Samsung Galaxy S4

Samsung zet met de introductie van de Galaxy S4 haar populaire Galaxy-lijn voort. De vraag is of deze nieuwe iteratie voldoende is om de hongerige concurrenten van zich af te bijten. All About Phones test de Samsung Galaxy S4 van top tot teen in een uitgebreide review.

Samsung Galaxy S4 review hand 

“De Galaxy S4 moet het succes van zijn drie voorgangers doen verbleken.”

Het jaar was 2010 en als donderslag bij heldere hemel wist Samsung op een weinig zeggende beurs plots de Samsung Galaxy S aan te kondigen. Voor die tijd was de Galaxy S de crème de la crème voor wat betreft Android-smartphones en de concurrenten waren er dan ook nog niet klaar voor. De Galaxy S was vooral ontworpen en bedoeld om Apple een blok voor het been te zetten met haar iPhone. Samsung had tot dan toe geen alternatief voor dit toestel, ondanks dat het al gestaag groeide als handsetverkoper. Dat de Galaxy S zo een doorslaand succes zou gaan worden en dat diens opvolgers die succes dunnetjes over zouden doen, had niemand waarschijnlijk durven denken in 2010.

Inmiddels zijn we bij de vierde iteratie van de Galaxy S-lijn aangekomen en daarmee komt de nieuwe Galaxy S4 om de hoek kijken. De Galaxy S4 moet het succes van zijn drie voorgangers doen verbleken. Daar waar de Galaxy S III al meer dan 50 miljoen keer over de toonbank is gegaan wereldwijd, is het de bedoeling dat de Galaxy S4 dit aantal met minstens de helft moet gaan overtreffen. De eerste tekenen zijn dan ook bijzonder positief. Zo schatten toeleveranciers dat de eerste batch wereldwijd 10 miljoen stuks groot is. Ter vergelijking; HTC hoopt dat haar One in het eerste kwartaal tussen de 1 en 3 miljoen stuks weg zet. Samsung’s eerste levering alleen al is dus bijna 10 keer zo groot. Daarnaast zou Samsung erg te spreken zijn over de pre-orders en met een marketingbudget van 130 miljoen dollar voor de Galaxy S4 lijkt het haast al een gegarandeerd succes te worden voor de Koreaan.

“Een Galaxy S4 bestaat tot 63 procent uit Samsung’s eigen onderdelen.”

De Galaxy S4 werd door Samsung tijdens een grootse show aangekondigd in New York op vrijdag 15 maart. All About Phones mocht daar als een van de weinige Nederlandse media bij zijn en het spektakel was dan ook weer groots. Geert Mol, marketing manager Nederland gaf kort na de show in een interview met ons al aan dat het toestel op 27 april wereldwijd gelanceerd gaat worden. Het toestel lijkt geen last te hebben van onderdelen schaarste of productieproblemen, daar waar Samsung dit hele proces grootendeels zelf in handen heeft en tot in de puntjes heeft geperfectioneerd. Immers, een Galaxy S4 bestaat tot 63 procent uit Samsung’s eigen onderdelen en dat geeft de fabrikant een zeer grote voorsprong op diens concurrenten.

Na de aankondiging was echter ook kritiek te horen. Zo vonden veel media het opmerkelijk dat Samsung niet gekozen heeft voor een nieuw ontwerp. De Galaxy S4 heeft nog veel weg van de Galaxy S III immers. Daarnaast vonden mensen het jammer dat Samsung’s eigen Octa-core niet in elke variant te vinden zal zijn, dit omdat de fabrikant zelf de processor niet snel genoeg kan produceren om aan de vraag te voldoen. Desondanks weet de Galaxy S4 zich qua specificaties prima te meten met concurrenten en zullen we in deze review eens kijken hoe het toestel zich uithoudt tegenover een HTC One of een Sony Xperia Z. De vraag is natuurlijk of Samsung een geduchte troonopvolger in handen heeft die de markt wederom op haar grondvesten zal doen schudden.

Samsung Galaxy S4 hands-on 
Samsung Galaxy S4 hands-on 
Samsung Galaxy S4 hands-on 
Samsung Galaxy S4 hands-on 

Prijzen

Hieronder staat een lijst met actuele aanbiedingen voor de Samsung Galaxy S4. Door te klikken op de naam van de provider krijg je provider specifieke aanbiedingen te zien.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Specificaties

Hieronder staan de belangrijkste specificaties van het toestel. Op een computer of tablet kun je de specificaties direct vergelijken met andere toestellen door te klikken op ‘Telefoon vergelijken?’.

Samsung Galaxy S4

Algemeen

Telefoon vergelijken?Uitgebracht op May 2013 Draait op Android 4.2.2Behuizing van Plastic

Processor

Qualcomm 600-series APQ8064Tquadcore-processor op 1,9GHzGrafisch: PowerVR SGX 544MP3

Geheugen

2GB Intern geheugen (RAM)16GB Opslag geheugenGeheugen uitbreidbaar via microSD HC

Afmetingen

Gewicht: 130 gramLengte: 136mmBreedte: 70mmDikte: 7,9mm

Scherm/invoer

5″ HD Super Amoled schermTouchscreen met multitouchScherm is krasbestendig (Gorilla Glass)1920×1080 schermresolutie

Camera

13MP camera met autofocusLED-flitser1080p (Full HD) video opnames2MP camera voorkant

Netwerk

SIM slot: Micro-SIMGSM netwerkbanden: 850, 900, 1800, 1900EDGE en GPRSHSDPA en UMTSLTE

Sensors

A-GPS & GlonassG-SensorGyrosensorNabijheidssensorDigitaal kompas

Connectiviteit

Wi-Fi®: IEEE 802.11 b/g/nInternet delen via WiFi HotSpotBluetooth 4.0 EDR met A2DPNFCFM-radio3,5mm ingang voor geluidTV-outMicro-USB aansluiting

Batterij

Batterijcapaciteit van 2600mAhSpreektijd van 8 uurStandby-tijd van 420 uur

De batterij van de Samsung Galaxy S4 gaat lekker lang mee. Wel duurt het even voordat hij helemaal vol geladen is.

Unboxing

Samsung heeft de Galaxy S4 in een grappige ecologische verpakking gestopt. Het houten motiefje bedriegt echter aangezien het gewoon van karton gemaakt is, dat weer wel chloor vrij gemaakt is. In de doos van de Galaxy S4 vinden we de standaard zaken. Naast het toestel zelf zit er een in-ear headset in die van redelijke kwaliteit is maar wel een beetje gammel is. De audio-kwaliteit is prima te noemen maar de headset kan wel snel kapot gaan. Daarnaast vinden we een usb-oplader en een usb-kabel. De kabel stop je in de oplader en dan kun je het apparaat laden. Uiteraard zijn ook nog de nodige boekjes voor het toestel in de doos gestopt.

Batterij

“De batterijduur van de Samsung Galaxy S4 is best lang te noemen.”

De batterijduur van de Samsung Galaxy S4 is best lang te noemen. Het toestel ging tijdens het testen bij ons tussen de 9 en 11 uur mee op een enkele lading. Hierbij hadden we af en toe wifi aan, gebruikte we de camera, belden we ermee en ook was de helderheid van het scherm volluit geschroefd om zo optimaal te kunnen genieten van het mooie HD-scherm dat dit toestel rijk is. De batterijduur omschrijven we dan ook als goed en is weinig op aan te merken gekeken wat de standaard is in de markt.

Wel viel het ons op dat het opvallend lang duurt om de batterij te laden, zelfs op een snellader. Het toestel had bij ons soms wel twee tot twee en een half uur nodig om helemaal vol te laden en dat is bijzonder lang en soms ook nog wel eens irritant. Dit heeft er waarschijnlijk mee te maken met het feit dat de capaciteit van de batterij dermate groot is dat het gewoon even duurt om hem vol te krijgen. Je krijgt hiervoor wel een langere gebruikersduur terug.

Intensief gebruik1 Normaal gebruik2 Beperkt gebruik
Accutijd (dagen) ~1 ~1,5 ~2
Batterij B600BE
Capaciteit 2600mAh
Techniek Lithium Ion
1Hele dag online (mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s

Samsung heeft ervoor gekozen om de Galaxy S4 niet in een nieuw jasje te steken. Desondanks zijn de afmetingen vergeleken met de Galaxy S III wel gelijk gebleven.

“De Koreaan heeft er opnieuw voor gekozen om haar paradepaardje in het plastic uit te dossen.”

Samsung staat er jammer genoeg niet om bekend dat ze de beste bouwkwaliteit mee leveren met hun telefoons. Ondanks dat de Galaxy S-serie de duurste serie is bij de fabrikant, naast de Galaxy Note-serie overigens, heeft de Koreaan er opnieuw voor gekozen om haar paradepaardje in het plastic uit te dossen. Elk jaar doen er nieuwe geruchten over een nieuwe Galaxy-smartphone en dan komt ook steeds het verhaal om de hoek kijken dat het wellicht deze keer van metaal zal zijn zoals bij de HTC One. Elke keer komen we echter bedrogen uit, maar dit heeft Samsung wel een verklaring gegeven voor haar materiaalkeuze.

Volgens Samsung heeft het een tweetal redenen. Allereerst is plastic relatief duurzaam omdat het niet zo snel breek en krast. Wanneer het krast of breekt dan is het makkelijk en goedkoop te vervangen en een ander voordeel is dat de batterij vervangen kan worden; iets dat bij veel concurrenten niet kan. Daarnaast moet Samsung in hoog tempo toestellen produceren, een veel hoger tempo dan veel concurrenten. Met plastic is dat veel makkelijker en vooral goedkoper. Desondanks weet aartsrivaal Apple dit zelfde wel voor elkaar te krijgen met glas en toch hoge aantallen te produceren.

De algemene bouw van de Samsung Galaxy S4 kunnen we dan ook als prima omschrijven, maar niet meer of minder. Het paradepaardje van Samsung kent nog steeds een mindere bouw vergeleken met HTC, Sony en Apple. Desondanks is de bouw goed te noemen, al is het van top tot teen van plastic. Samsung heeft daarnaast een zilveren rand om het toestel heen gebouwd die eveneens van plastic is dus en niet van metaal. De telefoon is wel nog steeds goed met een enkele hand vast te houden en te bedienen. Het formaat van het toestel is namelijk gelijk gebleven vergeleken met de Galaxy S III, ondanks dat er een groter scherm in het toestel te vinden is.

“Desondanks is de bouw goed te noemen.”

De voorkant van de Samsung Galaxy S4 heeft veel weg van zijn voorganger. We zien een groot 4.99″ scherm dat een 1080p-resolutie heeft waar we in het volgende hoofdstuk wat dieper op in zullen gaan. Boven het scherm vinden we het Samsung-logo, de speaker en de nodige sensoren. Onder het scherm vinden we de grote home-knop met daarnaast twee touch-knoppen. Eentje voor terug in het systeem en eentje voor meer opties. Deze knoppen zijn niet te zien zolang ze niet aangeraakt worden en dat geeft het toestel een strakker uiterlijk. De randen rondom het scherm zijn aan de zijkanten bijzonder dun te noemen en zijn rondom voorzien van een carbon-motief, al is het uiteraard gemaakt van plastic. Dit motiefje ziet er netjes uit bij de zwarte variant, al voelt het bij de witte variant wel erg glad aan.

Samsung Galaxy S4 review front 
Samsung Galaxy S4 review front top 
Samsung Galaxy S4 review front bottom 

“Een voordeel is dat de batterij vervangen kan worden.”

Aan de achterkant van het toestel is het nieuwe motiefje waarvoor Samsung gekozen heeft goed te zien. Dit haast carbon-motiefje ziet er strak uit en houdt best prettig vast. Het is wel nog steeds erg glad, wederom, net als bij zijn voorganger. Dit zorgt er niet perse voor dat het toestel snel uit je handen schiet; integendeel, het klemt best lekker in je handen en blijft zelfs een beetje plakken.

Aan de achterakant van het toestel vinden we allereerst de camera aan de bovenkant van het toestel. Deze steekt een heel klein beetje uit, maar wel net genoeg om krasjes op te vangen als hij op zijn rug ligt en dat is niet zo handig. Onder de camera vinden we de led-flits en het Samsung-logo. Helemaal onderop zien we de nog de speaker van het toestel. Voor de rest heeft Samsung geen nieuwigheden gestopt in het toestel.

Mocht je overigens het batterijklepje eraf halen. Dan zul je daar een micro-sd slot zien, een micro-sim slot en een batterij die je zelf kunt vervangen.

Samsung Galaxy S4 review back 
Samsung Galaxy S4 review back bottom 
Samsung Galaxy S4 review back bottom 

De zijkanten van het toestel zijn dus voorzien wat een brede zilveren rand die opnieuw gemaakt is van plastic. Aan de rechterkant vinden we de uit/aan-knop en aan de linkerkant vinden we de volume-toets. Boven vinden we de 3.5mm headphone jack en een microfoontje. Daarnaast zien we iets nieuws; een infraroodzender die een tv kan bedienen middels een meegeleverde app op de Galaxy S4. Deze app zullen we in een later hoofdstuk verder uitdiepen. Aan de onderkant zit alleen nog een micro-usb ingang voor de usb-kabel en de oplader van het toestel, die toevalligerwijs een enkel product zijn bij de Galaxy S4.

Samsung Galaxy S4 review right side 
Samsung Galaxy S4 review top 
Samsung Galaxy S4 review left side 
Samsung Galaxy S4 review bottom 

Samsung heeft een nieuwe variant van haar befaamde Amoled-panelen in de Galaxy S4 gezet. Daarnaast heeft het software van Swiftkey gelicenseerd voor het toetsenbord.

Scherm

“De Galaxy S4 wint het als de smartphone met het beste scherm.”

De Galaxy S4 is het eerste toestel van Samsung dat over het Super Amoled Full HD-scherm beschikt. Dit scherm kent een resolutie van 1920×1080 pixels en is 4.99″ groot. Daardoor komt de pixeldichtheid uit op 441. Het scherm zelf is bijzonder mooi; daar waar we het scherm van HTC One al als erg goed bestempelde, vinden we dat het scherm van de Galaxy S4 nog een tikkeltje mooier is. Je moet wel houden uiteraard van Amoled-schermen aangezien de kleurverzadiging bijzonder hoog ligt. Bij de Galaxy S4 is dat echter erg mooi en wat minder overdreven dan bij zijn voorgangers. De kleuren spatten desondanks van het scherm af en de hoge resolutie en het formaat lijken relatief weinig de batterij te beïnvloeden. Het invoeren van data in het scherm en de touch sensitivity is prima te noemen en ook daar hebben we dan ook weinig tot geen aanmerken op.

Prettig is ook dat de gehele voorkant van de Galaxy S4 geheel vlak is waardoor het scherm gemakkelijk te bedienen is. Ook zijn er geen irritante opstaande randjes waar te nemen en zijn de bezels erg dun te noemen. Dankzij de hoge resolutie zijn pixels niet of nauwelijks waar te nemen, iets dat bij zijn voorganger ook al dik in orde was. Al met al kunnen we stellen dat het scherm van de Galaxy S4 de beste is die we tot nog toe in een smartphone gezien hebben, beter dan die van de HTC One.

Samsung Galaxy S4 review front bottom 

Toetsen

“Het prettigste Android-toetsenbord.”

Samsung heeft iets slims gedaan op dit gebied; in plaats van het wiel zelf uit te vinden heeft Samsung ervoor gekozen om software te licenseren van een partij die erom bekend staat het prettigst Android-toetsenbord te ontwikkelen dat momenteel verkrijgbaar is; Swiftkey. Swiftkey wordt dan ook standaard in de Galaxy S4 mee geleverd dankzij een samenwerking tussen de twee bedrijven en hier merk je als eindgebruiker qua instellingen niets van. Het standaard Samsung-toetsenbord is immers het toetsenbord van Swiftkey, alleen zullen veel mensen dat niet zo 123 door hebben.

In het instellingenmenu voor het keyboard kun je een aantal handige zaken activeren. Zo kun je het toetsenbord, of dus eigenlijk Swiftkey, verbinden met Facebook, Gmail, Twitter en een paar andere apps zodat hij jouw schrijfstijl en woorden kan leren. De software leert sowieso erg snel en dat is erg prettig. Daarnaast is het niet zo overheersend als vorige toetsenborden van Samsung. Ook kun je de swype-variant activeren in het toetsenbord zodat je kunt slepen over de toetsen als je wilt typen. Nagenoeg alle talen die deze wereld rijk is zijn in de software te vinden en Nederland en Engels staan standaard geactiveerd.

Al met al is het toetsenbord niet alleen erg slim, maar ook nog eens bijzonder prettig in gebruik en heeft Samsung een zeer goed besluit genomen door een samenwerking met deze partij aan te gaan en het toetsenbord standaard mee te leveren over de Galaxy S4.

Samsung Galaxy S4 review toetsenbord 
Samsung Galaxy S4 review toetsenbord 
Samsung Galaxy S4 review toetsenbord 

Samsung heeft de vernieuwde TouchWiz-interface op de Galaxy S4 wat simpeler gemaakt. Desondanks voelt de schil nog steeds druk aan.

Lockscreen

“Het lockscreen van de Galaxy S4 is ongekend uitgebreid.”

Het lockscreen van de Galaxy S4 is ongekend uitgebreid, mede dankzij Android 4.2. Je kunt er een nieuws-ticker op zetten die aan de onderkant nieuwtjes voorbij laat komen, je kunt meldingen op het scherm laten plaatsen, je kunt het weer er neer zetten en er is een klok. Die klok kun je zelfs zo instellen dat hij twee tijden aangeeft zodra je in een andere tijdzone terecht komt en daarnaast kun je ook je eigen tekst weergeven boven de klok.

Het ontgrendelen gaat standaard door over het scherm te vegen. Daarbij is er een mooi uitgevoerde animatie alsof je over water veegt met je vinger of een zonnestraal weg veegt. Je kunt onder het scherm vier snelkoppelingen neerzetten, als je vanaf één van die snelkoppelingen veegt wordt het bijbehorende programma geopend. Daarnaast zijn er een aantal alternatieve ontgrendelingsmethoden. Bijvoorbeeld een om meteen je camera te openen. Daarvoor moet je simpelweg naar rechts of links swypen als je dat hebt ingesteld om hem te activeren. Of een waarmee je het toestel kunt ontgrendelen door op het scherm te tikken en hem naar je toe te halen. Of een combinatie van gezichts- en spraakherkenning, een patroon, of een wachtwoord. Mogelijkheden genoeg dus.

Samsung Galaxy S4 review lockscreen 
Samsung Galaxy S4 review lockscreen 
Samsung Galaxy S4 review lockscreen 
Samsung Galaxy S4 review lockscreen 

Homescreen

“Er zijn twee modi beschikbaar, de basismodus en de eenvoudige modus.”

Het homescreensysteem van de Galaxy S4 bestaat uit maximaal zeven schermen die via een soort carrousel kunnen draaien. Daar is dus weinig anders dan bij andere Androidtelefoons. Door op het scherm te pinchen kun je een overzicht van alle homescreens weergeven en ze eventueel toevoegen of verwijderen. Er zijn twee modi beschikbaar, de basismodus en de eenvoudige modus. Die eerste is gewoon de bekende startschermmodus, de tweede is simpeler voor mensen die het gebruik van een smartphone niet gewend zijn. Daar zitten een aantal slimme widgets en minder poespas.

Door in het menu naar je widgets te bladeren en die even ingedrukt te houden kun je widgets toevoegen, en zo werkt het ook met programma’s. Widgets kun je van grootte veranderen, en als iets niet helemaal goed ingedeeld is om de nieuwe widget bij te plaatsen dan wordt je scherm automatisch opnieuw ingedeeld. Iets dat Samsung veranderd heeft ten opzichte van de standaard is het toevoegen van mappen. Dat moet via de menuknop en kan niet door twee icoontjes op elkaar te slepen. En daar laat Samsung dan toch weer een puntje liggen.

Qua widgets heeft Samsung een flinke verzameling toegevoegd. Zo is er een muziekspeler die je eigenlijk volledig kunt bedienen, inclusief het bladeren door een lijst met je muziek. Ook zijn er meerdere agendawidgets toegevoegd en heeft Samsung een eigen weer/klok-widget. Handig is een widget waarmee je het ledje op je toestel aan of uit kunt zetten, zodat je altijd een zaklamp bij de hand hebt. Ook zijn er de nieuwe Samsung Hub-widgets en de nodige standaard Android-widgets.

Al met al is Samsung dus dicht bij de standaard van Android 4.2 gebleven en daar zijn we erg blij mee. Het hele homescreensysteem van TouchWiz 6 ziet er minder kinderlijk uit en werkt ook beter dan bij vorige versies, maar het kan nog beter.

Samsung Galaxy S4 review homescreen 
Samsung Galaxy S4 review homescreen 
Samsung Galaxy S4 review homescreen 
Samsung Galaxy S4 review homescreen 
Samsung Galaxy S4 review homescreen 
Samsung Galaxy S4 review homescreen 
Samsung Galaxy S4 review homescreen 
Samsung Galaxy S4 review homescreen 

Menu

Het menu is een raster van 4×5 van meerdere pagina’s, afhankelijk van hoeveel applicaties je hebt. Alle applicaties die je download komen achteraan in het menu terecht. Uiteraard kun je applicaties ook verwijderen. Dat kan in de bewerkmodus door de app even ingedrukt te houden, dan kun je hem naar de prullenbak slepen. In de bewerkmodus kun je ook de volgorde van je apps aanpassen en ze in mapjes indelen.

Er is naast de standaard menupagina ook een pagina voor al je gedownloade applicaties beschikbaar. En daarnaast is er een optie om apps te verbergen, zodat je bijvoorbeeld applicaties die je al in je homescreen hebt staan niet nog een keer in je menu hoeft laten terug te komen. Mocht je dat willen, dan kun je ook overschakelen op een lijstweergave voor het menu. Ook uitzoomen op je menu om de pagina’s overzichtelijk te beheren kan.

Samsung Galaxy S4 review menu 
Samsung Galaxy S4 review menu 
Samsung Galaxy S4 review menu 

Instellingen

“Ook werkt nog niet alles perfect.”

Het aantal instellingen en mogelijkheden van de Galaxy S4 is ongekend. Het zijn er nog eens een stuk meer dan bij de S III, en die was ook al niet slecht bedeeld. Het instellingenmenu is een eigen versie van Samsung die nog wel redelijk wat van het standaard menu weg heeft. Alleen het aantal instellingen is flink omhoog gegaan en daarnaast is het menu nu opgedeeld in vier tabjes.

Één van de leukere extra instellingen vind je onder het kopje display en heet slim sluimeren. Als je dat aanzet houdt het toestel via de frontcam je ogen in de gaten. Als je dan een lange tekst aan het lezen bent bijvoorbeeld, en het toestel registreert dat je naar het display kijkt, zal hij het scherm niet uitzetten zo lang je blijft kijken. Daar is nog een andere functie, slim roteren, aan toegevoegd. Die zorgt ervoor dat het scherm van het toestel geörienteerd blijft in de richting van je ogen, in plaats van in de richting van de grond. Beide functies werken niet perfect, maar het kan sowieso geen kwaad om het aan te zetten en soms zal het wel helpen met het scherm aanhouden.

Iets anders leuks is te vinden onder het kopje beweging. Met de functie meteen bellen kun je ervoor zorgen dat de telefoon een contact dat op dat moment op het scherm weergegeven wordt gebeld wordt zodra je het toestel aan je oor brengt. Ook is er bijvoorbeeld een functie waarmee je een beetje info krijgt door met je hand even boven je telefoon te zweven als hij uitstaat. Zo krijg je onder andere de tijd en je gemiste berichten te zien.

Ook is er een blokkeerstand. Daarmee kun je meldingen van bepaalde applicaties blokkeren en van andere gewoon doorlaten, of zelfs van bepaalde contacten blokkeren. Die kan je ook door de tijd laten triggeren, waardoor het vooral handig is voor ’s nachts. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat alleen oproepen van je ouders en/of kinderen doorkomen ’s nachts, terwijl verder alles geblokkeerd wordt.

Nieuw bij de Galaxy S4 is Smart Scroll. Dit werkt met namen in foto’s en op websites. Het toestel zal zien dat je ogen naar de onderkant van het scherm gaan en scrollt dan automatisch de pagina of foto’s mee. Ook Smart Pause zorgt ervoor dat zodra je naar het scherm kijkt een video zal afspelen maar zodra je even weg kijkt het scherm automatisch gepauzeerd wordt. Beide functies werken soms wel en soms niet en hierdoor kunnen we niet echt aanbevelen om ze aan te zetten.

Verder kun je heel veel kleine dingetjes aanpassen. Zo kun je bijvoorbeeld zelf een patroon voor de trilstand invoeren of de kleurweergave van het scherm aanpassen. De mogelijkheden van de Galaxy S4 zijn dus erg uitgebreid.

We moeten wel zeggen dat lang niet alle functies ook heel nuttig zijn, en er vooral veel gimmicks tussen zitten. Ook werkt nog niet alles perfect.

Samsung Galaxy S4 review instellingen 
Samsung Galaxy S4 review instellingen 
Samsung Galaxy S4 review instellingen 

Multitasking

“Dat zorgt er voor dat de multitaskfeature van het toestel erg compleet is.”

Naast de standaard multitaskingfunctie van Android, heeft de Galaxy S4 ook een taakbeheerder en een split-screen functie. Dat zorgt er voor dat de multitaskfeature van het toestel erg compleet is. Door de homeknop ingedrukt te houden kom je in een lijst met je recent gebruikte applicaties, allen voorzien van een mooie thumbnail. Die kun je eventueel uit de lijst halen door ze van het beeld af te vegen.

In principe worden applicaties redelijk goed zelf afgesloten als dat nodig is, waardoor je zeker in combinatie met de goede hardware van de Galaxy S4 niet snel problemen zal krijgen. Mocht je daar toch zelf nog een hand in willen hebben, bijvoorbeeld om batterij te besparen, dan kun je via de taakbeheerder kijken welke apps open staan en die eventueel afsluiten.

Ook is er een splitscreen-functie. Als je de terug-knop ingedrukt houdt dan komt er een balkje met wat applicaties aan de zijkant van het scherm. Die kun je zelf positioneren aan een van de zijkanten. Als je gewoon een applicatie aantikt dan wordt hij geopend, als je hem ingedrukt houdt en het scherm in sleept dan opent hij naast de bestaande applicatie. De scheidslijn tussen die twee kun je verslepen.

Applicaties geven meldingen door via de balk bovenaan het scherm. Die kun je uitklappen door hem ‘naar beneden te trekken’, waardoor je al je actieve meldingen te zien krijgt. In sommige gevallen komen er ook knoppen in die meldingen waardoor ze interactief worden. Mocht je een melding kwijt willen, dan kun je hem gewoon ‘weg swipen’. In dit menu zitten ook knoppen om verschillende verbindingen te beheren. En, een leuke toevoeging van Samsung, het toestel laat daar snelkoppelingen naar gerelateerde applicaties neer als je een accessoire aansluit.

Samsung Galaxy S4 review multitasking 
Samsung Galaxy S4 review multitasking 
Samsung Galaxy S4 review multitasking 
Samsung Galaxy S4 review multitasking 

Prestaties

“De prestaties van het toestel zijn ronduit erg goed te noemen.”

De Samsung Galaxy S4 werkt over het algemeen erg goed en soepel. Desondanks heeft hij soms last van haperingen op rare plekken. Bijvoorbeeld als wij overschakelen in het menu naar de widgets en dan gelijk gaan scrollen erdoor dan gaat de animatie niet helemaal vloeiend. Soms ook bij het opstarten van een paar Samsung-apps. Dit lijkt niet zozeer te liggen aan het toestel maar meer aan de optimalisatie, de kans is immers groot dat Samsung dit snel zal oplossen middels een software-update. Desondanks voelt de Galaxy S4 niet zo vloeiend aan als de HTC One en dat is wel opmerkelijk.

De prestaties van het toestel zijn ronduit erg goed te noemen en doen niet onder voor die van de HTC One. De HTC One en de Galaxy S4 scoren ongeveer even hoog in zowel Antutu als in Quadrant, beide rond de 12500 punten. De Galaxy S4 scoorde 12252 punten in Quadrant en 24191 punten in Antutu bij ons. Daarmee zijn de prestaties gewoon erg goed te noemen en blaast hij zijn voorgangers, waaronder de Galaxy S III en de Galaxy Note II, moeiteloos het water uit. Ook troeft de smartphone de Xperia Z van Sony moeiteloos af.

Zodra je in een applicatie zit zijn de prestaties van de Galaxy S4 top. Geen enkele vertraging is merkbaar tijdens het spelen van zware games of het afspelen van 1080p video’s. Ook is het toestel erg stabiel te noemen, iets dat bij de Galaxy Note II nog wel eens een probleem was. De telefoon is bij ons nog niet gecrashed en presteert gewoon erg goed en snel.

Samsung Galaxy S4 review prestaties 
Samsung Galaxy S4 review prestaties 

De camera van de Samsung Galaxy S4 presteert erg goed over dag en matig in het donker. Daarnaast kan het beest als geen ander video’s opnemen, gamen en video’s afspelen.

Foto

“De camerafuncties van de Galaxy S4 zijn bizar uitgebreid.”

Net als de telefoon zelf, is de camerafunctie van de Galaxy S4 bizar uitgebreid. En dat is zeker niet negatief. Naast alle standaardfuncties die je van een camerainterface mag verwachten, heeft Samsung nog even een paar extra zaken in het apparaat gestopt zodat je niet bang hoeft te zijn dat je je zult vervelen.

Zo kun je groepsfoto’s maken waarbij je van iedereen het beste gezicht uit kunt zoeken van een aantal foto’s. Dat zal hij dan samenvoegen tot één foto en het resultaat daarvan is erg goed. Als je zelf ook op die foto wilt staan, is dat overigens geen probleem. Je zet de telefoon neer, gaat rustig in de groep staan en zegt wanneer je er klaar voor bent ‘cheese’, ‘smile’, ‘capture’ of ‘shoot’ en dan begint het toestel te schieten. Een andere nieuwe functie gekoppeld aan gezichtsherkenning, is die om foto’s automatisch te delen met iedereen die erop staat. Je kunt mensen een keer taggen en dan zal hij dat in theorie onthouden. Vervolgens kun je, als je een foto met de bewuste functie maakt, drukken op delen en dan wordt hij naar de contacten verstuurd, vaak via mail. Overigens gaat het automatisch taggen van mensen lang niet altijd goed. Bij het invoeren van een naam op een foto die we gemaakt hadden, kregen meteen drie mensen op die foto die naam toebedeeld omdat het toestel ze blijkbaar op elkaar vond lijken.

Ook leuk is de HDR-functie. Die kennen we al van de Galaxy Note II en de Galaxy S III, maar zit dus ook op deze Galaxy S4. De functie zorgt ervoor dat je foto’s kunt nemen met een hoger dynamische range, dat wil zeggen dat er meer contrast in de foto kan. Dus in plaats van een goed landschap en een overbelichte lucht, of een goede lucht en een veel te donker landschap, kun je nu beiden in een foto hebben. Daarbij kun je kiezen tussen een sterk effect of een minder sterk effect. De resultaten zijn vaak mooi en ook nog redelijk realistisch. Het toestel slaat ook automatisch de originele foto op voor het geval je niet tevreden bent met het resultaat. Alleen ghosting is nog wel een probleempje soms, vooral als je niet zo’n vaste hand hebt. Hieronder staan en paar HDR’s met hun origineel ernaast.

Samsung Galaxy S4 review camera 
Samsung Galaxy S4 review camera 
Samsung Galaxy S4 review camera 
Samsung Galaxy S4 review camera 

“De camerakwaliteit van het toestel zelf is erg goed te noemen.”

Samsung heeft het selecteren van een modus ook een stuk makkelijker gemaakt door het zelfde menu uit de Galaxy Camera toe te voegen in het toestel. Hierdoor kun je simpelweg scrollen door verschillende modi en deze aantikken. Ook kun je tijdens het filmen een foto schieten, iets dat we kennen van de HTC One-serie. Een andere optie is een foto schieten, of skypen, terwijl de normale camera de foto schiet en de front camera jouw eigen gezicht schiet en in de foto verwerkt met een leuk kadertje. Deze functies zijn allemaal nieuw in de Galaxy S4.

De camerakwaliteit van het toestel zelf is erg goed te noemen. de 13-megapixelcamera presteert uitstekend overdag en maakt scherpe foto’s. De foto’s zien er erg goed uit en ook de kleuren zijn prima. Het schieten van een foto gaat lekker snel en ook met scherpstellen heeft de Galaxy S4 absoluut geen problemen. In het donker presteert de camera minder goed en dat was ook te verwachten. Maar onder aan de streep zijn we dik tevreden over de fotokwaliteit van de Galaxy S4.

Samsung Galaxy S4 review camera 
Samsung Galaxy S4 review camera 
Samsung Galaxy S4 review camera 
Samsung Galaxy S4 review camera 
Samsung Galaxy S4 review camera 
Samsung Galaxy S4 review camera 

De galerij van de Galaxy S4 is, in tegenstelling tot die van veel toestellen, wel aangepast door Samsung. De belangrijkste aanpassing is Dropbox-integratie. Via Samsung Cloud kun je je video’s en foto’s in Dropbox met de Galerij laten synchroniseren. Dat is overigens niet aan te raden als je veel bestanden in Dropbox hebt, dan trekt de galerij het niet echt meer.

Een andere belangrijke toevoeging is gezichtsherkenning. Zoals hierboven beschreven kun je daarmee mensen een foto waar ze opstaan direct mailen, maar je kunt bijvoorbeeld ook foto’s per persoon groeperen. In principe worden gezichten automatisch herkend, en moet je per persoon maar één keer een naam invoeren. Maar dat werkt lang niet altijd. Een beetje afhankelijk van hoe herkenbaar iemand’s gezicht is, zit het toestel er in 10 tot 70 procent van de gevallen naast.

Verder zijn er een aantal nieuwe grafische layouts en sorteermogelijkheden. Ook kun je standaard dingen delen uit de galerij en is het mogelijk om foto’s te bewerken. Maar dat is allemaal niets nieuws.

Samsung Galaxy S4 review gallerij 
Samsung Galaxy S4 review gallerij 

Video

“De video-kwaliteit van de Samsung Galaxy S4 is prima.”

De video-kwaliteit van de Samsung Galaxy S4 is prima te noemen. De kwaliteit is goed, het beeld is scherp te noemen en ook de kleuren zijn redelijk waarheidsgetrouw te noemen. Het toestel kan daarnaast snel scherp stellen en omgaan met veranderde lichtsituaties. Ook tijdens het filmen van een feestje werkt de camera nog redelijk in het donker, al is de microfoon dan niet echt meer in staat om het geluid goed binnen te krijgen. Video’s worden in Full HD opgenomen en weggeschreven in een 1080p-bestand.

De videospeler van de Galaxy S4 is hetzelfde als die in de S III, maar dan met wat extra functionaliteit. Er zijn in de videospeler een aantal extra functies om de kracht van het toestel te laten zien. Zo zijn alle miniaturen van video’s geanimeerd en kun je de videospeler verkleinen en als laag boven je interface leggen. Daarmee kun je dus terwijl je iets anders doet een video kijken. Nuttig is het niet, maar gaaf wel. Verder heeft de speler de mogelijkheid om een video in ‘hoofdstukken’ op te delen, waardoor je snel naar een punt kan springen. Dat is wel redelijk handig. De ondersteuning van de speler is erg goed, hij ondersteunt alle formaten die we geprobeerd hebben tot 1080p, waaronder .mkv en .avi.

YouTube staat natuurlijk ook standaard op het toestel. Daarvoor heeft Samsung gewoon de standaard Google-applicatie laten staan op het toestel. Die is erg goed en daar hebben we weinig op aan te merken. Alle functies zijn er, het ziet er prima uit en je kunt bij een video direct de beschrijving, gerelateerde video’s en reacties zien.

Muziek

De muziekspeler is heel uitgebreid, met een flink aantal features. Zo is er een uitgebreide equalizer, een functie om de id-tags van nummers op te halen, een optie om de afspeelsnelheid aan te passen en een songtekstfeature. Wat het idee van die laatste is, weten we niet precies. Je zou zeggen dat hij songteksten van internet zou halen en die bij het nummer weergeven, maar gezien hij dat zelfs bij Yellow Submarine van de Beatles niet deed, hebben we het maar opgegeven.

De interface van de muziekspeler is verder wel prima, en de kwaliteit van de muziek is ook niet slecht. Het geluid is misschien een heel klein beetje schel, maar kan zich over het algemeen gewoon goed meten met andere telefoons en kan ook prima als mp3-speler dienen. Samsung heeft daarnaast ook de standaard Google Music app op de Galaxy S4 gezet zodat je ook hier gebruik van kunt maken. Deze heeft bijna de zelfde functionaliteit, maar ziet er wat soberder uit.

Samsung Galaxy S4 review muziek 
Samsung Galaxy S4 review muziek 
Samsung Galaxy S4 review muziek 

Games en content

“De nieuwe Samsung Hub werkt echter een stuk prettiger en zit nu veel potentie in.”

Samsung Galaxy S4 review apps

Op het gebied van games heeft Samsung niets zelf voorgeïnstalleerd, maar dat maakt in principe weinig uit. De Google Play Store zit vol met prachtige games, die de Galaxy S4 allemaal kan draaien vanwege zijn prima hardware. Het aanbod varieert van simpel tijdverdrijf, bijvoorbeeld in de vorm van snake, tot uitgebreide mobiele games, zoals GTA III of Mass Effect. Soms moet je daar wel het één en ander voor betalen, maar veel meer dan vijf euro is het niet over het algemeen. En er zijn ook veel gratis games te vinden.

Samsung heeft overigens wel een eigen hub op het toestel gezet die totaal vernieuwd is. Je krijgt nu standaard Samsung Apps mee geleverd en Samsung Hub. De Samsung Apps-app is een app waar je normale apps kunt vinden die je via Samsung kunt aanschaffen, soms met een korting en soms gratis. De nieuwe Samsung Hub werkt echter een stuk prettiger en zit nu veel potentie in. Deze hub bestaat uit muziek, games, boeken en video’s. Het is het eerste echte antwoord van Samsung voor Apple’s iTunes. De interface ziet er prima uit, doet een beetje denken aan Windows Phone-apps, en wat veel belangrijker is; alle apps, nummers, video’s en boeken kunnen middels 1 Samsung-account aangekocht worden. Dit account maak je aan zodra je het toestel voor het eerst opstart. Je dient wel je creditcard eraan te koppelen aangezien iDeal en betalen via je telefoonrekening nog niet werkt.

Een nadeel van de hub is nog wel dat de content die er in staat niet echt up to date is. De kans is groot dat Samsung hier binnenkort werk van gaat maken zodat je de nieuwste albums en de nieuwste video’s kunt luisteren en huren. Ook voor wat betreft boeken en games is het Samsung er alles aan gelegen om meer content toe te voegen aan de hub.

Door het grote scherm en de razendsnelle processor, is de Galaxy S4 met recht één van de beste gamingtelefoons te noemen. Voor het komende jaar weet je in ieder geval zeker dat je alle games probleemloos kunst afspelen, behalve dan de games die speciaal voor een bepaalde processor ontwikkeld zijn misschien.

Samsung Galaxy S4 review Hub 
Samsung Galaxy S4 review hub 
Samsung Galaxy S4 review hub 
Samsung Galaxy S4 review hub 

De standaard apps van Samsung werken erg goed en prettig. Wel is het jammer dat de fabrikant geen Office-app standaard mee levert. Dit maakt het echter goed met een tal van andere apps op de Galaxy S4.

Agenda

Samsung Galaxy S4 review agenda

De agenda van de Galaxy S4 heeft een erg goede interface. De standaardweergave is de maandweergave, waarbij je bij elke dag gewoon je afspraken ingetekend ziet. Bovenaan zijn knopjes om je agenda te wisselen en naar vandaag te zijn. Dat kan wel een beetje druk zijn, maar is erg functioneel. Daarnaast is er eentje om de zijbalk uit te klappen. In die balk kun je de verschillende tabbladen vinden, voor jaar, maand, week, dag of agendaweergave. Dat balkje kun je ook openen door met twee vingers naar de zijkant te vegen.

Er is ook een handschriftmodus beschikbaar waarbij je aantekeningen op je maandweergave kan maken. Het nut daarvan ontgaat ons een beetje.

Natuurlijk kun je de agenda gewoon synchroniseren met Google, Exchange en je computer. Dat werkt prima.

Office

Samsung heeft vreemd genoeg geen officesoftware voorgeïnstalleerd op deze Galaxy S4. Er zit wel een Polaris Viewer verwerkt in de bestandsbeheerder zodat je bestanden kunt openen. Maar in het menu is geen office te vinden en bestanden bewerken of aanmaken gaat hem niet worden. En om een volledige officesuite te downloaden moet je de Google Play Store overhoop halen en ook betalen. De Polaris Viewer beweert dat je via Samsung Apps een volledige versie kunt krijgen, dat is niet waar. Een gemiste kans.

Browser

Naast de standaard Androidbrowser levert Samsung ook Google Chrome mee op het toestel. Die browser is een stuk uitgebreider en prettig in gebruik. Blijkbaar was het niet mogelijk om de standaardbrowser te verwijderen uit Android, maar die is gelukkig makkelijk te negeren. Chrome biedt uitgebreide mogelijkheden op het gebied van desktopsynchronisatie, mits je op je desktop ook Chrome gebruikt. Verder is het browsen met tabbladen erg makkelijk in Chrome, daar is een speciale knop voor. En als je vanaf de zijkant van je scherm over de pagina veegt kom je in het volgende of vorige tabblad terecht. Als je een nieuw tabblad opent dan kom je bij je bladwijzers, vaak gebruikte pagina’s of geopende tabbladen op je PC. Dat werkt best handig.

Browsen gaat over het algemeen erg snel. Pagina’s worden vrij snel geladen en navigeren over de pagina gaat zonder haperingen. Maar vooral de interface van Chrome is gewoon heel goed en we zijn blij dat Samsung deze browser meelevert.

Samsung Galaxy S4 review chrome 
Samsung Galaxy S4 review chrome 
Samsung Galaxy S4 review chrome 
Samsung Galaxy S4 review chrome 

Locatieservices

“De GPS-ontvanger wordt in de Galaxy S4 bijgestaan door een ontvanger voor Glonass.”

Qua locatieservices heeft Samsung niets toegevoegd boven het standaardaanbod van Google. Dat is natuurlijk in de eerste plaats Google Maps, maar ook Latitude, Navigation en Locale behoren tot het aanbod.

Google Maps behoeft natuurlijk weinig verdere uitleg en is gewoon een super handige applicatie. Vooral de zoekfunctie is erg handig, bij elke zoekterm komt de zoekmachine met prima antwoorden over plaatsen in de buurt. Zo is de dichtstbijzijnde supermarkt, telefoonwinkel of pizzeria altijd binnen handbereik. En natuurlijk is het ontzettend handig om alvast te kunnen verkennen waar je bijvoorbeeld een weekendje weg gaat. Dat wordt met StreetView nog vergemakkelijkt.

Als je wil navigeren en je hebt en bestemming gekozen, dan kun je kiezen tussen autonavigatie, wandelnavigatie of een routebeschrijving. Bij de eerste twee kom je in de navigatieapplicatie terecht en wordt je route uiteraard meteen uitgestippeld. En dan kun je simpelweg de gesproken aanwijzingen of de pijltjes op het scherm volgen. En eventueel kun je nog POI’s in de buurt aanzetten zodat je op de kaart ziet als je bij een benzinestation of iets dergelijks bent. Overigens is ook OV-informatie aanwezig, maar die kan in ieder geval in Nederland niet tippen aan de progamma’s die hier speciaal op gericht zijn zoals 9292 of NS Reisplanner Xtra.

De navigatie-app biedt ook een verkeersoverzicht, waar je de actuele verkeerssituatie op je route kunt zien en eventueel een alternatief kunt plannen. Verder kun je bijvoorbeeld kiezen tussen kaart- of satelliet-weergave en kun je desgewenst tolwegen en snelwegen vermijden. Natuurlijk ontbreekt ook StreetView niet, waardoor je alvast kunt kijken hoe een plek er ongeveer uitziet.

De GPS-ontvanger wordt in de Galaxy S4 bijgestaan door een ontvanger voor Glonass, wat zorgt voor een snellere en accuratere fix. Dat is niet uniek voor de telefoon, maar resulteert er wel in dat het toestel gewoon erg snel en goed je locatie kan bepalen.

Samsung Galaxy S4 review navigatie 
Samsung Galaxy S4 review navigatie 
Samsung Galaxy S4 review naviatie 
Samsung Galaxy S4 review navigatie 

Standaard applicaties

“S Health is een zeer uitgebreide app die er gelikt uit ziet en erg prettig werkt.”

Samsung heeft de Galaxy S4 voorzien van een flink aantal nieuwe apps. De eerste is WatchOn. Met WatchOn kun je dankzij de infrarood-lens aan de bovenkant van het toestel bijna elke tv bedienen met je Galaxy S4. Je smartphone is simpelweg de afstandsbediening voor je tv en de app kan nagenoeg elke tv herkennen, zelfs een oude Panasonic van 10 jaar oud kan moeiteloos door de app bediend worden, zo blijkt uit onze test. Een handige gratis toevoeging dus die Samsung op het toestel heeft gezet. De app werkt overigens het beste met Samsung-tv’s aangezien je dan meer functionaliteit uit de app kunt ontsluiten.

Een ander app is Samsung Link. Deze app zorgt ervoor dat je bestanden als foto’s en documenten gemakkelijk op een tv kunt weergeven of op een laptop. Dit kan via DLNA, de cloud of een 1 op 1 verbinding via Wifi direct. De app is gemakkelijk in gebruik en het opzetten van een verbinding gaat redelijk snel en moeiteloos. Een handige app die mensen met een moderne tv best wel eens vaak kunnen gaan gebruiken.

Samsung heeft met de Galaxy S4 ook gedacht aan de rijziger met S Translator. Met deze app kun je tekst invoeren en deze wordt dan offline vertaald in de tekst die jij wilt. Ook kan het toestel spraak herkennen zodat je iemand kunt opnemen en het toestel dit voor je vertaald. Andersom kun je spraak ingeven en dan zal een robot stem het in een vreemde taal gaan uitspreken. Een handige app die redelijk goed werkt maar nog wel wat werk kan gebruiken. Vooral de robot stem mag nog wat prettig en beter articuleren. Jammer is overigens ook dat de Nederlandse taal niet ondersteund wordt door de app.

Met Optical Reader kan de Galaxy S4 tekst zelf herkennen middels de camera. Je richt de camera op een visitekaartje of op een alinea tekst en het toestel herkent deze automatisch en voegt deze toe aan de telefoon in een tekstvak. Hierna kun je het gemakkelijk kopiëren en opslaan in je telefoon. Het herkennen van grote lappen tekst gaat wat lastig maar korte tekstjes herkent de app prima. Wel moet de berekening online plaatsvinden waardoor je dus een actieve internetverbinding nodig hebt.

Een andere nieuwe en zeer uitgebreide app is S Health. Deze app lijkt qua functionaliteit een beetje op Runkeeper, maar dan uitgebreider. Zo kun je niet alleen bij houden hoeveel je gesport hebt of gelopen hebt, maar kun je ook je gewicht bijhouden en een dieet vaststellen met doelen voor je zelf. De app is zeer uitgebreid en kan gekoppeld worden met een sporthorloge van ondermeer Samsung zelf. Het is een zeer uitgebreide app die er gelikt uit ziet en erg prettig werkt. De app is geheel gratis te gebruiken.

Story Album is een app waarmee je foto’s in een leuk album kunt plaatsen en hier een soort dagboek van kunt maken of juist een album voor je familie met tekst en vrolijke pagina’s. De app werkt simpel en stelt mensen in staat om een digitaal album te maken die via de app ook afgedrukt kunnen worden door Samsung. Of je de app daadwerkelijk zult gebruiken is nog de vraag, maar een huismoeder kan hier prima mee uit de voeten.

Tot slot heeft Samsung ook Group Play op de Galaxy S4 gezet. Wat deze app doet is via Wifi Direct muziek en andere bestanden delen. Een leuk voorbeeld hiervan is dat je een muzieknummer tegelijkertijd, in sync, met zeven andere Galaxy S4-smartphones kunt laten afspelen en zo dus je eigen feestje kunt bouwen. Zolang je het maar niet in een publieke bus doet, hebben wij er geen moeite mee. De functionaliteit zelf werkt leuk en gemakkelijk.

Samsung Galaxy S4 review link 
Samsung Galaxy S4 review link 
Samsung Galaxy S4 review remote 
Samsung Galaxy S4 review remote 
Samsung Galaxy S4 review remote 
Samsung Galaxy S4 review remote 
Samsung Galaxy S4 review s translate 
Samsung Galaxy S4 review album 
Samsung Galaxy S4 review s health 
Samsung Galaxy S4 review s health 
Samsung Galaxy S4 review s health 
Samsung Galaxy S4 review s health 
Samsung Galaxy S4 review files

De Galaxy S4 heeft een redelijk assortiment aan standaardapplicaties. In de eerste plaats de, over het algemeen, standaard toevoegingen zoals de Google nieuws-app, de rekenmachine en de wekker. Die wekker heeft overigens een grappige optie: die kun je met spraak bedienen. Je hoeft dus ’s ochtends alleen maar ‘snooze’ te roepen om weer even met rust gelaten te worden. Dat werkt niet heel goed en is ons wat te tricky, maar grappig is het wel. Verder heeft Samsung zelf het nodige toegevoegd aan apps. De interessantste zullen we hieronder bespreken.

Een erg handige toevoeging is de bestandsbeheerder. Dat betekent niet dat Samsung helemaal niets op het toestel heeft staan. Ongetwijfeld de nuttigste toevoeging is de bestandsbeheerder. Dat is een no-nonsense bestandsbeheerder waarmee je door je toestel en je geheugenkaart kunt bladeren.

Minder nuttig, maar des te meer gehyped, is S Voice. De tegenhanger van Siri die Samsung op het toestel gezet heeft. Met het programma kun je je toestel, uitsluitend in het Engels, met spraak besturen. Daarbij probeert het toestel zo veel mogelijk natuurlijke imput te pakken en ook terug te praten. Dingen als “Set an alarm for 10PM” lukken nog wel, maar veel meer moet je niet van het programma vragen. Dat geldt ook voor Siri, maar waar Siri nog leuke antwoorden gaf en daarom gewoon een geinig speeltje was, is S Voice en stuk zakelijker en dus ook niet leuk als speeltje. Voordeel is wel dat deze app standaard uit staat op de Galaxy S4.

Verder is er Samsung Go, waar je bijvoorbeeld nieuws, tweets van BN’ers, snelkoppelingen en muziek kunt vinden in een hippe 3D-interface. Redelijk zinloos, wat ons betreft.

Een handige toevoeging die Samsung heeft gedaan is de mogelijkheid om applicaties uit te zetten. Systeemapplicaties kun je dus niet verwijderen, maar wel uitzetten. Dan verdwijnen ze helemaal, behalve dat ze nog in je geheugen staan en je ze via applicatiebeheer weer aan kunt zetten. Maar dan heb je er in ieder geval geen directe last meer van.er van.

Samsung Galaxy S4 review  
Samsung Galaxy S4 review mice 
Samsung Galaxy S4 review calculator 
Samsung Galaxy S4 review recorder 

Extra applicaties

Er zijn drie mogelijkheden om extra apps te downloaden op de Galaxy S4. Dat zijn de Google Play Store, Samsung Hub en Samsung Apps. Die tweede is nou niet heel nuttig als aanvulling voor de reguliere apps, soms worden er dingen met korting weggegeven of zijn er exclusieve apps, maar over het algemeen is het aanbod hetzelfde maar minder dan de Play Store en veelal games. Dit zelfde geldt overigens ook voor Samsung Apps.

De Play Store is zoals bekend een prima winkel. Daar zijn honderdduizenden apps beschikbaar, die vaak scherp geprijsd of zelfs gratis zijn. En ook de interface is heel aardig. Er zijn vele lijstjes beschikbaar om populaire, goed gewaardeerde of aangeraden apps te ontdekken en verder kun je via de verschillende categorieën bladeren en zoeken. Het applicatiescherm biedt genoeg informatie, waaronder een beschrijving, beoordelingen, screenshots en filmpjes. Los daarvan biedt de Google Play Store ook een scherm on je eigen applicaties te managen. Daar kun je applicaties eventueel updaten en bekijken welke apps je allemaal hebt gedownload.

Google heeft ook een speciale website voor Play waarmee je via je computer applicaties kunt uitzoeken. Als je ingelogd bent met je Google-account kun je ook nog eens automatisch en draadloos applicaties laten installeren op je toestel.

Samsung Galaxy S4 review Samsung Go 
Samsung Galaxy S4 review Google Play 

De Samsung Galaxy S4 ondersteunt 4G en is daarmee voorbereid op de toekomst. De belkwaliteit is erg goed te noemen en e-mailen gaat het toestel ook moeiteloos af.

Bellen

De Galaxy S4 ondersteunt smart-dialing en de hele mikmak, waardoor bellen met het toestel gewoon snel en prettig gaat. Het toestel heeft ook een uitgebreide contactenapplicatie met integratie en synchronisatie met alle bekende diensten waaronder Google, Facebook en Exchange.

Bellen kan ook via de galerij, waar je personen uit je adresboek kunt taggen en dan door op hun hoofd te klikken een menu kan oproepen waaruit je kunt bellen.

Met de belkwaliteit van het toestel hebben we geen problemen gehad, en ringtones zijn luid genoeg. Ook het bereik van het toestel is altijd goed geweest bij ons.

Samsung Galaxy S4 review bellen 
Samsung Galaxy S4 review bellen 
Samsung Galaxy S4 review bellen 
Samsung Galaxy S4 screenshot 

Berichten

Samsung Galaxy S4 review berichten

Berichten schrijven is al tijden hetzelfde in Android en dat geldt ook voor de Galaxy S4. Overigens vraagt het toestel wel of je wilt WhatsAppen of sms’en als je iemand een bericht wil sturen. Alle gesprekken worden weergegeven in chatweergave en daar valt verder weinig op aan te merken. Er zijn wat instellingen beschikbaar voor bijvoorbeeld een ontvangstbevestiging en wat voor melding je wilt krijgen bij een nieuwe sms, maar dat is allemaal weinig speciaal.

In het sms-scherm zit een knopje waarmee je media aan je sms’je kan toevoegen. Het bericht wordt dan automatisch een mms en dat betekent dat je er dus ook meer voor gaat betalen. Er wordt dan ook een melding gegeven dat je berichtje geconverteerd wordt naar een mms-bericht, maar het blijft toch even oppassen geblazen.

Email

Integratie met Gmail is op de Galaxy S4 is niet anders dan bij enige andere Androidtelefoon, dat gaat namelijk via de standaard Gmailapplicatie die Google bij zijn OS levert. Dat is een erg goede applicatie waarmee je al je mailtjes kunt beheren, lezen, versturen, doorsturen enzovoorts. Ook het toevoegen van bijlagen bij je mails is geen probleem met de app.

Mail over Exchange, Hotmail of andere accounts die je via Pop of Imap kunt benaderen gaat via een aparte mail-app. Die werkt niet zo goed als die van Gmail omdat die helemaal op de dienst afgesteld is, maar een beetje mailen kan nog altijd prima met de applicatie. En ook de wat meer gevorderde functies zijn in principe gewoon aanwezig.

Samsung Galaxy S4 review e-mail 
Samsung Galaxy S4 review e-mail 
Samsung Galaxy S4 review e-mail 

Chatten

Om te chatten is op het toestel nog steeds Google Talk aanwezig, de chatdienst van Google die weinig gebruikt wordt eigenlijk. Daar heeft Samsung nog een dienst aan toegevoegd, namelijk ChatOn. Die dienst kun je voor elk platform van Samsung downloaden en lijkt erg op WhatsApp, dus in principe is het prima. Maar daarbij houdt je het probleem dat er veel meer WhatsAppgebruikers zijn dan ChatOngebruikers. Dat betekent ook dat de nut van het programma een beetje wegvalt.

Sociale netwerken

Samsung heeft qua sociale netwerken alleen integratie met sommige applicaties op het toestel gezet. Dat betekent dat je niet een speciaal programma hebt om je Twitter- en Facebookaccounts bij te houden, maar dat is niet heel erg. In de Google Play Store kun je toch veel betere applicaties daarvoor vinden die gratis zijn, bijvoorbeeld TweakDeck of de officiële Twitter- en Facebookapplicaties. Wel kent het toestel intergratie met de telefoon-app en Facebook.

Wel staat Google Plus standaard op het toestel, maar dat is meer een keuze van Google dan van Samsung. Die applicatie zit simpelweg standaard in Android en daar kun je dus niet omheen.

Samsung heeft met de Galaxy S4 een zeer goede smartphone op de markt gezet waaraan weinig tot niets mis is. Wel blijven we het jammer vinden dat de fabrikant niet meer tijd gestoken heeft in het design en het gebruikte materiaal

Samsung Galaxy S4 review black 

“Met een bloedmooi scherm en prima prestaties zul je met de Galaxy S4 zeer zeker geen miskoop doen.”

De Samsung Galaxy S4 lijkt op het eerste gezicht meer van het zelfde te zijn, maar schijn bedriegt in deze. De fabrikant heeft zeer zeker een paar goede wijzigingen doorgevoerd vergeleken met de Galaxy S III. Het meest in het springende is toch wel het Super Amoled Full HD-scherm van het toestel. Dit is simpelweg het mooiste scherm wat wij tot nog toe in een smartphone gezien hebben en is naar onze smaak beter dan die van de HTC One, LG Optimus G en de iPhone 5. De helderheid en het kleurenbereik zijn enorm en de scherpte mag er daarnaast ook zeer zeker zijn. Ook de zwarttinten zijn in dit scherm erg goed waardoor het een bloedmooi paneel is om naar te kijken.

Ook qua specificaties en prestaties heb je niets te klagen met de Galaxy S4. Het toestel loopt bijzonder soepel, hier een daar nog een kleine hapering (waarschijnlijk veroorzaakt door een kleine bug) daar gelaten, en alle apps worden moeiteloos tevoorschijn getoverd op het scherm en draaien probleemloos. Het toestel is stabiel, snel en prettig in gebruik. Ook de camera maakt erg goede foto’s en video’s, al zijn deze in het donker wat minder, maar daar kennen vooralsnog weinig toestellen van die in dat soort omgevingen prima presteren. Samsung heeft daarnaast een lading extra applicaties mee geleverd met haar toestel die zeer bruikbaar zijn en het toestel een compleet plaatje mee geven.

Uiteraard zijn er ook zaken waar we iets minder over tevreden zijn. Zo blijven we het jammer vinden dat Samsung wederom gekozen heeft voor een plastic design en dat het design zelf relatief weinig aangepast is tegenover zijn voorganger. Wel verdient de fabrikant de nodige kudos voor het feit dat de afmetingen gelijk zijn gebleven, zelfs iets dunner dan de Galaxy S III, maar ze er toch een groter scherm in hebben gekregen. Dat maakt de Galaxy S4 relatief erg handzaam. Een ander klein minpuntje is toch wel dat Samsung zo veel functionaliteit in het toestel heeft gepropt dat je al snel het overzicht kwijt raakt en ze dus laat voor wat ze zijn. Ook werken veel van deze functies net niet goed genoeg voor dagelijks gebruik waardoor wij ze op een gegeven moment hebben uit gezet.

Onder aan de streep kunnen we stellen dat Samsung met de Galaxy S4 een zeer goed toestel op de markt heeft gezet waar het wel gelijk de hoofdprijs voor vraagt. Maar met een bloedmooi scherm, een prima batterijduur en prestaties zul je met de Galaxy S4 zeer zeker geen miskoop doen. Het succes voor dit nieuwe paradepaardje lijkt daarmee dan ook wederom gegarandeerd te zijn.

Samsung Galaxy S4 review black top 
Samsung Galaxy S4 review black bottom 

De Samsung Galaxy S4 heeft een aantal geduchte concurrenten. In dit overzicht wegen we ze even voor je af met de het nieuwe paradepaardje van Samsung.

HTC One

HTC One review hand

HTC weet met haar One een zeer indrukwekkende smartphone in de markt te zetten. In onze review kreeg het toestel dan ook als enige dit jaar de volledige 5 sterren van onze redactie toebedeeld. Dit kwam in ondermeer door het design, de interface, de prestaties en de lange batterijduur. De HTC One is van top tot teen gemaakt van aluminium, heeft een zeer strak design mee gekregen en een nieuw type camera.

Deze camera is echter niet zo goed als de camera uit de Galaxy S4. Ook heeft HTC veel moeite om het toestel op tijd in de markt te krijgen waardoor hij pas eind april verkrijgbaar is. Echter kunnen we wel onder aan de streep stellen dat de HTC One de betere van de twee toestellen is dankzij de bouw en de interface. Dit kan echter wel een persoonlijke smaak zijn. Qua adviesprijs zijn de twee toestellen identiek.

Sony Xperia Z

Sony Xperia Z review hand

Sony weet met haar Xperia Z wereldwijd veel furore te maken aangezien dit de eerste echte keer is dat Sony met de grote jongens weet te concurreren. De Xperia Z is qua specificaties nagenoeg identiek aan de Galaxy S4. Ze hebben even veel ram, een snelle quadcore processor en allebei een 13-megapixelcamera. Wel is het design van de Sony van glas, zowel aan de voorkant, als aan de achterkant. Dit vinden we persoonlijk wat strakker eruit zien.

Desondanks heeft Samsung wel een veel mooier scherm in haar Galaxy S4 zitten. Ook zijn de prestaties van de Galaxy S4 beter dan bij de Sony Xperia Z. De prijs van de Galaxy S4 is inmiddels wel 100 euro hoger dan de Xperia Z. Hierdoor is de Xperia Z zeker het overwegen waard aangezien dat zeer zeker geen slechte smartphone is.

LG Optimus G

LG Optimus G review hand

LG weet met de Optimus G een interessante smartphone op de markt te zetten. Uit onze review van het toestel bleek al dat het scherm bijzonder mooi was en de prestaties ook prima waren. Wel is het toestel 8 maanden na dato pas op de markt gekomen in Nederland en heeft geen Full HD scherm. Vergeleken met de Galaxy S4 is de Optimus G dan ook niet echt opgewassen tegen het geweld van Samsung. Immers, de processor is nieuwer en de camera van de S4 is ook beter.

Misschien wel het belangrijkste is dat het scherm van de Galaxy S4 een stukje beter is dan die van de Optimus G, al mag het scherm van de Optimus G er zeer zeker ook zijn. De bouw van de Optimus G prefereren wij dan weer wel in vergelijking met de Galaxy S4. Ook is de prijs van de Optimus G een stuk lager, vooralsnog.

Onze review score
Pluspunten
 • Eigen content store is uitgebreid
 • Erg mooi scherm
 • Prima prestaties
 • Swiftkey-toetsenbord intergratie
 • Goede camera
 • Veel extra apps meegeleverd
 • Veel instellingen en functionaliteit
 • Eigen content-hub gekoppeld aan 1 account
 • Prima batterijduur
Minpunten
 • De bouw is niet optimaal
 • Duur in de aanschaf
 • Af en toe lag in menu's
 • Lastig om alle functies onder de knie te krijgen

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters