Samsung Galaxy S III (S3)

De langverwachte opvolger in de Galaxy S-lijn van Samsung is eindelijk hier. Na maanden van geruchten ligt dit paradepaardje van Samsung op ons bureau, wat betekent dat we de Galaxy S III eens stevig onder de loep gaan nemen.

Samsung Galaxy S III hoofdfoto

 

De Galaxy S III is waarschijnlijk met stip de meest besproken telefoon van dit jaar tot nu toe. De eerste specificaties lekten al in oktober 2011. Overigens was er niet een van die specificaties waar. En ook de geruchten van vlak voor de jaarwisseling waren niet waar. Toen bekend werd dat het toestel niet op het Mobile World Congress aangekondigd zou worden, werd de verwarring alleen maar groter. Het toestel zou opeens pas in het derde kwartaal gelanceerd worden, zou 7mm dik worden, zou een keramische achterkant krijgen en zou zelfs een 1080p HD-scherm krijgen. Ook over de processor was men het geenszins eens, de een riep dat het een chip met 4 kernen zou worden, de ander had het over een dualcoreprocessor. En toen de eerste plaatjes uitlekten, was de chaos helemaal compleet. Renders, spypics, foto’s van toestellen in een hoesje en foto’s van slides met het toestel erin, alles was er. En niemand wist wat nou legitiem was en wat niet. Zelfs de naam van het toestel stond ter discussie.

Kortom, chaos alom en iedere dag wel weer een nieuw gerucht. En die strategie lijkt erg goed gewerkt te hebben voor Samsung. Iedereen had het constant over een toestel, en tot op het laatste moment was het toch onbekend hoe de telefoon nou echt zou worden.

Aan de andere kant was ook de teleurstelling groot toen het toestel echt aangekondigd werd. Het toestel had ‘maar’ een PenTile scherm, ‘maar’ een 8-megapixelcamera, ‘maar’ een plastic behuizing en een quadcoreprocessor die niet zo spannend was als sommigen gehoopt hadden.

Maar dat alles neemt niet weg dat Samsung op papier weer een erg goed toestel heeft neergezet dat zich op zijn minst kan meten met de toppers van andere fabrikanten. En de verkoopcijfers liegen er niet om: zelfs voor de launch heeft Samsung naar het schijnt al 9 miljoen exemplaren gesleten aan resellers. En nu het toestel op de markt is gaat hij ook als warme broodjes.

De positionering van het toestel is geen twijfel over mogelijk. Het toestel is het vlaggenschip van Samsung in de smartphonemarkt en zal dat ook wel even blijven. Daarmee worden de Galaxy S II, Galaxy Nexus en Galaxy Note naar het goedkopere prijssegment geduwd.

Galaxy SIII zijkant

 

Galaxy SIII bovenkant

 

Galaxy SIII onderkant

 

Galaxy SIII handson

 

Zijn koppositie in de markt deelt de Galaxy S III op het moment vooral met de HTC One X. Beide toestellen hebben ongeveer dezelfde specificaties, kosten ongeveer net zo veel en het zijn de vlaggenschepen van dé twee Androidfabrikanten. Als andere grote concurrent is er ook de iPhone 4S, maar die heeft eigenlijk veel minder gemeen met de Galaxy S III dan de One X.

De andere echt directe concurrenten, dat wil zeggen vlaggenschepen van producenten met een quadcoreprocessor, groot scherm en ongeveer dezelfde prijs, moeten nog uitkomen. Het gaat hier om de LG Optimus 4X HD en de Huawei Ascend D Quad.

De meest directe concurrentie die al op de markt is komt in veel gevallen van Samsung zelf. De Galaxy S II is weliswaar een stap onder de Galaxy S III, de verschillen zijn niet gigantisch en het toestel is een stuk goedkoper waarmee het een interessante keuze is. Hetzelfde geldt eigenlijk voor de Galaxy Nexus en de Galaxy Note, waarbij die laatste vooral opvalt door zijn schermformaat dat nog een slag groter is dan dat van de Galaxy S III.

Van andere producenten zijn het vooral de Sony Xperia S en HTC One S die de Galaxy S III beconcurreren. Beide toestellen zijn een stuk goedkoper en compacter en hebben zeker hun sterke punten ten opzichte van de Galaxy S III.

Samsung Galaxy SIII marble white

 

Galaxy SIII in de hand

 

Algemene gegevens
Merk Samsung
Type Galaxy S III
Besturingssysteem Android 4.0
Aangekondigde updates Geen
Updatezekerheid Hoog
Ontwerp
Afmetingen 137x71x8.6 mm
Gewicht 133 gram
Form-factor Slate
Behuizing Plastic
Kleuren Blauw, wit
Scherm
Diagonaal 4,8″
Type Amoled
Verbeteringen Super Amoled
Resolutie 720p HD, 1280×720 pixels
3D Nee
Processor en Geheugen
Chipset Samsung Exynos 4212 Quad
CPU 1,4GHz quadcore ARM Cortex A9
GPU Mali 400MP
RAM 1GB
Meegeleverd geheugen 16/32/64GB (intern)
Energie
Accu Uitneembaar
Accucapaciteit 2100mAh
Verbindingen
3G Ja
LTE Nee
Bluetooth Bluetooth 4.0
Wi-Fi a/b/g/n
DLNA Ja
Wi-Fi hotspot Ja
NFC Ja
Verbindingspoorten
Netwerkkaartslot MicroSIM
Geheugenkaartslot MicroSD
Communicatiepoort MicroUSB
Audiouitgang 3,5mm jack
TV-uit Via MHL
Multimedia
Primaire camera 8MP
Secundaire camera 2MP
Autofocus Ja
Flitser Led
Videocamera 1080p@30fps
FM Radio Ja, met RDS
Locatieservices
GPS Ja
Digitaal kompas Ja
Kaarten Google Maps
Navigatie Google Maps Navigation
Internetservices
Applicatiewinkel Google Play Store
Muziekwinkel Nee
Exchange Ja

De doos van de Samsung Galaxy S III ziet er strak uit. Het is een klein wit doosje met daarop de naam van het toestel, en achterop wat gegevens. Het verkooppakket is niet erg uitgebreid. Het toestel komt met een USB-kabel, een USB-lader en een paar oortjes. Verder zijn de nodige boekjes aanwezig, maar that’s it. Iets meer had wel gemogen voor een telefoon in dit segment, maar aan de andere kant zien we dat geen enkele producent dat eigenlijk doet en wat dat betreft is het verkooppakket ook niet slechter dan dat van de concurrentie.

De Galaxy S-lijn heeft niet de beste naam als het gaat om design van de toestellen, maar de S III is toch nog redelijk mooi geworden. Het toestel is misschien wat minder dan de HTC One X of Sony Xperia S, maar ziet er toch wel goed uit. En eindelijk heeft Samsung een design neergezet wat zich wel onderscheidt van de rest. Het toestel heeft in de zijkant een kromme belijning zitten en is verder best strak. Eigenlijk lijkt het toestel verdacht veel op de Galaxy Nexus, maar dan met knoppen onder het scherm en zonder bolle bovenkant. Ook is het toestel wat dunner en dat is natuurlijk positief. Wel is het formaat van de Galaxy S III flink. Hij heeft een 4,8″-scherm en dat maakt hem gewoon groot. Samsung heeft hem wel even groot weten te houden als de Nexus met zijn 4,7″ scherm, maar klein is hij nog steeds zeker niet.

De bouwkwaliteit van de Galaxy S III is niet slecht, maar niet zoals we gehoopt hadden van zo’n toestel. Het toestel is helemaal van plastic gemaakt, en dan niet in een mooie unibody zoals bij de HTC One X of Nokia Lumia 800. Het toestel heeft een achterkant die met een zogenaamde ‘hyperglaze’ coating is afgewerkt. Wat dat precies inhoudt, is ons onduidelijk. In ieder geval worden we er niet warm of koud van. Het toestel ziet eruit als glossy plastic en voelt als glossy plastic. Het enige verschil met andere toestellen is dat je op de achterkant als je goed kijkt een patroon ziet van regenboogkleurige strepen. Of dat de bedoeling is of niet weten we niet, wellicht wordt dat met hyperglaze bedoeld. In ieder geval lijkt het eerder op een imperfectie in het spuitgietproces van de batterijklep, dan dat het de bouwkwaliteit verbetert.

De S III zou zowel redelijk resistent moeten zijn tegen vingerafdrukken als tegen krasjes. Gezien het hoogglans plastic leek ons dat vrij sterk. Helaas is dat vermoeden waar gebleken. Van alle toestellen die we de afgelopen tijd geprobeerd hebben heeft de Galaxy S III toch wel de meeste krasjes gevangen en is hij ook één van de winnaars op het gebied van vingerafdrukken aantrekken. Vaak zie je dat plastic toestellen een matte coating of een textuurtje krijgen aan de achterkant, zoals dat ook met de Galaxy S II en Galaxy Nexus het geval was. Dat zorgt ervoor dat de vingerafdrukken en krassen veel minder zichtbaar zijn, waardoor we daar eigenlijk nooit problemen mee hebben. Maar bij deze S III dus wel.

Een probleempje dat we hebben met de bouwkwaliteit van de S III, is dat het licht redelijk ver doorlekt door de voorkant. Zowel rond de kopjes onder het scherm als rond het meldingsledje is een flinke gloed te vinden van doorlekkend licht. Echt storend is net niet, maar netjes is anders. Dat probleem lijkt overigens alleen in de witte versie aanwezig te zijn van wat we gezien hebben uit foto’s. Zelf hebben we de blauwe versie niet in handen gehad.

De telefoon komt in twee kleuren: wit en blauw. De witte versie is inmiddels op de markt, de blauwe versie is iets vertraagd vanwege een afgekeurde batch van batterijklepjes, maar zal elk moment de markt bereiken.

De voorkant van de Galaxy S III is voor een opvallend groot deel bevolkt door het scherm. De randen rond het scherm zijn relatief klein en dat heeft Samsung goed gedaan. Gevolg daarvan is dat de homeknop redelijk ver naar onderen ligt, wat het bereiken van die knop niet prettiger maakt. Maar dat is een klein offer dat je moet doen voor een compacter toestel. Boven het scherm zit een meldingslampje, wat sensoren en een secundaire camera.

Samsung Galaxy S III design

 

Samsung Galaxy S III design

 

Samsung Galaxy S III design

 

De achterkant is bijna helemaal strak gehouden. Er is gelukkig geen bobbel meer aanwezig aan de onderkant zoals bij de Galaxy S, Galaxy S II en Galaxy Nexus. De enige elementen die er zijn zitten bovenaan, namelijk in het midden de lens met daarnaast aan de ene kant een flitser en aan de andere kant de speaker. De lens zit in een kleine verhoging, maar die is zo minimaal dat hij niet storend is.

Samsung Galaxy S III design

 

Samsung Galaxy S III design

 

Samsung Galaxy S III design

 

De indeling van de zijkanten is bekend. Er is geen cameraknop aanwezig. Rechtsboven zit de powerknop, links boven de volumeknop. En daar is meteen alles mee gezegd. Mooi aan de zijkanten is dat de grens tussen het toestel en de batterijklep een kromming mee heeft gekregen, dat ziet er toch wat beter uit dan recht.

Samsung Galaxy S III design

 

Samsung Galaxy S III design

 

Zowel aan de bovenkant als aan de onderkant van het toestel zitten een microfoon. Dat zorgt er voor dat je in stereo kan opnemen tijdens het filmen en dat het toestel achtergrondgeluid kan wegfilteren tijdens het bellen. Verder vind je onder de MicroUSB-aansluiting en boven de headsetaansluiting en een gleufje om de achterkant aan los te trekken. De MicroSim- en MicroSD-aansluiting zitten onder de batterijklep.

Samsung Galaxy S III design

 

Samsung Galaxy S III design

 

Het scherm van de Galaxy S III is niets minder dan geweldig, hoewel hij niet met kop en schouders boven de concurrentie uitsteekt. In tegendeel: het scherm van de HTC One X wist ons meer te bekoren. Het toetsenbord is prima, maar de leestekens zijn niet handig ingedeeld. De S III is ook uitgerust met Swype.

Scherm

Voor de aankondiging van de Galaxy S III hoopte iedereen dat er een scherm in zou zitten dat de concurrentie zou verpulveren. Samsung had met de Galaxy Nexus al een heel goed scherm neergezet en heeft op dat gebied ook een prima reputatie. Het scherm van de S III stelde in die zin een beetje teleur: het toestel heeft in principe hetzelfde paneel als de Nexus, maar dan een tiende inch groter en wat helderder.

En dat maakt het nog steeds gewoon één van de beste schermen op de markt, met ontzettend heldere kleuren, een goede helderheid en geweldige contrast. Het scherm heeft een 720p resolutie en is daarmee ondanks zijn PenTile-matrix, waardoor het scherm effectief minder subpixels heeft, heel erg scherp. Als je goed kijkt ziet tekst er een heel klein beetje korrelig uit, maar dat is niets om last van te hebben.

Toch verliest het scherm het op twee punten van zijn concurrent de HTC One X. Één daarvan is de hierboven genoemde korreligheid. De ander dat het scherm in direct zonlicht minder goed zichtbaar is. Het is niet heel slecht en je kunt zeker met het toestel werken in de felle zon, maar het is wel minder dan bij sommige andere schermen waaronder die van de One X. De kleurechtheid is ook discutabel, maar de kleuren zien er wel mooier uit. En of je kleuren liever mooi of liever realistisch hebt, laten we aan jou over.

Samsung Galaxy S III scherm

 

Toetsen

Samsung Galaxy S III toetsenbord

Zoals gezegd heeft de Galaxy S III een homeknop die een beetje ver naar de onderkant ligt, maar dat is geen groot probleem. Opvallen is overigens dat de knoppen lay-out nog zo is als bij Android 2.3 gebruikelijk was, met een homeknop, een terugknop en een menuknop. Android 4.0 werkt standaard met een multitaskknop in plaats van die menuknop, die wordt in de Galaxy S III gesimuleerd door de homeknop ingedrukt te houden. In het dagelijksgebruik is dit verschil niet erg relevant. De knopjes aan de zijkant van de S III zijn prima.

Het standaard toetsenbord van de Galaxy S III is hetzelfde als die die standaard in Android Ice Cream Sandwich zit. Die werkt in principe erg lekker, maar heeft één probleem. Alle leestekens zitten namelijk onder één knop, de punt. Die moet je lang ingedrukt houden om andere leestekens te krijgen, of je moet naar het alternatieve toetsenbord met alleen leestekens en cijfers gaan. Iedere knop een eigen teken zoals HTC doet, of in ieder geval nog een losse komma in het standaard toetsenbordje was fijn geweest. Naast gewoon typen, ondersteunt de S III ook Swype. Dat gaat gewoon op hetzelfde toetsenbordje door met je vinger over de letters die je wilt hebben te vegen. Dat werkt erg prettig mits je er een beetje aan gewend bent. Wel doet het het iets minder dan op veel andere toestellen, sommige woorden met twee letters pakt hij steevast niet en soms gebeurt er gewoon niets na het Swypen.

De prestaties van de Galaxy S III zijn ontzettend goed, en momenteel zelfs de beste op de markt. Met een kleine voorsprong, overigens. De interface is de vijfde versie van TouchWiz over Android 4.0, ook wel de TouchWiz Nature UX genaamd. Die is flink verbeterd ten opzichte van de eerdere versies van TouchWiz en werkt eigenlijk erg goed.

Lockscreen

Samsung Galaxy S III lockscreen

Het lockscreen van de Galaxy S III is ongekend uitgebreid. Je kunt er een nieuws-ticker op zetten die aan de onderkant nieuwtjes voorbij laat komen, je kunt meldingen op het scherm laten plaatsen, je kunt het weer er neer zetten en er is een klok. Die klok kun je zelfs zo instellen dat hij twee tijden aangeeft zodra je in een andere tijdzone terecht komt.

Het ontgrendelen gaat door over het scherm te vegen. Daarbij is er een mooi uitgevoerde animatie alsof je over water veegt met je vinger. Je kunt onder het scherm vier snelkoppelingen neerzetten, als je vanaf één van die snelkoppelingen veegt wordt het bijbehorende programma geopend. Ook is er een optie om de camera snel te openen. Daarvoor moet je je vinger op het scherm houden en het toestel tegelijkertijd op zijn kant draaien. Dat werkt niet altijd, maar is wel een snelle manier om bij je camera te komen.

Overigens zitten de instellingen voor het standbyscherm goed verstopt. Die kun je vinden onder de instellingen bij het kopje beveiliging. Niet direct waar je ze zou verwachten, dus.

Homescreen

Het homescreensysteem van de Galaxy S III bestaat uit maximaal zeven schermen die via een soort carrousel kunnen draaien. Daar is dus weinig anders dan bij andere Androidtelefoons. Door op het scherm te pinchen kun je een overzicht van alle homescreens weergeven en ze eventueel toevoegen of verwijderen.

Het systeem waarmee je widgets toevoegt is gelijkgesteld aan de standaard manier van Android Ice Cream Sandwich. Door in het menu naar je widgets te bladeren en die even ingedrukt te houden dus. Ook kun je de widgets van grootte veranderen zoals we dat kennen van het besturingssysteem. Dat geldt overigens niet voor alle widgets. Iets dat Samsung veranderd heeft is het toevoegen van mappen. Dat moet via de menuknop en kan niet door twee icoontjes op elkaar te slepen. En daar laat Samsung dan toch weer een puntje liggen.

Qua widgets heeft Samsung een flinke verzameling toegevoegd. Zo is er een muziekspeler die je eigenlijk volledig kunt bedienen, inclusief het bladeren door een lijst met je muziek. Ook zijn er meerdere angendawidgets toegevoegd en heeft Samsung een eigen weer/klok-widget. Handig is een widget waarmee je het ledje op je toestel aan of uit kunt zetten, zodat je altijd een zaklamp bij de hand hebt.

Al met al is Samsung dus dicht bij de standaard van Android 4.0 gebleven en daar zijn we erg blij mee. Het hele homescreensysteem van TouchWiz 5 ziet er minder kinderlijk uit en werkt ook beter dan bij vorige versies.

Samsung Galaxy S III homescreen

 

Samsung Galaxy S III homescreen

 

Samsung Galaxy S III homescreen

 

Menu

Het menu is een raster van 4×5 van meerdere pagina’s, afhankelijk van hoeveel applicaties je hebt. Alle applicaties die je download komen achteraan in het menu terecht. Uiteraard kun je applicaties ook verwijderen. Dat kan in de bewerkmodus door de app even ingedrukt te houden, dan kun je hem naar de prullenbak slepen. In de bewerkmodus kun je ook de volgorde van je apps aanpassen en ze in mapjes indelen.

Er is naast de standaard menupagina ook een pagina voor al je gedownloade applicaties beschikbaar. En daarnaast is er een optie om apps te verbergen, zodat je bijvoorbeeld applicaties die je al in je homescreen hebt staan niet nog een keer in je menu hoeft laten terug te komen. Mocht je dat willen, dan kun je ook overschakelen op een lijstweergave voor het menu. Ook uitzoomen op je menu om de pagina’s overzichtelijk te beheren kan.

Samsung Galaxy S III menu

 

Samsung Galaxy S III menu

 

Samsung Galaxy S III menu

 

Instellingen

De Samsung Galaxy S III heeft een flinke hoeveelheid aan instellingen tot zijn beschikking. Het instellingenmenu is een eigen versie van Samsung die nog wel redelijk wat van het standaard menu weg heeft. Alleen het aantal instellingen is flink omhoog gegaan.

Één van de leukere extra instellingen vind je onder het kopje display en heet slim sluimeren. Als je dat aanzet houdt het toestel via de frontcam je ogen in de gaten. Als je dan een lange tekst aan het lezen bent bijvoorbeeld, en het toestel registreert dat je naar het display kijkt, zal hij het scherm niet uitzetten zo lang je blijft kijken. Dat werkt niet perfect, maar het kan sowieso geen kwaad om het aan te zetten en soms zal het wel helpen met het scherm aanhouden.

Iets anders leuks is te vinden onder het kopje beweging. Met de functie meteen bellen kun je ervoor zorgen dat de telefoon een contact dat op dat moment op het scherm weergegeven wordt gebeld wordt zodra je het toestel aan je oor brengt. Dat werkt vooral handig in de berichtenapplicatie, als je een sms’je leest en besluit dat het handig is om even te bellen.

Wel moet gezegd worden dat deze, en ook andere, toevoegingen die Samsung heeft gedaan nog niet perfect werken. Daarbij blijven het natuurlijk gimmicks met een discutabel nut. Verder gaat er softwarematig nog weleens wat mis met bijvoorbeeld de trilfeedback die opeens niet meer aanstaat. Op softwaregebied is de Galaxy S III dus zeker niet perfect.

Samsung Galaxy S III instellingen

 

Samsung Galaxy S III instellingen

 

Samsung Galaxy S III instellingen

 

Multitasking

Samsung Galaxy S III multitasking

Naast de standaard multitaskingfunctie van Android 4.0, heeft de Galaxy S III ook een taakbeheerder. Dat zorgt er voor dat de multitaskfeature van het toestel vrij compleet is. Door de homeknop ingedrukt te houden kom je in een lijst met je recent gebruikte applicaties, allen voorzien van een mooie thumbnail. Die kun je eventueel uit de lijst halen door ze van het beeld af te vegen.

In principe worden applicaties redelijk goed zelf afgesloten als dat nodig is, waardoor je zeker in combinatie met de goede hardware van de S III niet snel problemen zal krijgen. Mocht je daar toch zelf nog een hand in willen hebben, bijvoorbeeld om batterij te besparen, dan kun je via de taakbeheerder kijken welke apps open staan en die eventueel afsluiten.

Applicaties geven meldingen door via de balk bovenaan het scherm. Die kun je uitklappen door hem ‘naar beneden te trekken’, waardoor je al je actieve meldingen te zien krijgt. Mocht je een melding kwijt willen, dan kun je hem gewoon ‘weg swipen’. In dit menu zitten ook knoppen om verschillende verbindingen te beheren. En, een leuke toevoeging van Samsung, het toestel laat daar snelkoppelingen naar gerelateerde applicaties neer als je een accessoire aansluit.

Prestaties

Samsung Galaxy S III prestaties

In het CPU-landschap voor telefoons is eigenlijk een tweedeling ontstaan. Aan de ene kant heb je de quadcorechips die nog een oudere CPU gebruiken, en aan de andere kant de dualcorechips gebaseerd op een nieuwere CPU. Aan welke kant de Samsung Galaxy S III zou zitten, is in het geruchtencircuit lange tijd over getwijfeld. Het moge inmiddels duidelijk zijn dat Samsung voor de eerste versie heeft gekozen. De Galaxy S III heeft een quadcore Exynos 4412-processor geklokt op 1,4GHz.

De grootste rivaal van de Galaxy S III, de HTC One X, heeft eveneens een quadcoreprocessor in de vorm van de nVidia Tegra 3-chipset. Een ander toestel van HTC, One S, maakt gebruik van een nieuwere dualcoreprocessor. Daarbij zagen we dat de One S zelfs wat sneller is dan de quadcore One X, maar deze Samsung gaat toch over beiden heen. De telefoon is met zware taken zoals het renderen van webpagina’s en het opstarten van applicaties net wat sneller. Maar het verschil is marginaal. En het is dus zeker niet juist om te denken dat de Galaxy S III vanwege zijn quadcoreprocessor per definitie sneller is dan een toestel met twee processorkernen.

In de Quadrant-benchmark die we altijd uitvoeren scoort de Galaxy S III niet zo best. Het toestel haalt een bescheiden 3650 punten ten opzichte van 5050 voor de HTC One S. Maar dat is in de praktijk dus zeker niet terug te zien.

Dus zijn de prestaties van de Galaxy S III gewoon ontzettend goed. Het toestel is super snel, en zelfs de snelste op de markt. De stabiliteit is gewoon prima, het toestel gaat weleens onderuit maar dat doet elke Androidtelefoon. En het is niet meer dan gebruikelijk bij deze S III.

De S III is een echte entertainer. Het toestel kan games feilloos spelen, heeft een erg goede camera en heeft totaal geen moeite met de meeste video’s. Ook de opgenomen video’s zien er niet slecht uit.

Foto

De interface die Samsung bij de S III voor de camera heeft gebruikt, is een oude bekende. Grafisch is het een heel klein beetje geüpdatet, maar over het algemeen zijn de verschillen met andere Samsung’s klein. Wel nieuw is dat je de snelkoppelingen aan de linkerkant kunt vervangen door ze even ingedrukt te houden.

Wat vooral anders is, is het aantal functies. De Galaxy S III is uitgerust met ontzettend veel mogelijkheden op fotogebied. Zo kun je een HDR maken, net als bij de HTC One-series. De uitkomsten zijn ongeveer gelijk, en voor een wat uitgebreidere uitleg erover verwijzen we je dan ook door naar onze review van de One X. Een verschil is dat de Galaxy S III, net als de iPhone 4S, ook het originele plaatje opslaat. Verder kun je bijvoorbeeld foto’s maken tijdens het filmen en is er een snelle burstmodus aanwezig. Ook is er een functie om de schermhelderheid en het contrast omhoog te gooien zodat je buiten beter kunt zien wat er op je scherm staat tijdens het maken van een foto.

Samsung Galaxy S III camera

 

Samsung Galaxy S III camera

 

Samsung Galaxy S III camera

 

De foto’s die de Galaxy S III maakt zijn ontzettend goed. De foto’s hebben mooie kleuren, zijn erg scherp, hebben veel details en relatief weinig ruis. Zeker de close-ups zien er gewoon heel goed uit en kunnen zich meten met de top van de markt. Het grootste probleem blijft het maken van foto’s in minder goede lichtomstandigheden, die zijn snel bewogen. Maar dat is nou eenmaal een limitatie van de kleine sensor en lens van het toestel.

Camersample Samsung Galaxy S III

 

Camersample Samsung Galaxy S III

 

Camersample Samsung Galaxy S III

 

Camersample Samsung Galaxy S III

 

Camersample Samsung Galaxy S III

 

Camersample Samsung Galaxy S III

 

Camersample Samsung Galaxy S III

 

Camersample Samsung Galaxy S III

 

Camersample Samsung Galaxy S III

 

Camersample Samsung Galaxy S III testopstelling

 

Camersample Samsung Galaxy S III fotovergelijking

 

De Galaxy S III maakt gebruik van de standaard Android 4.0 galerij. Daarin staan de afbeeldingen zelf meer dan ooit centraal, en is alles eromheen eigenlijk onopvallend weggewerkt. Er zit een knopje in het menu om de afbeelding te bewerken, maar daarvoor moet je wel eerst nog de foto-editor installeren. Één toevoeging die Samsung gedaan heeft is gezichtsherkenning. Als het toestel een gezicht herkent in een foto kun je die koppelen aan iemand. Dan zal je vanuit die foto direct die persoon kunnen bellen, en tevens kun je een album oproepen per persoon.

De galerij geeft ook foto’s weer uit Picasa en Facebook, maar beperkt zich daarbij tot je eigen albums. Daarvoor hoef je verder niets te doen, die staan standaard tussen je albums. Wel moet je natuurlijk je account ingesteld hebben, waarbij je voor Facebook een aparte account moet instellen, namelijk Facebook voor synchronisatie. Die staat dus los van de Facebookapp.

Video

De videospeler van de Galaxy S III is er functioneel weinig op vooruit gegaan ten opzichte van andere toestellen, maar heeft wel een aantal extra functies om duidelijk te maken dat het toestel en quadcoreprocessor heeft. Zo zijn alle miniaturen van video’s geanimeerd en kun je de videospeler verkleinen en als laag boven je interface leggen. Daarmee kun je dus terwijl je iets anders doet een video kijken. Nuttig is het niet, maar gaaf wel. Verder heeft de speler de mogelijkheid om een video in ‘hoofdstukken’ op te delen, waardoor je snel naar een punt kan springen. Dat is wel redelijk handig. De ondersteuning van de speler is erg goed, hij ondersteunt alle formaten die we geprobeerd hebben tot 1080p.

YouTube staat natuurlijk ook standaard op het toestel. Daarvoor heeft Samsung gewoon de standaard Google-applicatie laten staan op het toestel. Die is erg goed en daar hebben we weinig op aan te merken. Alle functies zijn er, het ziet er prima uit en je kunt bij een video direct de beschrijving, gerelateerde video’s en reacties zien.

De video’s die de Galaxy S III opneemt zijn in 1080p HD en zien er erg goed uit. De kleuren zijn goed, de video’s zijn scherp en lopen soepel en ook focussen tijdens het filmen werkt goed. Het geluid is niet geweldig, maar ook niet slecht.

Muziek

De FM radio van de Samsung Galaxy S III is lekker uitgebreid en heeft ook een nieuw likje verf gekregen. Er zit een grote aan- en uitknop in het midden waarmee je ook op een redelijk makkelijke manier de frequentie kunt afstellen. Verder kun je met de radio muziek opnemen en, mits de zender trackinformatie meestuurt, de informatie van een nummer opvragen. Een complete en goede radio dus, met ook prima ontvangst.

De muziekspeler is heel uitgebreid, met een flink aantal features. Zo is er een uitgebreide equalizer, een functie om de id3tags van nummers op te halen, een optie om de afspeelsnelheid aan te passen en een songtekstfeature. Wat het idee van die laatste is, weten we niet precies. Je zou zeggen dat hij songteksten van internet zou halen en die bij het nummer weergeven, maar gezien hij dat zelfs bij Yellow Submarine van de Beatles niet deed, hebben we het maar opgegeven.

Een andere interessante feautere is music square. Daarmee indexeert het toestel je muziek naar gemoedstoestand, zoals SenseMe van Sony Ericsson dat vroeger ook deed. Dan krijg je een vierkantje te zien waar die gevoelens tegen elkaar uitgezet zijn. Door daar op een plek te klikken pakt het toestel dan een bijpassend nummer uit je bibliotheek. Dat werkt helaas voor geen meter, Twee gelijkende nummers kunnen zomaar op twee verschillende plekken terecht komen, en toen het toestel happy hardcore onder het kopje rustig schaarde geloofden we het helemaal niet meer.

De interface van de muziekspeler is verder wel prima, en de kwaliteit van de muziek is ook niet slecht. Het geluid is misschien een heel klein beetje schel, maar kan zich over het algemeen gewoon goed meten met andere telefoons en kan ook prima als mp3-speler dienen.

Samsung Galaxy S III muziek

 

Samsung Galaxy S III muziek

 

Samsung Galaxy S III muziek

 

Games

Samsung Galaxy S III games

Op het gebied van games heeft Samsung niets zelf voorgeïnstalleerd, maar dat maakt in principe weinig uit. De Google Play Store zit vol met prachtige games, die de Galaxy S III allemaal kan draaien vanwege zijn prima hardware. Het aanbod varieert van simpel tijdverdrijf, bijvoorbeeld in de vorm van snake, tot uitgebreide mobiele games, zoals GTA III. Soms moet je daar wel het één en ander voor betalen, maar veel meer dan vijf euro is het niet over het algemeen. En er zijn ook veel gratis games te vinden.

Samsung heeft overigens wel een GameHub op het toestel gezet, maar veel meer dan wat linkjes naar games in Samsung’s eigen softwarewinkel is dat niet. Ook geïnstalleerde games krijgen hier een snelkoppeling, maar of je die nou via het menu of via de GameHub bereikt maakt natuurlijk weinig uit.

Qua productiviteit zit het wel goed bij de S III. Je krijgt 48GB Dropboxruimte gratis bij het toestel en vanzelfsprekend zit Dropbox voorgeïnstalleerd op dit nieuwe paradepaardje van Samsung. Verder kun je prima navigeren, je agenda bijhouden, browsen en dergelijken met de Galaxy S III. Office ontbreekt opvallend genoeg. Wat Samsung heeft gedaan is met veel eigen apps is wel handig, die kun je gratis via een speciale snelkoppeling in het menu downloaden. Dat resulteert in veel minder bloatware, zonder dat je echt software mist.

Agenda

De agenda van de Galaxy S III is functioneel niet zo veel anders dan die van elke willekeurige Andriodtelefoon, maar heeft wel een veel betere interface. De standaardweergave is de maandweergave, waarbij je bij elke dag gewoon je afspraken ingetekend ziet. Bovenaan zijn knopjes om je agenda te wisselen en naar vandaag te zijn. Daarnaast is er eentje om de zijbalk uit te klappen. In die balk kun je de verschillende tabbladen vinden, voor jaar, maand, week, dag of agendaweergave. Dat balkje kun je ook openen door met twee vingers naar de zijkant te vegen.

Natuurlijk kun je de agenda gewoon synchroniseren met Google, Exchange en je computer. Dat werkt prima.

Samsung Galaxy S III agenda

 

Samsung Galaxy S III agenda

 

Office

Samsung heeft vreemd genoeg geen officesoftware voorgeïnstalleerd op de Galaxy S III. Er zit wel een Polaris Viewer verwerkt in de bestandsbeheerder zodat je bestanden kunt openen. Maar in het menu is geen office te vinden en bestanden bewerken of aanmaken gaat hem niet worden. En om een volledige officesuite te downloaden moet je de Google Play Store overhoop halen en ook betalen. De Polaris Viewer beweert dat je via Samsung Apps een volledige versie kunt krijgen, dat is niet waar. Een gemiste kans.

Browser

De browser van de S III is redelijk getweakt door Samsung. Er is een modus beschikbaar waarbij je altijd fullscreen surft en door je vinger aan de zijkant te houden een menuutje kan oproepen. Normaal zit bovenin de url-balk met een knopje voor je bladwijzers en tabbladen. Overigens kun je die laatste ook bereiken door over je scherm te pinchen. Een irritatie van de browser is dat hij zijn eigen schermhelderheid regelt. Op zich niets mis mee, maar het toestel zet de kleuren automatisch op energiebesparing, waardoor het scherm niet bepaald helder wordt. Als je ze daaraf haalt, dan zet hij ze automatisch weer terug de volgende keer. Dus voor browsen met een helder scherm moet je elke keer dat je de browser opent zelf de instellingen veranderen.

Verder is de browser wel heel goed. Hij geeft content probleemloos weer, pagina’s laden gaat ontzettend snel en navigeren idem. Wat dat betreft is er niets te klagen dus.

Samsung Galaxy S III browser

 

Samsung Galaxy S III browser

 

Samsung Galaxy S III browser

 

Locatieservices

Qua locatieservices heeft Samsung niets toegevoegd boven het standaardaanbod van Google. Dat is natuurlijk in de eerste plaats Google Maps, maar ook Latitude, Navigation en Locale behoren tot het aanbod.

Google Maps behoeft natuurlijk weinig verdere uitleg en is gewoon een super handige applicatie. Vooral de zoekfunctie is erg handig, bij elke zoekterm komt de zoekmachine met prima antwoorden over plaatsen in de buurt. Zo is de dichtstbijzijnde supermarkt, telefoonwinkel of pizzeria altijd binnen handbereik. En natuurlijk is het ontzettend handig om alvast te kunnen verkennen waar je bijvoorbeeld een weekendje weg gaat. Dat wordt met StreetView nog vergemakkelijkt.

Als je wil navigeren en je hebt en bestemming gekozen, dan kun je kiezen tussen autonavigatie, wandelnavigatie of een routebeschrijving. Bij de eerste twee kom je in de navigatieapplicatie terecht en wordt je route uiteraard meteen uitgestippeld. En dan kun je simpelweg de gesproken aanwijzingen of de pijltjes op het scherm volgen. En eventueel kun je nog POI’s in de buurt aanzetten zodat je op de kaart ziet als je bij een benzinestation of iets dergelijks bent. Overigens is ook OV-informatie aanwezig, maar die kan in ieder geval in Nederland niet tippen aan de progamma’s die hier speciaal op gericht zijn zoals 9292ov pro of NS Reisplanner Xtra.

De navigatie-app biedt ook een verkeersoverzicht, waar je de actuele verkeerssituatie op je route kunt zien en eventueel een alternatief kunt plannen. Verder kun je bijvoorbeeld kiezen tussen kaart- of satelliet-weergave en kun je desgewenst tolwegen en snelwegen vermijden. Natuurlijk ontbreekt ook StreetView niet, waardoor je alvast kunt kijken hoe een plek er ongeveer uitziet.

De GPS-ontvanger wordt in de Galaxy S III bijgestaan door een ontvanger voor Glonass, wat zorgt voor een snellere en accuratere fix. Dat is niet uniek voor de S III, maar resulteert er wel in dat het toestel gewoon erg snel en goed je locatie kan bepalen.

Samsung Galaxy S III navigatie

 

Samsung Galaxy S III navigatie

 

Samsung Galaxy S III navigatie

 

Standaardapplicaties

Samsung levert op de Galaxy S III opvallend weinig standaardapps mee. Dat heeft als reden dat veel apps ondergebracht zitten onder het kopje ‘meer services’, die verwijst naar een speciale categorie in Samsung’s appstore met de applicaties die normaliter op het toestel geïnstalleerd zouden zijn. Daarmee is het gebruiken ervan iets verder weg uit de doos, maar ben je wel van een hoop bloatware af als je het, zoals 90% van de gebruikers, niet nodig hebt. Nadeel is wel dat je een Samsungaccount moet aanmaken om deze apps te kunnen downloaden. Dingen die je daar kunt vinden zijn bijvoorbeeld Flipboard, een barometer, een foto-editor en MusicHub.

Dat betekent niet dat Samsung helemaal niets op het toestel heeft staan. Ongetwijfeld de nuttigste toevoeging is de bestandsbeheerder. Dat is een no-nonsense bestandsbeheerder waarmee je door je toestel en je geheugenkaart kunt bladeren. Ook handig is S Memo. Die applicatie, bekend van de Galaxy Note, stelt je in staat memo’s te maken met tekst en ook tekeningen. Zo kun je even snel een kaartje uittekenen of iets dergelijks. Het werkt niet geweldig, maar is toch wel handig.

Minder nuttig, maar des te meer gehyped, is S Voice. De tegenhanger van Siri die Samsung op het toestel gezet heeft. Met het programma kun je je toestel, uitsluitend in het Engels, met spraak besturen. Daarbij probeert het toestel zo veel mogelijk natuurlijke imput te pakken en ook terug te praten. Dingen als “Set an alarm for 10PM” lukken nog wel, maar veel meer moet je niet van het programma vragen. Dat geldt ook voor Siri, maar waar Siri nog leuke antwoorden gaf en daarom gewoon een geinig speeltje was, is S Voice en stuk zakelijker en dus ook niet leuk als speeltje.

Samsung heeft ook een eigen NFC-dienst voor het toestel uitgebracht, namelijk S Beam. Daarmee kun je niet alleen contacten en andere kleine bestandjes overdragen, maar ook grotere bestanden. Dat gaat dan met een combinatie tussen Wi-Fi Direct en NFC. Dat werkt helaas alleen met andere S III’s, en hebben we zodoende niet kunnen testen.

Verder is er Samsung Go, waar je bijvoorbeeld nieuws, tweets van BN’ers, snelkoppelingen en muziek kunt vinden in een hippe 3D-interface. Redelijk zinloos, wat ons betreft.

Een handige toevoeging die Samsung heeft gedaan is de mogelijkheid om applicaties uit te zetten. Systeemapplicaties kun je dus niet verwijderen, maar wel uitzetten. Dan verdwijnen ze helemaal, behalve dat ze nog in je geheugen staan en je ze via applicatiebeheer weer aan kunt zetten. Maar dan heb je er in ieder geval geen directe last meer van.

Samsung Galaxy S III S Memo

 

Samsung Galaxy S III wekker

 

Samsung Galaxy S III games hub

 

Extra applicaties

Samsung Galaxy S III apps

Er zijn twee mogelijkheden om extra apps te downloaden op de Galaxy S III. Dat zijn de Google Play Store en Samsung Apps. Die tweede is nou niet heel nuttig als aanvulling voor de reguliere apps, soms worden er dingen met korting weggegeven of zijn er exclusieve apps, maar over het algemeen is het aanbod hetzelfde maar minder dan de Play Store.

Samsung heeft ook nog S Suggest, een applicatie waar je applicaties aangeraden krijgt door Samsung. Die linkt vervolgens gewoon door naar de Play Store. Dat is nog wel een handige toevoeging wat ons betreft.

De Play Store is zoals bekend een prima winkel. Daar zijn honderdduizenden apps beschikbaar, die vaak scherp geprijsd of zelfs gratis zijn. En ook de interface is heel aardig. Er zijn vele lijstjes beschikbaar om populaire, goed gewaardeerde of aangeraden apps te ontdekken en verder kun je via de verschillende categorieën bladeren en zoeken. Het applicatiescherm biedt genoeg informatie, waaronder een beschrijving, beoordelingen, screenshots en filmpjes. Los daarvan biedt de Google Play ook een scherm on je eigen applicaties te managen. Daar kun je applicaties eventueel updaten en bekijken welke apps je allemaal hebt gedownload.

Google heeft ook een speciale website voor Play waarmee je via je computer applicaties kunt uitzoeken. Als je ingelogd bent met je Google-account kun je ook nog eens automatisch en draadloos applicaties laten installeren op je toestel.

Om je alvast opweg te helpen met je Androidtoestel hebben we een lijstje apps samengesteld waar wij in ieder geval wel gecharmeerd van zijn.

Communiceren met de S III gaat prima. Als aanvulling op de standaard communicatiemiddelen heeft Samsung ChatOn geïnstalleerd, een soort WhatsApp-tegenhanger. Dat is op zich leuk, maar aangezien niemand het nog gebruikt heb je er weinig aan. En het biedt ook niet tot nauwelijks meerwaarde ten opzichte van WhatsApp.

Bellen

Samsung Galaxy S III bellen

De Galaxy S III ondersteunt smart-dialing en de hele mikmak, waardoor bellen met het toestel gewoon snel en prettig gaat. Het toestel heeft ook een uitgebreide contactenapplicatie met integratie en synchronisatie met alle bekende diensten waaronder Google, Facebook en Exchange.

Bellen kan ook via de galerij, waar je personen uit je adresboek kunt taggen en dan door op hun hoofd te klikken een menu kan oproepen waaruit je kunt bellen.

Met de belkwaliteit van het toestel hebben we geen problemen gehad, en ringtones zijn luid genoeg.

Berichten

Samsung Galaxy S III berichten

Berichten schrijven is al tijden hetzelfde in Android en dat geldt ook voor de Galaxy S III. Overigens vraagt het toestel wel of je wilt WhatsAppen of sms’en als je iemand een bericht wil sturen. Alle gesprekken worden weergegeven in chatweergave en daar valt verder weinig op aan te merken. Er zijn wat instellingen beschikbaar voor bijvoorbeeld een ontvangstbevestiging en wat voor melding je wilt krijgen bij een nieuwe sms, maar dat is allemaal weinig speciaal.

In het sms-scherm zit een knopje waarmee je media aan je sms’je kan toevoegen. Het bericht wordt dan automatisch een mms en dat betekent dat je er dus ook meer voor gaat betalen. Er wordt dan ook een melding gegeven dat je berichtje geconverteerd wordt naar een mms-bericht, maar het blijft toch even oppassen geblazen

Email

Samsung Galaxy S III e-mail

Integratie met Gmail is op de Galaxy S III is niet anders dan bij enige andere Androidtelefoon, dat gaat namelijk via de standaard Gmailapplicatie die Google bij zijn OS levert. Overigens is die wel vernieuwd in Android Ice Cream Sandwich, dus hij is wel wat anders dan bij de meeste concurrenten op het moment. Feit blijft dat het een erg goede applicatie is waarmee je al je mailtjes kunt beheren, lezen, versturen, doorsturen enzovoorts. Ook het toevoegen van bijlagen bij je mails is geen probleem met de app.

Mail over Exchange, Hotmail of andere accounts die je via Pop of Imap kunt benaderen gaat via een eigen applicatie van Samsung. Die werkt niet zo goed als die van Gmail omdat die helemaal op de dienst afgesteld is, maar een beetje mailen kan nog altijd prima met de applicatie. En ook de wat meer gevorderde functies zijn in principe gewoon aanwezig.

Chatten

Om te chatten is op het toestel nog steeds Google Talk aanwezig, de chatdienst van Google die weinig gebruikt wordt eigenlijk. Daar heeft Samsung nog een dienst aan toegevoegd, namelijk ChatOn. Die dienst kun je voor elk platform van Samsung downloaden en lijkt erg op WhatsApp, dus in principe is het prima. Maar daarbij houdt je het probleem dat er veel meer WhatsAppgebruikers zijn dan ChatOngebruikers. Dat betekent ook dat de nut van het programma een beetje wegvalt.

Sociale netwerken

Samsung heeft qua sociale netwerken alleen integratie met sommige applicaties op het toestel gezet. Dat betekent dat je niet een speciaal programma hebt om je Twitter- en Facebookaccounts bij te houden, maar dat is niet heel erg. In de Google Play Store kun je toch veel betere applicaties daarvoor vinden die gratis zijn.

Wel staat Google Plus standaard op het toestel, maar dat is meer een keuze van Google dan van Samsung. Die applicatie zit simpelweg standaard in Android 4.0 en daar kun je dus niet omheen.

Samsung Galaxy S III social

 

Samsung Galaxy S III Facebook

 

Samsung Galaxy S III Twitter

 

De batterij van de Samsung Galaxy S III is met een capaciteit van 2100mAh een flinke jongen en dat merk je ook in het gebruik. Het betekent niet dat je met de telefoon twee dagen intensief gebruik doorkomt, maar wel dat hij niet standaard aan het eind van de dag leeg is. Over het algemeen kun je gewoon overdag het toestel intensief gebruiken en aan het einde van de avond nog een beetje batterij overhebben.

Accutijd (dagen) ~2 ~3
Batterij Ingebouwd
Capaciteit 2100mAh
Techniek Lithium Ion
 
1Hele dag online (exchange, mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s

Samsung heeft met de derde Galaxy S wederom een ontzettend goed toestel neergezet. Het toestel is, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur, de beste van de markt. Maar hij heeft zeker geen grote voorsprong meer zoals dat met zijn voorgangers wel het geval was.

Samsung Galaxy S III black 
Samsung Galaxy S III black 

Sterker nog, wij vinden persoonlijk de HTC One X zelfs de betere van de twee, vanwege zijn veel betere bouwkwaliteit, betere software en betere scherm. Aan de andere kant is de Galaxy S III sneller, heeft hij een betere accu en een betere camera.

Het grootste voordeel van de Galaxy S III is ook meteen die snelheid. Het toestel is ontzettend rap en met recht de snelste van de markt te noemen, hoewel het de vraag is hoeveel waarde je daaraan moet hechten. Het grote 4,8″-scherm is ook heel mooi, alleen niet de beste die er te krijgen is. Daarnaast wist de camera ons zeker te bekoren en heeft Samsung wat leuke snufjes toegevoegd. En overall gezien heeft de Galaxy S III gewoon weinig minpunten.

De grootste twee daarvan zijn de bouwkwaliteit en de software. De software draait gewoon niet op alle puntjes lekker en veel van de toevoegingen waar Samsung mee adverteert zijn niet meer dan half afgewerkte gimmicks. En ook de behuizing van de Galaxy S III valt tegen. We zijn blij dat het toestel eindelijk een wat meer eigen design heeft gekregen, maar het toestel trekt vingerafdrukken aan en raakt vrij snel bekrast. Daarnaast voelt hij een stuk minder goed aan dan zijn concurrenten van HTC, Apple, Nokia en Sony. Het formaat is zowel een pluspunt en een minpunt, afhankelijk van wat je voorkeur heeft. Een makkelijk handelbaar toestel, of een gigantisch scherm.

Ons koopadvies over de Galaxy S III is dan ook niet eenduidig positief. Je zult zeker geen miskoop doen aan het toestel, dat is een ding dat zeker is. Maar voor honderd euro minder kun je misschien wel beter een HTC One X kopen. Beide toestellen hebben hun eigen voor- en nadelen, maar die €100 is toch wel een groot voordeel aan de kant van de One X. En ook goedkopere alternatieven als de One S, Xperia S of Galaxy Nexus ontlopen de Galaxy S III niet eens zo heel veel.

Samsung Galaxy S III black 
Onze review score
Pluspunten
  • Eigen design
  • Erg mooi scherm
  • Super snel, prettige interface
  • Goede camera
  • Veel intern geheugen mét uitbreidingsmogelijkheid
  • Goede batterij
Minpunten
  • Bouwkwaliteit laat te wensen over
  • Software werkt niet helemaal lekker soms
  • Softwaretweaks waarmee geadverteerd wordt van discutabel nut

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters