Pluspunten
  • Multiwindow
  • Snel
  • Gratis Netflix!
  • Camera-UI
Minpunten
  • Bugs
  • Een wat vale kleurweergave
  • Te groot
Onze score

Samsung Galaxy Note Pro 12.2

Op 6 februari presenteerde Samsung Nederland in de Stadsschouwburg van Amsterdam de nieuwe generatie tablets, de Pro-lijn. Hiertoe behoort ook de op de CES aangekondigde Galaxy Note Pro 12.2 inch, die wij uitgebreid aan de tand voelden.

Samsung Galaxy Note Pro 12.2 review hand 

De Galaxy Note Pro 12.2 inch is het nieuwe paradepaardje van Samsungs tablets. Met zijn schermgrootte van 12.2 inch is het de grootste tablet op de markt. Om een beeld te schetsen van de grootte: met zijn 12.2 inch heeft de Galaxy Note Pro 12.2 inch de grootte van een A4-tje. Volgens Samsung is dat het ideale formaat om op te werken, kijken en lezen. De Koreaanse fabrikant heeft een adviesprijs afgegeven van 749 euro.

Daarnaast worden er flink wat gratis abonnementen bij aanschaf van de tablet geleverd. Denk aan een half jaar gratis Netflix en de digitale NRC, maar ook aan internationale media zoals Newsweek en de New York Times.

Volgens Samsung is er nog geen concurrentie voor deze 12 inch-variant. Er is immers geen tablet die zo groot is als deze. Met die redenatie zijn wij het niet helemaal eens. Hij mag dan weliswaar groter zijn dan tablets van concurrenten als Apple, Acer en Sony, maar of dat de tablet automatisch ook beter maakt? De Note Pro vertoont zijn visuele zwakheden: iets dat bijvoorbeeld de iPad Air niet had.

Specificaties

Samsung Galaxy Note Pro 12.2

Algemeen

Telefoon vergelijken?Verwacht in March 2014 Draait op Android 4.4 KitKatBehuizing van Plastic

Processor

Qualcomm Snapdragon 800quadcore-processor op 2,3GHzGrafisch: Adreno 330

Geheugen

3GB Intern geheugen (RAM)3,2GB Opslag geheugenGeheugen uitbreidbaar via SD HC

Afmetingen

Gewicht: 753 gramLengte: 204mmBreedte: 295mmDikte: 8mm

Scherm/invoer

12,2″ Super LCD schermTouchscreen met multitouchScherm is krasbestendig2560×1600 schermresolutie

Camera

8MP camera met autofocusLED-flitser1080p (Full HD) video opnames2MP camera voorkant

Netwerk

SIM slot: Micro-SIMGSM netwerkbanden: 850, 900, 1800, 1900EDGE en GPRSHSDPA en UMTSLTE

Sensors

A-GPS & GlonassG-SensorGyrosensorNabijheidssensorDigitaal kompas

Connectiviteit

Wi-Fi®: IEEE 802.11 b/g/nInternet delen via WiFi HotSpotBluetooth 4.0 EDR met A2DP3,5mm ingang voor geluidTV-out (HDMI signaal)Micro-USB aansluiting

Batterij

Batterijcapaciteit van 9500mAhBatterij is niet vervangbaarSpreektijd van 26 uurStandby-tijd van 880 uur

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Unboxing

In de kartonnen doos vind je weinig extraatjes. Dat er een snoer en adapter voor het stopcontact in verpakt zitten, is natuurlijk onvermijdelijk. Veel meer vind je er echter niet in terug. Wel zijn er wat extra penseeltjes voor de S-pen bijgeleverd, iets dat natuurlijk van pas zal komen. Want die pen, die zul je vaak genoeg gaan gebruiken.

Design

“Nog nooit was een tablet groter dan de Galaxy Note Pro”

De Samsung Galaxy Note Pro 12.2 verschilt op het gebied van zijn ontwerp eigenlijk niet van diens voorganger, de Galaxy Note 10.1 2014. De 12-inchtablet heeft ook een achterkant van plastic met een leermotief. Verder ziet de Samsung er prima afgewerkt uit. De pen berg je rechtsboven aan de zijkant op en haal je zo uit zijn schulp vandaan.

Nog nooit was een tablet groter dan de Galaxy Note Pro met zijn 12 inch op dit moment is. De tablet blijft aan de buitenkant een mooi afgewerkt apparaat. Er valt niets op aan te merken. De rand is aan de lange zijde net even wat dikker dan aan de korte zijde. De homeknop zit, in tegenstelling tot de overzichtsbutton en returnknop niet in het scherm verwerkt, maar er los van in geïntegreerd. Op de rand van de lange zijde regel je het volume en zit de standbyknop. De speakers zijn verwerkt in beide korte kanten, net als de poort voor oordopjes, de poort om je tablet op te laden en de SD-kaartaansluiting.

De Samsung Galaxy Note Pro 12 is dus de grootste tablet die ooit gemaakt is. Een leuke prestigestrijd die het Koreaanse bedrijf vooralsnog wint, maar wij vonden ‘m eigenlijk net iets aan de té grote kant. Als je goed met de Galaxy Note Pro 12 wilt werken moet je ‘m eigenlijk neerleggen. Je legt het apparaat in ieder geval niet even lekker in de hand. Dat heeft niets met het gewicht te maken, wat Samsung binnen de perken heeft weten te houden, maar puur met het formaat. Maar goed, dat is een smaakkwestie.

Samsung Galaxy Note Pro 12.2 review 
Samsung Galaxy Note Pro 12.2 review 
Samsung Galaxy Note Pro 12.2 review 
Samsung Galaxy Note Pro 12.2 review 
Samsung Galaxy Note Pro 12.2 review 
Samsung Galaxy Note Pro 12.2 review 
Samsung Galaxy Note Pro 12.2 review onder 
Samsung Galaxy Note Pro 12.2 review rechts 
Samsung Galaxy Note Pro 12.2 review links 
Samsung Galaxy Note Pro 12.2 review rechts 

Scherm

De pixeldichtheid op het grote scherm is niet zo dicht als bijvoorbeeld de iPad Air, maar er valt weinig af te dingen op de beeldkwaliteit van de Galaxy Note Pro. Wel toont het scherm nog zijn kuren, die waarschijnlijk met een bugfix wel uit de wereld te helpen zijn. Bij het opstarten van sommige applicaties, zoals TV Remote, e-Meeting en de NOS-app, ging het scherm opeens lange tijd flikkeren. Dit gebeurde vooral bij de eerste keer dat de apps werden opgestart. Niet ideaal dus.

Dat geldt net zozeer voor het gebruik van Google Chrome, dat soms opstart en waarbij dan delen van het scherm zwart blijven. Ook wanneer je een video in de Chrome-browser afspeelt willen er nog wel eens problemen de kop opsteken, zoals wanneer je ‘m op full screen wil zetten. Het filmpje speelt dan door, aangezien de audio niet wegvalt, maar het scherm kan dan wel op zwart schieten. Het zijn schoonheidsfoutjes die je niet verwacht bij een tablet van 749 euro.

“Wat waarschijnlijk wel permanent is, is de wat vale kleurweergave”

Wat waarschijnlijk wel permanent is, is de wat vale kleurweergave. Het contrast tussen kleuren is minder scherp dan bijvoorbeeld de iPad Air. Hier valt dus winst te behalen voor Samsung. De gemiddelde gebruiker zal het niet gelijk opvallen. Het viel ons ook pas op toen we de twee tablets maar eens besloten naast elkaar te leggen. Het verschil valt het best te beschrijven als twee dezelfde kranten, maar waarvan de een pas net gedrukt is en de ander in de eerste fase van het verkleuringsproces zit. Een klein visueel verschil dus, ten nadele van de Samsung.

Samsung Galaxy Note Pro 12.2 screenshot 2014 02 06 19 52 33 

Applicatiescherm
Samsung Galaxy Note Pro 12.2 screenshot 2014 02 10 16 44 24 

Startscherm met widgets
Samsung Galaxy Note Pro 12.2 review startscherm 
Samsung Galaxy Note Pro 12.2 screenshot 2014 03 11 11 08 31 

Agenda
Samsung Galaxy Note Pro 12.2 screenshot 2014 03 11 11 08 20 

Gepersonaliseerde tijdschriften
Samsung Galaxy Note Pro 12.2 screenshot 2014 03 11 11 09 43 

Gepersonaliseerde nieuwsfeeds

Prestaties

De Samsung Galaxy Note Pro 12 komt beslagen ten ijs. Het Koreaanse apparaat draait op Android 4.4 KitKat en heeft een werkgeheugen van 3GB. De wifi- en 3G-variant hebben een octacoreprocessor bestaande uit vier ARM A15 en vier A7-kernen die respectievelijk 1.9 en 1.3 GHz leveren. De LTE-variant van de Note Pro draait op een quadcore Snapdragon 800-processor die 2.3 GHz klokt.

Het high-endapparaat trekt derhalve alle applicaties met gemak. Dat neemt niet weg dat de Samsung af en toe hapert. En dat is slordig. Bij de bijgeleverde – en notabene zelfgemaakte – programma’s Remote PC en e-Meeting bijvoorbeeld. Laatstgenoemde, een vergadertool, viel bij de presentatie in de Stadsschouwburg goed in de smaak. Als je het programma thuis echter opstart kan het beeld enorm gaan flikkeren, wat zo een aantal minuten kan duren. Soms gaat het ook goed, maar met ‘soms’ wil je niet een digitale vergadering beleggen, natuurlijk. Het lijkt hierbij echter om nog wat kinderziektes te gaan.

Zoals gezegd, presteert de Galaxy Note Pro op die kinderziektes na, prima. Dat mag je wel verwachten van de highender, natuurlijk. Maar de Galaxy Note Pro stelt qua snelheid verder zeker niet teleur. In principe is de tablet prima te gebruiken voor de meest uiteenlopende zaken. Van tekenen tot video’s en van swypen tot lezen.

Software

Samsung Galaxy Note Pro 12.2 screenshot 2014 03 05 17 34 54

De tablet draait op Android 4.4 KitKat en is door Samsung met heel wat extra applicaties uitgerust. Bij aanschaf van de Note Pro 12 inch-versie kun je drie maanden gratis gebruikmaken van de apps van de New York Times en Bloomberg Newsweek. Ook krijg je een halfjaarabonnement op de digitale NRC en Netflix. Om op Samsungs aanbieding in te gaan, moet je een formulier invullen via deze link en die vervolgens opsturen naar Samsung Nederland.

Verder heeft Samsung naast Google’s Play Store ook haar eigen appstore geïnstalleerd op het apparaat. Veel wijkt dit niet van Googles shop af, dus het hoe en waarom hiervan blijft een beetje een vraagteken. In ieder geval is er een redactie op het programma gezet die de Samsung-users voorziet van tips op het gebied van de leukste, handigste en beste applicaties, zowel betaald als gratis.

Een mooie toevoeging aan Samsungs tablet is het flipboard, dat werkt als een soort boek met telkens weer een nieuwe bladzijde met nieuws of video’s. Het flipboard vinden we ook terug in een office-omgeving, met kalender, agenda, handcom-reader en postvak IN.

De tablet is voorzien van een uitgebreide TouchWiz UI met vele toevoegingen en grafische aanpassingen en ook nog eens een toegevoegde softwaresuite voor de S Pen. De TouchWiz-interface bestaat zoals altijd uit de standaard Androidinterface met een aantal toevoegingen. Zo heeft Samsung een groot aantal widgets toegevoegd en is er een gigantisch aantal ‘slimme functies’ en instellingen beschikbaar. Zo kan de tablet weer scrollen door naar de onder- of bovenkant van het display te kijken, het scherm aanhouden terwijl je naar het apparaat kijkt enzovoort.

Minpunt is dat er geen standaard tekstverwerker bij de Galaxy Note Pro 12 inch is geleverd, terwijl Samsung met deze tablet zich wel deels richt op de zakelijke markt. Maar niet getreurd: Google heeft een gratis alternatief in de PlayStore staan. Quickoffice werkt uitmuntend, maar kan helaas niet in een verkleind scherm met andere applicaties tegelijk gerund worden. Het is ongetwijfeld een kwestie van tijd voor die plug-in beschikbaar is.

Samsung geeft indirect een boodschap met het halfjaarabonnement van Netflix dat je bij aanschaf van de Galaxy Note Pro 12.2 inch krijgt. Namelijk: kijk toch lekker serie en films op je tablet! Hierbij komt het formaat van de tablet in ieder geval zeker tot zijn recht, zeker als je ‘m op een standaardje kunt neerzetten. De Samsung voelt als een echt luxeproduct als je ‘m even kunt neerzetten terwijl je in bad ligt, waardoor je heerlijk ontspannen naar een film kunt kijken. Bovendien valt er niets af te dingen op de beeldkwaliteit van de films en de geluidskwaliteit van de speakers. Natuurlijk: een koptelefoon op is altijd beter, qua geluidskwaliteit. Voor het luisteren naar muziek en kijken naar films is de Galaxy Note Pro in ieder geval een ideaal apparaat. Slim van Samsung om een dealtje te sluiten met Netflix.

Multitasken

Samsung Galaxy Note Pro 12.2 screenshot 2014 02 12 17 10 59

We noemden hem net al eventjes: Samsungs multitasktool. De Koreanen zijn hun concurrenten op één vlak duidelijk voor. De Galaxy Note Pro 12 inch-tablet beschikt net als zijn voorganger, de Galaxy Note 10.1 2014-editie, over een multitasktool. Je kunt dus in één scherm meerdere applicaties open laten staan. Tot vier aan toe. Waar we de grootte van de tablet bij design wat kritiek gaven, komt de grootste tablet wel tot zijn recht met de multitasktool. Het is een toevoeging die erg handig in zijn gebruik is.

Aan de rechterkant van het beeldscherm veeg je even naar links, waarop er een menu verschijnt met de applicaties die geschikt zijn voor het nieuwe systeem. Dit zijn alle noodzakelijke programma’s, zoals je e-mailclient, internet, je agenda en een eventuele tekstverwerker (al is die vooralsnog niet voorhanden). Het zorgt er voor dat een tablet bij vergaderingen niet meer alleen voor óf typen, óf stukken lezen geschikt is. En dat is de toevoeging waar tableteigenaren eigenlijk om schreeuwden. U vraag, wij draaien, moeten ze bij Samsung gedacht hebben.

De multitasktool is ook dankzij de S-pen in een mum van tijd geactiveerd. Als je de pen dicht bij het scherm houdt en het knopje indrukt, verschijnt er een menu. Als je penvenster selecteert, kun je met de S-pen een gebied selecteren waar je het extra venstertje ongeveer wil plaatsen. Vervolgens kun je een applicatie selecteren, zoals Facebook, Gmail of Youtube. Ideaal!

Het jammere is alleen dat er nu nog geen tekstverwerker beschikbaar is die je in een van de meerdere schermen kunt laten runnen. QuickOffice deed het in ieder geval niet, maar het lijkt een kwestie van tijd te zijn tot er een update komt zodat het wel mogelijk is.

Wanneer je gaat typen hoef je trouwens niet bang te zijn dat het toetsenbord wordt weggestopt in dat schermpje dat 25 of 50 procent van je beeld inneemt. Het toetsenbord bestrijkt, hoewel minder groot dan het normale toetsenbord, een ruimte die groot genoeg is om fatsoenlijk te kunnen blijven typen of swypen.

De swypefunctie komt op zo’n gigantische tablet trouwens prima tot zijn recht. Niet langer priegelen in de kleine ruimte: zeker met de S-pen is het swypen erg gemakkelijk.

Samsung Galaxy Note Pro 12.2 screenshot 2014 03 04 15 23 27 

Als je op het knopje drukt van de S-pen, verschijnt er een keuze menu
Samsung Galaxy Note Pro 12.2 screenshot 2014 03 04 15 23 39 

Vervolgens selecteer je penvenster
Samsung Galaxy Note Pro 12.2 screenshot 2014 03 04 15 24 55 

Je selecteert het gebied waar je een app wil openen
Samsung Galaxy Note Pro 12.2 screenshot 2014 03 04 15 25 02 

Daarna selecteer je de app
Samsung Galaxy Note Pro 12.2 screenshot 2014 03 04 15 26 02 

Aan de slag
Samsung Galaxy Note Pro 12.2 screenshot 2014 03 04 15 27 04 

Via deze weg heb je het grote toetsenbord ter beschikking

Camera

Samsung heeft zijn toepassingen voor de camera van de Galaxy Note Pro prima op orde. Er zijn verschillende standen waarin je foto’s kunt maken. Een handige is bijvoorbeeld de ‘beste foto’-functie, waarbij de tablet snel achter elkaar acht foto’s maakt en vervolgens zelf de scherpste nog voor je kan uitzoeken.

Naast de betere achtercamera, beschikt ook de voorcamera over een aantal van de functies die ook op de achtercamera zitten. Hiermee is Samsung een concurrent als bijvoorbeeld Apple duidelijk een stap voor. De nieuwe iPad Air heeft namelijk überhaupt geen speciale fotofunctie.

De verschillende fotografiefuncties op de Samsung Galaxy Note Pro zijn makkelijk te selecteren en je stapt makkelijk over van de ene naar de andere functie. De user-interface van de camera zit strak en logisch in elkaar. In het filmscherm kun je ook linksonder in de hoek gelijk je vorig geschoten beeldmateriaal opvragen.

Wat wel een gegeven blijft, is dat de foto’s die je met een tablet maakt nog altijd niet van een denderende kwaliteit zijn. De Galaxy Note Pro schiet met de achtercamera plaatjes van 8 megapixels, en voor van 2 megapixels. Leuk voor snel even een kiekje, maar natuurlijk niet voor het iets serieuzere werk. De camera aan de voorkant is ideaal voor selfies en een videochat, maar meer ook niet.

De achtercamera maakt aardige foto’s. Het contrast in kleuren is prima. Foto’s maken van een stilstaand object is geen probleem. Zolang je zelf ook stil staat zijn de foto’s dik in orde. Datzelfde geldt voor het filmen. Je kunt wel beeld schieten van bewegende objecten, maar het is niet handig om daar zelf veel bij te bewegen. Dit is echter gemeengoed voor alle tabletcamera’s.

Samsung Galaxy Note Pro 12.2 screenshot 2014 03 05 17 44 19 
Samsung Galaxy Note Pro 12.2 screenshot 2014 03 05 17 44 37 
Samsung Galaxy Note Pro 12.2 20140305 095615 
Samsung Galaxy Note Pro 12.2 20140305 095853 
Samsung Galaxy Note Pro 12.2 20140305 095622 

Niet ingezoomd
Samsung Galaxy Note Pro 12.2 20140305 095628 

Wel ingezoomd

Conclusie

Samsung is op bepaalde vlakken de concurrentie voor. De multitasktool is een absolute must voor de huidige tablet, en de Koreanen zijn voorloper op dat gebied. Daarmee scoren ze punten. Het bestaansrecht van de tablet als zakelijk instrument is daardoor ook een stuk relevanter geworden. Hopelijk komen er snel plug-ins voor de multitasktool zodat er tegelijkertijd geschreven kan worden aan de ene helft van de tablet, en gelezen kan worden op de andere helft.

Dankzij de grootte van het scherm komt het swypen ook echt tot zijn recht. Ook in dat opzicht is de Galaxy Note Pro 12 inch een betere tablet voor de zakelijke markt dan tot voorgangers van Samsung én de concurrentie. Zeker voor die gebruikers in de zakelijke wereld is deze tablet aan te raden. Met zijn gigantische grootte is hij tevens perfect voor het kijken van series of films via Netflix, maar je neemt ‘m niet ‘even lekker mee’.

Onze review score
Pluspunten
  • Multiwindow
  • Snel
  • Gratis Netflix!
  • Camera-UI
Minpunten
  • Bugs
  • Een wat vale kleurweergave
  • Te groot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  1. kanunnikes -

    Had iemand mij maar gewezen op het woord ‘flikkeren’, dan had ik dat ingegeven op Google en dit artikel kunnen lezen. En dan zou ik GEEN Samsung hebben aangeschaft. Ik werk er mee sinds februari 2016 en nog net eens op professionele basis. Ik ben er uiterst voorzichtig mee, TE voorzichtig, bang dat er anders iets zou kunnen mee gebeuren. We zijn vandaag mei 2016, dat is dus 4 maanden geleden sinds ik het toestel startte voor de 1ste keer en sinds eergisteren flikkert het scherm en valt hij uit. Ik lees op andere fora dat het geen fabrieksfout is en dat de herstelling al vlug 200 euro kost. Een toestel van 750 euro en dat bij het testen alleen al flikkert, dàt lijkt mij een fabrieksfout. Ik zal contact opnemen met mijn dealer en als ik met een kluitje in het riet wordt gestuurd, verzamel ik alle klachten die te vinden zijn op internet en schakel Testaankoop in. Die geldreuzen begrijpen niet wat een bedrag van rond de 700 euro kan betekenen voor een gewone werknemer…

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Contact met ons?

  • Qontent Matters
  • Czaar Peterstraat 159
  • 1018 PJ Amsterdam

Volg ons via