Samsung Galaxy S4 zoom

De Samsung Galaxy S4 zoom is Samsung’s kijk op een goede cameratelefoon en vooral het cameradeel heeft het bedrijf heel letterlijk genomen. De telefoon is feitelijk een Galaxy S4 mini waar een camera op geplakt is, een 16-megapixelcamera met 10x optische zoom wel te verstaan.

Samsung Galaxy S4 zoom hoofdfoto 

Dat de markt van cameratelefoons een vak apart is, blijkt wel als je in een vogelvlucht over de ontwikkelingen heen loopt. Ericsson is het segment ooit begonnen met de CommuniCam MCA-10, een camera-accessoire die je aan een telefoon kon klikken om zo foto’s te maken die via het net geïntroduceerde MMS verstuurd konden worden. Het inbouwen van zo’n camera in een telefoon leek een logische volgende stap, die Nokia in 2002 voor het eerste nam met de Nokia 7650. In de jaren daarna ging vooral de kwaliteit van de foto’s om hoog en deed ook het zogenaamde ‘dual front design’ zijn intrede. Dat betekende dat een telefoon van voren een telefoon was, terwijl het van achteren een soort camera was. Meestal met een grote lens en een klepje daar overheen wat bij openschuiven meteen de camera opstartte.

Dat ging door tot eind 2009, Samsung en Sony Ericsson met de Pixon 12 en Satio de eerste 12-megapixeltoestellen op de markt zetten. Die hadden nog zo’n ‘dual front design’ en daarmee duidelijke overeenkomsten met een digitale camera. Maar begin 2010 lag de aandacht van de bedrijven door de opkomst van Android opeens op de Galaxy’s en Xperia’s en was men de cameratelefoon snel vergeten. Behalve Nokia, dat op smartphonegebied vooral minimale aanpassingen aan Symbian deed en zich nog wel op camera’s richtte met de N8-00, die de Satio en Pixon van een jaar eerder duidelijk de baas was. Dat de focus niet meer op de cameratelefoons lag, blijkt wel uit het feit dat de N8-00 twee jaar lang de beste cameratelefoon is geweest, totdat Nokia die titel op het Mobile World Congress 2012 onder luid applaus opnieuw opeiste met de 808 PureView.

“De Galaxy S4 zoom is een nieuw soort camera-telefoon, waarbij een telefoon aan een camera is toegevoegd.”

Die PureView lijkt een ommekeer in de wereld van de cameratelefoons betekend te hebben. Nokia zelf ging verder met het PureView-merk aan de slag en andere fabrikanten lijken weer tijd gehad te hebben om om nieuwe concepten te ontwikkelen om weerstand tegen Nokia te bieden. Samsung bijvoorbeeld verraste op de IFA 2012 het publiek met de Galaxy Camera: een compactcamera met alle functies van een smartphone. Behalve de belfunctie dan. Inmiddels heeft het Koreaanse bedrijf deze techniek verder ontwikkelt en staat er een lijn van Galaxy camera’s op de markt: de Galaxy Camera, de Galaxy NX en de Galaxy S4 zoom. De Galaxy NX is een stukje verder richting het camerasegment bewogen en is een systeemcamera met Android erop. De Galaxy S4 zoom heeft de enige functie die de Galaxy Camera als cameratelefoon nog miste toegevoegd: een belfunctie. En daarmee is de Galaxy S4 zoom een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van de cameratelefoon, waarbij voor het eerst een telefoon aan een camera is toegevoegd in plaats van andersom. In deze review zullen we uitzoeken hoe dat uitpakt.

“Het gaat bij dit toestel duidelijk om de camera, de rest lijkt bijzaak te zijn.”

Het feit dat de Galaxy S4 zoom de naam van Samsung’s vlaggenschip draagt moet je overigens niet te zwaar aan tellen. In Nederland heeft Samsung een ‘Galaxy S4-lijn’ die bestaat uit de Galaxy S4, Galaxy S4 active, Galaxy S4 mini, Galaxy S4 zoom en Galaxy Mega 6.3. Alleen de Galaxy S4 en Galaxy S4 active vallen in het hoogste segment qua specificaties, de rest lijkt vooral op de populaire naam mee te willen liften. Zo ook de Galaxy S4 zoom, die met zijn 1,5GHz-dualcoreprocessor, 4,3″ qHD-scherm en 1,5GB aan RAM zich zeker niet kan meten met de grote jongens op smartphonegebied. Het gaat bij dit toestel duidelijk om de camera, de rest lijkt bijzaak te zijn. Wat overigens niet betekent dat het toestel geen solide smartphone-ervaring kan bieden, maar dat zullen we in deze review verder onderzoeken.

Samsung Galaxy S4 zoom camera 
Samsung Galaxy S4 zoom camera 

Specificaties en prijzen

Hieronder staan de belangrijkste specificaties van het toestel. Op een computer of tablet kun je de specificaties direct vergelijken met andere toestellen door te klikken op ‘Telefoon vergelijken?’. Deze review is gebaseerd op softwareversie C101XXUAMFB.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Samsung Galaxy S4 Zoom

Algemeen

Telefoon vergelijken?Uitgebracht op July 2013 Draait op Android 4.2 Jelly BeanBehuizing van Plastic

Processor

Pega-Dual +XMM6262dualcore-processor op 1,5GHzGrafisch: Mali-400

Geheugen

1,5GB Intern geheugen (RAM)8GB Opslag geheugenGeheugen uitbreidbaar via microSD HC

Afmetingen

Gewicht: 208 gramLengte: 125mmBreedte: 63mmDikte: 15,4mm

Scherm/invoer

4,3″ Super Amoled schermTouchscreen met multitouchScherm is krasbestendig (Gorilla Glass)540×960 schermresolutie

Camera

16MP camera met autofocusXenon-flitser1080p (Full HD) video opnames1,9MP camera voorkant

Netwerk

SIM slot: Micro-SIMGSM netwerkbanden: 850, 900, 1800, 1900EDGE en GPRSHSDPA en UMTS

Sensors

A-GPS & GlonassG-SensorGyrosensorNabijheidssensorDigitaal kompas

Connectiviteit

Wi-Fi®: IEEE 802.11 b/g/nInternet delen via WiFi HotSpotBluetooth 4.0 EDR met A2DPNFC3,5mm ingang voor geluidTV-outMicro-USB aansluiting

Batterij

Batterijcapaciteit van 2330mAhSpreektijd van 11 uurStandby-tijd van 470 uur

De Samsung Galaxy S4 zoom komt in een qua inhoud vrij standaard doosje. Het design van de telefoon daarentegen, is alles behalve standaard. De S4 Zoom ziet er echt uit als een telefoon waar een camera opgeplakt is en is dan ook nogal dik en lomp. De batterij van de telefoon is redelijk goed.

Unboxing

Design

“Het aparte design van de S4 zoom brengt wel de nodige complicaties met zich mee.”

De Galaxy S4 zoom is designtechnisch een apart toestel. De voorkant is een directe afgeleide van de Galaxy S4, maar de achterkant is volgens een heel nieuw concept ontworpen. Het is echt een soort digitale camera, inclusief dikke lens en ‘grip’ aan de zijkant. Opvallend is dat Samsung rond deze lens een ‘zoomring’ geplaatst hebt, zodat je tijdens het fotograferen makkelijk in kunt zoomen. Dat dit alles tijdens het nemen van een foto erg prettig werkt spreekt voor zich, maar tijdens het gebruik van de Galaxy S4 zoom als telefoon brengt het wel de nodige complicaties met zich mee.

De Galaxy S4 zoom is, voor telefoonbegrippen, erg zwaar en dik, waardoor hij niet zomaar in iedere broekzak glijdt. En in het geval dat hij wel past, voelt het redelijk vervelend aan in je zak. Ook tijdens het gebruik valt de aparte achterkant op, door de twee bobbels die achterop de S4 zoom zitten ligt hij niet bepaald lekker in de hand.

Samsung Galaxy S4 zoom design 
Samsung Galaxy S4 zoom design 
Samsung Galaxy S4 zoom design 
Samsung Galaxy S4 zoom design 
Samsung Galaxy S4 zoom design 
Samsung Galaxy S4 zoom design 

Opvallend is dat de S4 zoom uitgerust is met een schroefgat waarmee je hem op een statief kunt bevestigen. Die zit vanzelfsprekend aan de onderkant in cameramodus, als telefoon gezien aan de linkerkant dus. Het gaatje is afgedicht met een plastic klepje dat nergens aan vast zit, dus vrij makkelijk kwijt raakt. De achterkant is natuurlijk voorzien van de lens en de flitser, maar ook de speaker zit hier. Opvallend is het ontbreken van een videolampje.

De gebruikelijke communicatiepoorten zijn allemaal aanwezig. De mini-jack zit bovenop, de MicroUSB onderop. Een MicroSD-kaartje kun je aan de linkerkant achter een klepje kwijt en de simkaart en batterij gaan aan de onderkant in het toestel, eveneens achter een klepje. De S4 zoom werkt met Micro-simkaarten.

Samsung Galaxy S4 zoom design 
Samsung Galaxy S4 zoom design 
Samsung Galaxy S4 zoom design 
Samsung Galaxy S4 zoom design 

Batterij

De Galaxy S4 zoom heeft met zijn 2330mAh een best krachtige batterij voor de relatief simpele hardware die het toestel heeft. Dat resulteert in een redelijk goede levensduur van de batterij, die het met niet al te veel moeite een dag volhoudt. Desalniettemin hebben we betere toestellen gezien op dit gebied en is het niet zo goed als de capaciteit misschien doet vermoeden.

Intensief gebruik1 Normaal gebruik2 Beperkt gebruik
Accutijd (dagen) ~1 ~2 ~3
Batterij B740AE
Capaciteit 2330mAh
Techniek Lithium Ion
1Hele dag online (mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s

De Galaxy S4 zoom heeft een Super Amoled-scherm met een diameter van 4,3″ dat de gebruikelijke mooie beelden overbrengt. Het toetsenbord van de telefoon is uitgerust met Samsung’s eigen Swype-variant en natuurlijk de mogelijkheid om normaal te typen met een qwerty-layout.

Scherm

“De kleuren zijn een beetje oververzadigd, maar wel erg levendig en mooi.”

De Samsung Galaxy S4 Zoom heeft een 4,3″ Super Amoled-scherm met een resolutie van 540×960 pixels. Daarmee is het toestel niet te vergelijken met de top van de markt, maar desondanks geeft hij mooie beelden weer. De kleuren zijn, zoals we dat kennen van Amoled-panelen, een beetje oververzadigd, maar wel erg levendig en mooi. En als de verzadiging je iets te veel wordt, is er ook een instelling om die wat naar beneden te schroeven. Het contrast is zo goed als oneindig en de helderheid is matig.

Samsung Galaxy S4 zoom screenshot

Jammer is dat Samsung een alternatieve pixel-lay-out gebruikt heeft, die iets afwijkt van PenTile maar ongeveer dezelfde gebreken toont. Het is zeker minder opvallend dan bij de PenTile-matrix die we van Amoled-schermen kennen, maar er zijn nog steeds gekleurde randjes te zien bij grote contrasten in bijvoorbeeld tekst. Voor het overgrote deel van de gebruikers zal dat echter niet hinderlijk zijn, maar ondanks dat was een RGB-lay-out prettiger geweest.

Een functie die Samsung heeft toegevoegd is de mogelijkheid om de weergave te optimaliseren. Zo analyseert het toestel content in en aantal Samsung-applicaties om deze te optimaliseren voor weergave op het scherm. Een beetje hetzelfde als Sony’s Mobile Bravia Engine dat doet dus.

Toetsen

Samsung Galaxy S4 zoom screenshot

Op de Galaxy S4 zoom zijn een gewoon toetsenbordje en daarnaast ook Swype beschikbaar. Het standaard toetsenbordje is verder niet zo spannend en werkt redelijk goed, hoewel we wel prettigere toetsenborden kennen. Uiteraard is er spellingscontrole aanwezig die aardig werkt, maar zeker niet de beste is.

Verder kun je met de Galaxy S4 zoom dus Swypen. De variant die Samsung hier gebruikt vinden we wat minder dan andere Swype-varianten die we kennen. Waar deze tekstinvoermethode meestal na wat gewenning erg accuraat is, gaat dit toestel nog redelijk vaak de mist in met het vormen van woorden. Daarnaast vinden we het irritant dat je bij een verkeerd woord niet het hele woord kunt wissen en opnieuw typen door op backspace te drukken, maar dat er steeds maar één letter gewist wordt.

De interface van de Galaxy S4 zoom is bijna hetzelfde als die van de Galaxy S4, maar mist een aantal van de extra’s. Desondanks is de TouchWiz-schil die Samsung op deze telefoon heeft gezet erg uitgebreid. De S4 zoom is uitgerust met een matige dualcoreprocessor en is zeker niet de snelste in zijn klasse.

Homescreen

Er zijn meerdere homescreens beschikbaar op de Galaxy S4 zoom, die allen te vullen zijn met apps en widgets. Door op het scherm te pinchen kun je een overzicht van alle homescreens weergeven en ze eventueel toevoegen of verwijderen. Er zijn twee modi beschikbaar, de basismodus en de eenvoudige modus. Die eerste is gewoon de bekende startschermmodus, de tweede is simpeler voor mensen die het gebruik van een smartphone niet gewend zijn. Daar zitten een aantal slimme widgets en minder poespas, hoewel we vinden dat Samsung het in dit toestel wel érg simpel gehouden heeft.

Widgets en apps toevoegen kan via het menu, door ze simpelweg ingedrukt te houden. Widgets zijn tevens van formaat te veranderen. Als een herindeling van het startscherm nodig is om een widget toe te voegen, zal dat automatisch gebeuren. Widgets en apps verplaatsen kan uiteraard ook door ze ingedrukt te houden en als je dat doet krijg je ook de mogelijkheid een map te maken.

Samsung Galaxy S4 zoom screenshot 
Samsung Galaxy S4 zoom screenshot 
Samsung Galaxy S4 zoom screenshot 
Samsung Galaxy S4 zoom screenshot 

Menu

Samsung Galaxy S4 zoom screenshot

Het menu is een raster van 4×5 van meerdere pagina’s, afhankelijk van hoeveel applicaties je hebt. Alle applicaties die je download komen achteraan in het menu terecht. Uiteraard kun je applicaties ook verwijderen, daarvoor is een speciale verwijdermodus in het leven geroepen. In de bewerkmodus kun je ook de volgorde van je apps aanpassen en ze in mapjes indelen. Handig is verder de optie om apps te verbergen. Zo kun je voorgeïnstalleerde apps die je kwijt wilt maar die niet verwijderbaar zijn in ieder geval verbergen zodat je er geen last meer van hebt.

Mocht je dat willen, dan kun je ook overschakelen op een lijstweergave voor het menu. Ook uitzoomen op je menu om de pagina’s overzichtelijk te beheren kan en tot slot is er een speciale pagina voor al je gedownloade apps beschikbaar.

Multitasking

Zoals iedere Samsung is de Galaxy S4 zoom naast de standaard multitaskfunctie ook uitgerust met een taakbeheerder. Dat zorgt er voor dat de multitaskfeature van het toestel erg compleet is. Door de homeknop ingedrukt te houden kom je in een lijst met je recent gebruikte applicaties, allen voorzien van een mooie thumbnail. Die apps kun je, mochten ze open staan, sluiten door ze uit de lijst te vegen. Voor een volledig overzicht van je geopende apps kun je in de taakbeheerder terecht, waar een snelkoppeling naartoe staat in de lijst. Daar kun je bijvoorbeeld ook je RAM-geheugen opschonen.

Applicaties geven meldingen door via de balk bovenaan het scherm. Die kun je uitklappen door hem ‘naar beneden te trekken’, waardoor je al je actieve meldingen te zien krijgt. In sommige gevallen komen er ook knoppen in die meldingen waardoor ze interactief worden. Je kunt op meldingen zoomen om meer informatie te krijgen in sommige gevallen en meldingen wegvegen uit de lijst is ook mogelijk. In het notificatiecentrum zijn ook veelgebruikte instellingen aanwezig, die je grotendeels zelf kunt selecteren. Het knopje rechtsboven brengt je naar een overzicht van al die instellingen die je aan hebt gezet.

Samsung Galaxy S4 zoom screenshot 
Samsung Galaxy S4 zoom screenshot 
Samsung Galaxy S4 zoom screenshot 
Samsung Galaxy S4 zoom screenshot 

Prestaties

“De Mali 400-GPU zorgt ervoor dat de Galaxy S4 zoom op grafisch vlak het nodige werk weet te verzetten.”

De Galaxy S4 zoom maakt gebruik van een chipset van een producent waar wij in ieder geval nog nooit over gehoord hebben. Deze Pega-Dual +XMM6262 processor is opgebouwd uit twee op 1,5GHz geklokte ARM Cortex A9-kernen en een op 400MHz geklokte Mali-400MP4-GPU. Dat is dezelfde GPU als in bijvoorbeeld de Galaxy S III en die zorgt ervoor dat de Galaxy S4 zoom op grafisch vlak het nodige werk weet te verzetten. Het toestel is wat dat betreft niet op het niveau van de topmodellen, maar kan lekker meekomen. Los van het grafische gebeuren geldt dat veel minder, de CPU van de S4 zoom valt wat tegen. Het toestel hapert nog weleens en bij zware apps krijgt de S4 zoom het duidelijk moeilijk. Dat geldt in zekere mate ook voor de camera-app en dat is bij deze cameratelefoon bij uitstek natuurlijk vervelend.

In de benchmarks doet de Galaxy S4 zoom het best goed, vooral met dank aan zijn GPU- en I/O-performance. Dat de CPU van het toestel wat minder is, komt ook hier duidelijk naar voren. Desondanks haalt de S4 zoom in Quadrant een nette 4850 punten en in AnTuTu een eveneens nette 12000 punten.

Samsung Galaxy S4 zoom screenshot 
Samsung Galaxy S4 zoom screenshot 

De camera van de Galaxy S4 zoom is vooral indrukwekkend door zijn 10x optische zoom. Verder zijn de foto’s zeker goed, maar niet zo uitzonderlijk als we hadden verwacht gezien de dikke lens die de S4 zoom heeft. De video’s vallen vooral op door hun goede geluid en de multimediaplaybackfuncties van het apparaat zijn prima.

Foto

Samsung Galaxy S4 zoom camera

De camera van de Galaxy S4 zoom is uiteraard de functie waar het allemaal om gaat bij dit toestel. Qua hardware heeft Samsung in ieder geval goed uitgepakt. Het toestel biedt uiteraard een cameraknop, maar ook een zoomring om de lens, een statiefbevestiging en een heuse xenon-flits. De zoomring bedient de zoomlens, die 10x optisch kan inzoomen. Ook optische beeldstabilisatie is van de partij.

Softwarematig is alles ook goed geregeld, de telefoon heeft dezelfde camerasoftware als de Galaxy Camera. Die bied een simpele automatische modus, zoals iedere smartphone dat doet. Maar er zijn ook een aantal smart modi en er is een handmatige modus. Een nadeel is wel dat het niet erg snel werkt. De camera opstarten duurt wel even en ook de tijd van foto tot foto is vrij lang. Verder is er een duidelijke vertraging merkbaar tijdens het zoomen, waardoor je wel wat geduld nodig hebt om tot het goede zoomniveau te komen.

“Vooral de M-stand, waarbij sluitertijd en diafragma ingesteld kunnen worden, brengt interessante mogelijkheden.”

De smart modi variëren van redelijk basale functies zoals een nachtmodus of panoramamodus tot geavanceerde instellingen zoals een speciale watervalmodus, een lichtspoormodus en een vuurwerkmodus. En ook extra’s zoals de Lenses op Windows Phone zijn beschikbaar. Zo is er een modus om het beste gezicht bij een groepsfoto uit te kiezen, is er een modus om een deel van de foto te laten bewegen en de rest te laten bevriezen en is er een modus waarmee je bewegende objecten zoals bijvoorbeeld voorbijgangers uit een foto kunt schrappen.

Bij de handmatige modus zijn er de bekende P- en M-modi die we van de meeste standalone-camera’s kennen, waarbij de witbalans, ISO en dergelijken aangepast kunnen worden in de P-stand en in de M-stand ook het diafragma en de sluitertijd handmatig gemanipuleerd kunnen worden. De ISO gaat trouwens tot 3200, meer dan in de meeste smartphones. De sluitertijd kan variëren tussen 1/2000ste en 1 seconde en het diafragma is in te stellen op F3.1 of F8.8 in neutrale zoomstand. Het maximale diafragma is F17.8 bij 10x optische zoom. Verder is er nog een C-stand, waarbij je aanpassingen kunt doen in de tint van de foto, het contrast, de scherpte en dat soort zaken. Vooral die M-stand is uniek in een smartphone en brengt interessante mogelijkheden met zich mee door wat met het diafragma en de sluitertijd te spelen.

Samsung Galaxy S4 zoom screenshot 
Samsung Galaxy S4 zoom screenshot 
Samsung Galaxy S4 zoom screenshot 
Samsung Galaxy S4 zoom screenshot 

Maar nog wel belangrijker dan alle features is natuurlijk de fotokwaliteit. En die valt helaas tegen. De telefoon doet het voor een smartphone zeker goed, maar niet eens echt beter dan andere topmodellen zoals de Samsung Galaxy S4 of Sony Xperia Z. Met Nokia’s Lumia 1020 hebben we hem nog niet kunnen vergelijken, maar we gaan er vanuit dat de Lumia 1020 ondanks zijn geringere formaat betere foto’s maakt. Het grote voordeel van de S4 zoom ten opzichte van al die modellen is natuurlijk dat hij 10x optische zoom biedt wat de flexibiliteit tijdens het fotograferen een stuk groter maakt.

Om de kwaliteit van de telefoon ook door jullie te laten beoordelen, hebben we een aantal dagen geleden een blinde vergelijking met de Xperia Z op onze Facebookpagina gezet. Opvallend genoeg gingen de meesten er vanuit dat de S4 zoom de beste foto’s zou maken, maar bleek de Xperia Z het beste beoordeeld te worden. De foto’s zijn hieronder te bekijken, nu met de naam van het toestel erbij. De volledige foto’s staan eronder, waarbij de eerste rij de Galaxy S4 zoom is en de tweede rij de Xperia Z.

Het gaat om uitsneden van de volledige resolutie, bij de Xperia Z in 16:9-modus met een resolutie van 9 megapixels en bij de Galaxy S4 zoom in 3:4-modus met een resolutie van 16 megapixels. Omdat de beeldhoek van de twee apparaten nogal verschilt, is het deel wat hierbij in beeld is gekomen ongeveer hetzelfde. Zo geeft deze vergelijking dus een goed beeld van de kwaliteit per pixel. Daarbij moet opgemerkt worden dat de Galaxy S4 zoom door zijn grotere beeldhoek veel meer in beeld krijgt en als je gaat zoomen tot beide toestellen ongeveer hetzelfde in beeld hebben biedt de Galaxy S4 zoom uiteraard veel meer details.

Samsung Galaxy S4 zoom cameravergelijking met Xperia Z 
Samsung Galaxy S4 zoom cameravergelijking met Xperia Z 
Samsung Galaxy S4 zoom cameravergelijking met Xperia Z 
Samsung Galaxy S4 zoom cameravergelijking S4 zoom 
Samsung Galaxy S4 zoom cameravergelijking S4 zoom 
Samsung Galaxy S4 zoom cameravergelijking S4 zoom 
Samsung Galaxy S4 zoom cameravergelijking Xperia Z 
Samsung Galaxy S4 zoom cameravergelijking Xperia Z 
Samsung Galaxy S4 zoom cameravergelijking Xperia Z 

“Conclusie: voor de fotokwaliteit hoef je het niet te doen, maar voor de optische zoom en de xenon-flits wel.”

Als we de kwaliteit van de S4 zoom even los gaan bekijken, dan heeft hij uiteraard een groot voordeel door zijn hoge resolutie van 16 megapixels. De aanwezigheid van een flinke xenon-flits zorgt verder voor ontzettend goede foto’s in het donker mits het object een beetje in de buurt is. Veraf weet de optische stabilisatie het een en ander op leuken als het donker is en ook dat is een flink voordeel, hoewel er dan nog steeds veel ruis in de foto’s te vinden is. In goede lichtomstandigheden zijn de foto’s van de S4 zoom eigenlijk niet zo denderend en te vergelijken met andere high-end-smartphonecamera’s.

Conclusie over de camera van deze Galaxy S4 zoom: voor de fotokwaliteit hoef je het niet te doen, maar voor de optische zoom en de xenon-flits wel. En ook de extra cameramodi en de mogelijkheid om de sluitertijd en diafragma zelf in te stellen zijn zeker wat waard. Of dat de gigantische knobbel op de achterkant van de Galaxy S4 zoom rechtvaardigt is echter zeer de vraag.

Samsung Galaxy S4 zoom camerasample 
Foto met 1x optische zoom
Samsung Galaxy S4 zoom camerasample 
Foto met 10x optische zoom
Samsung Galaxy S4 zoom camerasample 
Samsung Galaxy S4 zoom camerasample 
Samsung Galaxy S4 zoom camerasample 
Samsung Galaxy S4 zoom camerasample 
Samsung Galaxy S4 zoom camerasample 
Samsung Galaxy S4 zoom camerasample 
Samsung Galaxy S4 zoom camerasample 
Samsung Galaxy S4 zoom camerasample 
Samsung Galaxy S4 zoom screenshot

De galerij van de Galaxy S4 zoom is, in tegenstelling tot die van veel toestellen, wel aangepast door Samsung. De belangrijkste aanpassing is Dropbox-integratie. Via Samsung Cloud kun je je video’s en foto’s in Dropbox met de Galerij laten synchroniseren. Een andere belangrijke toevoeging is gezichtsherkenning. Zo kun je vanuit een foto waar iemand opstaat meteen contact met hem opnemen en ook foto’s per persoon groeperen. In principe worden gezichten automatisch herkend, en moet je per persoon maar één keer een naam invoeren. Maar dat werkt lang niet altijd. Een beetje afhankelijk van hoe herkenbaar iemand’s gezicht is, zit het toestel er in 10 tot 70 procent van de gevallen naast.

Er zijn een aantal mogelijkheden met foto’s. Zo kun je ze bewerken door er bijvoorbeeld effecten aan toe te voegen of de kleuren aan te passen, maar je kunt er ook notities bij maken of een lijstje er omheen plaatsen waar je op kunt tekenen.

Een andere foto-app is foto-suggestie. Daarmee kun je foto-suggesties bekijken van de plek waar je bent. Ben je bijvoorbeeld in het centrum van Amsterdam, dan zal de app je vertellen dat je een foto van het Nationaal Monument op de Dam kunt maken. Natuurlijk weet de app, die op basis van sociale fotonetwerken werkt, ook minder voor de hand liggende plaatsen te vertellen. Maar of het allemaal nou erg nuttig is, dat vragen we ons een beetje af.

Samsung Galaxy S4 zoom screenshot 
Samsung Galaxy S4 zoom screenshot 
Samsung Galaxy S4 zoom screenshot 

Video

Samsung Galaxy S4 zoom screenshot

De kwaliteit van filmpjes die je met de S4 zoom kunt opnemen blinkt niet uit, maar is ruim voldoende. De 1080p-filmpjes zijn optisch gestabiliseerd wat uiteraard een mooi voordeel biedt en daarnaast kun je tot 10x optisch zoomen tijdens het filmen. De kwaliteit van het geluid dat de S4 zoom tijdens het filmen opneemt valt positief op, alleen tijdens het zoomen hoor je de boel wel ratelen. Dat kun je laten onderdrukken, maar klinkt het geluid tijdens het zoomen een beetje alsof de microfoon afgedekt wordt. Het toestel kan focussen tijdens het filmen en tevens versneld filmen.

De videospeler van de Galaxy S4 zoom is lekker uitgebreid. Zo zijn alle miniaturen van video’s geanimeerd en kun je de videospeler verkleinen en als laag boven je interface leggen. Daarmee kun je dus terwijl je iets anders doet een video kijken. Dat is niet bepaald nuttig, maar wel geinig. Verder heeft de speler de mogelijkheid om een video in ‘hoofdstukken’ op te delen, waardoor je snel naar een punt kan springen. Dat is wel redelijk handig. De ondersteuning van de speler is goed, hij ondersteunt de meeste gebruikelijke videoformaten tot 1080p. Alleen Xvid-video’s worden om de een of andere reden niet afgespeeld.

De YouTube-app in de telefoon is de bekende van Google, die veel functies biedt en erg fijn is in gebruik. Je kunt via de app op video’s reageren, gerelateerde video’s bekijken en ook je eigen kanaal checken. Ook filmpjes uploaden behoort tot de mogelijkheden. Alleen video’s beheren gaat niet heel goed.

Muziek

Samsung Galaxy S4 zoom screenshot

De muziekspeler is heel uitgebreid, met een flink aantal features. Zo is er een uitgebreide equalizer, een functie om de id3-tags van nummers op te halen, een optie om de afspeelsnelheid aan te passen en een songtekstfeature. Die laatste geeft de notities weer uit de id3-tags van een nummer, dus die moet je wel goed inrichten om ook daadwerkelijk een songtekst te krijgen. Wel handig is dat bij sommige gedownloade mixen een tracklist hier terechtkomt, die geeft het toestel dan ook weer. Verder zijn er functies als Music Square dat je muziek indeelt op stemming en een functie waarmee je het verloop van je nummer als grafiek kunt zien. Ook is er spraakbediening, maar die werkt alleen als er geen headset is aangesloten. Jammer is dat een FM radio op deze S4 zoom ontbreekt.

Extra muziek, en overigens ook video’s, boeken en games, kun je kopen in de Samsung Hub. De interface ziet er prima uit en middels je Samsung-account kun je hier aankopen doen. Betalen moet overigens wel via een creditcard. De muzikale content in de hub is redelijk up to date, maar zeker niet zo compleet als bijvoorbeeld iTunes. Zeker qua films is het allemaal erg beperkt en outdated.

De kwaliteit van de speakers van de S4 zoom is redelijk goed. Het toestel kan vrij hard en kraakt nauwelijks, alleen klinkt de speaker wel een beetje schel. Door een goed paar oortjes klinkt de Galaxy S4 zoom voor een telefoon goed.

Samsung Galaxy S4 zoom screenshot 
Samsung Galaxy S4 zoom screenshot 
Samsung Galaxy S4 zoom screenshot 
Samsung Galaxy S4 zoom screenshot 

Games

Dankzij de stevige GPU die in de S4 zoom zit is gamen geen probleem. Games kun je downloaden in de Play Store of de Samsung Hub. Het aanbod varieert van simpel tijdverdrijf, bijvoorbeeld in de vorm van Snake of Bejeweled, tot uitgebreide mobiele games, zoals GTA III of Mass Effect. Soms moet je daar wel het één en ander voor betalen, maar veel meer dan vijf euro is het niet over het algemeen. De meeste spelletjes kan het toestel probleemloos aan en ook grafisch zware games als bijvoorbeeld RealRacing 3 lopen zonder haperingen op het toestel. De meest future-proof gametelefoon zul je aan deze S4 zoom echter niet hebben.

Naast al het camera-geweld is de Galaxy S4 zoom natuurlijk ook gewoon een Android-smartphone, met de nodige bijbehorende applicaties. Samsung kennende wordt er een flinke hoeveelheid apps meegeleverd en de Google Play Store zorgt voor de rest. Verder is de S4 zoom natuurlijk normaal in staat om te bellen, mailen, sms’en enzovoorts.

Standaard applicaties

De standaard Google-applicaties zijn allemaal van de partij op dit toestel. Dat brengt heel wat handige functionaliteit via bijvoorbeeld Google Maps, Google Maps Navigation en Google News. Ook dingen als een uitgebreide agenda, rekenmachine en wekker zijn beschikbaar. Verder heeft Samsung een beste hoeveelheid apps toegevoegd aan het toestel, zoals we wel van de fabrikant gewend zijn.

ChatOn, Dropbox, Flipboard, Group Play, een bestandsbeheerder, Paper Artist, S Translator, S Voice, Samsung Go, Samsung Link, Story album, TripAdvisor en WatchON; het is een hele lijst. Veel van deze applicaties bieden echter weinig tot geen toegevoegde waarde. ChatON, Samsung Go, S Voice en Group Play zijn bijvoorbeeld maar voor een erg beperkte doelgroep interessant. En veel apps, zoals Story album of Paper Artist, zijn alleen een link in het menu en moet je eerst nog daadwerkelijk downloaden. Die link definitief de deur uit doen kan echter niet, je kunt hem slechts verbergen.

S Translator is wel leuk bedacht. Het is een vertaalsoftware die volledig via spraak kan werken. Nederlands is niet aanwezig, maar door opdrachten in het Engels in te geven zal de gemiddelde Nederlander een heel eind komen. Je kunt een opdracht inspreken en de vertaling laten voorlezen door het toestel. Een andere handige app is WatchON. Deze gebruikt de infraroodsensor van de telefoon om een televisie of settopbox te besturen. De applicatie bevat ook een TV-gids maar die ondersteunt geen Nederlandse zenders.

Dropbox, TripAdvisor en Flipboard zijn natuurlijk apps die je zelf ook wel kunt downloaden, maar wel handig zijn. Bij de Dropbox-app levert Samsung ook nog eens twee jaar lang 48GB gratis ruimte mee, dus dat is mooi meegenomen.

Samsung Galaxy S4 zoom screenshot 
Samsung Galaxy S4 zoom screenshot 
Samsung Galaxy S4 zoom screenshot 

Extra applicaties

Samsung Galaxy S4 zoom screenshot

De Google Play Store is uitgerust met een groot gamma aan kwalitatief hoogwaardige apps en natuurlijk ook veel slechtere apps. De meeste apps zijn voor weinig geld of zelfs gratis te downloaden en sinds kort biedt de winkel in Nederland ook boeken aan. Handig is ook dat je vanuit je browser de applicaties op al je Androidapparaten kunt managen. Dus nieuwe apps zoeken en installeren kan ook op je PC en apps verwijderen op afstand is tevens mogelijk.

De interface van de winkel deelt hem op in drie belangrijke categorieën: apps, games en boeken. De winkel zit goed in elkaar en maakt het op een makkelijke manier mogelijk om nieuwe apps te ontdekken. Ook is er bij de apps zelf genoeg info beschikbaar voordat je ze gaat downloaden.

Samsung Galaxy S4 zoom screenshot 
Samsung Galaxy S4 zoom screenshot 

Telefoon

“Los van het feit dat het er erg apart uitziet, is er met het bellen met deze Galaxy S4 zoom weinig mis.”

De bel-interface van de Samsung Galaxy S4 zoom is voorzien van smart dialing, waarmee je erg makkelijk nummers kunt opzoeken. Verder biedt de dialer een sneltoets naar de contactenapplicatie, een uitgebreid logboek en een sectie met favorieten. De contactenapp biedt alle bekende mogelijkheden, waaronder synchronisatie met Google of Exchange.

Los van het feit dat het er erg apart uitziet, is er met het bellen met deze Galaxy S4 zoom weinig mis. De kwaliteit is goed en de beltonen zijn hard genoeg. Een extra functie is het ‘foto delen’, waarvoor een speciaal knopje in het belscherm zit. Daarmee kun je een foto maken tijdens een gesprek die dan direct als mms verzonden zal worden aan de persoon waarmee je aan het bellen bent. Het is echter de vraag of dat in deze tijd van Twitter, Facebook en WhatsApp nog erg relevant is.

De sms-applicatie werkt zoals we dat gewend zijn. Hij sorteert berichten als conversaties en biedt de bekende chat-weergave. Het werkt allemaal makkelijk en precies zoals men dat van een smartphone mag verwachten.

Samsung Galaxy S4 zoom screenshot 
Samsung Galaxy S4 zoom screenshot 
Samsung Galaxy S4 zoom screenshot 
Samsung Galaxy S4 zoom screenshot 

Email

Samsung Galaxy S4 zoom screenshot

Als je Gmail gebruikt kan je de gelijknamige applicatie gebruiken voor het lezen van je e-mail, welke zeer prettig werkt. Mails zijn makkelijk te labelen, sorteren en sinds kort biedt Gmail ook postvakken voor verschillende soorten mail. Mails verzenden, beantwoorden, doorsturen en werken met bijlagen werkt ook allemaal prima.

Voor andere mailaccounts kun je terecht in een aparte app. Daar kun je bijvoorbeeld Exchange- en imap-accounts kwijt. Die is niet geoptimaliseerd voor de bijbehorende dienst en werkt daarom misschien wat minder prettig, maar is nog steeds prima te gebruiken.

Browser

“De Galaxy S4 zoom komt in een versie met en een versie zonder LTE.”

Zoals altijd is de Galaxy S4 zoom voorzien van twee browsers: de Chrome-browser en een tweede browser die te vinden is onder het kopje ‘internet’. Welke van die twee je wilt gebruiken als standaardbrowser is makkelijk in te stellen de eerste keer dat je een link opent vanuit een externe app. Onze voorkeur gaat uit naar Chrome. Daarbij is goede integratie beschikbaar met de Chrome-software voor de desktop en is het browsen met tabbladen erg makkelijk. Beide browsers geven webpagina’s over het algemeen goed weer en werken redelijk snel, maar zeker niet geheel zonder haperingen. Overigens ondersteunt Android geen flash-elementen meer.

De Galaxy S4 zoom komt in een versie met en een versie zonder LTE. Die zonder LTE is inmiddels beschikbaar en we verwachten dat de versie met LTE ook wel tot Nederland zal doordringen. Om te weten met welke versie je te maken hebt moet je even op het typenummer letten: de versie zonder LTE heeft als typenummer SM-C101 en de versie met LTE is gedoopt als SM-C105.

Samsung Galaxy S4 zoom screenshot 
Samsung Galaxy S4 zoom screenshot 
Onze review score
Pluspunten
  • Interface met veel mogelijkheden
  • Uitgebreide camerasoftware
  • 10x optische zoom
  • Xenon-flits
Minpunten
  • Dik en groot
  • Vrij trage processor
  • Fotokwaliteit valt enigszins tegen

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters