Samsung Galaxy Note II

Na het gigantische succes van de Samsung Galaxy Note kon een opvolger natuurlijk niet uitblijven. Nu, precies een jaar na dato, is die er in de vorm van de Galaxy Note II. In deze review nemen we de ‘phablet’ onder de loep.

Samsung Galaxy Note II review hand

 

Een jaar geleden tijdens de IFA-beurs in Berlijn had Samsung een flinke verrassing voor ons in petto. Het bedrijf creëerde een compleet nieuwe niche, die tussen de smartphone en de tablet invalt. Dell had dat al eens geprobeerd met de Streak, maar besteedde daar verder weinig aandacht aan. De Galaxy Note was dan ook de eerste serieuze ‘phablet’ op de markt, en lange tijd de enige. Daar kwam, hoewel niet in Nederland, eerder dit jaar de Optimus Vu van LG bij. Nu is Samsung weer aan de beurt met een update van de Galaxy Note: de Galaxy Note II.

Hoewel we eerst niet hadden verwacht dat het fenomeen phablet echt iets ging worden, werd met de Galaxy Note wel duidelijk dat we daar compleet naast zaten. De telefoon ging miljoenen keren over de toonbank en wordt nog steeds redelijk goed verkocht. De Note had dus een schot in de roos gedaan met zijn ‘rare’ pennetje en ‘veel te grote’ scherm.

De Galaxy Note II is dus de tweede phablet van Samsung en werd zodoende ook lang verwacht. Dat hij zou komen en op de S III zou lijken, dat was duidelijk. Verder was men het er nog niet helemaal over eens, de vreemdste geruchten deden de ronde. Zo zou het apparaat een flexibel AMOLED scherm gaan krijgen. Uiteindelijk lekte er steeds meer en net voor de aankondiging was zo’n beetje alles van de Galaxy Note II wel bekend.

Die aankondiging kwam er op de IFA-beurs eind augustus in Berlijn. Tijdens een vooral door magie gekarakteriseerde persconferentie toverde Samsung het toestel uit de hoge hoed. Of de Note II inderdaad zo magisch is valt nog te bezien, maar onze eerste ervaringen met de telefoon waren in ieder geval positief. In deze review zullen we dieper op het toestel ingaan.

Samsung Galaxy Note II hands-on

 

Samsung Galaxy Note II hands-on

 

Samsung Galaxy Note II hands-on

 

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.
Samsung Galaxy Note II

Algemeen

Telefoon vergelijken?Uitgebracht op November 2012 Draait op Android 4.1 Jelly beanBehuizing van Plastic

Processor

Samsung Exynos 4412quadcore-processor op 1,6GHzGrafisch: Mali-400MP

Geheugen

2GB Intern geheugen (RAM)16GB Opslag geheugenGeheugen uitbreidbaar via microSD HC

Afmetingen

Gewicht: 180 gramLengte: 151mmBreedte: 80mmDikte: 9mm

Scherm/invoer

5,5″ HD Super Amoled schermTouchscreen met multitouchScherm is krasbestendig (Gorilla Glass)720×1280 schermresolutie

Camera

8MP camera met autofocusLED-flitser1080p (Full HD) video opnames2MP camera voorkant

Netwerk

SIM slot: Micro-SIMGSM netwerkbanden: 850, 900, 1800, 1900EDGE en GPRSHSDPA en UMTS

Sensors

A-GPS & GlonassG-SensorGyrosensorNabijheidssensorDigitaal kompas

Connectiviteit

Wi-Fi®: IEEE 802.11 b/g/nInternet delen via WiFi HotSpotBluetooth 3.0 EDR met A2DPNFCFM-radio3,5mm ingang voor geluidTV-outMicro-USB aansluiting

Batterij

Batterijcapaciteit van 3100mAhSpreektijd van 9 uurStandby-tijd van 18 uur

De Galaxy Note II wordt in een doosje geleverd dat niet erg spannend is. Dat geldt niet voor de batterij, die met zijn 3100mAh één van de grootste batterijen in een telefoon is die we kennen. Een deel daarvan gaat direct op aan het grotere scherm, maar een deel blijft ook over wat resulteert in een prima batterijduur.

Unboxing

De doos van de Note II bevat weinig spannends. De standaard accessoires zijn aanwezig, maar daar houdt het een beetje mee op. Dat wil zeggen dat er in de doos een headset en een lader zitten. Daarnaast zijn er wat boekjes en natuurlijk is er het toestel zelf inclusief batterij en pennetje. Gezien het toestel veel intern geheugen heeft, 16GB in ons geval, is er geen geheugenkaart meegeleverd.

Batterij

De batterij van de Galaxy Note II is nog wat groter dan die van de Galaxy Note. Waar het uithoudingsvermogen van de Note nog niet geweldig was, doet de Note II het erg goed. De batterij heeft een capaciteit van 3100mAh. Dat is ruim genoeg om de dag mee door te komen en zal voor sommige gebruikers zelfs twee dagen aaneengesloten gebruik kunnen garanderen. Dat is erg indrukwekkend voor zo’n geavanceerde smartphone.

Intensief gebruik Normaal gebruik Beperkt gebruik
Accutijd (dagen) ~1,5 ~3 ~5
Batterij EB595675LU
Capaciteit 3100mAh
Techniek Lithium Ion

De Note II is groot. Heel groot. En daar moet je van houden. Verder is het design van het apparaat wel mooi, maar is hij wel weer ouderwets plastic fantastic. Het toestel is iets vierkanter dan de S III, maar heeft er verder erg van weg.

Als je een Galaxy Nexus, op zich geen kleine telefoon, op de Note II legt, dan valt het op dat hij toch wel een stuk groter is. Zowel aan de zijkant als aan de bovenkant steekt is hij ruim een centimeter groter. Dat zorgt ervoor dat het toestel, voor ons gevoel, niet echt meer als een telefoon voelt. Maar dat is misschien ook een kwestie van even wennen.

Het formaat brengt twee problemen met zich mee: ten eerste zal hij lang niet in ieders broekzak passen. In een herenjeans met flinke zakken lukt het nog wel, de meeste vrouwenbroeken kun je de Note II sowieso niet op een normale manier in kwijt. Afhankelijk van hoe je gewend bent je telefoon bij je te dragen kan dat vervelend zijn. Ook volledige bediening met één hand is voor veel mensen onmogelijk. Voor rechtshandigen is het niet mogelijk om, zonder het toestel in je hand te verplaatsen, de linker bovenhoek van het scherm te bereiken. Samsung heeft hier wat softwaretweaks voor bedacht, maar volledige bediening met een enkele hand zal onmogelijk blijven. Of dat een punt is, blijft natuurlijk een persoonlijk dingetje.

Natuurlijk brengt het formaat ook voordelen met zich mee. De Note II heeft met 5,5″ een gigantisch scherm. Daarnaast is het scherm net in de behuizing gepast zodat je weinig lege randen om het scherm hebt. Redelijk optimaal ruimtegebruik dus, en een gigantisch scherm dat vooral browsen en multimedia bekijken een stuk makkelijker maakt.

Verder is de bouwkwaliteit van de Note II voor het segment ondermaats. Het toestel ligt wel lekker in de hand en ziet er niet verkeerd uit, maar is van hetzelfde materiaal als de Galaxy S III. Dat wil zeggen een dunnen plastic behuizing die wat goedkoop aanvoelt en snel krast. De glanzende coating over de achterkant maakt dat nog erger en wordt tevens snel vettig waardoor het toestel heel vies gaat aanvoelen. Dat is dus niet ideaal.

Er zijn twee kleurvarianten: wit en grijs. Beide versies zien er goed uit, waarbij onze voorkeur gaat naar de grijze versie. Door de kleurkeuze en de aparte coating lijkt het alsof die van aluminium gemaakt is, maar niets is minder waar. Beide versies zijn zo goed als helemaal in de betreffende kleur geverfd.

Samsung Galaxy Note II review front

 

Samsung Galaxy Note II review front top

 

Samsung Galaxy Note II review front bottom

 

De voorkant van de Note II wordt dus overheerst door het grote scherm. Aan de zijkant zijn de randjes eromheen heel dun, aan de boven- en onderkant iets dikker. Aan de onderkant zitten ook nog drie knoppen verwerkt, terwijl de bovenkant ruimte biedt aan een 2-megapixelcamera, een speaker en wat sensoren.

Samsung Galaxy Note II review back

 

Samsung Galaxy Note II review back top

 

Samsung Galaxy Note II review back bottom

 

De achterkant van de Note II is bijna helemaal leeg met een subtiel streepjespatroon erop. Onderaan zit de speaker en is nog een glimp van de S-Pen op te vangen. Boven is de camera geplaatst met een begeleidend ledje.

Aan de zijkanten zitten enkel een aantal knopjes. Links is dat de volumeknop, rechts de powerknop. Die zitten prima gepositioneerd. De onderkant biedt plaats aan de S-Pen en de USB-poort, de bovenkant aan de headphonejack. Aan zowel de onder- als de bovenkant is ook een microfoon te vinden voor stereo-opname.

De batterij, simkaart en geheugenkaart zitten allen onder de batterijklep, die je via een inkeping aan de zijkant los kunt trekken.

Samsung Galaxy Note II review right

 

Samsung Galaxy Note II review top

 

Samsung Galaxy Note II review left

 

Samsung Galaxy Note II review bottom

 

Het scherm van de Galaxy Note II is een 720p Super Amoledscherm, dat dit keer geen PenTile-matrix heeft. Dat maakt het scherm nog wat beter dan zijn voorgangers. Het toetsenbord typt lekker gezien het toestel een flink scherm heeft.

Scherm

Het scherm van de Note II lijkt erg op dat van zijn broertje de Galaxy S III. Het scherm heeft dezelfde resolutie en is van hetzelfde type, maar heeft wel drie belangrijke verschillen. De eerste is natuurlijk het formaat, met 5,5″ heeft de Note een stuk groter scherm, wat vooral de browse- en multimedia-ervaring ten goede komt. Verder zijn de subpixels anders ingedeeld dan bij de S III. De beruchte PenTile-matrix is in dit toestel overboord gegooid. Dat zorgt ervoor dat vooral tekst er wat scherper uitziet en dat er geen vreemde randen meer om letters gevormd lijken te zijn. Dat was vanwege de hoge resolutie bij de S III ook al nauwelijks het geval, maar hier is het probleem helemaal geëlimineerd. Het derde verschil zit hem in de touch-laag, de zogenaamde digitizer, die dit keer door Wacom gemaakt is in verband met het pennetje. Daar komen we later op terug.

Het verdwijnen van de PenTile-matrix zorgt er, in combinatie met de prachtige contrasten en diepe kleuren van dit Amoledscherm voor dat de Note II een van de mooiste schermen, zo niet het mooiste scherm, op de markt heeft. Het enige punt zou kunnen zijn dat je de oververzadigde kleuren en wat blauwe tint van Amoledschermen niet mooi vindt. Dat geldt voor ons in ieder geval niet.

Samsung Galaxy Note II review scherm

 

Toetsen

Samsung Galaxy Note II review toetsen

Net als bij de Galaxy S III is de knoppen lay-out nog zo als in Android 2.3 gebruikelijk was, met een homeknop, een terugknop en een menuknop. Vanaf Android 4.0 werkt Google standaard met een multitaskknop in plaats van die menuknop, die wordt in de Note II gesimuleerd door de homeknop ingedrukt te houden. In het dagelijks gebruik is dit verschil niet erg relevant. De twee tiptoetsen op de Note II zijn erg mooi weggewerkt en nagenoeg onzichtbaar als de achtergrondverlichting niet aanstaat. Het grote formaat van de Note II zorgt er wel voor dat de knoppen soms wat ver naar onderen liggen. Ook jammer is dat de knopjes niet te bedienen zijn met de S-Pen. Ze reageren alleen op je vingers.

Het standaard toetsenbord van de Note II is ongeveer hetzelfde als die die standaard in Android Jelly Bean zit. Die werkt in principe erg lekker, zeker gezien het formaat, maar heeft één probleem. Alle leestekens zitten namelijk onder één knop, de punt. Die moet je lang ingedrukt houden om andere leestekens te krijgen, of je moet naar het alternatieve toetsenbord met alleen leestekens en cijfers gaan. Er zitten ook geen leestekens verstopt achter de standaard knoppen, zoals bijvoorbeeld HTC doet. Dat is jammer. Wel heeft Samsung een rij cijfers aan het toetsenbord toegevoegd, wat wij zeker kunnen waarderen.

Naast gewoon typen, ondersteunt de Note ook Swype. Dat gaat gewoon op hetzelfde toetsenbordje door met je vinger over de letters die je wilt hebben te vegen. Dat werkt erg prettig mits je er een beetje aan gewend bent. De uitwerking van Swype is op de Note II ook een van de besten die we gezien hebben.

Tot slot is er handschriftherkenning in combinatie met de S-Pen. Dat werkt opvallend goed, maar blijft wel minder handig dan gewoon typen of Swypen.

De Samsung Galaxy Note II heeft de bekende TouchWiz-interface, maar nu wel met nog meer opties. De interface zelf vinden we nog steeds een beetje te druk, maar is wel erg functioneel. Het toestel draait tevens op Android 4.1, waarmee het één van de eerste Jelly Bean-toestellen is. De prestaties van de Note II zijn heel goed, de telefoon is zonder twijfel één van de snelsten op de markt.

Lockscreen

Het lockscreen van de Note II is ongekend uitgebreid. Je kunt er een nieuws-ticker op zetten die aan de onderkant nieuwtjes voorbij laat komen, je kunt meldingen op het scherm laten plaatsen, je kunt het weer er neer zetten en er is een klok. Die klok kun je zelfs zo instellen dat hij twee tijden aangeeft zodra je in een andere tijdzone terecht komt.

Het ontgrendelen gaat standaard door over het scherm te vegen. Daarbij is er een mooi uitgevoerde animatie alsof je over water veegt met je vinger. Je kunt onder het scherm vier snelkoppelingen neerzetten, als je vanaf één van die snelkoppelingen veegt wordt het bijbehorende programma geopend. Daarnaast zijn er een aantal alternatieve ontgrendelingsmethoden. Bijvoorbeeld een om meteen je camera te openen. Daarvoor moet je je vinger op het scherm houden en het toestel tegelijkertijd op zijn kant draaien. Of een waarmee je het toestel kunt ontgrendelen door op het scherm te tikken en hem naar je toe te halen. Of een combinatie van gezichts- en spraakherkenning, een patroon, of een wachtwoord.

Homescreen

Het homescreensysteem van de Galaxy Note II bestaat uit maximaal zeven schermen die via een soort carrousel kunnen draaien. Daar is dus weinig anders dan bij andere Androidtelefoons. Door op het scherm te pinchen kun je een overzicht van alle homescreens weergeven en ze eventueel toevoegen of verwijderen. Er zijn twee modi beschikbaar, de basismodus en de eenvoudige modus. Die eerste is gewoon de bekende startschermmodus, de tweede is simpeler voor mensen die het gebruik van een smartphone niet gewend zijn. Daar zitten een aantal slimme widgets en minder poespas.

Door in het menu naar je widgets te bladeren en die even ingedrukt te houden kun je widgets toevoegen, en zo werkt het ook met programma’s. Widgets kun je van grootte veranderen, en als iets niet helemaal goed ingedeeld is om de nieuwe widget bij te plaatsen dan wordt je scherm automatisch opnieuw ingedeeld. Iets dat Samsung veranderd heeft ten opzichte van de standaard is het toevoegen van mappen. Dat moet via de menuknop en kan niet door twee icoontjes op elkaar te slepen. En daar laat Samsung dan toch weer een puntje liggen.

Qua widgets heeft Samsung een flinke verzameling toegevoegd. Zo is er een muziekspeler die je eigenlijk volledig kunt bedienen, inclusief het bladeren door een lijst met je muziek. Ook zijn er meerdere angendawidgets toegevoegd en heeft Samsung een eigen weer/klok-widget. Handig is een widget waarmee je het ledje op je toestel aan of uit kunt zetten, zodat je altijd een zaklamp bij de hand hebt.

Al met al is Samsung dus dicht bij de standaard van Android 4.0 gebleven en daar zijn we erg blij mee. Het hele homescreensysteem van TouchWiz 5 ziet er minder kinderlijk uit en werkt ook beter dan bij vorige versies, maar het kan nog beter.

Samsung Galaxy Note II review home 
Samsung Galaxy Note II review home 
Samsung Galaxy Note II review home 
Samsung Galaxy Note II review home 

Menu

Samsung Galaxy Note II review menu

Het menu is een raster van 5×5 van meerdere pagina’s, afhankelijk van hoeveel applicaties je hebt. Alle applicaties die je download komen achteraan in het menu terecht. Uiteraard kun je applicaties ook verwijderen. Dat kan in de bewerkmodus door de app even ingedrukt te houden, dan kun je hem naar de prullenbak slepen. In de bewerkmodus kun je ook de volgorde van je apps aanpassen en ze in mapjes indelen.

Er is naast de standaard menupagina ook een pagina voor al je gedownloade applicaties beschikbaar. En daarnaast is er een optie om apps te verbergen, zodat je bijvoorbeeld applicaties die je al in je homescreen hebt staan niet nog een keer in je menu hoeft laten terug te komen. Mocht je dat willen, dan kun je ook overschakelen op een lijstweergave voor het menu. Ook uitzoomen op je menu om de pagina’s overzichtelijk te beheren kan.

Instellingen

Het aantal instellingen en mogelijkheden van de Galaxy Note II is ongekend. Het zijn er nog eens een stuk meer dan bij de S III, en die was ook al niet slecht bedeeld. Het instellingenmenu is een eigen versie van Samsung die nog wel redelijk wat van het standaard menu weg heeft. Alleen het aantal instellingen is flink omhoog gegaan.

Één van de leukere extra instellingen vind je onder het kopje display en heet slim sluimeren. Als je dat aanzet houdt het toestel via de frontcam je ogen in de gaten. Als je dan een lange tekst aan het lezen bent bijvoorbeeld, en het toestel registreert dat je naar het display kijkt, zal hij het scherm niet uitzetten zo lang je blijft kijken. Daar is nog een andere functie, slim roteren, aan toegevoegd. Die zorgt ervoor dat het scherm van het toestel geörienteerd blijft in de richting van je ogen, in plaats van in de richting van de grond. Beide functies werken niet perfect, maar het kan sowieso geen kwaad om het aan te zetten en soms zal het wel helpen met het scherm aanhouden.

Iets anders leuks is te vinden onder het kopje beweging. Met de functie meteen bellen kun je ervoor zorgen dat de telefoon een contact dat op dat moment op het scherm weergegeven wordt gebeld wordt zodra je het toestel aan je oor brengt. Ook is er bijvoorbeeld een functie waarmee je een beetje info krijgt door met je hand even boven je telefoon te zweven als hij uitstaat. Zo krijg je onder andere de tijd en je gemiste berichten te zien.

Ook is er een blokkeerstand. Daarmee kun je meldingen van bepaalde applicaties blokkeren en van andere gewoon doorlaten, of zelfs van bepaalde contacten blokkeren. Die kan je ook door de tijd laten triggeren, waardoor het vooral handig is voor ’s nachts. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat alleen oproepen van je ouders en/of kinderen doorkomen ’s nachts, terwijl verder alles geblokkeerd wordt.

Verder kun je heel veel kleine dingetjes aanpassen. Zo kun je bijvoorbeeld zelf een patroon voor de trilstand invoeren of de kleurweergave van het scherm aanpassen. De mogelijkheden van de Note II zijn dus erg uitgebreid.

We moeten wel zeggen dat lang niet alle functies ook heel nuttig zijn, en er vooral veel gimmicks tussen zitten. Ook werkt nog niet alles perfect. Maar de mogelijkheden zijn er en Samsung legt er niet, zoals bij de S III, overdreven veel nadruk op. En daarmee zijn de slimme functies en instellingen van de Note II wel prima.

Samsung Galaxy Note II review settings 
Samsung Galaxy Note II review settings 
Samsung Galaxy Note II review settings 
Samsung Galaxy Note II review settings 

Multitasking

Samsung Galaxy Note II review multitasking

Naast de standaard multitaskingfunctie van Android, heeft de Galaxy Note II ook een taakbeheerder en een split-screen functie. Dat zorgt er voor dat de multitaskfeature van het toestel erg compleet is. Door de homeknop ingedrukt te houden kom je in een lijst met je recent gebruikte applicaties, allen voorzien van een mooie thumbnail. Die kun je eventueel uit de lijst halen door ze van het beeld af te vegen.

In principe worden applicaties redelijk goed zelf afgesloten als dat nodig is, waardoor je zeker in combinatie met de goede hardware van de Note II niet snel problemen zal krijgen. Mocht je daar toch zelf nog een hand in willen hebben, bijvoorbeeld om batterij te besparen, dan kun je via de taakbeheerder kijken welke apps open staan en die eventueel afsluiten.

Nieuw in de Note II is een splitscreen-functie. Als je de terug-knop ingedrukt houdt dan komt er een balkje met wat applicaties aan de zijkant van het scherm. Die kun je zelf positioneren aan een van de zijkanten. Als je gewoon een applicatie aantikt dan wordt hij geopend, als je hem ingedrukt houdt en het scherm in sleept dan opent hij naast de bestaande applicatie. De scheidslijn tussen die twee kun je verslepen.

Applicaties geven meldingen door via de balk bovenaan het scherm. Die kun je uitklappen door hem ‘naar beneden te trekken’, waardoor je al je actieve meldingen te zien krijgt. In sommige gevallen komen er ook knoppen in die meldingen waardoor ze interactief worden. Mocht je een melding kwijt willen, dan kun je hem gewoon ‘weg swipen’. In dit menu zitten ook knoppen om verschillende verbindingen te beheren. En, een leuke toevoeging van Samsung, het toestel laat daar snelkoppelingen naar gerelateerde applicaties neer als je een accessoire aansluit.

Prestaties

Samsung Galaxy Note II review prestaties

De Note II heeft dezelfde Samsung Exynos 4412-processor als de Galaxy S III en de Galaxy Note 10.1, maar dit keer met 1,6GHz nog iets hoger geklokt. Deze quadcoreprocessor beschikt helaas niet over de nieuwste kernen: hij is nog gebaseerd op de wat oudere ARM Cortex A9-architectuur. Maar door de vier hoog geklokte kernen is het nog steeds een erg goede chipset, die misschien wel de beste van de markt is. In ieder geval is de Note II een beest van een smartphone. Hij is razendsnel op alle vlakken, en biedt mooie graphics.

Wel is de Note II iets minder stabiel dan zijn kleinere broertje. De software is bij ons meerdere malen op zijn gat gegaan.

In Quadrant tikt de Note II bijna de 6000 punten aan en dat is erg hoog. De S III, One X en Xperia T zitten allemaal rond de 5000, daar doet de Note II dus een flink schepje bovenop.

Al met al zijn we gewoon erg tevreden over de prestaties van de Note II, ondanks dat hij niet 100% stabiel is.

Entertainment is iets waar de Galaxy Note II erg goed in is. Door het grote en mooie scherm en de goede processor kun je prima gamen en films kijken. De muziekspeler is ook prima. De camera is goed, maar blinkt niet uit.

Foto

Samsung Galaxy Note II review camera

Net als de telefoon zelf, is de camerafunctie van de Note II bizar uitgebreid. En dat is zeker niet negatief. Naast alle standaardfuncties die je van een camerainterface mag verwachten, heeft de Note II heel wat leuke extra’s.

Zo kun je groepsfoto’s maken waarbij je van iedereen het beste gezicht uit kunt zoeken van een aantal foto’s. Dat zal hij dan samenvoegen tot één foto en het resultaat daarvan is erg goed. Als je zelf ook op die foto wilt staan, is dat overigens geen probleem. Je zet de telefoon neer, gaat rustig in de groep staan en zegt wanneer je er klaar voor bent ‘cheese’, ‘smile’, ‘capture’ of ‘shoot’ en dan begint het toestel te schieten. Een andere nieuwe functie gekoppeld aan gezichtsherkenning, is die om foto’s automatisch te delen met iedereen die erop staat. Je kunt mensen een keer taggen en dan zal hij dat in theorie onthouden. Vervolgens kun je, als je een foto met de bewuste functie maakt, drukken op delen en dan wordt hij naar de contacten verstuurd, vaak via mail. Overigens gaat het automatisch taggen van mensen lang niet altijd goed. Bij het invoeren van een naam op een foto die we gemaakt hadden, kregen meteen drie mensen op die foto die naam toebedeeld omdat het toestel ze blijkbaar op elkaar vond lijken.

Ook leuk is de HDR-functie. Die kennen we al van de HTC One-series, de recente iPhones en de Galaxy S III, maar zit dus ook op deze Note II. De functie zorgt ervoor dat je foto’s kunt nemen met een hoger dynamische range, dat wil zeggen dat er meer contrast in de foto kan. Dus in plaats van een goed landschap en een overbelichte lucht, of een goede lucht en een veel te donker landschap, kun je nu beiden in een foto hebben. Daarbij kun je kiezen tussen een sterk effect of een minder sterk effect. De resultaten zijn vaak mooi en ook nog redelijk realistisch. Het toestel slaat ook automatisch de originele foto op voor het geval je niet tevreden bent met het resultaat. Alleen ghosting is nog wel een probleempje soms, vooral als je niet zo’n vaste hand hebt. Hieronder staan en paar HDR’s met hun origineel ernaast.

Samsung Galaxy Note II test foto

 

Samsung Galaxy Note II test foto HDR

 

Samsung Galaxy Note II test foto

 

Samsung Galaxy Note II test foto HDR

 

Samsung Galaxy Note II test foto

 

Samsung Galaxy Note II test foto HDR

 

Samsung Galaxy Note II test foto

 

Samsung Galaxy Note II test foto HDR

 

Samsung Galaxy Note II test foto

 

Samsung Galaxy Note II test foto HDR

 

Samsung Galaxy Note II test foto

 

Samsung Galaxy Note II test foto HDR

 

Zoals hierboven te zien is, is de camera van de Galaxy Note II voor wat betreft de kwaliteit goed, maar niet heel spannend. De foto’s hebben erg mooie kleuren en zijn goed scherp. Maar de details zijn niet overweldigend en vooral in het donker komt er snel ruis tevoorschijn. Desondanks is de camera ruim voldoende voor een high-end-telefoon en behoort hij tot de beteren op de markt.

Samsung Galaxy Note II test foto

 

Samsung Galaxy Note II test foto

 

Samsung Galaxy Note II test foto

 

Samsung Galaxy Note II test foto

 

De galerij van de Note II is, in tegenstelling tot die van veel toestellen, wel aangepast door Samsung. De belangrijkste aanpassing is Dropbox-integratie. Via Samsung Cloud kun je je video’s en foto’s in Dropbox met de Galerij laten synchroniseren. Dat is overigens niet aan te raden als je veel bestanden in Dropbox hebt, dan trekt de galerij het niet echt meer.

Een andere belangrijke toevoeging is gezichtsherkenning. Zoals hierboven beschreven kun je daarmee mensen een foto waar ze opstaan direct mailen, maar je kunt bijvoorbeeld ook foto’s per persoon groeperen. In principe worden gezichten automatisch herkend, en moet je per persoon maar één keer een naam invoeren. Maar dat werkt lang niet altijd. Een beetje afhankelijk van hoe herkenbaar iemand’s gezicht is, zit het toestel er in 10 tot 70 procent van de gevallen naast.

Verder zijn er een aantal nieuwe grafische layouts en sorteermogelijkheden. Ook kun je standaard dingen delen uit de galerij en is het mogelijk om foto’s te bewerken. Maar dat is allemaal niets nieuws.

Samsung Galaxy Note II review gallerij

 

Samsung Galaxy Note II review gallerij

 

Samsung Galaxy Note II review gallerij

 

Video

Samsung Galaxy Note II review video

De videospeler van de Galaxy Note II is hetzelfde als die in de S III, maar dan met wat extra functionaliteit vanwege de S-Pen. Daar komen we in een apart hoofdstuk op terug. Er zijn in de videospeler een aantal extra functies om de kracht van het toestel te laten zien. Zo zijn alle miniaturen van video’s geanimeerd en kun je de videospeler verkleinen en als laag boven je interface leggen. Daarmee kun je dus terwijl je iets anders doet een video kijken. Nuttig is het niet, maar gaaf wel. Verder heeft de speler de mogelijkheid om een video in ‘hoofdstukken’ op te delen, waardoor je snel naar een punt kan springen. Dat is wel redelijk handig. De ondersteuning van de speler is erg goed, hij ondersteunt alle formaten die we geprobeerd hebben tot 1080p, waaronder .mkv en .avi.

YouTube staat natuurlijk ook standaard op het toestel. Daarvoor heeft Samsung gewoon de standaard Google-applicatie laten staan op het toestel. Die is erg goed en daar hebben we weinig op aan te merken. Alle functies zijn er, het ziet er prima uit en je kunt bij een video direct de beschrijving, gerelateerde video’s en reacties zien.

De video’s die de Galaxy Note II opneemt zijn in 1080p HD en zien er erg goed uit. De kleuren zijn goed, de video’s zijn scherp en lopen soepel en ook focussen tijdens het filmen werkt goed. Het geluid is ook goed. Net als bij de fotocamera, zijn er bij de filmcamera veel mogelijkheden. Zo kun je foto’s maken tijdens het filmen, allerlei filters over je video leggen en kun je zowel slow-motion als timelapse-filmpjes maken.

Muziek

De FM radio van de Samsung Galaxy Note II is lekker uitgebreid. Er zit een grote aan- en uitknop in het midden waarmee je ook op een redelijk makkelijke manier de frequentie kunt afstellen. Verder kun je met de radio muziek opnemen en, mits de zender trackinformatie meestuurt, de informatie van een nummer opvragen. Een complete en goede radio dus, met ook prima ontvangst.

De muziekspeler is heel uitgebreid, met een flink aantal features. Zo is er een uitgebreide equalizer, een functie om de id3tags van nummers op te halen, een optie om de afspeelsnelheid aan te passen en een songtekstfeature. Wat het idee van die laatste is, weten we niet precies. Je zou zeggen dat hij songteksten van internet zou halen en die bij het nummer weergeven, maar gezien hij dat zelfs bij Yellow Submarine van de Beatles niet deed, hebben we het maar opgegeven.

Een andere interessante feautere is music square. Daarmee indexeert het toestel je muziek naar gemoedstoestand, zoals SenseMe van Sony dat vroeger ook doet. Dan krijg je een vierkantje te zien waar die gevoelens tegen elkaar uitgezet zijn. Door daar op een plek te klikken pakt het toestel dan een bijpassend nummer uit je bibliotheek. Dat werkt helaas voor geen meter, twee gelijkende nummers kunnen zomaar op twee verschillende plekken terecht komen, en toen het toestel happy hardcore onder het kopje rustig schaarde geloofden we het helemaal niet meer.

De interface van de muziekspeler is verder wel prima, en de kwaliteit van de muziek is ook niet slecht. Het geluid is misschien een heel klein beetje schel, maar kan zich over het algemeen gewoon goed meten met andere telefoons en kan ook prima als mp3-speler dienen.

Samsung Galaxy Note II review muziek

 

Samsung Galaxy Note II review muziek

 

Samsung Galaxy Note II review muziek

 

Samsung Galaxy Note II review muziek

 

Games

Op het gebied van games heeft Samsung niets zelf voorgeïnstalleerd, maar dat maakt in principe weinig uit. De Google Play Store zit vol met prachtige games, die de Galaxy Note II allemaal kan draaien vanwege zijn prima hardware. Het aanbod varieert van simpel tijdverdrijf, bijvoorbeeld in de vorm van snake, tot uitgebreide mobiele games, zoals GTA III of Mass Effect. Soms moet je daar wel het één en ander voor betalen, maar veel meer dan vijf euro is het niet over het algemeen. En er zijn ook veel gratis games te vinden.

Samsung heeft overigens wel een GameHub op het toestel gezet, maar veel meer dan wat linkjes naar games in Samsung’s eigen softwarewinkel is dat niet. Ook geïnstalleerde games krijgen hier een snelkoppeling, maar of je die nou via het menu of via de GameHub bereikt maakt natuurlijk weinig uit.

Door het grote scherm en de razendsnelle processor, is de Note II met recht één van de beste gamingtelefoons te noemen. Voor het komende jaar weet je in ieder geval zeker dat je alle games probleemloos kunst afspelen, behalve dan de games die speciaal voor een bepaalde processor ontwikkeld zijn misschien.

Samsung Galaxy Note II review games

 

Samsung Galaxy Note II review

 

De productiviteit van de Galaxy Note II is bijna ongeëvenaard. Het toestel heeft met zijn grote scherm en goede processor sowieso een stapje voor, het pennetje voegt daar nog extra functies aan toe. Over dat pennetje zullen we het overigens in het volgende hoofdstuk hebben, de rest komt hier langs.

Agenda

Samsung Galaxy Note II review agenda

De agenda van de Note II heeft een erg goede interface. De standaardweergave is de maandweergave, waarbij je bij elke dag gewoon je afspraken ingetekend ziet. Bovenaan zijn knopjes om je agenda te wisselen en naar vandaag te zijn. Dat kan wel een beetje druk zijn, maar is erg functioneel. Daarnaast is er eentje om de zijbalk uit te klappen. In die balk kun je de verschillende tabbladen vinden, voor jaar, maand, week, dag of agendaweergave. Dat balkje kun je ook openen door met twee vingers naar de zijkant te vegen.

Er is ook een handschriftmodus beschikbaar waarbij je aantekeningen op je maandweergave kan maken. Het nut daarvan ontgaat ons een beetje.

Natuurlijk kun je de agenda gewoon synchroniseren met Google, Exchange en je computer. Dat werkt prima.

Office

Samsung heeft vreemd genoeg geen officesoftware voorgeïnstalleerd op deze Note. Er zit wel een Polaris Viewer verwerkt in de bestandsbeheerder zodat je bestanden kunt openen. Maar in het menu is geen office te vinden en bestanden bewerken of aanmaken gaat hem niet worden. En om een volledige officesuite te downloaden moet je de Google Play Store overhoop halen en ook betalen. De Polaris Viewer beweert dat je via Samsung Apps een volledige versie kunt krijgen, dat is niet waar. Een gemiste kans.

Browser

Naast de standaard Androidbrowser levert Samsung ook Google Chrome mee op het toestel. Die browser is een stuk uitgebreider en prettig in gebruik. Blijkbaar was het niet mogelijk om de standaardbrowser te verwijderen uit Android, maar die is gelukkig makkelijk te negeren. Chrome biedt uitgebreide mogelijkheden op het gebied van desktopsynchronisatie, mits je op je desktop ook Chrome gebruikt. Verder is het browsen met tabbladen erg makkelijk in Chrome, daar is een speciale knop voor. En als je vanaf de zijkant van je scherm over de pagina veegt kom je in het volgende of vorige tabblad terecht. Als je een nieuw tabblad opent dan kom je bij je bladwijzers, vaak gebruikte pagina’s of geopende tabbladen op je PC. Dat werkt best handig.

Browsen gaat over het algemeen erg snel. Pagina’s worden vrij snel geladen en navigeren over de pagina gaat zonder haperingen. Maar vooral de interface van Chrome is gewoon heel goed en we zijn blij dat Samsung deze browser meelevert.

Samsung Galaxy Note II review browser

 

Samsung Galaxy Note II review browser

 

Samsung Galaxy Note II review browser

 

Locatieservices

Qua locatieservices heeft Samsung niets toegevoegd boven het standaardaanbod van Google. Dat is natuurlijk in de eerste plaats Google Maps, maar ook Latitude, Navigation en Locale behoren tot het aanbod.

Google Maps behoeft natuurlijk weinig verdere uitleg en is gewoon een super handige applicatie. Vooral de zoekfunctie is erg handig, bij elke zoekterm komt de zoekmachine met prima antwoorden over plaatsen in de buurt. Zo is de dichtstbijzijnde supermarkt, telefoonwinkel of pizzeria altijd binnen handbereik. En natuurlijk is het ontzettend handig om alvast te kunnen verkennen waar je bijvoorbeeld een weekendje weg gaat. Dat wordt met StreetView nog vergemakkelijkt.

Als je wil navigeren en je hebt en bestemming gekozen, dan kun je kiezen tussen autonavigatie, wandelnavigatie of een routebeschrijving. Bij de eerste twee kom je in de navigatieapplicatie terecht en wordt je route uiteraard meteen uitgestippeld. En dan kun je simpelweg de gesproken aanwijzingen of de pijltjes op het scherm volgen. En eventueel kun je nog POI’s in de buurt aanzetten zodat je op de kaart ziet als je bij een benzinestation of iets dergelijks bent. Overigens is ook OV-informatie aanwezig, maar die kan in ieder geval in Nederland niet tippen aan de progamma’s die hier speciaal op gericht zijn zoals 9292ov pro of NS Reisplanner Xtra.

De navigatie-app biedt ook een verkeersoverzicht, waar je de actuele verkeerssituatie op je route kunt zien en eventueel een alternatief kunt plannen. Verder kun je bijvoorbeeld kiezen tussen kaart- of satelliet-weergave en kun je desgewenst tolwegen en snelwegen vermijden. Natuurlijk ontbreekt ook StreetView niet, waardoor je alvast kunt kijken hoe een plek er ongeveer uitziet.

De GPS-ontvanger wordt in de Note II bijgestaan door een ontvanger voor Glonass, wat zorgt voor een snellere en accuratere fix. Dat is niet uniek voor de telefoon, maar resulteert er wel in dat het toestel gewoon erg snel en goed je locatie kan bepalen.

Samsung Galaxy Note II review locatie

 

Samsung Galaxy Note II review locatie

 

Samsung Galaxy Note II review locatie

 

Samsung Galaxy Note II review locatie

 

Standaard applicaties

De Note II heeft een redelijk assortiment aan standaardapplicaties. In de eerste plaats de, over het algemeen, standaard toevoegingen zoals de Google nieuws-app, de rekenmachine en de wekker. Die wekker heeft overigens een grappige optie: die kun je met spraak bedienen. Je hoeft dus ’s ochtends alleen maar ‘snooze’ te roepen om weer even met rust gelaten te worden. Dat werkt niet heel goed en is ons wat te tricky, maar grappig is het wel. Verder heeft Samsung zelf het nodige toegevoegd aan apps. De interessantste zullen we hieronder bespreken.

Een erg handige toevoeging is de bestandsbeheerder. Dat betekent niet dat Samsung helemaal niets op het toestel heeft staan. Ongetwijfeld de nuttigste toevoeging is de bestandsbeheerder. Dat is een no-nonsense bestandsbeheerder waarmee je door je toestel en je geheugenkaart kunt bladeren.

Minder nuttig, maar des te meer gehyped, is S Voice. De tegenhanger van Siri die Samsung op het toestel gezet heeft. Met het programma kun je je toestel, uitsluitend in het Engels, met spraak besturen. Daarbij probeert het toestel zo veel mogelijk natuurlijke imput te pakken en ook terug te praten. Dingen als “Set an alarm for 10PM” lukken nog wel, maar veel meer moet je niet van het programma vragen. Dat geldt ook voor Siri, maar waar Siri nog leuke antwoorden gaf en daarom gewoon een geinig speeltje was, is S Voice en stuk zakelijker en dus ook niet leuk als speeltje.

Verder is er Samsung Go, waar je bijvoorbeeld nieuws, tweets van BN’ers, snelkoppelingen en muziek kunt vinden in een hippe 3D-interface. Redelijk zinloos, wat ons betreft.

Interessant vanwege het grote scherm van de Note II is de Readers Hub. Dat is een soort e-reader op je telefoon. Via een achterliggende winkel kun je boeken downloaden en die kun je vervolgens op je apparaat lezen. Daarbij kun je eventueel aantekeningen maken en tekst markeren. Natuurlijk gaat het lezen van boeken niet geweldig op een amoled-scherm, maar zeker kortere dingen zijn prima te doen als de Note II het enige is wat je bij je hebt onderweg.

Een handige toevoeging die Samsung heeft gedaan is de mogelijkheid om applicaties uit te zetten. Systeemapplicaties kun je dus niet verwijderen, maar wel uitzetten. Dan verdwijnen ze helemaal, behalve dat ze nog in je geheugen staan en je ze via applicatiebeheer weer aan kunt zetten. Maar dan heb je er in ieder geval geen directe last meer van.

Samsung Galaxy Note II review apps

 

Samsung Galaxy Note II review svoice

 

Samsung Galaxy Note II review apps

 

Extra applicaties

Er zijn twee mogelijkheden om extra apps te downloaden op de Galaxy Note II. Dat zijn de Google Play Store en Samsung Apps. Die tweede is nou niet heel nuttig als aanvulling voor de reguliere apps, soms worden er dingen met korting weggegeven of zijn er exclusieve apps, maar over het algemeen is het aanbod hetzelfde maar minder dan de Play Store.

Samsung heeft ook nog S Suggest, een applicatie waar je applicaties aangeraden krijgt door Samsung. Die linkt vervolgens gewoon door naar de Play Store. Dat is nog wel een handige toevoeging wat ons betreft.

De Play Store is zoals bekend een prima winkel. Daar zijn honderdduizenden apps beschikbaar, die vaak scherp geprijsd of zelfs gratis zijn. En ook de interface is heel aardig. Er zijn vele lijstjes beschikbaar om populaire, goed gewaardeerde of aangeraden apps te ontdekken en verder kun je via de verschillende categorieën bladeren en zoeken. Het applicatiescherm biedt genoeg informatie, waaronder een beschrijving, beoordelingen, screenshots en filmpjes. Los daarvan biedt de Google Play Store ook een scherm on je eigen applicaties te managen. Daar kun je applicaties eventueel updaten en bekijken welke apps je allemaal hebt gedownload.

Google heeft ook een speciale website voor Play waarmee je via je computer applicaties kunt uitzoeken. Als je ingelogd bent met je Google-account kun je ook nog eens automatisch en draadloos applicaties laten installeren op je toestel.

Een belangrijk onderdeel van de Note II is de S-Pen. Het pennetje, dat in het toestel zit, is erg geavanceerd. Zo heeft hij 1024 drukniveau’s en kan hij ook herkent worden als hij boven het scherm zweeft. Vooral dat laatste biedt los van het hele tekenen leuke mogelijkheden die het pennetje breed inzetbaar maken. Tekenen met het pennetje gaat, maar je hoeft niet te verwachten dat het toestel een vervanging is voor papier wat dat betreft.

Quick Command

Samsung Galaxy Note II review SNote

Met Quick Command kun je vanalles doen door op je toestel te schrijven. Het is erg makkelijk op te starten: je drukt op het knopje van de S-Pen, je houdt hem op je scherm en zet een lijn naar boven. Dan kun je snel een mailtje starten, een sms sturen, een zoekopdracht starten of een plek opzoeken in Google Maps. Ook zelf opdrachten toevoegen kan, waarbij je bijvoorbeeld kunt denken aan het starten van een app en het inschakelen van een profiel.

Het werkt allemaal prima, je opdrachten worden meestal goed herkend en wat je ermee kunt doen is in principe wel handig. Het is alleen maar de vraag of je het ook echt gaat gebruiken. Het pennetje eruit trekken, de app openen en de opdracht opschrijven is vaak lastiger dan handmatig de taak uitvoeren. Misschien dat het handig is als je het goed in je dagelijkse workflow weet te integreren, wij gebruikten het in de praktijk niet.

S Note

S Note is een applicatie die vooral gericht is op het maken van notities, maar veel meer dan dat biedt. De applicatie is ingericht voor gebruik met de S Pen en is nagenoeg hetzelfde als die van de Note 10.1. Als je het pennetje uit het toestel trekt, komt er standaard een pop up van S Note tevoorschijn waarmee je makkelijk even wat neer kan krabbelen. Dat is bijvoorbeeld tijdens het bellen erg handig.

Als je de applicatie opent, dan krijg je eerst je mappen met notities te zien. Zo kun je dus al je noties ordenen en natuurlijk kun je er makkelijk één toevoegen. Daarvoor zijn een aantal sjablonen beschikbaar.

Een notitie kan bestaan uit een snelle krabbel, maar ook uit bijvoorbeeld tekst, een plaatje, een video of een clip-art. Ook kun je tekeningetjes verrijken met voorgetekende objecten. Als je een zogenaamde idee-schets invoegt kun je in een kadertje bijvoorbeeld ‘house’ schrijven en dan zal je keuze krijgen uit een aantal schetsjes van een huis. Die kun je vervolgens als plaatje invoegen. Ook kun je je krabbels om laten zetten in strakke vormen, formules of geschreven tekst. Tot slot kun je een tekeningetje dat je maakt op laten nemen, zodat je het maakproces ervan later kunt afspelen. Notites kun je exporteren als PDF, afbeelding of S Note-bestand. Ook uploaden naar Evernote of Samsung’s servers kan met het programma.

S Note is voor bepaalde groepen mensen een erg goede toevoeging. Zo heeft ondergetekende op de Note 10.1 via S Note observaties vastgelegd via zowel foto’s als tekst voor het ontwerpen van een nieuw productconcept. Dat ging op de Note 10.1 erg handig. Deze Note II is kleiner en leent zich daar dus wat minder goed voor, maar is wel weer draagbaarder zodat je dat overal kunt doen. Ook snel een aantekening maken en die meteen aan iedereen kunnen doorsturen is erg handig.

Samsung Galaxy Note II review spen

 

Samsung Galaxy Note II review snote

 

Samsung Galaxy Note II review snote

 

Paper artist

Paper artist is een wat minder serieus programma dat gebruik maakt van de S Pen. Het stelt je in staat om foto’s een effectje te geven en dat selectief te veranderen. Dat kan leuke plaatjes opleveren om bijvoorbeeld als wallpaper te gebruiken, maar is eigenlijk niet veel meer dan een gimmick. Plaatjes kun je ook opslaan en delen vanuit het programma, maar daar houdt de functionaliteit ook wel een beetje op.

Samsung Galaxy Note II review spen

 

Extra toepassingen

Voor de ‘normale’ gebruiker het meest interessant zijn misschien wel de extra toepassingen die het pennetje biedt. Doordat de pen herkend kan worden terwijl hij boven het scherm zweeft, kan het het browsen door het toestel flink verbeteren. Dat is iets dat we in principe van de Sony Xperia sola kennen, maar Samsung heeft het veel beter uitgewerkt en daarbij is het nuttiger omdat het pennetje meer precisie heeft dan je vinger.

Een leuk voorbeeld dat je in de browser een link al kunt selecteren voordat je hem aanklikt. De pen wordt, als hij het scherm niet raakt, als mouse-over gezien en bijvoorbeeld in onze website heeft dat een aantal voordelen. Je kunt in de header een submenu openen en direct naar de goede inhoud gaan, en omdat het linkje al oplicht weet je zeker dat je de goede te pakken hebt.

Ook in de galerij, de agenda en de videospeler is de S-Pen handig. Als je in de galerij over een map zweeft krijg je daar alvast een preview van te zien. Als je in de videospeler over een video heen zweeft, gaat hij alvast in het klein afspelen en krijg je het geluid te horen. Als een video eenmaal speelt kun je met de S Pen over de tijdlijn hoveren om een preview van de video te krijgen en zo snel naar het goede punt te kunnen scrollen, zoals dat ook bijvoorbeeld in YouTube met je muis kan op de PC. In de agenda krijg je als je over een dag zweeft alvast de afspraken op die dag volledig te zien, ook erg handig. Tot slot is het mogelijk om door lijsten te scrollen met de pen: als je hem boven de rand van een lijst houdt zal die gaan scrollen zonder dat je het scherm aanraakt.

Screenshots maken kan ook met de S Pen. Je kunt of het knopje indrukken en als een lasso een stukje scherm te omcirkelen zal alleen dat opgeslagen worden. Het knopje indrukken en de pen even op het scherm houden resulteert in een volledige screenshot. Meteen nadat die screenshots gemaakt zijn kun je er een aantekening op maken.

Tot slot zit er nog een functie in het toestel die ervoor moet zorgen dat je het pennetje niet vergeet. Als je wegloopt en het pennetje ligt nog ergens op tafel, dan zou het toestel een melding moeten geven. Dat gebeurt helaas vaker niet dan wel, waardoor de functie niet heel veel nut heeft.

Samsung Galaxy Note II review spen

 

Samsung Galaxy Note II review spen

 

Samsung Galaxy Note II review spen

 

De Galaxy Note II is groot en daardoor ziet bellen met het apparaat er een beetje vreemd uit. Maar het gaat er niet slechter op. Mailen en sociale netwerken bijhouden gaat door het grote scherm zelfs iets beter, en alles bij elkaar zijn de communicatieve functies van de Note II gewoon prima.

Bellen

Samsung Galaxy Note II review bellen

De Note II ondersteunt smart-dialing en de hele mikmak, waardoor bellen met het toestel gewoon snel en prettig gaat. Het toestel heeft ook een uitgebreide contactenapplicatie met integratie en synchronisatie met alle bekende diensten waaronder Google, Facebook en Exchange.

Bellen kan ook via de galerij, waar je personen uit je adresboek kunt taggen en dan door op hun hoofd te klikken een menu kan oproepen waaruit je kunt bellen.

Met de belkwaliteit van het toestel hebben we geen problemen gehad, en ringtones zijn luid genoeg.

Berichten

Samsung Galaxy Note II review berichten

Berichten schrijven is al tijden hetzelfde in Android en dat geldt ook voor de Galaxy Note II. Overigens vraagt het toestel wel of je wilt WhatsAppen of sms’en als je iemand een bericht wil sturen. Alle gesprekken worden weergegeven in chatweergave en daar valt verder weinig op aan te merken. Er zijn wat instellingen beschikbaar voor bijvoorbeeld een ontvangstbevestiging en wat voor melding je wilt krijgen bij een nieuwe sms, maar dat is allemaal weinig speciaal.

In het sms-scherm zit een knopje waarmee je media aan je sms’je kan toevoegen. Het bericht wordt dan automatisch een mms en dat betekent dat je er dus ook meer voor gaat betalen. Er wordt dan ook een melding gegeven dat je berichtje geconverteerd wordt naar een mms-bericht, maar het blijft toch even oppassen geblazen.

Email

Samsung Galaxy Note II review gmail

Integratie met Gmail is op de Galaxy Note II is niet anders dan bij enige andere Androidtelefoon, dat gaat namelijk via de standaard Gmailapplicatie die Google bij zijn OS levert. Dat is een erg goede applicatie waarmee je al je mailtjes kunt beheren, lezen, versturen, doorsturen enzovoorts. Ook het toevoegen van bijlagen bij je mails is geen probleem met de app.

Mail over Exchange, Hotmail of andere accounts die je via Pop of Imap kunt benaderen gaat via een aparte mail-app. Die werkt niet zo goed als die van Gmail omdat die helemaal op de dienst afgesteld is, maar een beetje mailen kan nog altijd prima met de applicatie. En ook de wat meer gevorderde functies zijn in principe gewoon aanwezig.

Chatten

Samsung Galaxy Note II review chatten

Om te chatten is op het toestel nog steeds Google Talk aanwezig, de chatdienst van Google die weinig gebruikt wordt eigenlijk. Daar heeft Samsung nog een dienst aan toegevoegd, namelijk ChatOn. Die dienst kun je voor elk platform van Samsung downloaden en lijkt erg op WhatsApp, dus in principe is het prima. Maar daarbij houdt je het probleem dat er veel meer WhatsAppgebruikers zijn dan ChatOngebruikers. Dat betekent ook dat de nut van het programma een beetje wegvalt.

Sociale netwerken

Samsung heeft qua sociale netwerken alleen integratie met sommige applicaties op het toestel gezet. Dat betekent dat je niet een speciaal programma hebt om je Twitter- en Facebookaccounts bij te houden, maar dat is niet heel erg. In de Google Play Store kun je toch veel betere applicaties daarvoor vinden die gratis zijn, bijvoorbeeld TweakDeck of de officiële Twitter- en Facebookapplicaties.

Wel staat Google Plus standaard op het toestel, maar dat is meer een keuze van Google dan van Samsung. Die applicatie zit simpelweg standaard in Android en daar kun je dus niet omheen.

De Note II is misschien wel de beste Androidsmartphone van dit moment. Maar uiteindelijk is dat helemaal niet waar het om gaat bij dit toestel. Het is de enige telefoon in Nederland in de phablet-categorie en als je zo’n toestel wilt kun je er dus ook niet omheen op het moment. Zo niet, dan kan het toestel nog zo goed zijn, maar dan is het waarschijnlijk toch niet de beste keuze voor jou.

Samsung Galaxy Note II review black 

De Note II heeft een 5,5″ scherm en dat is zowel een groot voordeel als een groot nadeel in onze ogen. Het zorgt ervoor dat je heel veel content op het scherm kwijt kunt en dat vooral browsen op dit toestel second to none is. Maar het zorgt er ook voor dat hij in sommige broekzakken niet zal passen en dat gebruik met één hand erg moeilijk is. Het is aan jezelf om te beslissen welke van deze twee zaken je belangrijker vind, de meeste mensen op onze redactie hebben persoonlijk liever een toestel dat wel goed met één hand te bedienen is.

Verder is natuurlijk het pennetje een belangrijke USP van deze telefoon, en we kunnen concluderen dat die inderdaad erg handig is. Misschien niet voor iedereen, maar als je het pennetje niet wilt gebruiken dan zit hij ook niet in de weg. Dat is zeker en geslaagde toevoeging dus.

Los van die twee zaken is de Note II gewoon een erg goede telefoon. Los van de discutabele bouwkwaliteit is er erg weinig mis met deze Note II. Het toestel is razendsnel, heeft een mooi scherm, een goede camera en ongekend uitgebreide software. Ook het uitbreidbare geheugen is een plus die niet elk toestel in dit segment heeft.

Als je niet bang bent voor een te groot toestel dan kunnen we de Note II dan ook alleen maar aanraden. Het blijft een ontzettend goed toestel dat een waardige opvolger is voor zijn voorganger en nog steeds ongeëvenaard is in zijn eigen categorie.

Samsung Galaxy Note II review back 
Samsung Galaxy Note II review back bottom 
Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Echte concurrenten heeft de Galaxy Note II nog niet. De LG Optimus Vu II is de enige bekende concurrent voor de Note II van een grote fabrikant, maar die zal voorlopig niet in Nederland belanden. Wel is er iets minder directe concurrentie met een kleiner scherm.

Samsung Galaxy S III

Samsung Galaxy S III hoofdfoto

De Galaxy S III van Samsung zelf vormt misschien wel het grootste gevaar voor deze Note II. Deze populaire Androidtelefoon heeft ongeveer dezelfde specificaties maar is een stukje kleiner. De 2GB RAM van de Note II, een gigabyte meer dan de S III, zal van ondergeschikt belang zijn aan het schermformaat. Wil je een heel groot scherm, dan ga je voor de Note II, wil je een toestel dat makkelijker met een hand hanteerbaar is, dan neem je de S III. Zo simpel is de keuze tussen deze twee Samsungvlaggenschepen eigenlijk.

HTC One X(+)

HTC One X hoofdfoto

De HTC One X, of binnenkort de HTC One X+, is de grootste concurrent voor de Galaxy S III en zodoende ook een belangrijke concurrent voor de Note II. De keuze zal nog steeds vooral afhangen van het schermformaat, maar hier worden al wat meer variabelen in het spel gebracht. Zo heeft de One X een veel betere bouwkwaliteit, een heel andere interface en een scherm dat natuurlijker maar minder spetterend is. Op pure kracht verliest de One X het, maar de verschillen zijn klein. Nadelen van de One X zijn zijn ingebouwde batterij en niet-uitbreidbare geheugen. Kiezen tussen de One X en de S III dan wel Note II berust dus vooral op persoonlijke voorkeuren.

Overigen

Naast de twee bovengenoemde concurrenten zijn er nog een flink aantal andere toestellen die meestrijden in de high-endmarkt. Zoals gezegd hebben die allemaal een kleiner scherm, maar los daarvan zijn de verschillen niet groot. Een belangrijke concurrent is Sony’s Xperia T, uitgerust met een 4,6″-scherm, een 13-megapixelcamera en een snelle dualcore-processor. Ook de LG Optimus 4X HD mag er zijn met zijn 4,7″ HD-scherm, 8-megapixelcamera en quadcore-chip. Ook de originele Galaxy Note zal op een zeker vlak concurreren met zijn opvolger. Het is de enige andere phablet in de markt, maar loopt technisch gezien wel flink achter.

Sony Xperia T hoofdfoto

 

LG Optimus 4X HD hoofdfoto

 

Samsung Galaxy Note hoofdfoto

 

Onze review score
Pluspunten
  • Prima batterij
  • Groot en mooi scherm
  • Ongekend uitgebreide interface
  • Razendsnel
  • Prima entertainmentfuncties
  • S-Pen is handige toevoeging
Minpunten
  • Te groot voor prettige bediening met een hand
  • Past lastig in menig broekzak
  • Bouwkwaliteit beneden peil

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters