Samsung Galaxy Note 8 review: the return of the king

Dit najaar brengt Samsung eindelijk weer een Galaxy Note-smartphone naar Nederland. De Samsung Galaxy Note 8 heeft alle ingrediënten die je van een Note mag verwachten. Liefhebbers kunnen dus hun lol op, maar moeten daar wel flink voor lappen. €999 om precies te zijn. Is de smartphone dat stevige prijskaartje waard? WANT zoekt het voor je uit in deze Samsung Galaxy Note 8 review.

Samsung Galaxy Note 8 review design

Na alle ellende rond de Samsung Galaxy Note 7 sloeg Samsung eerder dit jaar met de S8-serie een homerun. De smartphones werden zo goed ontvangen en waren zo succesvol, dat het hele Note 7-debacle snel vergeten was. Zo snel, dat Samsung iets meer dan een jaar nadat de eerste Note 7’s in vlammen op gingen gewoon met een Note 8 op de proppen komt.

Twee extra functies vallen echt op: de dubbele camera en natuurlijk de S Pen

De 6,2 inch grote Galaxy S8+ maakt een nóg groter toestel vrij overbodig. De Note 8 is dan ook nauwelijks gegroeid. En gezien de techniek in smartphoneland niet bijzonder snel meer vordert, is de basis ook grotendeels gelijk. De Note 8 moet het dus hebben van zijn extra functies. Twee daarvan vallen echt op: de dubbele camera en natuurlijk de S Pen.

De S Pen is al sinds het prille begin dé functie die de Note-lijn onderscheidt van alle andere smartphones op de markt. Zoals elk jaar heeft die er weer wat nieuwe functies bijgekregen, maar daarover hieronder meer. De tweede camera maakt zoomen met weinig kwaliteitsverlies mogelijk en zorgt ervoor dat je met de Note 8 portretten met vervaagde achtergrond kunt maken.

Een primeur voor de Nederlandse markt is dat de dualsim-variant hier te koop is

Intern zijn er een paar kleine wijzigingen doorgevoerd. De Note 8 heeft 6GB werkgeheugen, twee gigabyte meer dan de S8. De chipset is nog steeds dezelfde achtkernige Exynos 8895. Het scherm is nog altijd een super amoled-exemplaar met 1440×2960 pixels en de primaire camera heeft dezelfde 12-megapixelresolutie. Een primeur voor de Nederlandse markt is dat de dualsim-variant van de Note 8 hier te koop is.

Samsung Galaxy Note 8

Specificaties van de Samsung Galaxy Note 8
Algemeen
 • Uitgebracht op September 2017
 • Draait op Android 7.1 Nougat
Processor
 • Samsung Exynos 8895
 • octacore-processor op 2.3GHz
 • Grafisch: Mali-G71
Scherm
 • 6.3" Amoled scherm
 • Touchscreen met multitouch
 • Scherm is krasbestendig (Gorilla Glass 5)
 • 2960x1440 schermresolutie
Camera
 • 12MP camera met autofocus
 • Dual LED-flitser
 • 3840x2160 (4K) video opnames
 • 8MP camera voorkant

Note-genen zichtbaar

Kleine schermranden, een groot scherm, waterdicht en premium materialen. De Note 8 is ontworpen zoals je van een topsmartphone anno 2017 zou hopen. Niet zo gek natuurlijk, want dat waren de Galaxy S8 en Galaxy S8+ ook.

Het totaalplaatje ziet er strak en mooi uit

Hoewel de Note 8 erg lijkt op zijn kleinere broertjes, zijn de Note-genen duidelijk zichtbaar in het ontwerp. De afrondingen van het scherm zijn wat kleiner, de telefoon is wat hoekiger en heeft aan de onderkant een sleuf voor de welbekende S Pen. Het totaalplaatje ziet er strak en mooi uit.

Samsung Galaxy Note 8 review design

Hij is ook nóg wat groter dan de Galaxy S8+. Dat brengt het praktische nadeel met zich mee dat de vingerafdrukscanner slecht bereikbaar is. Die zit naast de camera en dat is nogal hoog op het toestel. Je moet dus nogal hoog reiken met je vinger én ervoor zorgen dat je niet per ongeluk de camera te pakken hebt.

Samsung Galaxy Note 8 review design

Een misser waarvan we gehoopt hadden dat Samsung die inmiddels weleens opgelost zou hebben. De irisscanner en gezichtsherkenning zijn nog steeds aanwezig als alternatieven, maar werken nog niet trefzeker genoeg in het dagelijks gebruik.

Samsung Galaxy Note 8 review design

Een wél opgeloste misser is de Bixby-knop. Zie is er nog steeds, maar kan nu wel uitgeschakeld worden. Niet de meest elegante oplossing, we hadden liever gezien dat je de knop voor een zelfgekozen actie kon instellen. Hoe dan ook zorgt het er in ieder geval voor dat je niet meer regelmatig per ongeluk Bixby opent.

Samsung Galaxy Note 8 review design

Stylus op steroïden

Dan de S Pen. Zoals gezegd zit er onderin de Note 8 een sleufje waar je die in kan schuiven; bovenop het pennetje zit een knopje om hem uit het toestel te halen. Of om lekker de hele dag mee te klikken, zoals je dat ook met een echte pen doet. Leuk voor de dwangneuroten onder ons.

Samsung Galaxy Note 8 review design

De S Pen had natuurlijk al de nodige functies, maar heeft er in de Note 8 nog meer bijgekregen. Zo kun je nu iets tekenen en vervolgens als een gifje naar iemand versturen. Of direct wanneer je de pen uit het toestel trekt een notitie maken, zonder het toestel aan te zetten. En natuurlijk kun je ermee tekenen. De pen heeft 4096 drukniveaus en kan daarmee de lijndikte aanpassen op basis van hoe hard je drukt. Essentieel als je een beetje fatsoenlijk wil tekenen.

Samsung Galaxy Note 8 live bericht gif

Fatsoenlijk tekenen valt trouwens nog steeds niet mee op het relatief kleine en gladde scherm van de Note. Maar met veel oefening kun je mooie dingen doen. De Pen Up-app van Samsung bewijst dat. Die gebruik je om tekeningen te maken, maar heeft ook een ingebouwd sociaal netwerk waar je ze kunt delen. Zo kun je ook de indrukwekkende plaatjes van anderen bekijken. Wie niet zoveel inspiratie heeft kan via de app ook met kleurplaten aan de slag.

Samsung Galaxy Note 8 review screenshot penup

Of dat allemaal nuttig is? Dat is erg persoonlijk. Hoewel wij sommige functies van de S Pen wel zien zitten, lukt het maar moeilijk om het apparaatje in onze dagelijkse workflow op te nemen. En dat lijkt voor veel mensen te gelden: Samsung riep bij de lancering van de Galaxy S6 Edge+ nog dat eigenlijk toch niemand de S Pen gebruikt. Maar we kennen ook mensen die erbij zweren. Het is dus een kwestie van uitproberen. In het ergste geval doe je er niks mee, maar zit hij ook niet in de weg.

De enige waterdichte smartphone die je onderwater kunt bedienen

Mooie bijkomstigheid van de S Pen is trouwens dat hij ook in het water werkt. Dat maakt de Galaxy Note 8 de enige waterdichte smartphone die je onderwater ook echt kunt bedienen.

Het beste scherm

Onderzoeksbureau DisplayMate concludeerde vlak na de lancering van de Note 8 dat het toestel het beste smartphonescherm ooit heeft. En daar kunnen wij het alleen maar mee eens zijn. Goed, we hebben de iPhone X nog niet in handen gehad, maar die is voorlopig ook nog niet verkrijgbaar.

Een van de krachtigste smartphones van het moment

Samsung heeft het toch al geweldig mooie scherm van de Galaxy S8 nóg beter gemaakt. De helderheid is iets hoger en de witbalans iets beter. Het scherm meet 6,3 inch en heeft een resolutie van 1440 x 2960 pixels, waardoor het bijzonder scherp is. De beeldverhouding van 18,5:9 pixels is handig voor bijvoorbeeld multitasken, maar zorgt bij foto’s en veel video’s voor zwarte randen.

Samsung Galaxy Note 8 review design

Snelle hardware, trage software

Met zijn achtkernige Exynos 8895-chipset en 6GB werkgeheugen is de Samsung Galaxy Note 8 een van de krachtigste smartphones van het moment. Precies wat je mag verwachten van een nieuwe Note, natuurlijk. In de praktijk presteert hij bijzonder goed, maar voelt het allemaal net wat trager dan de snelste smartphones op de markt.

Er zijn daadwerkelijk een aantal nuttige toevoegingen aan de software

Dat heeft alles te maken met de software, die relatief zwaar is. Dat vertraagt het toestel iets, maar je krijgt er wel wat voor terug. De software ziet er goed uit en er zijn daadwerkelijk een aantal nuttige toevoegingen. Denk bijvoorbeeld aan de Edge-snelkoppelingen waar je twee gekoppelde apps in split-screen modus als sneltoets kunt opslaan. Of de mogelijkheid om ‘lange screenshots’ te maken van bijvoorbeeld een WhatsApp-gesprek. Ook Samsung’s slimme assistent Bixby is weer van de partij, maar daar zijn we geen groot fan van.

Samsung Galaxy Note 8 review screenshot interface

Uiteindelijk komt het neer op persoonlijke voorkeur of de schil van Samsung de kleine vertraging in de werking waard is. Wat ons betreft is het in ieder geval geen probleem, het toestel is immers nog steeds erg snel.

Wat wel enigszins een probleem is, is de batterij van de Note 8. Samsung lijkt het na de problemen met de Note 7 rustig aan te doen, wat resulteert in een vrij lage batterijcapaciteit van 3300mAh. Eigenlijk niet genoeg om de dag mee door te komen met een krachtig apparaat als de Note 8.

We kregen een screen-on-time van zo’n 3, soms 4 uur uit het toestel. Bijna zonder uitzondering kwam er een moment op de avond dat hij aan de lader moest. Niet echt een indrukwekkende prestatie. Één voordeel: de Note 8 ondersteunt draadloos laden, waardoor dat opladen wel bijzonder makkelijk wordt. Moet je wel een paar tientjes overhebben voor een draadloze lader.

Samsung Galaxy Note 8 review screenshot batterij

Entertainment onderweg

Het zal geen verrassing zijn dat de Note 8 met zijn gigantische scherm een goed multimedia-apparaat is. Het scherm ziet er goed uit en ondersteunt HDR; perfect om lekker films of series te kijken onderweg dus. HDR content is nog niet erg breed beschikbaar, maar het wordt steeds beter. Zo kun je inmiddels HDR-filmpjes op YouTube vinden en biedt Netflix een aantal HDR films en series aan op de Note 8.

Geluid klinkt niet alleen leuk in Samsung’s marketingverhaal, maar ook in real life

Ook op muziekgebied doet de Note 8 goede zaken. De speaker die aan de onderkant zit is niet super indrukwekkend, maar wel voldoende voor alledaags gebruik.

Geluid door een headset is wat indrukwekkender. De Note 8 kan een profiel van jouw gehoor maken en de audio-output daarop aanpassen. Dat klinkt niet alleen leuk in Samsung’s marketingverhaal, maar ook in real life. Mooie bijkomstigheid is dat Samsung de Note 8 met een AKG-headset levert die goed klinkt. Hij had iets meer bas mogen hebben, maar klinkt wel helder en ruimtelijk.

Samsung Galaxy Note 8 review screenshot muziek

Eindelijk twee camera’s

Met de Galaxy Note 8 introduceert Samsung eindelijk een tweede camera. Naast de gewone 12-megapixelcamera die we kennen van de Galaxy S8 ligt een tweede 12-megapixelcamera, ditmaal voorzien van een telelens. Dat levert twee extra mogelijkheden op.

We zijn behoorlijk onder de indruk van de zoomfunctie

Wat ons betreft verreweg de meest nuttige is de zoomfunctie. Met een simpele druk op de knop wissel je van camera en heb je 2x zoom. Omdat de tweede lens een wat kleiner diafragma en kleinere sensor heeft is de zoom niet helemaal zonder kwaliteitsverlies, maar het komt behoorlijk in de buurt. Zeker omdat de tweede camera ook optisch gestabiliseerd is. We zijn al met al behoorlijk onder de indruk van de zoomfunctie.

De andere toevoeging heet ‘live focus’. Een wat vreemde naam voor een inmiddels bekende functie. Met live focus kun je de achtergrond in een foto vervagen, waardoor het onderwerp er meer uitspringt. Vooral leuk bij portretten. Dat gaat niet perfect en komt vaak wat artificieel over, maar werkt beter dan bij de gemiddelde smartphone met die functie. Ook leuk is dat het toestel naast de vervaagde variant – die altijd met de telelens gemaakt wordt – ook een normale foto gemaakt met de reguliere lens opslaat.

Samsung Galaxy Note 8 camerasample bokeh
Live focus-foto met maximaal bokeh-effect

Twee leuke extra’s, maar uiteindelijk is de kwaliteit van de gewone foto’s natuurlijk het belangrijkste. Die is gelukkig erg goed. De Note 8 heeft in de basis dezelfde camera als de Galaxy S8, wat erop neerkomt dat hij een van de beste smartphonecamera’s van het moment heeft. De dynamische range is goed, foto’s zijn scherp en kleuren zijn flitsend. En wanneer het donker wordt komen er ook nog erg aardige plaatjes uit de smartphone.

De 8-megapixelselfies die je met de Note 8 schiet zijn misschien niet de beste selfies die je uit een smartphone kunt krijgen, maar zien er zeker goed uit. Kleuren zijn over het algemeen mooi en foto’s zijn scherp en detailrijk.

Samsung Galaxy Note 8 camerasample front

Filmen gebeurt in 4K-resolutie en heeft natuurlijk ook voordeel van de twee gestabiliseerde lenzen. Die zorgen ervoor dat je kunt zoomen en video’s vrij stabiel zijn. Top!

De interface van de camera is goed. Hij is vrij overzichtelijk, werkt eenvoudig en heeft heel veel functies. Zo is er een professionele modus, kun je RAW-foto’s opslaan en is er een knopje om foto’s in 18,5:9-formaat te schieten zodat je ze goed op het scherm van de Note 8 kunt bekijken. Ook Instagram-achtige kleurenfilters en Snapchat-achtige ‘stickers’ zijn beschikbaar.

Conclusie: hoge prijs deels gerechtvaardigd

Dat de Samsung Galaxy Note 8 een goede smartphone is, staat als een paal boven water. Sterker nog: je zou kunnen stellen dat het de beste smartphone van dit moment is. Maar daar betaal je wel stevig voor. Met €999 is de Note 8 de duurste smartphone ooit, hoewel de Apple iPhone X die titel binnenkort overneemt.

Een geweldig stukje techniek met slechts een paar kleine nadelen

Voor dat geld krijg je vooral een erg goede dubbele camera, de S Pen en een gigantisch en prachtig scherm. Plus natuurlijk alle functies die je anno 2017 van een high-endsmartphone mag verwachten, maar dat lukt voor de helft van het geld in grote lijnen ook wel.

De Samsung Galaxy Note 8

Bovendien maakt de Galaxy Note 8 een aantal kleine missers. De vingerafdrukscanner zit op een onhandige plek en de Bixby-knop zit vooral in de weg. Dat Samsung wat voorzichtig is omgesprongen met de batterij is begrijpelijk, maar het resulteert wel in vrij matige prestaties.

Wie geen beperkingen heeft in zijn budget en een beest van een Androidsmartphone wil, hoeft niet te twijfelen over de Samsung Galaxy Note 8. Het is een geweldig stukje techniek met slechts een paar kleine nadelen. Maar als je wat minder te besteden hebt en kunt leven zonder de S Pen, is het ook geen enkel probleem om een paar honderd euro te besparen door de Note 8 links te laten liggen.

De Samsung Galaxy Note 8

Onze review score
Pluspunten
 • Stijlvol waterdicht ontwerp
 • Geweldig en gigantisch display
 • Dualsim ondersteuning
 • S Pen heeft handige functies
 • Goede en uitgebreide camera
Minpunten
 • Vingerafdrukscanner onhandig geplaatst
 • Matige batterij
 • Stevig aan de prijs

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters