Samsung Galaxy Pocket

Samsung heeft er een handje van om de low-endmarkt te overstromen met simpele smartphones. Na het succes van de Galaxy Gio en Galaxy Mini lijkt Samsung voor elke prijs een model uit te brengen. De Galaxy Pocket heeft recent een nieuwe bodemprijs neergezet. In deze review bekijken we hem.

Samsung Galaxy Pocket review

 

De Galaxy Pocket ligt qua losprijs op het moment op hetzelfde niveau als de Galaxy Y. Dat is niet zo’n handige prijsstelling, want de Galaxy Y is duidelijk het betere toestel. De Pocket hoort daar dus eigenlijk ook onder te vallen, wat wel gereflecteerd wordt in de prijs van een prepaidpakketje met het toestel erin. Daarvoor betaal je twee tientjes minder dan de Galaxy Y, en eigenlijk lever je er maar weinig mee in. De Pocket heeft een kleiner scherm, maar verder zitten alle verschillen hem in de afwerking. Zo heeft de Pocket geen proximitysensor om het scherm te vergrendelen tijdens het bellen en is het design net wat minder. Maar het blijft een volledige smartphone, die je al voor €80 op de kop kunt tikken.

De enige telefoon die dat kan evenaren op het moment is de LG Optimus L3, die €100 kost maar waarop al een tijdje een €20 cashback-actie loopt. Voor negentig euro vind je een Alcatel OT-918, voor alle andere toestellen moet je minstens €100 neertellen. En daarmee heeft de Pocket dus een flink prijsvoordeel op zijn concurrentie.

Specificaties

Algemene gegevens
Merk Samsung
Type S5300 Galaxy Pocket
Bestutringssysteem Android 2.3
Ontwerp
Afmetingen 104x58x12 mm
Gewicht 97 gram
Form-factor Slate
Kleuren Zwart, wit
Scherm
Diagonaal 2,8″
Resolutie QVGA, 240×320 pixels
Touchscreen Ja
Energie, geheugen en chipset
Batterijcapaciteit 1200mAh
Geheugenkaart MicroSD
Kloksnelheid CPU 832MHz
3G Ja
Wi-Fi Ja
Multimedia
Camera 2MP
Autofocus Nee
Flitser Nee
FM Radio Ja, met RDS
Audiouitgang 3,5mm jack
Communicatiepoort MicroUSB
Extra’s
GPS Ja
Applicatiewinkel Google Play Store
Exchange Ja

De hardware van de Galaxy Pocket is duidelijk op bezuinigd. Het design is wat saai en Samsung heeft er weinig moeite in gestoken om goed gebruik te maken van de ruimte. Ook het scherm is niet om over naar huis te schrijven. Aan de andere kant is dit alles, gezien de prijs van het toestel, wel gerechtvaardigd.

Unboxing

Design

Als je de Galaxy Pocket ziet zie je meteen dat het een goedkope Androidtelefoon van Samsung is. Hij lijkt als twee druppels water op de Galaxy Y, alleen heeft hij grotere knoppen en een kleiner schermpje. Ook zit de afronding net wat anders in elkaar, waardoor hij er wat goedkoper uitziet.

De bouwkwaliteit is op zich niet slecht. Het toestel voelt een beetje aan als een goedkoop plastic dingetje, maar dat is het in principe natuurlijk ook. Hij voelt zeker niet alsof hij elk moment uit elkaar kan vallen.

Samsung Galaxy Pocket review front

 

Samsung Galaxy Pocket review front top

 

Samsung Galaxy Pocket review front bottom

 

Er is maar één kleur beschikbaar van de Galaxy Pocket te vinden in Nederland, namelijk zwart. Het toestel is wel omlijnd met Samsung’s karakteristieke chromen randje, maar is verder helemaal zwart gebleven. Overigens is er ook een witte versie, maar die hebben we nog niet gespot.

Samsung Galaxy Pocket review back

 

Samsung Galaxy Pocket review back top

 

Samsung Galaxy Pocket review back bottom

 

Samsung Galaxy Pocket review right side

 

Samsung Galaxy Pocket review top

 

Samsung Galaxy Pocket review right side

 

Samsung Galaxy Pocket review bottom

 

Scherm

De Galaxy Pocket heeft het kleinste scherm dat we sinds tijden in een Androidtelefoon hebben gezien. Zo klein zelfs, dat de functionaliteit er enigszins door gehinderd wordt. De QVGA-resolutie is voor veel apps niet voldoende om te draaien en erg veel content past er niet op het scherm. Verder is de kwaliteit van het scherm natuurlijk ook niet meer dan matig, maar dat mag je verwachten van een dergelijke telefoon. Ook met het formaat kunnen we leven, alleen de resolutie is wel erg jammer gezien je daardoor gewoon beperkt wordt in je app-aanbod.

Samsung Galaxy Pocket review black

 

Toetsen

Samsung Galaxy Pocket review toetsen

Het scherm van de Galaxy Pocket is niet erg groot en daarmee is ook het toetsenbord aan de kleine kant. En dat merk je goed tijdens het typen: het is gewoon allemaal een beetje een gepriegel. Met toetsen en de punt en komma op het ene bordje, en de rest van de leestekens op een ander toetsenbordje zit het toetsenbord in principe niet verkeerd in elkaar, maar door de kleine knoppen en niet perfecte precisie van het scherm mis je gewoon geregeld een knop.

Redder in nood hier is Swype. De telefoon komt standaard met de tekstinvoermethode uit de fabriek en doordat je bij Swype niet helemaal precies elke knop hoeft te raken, gaat typen daarmee wel goed. Het enige nadeel is dat het typen van een wachtwoord, rare gebruikersnaam of ander onbekend woord met Swype niet zo makkelijk is. En Swype vraagt de nodige gewenning, iets dat niet iedereen kan waarderen.

Batterij

Accutijd (dagen) ~1 ~2 ~4
Batterij EB454357VU
Capaciteit 1200mAh
Techniek Lithium Ion
 
1Hele dag online (mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s

De software van de Galaxy Pocket is in principe niet slecht, het toestel draait op Android 2.3 en heeft Samsung’s TouchWiz-interface meegekregen. Alleen het geheel is nogal traag, en heeft vooral erg veel moeite met het unlocken van het scherm. Dat leidt tot veel irritaties.

Interface

Samsung Galaxy Pocket review homeDe interface van de Galaxy Pocket is niets verander ten opzichte van andere Samsung’s. De basis bestaat uit een aantal homescreens waar je widgets en snelkoppelingen kunt toevoegen. Daarvoor is een redelijk klein aantal widgets aanwezig, dat je kunt uitbreiden via de Google Play Store.

Het menu van de telefoon is zoals we dat van Samsung kennen opgedeeld in meerdere pagina’s en je kunt er naar de zijkant doorheen scrollen. Elke pagina bestaat uit twaalf items en die zijn helemaal zelf in te delen. Standaard is er een redelijk random volgorde, waarbij alle apps die je download achteraan komen.

Multitasken kan middels een taakbeheerder die Samsung in Android heeft gebouwd waar je alle open programma’s kunt zien en managen. Daarnaast is het het snelmenu van Android, waar de 6 laatstgebruikte programma’s staan. Eventuele meldingen komen binnen via de notificatiebalk, die je kunt uittrekken voor meer info.

Samsung Galaxy Pocket review menu Samsung Galaxy Pocket review multitasking 

Samsung Galaxy Pocket review

 

Prestaties

Samsung Galaxy Pocket review prestaties

De Galaxy Pocket heeft een processor die geklokt is op 832MHz. Dat is opzich niet zo’n probleem. De processor is niet zo denderend, maar dat kun je ook niet verwachten. Iets als Angry Birds spelen kun je met enige moeite doen en door de interface bladeren gaat probleemloos.

Het lijkt erop dat het toestel wel problemen heeft met geheugenkaarten. Als je er eentje instopt, dan duurt het vaak lang voordat hij ontgrendeld is, wat erg vervelend is. Ook zonder geheugenkaart gaat dat trouwens niet bijster snel. Daarnaast herkent hij een geheugenkaart vaak even niet meer met als gevolg dat hij opnieuw herkent en gescand moet worden. Ook niet ideaal. Overigens heeft het toestel wel 3GB ingebouwd geheugen, wat redelijk veel is voor zo’n goedkoop toestel en het probleem ook deels oplost.

Muziek

Samsung Galaxy Pocket review muziek

De Galaxy Pocket heeft een standaard muziekspeler en FM-radio. Die bieden weinig spannende opties, maar hebben wel een prima interface waardoor het goed werkt. Alleen komt hier opnieuw het eerder beschreven probleem met de geheugenkaart naar voren. Om de FM-radio te gebruiken moet je wel een headset kopen, die wordt niet meegeleverd en is noodzakelijk als antenne voor de radio.

De muziekkwaliteit is niet slecht. De speakers zijn niet zo denderend, maar als je en goede headset koopt en in het toestel steekt dan kun je er prima muziek mee luisteren. Het is niet top of the bill, maar ook niet heel slecht.

Foto

De camera van de Galaxy Pocket is op zijn zachtst gezegd slecht. De 2-megapixelfoto’s die je ermee maakt zijn redelijk lelijk met weinig details en inspiratieloze kleuren. Tevens kan het toestel maar nauwelijks met contrasten in een foto omgaan. Autofocus ontbreekt en dat doet de close-up-foto’s van het toestel geen goed.

De interface is wel redelijk goed, met een aantal snelkoppelingen rond het sluiterscherm en een extra menu voor overige instellingen. Een cameraknop is helaas niet aanwezig, maar zeker gezien het gebrek aan autofocus is dat niet echt een probleem. De sluiterknop op het scherm werkt immers ook gewoon.

De galerij van de telefoon is de standaard Android-galerij, die an sich niet speciaal is, maar voor een telefoon van dit kaliber toch niet slecht. Je kunt via de galerij makkelijk foto’s via sociale netwerken delen en mocht je een Picasa-account hebben dan komen je foto’s daarvan ook standaard in je galerij terecht.

Samsung Galaxy Pocket review camera

 

Samsung Galaxy Pocket review camera

 

Samsung Galaxy Pocket review camera

 

Samsung Galaxy Pocket review camera

 

Video

Samsung Galaxy Pocket review gallerij

Net als de foto’s van de Galaxy Pocket, zien de video’s er niet uit. Ze worden geschoten in QVGA-formaat, en ook hier kan het toestel slecht met contrasten omgaan en zijn de kleuren slecht. Als je iets per se wilt vastleggen op film heb je die mogelijkheid, maar meer dan een schokkerig filmpje waar je nauwelijks details in ziet hoef je niet te verwachten met het toestel.

Video’s afspelen gaat in mp4- of 3gp-formaat, met een resolutie tot VGA. In een loos momentje even een filmpje kijken of iets aan je vrienden laten zien kan dus met het toestel, maar een goede videospeler zul je er niet aan hebben. YouTube is natuurlijk toegankelijk via het toestel. Dat is gewoon de standaard Android-applicatie, die veel mogelijkheden heeft. Los van dat hij niet supersnel is op het toestel, werkt die wel goed.

Applicaties

Alle standaardapplicaties kun je vinden op de Galaxy Pocket. En dat is an sich al een groot voordeel voor een telefoon van maar €80 in een prepaidpakket. Heel gebruiksvriendelijk is het niet op een schermdiameter van 2,8″, maar je kunt wel gewoon met het toestel navigeren, office-bestanden bekijken en je agenda bijhouden. En alle andere dingen die we van Androidtelefoons gewend zijn. Voor €80 is dat in onze ogen een prestatie op zich.

De Google Play Store ligt aan je voeten met dit toestel, hoewel niet alle applicaties werken. Vooral wat geavanceerdere apps of games zijn vaak niet geoptimaliseerd voor een scherm met QVGA-resolutie, waardoor de Pocket ze niets draait. Ook zware games gaan niet lukken op dit toestel.

Browsen is ook mogelijk, hoewel daarvoor hetzelfde geldt als voor de applicaties. Het is niet echt prettig op zo’n klein schermpje. Je kunt wel de tekst passend maken waardoor puur lezen nog redelijk lukt. Maar pagina’s met veel grafische elementen zijn wat minder goed te gebruiken op het toestel. Ingesloten filmpjes doen het niet altijd, maar vaak wel, zij het wat traag.

Samsung Galaxy Pocket review apps Samsung Galaxy Pocket review apps 

Samsung Galaxy Pocket review apps

 

Samsung Galaxy Pocket review apps

 

Telefoon

Samsung Galaxy Pocket review telefoonDe Galaxy Pocket heeft een telefoonapplicatie die naast een toetsenbordje ook meteen je logboek en je favoriete contacten omvat. Verder is er een knop naar alle contacten aanwezig en in de applicatie waar je dan terecht komt kun je tevens Twitter en Facebook checken, iets dat voor het overzicht beter losgekoppeld had kunnen worden. Zelfs retweet en reageren werkt via de contactenapplicatie. Bellen gaat verder prima op het toestel, inclusief de ontvangst en de gesprekskwaliteit.

De berichtenapplicatie van de telefoon is niets bijzonders. Je kunt berichtjes typen via het toetsenbordje van de telefoon in een handige chatweergave. In het overzichtscherm staat gewoon een overzicht van al je conversaties, wat dus lekker overzichtelijk blijft omdat je berichten per contact gegroepeerd zijn.

Mailen gaat ook prima, zeker als je dat met Gmail doet. Die service heeft namelijk een eigen applicatie die door Google gebouwd is en dus nagenoeg perfect werkt. De gewone mailapplicatie is ook goed, alleen biedt net wat minder opties en net wat minder naadloze integratie met je webmail. Exchange wordt gewoon ondersteund, net als de meeste andere mailservices. Overigens blijft het wel wat priegelen op het toestel.

De Galaxy Pocket is een leuk telefoontje voor een zacht prijsje. Het toestel heeft, kijkend naar de prijs, één heel groot voordeel. Namelijk dat het een volledige Androidtelefoon is met alle functies van dien. Los daarvan, lever je wel de nodige kwaliteit in. Wat trouwens volledig geoorloofd is met deze prijs wat ons betreft.

Samsung Galaxy Pocket review black top 
Samsung Galaxy Pocket review black bottom 

Dingen als de camera en het scherm hoef je niet veel van te verwachten in het toestel, maar dat past prima bij de prijs. De enige echte irritatie die we hebben met de telefoon, los van de prijs, is dat hij traag is met unlocken, zeker als je er een geheugenkaart in stopt. En wat dat betreft kun je als je veel geheugen wilt gebruiken misschien beter iets meer uittrekken voor een toestel dat dat probleem niet heeft. Dan heb je voor een paar tientjes meer een Galaxy Gio of HTC Explorer die dat probleem niet heeft en ook een beter scherm bezit.

Maar los daarvan krijg je wel de volledige Androidervaring voor maar €80, en als je met een krap budget zit voor je telefoon dan is dat een stuk aantrekkelijker dan een paar euro besparen en met een veel simpelere featurephone zitten. Een prima toestel om eens aan de smartphones te ‘proeven’ dus.

Samsung Galaxy Pocket review back 
Onze review score
Pluspunten
  • Goedkooopste Androidsmartphone
  • Goed ervaring met basistaken
Minpunten
  • Unlocken gaat heel traag
  • Erg klein scherm
  • Wel heel basic

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters