Samsung Galaxy S4 mini

Om verder te bouwen op het immense succes van de Galaxy S4 heeft Samsung een kleiner model ontworpen met dezelfde looks, wat iets vriendelijker is voor je portefeuille. Er is echter heel wat concurrentie te vinden in de markt waar de S4 Mini terrein wil winnen, de vraag is dus of een light-versie van een vlaggenschip wel stand houdt.

Samsung Galaxy S4 Mini hoofdfoto 

Veel fabrikanten werken steeds maar aan grotere smartphones, zoals de Samsung Mega. Als een grote telefoon voor jou niet nodig is, of je gewoon niet zo veel geld wilt uitgeven, is het segment waar de S4 mini zich in bevindt wel iets voor jou. Echter is er heel wat concurrentie, zowat elke andere fabrikant heeft wel een Androidtoestel in dit prijssegment waarmee agressief gestreden wordt voor een deel van de taart. HTC de One Mini, Sony de Xperia Z, Huawei de Ascend P6,… De S4 Mini zal dus zijn troeven goed moeten uitspelen. Die bestaan hoofdzakelijk uit de goede reputatie van zijn grote broer, een sterke camera met veel functies en een overvloed aan connectiviteits-mogelijkheden zoals 4G, NFC en infrarood.

Op het eerste zicht ziet de S4 Mini er een prima mid-end toestel uit, maar goed is niet goed genoeg in dit drukbezette deel van de markt. We weten echter wel dat Samsung alles in huis heeft om een uitstekende smartphone te ontwikkelen, de vraag blijft of de S4 Mini daar een resultaat van is.

Specificaties

Hieronder staan de belangrijkste specificaties van het toestel. Op een computer of tablet kun je de specificaties direct vergelijken met andere toestellen door te klikken op ‘Telefoon vergelijken?’.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Samsung Galaxy S4 mini

Algemeen

Telefoon vergelijken?Uitgebracht op July 2013 Draait op Android 4.2 Jelly BeanBehuizing van Plastic

Processor

Qualcomm Snapdragon 400 MSM8930 (Krait)dualcore-processor op 1,7GHzGrafisch: Adreno 305

Geheugen

1,5GB Intern geheugen (RAM)8GB Opslag geheugenGeheugen uitbreidbaar via microSD HC

Afmetingen

Gewicht: 107 gramLengte: 125mmBreedte: 61mmDikte: 8,9mm

Scherm/invoer

4,3″ Super Amoled schermTouchscreen met multitouchScherm is krasbestendig (Gorilla Glass)540×960 schermresolutie

Camera

8MP camera met autofocusLED-flitser1080p (Full HD) video opnames1,9MP camera voorkant

Netwerk

SIM slot: Micro-SIMGSM netwerkbanden: 850, 900, 1800, 1900EDGE en GPRSHSDPA en UMTSLTE

Sensors

A-GPS & GlonassG-SensorGyrosensorNabijheidssensorDigitaal kompas

Connectiviteit

Wi-Fi®: IEEE 802.11 b/g/nInternet delen via WiFi HotSpotBluetooth 4.0 EDR met A2DPNFCFM-radio3,5mm ingang voor geluidTV-outMicro-USB aansluiting

Batterij

Batterijcapaciteit van 1900mAhSpreektijd van 12 uurStandby-tijd van 300 uur

De S4 mini is zeker en vast geen lelijke telefoon, maar het bekende ontwerp met ronde hoeken en een achterkant van plastic wordt wel veel gerecycleerd door de Zuid-Koreaanse fabrikant. We hopen dan ook dat Samsung in de toekomst wat innovatiever uit de hoek komt op het vlak van design.

Design

Het design van de S4 mini heeft uiteraard veel weg van de Galaxy S4, wat op zijn beurt veel weg heeft van de Galaxy S3. Ronde hoeken en een achterklep van plastiek, de formule die ontwerpers bij Samsung al enkele generaties hanteren. De zijkant heeft een beetje een metalic look, wat er wel mooi uitziet. De telefoon ligt goed in de hand en voelt stevig aan, ondanks het gebruik van plastic.

Door het bekende design voelt de S4 mini dus niet echt aan als een nieuw toestel, wat voor velen toch wel een rol speelt in de aanschaf van een nieuw toestel. De grote broer van de S4 mini zit met hetzelfde probleem ten opzichte van de S3, maar dat probeert Samsung op te lossen aan de hand van een hoop extra functies zoals scrollen door je hoofd te bewegen en video’s die automatisch pauzeren als je niet meer kijkt. Veel van die functies zijn echter niet te vinden op de S4 mini, waarschijnlijk om toch duidelijk onderscheid te houden met de S4. Als je een S3 mini hebt heeft Samsung dus niet veel in huis om je over te laten stappen, op de krachtigere processor na.

Er is helaas geen notificatielampje te vinden op de S4 mini, wat toch wel jammer is. De achterkant, van plastic, is afgewerkt met een patroon net als de achterkant van de S4. Dat patroon is het meest opmerkelijke uitwendige verschil met de S4-familie en de S3-serie. Het ontwerp van de S4 mini is zeker en vast niet lelijk, het is gewoon niet meer zo spannend en we zijn zeker wel toe aan wat afwisseling. Het plastic mag rustig vervangen worden door een materiaal dat er wat meer “premium” uitziet, zeker in deze prijsklasse. We hopen dat Samsung in de toekomst toch wat innovatiever uit de hoek komt op het vlak van design.

“Door het bekende design voelt de S4 mini niet aan als een nieuw toestel”

Samsung Galaxy S4 Mini crxg19dktpz6x4iq epmj5k6 twoczebrhmjdbktgxi 
Samsung Galaxy S4 Mini idqtan0lueu4gadjepmb4k5jfpeawo8b3gts5vyy9hs 
Samsung Galaxy S4 Mini byataqevluk9nuqyb5nnqw47wo6xewjgx2db7vg6teu 

Aan communicatiemogelijkheden komt de S4 mini zeker en vast niets te kort. De telefoon is uitgerust met NFC, 4G, Bluetooth 4.0 en een infraroodsensor voor het bedienen van je tv of een ander apparaat. Fysiek heeft de S4 mini slechts twee poorten, namelijk een micro USB-poort en een poort voor het aansluiten van een 3,5mm audiokabel. Rechts van het toestel bevindt zich de aan/uit-knop en links de volumeknop.

Samsung Galaxy S4 Mini hjzkw1lyycrgrf3 qxpp8whi 7lamityosgpasq4734 
Samsung Galaxy S4 Mini cmfqequpu2deidvok33eyhybcpeo02hj9gxgsipl1ii 
Samsung Galaxy S4 Mini wwkmf9mywq3tno9uivlk8idyyjxjijoud6qm9gz5oug 

Batterij

De batterij van de S4 mini heeft een capaciteit van 1900 mAh en dat is zeker en vast niet slecht. De telefoon komt dan ook makkelijk anderhalve dag rond bij gemiddeld gebruik. Bij intensief gebruik haalt de telefoon ook wel de avond maar dan moet hij wel echt opladen. We zijn dus redelijk tevreden over de accu, het is geen hoogvlieger maar gewoon goed.

Intensief gebruik1 Normaal gebruik2 Beperkt gebruik
Accutijd (dagen) ~1 ~2 ~4
Batterij EB454357VU
Capaciteit 1200mAh
Techniek Lithium Ion
1Hele dag online (mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s

Het Super AMOLED-scherm van de S4 Mini is uitstekend. Alle kleuren worden mooi weergegeven en tekst is zeer scherp, we zijn dan ook zeer tevreden. Aan het toetsenbord valt ook niks aan te merken.

Scherm

“We zijn zeer tevreden over het scherm”

De S4 Mini is uitgerust met een Super AMOLED-scherm met een diagonaal van 4,3 inch. Het scherm is zeker en vast één van de troeven van deze telefoon. Alles wordt zeer scherp weergegeven en tekst lezen is een plezier. Het scherm is zeer helder en geeft alle kleuren mooi weer. Samsung gebruikt in zijn interface een hoop kleuren, vooral blauw, welke allemaal mooi ten goede komen op dit scherm.

Het scherm staat automatisch ingesteld op de modus “weergave optimaliseren”. Hierbij past de software op de telefoon het scherm automatisch aan op basis van welke content je bekijkt, waardoor het scherm er gewoon altijd goed uitziet. De kijkhoeken zijn ook prima, je moet al in een hele grote hoek kijken om kleurvervorming op te merken. De aanraakgevoeligheid van de S4 mini is prima, we hebben met ons toestel amper problemen ondervonden en zo goed als alle aanrakingen werden geregistreerd. We zijn dus zeer tevreden over het scherm van de S4 mini.

Toetsen

Samsung Galaxy S4 Mini screenshot 2013 08 26 17 09 10

Het toetsenbord van de S4 mini werkt gewoon prima. De toetsen staan redelijk ver uit elkaar en typen werkt zeer vlot. Het voorspellen van woorden werkt redelijk goed en bij het typen van ongekende woorden word je niet de hele tijd verbeterd. Onze voorkeur gaat wel degelijk uit naar een alternatief toetsenbord zoals Swiftkey, maar aan het standaard toetsenbord van Samsung is zeker niks aan te merken.

Het menu en homescreen van de S4 Mini werken gewoon prima en zoals we dat gewoon zijn. Multitasking werkt ook perfect. De processor kan zo goed als alles vlot laten draaien maar ons testmodel viel soms spontaan uit tijdens het gebruik waarna de telefoon weer opnieuw opstartte.

Homescreen

Samsung Galaxy S4 Mini screenshot 2013 08 26 16 31 51

Het homescreen van de S4 Mini is niet veel nieuws. Het bestaat uit enkele schermen waar je widgets kan plaatsen en snelkoppelingen naar apps die je veel gebruikt. Het wordt echter gedomineerd door een overvloed aan applicaties en gimmicks van Samsung die je waarschijnlijk niet eens gebruikt, je homescreen ziet er dus al snel redelijk chaotisch uit. Je kan natuurlijk altijd alles rangschikken zoals jij het wil om je homescreen wat efficiënter te maken, dat werkt gewoon prima.

Menu

Samsung Galaxy S4 Mini screenshot 2013 08 26 16 44 57

Het menu bestaat simpelweg uit een raster van rijen met geïnstalleerde applicaties van 4×5. Je kan instellen dat applicaties die je al als snelkoppeling op het startscherm hebt ingesteld verborgen zijn in het menu om het overzicht te behouden. Applicaties kunnen makkelijk verwijderd worden en gerangschikt. Het menu werkt dus perfect.

Multitasking

Samsung Galaxy S4 Mini screenshot 2013 08 26 16 45 09

Door de knop onderaan het scherm in te houden opent een overzicht met alle applicaties die nog actief zijn. Deze kan je makkelijk sluiten door er over te vegen met je vinger. Je kan ook makkelijk alle applicaties in één keer sluiten. Het is ook mogelijk om te zien hoeveel procent van je rekenvermogen uitgaat naar een bepaalde applicatie, hoe het RAM-geheugen is verdeeld en nog een hoop andere technische zaken. Applicaties sluiten of er tussen wisselen verloopt zo goed als vlekkeloos.

Prestaties

“Android 4.2 draait soepel en zoals het hoort”

Samsung Galaxy S4 Mini screenshot 2013 08 26 16 47 21

De Galaxy S4 heeft een processor met vier kernen en een rekenvermogen van 1,9 GHz. De kleine broer van het vlaggenschip moet het trekken met twee kernen minder en een rekenvermogen van 1,7 GHz. De telefoon draait Android 4.2 gewoon zeer soepel en zoals het hoort. Menu’s vliegen over het scherm heen en meerdere applicaties draaien zonder problemen. Zo goed als alle applicaties die we uitprobeerden werkten vlot en zoals het hoort.

Helaas heeft de S4 Mini wel wat last van kinderziektes. Het model wat wij hebben getest viel tijdens het gebruik soms spontaan uit waarna de telefoon onmiddellijk opnieuw opstartte. Het is echter niet duidelijk of het hier om een probleem gaat met ons toestel of een probleem bij alle toestellen. Dat terzijde werkt al de rest wel zeer vlot en zijn we dus tevreden over de prestaties van het toestel.

De camera van de S4 Mini produceert uitstekende foto’s en filmpjes en we zijn er dan ook zeer tevreden over. Muziek en games kunnen aangekocht worden in de virtuele winkels van Samsung maar de Play Store is net iets meer gebruiksvriendelijk.

Foto

Samsung Galaxy S4 Mini screenshot 2013 08 26 16 48 10

De S4 Mini heeft een 8 megapixel camera op de achterzijde van het toestel en dat is zeker en vast niet mis voor een toestel in deze prijsklasse. De telefoon biedt ook een hele hoop instellingen voor het nemen van foto’s. Zo kan is er een optie waarbij je een reeks foto’s neemt van een groep mensen en vervolgens van iedere persoon individueel de beste foto kan kiezen, welke dan worden samengevoegd tot één foto. In de “Sound & Shot” modus kan je een foto nemen waarbij ook 9 seconden geluid wordt opgenomen, om volgens Samsung de hele belevenis vast te leggen. Bekende functies als HDR- en panoramafoto’s zijn natuurlijk ook van de partij. De camera-interface werkt zeer vlot en gebruiksvriendelijk en wisselen tussen de verschillende modi verloopt ook vlekkeloos. De camera focust snel en kan zeer snel foto’s schieten. Als je woorden als “cheese” en “smile” uitspreekt neemt de telefoon ook automatisch een foto, wat ook zeer handig kan zijn.

We zijn zeer onder de indruk van de foto’s die de S4 Mini produceert. Zeker foto’s die overdag zijn genomen zien er zeer mooi uit. Alle kleuren komen mooi overeen en alles ziet er gewoon goed uit met weinig ruis. De camera van de S4 Mini is wel niet zo sterk in slechte lichtomstandigheden, maar daar buiten zien alle foto’s er gewoon uitstekend uit.

“We zijn zeer onder de indruk van de foto’s die de S4 Mini produceert”

Samsung Galaxy S4 Mini 20130827 130908 
Samsung Galaxy S4 Mini 20130827 1309370 
Samsung Galaxy S4 Mini 20130827 130951 

Video

Net als de foto’s die de S4 Mini maakt zien de filmpjes er ook prima uit. Filmpjes maak je heel makkelijk in de Camera-applicatie en zijn makkelijk te delen. Alle kleuren komen mooi over en het geluid is oké. Er zijn zeker betere camera’s te vinden op smartphones maar we kunnen zeker en vast niet klagen over die op de S4 Mini, zeker niet voor deze prijs.

Muziek

Samsung Galaxy S4 Mini screenshot 2013 08 27 14 05 07

Naast de Play Music-app van Google zelf heeft Samsung de telefoon ook uitgerust met een eigen applicatie voor het afspelen van muziek. Samsung maakt ook graag reclame voor haar eigen muziekwinkel, maar in onze ogen werkt de Play Store veel vlotter dan de alternatieven van Samsung. Natuurlijk kan je gewoon je eigen muziek afspelen in de applicatie en dat werkt gewoon prima. Als je een nummer aan het afspelen bent verschijnen er knoppen in je notificatiescherm om de muziek te bedienen, en met spraakcommando’s als “pause” en “play” kan je de muziek ook bedienen.

Games

Samsung Galaxy S4 Mini screenshot 2013 08 26 16 57 31

Als eigenaar van een Androidtoestel ben je verwend op het vlak van beschikbare games. In de Play Store vindt je er tienduizenden zowel gratis als betaald. Alle games draaien meestal zonder problemen op de S4 Mini en ze installeren en verwijderen verloopt zonder problemen. Samsung heeft ook een eigen winkel voor het verkopen van games, maar in onze ogen werkt de Play Store gewoon beter en gebruiksvriendelijker, en games die je koopt kan je ook gebruiken op andere Androidtoestellen die niet van Samsung zijn.

Op het vlak van productiviteit heeft Samsung aan de S4 mini een heleboel toegevoegd en kun je verder natuurlijk gewon met alle bekende Android-apps uit de voeten.

Standaard applicaties

Samsung is zeker en vast niet gierig geweest bij het installeren van applicaties. Samsung Hub, Group Play, ChatON, WatchON, Dropbox, TripAdvisor, Samsung Go, Samsung Story Album, Samsung Link, Samsung Apps, S Voice, S Translator,… Het is een hele lijst. Veel van deze applicaties bieden echter weinig tot geen toegevoegde waarde. De S Translator applicatie ondersteunt geen Nederlands, de Samsung winkels werken een stuk minder prettig dan de Play Store van Google en applicaties als Dropbox en Tripadvisor kan je makkelijk zelf installeren moest je ze nodig hebben. Het is dus allemaal een beetje te veel en het komt over als bloatware.

Veel van de applicaties van Samsung zijn dan ook gimmicks, al zijn er wel een paar die zeker en vast goed van pas komen. Zo werkt S Voice, het antwoord van Samsung op Apple’s Siri, wel zeer vlot. Helaas ondersteunt de software wel geen Engels. Door simpele stemcommando’s als “wake me up tomorrow at 10” kan je makkelijk en snel simpele taken uitvoeren.

“Veel van deze applicaties bieden weinig tot geen meerwaarde”

Samsung Galaxy S4 Mini screenshot 2013 08 26 16 32 29 
Samsung Galaxy S4 Mini screenshot 2013 08 26 16 59 17 
Samsung Galaxy S4 Mini screenshot 2013 08 26 17 17 56 

Een tweede applicatie die goed van pas komt is de WatchON applicatie. Deze gebruikt de infraroodsensor van de telefoon om een televisie of settopbox te besturen, wat toch wel zeer handig is. De applicatie bevat ook een TV-gids maar deze kregen we maar niet aan het werk bij Nederlandse zenders.

Ondanks deze paar handige functies zijn de meeste applicaties van Samsung gewoon overbodig. Ze nemen ook nog eens heel wat geheugen in beslag, zo heb je nog maar 5 GB aan interne opslagruimte over. De applicaties van Samsung kan je ook niet verwijderen.

Extra applicaties

Naast de Play Store is de S4 Mini ook voorzien van de Samsung Hub, waar je muziek en boeken kan aanschaffen. In “Samsung Apps” vind je ook een reeks applicaties die je kan aanschaffen van Samsung. Dit alles komt een beetje overbodig over aangezien de Play Store ook aanwezig is, en gewoon zeer goed en vlot werkt. Samsung maakt echter heel duidelijk dat zij ook wat verkopen, zo staat je startscherm standaard vol met verschillende snelkoppelingen naar de winkels.

Samsung Galaxy S4 Mini screenshot 2013 08 26 16 57 31 
Samsung Galaxy S4 Mini screenshot 2013 08 26 16 57 55 
Samsung Galaxy S4 Mini screenshot 2013 08 26 16 58 22 

Telefoon

Samsung Galaxy S4 Mini screenshot 2013 08 26 17 05 44

Bellen gaat zonder problemen op de S4 Mini. We hebben heel wat gebeld en de kwaliteit was altijd in orde en er viel geen enkel gesprek weg. Eén opmerking die we hebben is wel dat je makkelijk pardoes een gesprek weigert als je gebeld wordt, omdat je met je vinger naar links of rechts moet vegen op het ontgrendelscherm. De telefoon-applicatie werkt prima en heeft een smart dial-functie zodat je makkelijk contacten kan opzoeken en bellen.

Berichten worden weergegeven als chatgesprekken en gerangschikt per persoon. De applicatie werkt gewoon prima en ziet er mooi uit, al hadden we bij het testen wel wat problemen met het verzenden van berichten. Sommige berichten werden gewoon niet verzonden of werden pas na enkele uren verzonden. Het kan natuurlijk ook aan het netwerk liggen of aan ons toestel.

Email

Samsung Galaxy S4 Mini screenshot 2013 08 26 17 04 15

De applicatie voor het lezen van je e-mail werkt gewoon perfect. Je kan verschillende accounts instellen en combineren, ook Microsoft Exchange is geen enkel probleem. E-mails verzenden en lezen werkt vlekkeloos en je kan meldingen ontvangen bij iedere nieuwe e-mail als je dat wilt. Als je een Gmail-gebruiker bent raden we wel de applicatie van Google aan omdat deze net iets fijner en vlotter werkt.

Browser

Samsung Galaxy S4 Mini screenshot 2013 08 26 17 12 42

De browser op de telefoon, verstopt onder de snelkoppeling “Internet”, werkt gewoon prima. Zo goed als alle webpagina’s laden zonder problemen en navigeren verloopt zeer simpel. Ook het wisselen van tabbladen verloopt vlekkeloos. Door het mooie scherm van de S4 Mini is het lezen van webpagina’s geen enkel probleem, ook niet bij een grote hoeveelheid tekst. De browser is dus prima.

Onze review score
Pluspunten
  • Zeer mooi scherm
  • Goede camera
  • Alles werkt vlot en soepel
  • 4G, Bluetooth 4.0 en infrarood
Minpunten
  • Goedkoop aanvoelende plastic afwerking
  • Veel overbodige applicaties van Samsung
  • Kinderziektes

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters