Samsung Galaxy Note 9 preview: monstersmartphone mist X-factor

Samsung kondigde gisteren zijn nieuwe Note-smartphone aan: de Galaxy Note 9. Bij zo’n Note horen natuurlijk monsterlijke specificaties, een S Pen en een groot scherm. Wat dat betreft stelt de Note 9 zeker niet teleur. Allen had de gadgetliefhebber in mij misschien op iets meer gehoopt. Enfin, je leest er alles over in deze Samsung Galaxy Note 9 preview.

Samsung Galaxy Note 9 design

Topspecificaties op elk gebied

Als je kijkt naar de specificaties, dan is de Note 9 zo’n beetje op elk vlak as good as it gets. De batterij heeft een gigantische capaciteit van 4000mAh en moet dus in ieder geval goed de dag doorkomen. Natuurlijk kun je ‘m snel opladen, en dat kan ook draadloos als je wilt.

512GB opslagruimte en 8GB ram. Impressive!

Het toestel heeft een snelle achtkernige Exynos-chipset gebakken op 10 nanometer; de Exynos 9810 om precies te zijn. Die kan een beetje warm worden onder zware belasting en dus heeft Samsung water carbon cooling-systeem onder gestopt. Dat is een soort warmtegeleider die gebruik maakt van koolstofvezel en water om het toestel koel te houden.

De basisversie van de Note 9 is met zijn 128GB opslagruimte en 6GB werkgeheugen al niet slecht bedeeld. Wie dat niet genoeg vind kan voor €250 extra een variant kopen met 512GB opslag en 8GB ram. Impressive!

Samsung Galaxy Note 9 design

Ook indrukwekkend is het scherm. We zijn niet anders van Samsung gewend, maar toch blijft het het vermelden waard. Het is een 6,4 inch groot amoledpaneel met een quad HD+ resolutie en prachtige kleurweergave. Tel daar stereospeakers met AKG-tuning bij op, en je hebt een toestel dat ideaal is om filmpjes te kijken. Zo ideaal zelfs, dat YouTube er voor het eerst het labeltje Signature Device 2019 op plakt. Wat dat dan ook mag betekenen.

Bekend ontwerp met kleine tweaks

Het ontwerp is groot, luxe, mooi en… nogal bekend. Behalve een herpositionering van de camera en vingerafdrukscanner en een afgeschuind randje aan de zijkant is er weinig verschil te zien met de Galaxy Note 8. Als je de zwarte variant neemt, althans. Wat namelijk ook nieuw is, is het beschikbare kleurenpallet. De Note 9 komt in zwart, lila, blauw en misschien ooit koper. Die blauwe is de communicatiekleur en dat heeft een goede reden: daar zit een gele S Pen bij. Geeft ‘m net wat extra flair.

Samsung Galaxy Note 9 design

De vingerafdrukscanner is dus verplaatst en zit nu gelukkig niet meer naast de camera. Wel eronder, wat op papier goed is. Maar omdat de scanner vrij klein is en nogal hoog zit is het nog steeds niet ideaal. Natuurlijk heeft de Note 9 ook een irisscanner en gezichtsherkenning, maar die werken in de praktijk net niet zo lekker op het eerste gezicht.

S Pen als afstandsbediening

De Galaxy Note en de S Pen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Al sinds het begin van de Note-serie zit dat pennetje in het toestel, maar altijd was hij passief. Dat is nu veranderd: de nieuwe S Pen is actief. Hij is uitgerust met een klein batterijtje en bluetooth, waardoor hij tot een afstand van 10 meter nog contact met je Note kan houden.

Samsung Galaxy Note 9 design

Handig, want je kunt hem daardoor als afstandsbediening gebruiken. Om groepsfoto’s te maken zonder zelfontspanner bijvoorbeeld, of om een selfie te maken als je het toestel te ver weg houdt om het scherm nog goed te bedienen. Of, voor de professionele gebruikers onder ons, om een presentatie die je via je Note toont te bedienen. Best handig allemaal.

Fijne software blijft bottleneck

De software van de Note 9 is niet significant geüpdatet tegenover de eerdere toestellen van Samsung en blijft mooi, fijn en uitgebreid. Bixby is nog altijd aanwezig en wordt volgens Samsung steeds slimmer, maar Google Assistent lijkt me nog altijd de betere keuze.

Kan alles wat je ermee wilt moeiteloos doen

Dat terzijde is de software van de Note 9 gewoon erg goed. Aan de andere kant blijft het ook een kleine bottleneck voor de prestaties. De Note 9 heeft natuurlijk genoeg power om lekker snel aan te voelen en kan alles wat je ermee wilt moeiteloos doen. Maar tegenover bijvoorbeeld een OnePlus 6 merk je dat het toestel soms net wat stroperiger voelt.

Camera wordt slim

De camerahardware van de Note 9 is gelijk aan die van de Galaxy S9 Plus. Dat wil zeggen dat hij een variabel diafragma heeft, dat in het donker zo groot als f/1.5 kan worden om lekker veel licht binnen te halen. De resultaten zijn, op het eerste gezicht, bijzonder goed. Ik had ook niet anders verwacht.

Samsung Galaxy Note 9 design

De camerasoftware is wel vernieuwd. Net als veel concurrenten heeft Samsung een zekere mate van kunstmatige intelligentie aan de software toegevoegd. Hij kan nu herkennen wat er in beeld is en aan de hand daarvan de instellingen optimaliseren, maar die feature kennen we inmiddels wel.

Is het plaatje bewogen? Dan zal hij je voorstellen om een nieuwe te maken

Nieuw is dat de camera ook kan ‘zien’ of een foto wel goed is gemaakt. Heeft iemand zijn ogen dicht of is het plaatje bewogen? Dan zal hij voorstellen om een nieuwe te maken. Dat klinkt erg handig; of het in de praktijk ook echt goed werkt zullen we tijdens een volledige review moeten zien.

Conclusie: beste smartphone, of overpriced?

Op veel vlakken lijkt de Samsung Galaxy Note 9 simpelweg de beste smartphone te zijn die je nu kunt kopen. Hij heeft een geweldig scherm, een grote batterij, een top camera, zo’n beetje alle features die je in een smartphone kunt vinden én een handig pennetje. Echte nadelen zijn er nauwelijks.

Samsung Galaxy Note 9 design

Wat dat betreft bestaat er geen twijfel dat dit een van de beste smartphones van het moment is, en waarschijnlijk de rest van het jaar zal blijven. Daar staat helaas wel tegenover dat de Note 9 ook een beetje saai is. Waar andere fabrikanten dit jaar oplossingen proberen te bedenken om een groter scherm in hun smartphone te stoppen of zich te buiten gaan aan een bijzondere camerasetup, is de Note 9 in de basis gewoon een gepimpte Note 8.

Voor de €999 die de Note 9 kost mag je ook wel wat speciaals verwachten

Daar zul je misschien geen boodschap aan hebben als je naar een topsmartphone op zoek bent; misschien is het wel gezeur van een liefhebber. Aan de andere kant: voor de €999 die de Note 9 kost mag je ook wel wat speciaals verwachten. Ik zie niet zo waarom je voor dit toestel meer dan €300 extra zou betalen tegenover de Samsung Galaxy S9 Plus.

Enfin, iets om over na te denken voordat de Note 9 op 24 augustus in de winkels ligt. Tegen die tijd zal ik daar in een volledige review natuurlijk dieper op ingaan.

Onze review score
Pluspunten
  • Top specificaties
  • Grote batterij
  • Mooi waterdicht ontwerp
  • S Pen werkt nu ook op afstand
  • Prima camera
Minpunten
  • Erg duur
  • Mist écht onderscheidende feature

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters