autofocus Ja
Flitser Led
Videocamera 720p@30fps
FM Radio Nee
Locatieservices
GPS Ja
Digitaal kompas Ja
Kaarten Google Maps
Navigatie Google Maps Navigation
Internetservices
Applicatiewinkel Google Play Store
Muziekwinkel Samsung Music
Exchange Ja

De Samsung Galaxy Note 10.1 beschikt over een 7000mAh sterke batterij. De batterij zou in de praktijk aardig lang mee moeten gaan.

Unboxing

Voordat we naar de batterij van het toestel kijken, nemen we eerst de inhoud van de doos onder de loep. De Galaxy Note 10.1 wordt redelijk magertjes geleverd voor een relatief dure tablet. Zo is in de doos alleen een headset, oplader en een datakabel te vinden. Wat wel nieuw is, is dat Samsung extra puntjes mee levert voor de bijgeleverde S Pen. Door het puntje te veranderen kan de druk van het puntje aangepast worden, en dat is wel een leuke toevoeging.

Of mensen dit in de praktijk echter veel gaan gebruiken, is nog mar de vraag.

Batterij

Intensief gebruik1 Normaal gebruik2 Beperkt gebruik
Accutijd (dagen) ~1 ~2 ~4
Batterij Samsung
Capaciteit 7000mAh
Techniek Lithium Ion
1Hele dag online (mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s

Design is tegenwoordig alles en Samsung heeft dan ook extra aandacht besteed aan het design van de Galaxy Note 10.1 en de bouw.

Samsung Galaxy Note 10.1 review spen

De Samsung Galaxy Note 10.1 is net als zijn voorganger, de Galaxy Tab 10.1, van top tot teen gemaakt van plastic. Desondanks voelt de bouw wel wat beter dan bij zijn voorganger. Dit komt door de afwerking en het heeft er dan ook alle schijn van dat Google wat beter zijn best heeft gedaan op deze nieuwe tablet. Daar waar je bij de Galaxy Tab 10.1 als makkelijk de tablet een beetje kon wringen als je wat kracht zet, is dat bij de nieuwe Note 10.1 niet meer het geval.

Een andere belangrijke verbetering bij de Note 10.1 is dat alle panelen, hoekjes en kiertjes nu naadloos op elkaar aansluiten waardoor de tablet er een stuk stevig uit ziet en aanvoelt. Zo kun je nu niet meer het plastic randje voor het scherm weg pielen door je nagel er tussen te zetten, iets dat bij de voorganger wel mogelijk was en zelfs al uit zich zelf gebeurde.

Samsung heeft haar S Pen tevens netjes weten weg te werken aan de onderkant van de tablet. Hierdoor zit hij niet in de weg als je hem niet gebruikt en daarnaast zal hij ook niet zomaar uit zijn omgeving vallen als je een beetje tekeer gaat met je tablet.

Als we naar de voorkant van de Galaxy Note 10.1 kijken dan is het eerste wat ons opvalt het nieuwe zilverenrandje dat om het scherm te vinden is. Dit randje heeft Samsung toegevoegd als gevolg van de patentstrijd met Apple. Dankzij dit randje lijkt het toestel plots niet meer op die van de iPad en kan Samsung haar tablet zonder zorgen aan de man brengen.

In het randje zelf zitten ook de speakers verwerkt die dus naar de voorkant wijzen, in plaats van naar de achterkant. Dit is nieuw en qua audio is de tablet dan ook erg goed te noemen. Het iets dikkere randje houdt ook prima vast zodat je de grote 10.1-inch tablet prima kunt beetpakken. Uiteraard vinden we aan de voorkant ook het grote scherm, waarop we in het volgend hoofdstuk terug zullen komen. Daarnaast zit aan de bovenkant nog een sensor en de frontcamera die een 2-megapixelsensor heeft.

Samsung Galaxy Note 10.1 review front

 

Samsung Galaxy Note 10.1 review front side

 

Samsung Galaxy Note 10.1 review front bottom

 

Samsung Galaxy Note 10.1 review front top

 

Samsung Galaxy Note 10.1 review front side right

 

De achterkant van de Galaxy Note 10.1 lijkt als twee druppels water op die van zijn voorganger. De achterkant van de tablet lijkt moeiteloos over te lopen vanuit de randen en de voorkant. Het geheel dat om het scherm zit, inclusief dus de achterkant, lijkt een enkel geheel te zijn en is daardoor erg stevig. Aan de achterkant vinden we dus de witte backplate die rondom netjes afgewerkt is en een beetje te pas afloopt in de randen die tevens rond zijn.

Bovenaan de achterkant vinden we de camera en een led-flitser voor foto’s in het donker. De camera is netjes weggewerkt in het zilveren gedeelte dat nog uit de rand komt. De rest van de achterzijde is een enkel vlak dat erg glimt, maar gelukkig geen vingerafdrukken laat zien door de witte achterzijde. Het geheel houdt lekker vast en omdat het plastic is, heb je er goede grip op met je handen. Ook is de tablet zo dun dat je er met je handen goed omheen kunt.

Samsung Galaxy Note 10.1 review back

 

Samsung Galaxy Note 10.1 review camera

 

Samsung Galaxy Note 10.1 review pen

 

De zijkanten van deze tablet geven weinig prijs, maar de onderkant en de bovenkant des te meer. Aan de bovenkant van de tablet vinden we een aantal zaken. Allereerst is er de aan/uit-knop die tevens fungeert als de stand-by knop. Daarnaast vinden we de volume-toets die opgedeeld is in twee delen voor harder en zachter. Verder naar de zijkant toe vinden we nog een 3.5mm headphone jack en daarnaast de simslot die beschermd wordt door een klepje. Het klepje is netjes afgewerkt aangezien het de ronding van de randen volgt en zo opgaat in de body. Daarnaast is er een kleine opening gemaakt voor een nagel zodat hij makkelijk te openen is. In de tablet gaat een normale simkaart, terwijl de iPad 3 bijvoorbeeld een micro-sim nodig heeft. Verder vinden we in het midden aan de bovenkant de infraroodpoort omdat deze tablet ook als afstandsbediening kan dienen voor Samsung-televisies.

Aan de onderkant van de tablet vinden we enkel de usb-aansluiting die tevens als voeding dient. De aansluiting kennen we van de eerste Galaxy Tab en van de 10.1. Het is Samsung’s eigen aansluiting die zo groot is omdat het anders te lang duurt om de batterij vol te laden. Terwijl smartphones van Samsung een micro-usb aansluiting hebben om opgeladen te worden, heeft de Galaxy Note 10.1 bijna een 6x zo grote batterij waardoor de laadtijd eveneens veel langer zou gaan duren. Nadeel hiervan is dat je wel opnieuw accessoires dient aan te schaffen van Samsung mocht je hem op meerdere plekken willen laden of aansluiten.

Samsung Galaxy Note 10.1 review bottom

 

Samsung Galaxy Note 10.1 review top

 

Samsung Galaxy Note 10.1 review

 

Samsung Galaxy Note 10.1 review left

 

Het scherm van de Galaxy Note 10.1 is er amper op vooruit gegaan. Wel heeft Samsung het toetsenbord flink weten te verbeteren.

Scherm

De Samsung Galaxy Note 10.1 is inmiddels de derde tablet van Samsung met een 10-inch aanraakscherm. Het capacitieve TFT-scherm heeft een maximale resolutie van 1280 x 800 pixels met een 16:9 beeldverhouding. De beeldkwaliteit is naar behoren en een marginale verbetering ten opzichte van de 10-inch Galaxy Tab. Vergeleken met de Galaxy Tab 10.1 is de helderheid er wat op vooruit gegaan en ook de kleurverzadiging iets beter. Je kunt nu ook zelf instellen hoe verzadigd het beeld moet zijn.

Het is een minpunt dat Samsung gemeend heeft dat het scherm niet verbeterd hoefde te worden. Wij zijn toch van mening dat een dergelijk high-end tablet een hogere PPI had kunnen mee krijgen met veel meer pixels. Pixelvorming, voor naast een iPad 3, is dan ook goed te zien op de Galaxy Note 10.1. Vooral als je bijvoorbeeld de het toetsenbord naar boven haar dan komen de letters erg pixelig over. Een gemiste kans dus.

De aanraakgevoeligheid van het scherm is goed te noemen. Bediening verloopt moeiteloos en het selecteren van de diverse iconen en links in de Android 4.0-gebruikersinterface vraagt om weinig gewenning. Ook heeft Samsung zijn eigen TouchWiz UI er op gezet die een paar handige widgets heeft en applicaties. Daarnaast is het menu ook aangepast waardoor het nog gebruikersvriendelijker is geworden. Het afspelen van 1080p-videos in YouTube of vanaf het geheugen in de tablet op het volledige scherm gaat zonder meer vloeiend.

Samsung Galaxy Note 10.1 review scren

 

Toetsen

Samsung heeft deze keer slechts een enkel toetsenbord toegevoegd aan haar tablet, en dit is dan ook haar eigen toetsenbord. Dit Samsung-toetsenbord, waarin de Swypevariant in is gebouwd, vinden we zelf gelukkig ook het prettigst in gebruik. De twee lijken dan ook erg veel op elkaar. Ze hebben erg grote toetsen met veel ruimte er tussen, ze zijn overzichtelijk en werken goed. Swypen op het apparaat zelf kan prima doordat het gewicht van de tablet zo laag is dat je hem met een hand kunt vasthouden. Hierdoor kun je met je andere vinger Swypen en dat werkt uitstekend.

Het enige wat nog mist is het duimtoetsenbord uit Windows 8 en iOS 5. De kans is echter groot dat ook een dergelijke variant binnenkort in de Android Market te vinden zal zijn.

Samsung Galaxy Note 10.1 review toetsenbord

 

Samsung Galaxy Note 10.1 review toetsenbord instellingen

 

Samsung heeft haar TouchWiz-interface op een paar kleine punten aangepast. Voor de rest zien we gewoon veel terug van Android 4.0.

Lockscreen

Het eerste wat Samsung heeft aangepast is het lockscherm. Het lockscherm is geleend van de Samsung Gaalxy S III. Je hoeft nu nog maar alleen over het scherm heen te vegen om het toestel vrij te geven voor gebruiker. Een andere handige functie die Samsung heeft toegevoegd aan dit scherm is de mogelijkheid om vier shortcuts toe te voegen.

Het instellen van deze shortcuts is wel een beetje lastig te vinden aangezien dit diep in het instellingenmenu verborgen zit. Aldaar kun je op een klein tabje onder beveiliging klikken om vervolgens de apps te definiëren. Door vervolgens over het icoontje in het lockscherm te vegen opent de app automatisch en wordt het scherm als gevolg daarvan vrijgegeven.

Samsung Galaxy Note 10.1 review locksreen

 

Samsung Galaxy Note 10.1 review lockscreen

 

Samsung Galaxy Note 10.1 review lockscreen

 

Homescreen

Het beginscherm bestaat uit vijf verschillende tabbladen die kunnen worden gevuld met bestanden, links, apps en widgets. De 3D-achtige animatie ziet er spectaculairder uit maar is niet echt nuttig. Deze animatie heef Samsung overigens niet zelf ingebracht, maar is een feature van Android 3.1.

De indeling van de gebruikersinterface is uitgebreider dan iOS, waardoor het lastiger is je weg te vinden. Via drie kleine knoppen links onderin het beeld bedien je een groot gedeelte van de interface. Je kunt een stap teruggaan in een programma, terugkeren naar het beginscherm of een overzicht opvragen van actieve applicaties. Samsung heeft ook nog een screenshot-knop toegevoegd en een ‘pijltje’ die extra applicaties in elke menu naar boven haalt. Daar vinden we standaard de taskmanager, kalander, memo, rekenmachine en de muziekspeler. Dit is onderdeel van het toegevoegde TouchWiz UI.

In de onderste taakbalk worden de tijd, de ontvangststerkte, de batterijstatus en diverse notificaties van een groot aantal applicaties getoond. Je kunt de notificaties handmatig wissen of indien gewenst in een later stadium opvragen. Nieuw is dat in de notificatiebalk nu ook een paar shortcuts zijn gemaakt om verschillende zaken aan en uit te zetten, zoals wifi, gps en rotatie. Dit is onderdeel van het TouchWiz UI dat Samsung aan de tablet heeft toegevoegd.

In het bovenste gedeelte van het scherm kan men direct de zoekfunctie opvragen. Twee opties zijn standaard aanwezig; spraakgestuurd zoeken of de zoekopdracht intikken. Via de apps-knop open je de volledige lijst met geïnstalleerde applicaties. De plus-toets geeft je de optie om nieuwe widgets en links toe te voegen aan het beginscherm. Samsung heeft zelf een aantal handige tablet-widgets toegevoegd voor het weer, de tijd, e-mail, kalander en de taskmanager. Deze widgets zijn niet standaard in Android te vinden en vormen een prettige verbetering die goed werkt.

Samsung Galaxy Note 10.1 review homescreen

 

Samsung Galaxy Note 10.1 review homescreen

 

Samsung Galaxy Note 10.1 review homescreen

 

Samsung Galaxy Note 10.1 review homescreen

 

Menu

Het menu zelf is die van Android 4.0. Deze ziet er overzichtelijk uit en is opgedeeld in drie tabbladen; het normale menu, het widgetmenu, het de laatst gedownloade apps. Er is hier verder weinig spannends aan te noemen, behalve de twee tabjes rechtsbovenin. Hieronder vinden we een paar extra opties zoals de Google Play Store, het aanpassen van de icoontjes, hoe je het scherm wilt laten weergeven en de optie om apps te delen en te verbergen.

Samsung Galaxy Note 10.1 review menu

 

Samsung Galaxy Note 10.1 review menu

 

Samsung Galaxy Note 10.1 review menu

 

Samsung Galaxy Note 10.1 review menu

 

Instellingen

Het instellingenmenu zijn aan de linkerkant lijsten en als je op een item tikt dan opent zich daar rechtsvan de optie voor dat tabje. Het menu zelf is best overzichtelijk te noemen, maar wat wel even wennen is, is dat achter elke knop ook nog een menu zit. Daar waar iedereen denk dat je een knop alleen kunt indrukken en uitdrukken heeft Samsung daar een andere gedachte over. Hierdoor kan het best lastig zijn om een instelling te vinden, aangezien nergens aangegeven wordt dat je ook op het balkje zelf kunt tikken en niet alleen op de knop.

Samsung Galaxy Note 10.1 review instellingen

 

Samsung Galaxy Note 10.1 instellingen

 

Samsung Galaxy Note 10.1 review instellingen

 

Samsung Galaxy Note 10.1 review instellingen

 

Multitasking

Het aantal actieve applicaties dat wordt weergegeven als je het derde icoontje was vroeger altijd afhankelijk van de beeldschermmodus. Inmiddels is dat dankzij de Android 4.0-update niet meer zo. Je kunt nu onbeperkt scrollen in het aantal applicaties dat je open hebt staan. Een applicatie definitief afsluiten doe je door hem simpelweg uit deze lijst te vegen. Wil je een applicatie openen dan scroll je rustig door deze lijst heen en tik je op het live voorbeeldje om hem te openen.

Samsung Galaxy Note 10.1 review multitasking

 

Samsung Galaxy Note 10.1 review multitasking

 

Prestaties

De Samsung Galaxy Tab 10.1 liep nog niet helemaal soepel bij ons. Dat is gelukkig al een stuk minder het geval met de Galaxy Note 10.1. Dit komt gedeeltelijk door de Android 4.0-update en gedeeltelijk door de quadcore-processor en de 2GB aan ram die tablets met Android erop blijkbaar nodig hebben. Desondanks voelt de tablet van tijd tot tijd stroperig aan en dat is iets waar niet alleen Samsung-tablets last van lijken te hebben, maar andere Android-tablets ook. Dit is vooral in de menu’s te zien en niet zo zeer in de apps. Browser met Chrome gaat het apparaat prima af, maar met de standaard browser loopt het allemaal wat minder soepel. Ook de animaties in menu’s zijn niet altijd even vlot.

Het wisselen tussen het beginscherm en de diverse programmavensters verloopt vlot, als je niet al te veel actieve widgets hebt open staan. Hoe meer programma’s actief zijn, des te meer moeite heeft het apparaat met het afhandelen van intensieve taken. Desondanks is de tablet wel een stuk prettiger in gebruik dan zijn voorganger en zijn over het algemeen de prestaties goed te noemen. Je moet alleen er wel actief voor zorgen dat je wat apps afsluit als je een zware app open wilt gaan gooien.

In de benchmarks scoort de tablet gemiddeld, niet bijzonder goed en ook niet slecht. De prestaties zijn over het algemeen goed, maar soms sluipt er dus een kleine vertraging in.

Samsung Galaxy Note 10.1 review prestaties

 

De Galaxy Note 10.1 heeft ook een camera mee gekregen om foto’s en video’s mee te schieten. Of je daar ook nog wat aan hebt, is nog maar de vraag.

Foto

De 5-megapixelcamera van de Galaxy Note 10.1 is niet zo best. Ondanks dat wij van mening zijn dat een tablet niet gemaakt is om mee te filmen en foto’s mee te nemen, is het wel handig om wat energie te steken in een goede lens als je hem dan toch op een tablet wilt zetten. Samsung heeft ervoor gekozen om dit niet te doen en dat is jammer.

Foto’s zijn wat dof en niet heel scherp, en dat is zonde. De kleuren zijn wat inspiratieloos en als je een foto met flits maakt, wordt dat alleen maar erger. Het apparaat haalt het niet bij sommige telefoons, maar dat is geen probleem aangezien een tablet ook veel minder geschikt is om mee te fotograferen door zijn grote formaat.

De galerij van de Galaxy Note 10.1 is ook aangepast door Samsung en is redelijk sober opgezet. Zo worden alle mappen weergegeven met de eerste foto uit de map en is er een zwarte achtergrond te zien. Elke foto kan gedeeld worden door hem te selecteren en ook meerdere foto’s kunnen geselecteerd worden. Verder kunnen foto’s gefilterd worden op verschillende aspecten zoals datum en naam.

Samsung Galaxy Note 10.1 camera

 

Samsung Galaxy Note 10.1 camera

 

Samsung Galaxy Note 10.1 camera

 

Samsung Galaxy Note 10.1 camera

 

Video

De camera van de Galaxy Note 10.1 neemt filmpjes op in 720p HD en doet dat redelijk goed. Maar ook hier geldt dat je een tablet toch echt niet moet zien als een apparaat om content mee op te nemen. En als je er op die manier naar kijkt is het ruim voldoende.

De videoafspeelmogelijkheden van de Galaxy Note 10.1 schieten helaas een beetje tekort. Aangezien de tablet 720p mp4-filmpjes kan opnemen kan hij die uiteraard ook afspelen, maar daar houdt het ook op met de HD-video’s. Ook mkv’tjes kan het apparaat in principe tot 1080p afspelen, maar dat gaat niet zo lekker. Korte filmpjes doet hij wel, hoewel niet altijd even vloeiend en afhankelijk van de geluidscodec zonder geluid. Maar als je een gewone HD-film op het apparaat zet, dan gaat het mis. Het apparaat heeft namelijk een eeuwigheid nodig om die te laden, en uiteindelijk gaf hij zelfs een laadfout tijdens al onze pogingen een normale film te kijken op de Galaxy Note 10.1.

Samsung Galaxy Note 10.1 review video speler

 

Samsung Galaxy Note 10.1 review video speler

 

Samsung Galaxy Note 10.1 review video

 

Samsung Galaxy Note 10.1 review video

 

Muziek

Samsung heeft een hoop in de software aangepast, waaronder ook de muziekspeler. De muziekspeler beschikt over de standaard functionaliteit die we van Android gewend zijn. Samsung heeft de layout veel frisser gemaakt, zodat die geen hardwaretoetsen vereist. De aanpassingen vergen weinig gewenning. De interface toont de muziekcollectie per album, artiest, nummer, genre, afspeellijst en je kunt de nieuwste toevoegingen naar voren halen. Een zoekfunctie is standaard aanwezig. De interface ziet er strak uit en albumart wordt automatisch opgepakt door het apparaat.

De tablet heeft aan weerszijden een speaker. Die speakers produceren samen een redelijk geluid, maar niet zo goed als je zou verwachten van stereospeakers in een dergelijk formaat. De tablet klinkt enigszins schel en daarnaast komt het stereo-karakter van de speakers niet echt lekker naar voren.

Samsung Galaxy Note 10.1 review muziek

 

Samsung Galaxy Note 10.1 review muziek

 

Samsung Galaxy Note 10.1 review music hub

 

Samsung Galaxy Note 10.1 review music hub

 

Games

Gamen gaat de Galaxy Note 10.1 prima af. Het toestel heeft weinig moeite met grafische applicaties. Games lopen soepel, zien er goed uit en hebben weinig last van haperingen. Daar waar de interface zelf wel last heeft van haperingen af en toe, hebben we dat tijdens het gamen niet opgemerkt. Wel is het wat lastiger om geschikte apps te vinden voor deze tablet.

De Google Play Store is bedoeld voor zowel smartphones als tablets, met als gevolg dat je vooral games gaat tegenkomen die voor smartphones geoptimaliseerd zijn, omdat Android-tablets nu eenmaal nog niet zo goed ondersteund worden op Android. Tot overmaat van ramp is er geen knop waarmee alle smartphone-apps weggefilterd worden, dus als er al voor tablets geoptimaliseerde games zijn dan zijn die nauwelijks te vinden. Wel is er tegenwoordig een staff choice voor tablets, maar veel apps daarin werken alsnog niet erg fijn op een tablet.

Samsung Galaxy Note 10.1 review games

 

Samsung Galaxy Note 10.1 review games

 

Samsung Galaxy Note 10.1 review games

 

Uiteraard is een tablet vooral bedoeld om je e-mail, agenda te checken en om mee te browsen. Gelukkig gaat dat de Note prima af.

Agenda

De agenda is erg netjes vormgegeven en mooi aangepast voor het grote scherm van de Galaxy Note 10.1. Het heeft wat weg van de Google Agenda die je online kunt vinden en werkt prima. Samsung heeft ook hier het een en ander aangepast door middel van de TouchWiz-interface en een vleugje Spen erin, en dat is de app alleen maar ten goede gekomen. Boven kun je wisselen tussen maand-, week- en dagweergave en daaronder zie je per dag al je afspraken. Als je zo’n afspraak aantikt komt er een nette popup met meer informatie die je weer weg kunt krijgen door simpelweg nog een keertje te tikken. Dubbeltikken op een lege plek brengt het venster om een nieuwe afspraak in te voeren naar boven.

Natuurlijk kun je de boel synchroniseren met zowel je Google Agenda als je Exchange-gegevens, wat ook allemaal prima gaat. Google synchroniseert automatisch als je je Google-account koppelt aan de tablet en om Exchange te synchroniseren moet je het bekende traject volgen om je Exchange-account toe te voegen.

Al met al werkt de agenda erg fijn en zie je hier ook duidelijk het voordeel ten opzichte van het kleine schermpje van een telefoon. Probleem daarbij is natuurlijk wel dat het handig is om je agenda altijd bij je te hebben, en een 10″-tablet is niet iets dat je altijd met je mee gaat dragen.

Samsung Galaxy Note 10.1 review agenda 
Samsung Galaxy Note 10.1 review agenda 
Samsung Galaxy Note 10.1 review agenda 

Office

De Galaxy Note 10.1 heeft één Office-programma dat alles doet. Het programma, genaamd Polaris Office, is in staat om Word-, Powerpoint-, Excel- en pdf-bestanden te lezen en kan de eerste drie ook bewerken en maken. Dat werkt allemaal soepel en is erg uitgebreid. De interface ziet er erg netjes uit en de functionaliteit doet amper onder voor Office op computers is.

Polaris Office doet echter meer dan alleen maar lokale Office-bestanden lezen, bewerken en maken. Je kunt ook online accounts toevoegen waaruit je documenten ook makkelijk kunt openen en bewerken in Polaris Office. Daarvoor is integratie met Box, Dropbox en Google Docs voor aanwezig. Zodra je een bestand bewerkt wordt dat ook direct weer geüpload.

Tot slot is Polaris Office ook nog een bestandsbeheerder. De meest linkse kolom maakt het mogelijk om tussen lokale en online bestanden te schakelen, en de kolommen daarnaast geven de mappenstructuur aan. Daar kun je makkelijk door heen- en terugbladeren door met je vinger simpelweg naar rechts of naar links te vegen. Ook dat werkt erg lekker en de software is dus zowel voor Office als bestandsbeheerder prima werkbaar.

Samsung Galaxy Note 10.1 review office 
Samsung Galaxy Note 10.1 review office 
Samsung Galaxy Note 10.1 review office 
Samsung Galaxy Note 10.1 review office 

Browser

De browser is eigenlijk bijna een volledige Chrome-browser, inclusief een balkje met tabbladen bovenaan. En dat zorgt ervoor dat met tabbladen browsen makkelijker is dan op welk mobiel apparaat dan ook. Verder ondersteunt de browser lekker veel pagina’s, waaronder pagina’s die flash gebruiken. Daar kon je vroeger Flash voor downloaden, maar tegenwoordig gaat dat niet meer op omdat Flash niet meer voor Android bestaat. HTML5-spelers vindt de tablet echter minder leuk, jammer genoeg. Bij ons werkte dit niet zo goed, terwijl de iPad er geen last van had bij onze speler.

Maar de browser is zeker niet perfect. Ten eerste gaat het allemaal traag en moet je soms als je scrollt opnieuw wachten tot een pagina geladen is. Dat is iets dat zelfs telefoons met een singlecore-processor een stuk beter doen. En ook de stabiliteit van de browser valt nog tegen. Je tabbladen worden ook niet automatisch hersteld bij het opnieuw opstarten, dus dat is wel erg jammer.

Een nette toevoeging is wel dat je anoniem kunt browsen middels de incognito-tab die je onder het kleine drop-down menu rechtsboven kunt vinden. Hierdoor zien websites niet waar je vandaan komt of waar je bent en daarnaast slaat de browser ook geen informatie op over de pagina’s die je bezoekt. De functionaliteit kennen we alleen in de normale computer browser van Chrome en hebben we nog niet eerder op een tablet gezien.

Gelukkig kun je ook gewoon gratis de Google Chrome browser uit de Google Play Store hieronder downloaden. Deze browser is een stuk stabieler, sneller en prettig om mee te werken dan de standaard Android-browser die in Android 4.0 nog zit. Met Chrome kun je daarnaast makkelijk je desktopgegevens van de browser syncen zoals je bookmarks en je geschiedenis en dat werkt prima.

Samsung Galaxy Note 10.1 review browser 
Samsung Galaxy Note 10.1 review browser 
Samsung Galaxy Note 10.1 review browser 
Samsung Galaxy Note 10.1 review browser 

Locatieservices

Qua locatieservices heeft Samsung niets toegevoegd boven het standaardaanbod van Google. Dat is natuurlijk in de eerste plaats Google Maps, maar ook Latitude, Navigation en Locale behoren tot het aanbod.

Google Maps behoeft natuurlijk weinig verdere uitleg en is gewoon een super handige applicatie. Vooral de zoekfunctie is erg handig, bij elke zoekterm komt de zoekmachine met prima antwoorden over plaatsen in de buurt. Zo is de dichtstbijzijnde supermarkt, telefoonwinkel of pizzeria altijd binnen handbereik. En natuurlijk is het ontzettend handig om alvast te kunnen verkennen waar je bijvoorbeeld een weekendje weg gaat. Dat wordt met StreetView nog vergemakkelijkt.

Als je wil navigeren en je hebt en bestemming gekozen, dan kun je kiezen tussen autonavigatie, wandelnavigatie of een routebeschrijving. Bij de eerste twee kom je in de navigatieapplicatie terecht en wordt je route uiteraard meteen uitgestippeld. En dan kun je simpelweg de gesproken aanwijzingen of de pijltjes op het scherm volgen. En eventueel kun je nog POI’s in de buurt aanzetten zodat je op de kaart ziet als je bij een benzinestation of iets dergelijks bent. Overigens is ook OV-informatie aanwezig, maar die kan in ieder geval in Nederland niet tippen aan de progamma’s die hier speciaal op gericht zijn zoals 9292ov pro of NS Reisplanner Xtra.

De navigatie-app biedt ook een verkeersoverzicht, waar je de actuele verkeerssituatie op je route kunt zien en eventueel een alternatief kunt plannen. Verder kun je bijvoorbeeld kiezen tussen kaart- of satelliet-weergave en kun je desgewenst tolwegen en snelwegen vermijden. Natuurlijk ontbreekt ook StreetView niet, waardoor je alvast kunt kijken hoe een plek er ongeveer uitziet.

Samsung Galaxy Note 10.1 review google maps 
Samsung Galaxy Note 10.1 review google maps 
Samsung Galaxy Note 10.1 review google maps 
Samsung Galaxy Note 10.1 review navigatie 

Standaard applicaties

Ongetwijfeld de nuttigste toevoeging is de bestandsbeheerder. Dat is een no-nonsense bestandsbeheerder waarmee je door je toestel en je geheugenkaart kunt bladeren. Daarnaast vinden we ook de Musichub en de Gamehub terug op het toestel waarin je content kunt vinden en aankopen. Ook de Video Maker is leuk, maar werkt niet erg fijn.

Ook handig is S Note. Die applicatie, bekend van de eerste Galaxy Note, stelt je in staat memo’s te maken met tekst en ook tekeningen. Zo kun je even snel een kaartje uittekenen of iets dergelijks. Deze werkt best handig dankzij de meegeleverde Spen. De app leent zich uitermate goed om mee te tekenen dankzij het meegeleverde pennetje en de extra drukpunten die je op de Spen kunt zetten. Het fijne hiervan is, is dat je moeiteloos dunnen en dikke lijnen kunt tekenen op het scherm omdat de pen daarvoor speciaal ontworpen is.

Een andere handige nieuwe functie is de rekenmodule van S Note. Hierbij kun je wiskundige formules tekenen en vervolgens op een klein knopje drukken waarna hij de formule herkent en het antwoord geeft. Daarnaast kun je ook gemakkelijker rondjes, vierkantjes etc tekenen doordat de tablet ziet dat je een rondje wilt tekenen en hij vervolgens het perfecte rondje voor je maakt. Al met al een handige app, maar of je het veel gaat gebruiken is uiteraard de vraag.

Een andere meegeleverde app is Photoshop Touch. Deze app zorgt ervoor dat je foto’s die je gemaakt hebt op een gemakkelijke manier kunt bewerken op de tablet. Zo kun je kleuren aanpassen, tekeningetjes toevoegen en levels bewerken. Al met al een handige app die standaard gratis meegeleverd wordt door Samsung.

Samsung Galaxy Note 10.1 review Spen 
Samsung Galaxy Note 10.1 review spen 
Samsung Galaxy Note 10.1 review spen 
Samsung Galaxy Note 10.1 review spen 

Extra applicaties

Er zijn twee mogelijkheden om extra apps te downloaden op de Galaxy Note 10.1. Dat zijn de Google Play Store en Samsung Apps. Die tweede is nou niet heel nuttig als aanvulling voor de reguliere apps, soms worden er dingen met korting weggegeven of zijn er exclusieve apps, maar over het algemeen is het aanbod hetzelfde maar minder dan de Play Store.

Samsung heeft ook nog S Suggest, een applicatie waar je applicaties aangeraden krijgt door Samsung. Die linkt vervolgens gewoon door naar de Play Store. Dat is nog wel een handige toevoeging wat ons betreft.

De Play Store is zoals bekend een prima winkel. Daar zijn honderdduizenden apps beschikbaar, die vaak scherp geprijsd of zelfs gratis zijn. En ook de interface is heel aardig. Er zijn vele lijstjes beschikbaar om populaire, goed gewaardeerde of aangeraden apps te ontdekken en verder kun je via de verschillende categorieën bladeren en zoeken. Het applicatiescherm biedt genoeg informatie, waaronder een beschrijving, beoordelingen, screenshots en filmpjes. Los daarvan biedt de Google Play ook een scherm on je eigen applicaties te managen. Daar kun je applicaties eventueel updaten en bekijken welke apps je allemaal hebt gedownload.

Wel is het aanbod voor tablets nog steeds schaars te noemen en is het ook lastig zoeken naar tablets-apps. Google heeft hier wel inmiddels een apart tabblad voor gemaakt waarbij haar medewerkers een paar leuke tablets apps alvast voor je uitzoeken. Desondanks is het voor je zelf nog steeds bijna onmogelijk om gericht op tablet apps te zoeken en ze in een enkele oogopslag te zien in de Google Play Store.

Google heeft ook een speciale website voor Play waarmee je via je computer applicaties kunt uitzoeken. Als je ingelogd bent met je Google-account kun je ook nog eens automatisch en draadloos applicaties laten installeren op je toestel.

Samsung Galaxy Note 10.1 review s sugest 
Samsung Galaxy Note 10.1 review s sugest 
Samsung Galaxy Note 10.1 review s sugest 
Samsung Galaxy Note 10.1 review s sugest 

Gek genoeg kun je met deze tablet ook gewoon bellen, mits je de 3G-variant hebt. Anders kun je prima Voipen.

Bellen

Bellen met de Galaxy Note 10.1 gaat op twee manieren. Of via de normale telefoon en dan moet je de headset of de speaker gebruiken, of via Google Talk. Met je Google account kun je je daarvoor aanmelden en dan kun je direct beginnen met bellen, of videobellen, via VoIP. Dat werkt an sich prima, alleen kun je alleen bellen met andere Android-tablets of Android-smartphones met versie 2.3.4 of hoger erop geïnstalleerd. Daar komt nog eens bij dat bijna niemand Google Talk gebruikt.

Mocht je een Skype-gebruiker zijn dan is daar een applicatie voor beschikbaar, dus dan kun je wat beter uit de voeten met je Galaxy Note 10.1 om te bellen. Je kunt dus ook via de headset of de speaker en de belkwaliteit is aardig te noemen, maar niet erg goed. Het is wat schel en het opzetten van een gesprek duurt lang jammer genoeg.

Samsung Galaxy Note 10.1 review bellen

 

Email

Mailen is iets waar de Galaxy Note 10.1 dan weer wel erg goed in is. Zoals bij elk Android-apparaat is de mailfunctie opgesplitst in een Gmail-app en een gewone mailapplicatie, waar je bijvoorbeeld je Exchange- of imap-account aan kunt koppelen. Beide apps hebben een handige splitscreen-weergave, met aan de ene kant je mappenoverzicht en aan de andere kant een lijst met je mailtjes. Als je zo’n mailtje aanklikt dan wordt het mappenoverzicht een lijst met je mailtjes, en komt in het andere scherm de inhoud van je mailtje te staan. Erg handig dus.

De mailapps werken perfect en je kunt probleemloos mailtjes tussen je mappen heen en weer schuiven, archiveren, verwijderen of als favoriet markeren. En ook doorsturen, reageren, allen reageren en bijlagen toevoegen werkt probleemloos.

Het belangrijkste is misschien wel dat je door het grote scherm gewoon goed overzicht hebt en ook nog redelijk makkelijk mailtjes kan typen op het flinke toetsenbord. En daar zie je ook duidelijk het voordeel van een tablet ten opzichte van de mailfunctie van een telefoon naar boven komen.

Samsung Galaxy Note 10.1 review gmail

 

Samsung Galaxy Note 10.1 review gmail

 

Samsung Galaxy Note 10.1 review gmail

 

Chatten

Om te chatten is op het toestel nog steeds Google Talk aanwezig, de chatdienst van Google die weinig gebruikt wordt eigenlijk. Daar heeft Samsung nog een dienst aan toegevoegd, namelijk ChatOn. Die dienst kun je voor elk platform van Samsung downloaden en lijkt erg op WhatsApp, dus in principe is het prima. Maar daarbij houdt je het probleem dat er veel meer WhatsAppgebruikers zijn dan ChatOngebruikers. Dat betekent ook dat de nut van het programma een beetje wegvalt.

Samsung Galaxy Note 10.1 review Chaton

 

Samsung Galaxy Note 10.1 review Chaton

 

Sociale netwerken

Als onderdeel van TouchWiz had Samsung altijd zijn Social Hub-applicatie toegevoegd die deze keer echter ontbreekt. De app kon standaard Twitter, Facebook en LinkedIn inladen en precies deze apps hebben nog geen goed alternatief op Android-tablets. Het is dus jammer dat Samsung deze eruit heeft gesloopt aangezien de standaard Twitter en Facebook-app nog niet geoptimaliseerd zijn voor Android-tablets. Een app als Plume is dat alweer wel, al werkt deze nog niet zo heel vloeiend.

Je bent dus aangewezen op de Google Play Store hiervoor en het is even goed uitzoeken welke apps goed werken op tablets. De standaard apps werken overigens wel, maar zijn veelal uitgerekt en dat is zonde uiteraard van het grote scherm.

Wel staat Google Plus standaard op het toestel, maar dat is meer een keuze van Google dan van Samsung. Die applicatie zit simpelweg standaard in Android 4.0 en daar kun je dus niet omheen.

Samsung Galaxy Note 10.1 review Facebook

 

Samsung Galaxy Note 10.1 review Google+

 

De Samsung Galaxy Note 10.1 is een goede tablet, maar is wat ons betreft niet top of the bill. De tablet heeft een matig scherm, hoge prijs en plastic bouw. Desondanks zijn de prestaties wel goed te noemen.

Samsung Galaxy Note 10.1 review black 

Met een prijskaartje van 469 euro positioneert Samsung de Galaxy Note 10.1 regelrecht in het zelfde rijtje met de Apple iPad 3, de Asus Transformer Prime en de Acer Iconia Tab A700. Dit betekent simpelweg dat de tablet heel wat in huis moet hebben om met name de iPad af te kunnen troeven. Jammer genoeg blijkt dit maar gedeeltelijk te lukken.

Als we ons beperken tot de Android-concurrenten dan zijn met namen de Acer Iconia Tab A700 en de Asus Transformer Prime de grootste concurrenten. Alle twee beschikken ze over de Nvidia Tegra 3-processor en daarnaast ook nog eens over een Full HD scherm. Vooral het scherm stelt simpelweg teleur op deze Galaxy Note 10.1. De voorganger van de Note, de Tab 10.1, beschikt over exact het zelfde scherm en dit terwijl Samsung bekend staat om haar scherminnovatie. Het is zonde dat ze op dit vlak het lieten afweten.

Qua bouw zijn er ook betere tablets in omloop. Ondanks dat de bouw best aardig is en stevig aanvoelt, is plastic steeds minder van deze tijd. Concurrenten lopen weg met aluminium behuizingen die wel wat zwaarder zijn, maar ook gelijk een stuk degelijker zijn. Het is jammer dat Samsung hier niet voor gekozen heeft omdat de tablet dan een stuk premium feeling zou mee krijgen.

Toch zijn er positieve punten te noemen aan de tablet. Allereerst zijn de prestaties prima te noemen. Wel loopt de Android-interface nog altijd niet even soepel, ondanks de 2GB aan ram en de quadcore-processor. Gamen gaat de tablet echter prima af en hierbij zijn weinig framedrops te zien. Ook multitasken gaat probleemloos en zelfs het afspelen van een video en gelijktijdig browsen over websites gaat de tablet moeiteloos af. Het lijkt hem dan ook in de Android core te zitten dat hij met normale taken niet alles even soepel weet te animeren.

Ook de S Pen met de extra meegeleverde software is prima en tekenaars kunnen prima hun ei kwijt op de Note 10.1. Daarnaast kan het pennetje ook goed opgeborgen worden in de tablet zelf en dat is wel zo handig.

Onder aan de streep kunnen we echter stellen dat de Galaxy Note 10.1 simpelweg te duur is om mee te kunnen komen met haar concurrenten. Het scherm laat te wensen over, de bouw is niet wat we in deze tijd gewend zijn en ook de prestaties zijn niet altijd even goed te noemen. Daartegenover staat wel dat Samsung leuke software mee levert en dat de S Pen erg goed werkt en zeker wat extra’s toevoegt aan deze tablet. Jammer genoeg is dit niet genoeg om de 469 euro te verantwoorden voor deze Galaxy Note 10.1.

Samsung Galaxy Note 10.1 review black side 
Samsung Galaxy Note 10.1 review right 

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Onze review score
Pluspunten
  • Goede specificaties
  • Prima game-apparaat
  • Spen is een leuke toevoeging
  • Extra software meegeleverd
  • Multitasken gaat hem goed af
Minpunten
  • Scherm stelt teleur
  • Duur in de aanschaf
  • Bouw laat te wensen over
  • Android soms een beetje traag

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters