Samsung Galaxy Note

De Samsung Galaxy Note is een soort kruising tussen een tablet en een telefoon waarmee Samsung naar eigen zeggen het beste van twee werelden in de handen van de consument wil brengen. Maar werkt dat eigenlijk wel? In deze review zoeken we het uit.

Samsung Galaxy Note hand

 

De Samsung Galaxy Note is een goed geheim gebleven bij Samsung. Ondanks dat voor aanvang van de persconferentie tijdens de IFA Beurs in Berlijn niets duidelijks uitgelekt was van het toestel, gingen er wel geruchten over een 5.3-inch smartphone. De geruchten waren eerst erg vaag en ondanks dat de naam Galaxy Note een week te vroeg naar buiten kwam, wisten nog veel media niet dat het hier om een nieuw soort smartphone ging.

De Galaxy Note moet namelijk volgens Samsung een tussenformaat zijn tussen een tablet en een smartphone. Samsung zag de trend al vroeg dat consumenten een steeds groter scherm in hun broekzak willen hebben en speelt hier dan ook handig op in. De fabrikant heeft zo een indrukwekkende strategie bedacht om smartphones en tablets aan te bieden die een schermgrote hebben vanaf 3 inch tot en met 10.1 inch. Inmiddels is alles hier tussen nu beschikbaar via de Koreaan en degene die het gat tussen de tablets en de smartphones moet dichten is dan ook de Galaxy Note geworden.

Naast de Galaxy Note staan nu de Samsung Galaxy SII met een 4.3-inch scherm en de Samsung Galaxy Tab met een 7″-scherm. Binnenkort zijn dat de Galaxy Nexus met een 4,65″ HD-scherm en de Galaxy Tab 7.7 met een 7,7″ HD-scherm. HD schermen lijken de trend voor 2012 te gaan worden en aangezien Samsung haar eigen touchscreen panelen fabriceert weet de producent dan ook als eerste hier handig op in te spelen met de Galaxy Note. Het scherm van de Note heet officieel Super amoled HD en heeft als grote voordeel tegenover Super amoled plus dat het de zelfde technologie is met een hogere resolutie. De resolutie van de Note bedraagt namelijk 1280×800 pixels en is daarmee de hoogste in een smartphone tot nog toe.

Samsung Galaxy Note ervaring

 

Samsung Galaxy Note ervaring

 

Qua formaat mag de Galaxy Note er uiteraard ook wel zijn. Ondanks dat de telefoon opvallend dun is, net zo dun als een Galaxy SII bijna, is het wel wat groot in de handen, zo bleek uit onze hands-on al eerder. Zo kun je het toestel wel met een enkele hand bedienen, maar is het niet mogelijk om de andere kant van het scherm met je duim te bereiken omdat het scherm simpelweg zo groot is. De kwaliteit van het scherm was wederom bijzonder goed en Samsung weet dan ook haar voorsprong op dit vlak wederom uit te breiden met de introductie van Super amoled HD.

Een ander bijzonder feitje van de Galaxy Note is het bijkomende pennetje dat onderin het toestel zit. Dit pennetje is redelijk fijn in gebruik en ook nog eens functioneel. Ondanks dat een pennetje bij een smartphone wat gedateerd aanvoelt, heeft Samsung er toch voldoende functionaliteit aan weten te geven en dat is alleen maar mooi mee genomen.

In deze review nemen we de nieuwe Galaxy Note onder de loep en kijken we in het bijzonder naar het grote scherm en diens resolutie. Ook zal uiteraard het pennetje aanbod komen met diens speciale applicaties die Samsung op de Note heeft gezet.

Samsung Galaxy Note ervaring

 

Samsung Galaxy Note ervaring

 

Samsung Galaxy Note ervaring

 

Algemene gegevens
Merk Samsung
Type Galaxy Note GT-N7000
Besturingssysteem Android 2.3.5
Ontwerp
Afmetingen 147x83x9,7 mm
Gewicht 178 gram
Form-factor Slate
Behuizing Plastic
Kleuren Zwart
Scherm
Diagonaal 5.3″
Type Super Amoled HD
Verbeteringen Gorilla Glass
Resolutie 800×1280 pixels
Aantal kleuren 16.777.216
Touchscreen Ja, capacitief
3D Nee
Processor en Geheugen
Chipset Samsung Exynos
CPU 1.4GHz dualcore ARM Cortex A9
GPU Mali-400MP GPU
RAM 1GB
Geheugenkaart Ja, MicroSD
Intern geheugen 16/32GB
Energie
Gesprekstijd 14 uur
Standby-tijd 450 uur
Accu 2500mAh
Verbindingen
GSM Ja
GPRS Ja
UMTS Ja
HSDPA Ja, 21.1Mbps
LTE Nee
Bluetooth Bluetooth 3.0, A2DP
Wi-Fi b/g/n
DLNA Ja
Wi-Fi hotspot Ja
Communicatiepoort MicroUSB
HDMI-uit Nee
Multimedia
Primaire camera 8MP
Secundaire camera 1.3MP
Autofocus Ja
Flitser Led
Videocamera 1080p@30fps
FM Radio Ja, met RDS
Audio mp3, wma, aac
Video mp4, 3gp, DivX, Xvid
Audiouitgang 3,5mm jack
Locatieservices
GPS Ja
Digitaal kompas Ja
Kaarten Google Maps
Navigatie Ja
Internetservices
Applicatiewinkel Android Market
Muziekwinkel Ja
Exchange Ja
Twitter Ja
Facebook Ja
Hyves Nee
Flickr Ja
Picasa Ja
YouTube Ja

De Galaxy Note komt in een stijlvol en compact doosje. Hierin ligt het toestel bovenop en die komt dan ook meteen tevoorschijn als je de doos opent. Onder het toestel zitten de accessoires. Het assortiment aan accessoires dat je bij je Galaxy Note krijgt is niet heel groot: het pakket bevat een paar oordopjes en een USB-kabel. Ook een stopcontactapdapter voor deze USB-kabel is aanwezig en daarmee zijn alle basisaccessoires in de doos te vinden. De headset is echter van redelijk goede kwaliteit, dus al met al zijn we wel tevreden over het verkooppakket.

De Samsung Galaxy Note heeft uiteraard veel weg van de voorgangers in de Galaxy-lijn. Samsung heeft eigen designtaal waardoor veel toestellen op elkaar lijken. De Galaxy Note kun je dan ook omschrijven als een grote Galaxy S2 qua design. Uiteraard het eerste wat opvalt als je het toestel ter handen neemt is het formaat; deze is gewoonweg bijzonder groot en je hebt dan ook moeite om de Note in je hand beet te pakken. Desondanks houdt de telefoon lekker vast door zijn dikte en de afgeronde hoeken.

Als we kijken naar alle toeters en bellen die de Note mee heeft gekregen dan zien we aan de voorkant bijzonder weinig. Allereerst heb je uiteraard aan de bovenkant van het toestel de speaker zitten die een dun zwart streepje is. Daarnaast zitten twee sensoren en de front-camera om mee te videobellen. Ook het Samsung-logo is wederom prominent aanwezig aan de voorkant. Onder al deze standaard sensors en logo’s vinden we het Super HD Amoled-touchscreen dat er wederom prachtig uitziet, waarover in het volgende hoofdstuk meer.

Onder het scherm vinden we drie knoppen waarvan er twee touch sensitive zijn. De middelste knop fungeert als menu-knop en is opvallend klein vergeleken met de Galaxy S2 en het formaat van de Galaxy Note. De knop is de breedte wel gegroeid, maar niet in de lengte en dat is soms nog wel even pielen om hem goed in te drukken. Links van de home-knop vinden we de menu-knop en rechts de back-knop. Deze twee knoppen verdwijnen als het toestel standby staat of als er niets gebeurt en hierdoor behoudt de telefoon haar strakke uiterlijk.

Samsung Galaxy Note front

 

Samsung Galaxy Note front

 

Samsung Galaxy Note front

 

Aan de achterkant van de Galaxy Note vinden we wederom een plastic cover waaronder de grote batterij zit van het toestel. Het plastic covertje is van het zelfde materiaal gemaakt als die van de Galaxy S2. Deze kun je gemakkelijk dubbel vouwen en dan gaat hij alsnog niet kapot en laat hij amper een vouwstreep zien. Hierdoor hoef je dus niet bang te zijn dat er een scheurtje in de cover zal komen als je hem eraf haalt. Onder het klepje vinden we ook nog de simkaartslot en een micro-sd sleuf.

Aan de achterkant zit ook de 8-megapixelcamera die in 1080p video’s kan opnemen. Daarnaast zit een led-flits. Aan de onderkant vinden we speaker van het toestel die netjes beschermd wordt door een metaal gaasje. Dit is alleen te zien als je het klepje van het toestel af haalt, maar de afwerking is dus goed te noemen.

Samsung Galaxy Note back

 

Samsung Galaxy Note back

 

Samsung Galaxy Note back

 

Aan de linkerkant van de Galaxy Note vinden we alleen de volume-knoppen die uit een enkele grote knop bestaan. De afwering ziet er goed uit en de knoppen zijn verder goed te bedienen aangezien ze best groot zijn. Aan de rechterkant vinden we eveneens weinig; alleen de ui/aan-knop is daar te vinden aan de rechterbovenkant. Deze is niet bijzonder groot maar wel groot genoeg om goed te kunnen indrukken.

Samsung Galaxy Note left side

 

Samsung Galaxy Note right side

 

Aan de bovenkant van het toestel vinden een heel kleine ingang voor de microfoon. Daarnaast zit de 3.5mm headphone jack die doormiddel van de meegeleverde headset aangesloten kan worden op het toestel. De headset zal is van prima kwaliteit en is in-ear. De muziek die eruit komt is goed te noemen. Met de headset kun je ook gesprekken mee opnemen en ophangen en van nummers wisselen. Daarnaast kun je uiteraard ook het volume ermee regelen.

Aan de onderkant van het toestel vinden we opnieuw een microfoon ingang. Daarnaast zit de micro-usb aansluiting. Het meest opvallende hier is dat aan de rechterkant het pennetje van de Galaxy Note is verscholen. Deze is erg netjes weggewerkt en het zou ons dan ook niet verbazen als veel mensen dit over het hoofd zullen zien zodra ze het toestel ter handen nemen voor het eerst. De kwaliteit van het pennetje is erg goed te noemen en we zullen dan hier dieper op in gaan in het volgend hoofdstuk.

Samsung Galaxy Note top

 

Samsung Galaxy Note bottom

 

Scherm

In de Galaxy Note heeft Samsung een Super amoled HD-scherm gebruikt. Er zitten een paar kleine verschillen in dit scherm tegenover zijn voorganger. Net als bij zijn voorganger geeft elke pixel zelf licht, wat voor een beter contrast en betere kleuren zorgt. Ook de kijkhoek profiteert hiervan, aldus de verschillende tests. Overigens maakt men hier, in tegenstelling tot bij de Samsung Galaxy S II, weer gebruik van een PenTile-matrix voor het scherm. Daarmee wordt het scherm minder scherp en ontstaan er rond grote contrasten paarse of groene randen, maar gezien de ontzettend hoge resolutie van het scherm heb je daar bij de Note eigenlijk geen last van.

Een puntje waar het scherm nog steeds niet zo goed in presteert is bij de zichtbaarheid in de zon. Want hoewel Samsung ermee adverteert dat de Super amoled HD-schermen juist wel goed zichtbaar zijn onder direct zonlicht, valt dat in realiteit nog steeds tegen, ook bij deze nieuwe generatie, en kun je maar weinig zien.

De HD-resolutie van het scherm komt goed uit de verf. De resolutie van het scherm is 1280×800 pixels en hierdoor passen er simpelweg meet pixels op het scherm wat ervoor zorgt dat het scherm nog minder korrelig is dan zijn voorgangers. Daarnaast kan er ook meer informatie getoond worden op het scherm, iets dat vooral in de browser en in het menu goed terug te zien is. De HD-resolutie is een erg prettige verbetering voor smartphones naar onze mening.

De gevoeligheid van het scherm is gewoon goed. De Galaxy Note heeft een capacitief touchscreen, wat sowieso al goed is. De Galaxy Note doet daar nog een schepje bovenop en behoort zeker tot de top van de markt qua gevoeligheid. De helderheid van het scherm is erg hoog, voor sommigen misschien te hoog, maar zelf houden we hier wel van.

Samsung Galaxy Note screen

 

Samsung Galaxy Note screen

 

Samsung Galaxy Note screen

 

Toetsen

De fysieke toetsen op de Samsung Galaxy Note zijn niet erg talrijk, met maar één knop onder het scherm en twee op de zijkanten. Onder het scherm zit een grote knop waarmee je naar het homescreen van de telefoon gaat, die overigens vergezeld wordt door touch-sensitive menu- en terugknoppen. De middelste knop is prettig in gebruik. Op de rechter zijkant zit de power-knop, die prima werkt. Dat geldt ook voor de volumetoetsen aan de linkerkant van de telefoon.

Tekstinvoer gaat op twee verschillende manieren op de Galaxy Note. Ten eerste kun je via een gewoon virtueel qwerty-toetsenbordje berichtjes tikken en daarnaast is Swype beschikbaar. Het standaard toetsenbordje is verder niet zo spannend, maar werkt wel erg lekker. Je kunt er, zeker in landschapsmodus, snel op typen en er zijn lekker veel extra tekens beschikbaar.

Interessanter is Swype. Het idee is dat je niet meer elke letter afzonderlijk aanraakt, maar in één beweging een spoor langs alle letters van het woord dat je wilt typen trekt over het toetsenbord. Het vereist flink wat gewenning, maar als je het een beetje onder de knie hebt dan kun je er wel erg snel mee typen. Er zijn legio instellingen beschikbaar, zoals of het toetsenbordje precies of snel moet zijn en hoe vaak het woordkeuzescherm tevoorschijn komt. Als je bereid bent een beetje oefening te investeren in het Swypen, dan kun je zeker sneller typen via het nieuwe toetsenbordje.

Samsung Galaxy Note toetsen

 

Samsung Galaxy Note toetsen

 

Samsung Galaxy Note toetsen

 

Pen

Terug van weggeweest; dat was onze eerste gedachte toen we het pennetje voor het eerst uit de Galaxy Note trokken. Maar Samsung heeft in dit geval het pennetje ook wat handige functionaliteit toegekend. Zo is het mogelijk om screenshots met de pen te maken en vervolgens gelijk van geschreven commentaar te voorzien. Dit doe je door de knop in te drukken en 2 seconden op een plek vast te houden.

Een andere functionaliteit is direct memo’s maken via van de pen. Je dient dan het knopje in te drukken van de Spen en vervolgens twee keer te tikken op een scherm. Er komt dan een applicatie opdoemen waarmee gelijk memo’s geschreven kunnen worden.

De applicatie pen zelf is ook nog eens handig om mee te tekenen. We hebben een kunstschilder ermee laten werken en deze was bijzonder verrast dat hij gedetailleerd kon tekenen. Nadeel was wel dat af en toe de input van de pen een lag had waardoor een getrokken lijkt een seconden later pas op het scherm verschijnt. Dit is afhankelijk van de applicatie aangezien de Smemo hier geen problemen mee had.

Samsung Galaxy Note pen

 

Standby

Het standby-scherm van de Samsung Galaxy Note bestaat nog altijd uit een aantal schermen met verschillende widgets en snelkoppelingen erop. Er zijn maximaal zeven schermen, die je kunt verwijderen of toevoegen via het standby-menu. Uiteraard kun je op deze schermen alles kwijt wat je wilt, waaronder snelkoppelingen, mappen en ook widgets.

Standaard staan er tegenwoordig een flink aantal widgets op de telefoon dankzij TouchWiz 4.0. Voor de kalander alleen al zijn er drie verschillende widgets beschikbaar van Samsung zelf. Naast de standaard widgets zijn er bijvoorbeeld ook widgets die een klok combineert met het weer, of een e-mail widget. Nieuw is dat sommige widgets van een eigen formaat voorzien kunnen worden. Zo kan een foto-widget groot of juist heel klein weergegeven worden. Als je het hele scherm vol zet met TouchWiz 4.0 widgets, dan heeft het geheel een uitstraling van een krantenpagina, iets dat er leuk en verfrissend uit ziet.

Samsung Galaxy Note standby

 

Samsung Galaxy Note standby

 

Samsung Galaxy Note standby

 

Menu

Het menu is een raster van 5×5 van meerdere pagina’s, afhankelijk van hoeveel applicaties je hebt. De oplettende lezer zal opmerken dat er dus meer icoontjes op het scherm weergegeven worden dan bij bijvoorbeeld de Galaxy S II, dit komt uiteraard door het grotere scherm van de Note. Alle applicaties die je download komen achteraan het menu terecht. Uiteraard kun je dit zelf indelen en applicaties verwijderen gaat gewoon door in het menu op het minnetje boven de app te drukken. Eventueel kun je je menu ook als een lijst weergeven, die vreemd genoeg niet te sorteren valt. Al met al is het menu prima en met de uitgebreide standby-schermen is navigeren door je toestel geen enkel probleem. Leuk is ook dat je applicaties kunt delen via het menu.

Samsung Galaxy Note menu

 

Samsung Galaxy Note menu

 

Applicatiemenu

Samsung Galaxy Note menu

Net als we van iedere Android-telefoon gewend zijn, is er bij de Galaxy Note een pop-up menu aanwezig dat programma’s aanvult. Je krijgt dit menu te zien bij elk programma waar extra opties of instellingen aanwezig zijn na een druk op de menutoets. Dan komt er over het onderste deel van de applicatie een klein zwart menuutje waar enkele knoppen in verstopt zijn. Welke knoppen dit zijn en hoeveel het er zijn verschilt per applicatie, maar ze zijn altijd simpel weergegeven in een zwarte balk met grijze icoontjes en tekst die uitlegt waar de knop voor dient, wat er redelijk saai uitziet maar wel functioneel is. Hoewel dit als je het gewend bent erg handig werkt, is het soms redelijk verwarrend omdat je niet op het scherm kunt zien dat er nog een menu is in de applicatie. Ook het standby-scherm heeft een dergelijk menu, waar je onder andere dingen toe kunt voegen, de achtergrond kunt veranderen, naar de instellingen kunt gaan en aan het aantal standby-schermen kunt sleutelen kunt veranderen.

Multi-tasking

Multi-tasking wordt inmiddels volledig ondersteund door Android en Samsung heeft zelfs een eigen taakbeheerder toegevoegd die voorzien is van een update. Messaging-applicaties en dergelijken geven meldingen via het menuutje daarvoor, dat je kunt uitklappen door de statusbalk bovenaan het scherm naar beneden te ‘trekken’. Hier komen bijvoorbeeld ook downloads uit de Android Market te staan. Een toevoeging die Samsung nu opvallend genoeg heeft weggelaten in de Galaxy Note is dat je ook je muziek via dit menu vroeger kon bedienen, maar nu dus niet meer. Je kunt hier nu slechts je verbindingen beheren.

Zoals we gewend zijn van Android is er een menu aanwezig waar je de zes programma’s die je het laatst gebruikt hebt kunt vinden. Hier is ook een knop naar het taakbeheer te vinden, dat uit vier tabbladen bestaat. Het eerste tabblad geeft de actieve applicaties aan, die je vanaf daar ook meteen kunt beëindigen. Het tweede tabblad laat zien welke applicaties je geïnstalleerd hebt en geeft je de mogelijkheid ze te verwijderen. Tabblad nummer drie laat je zien hoeveel RAM er op het moment gebruikt wordt. Het laatste tabblad heet ‘Opslag’ en bevat indicatoren van hoe vol de verschillende opslagmedia zitten.

Samsung Galaxy Note multitasking

 

Prestaties

Samsung Galaxy Note benchmark

Een vlaggenschip van Samsung verdient uiteraard een uiterst krachtige processor. Ondanks dat Samsung niet precies wil zeggen welke processor in het toestel zit, is inmiddels wel duidelijk dat de Exynos-processor van de fabrikant zelf in het toestel zit die werkt met twee ARM Cortex A9-cores. Het beestje is geklokt op 1.4Ghz, 200MHz hoger dan de Galaxy S II. Daar waar de eerdere Android’s nog weleens wat problemen hadden met lag, met als positieve uitzondering de Galaxy S II, is dat bij de Galaxy Note zeer zeker niet het geval. Eigenlijk alles wat je op het toestel doet gaat vloeiend en zoals het hoort. Dat geld zowel voor intensieve applicaties als normale. Ons toestel was voorzien van de N7000XXKJ4-rom tijdens deze review.

De goede prestaties van de telefoon zijn uiteraard ook deels te danken aan de 1GB aan ram waarover het toestel beschikt en de geoptimaliseerde Android 2.3.5-software. Met ongeveer vijf applicaties draaiende is de ram voor de helft bezet en kun je met gemak een paar andere applicaties erbij openen. In Quadrant behaalt het toestel rond de 4000 punten en is daar mee met kop en schouder lijder in het klassement voor Android-smartphones. Quadrant is niet erg betrouwbaar, maar ook in andere benchmarks haalt het toestel meer dan goede cijfers en gelukkig wordt dit ook bevestigd tijdens het gebruik in de praktijk.

Foto

De interface van de camera voor de Galaxy Note is de oude vertrouwde Samsung-interface in een nieuw jasje, dankzij Android 2.3.5. De balkjes aan de randen van het scherm zijn net even wat hipper vormgegeven en op te roepen met een tik op een pijltje dat aan de zijkant van het sluiterscherm te vinden is. Er wordt ook goed gebruik gemaakt van touch-focus, wat helaas ook meteen de enige manier is om te focussen. Er is namelijk geen sluiterknop aanwezig, maar alleen een virtueel knopje op het scherm, wat wel jammer is. Uiteraard zijn er uitgebreide instellingen aanwezig, zoals geotagging, knipperdetectie, gezichtsdetectie, handmatige iso-instellingen en een aantal effecten. Daar zijn we dus tevreden over, er zitten voldoende opties in om een goede foto te maken met het toestel.

De kwaliteit van de 8-megapixelfoto’s die de Galaxy Note neerzet is gewoon erg goed te noemen. Foto’s zijn, mits je niet vergeet goed te focussen, scherp en hebben redelijk wat details. De ruis is goed onderdrukt, alleen zorgt dat er wel voor dat foto’s wat snel bewogen zijn. Ook zijn de kleuren wat meer waarheidsgetrouw geworden en heeft Samsung de lens sterk weten te verbeteren. Zoals we dat gewend zijn van telefoons worden grote contrasten niet erg goed opgevangen, maar dat is dus een bekend euvel. Al met al zijn we dan ook gewoon tevreden over de camera van de Galaxy Note. Hij had beter gekund, maar voor een telefoon als deze is hij prima. Ook de camera aan de voorkant van het toestel is van voldoende kwaliteit om mee te video bellen en om zelfs een beetje leuke foto’s van je zelf te kunnen nemen.

Samsung Galaxy Note camera

 

Samsung Galaxy Note camera

 

Samsung Galaxy Note camera

 

Samsung Galaxy Note camera

 

Samsung Galaxy Note camera

 

Samsung Galaxy Note camera

 

Galerij

Samsung Galaxy Note gallerij

De Samsung Galaxy Note heeft een nette mooie galerij met een sociaal tintje die niet anders is dan van andere Android-smartphones. Het homescreen bestaat niet uit een saai raster met een aantal thumbnails, maar uit een mooie ‘muur’ van miniaturen. Hier vind je al je fotoalbums, inclusief die op Picasa staan. De achtergrond wordt gevormd door een diashow van je foto’s, die vervaagd zijn zodat het niet te opvallend is. Als je het toestel draait draait de galerij als het ware mee en dat werkt allemaal erg goed. Als je een album aanklikt krijg je een vergelijkbare muur te zien, waarbij je kunt kiezen of je al je de afbeeldingen los wilt weergeven, of in mappen wilt zetten op basis van de datum dat de foto gemaakt is. Uiteraard kun je met een simpele druk op de knop een diashow starten en ook foto’s delen via mail, bluetooth, DLNA, Wifi Direct, Twitter of Picasa is geen probleem. Daarnaast kun je op locale foto’s een aantal simpele bewerkingen toepassen. Daarmee is de galerij van de Galaxy Note mooi, doeltreffend en redelijk uitgebreid, waarmee we er erg tevreden over zijn. Samsung heeft echter niet de moeite genomen om een eigen galerij te maken en dat is een klein minpuntje, eentje waarmee we wel goed kunnen leven.

Video

Samsung Galaxy Note video

Met één druk op de virtuele knop kom je van de gewone camera in de videocamera, waarmee je filmpjes in HD kunt opnemen. De 1080p-video’s hebben een framerate van 30fps en zien er redelijk goed uit. Het geluid is niet zo heel goed, maar wel voldoende wat ons betreft. Wat opvalt is dat de 1080-modus een stuk sneller geworden is vergeleken met de Galaxy S 2. Soms schokt het nog steeds een beetje en is het lastig om een stabiel beeld te houden, maar desondanks is de camera er op vooruit gegaan en is de software ook hier sterk verbeterd.

De kwaliteit van 1080p is goed te noemen, maar weet nog lang niet de kwaliteit van camera’s te evenaren. We zijn zelfs van menig dat de 720p-opnames met het toestel er prettig uitzien dan de hogere resolutie opnames. Hieronder kun je een filmpje zien wat we met de Galaxy Note opgenomen hebben.

Muziek

De interface van de muziekspeler is zo goed als hetzelfde als die van de Galaxy S 2 en daarmee ziet hij er wel strak uit, maar is het niet de beste interface. Handig zijn de zoekfunctie en de slimme afspeellijsten, waarmee je je muziek snel kunt zoeken. In de categorie eyecandy is er een leuke visualisatie aanwezig die over de albumart heen valt en in diezelfde categorie is er een zogenaamde ‘discweergave’ wat vergelijkbaar is met Coverflow maar niet zo lekker werkt als de genoemde feature van Apple. Het werkt overigens zeker niet slecht en is beter dan bij een groot aantal toestellen. Het afspeelscherm is voorzien van een aantal snelkoppelingen om bijvoorbeeld je muziek te shuffelen en daarnaast kun je nog iets doen via het menu én nog eens een keer via de instellingen, wat best wat centraler had gemogen. Als je de muziek afspeelt dan komen er extra knoppen in het drop-down menu van het Android OS aan de bovenkant, wat een prettige toevoeging is en slim opgelost is. Deze knoppen zijn dus alleen zichtbaar als de muziek daadwerkelijk afgespeeld wordt.

De kwaliteit van de muziek is weinig op aan te merken. Door de oordopjes klinkt het toestel erg lekker en met de vele effecten en equalizers kun je het geluid helemaal tunen zoals jij dat wilt. De speaker van het toestel is wat minder, maar hij is ook niet echt slecht.

Samsung Galaxy Note muziek

 

Samsung Galaxy Note muziek

 

Samsung Galaxy Note muziek

 

Samsung Galaxy Note muziek

 

Samsung Galaxy Note muziek

 

Samsung Galaxy Note muziek

 

Games

Op de Galaxy Note zitten standaard een tweetal games voor geïnstalleerd. Zo is Crayon Physics aanwezig en Asphalt 6 HD. Crayon is voornamelijk een kinderspelletje waarbij de bedoeling is dat je objecten tekent om zo een balletje op plaats van bestemming te krijgen. Uiteraard leent de Spen zich hier erg goed voor aangezien je zo beter objecten kunt tekenen op het scherm.

Het tweede spel is Apshalt 6 HD en veel mensen zullen deze al kennen aangezien hij op veel telefoons standaard mee geleverd wordt. Desondanks is deze HD versie geoptimaliseerd voor de resolutie van de Galaxy Note. De game speelt erg vloeiend en ziet er erg gelikt uit. Je kunt de wagen besturen doormiddel van de vinger of door het toestel te kantelen. De Galaxy Note leent zich dan ook erg goed om mee te gamen of om films mee te kijken, dit allemaal dankzij het grote scherm.

Samsung Galaxy Note games

 

Agenda

Vanzelfsprekend heeft de Samsung Galaxy Note ook een agendafunctie aan boord. Deze lijkt erg op degene die we kennen van oudere Samsung-telefoons. Het beginscherm is standaard de maandweergave waar je snel kunt zien welke dagen een afspraak bevatten en als je op die dag klikt meteen kunt zien wat die afspraak is. Een tweede tik op de dag brengt de dagweergave naar voren, waar je per uur ziet wat je allemaal te doen hebt. Verder is er ook een lijstweergave waar al je toekomstige afspraken op een rijtje staan. De agenda werkt opzich prima en bij een nieuwe afspraak zijn ook genoeg invoervelden.

Op het gebied van synchronisatie werkt de agenda beter dan zijn voorganger, maar is er nog wel een klein hekelpuntje. Ten eerste voegt de Galaxy Note niet alles samen tot één agenda die hij synchroniseert met alles, maar houdt hij aparte agenda’s bij. Dat voorkomt dubbele items en is wellicht voor sommige gebruikers handig. Met meerdere accounts dezelfde afspraken delen is echter niet mogelijk tenzij je ze twee keer invoert en ook moet je eerst een agenda selecteren waarmee je wilt synchroniseren als je dat wilt. Normaal komt een afspraak namelijk in de lokale agenda terecht, die helemaal niet gesynchroniseerd wordt.

Gelukkig heeft Samsung het synchroniseer gedeelte wel flink verbeterd en dat moet ook, dit aangezien deze Galaxy Note ook vooral bedoeld is om de eerste slag in die markt te maken. Het syncen van je agenda, contacten en uiteraard e-mail middels exchange werkt vlekkeloos en erg goed. Daarnaast trekt hij niet je hele batterij in een mum van tijd leeg, wat ook nog een flink voordeel is. Volgens Samsung hebben ze alle activesync protocollen en nog een paar andere, zoals Lotus Notus, geïmplementeerd in de Galaxy Note en dat is goed te merken.

Samsung Galaxy Note agenda

 

Samsung Galaxy Note agenda

 

Samsung Galaxy Note agenda

 

Browser

De browser van de Galaxy Note is zoals we dat gewend zijn van Android-toestellen erg goed. De meeste flash-onderdelen geen probleem voor de Galaxy Note, dit dankzij volledige Flash 11-ondersteuning. Natuurlijk ondersteunt de browser autorotate en navigeren over de pagina gaat probleemloos. Je kunt scrollen over de pagina door met je vingers over het scherm te vegen een zoomen gaat via een dubbele tik op het scherm of via het zogenaamde ‘pinch zooming’, waarbij je met twee vingers naar elkaar toe of van elkaar af beweegt. Dit werkt net als bij de meeste Android-telefoons prima. De browser werkt gewoon goed en dankzij de krachtige processor van het toestel zijn er amper vertragingen merkbaar.

Het gaat hier overigens groot en deels om een standaard Android-browser waaraan Samsung het een en ander aan heeft aangepast. Zo is een kleine toevoeging dat je middels de gyroscoop kunt inzoomen en uitzoomen op een webpagina en bij afbeeldingen in de galerij. Dit doe je door twee vingers op het scherm te zetten en vervolgens het toestel naar je toe te trekken of van je af te slaan. Het vergt enige gewenning aangezien hij erg gevoelig is en flink snel in en uitzoomt. Maar zodra je het onder de knie hebt is het een leuke toevoeging.

Ook is de browser aangepast aan de schermgrote van het toestel. Zo kun je namelijk meer informatie kwijt op het scherm en daar heeft Samsung handig gebruik van gemaakt. Bookmarks zijn gelijk te bereiken en ook een pagina terug en naar voren zijn knoppen voor terug te vinden. Tot slot is er ook een tabblad-knop bij gekomen.

Samsung Galaxy Note browser

 

Samsung Galaxy Note browser

 

Samsung Galaxy Note browser

 

Tools

De nieuwe Galaxy Note beschikt over twee applicaties die niet iedereen gelijk zal aanspreken, maar meer een leuke functionaliteit is. Allereerst is er een dagboek-applicatie bij gekomen waarin je op een grappige manier kunt invullen wat je in een dag gedaan hebt. Daarnaast kun je door het boekje heen bladeren en ook zaken als je locatie en het weer worden erin opgeslagen.

Een slimme andere applicatie op de Galaxy Note is het memo-applicatie. Dit is een soort uitgangspunt voor al je tekstinvoer, met een interface die gebaseerd is op een memoblaadje. Het leuke van het programma is dat het niet een bepaald doel dient, maar dat je je tekst op allerlei manieren kunt gebruiken. Zo kun je het opslaan als een memo, maar je kunt er ook voor kiezen om de zojuist ingetypte tekst op je Facebook-pagina te plaatsen of te twitteren. Ook het mailen van de tekst is mogelijk en tot slot kun je je tekst als een sms’je naar de telefoon van iemand anders versturen. Zo heb je maar één programma nodig om snel even iets te noteren, in plaats van dat je eerst moet kiezen waar je het wilt plaatsen en afhankelijk van de applicatie ook binnen de app nog wat handelingen moet uitvoeren. Dat bespaart moeite en plaats op je standby-scherm. Ook nieuw is dat de optie printen hierbij is gekomen via een netwerk en dat je ook memo’s kunt beveiligen met een wachtwoord.

Android Market

De Market is een strak vormgegeven applicatie die alle waar die je kunt downloaden/kopen overzichtelijk weergeeft. Onlangs heeft deze applicatie nog een grote make-over gekregen die terug te vinden is op de Galaxy Note. Je kunt zoeken op software, of gewoon navigeren op basis van de voorgedefinieerde categorieën. Op het beginscherm is er een lijstje met uitgelichte programma’s en als je een subcategorie binnengaat kun je kiezen tussen een lijst met populairste gratis applicaties, populairste betaalde applicaties en nieuwe applicaties. Erg handig dus al je je telefoon wilt uitrusten met wat applicaties, maar geen idee hebt wat er allemaal voor moois beschikbaar is. Het applicatiescherm bevat als de ontwikkelaar ervoor kiest alle relevante informatie, maar het gebeurt vaak dat de screenshots weggelaten worden wat jammer is. Desondanks kun je wel alles wat je echt nodig hebt over de applicatie meteen hier vinden. De Market heeft ook een speciaal scherm voor al je downloads, waar je deze kunt bekijken, openen, verwijderen of eventueel updaten. Dat updaten kan ook automatisch gebeuren.

De Android Market is op het moment van schrijven gevuld met bijna 600.000 applicaties en hoewel vooral op game-gebied sommige titels ontbreken, is het aanbod zeker mooi. Daarnaast groeit dit assortiment nog steeds zo’n beetje exponentieel en is er dus genoeg om je mee te vermaken, ook als je die ene applicatie net even niet kunt vinden. De prijzen van de Android Market zijn erg schappelijk, waarmee de applicatiewinkel een groot voordeel heeft ten opzichte van bijvoorbeeld de Windows Marketplace. Google heeft ook een speciale website voor de Market waarmee je via je computer applicaties kunt uitzoeken. Als je ingelogd bent met je Google-account kun je ook nog eens automatisch en draadloos applicaties laten installeren op je toestel.

Samsung Galaxy Note Android Market

 

Samsung Galaxy Note Android Market

 

Samsung Galaxy Note Android Market

 

Bellen

De Galaxy Note heeft een telefoonapplicatie die naast een toetsenbordje ook meteen je logboek en je favoriete contacten omvat. Natuurlijk is er ook een knop naar alle contacten aanwezig en Samsung heeft nog een handigheidje ingebouwd: onder favorieten staat een lijst met contacten die je het meeste gebeld hebt, zodat je die ook makkelijk kunt vinden. De contactapplicatie beidt integratie met Facebook en Twitter, waarmee je onder andere bij de contactinformatie statusupdates en foto’s kunt bekijken. Ook zit er een tabblad bij de contactinfo met alle berichten en telefoontjes die je naar de persoon in kwestie gestuurd hebt in het verleden. Verder kun je gewoon veel informatie toevoegen en is de contactenapplicatie met veel services te synchroniseren, dus gewoon netjes.

De kwaliteit van gesprekken is prima en ook de ringtones van de Galaxy Note zijn geen probleem. Het bereik van de telefoon is goed te noemen, waarbij het toestel ook niet last lijkt te hebben van een deathgrip. Qua bereik mag het toestel niet klagen en ook de dekking van zowel grps, umts als edge (bij Vodafone), is goed te noemen als het beschikbaar is.

Samsung Galaxy Note bellen

 

Samsung Galaxy Note bellen

 

Samsung Galaxy Note bellen

 

SMS

Samsung Galaxy Note sms

Zoals we dat mogen verwachten van een hedendaagse smartphone is de Galaxy Note uitgerust met chat-stijl sms’en. Dankzij Swype gaat het typen van berichtjes ook erg snel waardoor je met de Samsung probleemloos kunt sms’en. Je kunt zowel een normale sms als mms via dit menu versturen. Zodra je een afbeelding toevoegt aan het bericht dan wordt het een mms. Doe je dat niet dan blijft het uiteraard een sms. Er zijn in dit menu weinig toeters en bellen te vinden, je kunt wel een sms versturen naar meerdere contacten.

E-mail

Het opzetten van een mailaccount op de Galaxy Note is kinderspel en als je in bezit bent van een Gmail-account wordt deze zelfs automatisch gekoppeld als je de eerste keer dat je het toestel opstart je gebruikersnaam en wachtwoord ingeeft. Natuurlijk is exchange ook mogelijk, net als Lotus Notes en een tal van andere accounts zoals Hotmail en Yahoo. Verder ondersteunt het toestel gewoon pop3- en imap-mail. Als er een e-mailtje binnenkomt, geeft het toestel naar wens een notificatie. Dit is in te stellen in de e-mailapplicatie. Als notificatie kun je kiezen voor een berichtje in de notificatiebalk, al dan niet vergezeld van een beltoon en/of een trilling. Je kunt bij je mailtjes gemakkelijk bijlagen toevoegen en ook je mailboxen beheren met deze telefoon is geen probleem. Er zijn in de mail-applicatie vele filters mogelijk. Zo kun je mailtjes filteren op bijlagen, kun je conversaties weergeven en berichten als favoriet toevoegen. Ook een speciale knop voor je ongelezen mailtjes is aanwezig, waardoor de mail-app lekker compleet is. Tot slot is er ook een horizontale view waarbij aan de linkerkant alle mails te zien zijn en aan de rechterkant de inhoud van een geselecteerd mailtje.

Samsung Galaxy Note e-mail

 

Samsung Galaxy Note e-mail

 

Samsung Galaxy Note e-mail

 

Hubs

Wat ook nieuw is in TouchWiz 4.0 dat op de Galaxy Note te vinden is, zijn de zogenaamde Hubs van Samsung. In totaal zijn er drie hubs die we kort zullen bespreken. De vierde hub, de zogenaamde Games Hub, ontbreekt op de Galaxy Note maar is wel aanwezig op bijvoorbeeld de Galaxy S2. Zo is de eerste de social hub, en ook de music hub en de readers hub zijn wel terug te vinden op het teostel. Elke hub heeft ook een eigen widget die op het homescreen gezet kan worden. Opvallend is dat de hubs ingekochte diensten zijn van andere partijen en dus niet van Samsung zelf. Dat is verder niet erg en misschien wel zelfs slim bedacht van de producent. Nadeel is wel dat je voor elke applicatie een aparte username en login moet aanmaken om er gebruik van te kunnen maken.

De eerste hub die we bespreken is de social hub. Deze hub aggregeert social media en e-mail berichten in een enkele applicatie. Je hoeft niet van de applicatie gebruik te maken en je kunt dus ook apart e-mailaccounts instellen en Twitter-clients downloaden, maar het wordt wel als functionaliteit aangeboden. De e-mailclient ondersteunt erg veel protocollen en ook Hotmail, Gmail en Yahoo-mail kunnen eenvoudig ingesteld worden, net als Exchange. Qua socialenetwerken valt er ook weinig te klagen; Twitter, Facebook, LinkedIn en MySpace kunnen standaard ingesteld worden. Hyves mist in dit rijtje, maar deze kan via een aparte applicatie op het toestel gezet worden. Tot slot worden er ook een paar instant messaging diensten aangeboden, waaronder Windows Live Messenger, Google Talk en Yahoo Messenger. Al met al een zeer uitgebreide applicatie die voldoende functionaliteit in huis heeft om de gebruiker van dienst te zijn.

De tweede hub is de readers hub. Een trend die van de stand-alone eBook readers is overgestapt naar enkele tablet-devices en nu ook al richting de telefoons gaat is de eBook reader. De Galaxy Note heeft er eentje in de vorm van Kobo eBook. Het concept komt overeen met dat van iBooks. Eerst krijg je een boekenkast met al je beschikbare boeken daarin. Nieuwe boeken downloaden kan via de applicatie zelf, waarbij overigens wel opvalt dat er alleen gratis boeken te krijgen zijn. Dat betekent ook automatisch dat nieuwe titels niet op het toestel te vinden zijn. Wel is het mogelijk om boeken in ePub-formaat toe te voegen handmatig, hoewel die voorlopig geen DRM-beveiliging mogen hebben en dus gekraakt of gratis moeten zijn. Bij het lezen zelf heb je aardig wat opties, zoals het toevoegen van bladwijzers, scrollen naar een bepaalde pagina of het opzoeken van onbekende woorden in een online woordenboek. Ook kun je de tekstgrootte, het lettertype, de tekstkleur en de achtergrondkleur aanpassen om het lezen te verprettigen. Dat neemt echter niet weg dat het lezen van boeken, wat ons betreft in ieder geval, gewoon niet prettig is op een amoled-scherm en je als je echt digitaal boeken wil lezen toch aan de eBook reader zult moeten. De applicatie zit verder wel goed in elkaar wat ons betreft. Via de applicatie kun je kranten lezen via PressDisplay. Hierin is momenteel voor Nederland alleen nog de Volkskrant aan te kopen. Ook Magazines kunnen gelezen worden middels Zinio. Een paar titels van Sanoma Media zijn hierin terug te vinden.

De muziek hub is een applicatie waarmee muziek van 7digital aangekocht kunnen worden. De muziekbibliotheek is erg groot en zeer goed gevuld en up to date. De prijzen zijn marktconform voor nummers en de applicatie zelf is overzichtelijk en werkt goed.

Samsung Galaxy Note hubs

 

Samsung Galaxy Note hubs

 

Samsung Galaxy Note hubs

 

Samsung Galaxy Note batterij

De 2500mAh batterij van de Samsung Galaxy Note gaat lekker lang mee. Het is dan ook de grootste batterij die in een smartphone terug te vinden is en dat is gelijk goed te merken. Ondanks het grotere scherm en het groter aantal pixels is de telefoon opmerkelijk zuinig. De telefoon gaat net geen twee dagen mee bij ons met normaal gebruik. Als je het toestel intensief gebruik kun je rekenen op een volle dag tot anderhalve dag; iets dat geen concurrent weet te evenaren. Gelukkig maakt de batterij het toestel niet extra zwaar en de batterij is dan ook een belangrijk pluspunt van het toestel.

Accutijd (dagen) ~1,5 ~2,5 ~5
Batterij B6
Capaciteit 2500mAh
Techniek Lithium Ion
 
1Hele dag online (exchange, mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s
Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters