Samsung Galaxy S III mini

De Samsung Galaxy S III heeft er een kleiner broertje bijgekregen, die vooral het design en de software van zijn grote broer overneemt. In deze review zullen we deze Galaxy S III mini bekijken.

Samsung Galaxy S III mini hoofdfoto 

De berichtgeving over een mini-versie van de razendpopulaire Samsung Galaxy S III kwam al even voor de aankondiging van de Galaxy S III mini op gang. Het gerucht ging dat Samsung een nieuwe S III zou willen produceren voor mensen die niet zo’n groot scherm in hun smartphone willen. Logisch ook, want het succes van de S III is bijna ongeëvenaard. Toch heerste er vooral teleurstelling toen de Samsung Galaxy S III mini aangekondigd werd. De telefoon had niet de specs van de Galaxy S III in een kleinere body, maar was in alle opzichten een gedowngrade S III die alleen de software en het design van het vlaggenschip overneemt.

“Het toestel is simpelweg geen kleine Galaxy S III. Het is een naar de Galaxy S III vormgegeven midrangetelefoon.”

Dat betekent dat dit toestel geen kleine high-endsmartphone is, maar een midrangetoestel met wat trekjes van Samsung’s vlaggenschip. Op zich niets mis mee, want daarmee is het nog steeds een interessante telefoon. De S III mini heeft ongeveer de specificaties van de Galaxy S Advance, maar dan in de body van een Galaxy S III. En gezien het succes van beide toestellen van Samsung, zou dat wel eens een ‘winning team’ kunnen zijn.

Wat we alleen niet begrijpen, is dat Samsung de naam van zijn vlaggenschip aan deze telefoon ‘vuil maakt’. Want het toestel is simpelweg geen kleine Galaxy S III. Het is een naar de Galaxy S III vormgegeven midrangetelefoon. Daarmee valt hij middenin de lineup van Samsung, onder de Galaxy S II Plus en boven de Galaxy S Advance. Waarom daar de naam van een vlaggenschip bij hoort, is ons een raadsel.

In deze review zullen we dieper ingaan op de Samsung Galaxy S III mini. Op de volgende pagina beginnen we met het ontwerp van deze Samsung.

Specificaties en prijs

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Hieronder staan de belangrijkste specificaties van het toestel. Op een computer of tablet kun je de specificaties direct vergelijken met andere toestellen door te klikken op ‘Telefoon vergelijken?’. Deze review is geschreven op basis van softwareversie I8190XXALK6.

Samsung Galaxy S III mini

Algemeen

Telefoon vergelijken?Uitgebracht op November 2012 Draait op Android 4.1 Jelly BeanBehuizing van Plastic

Processor

ST-Ericsson NovaThor U8420 (ARM Cortex A9)dualcore-processor op 1GHz

Geheugen

1GB Intern geheugen (RAM)8GB Opslag geheugenGeheugen uitbreidbaar via microSD HC

Afmetingen

Gewicht: 111 gramLengte: 121mmBreedte: 63mmDikte: 9,9mm

Scherm/invoer

4″ Super Amoled schermTouchscreen met multitouchScherm is krasbestendig (Gorilla Glass)480×800 schermresolutie

Camera

5MP camera met autofocusLED-flitser720p (HD) video opnames2MP camera voorkant

Netwerk

GSM netwerkbanden: 850, 900, 1800, 1900EDGE en GPRSHSDPA en UMTS

Sensors

A-GPS & GlonassG-SensorGyrosensorNabijheidssensorDigitaal kompas

Connectiviteit

Wi-Fi®: IEEE 802.11 b/g/nInternet delen via WiFi HotSpotBluetooth 3.0 EDR met A2DPNFCFM-radio3,5mm ingang voor geluidTV-outMicro-USB aansluiting

Batterij

Batterijcapaciteit van 1500mAhSpreektijd van 8 uurStandby-tijd van 420 uur

De Samsung Galaxy S III mini leent het design van de Galaxy S III, maar daarmee ook de bouw van dat toestel. Het toestel ziet er leuk uit, maar de gebruikte materialen zijn niet zo denderend. Het verkooppakket is standaard en de batterij best goed.

Unboxing

Design

“Alleen hij voelt een beetje plakkerig aan, wordt heel snel vies en krast wat sneller dan gemiddeld.”

“De behuizing van de Galaxy S III valt tegen. We zijn blij dat het toestel eindelijk een wat meer eigen design heeft gekregen, maar het toestel trekt vingerafdrukken aan en raakt vrij snel bekrast. Daarnaast voelt hij een stuk minder goed aan dan zijn concurrenten van HTC, Apple, Nokia en Sony,” aldus onze review van het grote voorbeeld van deze telefoon. En datzelfde geldt voor de behuizing waar de Galaxy S III mini in gebouwd is.

Het uiterlijk van de S III mini is niet verkeerd. Hij is wat meer in verhouding dan de Galaxy S III en daarmee wat mooier. Het design is een beetje vrouwelijk, maar ook voor mannen goed te doen en het toestelletje heeft echt een eigen smoel. Alleen hij voelt een beetje plakkerig aan, wordt heel snel vies en krast wat sneller dan gemiddeld. En het glanzende plastic voelt wat goedkoper dan andere materialen. Wel zit de S III mini stevig in elkaar en heeft hij een handzaam formaat.

De Galaxy S III mini bestaat in dezelfde kleuren als de Galaxy S III en dat zijn er nogal wat: zwart, donkerblauw, rood, bruin, grijs en wit. Bij alle kleuren is het hele toestel gehuld in de hoofdkleur, behalve een klein zilver randje aan de zijkant. Dat ziet er goed uit en de keuze is met al die kleuren natuurlijk ruim voldoende.

Samsung Galaxy S III mini design 
Samsung Galaxy S III mini design 
Samsung Galaxy S III mini design 
Samsung Galaxy S III mini design 
Samsung Galaxy S III mini design 
Samsung Galaxy S III mini design 

De Galaxy S III mini heeft een losneembare batterijklep en dat zorgt ervoor dat je de batterij zo kan vervangen. Dat zien we lang niet altijd meer en is wel erg prettig. De telefoon heeft ook zijn simkaart en geheugenkaart onder de batterijklep zitten. Overigens slikt dit toestel een normale, grote, sim. De MicroUSB-poort zit aan de onderkant en de headset-poort aan de bovenkant, beiden zijkanten huisvesten één knop. Links is dat de volumeknop en rechts de powerknop.

Samsung Galaxy S III mini design 
Samsung Galaxy S III mini design 
Samsung Galaxy S III mini design 
Samsung Galaxy S III mini design 

Batterij

De batterij van de Galaxy S III mini is gemiddeld. Het toestel houdt het over het algemeen zonder problemen een dag uit met intensief gebruik, maar zit aan het einde van die dag wel door zijn acculading heen. Dat is precies wat je kunt verwachten van een gemiddelde hedendaagse smartphone, en dus weinig mis mee.

Intensief gebruik1 Normaal gebruik2 Beperkt gebruik
Accutijd (dagen) ~1 ~2 ~4
Batterij EB-F1M7FLU
Capaciteit 1500mAh
Techniek Lithium Ion
1Hele dag online (mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s

De Samsung Galaxy S III mini heeft een wat geüpdatet toetsenbord met onder andere Swype-ondersteuning en tekstvoorspelling. Het scherm is een oude bekende: de S III mini heeft hetzelfde scherm dat ook in de Galaxy S, Galaxy S Plus en Galaxy S Advance zit.

Scherm

n de tijd van de Galaxy S waren we vol lof over het scherm in dat toestel: “De Samsung Galaxy S wordt flink geprezen om zijn Super amoled-scherm, die we ook al kennen uit de Wave. Net zoals bij de Wave presteert het scherm erg goed en ziet alles er ontzettend mooi uit.” Maar ook zagen we nadelen: “Één klein nadeeltje van het scherm van de Galaxy is dat hij wat groter is dan die van de Wave met dezelfde resolutie, met als gevolg dat je als je van dichtbij kijkt verschillende pixels kunt zien waarbij lichte tinten uit elkaar vallen in verschillende kleuren als je heel goed kijkt. Een ander punt waar het scherm niet zo heel goed presteert is bij de zichtbaarheid in de zon. Want hoewel Samsung ermee adverteert dat de Super amoled-schermen juist wel goed zichtbaar zijn onder direct zonlicht, valt dat in realiteit erg tegen en kun je maar weinig zien.”

Dat oordeel staat nog steeds, maar inmiddels is de markt natuurlijk wel een stuk verder. Waar het scherm toen nog goed was voor de top van de markt, is het nu een leuk schermpje in een midrangetelefoon, maar meer ook niet. Het contrast van het scherm is heel goed, de kleuren zijn erg levendig maar niet heel realistisch. De enige problemen zijn de hierboven genoemde, waarbij die eerste nog wat verdere uitleg behoeft. Het gaat om een scherm met een PenTile-matrix als pixel-layout. Dat wil zeggen dat er wat minder subpixels zijn, waardoor je de verschillende pixels kunt onderscheiden. Naast het ‘uiteenvallen’ van lichte kleuren, komt er vooral om tekst een klein gekleurd randje. Dat is jammer, maar wel overkomelijk.

Toetsen

Het toetsenbord van de Galaxy S III mini typt goed. De knopjes zijn wat aan de kleine kant, maar de gevoeligheid is goed en de spellingchecker weet er meestal nog wel wat goeds van te maken. Dus dat is alvast erg positief. Verder zijn er nog wat snufjes toegevoegd door Samsung, zoals Swype. Met Swype kun je typen door over het toetsenbord heen te vegen naar de letters die je nodig hebt. Ook dat werkt goed op dit toestel en een voordeel is dat het woord dat je aan het typen bent alvast boven het toetsenbord verschijnt. Zo raak je dus minder snel de weg kwijt in je woord. Verder is er een numeriek toetsenbordje, waar je via T9 op kan typen maar ook overheen kunt Swypen. Daarbij gaat wat vaker iets mis omdat het toestel meer moet interpreteren: over welke letter knop ging je nou precies heen, en welke letter bedoel je daarmee? Elke knop bevat namelijk weer drie letters. Maar het is wel een goede tussenweg voor iedereen die de indeling van een numeriek toetsenbordje gewend is.

Voorts heeft het toestel ook tekstvoorspelling. Als je een woord bevestigd in het balkje boven het toetsenbord, komt het volgende woord dat je zou kunnen gebruiken alvast in dat balkje te staan. Gebruik je bijvoorbeeld vaak de combinatie “uit eten” dan zal het toestel bij het bevestigen van het woord uit direct het woord eten voorstellen en hoef je dat dus niet meer te typen. Tot slot kun je woorden achteraf veranderen met behulp van het woordenboek door ze even aan te tikken. Al met al is het toetsenbord dus erg uitgebreid en prettig in gebruik.

Samsung Galaxy S III mini screenshot 
Samsung Galaxy S III mini screenshot 
Samsung Galaxy S III mini screenshot 

De Galaxy S III mini is uitgerust met dezelfde software als Samsung’s high-end-telefoons, en dan met name zijn grotere broer. Deze zogenaamde TouchWiz Nature UX draait over Android 4.1 en heeft een aantal uitgebreide features, zoals een functie om het scherm aan te houden zo lang je er naar kijkt en een functie om een contact te bellen zodra je de telefoon naar je oor brengt. Het is dan ook een van de functies waarmee Samsung zijn S III mini onderscheidt van de S Advance, hoewel die binnenkort met een update dezelfde interface krijgt. Hoe dan ook is de interface goed en loopt de S III mini soepel en stabiel.

Homescreen

“Ook de toegevoegde eenvoudige modus is erg handig voor nieuwe smartphone-gebruikers.”

De Galaxy S III mini heeft maximaal zeven startschermen die via een soort carrousel ronddraaien. Door op het scherm te pinchen kun je een overzicht van alle homescreens weergeven en ze eventueel toevoegen of verwijderen. Er zijn twee modi beschikbaar, de basismodus en de eenvoudige modus. Die eerste is gewoon de bekende startschermmodus, de tweede is simpeler voor mensen die het gebruik van een smartphone niet gewend zijn. Daar zitten een aantal slimme widgets en minder poespas.

Widgets en apps toevoegen kan via het menu, door ze simpelweg ingedrukt te houden. Widgets zijn tevens van formaat te veranderen. Als een herindeling van het startscherm nodig is om een widget toe te voegen, zal dat automatisch gebeuren. Het lijkt dus allemaal heel erg op de standaard van Android Jelly Bean.

Samsung kennende zijn er de nodige widgets toegevoegd, soms handig en soms wat minder handig. Met het standaardpakket van Android daarbij heb je een flinke collectie en kun je goed uit de voeten. Het startschermssysteem op de S III mini is al met al prima. Ook de toegevoegde eenvoudige modus is erg handig voor nieuwe smartphonegebruikers.

Samsung Galaxy S III mini screenshot 
Samsung Galaxy S III mini screenshot 
Samsung Galaxy S III mini screenshot 

Menu

Samsung Galaxy S III mini screenshot

Het menu is een raster van 4×5 van meerdere pagina’s, afhankelijk van hoeveel applicaties je hebt. Alle applicaties die je download komen achteraan in het menu terecht. Uiteraard kun je applicaties ook verwijderen, waarvoor een speciale verwijdermodus is ingebouwd. In de bewerkmodus kun je de volgorde van je apps aanpassen en ze in mapjes indelen.

Er is naast de standaard menupagina ook een pagina voor al je gedownloade applicaties beschikbaar. En daarnaast is er een optie om apps te verbergen, zodat je bijvoorbeeld applicaties die je al in je homescreen hebt staan niet nog een keer in je menu hoeft laten terug te komen. Mocht je dat willen, dan kun je ook overschakelen op een lijstweergave voor het menu. Ook uitzoomen op je menu om de pagina’s overzichtelijk te beheren kan.

Multitasking

Samsung Galaxy S III mini screenshot

Naast de standaard multitaskingfunctie van Android, heeft de Galaxy S III mini ook een taakbeheerder, waarmee je je actieve processen makkelijk kunt beheren. Dat zorgt er voor dat de multitaskfeature van het toestel erg compleet is. Door de homeknop ingedrukt te houden kom je in een lijst met je recent gebruikte applicaties, allen voorzien van een mooie thumbnail. Die kun je eventueel uit de lijst halen door ze van het beeld af te vegen.

Applicaties geven meldingen door via de balk bovenaan het scherm. Die kun je uitklappen door hem ‘naar beneden te trekken’, waardoor je al je actieve meldingen te zien krijgt. In sommige gevallen komen er ook knoppen in die meldingen waardoor ze interactief worden. Mocht je een melding kwijt willen, dan kun je hem gewoon ‘weg swipen’. In dit menu zitten ook knoppen om verschillende verbindingen te beheren.

Samsung Galaxy S III mini screenshot 
Samsung Galaxy S III mini screenshot 

Prestaties

Samsung Galaxy S III mini screenshot

De Samsung Galaxy S III mini heeft als kloppend hart een ST-Ericsson NovaThor U8500-processor. Hetzelfde stukje silicium dat ook in bijvoorbeeld de Galaxy S Advance, Galaxy Ace 2, Xperia P en Xperia sola draait. In die toestellen bleek dat een prima midrangechip te zijn, en dat geldt ook voor deze S III mini. Het toestel draait over het algemeen vrij snel en stabiel. Soms hapert de Galaxy S III mini een beetje en de prestaties zijn dan ook niet briljant, maar ruim voldoende om dagelijks prettig mee te werken en de meeste apps te draaien. De stabiliteit is in orde, maar er zit wel een klein bugje in het toestel. Soms hangt hij even, waarna hij weer verder loopt met de melding ‘notities is gesloten’. Een klein foutje in de software dat hooguit een paar keer per week optreedt en Samsung waarschijnlijk binnenkort wel zal verhelpen.

De Galaxy S III mini scoort in de benchmarks wat minder: Quadrant geeft hem een bescheiden 2150 punten, minder dan bijvoorbeeld de Galaxy S Advance die op 2900 komt. Maar het blijven maar benchmarks en het dagelijks gebruik zit wel goed. Niets om je zorgen over te maken dus.

“De prestaties zijn ruim voldoende om dagelijks prettig mee te werken en de meeste apps te draaien.”

Op het gebied van multimedia doet het toestel het redelijk. Hij heeft een 5-megapixelcamera die best goede foto’s maakt. Verder zit er gewoon een standaard muziekspeler in het toestel en kan de videospeler redelijk wat formaten aan tot 720p HD. De camera filmt in maximaal 720p.

Foto

Samsung Galaxy S III mini screenshot

De interface van de camera van de S III mini is bekend van Samsung. Er zijn wat snelkoppelingen naast de zoeker aanwezig, die je naar wens kunt indelen. Alles wat niet in die snelkoppelingen staat kun je in het instellingenmenu vinden. Het aantal instellingen is ongeveer gemiddeld. Je kunt bijvoorbeeld zelf de belichting, ISO en witbalans instellen. Ook zijn er leuke extraatjes beschikbaar, bijvoorbeeld het maken van een foto als de persoon in beeld glimlacht of het toevoegen van een aantal simpele effecten aan je foto.

De Galaxy S III mini heeft een van de betere 5-megapixelcamera’s die tegenwoordig in telefoons zitten. De foto’s hebben redelijk wat details en zijn meestal goed scherp. De kleuren zijn aan de blauwe kant, maar relatief natuurgetrouw en mooi.

“De Galaxy S III mini heeft een van de betere 5-megapixelcamera’s die tegenwoordig in telefoons zitten.”

Samsung Galaxy S III mini test foto 
Samsung Galaxy S III mini test foto 
Samsung Galaxy S III mini test foto 
Samsung Galaxy S III mini test foto 
Samsung Galaxy S III mini test foto 
Samsung Galaxy S III mini test foto 
Samsung Galaxy S III mini test foto 
Samsung Galaxy S III mini test foto 
Samsung Galaxy S III mini screenshot

De Galaxy S III mini heeft een galerij die wel wat getweakt is door Samsung, maar dicht bij de standaard van Android blijft. De galerij geeft foto’s weer van je toestel zelf, van Picasa en van Facebook. Natuurlijk kun je makkelijk foto’s delen en diashows maken. Daarnaast is het mogelijk om wat simpele bewerkingen te doen, mits je daarvoor de app installeert. De optie staat wel standaard in het menu, maar brengt je eerst naar een downloadschermpje. Ook leuk is de gezichtsherkenning. Daarmee kun je mensen taggen in een foto en zo ook vanuit een foto makkelijk iemand bellen of sms’en.

Video

Samsung Galaxy S III mini screenshot

De Samsung Galaxy S III mini ondersteunt de meeste filmformaten, zoals DivX, Xvid en mp4. Die formaten kan hij tot een resolutie van 720p afspelen, wat voor het scherm van het toestel natuurlijk ruim voldoende is.

De YouTube-app in de S III mini is de bekende van Google, die veel functies biedt en erg fijn is in gebruik. Je kunt via de app op video’s reageren, gerelateerde video’s bekijken en ook je eigen kanaal checken. Ook filmpjes uploaden behoort tot de mogelijkheden. Alleen video’s beheren gaat niet heel goed.

Filmpjes die de Galaxy S III mini schiet zijn in 720p HD en zien er redelijk goed uit. Wat wel opvalt, is dat de tekening van lijnen soms vrij ribbelig wordt. Verder is er weinig mis met de filmpjes van de telefoon.

Muziek

Samsung Galaxy S III mini screenshot

De muziekspeler van de S III mini heeft een flink aantal features. Zo is er een uitgebreide equalizer, de mogelijkheid om de speler automatisch uit te zetten, een optie om de afspeelsnelheid aan te passen en een songtekstfeature. Die laatste moet je wel zelf bij het nummer zetten middels de id3-tags, dus in de praktijk heb je er niets aan tenzij je erg fanatiek bent.

Een andere interessante feautere is music square. Daarmee indexeert het toestel je muziek naar gemoedstoestand, zoals SenseMe van Sony dat ook doet. Dan krijg je een vierkantje te zien waar die gevoelens tegen elkaar uitgezet zijn. Door daar op een plek te klikken pakt het toestel dan een bijpassend nummer uit je bibliotheek. Erg goed werken doet het niet, maar het is wel een geinige manier om je muziek eens op een andere manier te spelen.

De interface van de muziekspeler is verder wel prima, en de kwaliteit van de muziek is ook niet slecht. Hetzelfde geldt voor de FM radio. Het geluid is misschien een heel klein beetje schel, maar kan zich over het algemeen gewoon goed meten met andere telefoons en kan ook prima als mp3-speler dienen.

Games

Samsung Galaxy S III mini screenshot

Gamen gaat best goed op de Galaxy S III mini. Het is een Androidtelefoon en dat zorgt er sowieso al voor dat je een grote hoeveelheid aan games kunt downloaden uit de Play Store. De schermresolutie is daarnaast ideaal en de processor kan veel van de games wel aan, alleen de echte high-end games met zware graphics kunnen een probleem zijn voor de telefoon.

Een toevoeging die Samsung op gamegebied heeft gedaan, is de Game Hub. Dat is een programma met daarin wat links naar aanbevolen games in de Play Store of in Samsung Apps, Samsung’s eigen app store.

De Galaxy S III mini is een standaard Androidtelefoon en wordt geleverd met een groot aantal handige applicaties zoals Google Maps, Gmail, Google Chrome, Flipboard, Dropbox en Facebook. Qua productiviteit zit je dus wel goed bij dit toestel, temeer ook omdat hij snel genoeg is voor alle dagelijkse bezigheden.

Standaard applicaties

“Handige toevoegingen zijn er ook, bijvoorbeeld in de vorm van Flipboard.”

Samsung Galaxy S III mini screenshot

De standaard Google-applicaties zijn allemaal van de partij op dit toestel. Dat brengt heel wat handige functionaliteit via bijvoorbeeld Google Maps, Google Maps Navigation en Google News. Ook dingen als een uitgebreide agenda, rekenmachine en wekker zijn beschikbaar. Daarnaast zijn er een redelijk aantal apps van Samsung-makelij of die toegevoegd zijn door Samsung.

Bij die software kun je denken aan hele nuttige programma’s, bijvoorbeeld een bestandsbeheerder, notitie app of Dropbox. Maar Samsung heeft net zo goed zinloze programma’s op het toestel gezet, zoals ChatON. Deze WhatsApp-concurrent doet precies hetzelfde als WhatsApp, maar dan met veel minder gebruikers. Of S Voice, de tegenhanger van Siri die Samsung op het toestel gezet heeft. Met het programma kun je je toestel, uitsluitend in het Engels, met spraak besturen. Daarbij probeert het toestel zo veel mogelijk natuurlijke imput te pakken en ook terug te praten. Dingen als “Set an alarm for 10PM” lukken nog wel, maar veel meer moet je niet van het programma vragen. Dat geldt ook voor Siri, maar waar Siri nog leuke antwoorden gaf en daarom gewoon een geinig speeltje was, is S Voice en stuk zakelijker en dus ook niet leuk als speeltje.

Handige toevoegingen zijn er ook, bijvoorbeeld in de vorm van Flipboard. Met Flipboard kun je op een mooie manier bladeren door recent nieuws in verschillende categorieën, je eigen RSS-feeds en je sociale netwerken. Het is niet extreem nuttig, maar ziet er heel erg fancy uit en is leuk om een beetje doorheen te bladeren als je toch even niets beters te doen hebt.

Samsung Galaxy S III mini screenshot 
Samsung Galaxy S III mini screenshot 
Samsung Galaxy S III mini screenshot 
Samsung Galaxy S III mini screenshot 

Extra applicaties

Extra apps kun je uiteraard uit de Play Store trekken, zoals dat voor Androidtelefoons gebruikelijk is. Daarnaast heeft Samsung een eigen winkel: Samsung apps. Die voegt weinig toe aan de Play Store, behalve dat er soms leuke aanbiedingen zijn.

De Play Store is naast de App Store van Apple de beste applicatiewinkel die de telecomindustrie te bieden heeft. De lay-out van de app is redelijk overzichtelijk en vooral gericht op het ontdekken van nieuwe applicaties. Op een applicatiepagina kun je genoeg informatie vinden om je over de app te informeren, vaak zelfs inclusief video. Het aanbod is daarnaast erg goed, met vooral een heel groot assortiment aan goede gratis applicaties. Handig is ook dat je vanuit je browser de applicaties op al je Androidapparaten kunt managen. Dus nieuwe apps zoeken en installeren kan ook op je PC en apps verwijderen op afstand is tevens mogelijk. Het enige nadeel van de Play Store is dat je alleen met een creditcard kunt betalen.

Samsung Galaxy S III mini screenshot 
Samsung Galaxy S III mini screenshot 

Telefoon

Samsung Galaxy S III mini screenshot

De telefoonapplicatie van de Galaxy S III mini heeft vier tabbladen en opent altijd in de laatst gebruikte. Er is een toetsenbord dat uitgerust is met smart dialing en daarnaast kun je makkelijk bellen vanuit je logboek of je meest gebruikte- of favoriete contacten. Handig is dat je in de contactenlijst over een contact kun vegen om hem te bellen of sms’en. Die contactenlijst heeft beperkte Facebookintegratie en kan alle belangrijke info over iemand opslaan.

Een handige toevoeging is de zogenaamde blokkeerstand. Daarmee kun je meldingen van bepaalde gebeurtenissen blokkeren. Ook kun je bepaalde contacten op een witte lijst zetten en tijden instellen waarop de stand aan en uit moet gaan. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat je wel door je partner gebeld kan worden ’s nachts, maar verder nergens meldingen van krijgt.

De berichtenapplicatie is een gevalletje no-nonsense en werkt met de bekende gespreksweergaven. Daardoor is het makkelijk om een gesprek met een contact bij te houden en gezien het beginscherm ook alleen gesprekken weergeeft blijft dat lekker overzichtelijk.

Samsung Galaxy S III mini screenshot 
Samsung Galaxy S III mini screenshot 
Samsung Galaxy S III mini screenshot 
Samsung Galaxy S III mini screenshot 

Email

Samsung Galaxy S III mini screenshot

Integratie met Gmail is op de Galaxy S III mini is niet anders dan bij enige andere Androidtelefoon, dat gaat namelijk via de standaard Gmailapplicatie die Google bij zijn OS levert. Dat is een erg goede applicatie waarmee je al je mailtjes kunt beheren, lezen, versturen, doorsturen enzovoorts. Ook het toevoegen van bijlagen bij je mails is geen probleem met de app.

Mail over Exchange, Hotmail of andere accounts die je via Pop of Imap kunt benaderen gaat via een aparte mail-app. Die werkt niet zo goed als die van Gmail omdat die helemaal op de dienst afgesteld is, maar een beetje mailen kan nog altijd prima met de applicatie. En ook de wat meer gevorderde functies zijn in principe gewoon aanwezig.

Browser

Naast de standaard Androidbrowser levert Samsung ook Google Chrome mee op het toestel. Die browser is een stuk uitgebreider en prettig in gebruik. Chrome biedt uitgebreide mogelijkheden op het gebied van desktopsynchronisatie, mits je op je desktop ook Chrome gebruikt. Verder is het browsen met tabbladen erg makkelijk in Chrome, daar is een speciale knop voor. En als je vanaf de zijkant van je scherm over de pagina veegt kom je in het volgende of vorige tabblad terecht. Browsen gaat over het algemeen erg snel. Pagina’s worden over het algemeen snel geladen en navigeren over de pagina gaat zonder haperingen. Maar vooral de interface van Chrome is gewoon heel goed en we zijn blij dat Samsung deze browser meelevert.

De Samsung Galaxy S III mini is niet wat Samsung belooft. Het toestel is geen mini-versie van de Galaxy S III, maar daarom niet minder goed. De S III mini is namelijk wel een erg goede midrangetelefoon die het op de meeste vlakken prima voor elkaar heeft.

“Het toestel is geen mini-versie van de Galaxy S III, maar daarom niet minder goed.”

Samsung Galaxy S III mini zwart 
Samsung Galaxy S III mini zwart 
Samsung Galaxy S III mini zwart 

Het grootste nadeel van de Galaxy S III mini heeft weinig met het toestel zelf te maken. Dat is namelijk dat Samsung zelf voor zo’n €40 minder een bijna gelijkwaardige telefoon aanbiedt. De Galaxy S Advance is intern bijna iedentiek, hij heeft alleen ruim 200MB RAM-geheugen minder. De S III mini heeft nu nog voordeel met zijn Android 4.1-software en TouchWiz Nature UX, binnenkort komt die software ook naar de S Advance. Het enige echt belangrijke verschil is dan ook het uiterlijk. En hoewel de S III mini er beter uitziet, is het gebruikte materiaal bij de S Advance beter. Ook daar is het dus geen uitgemaakte zaak.

De Galaxy S III mini is een telefoon waar heel weinig mis mee is, maar die ook nergens echt in uitblinkt. Zijn processor is gemiddeld, zijn camera is gemiddeld, zijn display is gemiddeld en zijn software is misschien iets boven gemiddeld. Het ontwerp is leuk maar de bouw valt tegen. De telefoon is hooguit niet wat we gehoopt hadden, maar dat heeft vooral te maken met de misplaatste naam. Daar wordt het toestel echter niet slechter van, het is hooguit een beetje dom van Samsung.

Al met al is de Galaxy S III mini dus gewoon een erg goede midranger, die net iets te duur is. Alleen met zijn bouwkwaliteit laat hij een puntje vallen, maar verder is alles dik in orde.

Met dank aan Belsimpel.nl.

Concurrentie

“De Galaxy S III mini valt in een marktsegment dat erg druk is en waar het lastig is om te overleven.”

De Galaxy S III mini valt in een marktsegment dat erg druk is en waar het lastig is om te overleven. Er zijn een flink aantal toestellen die ongeveer dezelfde specificaties hebben als de S III mini, te beginnen bij Samsung’s eigen telefoons. De Galaxy S Advance en Galaxy Ace 2 hebben beiden verdacht veel weg van de S III mini en kosten een stuk minder. Ook Sony biedt een aantal goede opties: de Xperia P doet er bij veel specs een schepje bovenop en kost hetzelfde. De Xperia Sola valt in een veel lager marktsegment, maar is qua specs ongeveer gelijk aan de S III mini. De Xperia S kost een paar tientjes meer, maar biedt een 720p HD-scherm en een 12-megapixelcamera. LG heeft de Optimus L9 die het vooral moet hebben van zijn grote scherm en HTC heeft met de Desire X een leuk midrangetelefoontje in handen dat ook een goede allrounder is.

Ook onbekendere fabrikanten bieden goede alternatieven. Huawei heeft de Ascend P1, die ook een super amoledscherm heeft, maar met een hogere resolutie en net iets groter formaat. De Acer CloudMobile heeft een betere camera, snellere processor en HD-scherm voor dezelfde prijs. Maar het toestel is niet zonder zijn tekortkomingen, zo bleek uit onze review. Alcatel doet met de goedkopere One Touch 997D een duit in het zakje.

Tot slot zijn er nog een aantal Windows Phones, aangevoerd door de op Windows Phone 8 draaiende HTC 8S. Die heeft een snellere processor dan de S III mini en een veel betere bouwkwaliteit. Hij kost evenveel, maar Windows Phone 8 zorgt er wel voor dat je minder uitgebreide mogelijkheden hebt met het toestel. Nokia heeft nog een oudgediende in de vorm van de Lumia 800, die inmiddels een stukje minder kost dan de S III mini. Hij wint het vooral met zijn design en bouw, maar draait wel op het verouderde Windows Phone 7.5.

Samsung Galaxy S Advance hoofdfoto 
Sony Xperia P hoofdfoto 
Sony Xperia sola hoofdfoto 
HTC Desire X hoofdfoto 

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Onze review score
Pluspunten
  • Leuk ontwerp
  • Prima allrounder
Minpunten
  • Bouwkwaliteit valt tegen

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters