Samsung Galaxy S II Plus

De Samsung Galaxy S II Plus moet het succes van de Galaxy S II verder uitmelken. Nu die telefoon bijna niet meer verkrijgbaar is, biedt Samsung een iets vernieuwde en goedkopere versie met de S II Plus.

Samsung Galaxy S II Plus hoofdfoto 

“Het toestel is goedkoper en minder geavanceerd is dan zijn voorganger, ondanks dat hij ‘Plus’ heet.”

Samsung is niet nieuw met geüpdatete versies van toestellen en het werd dan ook al tijden verwacht dat er een update van de Galaxy S II aan zat te komen. Samsung was rijkelijk laat met die update, wat wellicht simpelweg met het succes van de originele S II te maken had. Het toestel is inmiddels alweer even op de markt en heeft zo de Galaxy S II bijna in de schappen vervangen. Wat opvalt is dat de Galaxy S II Plus zowel goedkoper als iets minder geavanceerd is dan zijn voorganger, ondanks dat hij ‘Plus’ heet. De processor is een iets tragere variant van Broadcom en het interne geheugen is geen 16GB maar slechts 8GB. De bedoeling van dit toestel lijkt dan ook vooral het vrijmaken van Samsung’s eigen Exynos-productielijnen te zijn, waarvoor Samsung de chipfabricage bij Broadcom ondergebracht heeft.

Desondanks is de Samsung Galaxy S II Plus weer een ouderwets succesvolle midrangetelefoon van Samsung die zich zo aansluit bij de Galaxy S Avance, Galaxy S III mini en alle andere toestellen die Samsung in dit segment biedt. Met iets meer dan €250 zit de S II Plus net boven de Galaxy S III mini. Ongeveer op hetzelfde prijsniveau zitten de Galaxy Express en de Galaxy Ace 3, die wat sneller zijn en LTE hebben, maar wel een slechtere camera bieden dan de S II Plus.

Specificaties en prijzen

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Hieronder staan de belangrijkste specificaties van het toestel. Op een computer of tablet kun je de specificaties direct vergelijken met andere toestellen door te klikken op ‘Telefoon vergelijken?’. Deze review is gebaseerd op softwareversie I9105PXXAMC2.

Samsung Galaxy S II Plus

Algemeen

Telefoon vergelijken?Uitgebracht op March 2013 Draait op Android 4.1 Jelly BeanBehuizing van Plastic

Processor

Broadcomm BC28155 (ARM Cortex A9)dualcore-processor op 1,2GHzGrafisch: Broadcom VideoCore IV

Geheugen

1GB Intern geheugen (RAM)8GB Opslag geheugenGeheugen uitbreidbaar via microSD HC

Afmetingen

Gewicht: 121 gramLengte: 125mmBreedte: 66mmDikte: 8,5mm

Scherm/invoer

4,3″ Super Amoled Plus schermTouchscreen met multitouchScherm is krasbestendig480×800 schermresolutie

Camera

8MP camera met autofocusLED-flitser1080p (Full HD) video opnames2MP camera voorkant

Netwerk

SIM slot: SIMGSM netwerkbanden: 850, 900, 1800, 1900EDGE en GPRSHSDPA en UMTS

Sensors

A-GPS & GlonassG-SensorGyrosensorNabijheidssensorDigitaal kompas

Connectiviteit

Wi-Fi®: IEEE 802.11 b/g/nInternet delen via WiFi HotSpotBluetooth 3.0 met A2DPFM-radio3,5mm ingang voor geluidTV-outMicro-USB aansluiting

Batterij

Batterijcapaciteit van 1650mAh

Qua design heeft Samsung maar weinig aangepast ten opzichte van de originele Galaxy S II. Alleen het materiaal en de kleur is op de schop gegaan, verder ziet de telefoon er precies hetzelfde uit. De batterij van de Galaxy S II Plus houdt het iets boven gemiddeld lang uit.

Unboxing

Design

“De S II Plus ziet er dus hooguit wat saai uit, maar qua formaat is hij prettig en hij ligt lekker in de hand.”

De Samsung Galaxy S II zag er misschien een beetje saai uit, het toestel voelde door zijn geribbelde achterkant wel prettiger aan dan de meeste Samsung’s die nu uit de fabriek rollen. Bij het ontwerp van de S II Plus heeft Samsung aan één element gezeten, en dat is precies die geribbelde achterkant. Dat vinden we erg jammer, want het glanzende plastic dat Samsung nu gebruikt voelt een stuk minder prettig aan.

Overigens valt er weinig aan te merken op het design van deze telefoon verder. De telefoon ziet er dus hooguit wat saai uit, maar qua formaat is hij prettig en hij ligt ondanks het goedkoop voelende plastic lekker in de hand. De telefoon is lekker licht en qua dikte ook goed binnen de perken gehouden, hoewel hij wel een bobbeltje aan de onderkant heeft. De S II Plus is beschikbaar in donkerblauw en gebroken wit.

Samsung Galaxy S II Plus design 
Samsung Galaxy S II Plus design 
Samsung Galaxy S II Plus design 
Samsung Galaxy S II Plus design 
Samsung Galaxy S II Plus design 

De Samsung Galaxy S II Plus heeft een batterijklep waaronder je de batterij kunt verwijderen. Ook de geheugen- en simkaart steek je hier in het toestel. Overigens werkt de S II Plus nog met ‘gewone’ simkaarten. De minijack zit bovenop het toestel, de MicroUSB-poort aan de onderkant. Links zit een volumeknop en rechts vind je de powerknop.

Samsung Galaxy S II Plus design 
Samsung Galaxy S II Plus design 
Samsung Galaxy S II Plus design 
Samsung Galaxy S II Plus design 

Batterij

De batterij van de Galaxy S II Plus viel ons alleszins mee. De telefoon houdt het niet heel veel langer vol dan de gemiddelde smartphone, maar hij komt wel met gemak een dag door. Dat betekent dus dat je met dit toestel niet bang hoeft te zijn dat hij halverwege de dag leeg is.

Intensief gebruik1 Normaal gebruik2 Beperkt gebruik
Accutijd (dagen) ~1 ~2 ~4
Batterij EB-L1M8GVU
Capaciteit 1650mAh
Techniek Lithium Ion
1Hele dag online (mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s

De Galaxy S II Plus heeft hetzelfde scherm meegekregen als zijn voorganger en dat ziet er mooi uit. Het 4,3″ Super amoled-paneel heeft misschien een wat lage resolutie voor hedendaagse begrippen, maar levert nog steeds mooi beeld. Het toetsenbord van de telefoon is oké.

Scherm

“De Samsung Galaxy S II Plus is een van de weinige toestellen met een zogenaamd Super amoled plus-scherm.”

De Samsung Galaxy S II Plus is als een van de weinige toestellen uitgerust met een zogenaamd Super amoled plus-scherm. Bij deze schermen heeft Samsung gebruik gemaakt van een RGB-pixelindeling, in plaats van de PenTile-pixelstructuur. Het resultaat hiervan is dat het scherm met hetzelfde aantal pixels scherper lijkt dan een ‘gewoon’ Amoledscherm. Daarnaast zijn er hierdoor geen paarse of groene randjes zichtbaar bij bijvoorbeeld tekst.

Verder is het scherm van de Galaxy S II Plus typisch een Amoled-scherm, met spetterende en levendige kleuren die wat oververzadigd zijn. De contrasten die het scherm kan weergeven zijn erg groot, de helderheid is juist wat lager dan gemiddeld. Dat heeft helaas ook invloed op de zichtbaarheid in de zon. Hoewel die niet heel slecht is, had het zeker beter gekund bij deze S II Plus.

Toetsen

Samsung Galaxy S II Plus screenshot

Op de Galaxy S II Plus zijn een gewoon toetsenbordje en daarnaast ook Swype beschikbaar. Het standaard toetsenbordje is verder niet zo spannend en werkt redelijk goed, hoewel we wel prettigere toetsenborde kennen. Uiteraard is er spellingscontrole aanwezig die goed zijn werk doet.

Verder kun je met de S II Plus dus Swypen. De variant die Samsung hier gebruikt zijn we niet erg van gecharmeerd. Waar deze tekstinvoermethode meestal na wat gewenning erg accuraat is, gaat de S II Plus vaak de mist in met het vormen van woorden. Daarnaast vinden we het irritant dat je bij een verkeerd woord niet het hele woord kunt wissen en opnieuw typen door op backspace te drukken, maar dat er steeds maar één letter gewist wordt.

De interface van de Samsung Galaxy S II Plus is zoals we kennen van Samsung. De telefoon is uitgerust met de TouchWiz Nature UX, afkomstig van de Samsung Galaxy S III. Het geheel draait op Android 4.1 en loopt over het algemeen soepel, hoewel er zo nu en dan wel een hapering te bekennen is.

Homescreen

Samsung Galaxy S II Plus screenshot

De Samsung Galaxy S II Plus heeft twee verschillende startschermmodi: de basismodus en de eenvoudige modus. Die eerste is gewoon de bekende startschermmodus, de tweede is simpeler voor mensen die het gebruik van een smartphone niet gewend zijn. Daar zitten een aantal slimme widgets en minder poespas.

Widgets en apps toevoegen kan via het menu, door ze simpelweg ingedrukt te houden. Widgets zijn tevens van formaat te veranderen. Als een herindeling van het startscherm nodig is om een widget toe te voegen, zal dat automatisch gebeuren. Het lijkt dus allemaal heel erg op de standaard van Android Jelly Bean. Als je meer overzicht wilt kun je pinchen om op een scherm uit te zoomen, dan krijg je een overzichtje met al je startschermen.

Samsung Galaxy S II Plus screenshot 
Samsung Galaxy S II Plus screenshot 

Menu

Het menu is een raster van 4×5 van meerdere pagina’s, afhankelijk van hoeveel applicaties je hebt. Alle applicaties die je download komen achteraan in het menu terecht. Uiteraard kun je applicaties ook verwijderen, waarvoor een speciale verwijdermodus is ingebouwd. In de bewerkmodus kun je de volgorde van je apps aanpassen en ze in mapjes indelen.

Er is naast de standaard menupagina ook een pagina voor al je gedownloade applicaties beschikbaar. En daarnaast is er een optie om apps te verbergen, zodat je bijvoorbeeld applicaties die je al in je homescreen hebt staan niet nog een keer in je menu hoeft laten terug te komen. Mocht je dat willen, dan kun je ook overschakelen op een lijstweergave voor het menu. Ook uitzoomen op je menu om de pagina’s overzichtelijk te beheren kan.

Samsung Galaxy S II Plus screenshot 
Samsung Galaxy S II Plus screenshot 

Multitasking

Naast de standaard multitaskingfunctie van Android, heeft het toestel ook een taakbeheerder, waarmee je je actieve processen makkelijk kunt beheren. Handige toevoeging is het tabje over je RAM-geheugen. Daar is te vinden hoeveel geheugen er nog beschikbaar is en is ook een knop te vinden om het RAM-geheugen te wissen. Al met al zorgt het ervoor dat de multitaskfeature van het toestel erg compleet is. Door de homeknop ingedrukt te houden kom je in een lijst met je recent gebruikte applicaties, allen voorzien van een mooie thumbnail. Die kun je eventueel uit de lijst halen door ze van het beeld af te vegen.

Applicaties geven meldingen door via de balk bovenaan het scherm. Die kun je uitklappen door hem ‘naar beneden te trekken’, waardoor je al je actieve meldingen te zien krijgt. In sommige gevallen komen er ook knoppen in die meldingen waardoor ze interactief worden. Mocht je een melding kwijt willen, dan kun je hem gewoon ‘weg swipen’. In dit menu zitten ook knoppen om verschillende verbindingen te beheren, wat opzich handig is. Echter gaat Samsung hier wel een beetje ver in. Als je bijvoorbeeld muziek speelt komt er een extra balkje, als je een accessoire aangesloten hebt komt er een extra balkje en er zijn standaard al twee balkjes. Zo blijft er weinig ruimte voor meldingen over als je bijvoorbeeld via een headset muziek aan het luisteren bent.

Samsung Galaxy S II Plus screenshot 
Samsung Galaxy S II Plus screenshot 
Samsung Galaxy S II Plus screenshot 
Samsung Galaxy S II Plus screenshot 

Prestaties

“Het is dus wel duidelijk te merken dat de Galaxy S II Plus echt een midrange-toestel is”

Het meest opvallende aan de Samsung Galaxy S II Plus is nog wel dat Samsung hem uitgerust heeft met een minder krachtige chip dan de originele Galaxy S II. De S II Plus is voorzien van een SoC van Broadcom: de Broadcom BCM28145. Deze dualcoreprocessor is net als de Exynos-chip in de Galaxy S II gebaseerd op de ARM Cortex A9-kern, maar presteert net wat minder goed. De chip is geklokt op 1,2GHz in de Galaxy S II Plus.

Over het algemeen draait de Galaxy S II Plus wel snel, maar het is wel merkbaar dat de chip van het toestel het soms even niet meer trekt. Het opstarten van of wisselen tussen applicaties gaat dan opeens vrij traag en ook andere dingen kunnen soms opeens lang duren. Het is dus wel duidelijk te merken dat de Galaxy S II Plus echt een midrange-toestel is, en er zijn voor deze prijs zeker betere alternatieven. In de benchmarks scoort de Galaxy S II Plus gemiddeld.

Samsung Galaxy S II Plus screenshot 
Samsung Galaxy S II Plus screenshot 

De Samsung Galaxy S II Plus is uitgerust met redelijk goede entertainmentmogelijheden. De camera is niet verkeerd, de muziekspeler is prima en een spelletje spelen gaat over het algemeen ook prima. Ook de videospeler zit vol functies en kan alle gangbare formaten afspelen.

Foto

“De kwaliteit van de foto’s die uit de Galaxy S II Plus komen rollen is goed.”

Samsung Galaxy S II Plus screenshot

De interface van de camera van de S II Plus is bekend van Samsung. Er zijn wat snelkoppelingen naast de zoeker aanwezig, die je naar wens kunt indelen. Alles wat niet in die snelkoppelingen staat kun je in het instellingenmenu vinden. Het aantal instellingen is ongeveer gemiddeld. Je kunt bijvoorbeeld zelf de belichting, ISO en witbalans instellen. Ook zijn er leuke extraatjes beschikbaar, bijvoorbeeld het maken van een foto als de persoon in beeld glimlacht of het toevoegen van een aantal simpele effecten aan je foto.

De kwaliteit van de foto’s die uit de Galaxy S II Plus komen rollen is goed. De 8-megapixelplaatjes behoren misschien niet tot de besten op de markt, maar voor een telefoon van zo’n €270 is het zeker erg goed. De foto’s hebben natuurlijke kleuren en zijn scherp en detailrijk. Ook als het wat minder licht is zijn de foto’s over het algemeen nog goed te doen, hoewel het natuurlijk altijd minder wordt.

Samsung Galaxy S II Plus camerasample 
Samsung Galaxy S II Plus camerasample 
Samsung Galaxy S II Plus camerasample 
Samsung Galaxy S II Plus camerasample 
Samsung Galaxy S II Plus camerasample 
Samsung Galaxy S II Plus camerasample 
Samsung Galaxy S II Plus camerasample 
Samsung Galaxy S II Plus camerasample 
Samsung Galaxy S II Plus screenshot

De galerij van de Galaxy S II Plus is erg handig opgezet. De galerij geeft foto’s weer van het toestel zelf, Picasa en Facebook en heeft een handige layout waarbij er links een rij met albums staat en rechts de foto’s in dat album. Natuurlijk kun je makkelijk foto’s delen en diashows maken. Daarnaast is het mogelijk om wat simpele bewerkingen te doen, mits je daarvoor de app installeert. De optie staat wel standaard in het menu, maar brengt je eerst naar een downloadschermpje. Ook leuk is de gezichtsherkenning. Daarmee kun je mensen taggen in een foto en zo ook vanuit een foto makkelijk iemand bellen of sms’en.

Video

Samsung Galaxy S II Plus screenshot

De Samsung Galaxy S II Plus ondersteunt moeiteloos alle soorten video’s tot een Full HD-resolutie, waardoor hij prima geschikt is om een filmpje op te kijken. Zelfs 1080p mkv’tjes zijn geen probleem voor het toestel. De videospeler heeft verder een aantal leuke opties, zo kun je een screenshot van een video maken met één druk op de knop en is er de mogelijkheid om filmpjes als klein pop-up-venstertje weer te geven. Verder kun je instellen dat de videospeler op een gegeven moment automatisch afsluit en kun je ondertitels weergeven.

De YouTube-app in de telefoon is de bekende van Google, die veel functies biedt en erg fijn is in gebruik. Je kunt via de app op video’s reageren, gerelateerde video’s bekijken en ook je eigen kanaal checken. Ook filmpjes uploaden behoort tot de mogelijkheden. Alleen video’s beheren gaat niet heel goed.

Filmpjes die de Galaxy S II Plus schiet zijn in Full HD en zien er goed uit. De details zijn goed, de filmpjes zijn scherp en de kleuren zijn mooi. Wat wel opvalt, is dat zoomen niet wordt ondersteund op de maximale resolutie.

Muziek

Samsung Galaxy S II Plus screenshot

De muziekspeler van de S II Plus heeft een flink aantal features. Zo is er een uitgebreide equalizer, de mogelijkheid om de speler automatisch uit te zetten, een optie om de afspeelsnelheid aan te passen en een songtekstfeature. Die laatste moet je wel zelf bij het nummer zetten middels de id3-tags, dus in de praktijk heb je er niets aan tenzij je erg fanatiek bent. Ook is er music square waarmee het toestel je muziek indexeert op basis van stemmingen.

De telefoon ondersteunt ook een radio, die vrij uitgebreid is met onder andere een opneemfunctie. Ook kun je muziek ‘taggen’ mits er informatie meegezonden wordt door de radiozender.

De interface van de muziekspeler is verder wel prima, en de kwaliteit van de muziek is ook niet slecht. Hetzelfde geldt voor de FM radio. Zeker door een goed paar oortjes en eventueel met wat hulp equalizer klinkt de Galaxy S II Plus niet verkeerd.

Samsung Galaxy S II Plus screenshot 
Samsung Galaxy S II Plus screenshot 

Games

Samsung Galaxy S II Plus screenshot

De Galaxy S II Plus is een Androidtelefoon en dat zorgt er sowieso al voor dat je een grote hoeveelheid aan games kunt downloaden uit de Play Store. De meeste games kan de S II Plus zonder veel problemen aan, alleen als je echt zware spelletjes gaat spelen krijgt hij het moeilijk.

Een toevoeging die Samsung op gamegebied heeft gedaan, is de Game Hub. Dat is een programma met daarin wat links naar aanbevolen games in de Play Store of in Samsung Apps, Samsung’s eigen app store.

Qua productiviteit is de Galaxy S II Plus niet veel anders dan veel andere midrange Androidtelefoons. Het toestel kan de meeste apps uit de Play Store afspelen en heeft een flink setje voorgeïnstalleerd staan. Mailen, bellen, sms’en en browsen gaat prima met het toestel.

Standaard applicaties

De standaard Google-applicaties zijn allemaal van de partij op dit toestel. Dat brengt heel wat handige functionaliteit via bijvoorbeeld Google Maps, Google Maps Navigation en Google News. Ook dingen als een uitgebreide agenda, rekenmachine en wekker zijn beschikbaar. Daarnaast zijn er een redelijk aantal apps van Samsung-makelij of die toegevoegd zijn door Samsung.

Bij die software kun je denken aan hele nuttige programma’s, bijvoorbeeld een bestandsbeheerder, notitie app of Dropbox. Maar Samsung heeft net zo goed zinloze programma’s op het toestel gezet, zoals ChatON. Deze WhatsApp-concurrent doet precies hetzelfde als WhatsApp, maar dan met veel minder gebruikers. Of S Voice, de tegenhanger van Siri die Samsung op het toestel gezet heeft. Met het programma kun je je toestel met spraak besturen, maar erg goed werkt het niet.

Verder zijn er wat connectiviteitsprogramma’s, zoals Samsung Link waarmee je content kunt delen met bijvoorbeeld een televisie via DLNA. Ook groep afspelen laat je content delen, maar dan in real time met andere telefoons die de app hebben.

Extra applicaties

“Van de apps in de Play Store is verreweg het grootste deel prima te draaien op de S II Plus.”

Samsung Galaxy S II Plus screenshot

De Google Play Store is uitgerust met een groot gamma aan kwaliteitsvolle applicaties, waarvan verreweg het grootste deel prima te draaien is op de Galaxy S II Plus. De meeste apps zijn voor weinig geld of zelfs gratis te downloaden en sinds kort biedt de winkel in Nederland ook boeken aan. Handig is ook dat je vanuit je browser de applicaties op al je Androidapparaten kunt managen. Dus nieuwe apps zoeken en installeren kan ook op je PC en apps verwijderen op afstand is tevens mogelijk.

De interface van de winkel deelt hem op in drie belangrijke categorieën: apps, games en boeken. De winkel zit goed in elkaar en maakt het op een makkelijke manier mogelijk om nieuwe apps te ontdekken. Ook is er bij de apps zelf genoeg info beschikbaar voordat je ze gaat downloaden.

Telefoon

Samsung Galaxy S II Plus screenshot

De bel-interface van de Samsung Galaxy S II Plus is voorzien van smart dialing, waarmee je erg makkelijk nummers kunt opzoeken. Verder biedt de dialer een sneltoets naar de contactenapplicatie, een uitgebreid logboek en een sectie met favorieten. De contactenapp biedt alle bekende mogelijkheden, waaronder synchronisatie met Google of Exchange.

De belkwaliteit van de Samsung Galaxy S II Plus is voldoende en de ringtones en het trilalarm zijn hard genoeg.

De sms-applicatie werkt zoals we dat gewend zijn. Hij sorteert berichten als conversaties en biedt de bekende chat-weergave. Het werkt allemaal makkelijk en precies zoals men dat van een smartphone mag verwachten.

Email

Samsung Galaxy S II Plus screenshot

Als je Gmail gebruikt kan je de gelijknamige applicatie gebruiken voor het lezen van je e-mail, welke zeer prettig werkt. Mails zijn makkelijk te labelen, sorteren en sinds kort biedt Gmail ook postvakken voor verschillende soorten mail. Mails verzenden, beantwoorden, doorsturen en werken met bijlagen werkt ook allemaal prima.

Voor andere mailaccounts kun je terecht in een aparte app. Daar kun je bijvoorbeeld Exchange- en imap-accounts kwijt. Die is niet geoptimaliseerd voor de bijbehorende dienst en werkt daarom misschien wat minder prettig, maar is nog steeds prima te gebruiken.

Browser

Samsung Galaxy S II Plus screenshot

Naast de standaard Androidbrowser staat standaard ook Google Chrome op het toestel. Die browser is een stuk uitgebreider en prettig in gebruik. Chrome biedt uitgebreide mogelijkheden op het gebied van desktopsynchronisatie, mits je op je desktop ook Chrome gebruikt. Verder is het browsen met tabbladen erg makkelijk in Chrome, daar is een speciale knop voor. En als je vanaf de zijkant van je scherm over de pagina veegt kom je in het volgende of vorige tabblad terecht. Browsen gaat vrij rap op de Galaxy S II Plus, maar zo nu en dan zijn er wel haperingen merkbaar. De weergave van de meeste pagina’s is prima, hoewel volledige flashondersteuning ontbreekt.

De Samsung Galaxy S II Plus is een solide midranger waar je je geen buil aan kunt vallen. Het toestel is redelijk rap, biedt een goede camera en een uitgebreide featureset. Wel is de concurrentie in dit marktsegment groot en zijn er dus veel goede alternatieven voor de S II Plus.

Samsung Galaxy S II Plus zwart 
Samsung Galaxy S II Plus zwart 

De Samsung Galaxy S II Plus biedt met zijn 4,3″ WVGA-scherm, 1,2GHz dualcoreprocessor, 8-megapixelcamera en 1GB RAM-geheugen niet meer dan gemiddelde specificaties voor het segment waar hij in valt. Samsung speelt het met dit toestel veilig en heeft gezorgd voor een goed gebalanceerde featureset die ook goed uitgewerkt is. Daardoor kan er weinig misgaan met dit toestel, maar het zorgt er wel voor dat er voor de ruim €250 die Samsung voor dit toestel vraagt toestellen verkrijgbaar zijn die op bepaalde vlakken beter zijn.

De Samsung Galaxy S II Plus lijkt het dan ook vooral van de populariteit van zijn voorvader, de populaire Galaxy S II, te moeten hebben. Overigens lijkt de naam Galaxy S II Min beter passend: de processor van de Galaxy S II Plus is duidelijk trager dan die van de gewone Galaxy S II en ook over de bouw zijn we wat minder te spreken. Tot slot is het interne geheugen met zijn 8GB gehalveerd. De telefoon is dan ook goedkoper dan de originele S II.

De vraag die rest is dan, waarom zou je deze Samsung Galaxy S II Plus moeten kopen? Het toestel lijkt vooral zijn mannetje goed te staan op het gebied van camera, waarop hij zich duidelijk onderscheidt van de wat goedkopere toestellen en ook de meeste dure apparaten achter zich laat. Verder is de Galaxy S II Plus een no-nonsense-toestel voor mensen die niet teveel toeters en bellen op hun smartphone willen. De telefoon is dan ook het meest geschikt voor een doelgroep die een relatief simpele smartphone met een bovengemiddeld goede camera willen.

Met dank aan Belsimpel.nl voor het beschikbaar stellen van een reviewexemplaar van de Galaxy S II Plus.

Concurrentie

De concurrentie in het prijssegment tussen de €200 en €300 is moordend en dat is ook meteen een van de problemen van de Galaxy S II Plus. Als je gewoon een goede allround smartphone wilt hebben, dan is er voor minder dan wat de Galaxy S II Plus kost van alles verkrijgbaar. Zo zijn er van Samsung zelf de Galaxy Express en de Galaxy S III mini. Sony biedt bijvoorbeeld de Xperia P en Xperia L, die beiden vooral opvallen omdat ze zich op cameragebied kunnen meten met de S II Plus. Acer biedt de Liquid E2 en LG heeft de Optimus L9 in de aanbieding.

Ook als je op zoek bent naar een smartphone die wat meer biedt, kun je in de prijsklasse van de Galaxy S II Plus heel wat krijgen. Zo is er van Samsung zelf de net iets duurdere Galaxy S II, die overigens steeds slechter verkrijgbaar wordt. Een erg interessant alternatief komt van LG in de vorm van de Optimus 4X HD, die zelf iets minder kost en een stuk geavanceerder is dan de S II Plus. Een zelfde situatie bestaat met Sony’s Xperia T, hoewel die iets duurder is. Ten slotte biedt Huawei de Ascend G615, een toestel met een quadcoreprocessor en een 4,5″ 720p-scherm.

Samsung Galaxy S III mini hoofdfoto 
Sony Xperia P hoofdfoto 
LG Optimus 4X HD hoofdfoto 
Samsung Galaxy S II hoofdfoto 
Onze review score
Pluspunten
  • Goede allrounder
  • Bovengemiddeld goede camera
Minpunten
  • Vervaardigd van onprettig plastic
  • Kleine downgrade ten opzichte van zijn voorganger

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters