Samsung Galaxy Note 7 review: Voor perfectie betaal je een premium prijs

Samsung heeft eerder deze maand zijn gloednieuwe Galaxy Note 7 smartphone aangekondigd. Het toestel heeft veel gemeenschappelijke punten met de Galaxy S7 Edge, maar behoudt een aantal typische Note-kenmerken. Of Samsung met de Note 7 zijn S7 Edge kan overtreffen, en of we je de Note 7 zouden aanraden. Dat kom je te weten in deze review.

Het begon allemaal 5 jaar geleden. Tijdens de IFA-beurs in Berlijn hield Samsung naar jaarlijkse gewoonte een presentatie. Maar dat jaar was het niet zomaar ‘een presentatie’. Met het toestel dat Samsung hier aankondigde zorgde het Koreaanse bedrijf voor een revolutie waar we nu nog altijd de vruchten van plukken.

Samsung Galaxy Note 7 review

Met de eerste Note zorgde Samsung voor een revolutie

Natuurlijk is de smartphone waarover ik het heb de originele Samsung Galaxy Note. Wat begon als een ‘testproduct’ evolueerde naar één van de meest begeerde smartphones die je momenteel kunt kopen. Maar niet alles ging van een leien dakje. Toen de eerste Note werd voorgesteld werd het toestel omringd met negativiteit.

Mensen waren kritisch over de nieuwe Samsung-smartphone. Zo had de Note om te beginnen een veel te groot scherm: maar liefst 5,3-inch groot. Nu lijkt dit misschien klein, maar toen was de eerste Note een kanjer van een smartphone. Samsung nam het op tegen concurrenten zoals Apple die trouw zwoeren aan een 3,5-inch groot scherm.

Reviewers geloofden dat de Note nooit zou aanslaan door zijn, volgens hun, te grote scherm. Later bleek dit een volledig verkeerde voorspelling geweest te zijn. Want in slechts een aantal jaren tijd zijn nu alle smartphones, zelfs iPhones, voorzien van een groter scherm.

Hoe we kijken naar de grootte van een smartphone is niet het enige wat Samsung met zijn Note-smartphones wist te veranderen. We hebben eveneens een andere kijk gekregen op de specificaties die we in onze smartphones willen zien. Voor zijn tijd had de eerste Note geweldige specificaties. En deze trend heeft Samsung de jaren nadien verder gezet. Kijk maar naar de Note 4. Als je nu kijkt naar de specificaties zou je ze high-end noemen. In 2014 waren de specificaties volgens velen overkill.

Uit dit alles kun je waarschijnlijk wel afleiden dat we heel erg hoge verwachtingen hebben voor Samsung’s volgende Note-smartphone. Op papier gezien lijken de verwachtingen ingelost, maar wel niet allemaal.

Terwijl de specificaties van de Note 7 helemaal niet slecht te noemen zijn, kun je ze ook niet overkill noemen zoals bij voorgaande Note-modellen. Tenzij je in China woont, Samsung zal daar namelijk een variant van de Note 7 met meer werk- en intern geheugen op de markt brengen (respectievelijk 6GB en 128GB). In Europa krijgen we ‘slechts’ 4GB werkgeheugen en 64GB intern uitbreidbaar geheugen. De processor in de Note 7 is een Exynos 8890-octacore processor die we ook terugvinden in de S7 Edge. Verder zit er een 3500mAh grote accu in het toestel, die volgens Note-standaarden eerder klein is.

Vooraan het toestel vind je een 5,7-inch amoled-scherm met edge-randen met een quad-HD resolutie. Meer dan genoeg pixels dus. Achteraan het toestel vind je eenzelfde 12-megapixel sterke schieter als in de Galaxy S7 Edge. Selfies kun je nemen met een 5-megapixel selfiecamera. Wat natuurlijk niet kan ontbreken aan een Note-smartphone is de S-Pen. Natuurlijk is deze dus ook aanwezig in de Note 7.

Dit alles samen kost ongeveer €849 en hiervoor krijg je ook nog, voor de eerste keer in de Note-smartphone, een volledig waterdicht toestel. Maar de vraag blijft natuurlijk of de Note 7 zijn premium prijskaartje wel waard is, en of je niet beter voor een Galaxy S7 Edge gaat die goedkoper is en bijna hetzelfde te bieden heeft.

Specificaties van de Samsung Galaxy Note 7
Algemeen
 • Uitgebracht op September 2016
 • Draait op Android 6.0
Processor
 • Samsung Exynos 8890
 • octacore-processor op 2.3GHz
 • Grafisch: Mali-T880 MP12
Scherm
 • 5.7" Super Amoled Plus scherm
 • Touchscreen met multitouch
 • Scherm is krasbestendig
 • 2560x1440 schermresolutie
Camera
 • 12MP camera met autofocus
 • LED-flitser
 • 3840x2160 (4K) video opnames
 • 5MP camera voorkant

Smartphones zien er al jaren hetzelfde uit, zo ook de Galaxy Note 7. In de kern is het toestel, qua ontwerp, een Galaxy S7 Edge. Maar daar stopt het dan ook. Als je de Note 7 bekijkt, en nog belangrijker: echt vasthoudt, dan zul je merken dat het geen Galaxy S7 Edge is. Verre van zelfs.

Samsung Galaxy Note 7 review

Smartphones zien er al jaren hetzelfde uit

Samsung Galaxy Note 7 reviewWant zelfs al heeft de Note 7 een Edge scherm zoals de S7 Edge. Toch is het Samsung gelukt om de Note 7 er anders te laten zien. Voor de Note 7 heeft het Koreaanse bedrijf namelijk een geheel andere ontwerp-visie gevolgd dan bij de S7 Edge.

De Note 7 werd volgens het symmetrie principe ontworpen

De Note 7 werd volgens het symmetrie principe ontworpen. Hierdoor ziet het toestel er geweldig goed uit. Alles is netjes in proportie en voelt eveneens lekker evenwichtig aan. En dit zonder de smartphone vast te houden. Eenmaal je de Note 7 in je handen hebt gehad, zal je mening nog positiever worden. Ten minste, als je even de kleine minpuntjes van het toestel vergeet.

Het is nogal moeilijk om de voor- en achterkant van elkaar te onderscheiden

Doordat de Note 7 symmetrisch is ontworpen, is het nogal moeilijk om de voor- en achterkant van het toestel te onderscheiden wanneer je de Note 7 in je broekzak hebt zitten. Voor je het weet heb je hem ondersteboven vast. Of achterstevoren. En met een beetje ‘geluk’ zelfs beide.

Samsung Galaxy Note 7 review:

Hoe dan ook, in vergelijk met hoe goed de Note 7 eruit ziet en aanvoelt in de hand is dit slechts een heel klein minpunt naar mijn mening. Het is niet handig, maar ik kan er makkelijk mee leven.

Doordat de edge-randen van het scherm mooi overlopen in de aluminium rand van het toestel. En omdat deze rand maar heel dun is en dan weer overloopt in een netjes gebogen achterkant voelt de smartphone heel zacht aan. Zelfs nog veel zachter dan de Galaxy S7 Edge.

Samsung Galaxy Note 7 review

Maar desondanks de dunne aluminium rand en afgeronde randjes aan de voor- en achterzijde van de Note 7 blijft het makkelijk om de smartphone van een plat oppervlak op te tillen. Aan de achterzijde steekt de camera maar een klein beetje uit het ontwerp, waardoor je ook geen last hebt van speling wanneer de Note 7 neerligt.

Samsung Galaxy Note 7 review:Misschien nog een ander nadeel aan het ontwerp van de Note 7 is dat hij gevoelig is voor vingerafdrukken, krassen en makkelijk breekbaar is. Van alle drie de punten heb ik al last gehad. Achteraan staan er twee kleine krasjes en omdat van onze zilveren review-unit de achterkant min of meer een blurry spiegel is, zie je er onmiddellijk vingerafdrukken op. Een ramp is dit zeker niet, het is alleen jammer omdat het ontwerp van de Note 7 er dan net iets minder goed uitziet.

De bedieningsknoppen hebben allemaal een goede plaatsing meegekregen, en vooraan zit er eveneens een snelle vingerafdrukscanner in de thuisknop. Dit als extraatje bij de irisscanner die de Note 7 rijk is (zo dadelijk meer hierover).

Doordat de Edge-randen van het scherm overlopen in het ontwerp, en er boven en onder het scherm maar weinig rand is, blijft de Note 7 redelijk compact. Zo heeft de smartphone een 0,2-inch groter scherm dan de iPhone 6s Plus, maar toch is hij kleiner. Al zul je er wel mee moeten leren leven dat als je kleine handen hebt de Note 7 te groot voor je zal zijn.

Samsung Galaxy Note 7 reviewEen mooi extraatje is dat de Galaxy Note 7 als eerste Note-smartphone van Samsung volledig waterdicht is. Je kunt hem makkelijk mee in bad nemen of in het water laten vallen tijdens de afwas. Het toestel heeft een IP-68 rating.

Je kunt de Note 7, momenteel, in het zwart, zilver en coral-blauw kopen. De zwarte variant van de Note 7 is helemaal zwart, zelfs de randjes, wat maakt dat hij er echt heel erg goed uitziet. De zilveren variant is helemaal zilver en de blauwe variant is voorzien van een rosé gouden randje.

Aan de voorzijde van de Samsung Galaxy Note 7 vind je niet alleen een scherm en een thuisknop met daarin een vingerafdrukscanner. Je vindt er ook de iris scanner terug die je kunt gebruiken om je smartphone te ontgrendelen met je ogen. Net zoals de Lumia 950 (XL) heeft Samsung zijn Galaxy Note 7 uitgerust met een irisscanner. Maar in tegenstelling tot de Lumia, werkt de irisscanner van de Note 7 wel naar behoren.

Samsung Galaxy Note 7 review

Samsung heeft zijn Galaxy Note 7 uitgerust met een irisscanner

Voor de iriscanner maakt Samsung gebruikt van een infraroodlichtje en een aparte camerasensor. Het lichtje zorgt ervoor dat je ogen goed gescand kunnen worden tijdens de inscanning.

De reden dat ik ogen zeg in plaats van oog is dat de Galaxy Note 7 je beide ogen scant om te ontgrendelen. Als je maar één oog hebt dan zul je de functie, momenteel, niet kunnen gebruiken.

Samsung Galaxy Note 7 review:Heb je wel twee ogen, dan zul je de functie waarschijnlijk wel leuk vinden. Het is echt wel cool om je smartphone met je ogen te ontgrendelen, maar daar stopt het dan ook wel ongeveer. Omdat de Note 7 niet automatisch je ogen begint te scannen wanneer je op de power- of thuisknop druk moet je de bewuste keuzen maken je smartphone met je irissen te ontgrendelen. Echt handig is dit niet. Zeker niet omdat je hoogstwaarschijnlijk toch de thuisknop gebruikt om het scherm aan te zetten en je dan even goed gebruik kunt maken van de vingerafdrukscanner.

Eenmaal je op het scherm bent om je smartphone te ontgrendelen met je irissen, dan gaat alles wel makkelijk en snel. Het enige wat je dan moet doen is je ogen uitlijnen via de bolletjes die verschijnen op het scherm. Meestal ontgrendelt de Note 7 bijna onmiddellijk hierna. Eveneens kun je ervoor kiezen andere ‘masks’ te gebruiken om je Note 7 te ontgrendelen. Zo heb je een iron man-achtig masker maar ook een met ogen op.

Samsung Galaxy Note 7 reviewWat het instellen betreft moet je ongeveer dezelfde stappen volgen. Maar voor het instellen raad Samsung je wel aan je bril af te zetten om zo je ogen optimaal te kunnen scannen. Wat het scannen betreft moet je eveneens een korte tijd je ogen in de bolletjes die op het scherm verschijnen krijgen zodat je irissen gescand kunnen worden.

Na het instellen kun je wel gewoon je bril aanhouden, ook al zegt Samsung dat de prestaties dan minder goed zijn. Alleen wanneer je een zonnebril draagt met gekleurde/gepolariseerde glazen zul je deze wel echt moeten afzetten als je je Note 7 wilt ontgrendelen met je ogen.

90% van de tijd ontgrendelde de Note 7 bijna onmiddellijk. Maar de keren dat het niet meteen lukte, dan ging het ook echt niet. Zelfs onder optimale omstandigheden gebeurde dit wel eens. Het komt er dus op neer dat de iriscanner in de Note 7 goed werkt, maar nog niet even betrouwbaar is als een vingerafdrukscanner. Het is soms gewoon makkelijker en sneller om de Note 7 te ontgrendelen met zijn vingerafdrukscanner dan met zijn irisscanner. Al neemt dit niet weg dat het een unique selling point is dat wel leuk is om te hebben in je smartphone.

De irisscanner in de Note 7 werkt goed, maar is nog niet even betrouwbaar als een vingerafdrukscanner

Onder de iriscanner van de Samsung Galaxy Note 7 vind je zijn scherm terug. Hierover zou ik heel kort kunnen zijn, maar ik ga er toch wat meer tijd aan spenderen. Want het beste scherm dat momenteel terug te vinden is in een smartphone verdient nu eenmaal wat aandacht.

Samsung Galaxy Note 7 review

We beginnen met de resolutie. Net zoals iedere high-end Samsung-smartphone is de Note 7 voorzien van een quad HD-amoled paneel, 5,7-inch groot, aan de voorzijde, dat HDR-content kan weergeven. Door deze resolutie zie je niet alleen geen enkele pixel, de hoge resolutie van het scherm biedt ook voordelen voor het gebruik van een VR-headset. Bij full-HD zou je namelijk nog meer pixel zien zitten dan dat nu al het geval is. Zonder VR-bril is het scherm wel meer dan scherp genoeg.

Samsung Galaxy Note 7 reviewZoals je hierboven al kunt lezen is het scherm van de Galaxy Note 7 groot. 5,7-inch groot groot. Het had groter gekund, maar naar mijn mening is het scherm van de Note 7 zowat de sweat spot betreffende grote schermen. Zeker omdat er nauwelijks rand rondom het scherm zit waardoor de Note 7 in vergelijking met andere grote smartphones nog relatief klein is.

Nu we het toch over randen hebben. Net zoals zijn Galaxy S7 Edge heeft Samsung het scherm van zijn Note 7 voorzien van Edge-randen. Dit houdt in dat de linker- en rechterrand van het scherm van de Note 7 lichtjes zijn afgebogen. Hierdoor ziet de Note 7 er een beetje futuristisch uit.

Net zoals op de S7 Edge heeft de Note 7 ook het Edge-display gekregen waardoor er extra functionaliteit is toegevoegd aan het Edge-scherm. Zo kun je via de randen van de Note 7 snel toegang krijgen tot contacten, nieuws en zelf een meetlat.

Samsung Galaxy Note 7 review

Ook aanwezig is het “Always on display” waar we al kennis mee maakten bij de Galaxy S7 (Edge). Zoals de naam al doet vermoeden zorgt de always on display functie ervoor dat het scherm van de Note 7 altijd aanstaat met informatie zoals bijvoorbeeld hoe laat het is en welke notificaties je hebt. Omdat de smartphone een amoled-scherm heeft moet niet heel het scherm oplichten om deze informatie weer te geven waardoor je batterij niet leegloopt wanneer deze functie aanstaat. Mocht het standaardthema voor het always on display je niet liggen kun je het altijd makkelijk en snel aanpassen.

Samsung Galaxy Note 7 review

Omdat er eenzelfde processor in de Samsung Galaxy Note 7 zit als in de Galaxy S7 Edge komt het niet als een verrassing dat de Note 7 geweldig goed presteert. Alle applicaties lopen soepel op de Note 7. Zelfs grafisch zwaardere applicaties lopen probleemloos op de Galaxy Note 7

Alle applicaties lopen probleemloos op de Galaxy Note 7

Voor de prijs van het toestel mag je dit inderdaad ook wel verwachten, maar het is altijd goed als verwachtingen werkelijkheid worden. Dankzij het 4GB werkgeheugen vormt multitasken ook geen enkel probleem. Alles gaat gewoon soepel. De Galaxy Note 7 presteert zoals iedere smartphone zou moeten presteren: zodanig snel dat het natuurlijk aanvoelt.

De Galaxy Note 7 presteert zoals iedere smartphone zou moeten presteren: zodanig snel dat het natuurlijk aanvoelt

De accu van de Samsung Galaxy Note 7 is 3500mAh groot, wat iets kleiner is dan de accu van de Galaxy S7 Edge. De batterijprestaties van de Note 7 zijn net iets minder goed dan de batterijprestaties van zijn ‘kleinere broertje’. Al neemt dit niet weg dat de accu nog altijd groot genoeg is om er makkelijk de dag mee door te komen bij gemiddeld tot zwaar gebruik.

Ik kon zelf gemiddeld rond de 3uur screen-on tijd uit het toestel halen, wat niet bijzonder goed is. Maar slecht kun je het ook niet noemen. Zeker omdat mijn mobiele dataverbinding voor het gros van de tijd aanstaat en bluetooth altijd. De helderheid van het scherm staat op automatisch.

Met heel zwaar gebruik kan ik net het einde van mijn dag niet halen, maar hierover heb ik niet te klagen. De Galaxy Note 7 is samen met de Galaxy S7 Edge een van de weinige toestellen waarvan ik weet dat ze mijn gemiddeld gebruik aankunnen, en ik dus niet hoef te denken aan een batterypack of stopcontact dicht na drie kwart van mijn dag. Tenzij ik dus heel veel op mijn smartphone zit, dan moet de Note 7 het nog altijd opgeven na drie kwart van de dag.

Als je dus een gemiddelde gebruiker bent zal de accu in de Note 7 voldoen. Wanneer de accu van de smartphone toch leeg is kun je hem makkelijk en snel draadloos opladen, maar je kunt hem ook (voor de eerste keer in een Samsung-smartphone) opladen via de usb c-poort onderaan het toestel.

Samsung Galaxy Note 7 reviewRechts naast de usb c-poort vind je de kleine speaker die de Note 7 rijk is, terug. De speaker van de Note 7 is niet heel erg goed. Doordat hij zo klein is kun je hem makkelijk afdekken, zeker wanneer je een video aan het kijken bent, waardoor je niets meer hoort.

Als je de speaker niet bedekt, en het volume op het maximum zet, dan zul je merken dat audio niet zo mooi wordt weergegeven. Alles klinkt een beetje hol en de hoge tonen zijn te scherp. Gelukkig wordt audio wel goed weergegeven door een headset (al dan niet de meegeleverde) of een (bluetooth)-speaker. Naast de speaker vind je de S-Pen terug.

Samsung Galaxy Note 7 review:De S-Pen van de Note 7 is ook vernieuwd. Niet alleen is hij nu waterdicht, zoals de rest van de smartphone, hij is ook sneller en nauwkeuriger. Zo kan de S-Pen van de Note 7 bijvoorbeeld beter waarnemen hoeveel druk je uitoefent tijdens het schrijven en of tekenen.

Verder zijn er ook een aantal handige, nieuwe, functies bijgekomen die je kunt benutten met de S-Pen. Eén hiervan is de mogelijkheid om snel en makkelijk een gif van een video te maken. Natuurlijk kun je ook nog tekenen op het scherm en een screenshot nemen van een bepaald deel van je scherm.

Samsung Galaxy Note 7 reviewWat nieuw is bij de Note 7 is dat wanneer je de S-Pen uit het toestel haalt wanneer het scherm uitstaat, je onmiddellijk een notitie kunt maken. Dit is vooral handig voor mensen die snel iets willen opschrijven en niet de tijd of zin hebben om de notitie-applicatie te openen. Buiten de functionaliteit ziet het er dankzij het amoled-scherm van de Note 7 ook gewoon cool uit.

Een andere nieuwe functie is de “Glance-multitask’ functie. Met deze functie kun je een applicatie helemaal verkleinen om zo andere applicaties te gaan gebruiken. Wanneer je de verkleinde applicatie dan terug even wilt openen, ga je er met je S-Pennetje boven hangen. Deze functie kan handig zijn om bijvoorbeeld een YouTube video in de achtergrond te laten afspelen.

Samsung Galaxy Note 7 review

Nog een andere functie maakt het mogelijk om door met je S-Pen over een tekst te ‘zweven’ deze tekst te vertalen. Ook is er nog een functie aanwezig die je een deel van het scherm laat vergroten, weeral door over dat deel te zweven met je S-Pen. Samsung zegt dat deze functie vooral handig kan zijn om op een website in te zoomen waarop je anders niet zou kunnen inzoomen.

Samsung Galaxy Note 7 review: s-pen 1Misschien wel de meest interessante functie van de S-Pen is dat je een echt pen klikje hebt. Hiermee bedoel ik dat bovenaan de S-Pen een mechanisme zit dat je kunt in- en uitklikken door erop te drukken. Hierbij hoort een echte klik, zoals bij een balpen. Lekker rustgevend (voor jou). Waar het mechanisme eigenlijk echt voor dient is om de S-Pen vast te zetten, of het omgekeerde, in de Note 7.

Samsung Galaxy Note 7 reviewWanneer de S-Pen in de Note 7 zit en je op de achterkant duwt komt er een klein stukje van de S-Pen uit de Note 7. Om het pennetje uit de smartphone te halen moet je hier dan aan trekken. Ik vind het wel handig, en zeker omdat je zo altijd zeker bent dat de S-Pen goed in je Note 7 zit. Mocht je de S-Pen verkeerd in de Note 7 steken zal het mechanisme, in tegenstelling tot bij de Note 5, normaal gezien niet kapot gaan. Al raden we je het nog altijd niet aan om het te doen, gewoon voor de zekerheid.

Mocht je jezelf afvragen of je de S-Pen wel nodig hebt, dan heb ik een antwoord op je vraag. Nodig heb je hem zeker niet. Maar ik kan je garanderen dat je de S-Pen van de Note 7 frequent zult gebruiken. Het is soms gewoon veel makkelijker om met een stylus te werken dan met je dikke, vuile vingers! En zeker wanneer deze stylus is ingebouwd in je smartphone. Ik vind het dus echt wel een handig extraatje aan de Note 7.

Samsung heeft niet alleen de software die bij zijn S-Pen hoort vernieuwt. Ze hebben ook de software van de Note 7 aangepast. Er staat nog geen Android Nougat op de Note 7, maar Samsung heeft voor zijn nieuwe Note wel een nieuwe skin ontworpen: de Edge UX skin.

Net zoals TouchWiz is Edge UX merkbaar aanwezig

Net zoals TouchWiz is Edge UX merkbaar aanwezig. Wel met een lichter ontwerp, waardoor we de skin er mooier vinden uitzien. Samsung heeft overvloedig gebruik gemaakt van lichte tinten. En zelfs al vind je nauwelijks elementen van stock-Android terug in de software van de Note 7, zien we dit niet als een probleem.

De skin over Android bij de Note 7 spreekt voor zichzelf, is ‘net’ ontworpen, biedt veel extra’s en handige functies en loopt eveneen soepel op het toestel. Het enige wat naar mijn mening wel anders had gemogen, zijn de instellingen van de Note 7. Ik vind de onderverdelingen nogal raar en onduidelijk. Hoe je verbruik wordt weergegeven vind ik dan wel weer duidelijk.

Om terug te komen op de functies. Een nieuwe functie is de filter voor blauw licht die je zelf kunt activeren of automatisch kunt laten aangaan afhangende van de stand van de zon. In tegenstelling tot thrid-party applicaties zoals Twilight, die hetzelfde bieden, is de filter bij de Note 7 niet zo geel, waardoor je hem eigenlijk niet (zo) hard opmerkt.

Wanneer je de zaklamp van de Note 7 activeert kun je nu ook de intensiteit (ervan )aanpassen, en eveneens heb je meerdere batterij besparings modi om langer op één laadbeurt te kunnen doorgaan. Eveneens heb je nog altijd een reguliere multitaskmodus die je twee applicaties tegelijk in split-screen weergave laat gebruiken.

Wat betreft de skin over de iconen. Hierboven heb ik het al even vermeld, maar deze is dus heel aanwezig. Gelukkig heeft Samsung wel geopteerd voor een material-design stijl waardoor de icoontjes er, naar mijn mening, wel goed uitzien. Qua stijl worden, gelukkig, niet alle iconen aangepast.

Samsung Galaxy Note 7 reviewOok aanwezig op de Note 7 is de game-launcher die we reeds kennen van de Samsung Galaxy S7 (Edge). In de game-launcher vind je al je games terug en je kunt er ook de game-instellingen in aanpassen. Zo kun je kiezen voor net iets mindere prestaties in games om zo langer te kunnen doorgaan zonder je Note 7 aan de lader te moeten hangen. Verder zijn de Game-tools ook aanwezig. Met deze tools kun je er bijvoorbeeld voor kiezen geen notificaties te ontvangen wanneer je aan het gamen bent, de terug- en multitaskknop te deactiveren maar ook is het mogelijk om met Game-tools een screen recording van je spel te maken. Ideaal dus voor de echte smartphone-gamers!

Horend bij de iriscanner is een veilige map waarin je applicaties en gegevens kunt zetten indien je die nog eens extra wilt beveiligen.

Samsung Galaxy Note 7 review:Net zoals op de Galaxy S7 (Edge) is er niet heel erg veel bloatware aanwezig op de Galaxy Note 7. Maar ze is er wel. Zo zijn de Office-applicaties standaard geïnstalleerd en vind je ook een aantal dubbele applicaties terug. Zoals bijvoorbeeld een mail-applicatie van Samsung en Google.

Gelukkig zijn er ook applicaties, zoals de muziek-applicatie, waarvan enkel de Google-variant terug te vinden is op het toestel. Als je bekijkt waar Samsung vandaan komt is de bloatware dus wel heel erg verbeterd, maar het kan nog altijd beter. Kort samengevat: als je echt niet van skins houdt is de software van de Note 7 waarschijnlijk niet zo interessant voor jou. Heb je er geen probleem mee, dan zal de software van de Note 7 je wel kunnen bekoren.

Wanneer je foto’s wilt nemen met de Galaxy Note 7 doe je dit met ofwel de ene selfiecamera die het toestel rijk is, of de enkele achtercamera van de smartphone. Geen dubbele camera’s zoals sommige geruchten deden vermoeden, maar op zich is hier helemaal niets mis mee. Een dubbele camera op een smartphone is momenteel toch nog meer een gimmick dan een must have.

Samsung Galaxy Note 7 review

Een dubbele camera op een smartphone is momenteel toch nog meer een gimmick dan een must have

Samsung Galaxy Note 7 reviewVooraan de Note 7 zit er een 5-megapixel selfiecamera waarmee je geweldige selfies kunt nemen. Selfies bevatten een degelijke hoeveelheid aan details, kleuren worden goed en accuraat weergegeven en zelfs in mindere lichtomstandigheden zul je niet heel erg vlug veel ruis opmerken. Mocht het toch te donker zijn voor een degelijke selfie, in de camera-applicatie zit een functie die je toelaat je scherm als flitser te gebruiken. De selfiecamera zit dus al goed.

Achteraan de Note 7 zit hetzelfde 12-megapixel monster als in de Galaxy S7 (Edge)

Samsung Galaxy Note 7 review:

Achteraan de Note 7 zit hetzelfde 12-megapixel monster als in de Galaxy S7 (Edge). De sensor heeft een f1.7 opening en maakt gebruik van ultrapixels (grotere pixels op de sensor om het beeld zo beter vast te leggen). Dit klinkt nogal technisch, en eigenlijk kan ik de achtercamera van de Note 7 heel kort bespreken. Het is de beste camera die je momenteel in een smartphone kunt vinden.

Samsung Galaxy Note 7 review

In foto’s worden details super goed weergegeven idem voor kleuren. Foto’s zijn niet te verzadigd, en de kleurenweergave is heel accuraat. Ook de HDR-functie van de achtercamera werkt helemaal naar behoren. In goede lichtomstandigheden neem je geweldige foto’s met de Galaxy Note 7.

Samsung Galaxy Note 7 review

Maar ook in mindere lichtomstandigheden zien foto’s genomen met de Note 7 er geweldig goed uit. Je merkt nauwelijks ruis op in genomen foto’s. Dit was iets waar ik bij de Galaxy S7 (Edge) ook heel erg van onder de indruk was. Bij de Note 7 dus ook.

Samsung Galaxy Note 7 review

O, en de Note 7 focust ook super snel. Dit is handig om snel een scherpe foto te kunnen nemen, maar het is ook leuk om ermee te spelen. Je moet het maar eens proberen als je een Note 7 in je handen kunt krijgen. Gewoon de camera-applicatie openen, en dan je naar en weg van de achtercamera bewegen. Dan zie je hoe snel de Note 7 kan focussen.

Wat hoort bij een nieuwe skin is natuurlijk ook een ‘nieuwe’ camera-applicatie. En met nieuwe applicatie bedoel ik vooral een nieuw ontworpen applicatie. Alle functies die we al kenden van de camera-applicatie in TouchWiz zijn ook aanwezig in de camera-applicatie van de Note 7. Ze zijn gewoon iets anders, en vooral netter weergegeven. Wanneer je nu in de camera-applicatie ziet en naar links veegt krijg je alle filters te zien. Veeg je naar rechts, dan zie je alle functies die de camera-applicatie rijk is (te zien). Deze worden netjes en niet al te groot weergegeven.

Filmen met de Note 7 doe je in maximaal QHD-resolutie. Net zoals de foto’s zien video’s geschoten met de Note 7 er heel netjes uit. Ook in mindere lichtomstandigheden presteert de Note 7 goed qua video. Alleen wanneer het donker is zul je merken dat de optische beeldstabilisatie van de camera niet 100% optimaal werkt. Voor de rest is de camera van de Galaxy Note 7 het dichtste bij perfectie dat je momenteel in een smartphone kunt vinden.

De camera van de Note 7 is het dichtste bij perfectie dat je momenteel in een smartphone kunt vinden

Samsung stond voor een grote uitdaging met zijn Samsung Galaxy Note 7. Zeker omdat het toestel op zoveel manieren heel hard lijkt op de Galaxy S7 Edge, maar toch wel meer geld kost. Als ik heel eerlijk met je ben, dan durf ik te zeggen dat Samsung zichzelf (nogmaals) overtroffen heeft met zijn Galaxy Note 7.

Samsung heeft zichzelf (nogmaals) overtroffen met zijn Galaxy Note 7

Ja, je betaald meer voor de Galaxy Note 7 dan voor de Galaxy S7 Edge die min of meer hetzelfde te bieden heeft. Maar het zijn de details die ervoor zorgen dat de Note 7 zijn geld waard is. Kijk maar naar het ontwerp. De S7 Edge is een mooi ontworpen toestel, maar de Note 7 is nog veel beter ontworpen. Het toestel is meer in evenwicht, voelt lekkerder aan in de hand en is eveneens waterdicht.

Ook de irisscanner is een extraatje die de Note 7 het kopen waard maakt. Want zelfs al gebruik ik de functie niet frequent, ben ik ervan overtuigd dat heel wat mensen dit wel zullen doen.Ook het grote scherm samen met de S-Pen zal voor veel mensen zorgen dat ze voor de Note 7 kiezen in plaats van voor de Galaxy S7 Edge.

Minpuntje voor de Note 7 in vergelijking met Galaxy S7 Edge zijn de prestaties van deze smartphone. Voor de rest is de Samsung Galaxy Note 7 een betere versie van een reeds bijna perfecte Samsung Galaxy S7 Edge.

Zou ik je de Note 7 aanraden? Ja! En sorry Galaxy S7 Edge, maar de Note 7 is hier om je titel van mijn favoriete smartphone van het jaar en ook beste smartphone van het jaar (tot nu toe) af te nemen. Ik had misschien wel graag een iets minder groot prijskaartje bij de Note 7 gezien, maar hij is zijn geld echt wel waard.

Ben je dus op zoek naar een grote, goed presterende smartphone die eveneens voorzien is van goede camera’s en heb je een budget tot €849? Twijfel dan niet langer en ga de Note 7 kopen! Je zult er geen spijt van hebben, geloof me.

Onze review score
Pluspunten
 • Prachtig ontwerp
 • Geweldige camera's
 • Presteert helemaal naar behoren
 • Nette software
 • Edge-scherm
 • S-Pen
Minpunten
 • Prijs
 • Krasgevoelig en trekt vingerafdrukken aan
 • Speaker had iets beter gemogen

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters