Samsung Galaxy S5 mini

Samsung pionierde zo’n twee jaar geleden de categorie van de mini-vlaggenschepen en is nog altijd goed aanwezig in dit segment. De Galaxy S5 mini is de nieuwste telg in de Samsung’s minilijn en in deze review bekijken we hem.

Samsung Galaxy S5 mini hoofdfoto 

“Alleen het design en enkele extra functies zijn van de Galaxy S5 overgekomen.”

Toen Samsung met de Galaxy S5 kwam lag het in de lijn der verwachtingen dat daar ook een miniversie van zou komen en het duurde dan ook niet lang voordat de eerste details over de Galaxy S5 mini op straat lagen. De Galaxy S5 mini lijkt in alles op de Galaxy S5, maar is met zijn 4,5-inch scherm een stukje kleiner. Samsung heeft ervoor gekozen om de belangrijkste functies van de Galaxy S5 over te hevelen naar deze mini, maar de specs zijn een stuk minder. De S5 mini heeft wel een vingerafdrukscanner, hartslagmeter, waterdichte body en duizend-en-een functies in de software. Maar de Snapdragon 801-processor, het full HD-scherm en de 16-megapixelcamera hebben plaats gemaakt voor eenvoudigere componenten.

Zo behoort de Galaxy S5 mini duidelijk tot de tweede groep mini’s, die met veel mindere specificaties dan het toestel waar ze op gebaseerd zijn. Aan de andere kant van het spectrum vinden we bijvoorbeeld de Sony Xperia Z3 Compact, die wel de specificaties van zijn grote broer heeft. Dat soort toestellen kosten overigens wel een stuk meer dan deze mini.

De Galaxy S5 mini heeft een 720p-display, 8-megapixelcamera, 1,5GB werkgeheugen en Exynos 3 Quad-processor.Daarmee onderscheidt de S5 mini zich niet heel veel van andere toestellen in het middensegment. Alleen het design en enkele functies van de smartphone zijn van de Galaxy S5 overgekomen, maar daar betaal je een flinke meerprijs voor tegenover veel andere middensegmenters. Toestellen als de Motorola Moto G 2014, Sony Xperia M2 en Huawei Ascend G6 zijn zo’n honderd euro goedkoper dan deze €320 kostende Galaxy S5 mini. In deze review zoeken we uit of die meerprijs te verantwoorden is.

Samsung Galaxy S5 mini design 
Samsung Galaxy S5 mini design 
Samsung Galaxy S5 mini design 
Samsung Galaxy S5 mini design 

Specificaties en prijzen

Hieronder kun je de volledige specificaties van de Samsung Galaxy S5 mini vinden. Daarnaast hebben we een aantal aanbiedingen van het toestel op een rijtje gezet. Deze review is gebaseerd op softwareversie KOT49H.G800FXXU1ANG7 en een prijs van €320.

Helaas zijn er geen actuele prijzen beschikbaar op dit moment.

Samsung Galaxy S5 mini

Algemeen

Telefoon vergelijken?Uitgebracht op July 2014 Draait op Android 4.4 KitKatBehuizing van Plastic

Processor

Samsung Exynos 3 Quad 3470quadcore-processor op 1,4GHzGrafisch: Mali-400 MP4

Geheugen

1,5GB Intern geheugen (RAM)16GB Opslag geheugenGeheugen uitbreidbaar via microSD HC

Afmetingen

Gewicht: 120 gramLengte: 131,1mmBreedte: 64,8mmDikte: 9,1mm

Scherm/invoer

4,5″ Super Amoled schermTouchscreen met multitouchScherm is krasbestendig (Gorilla Glass 3)720×1280 schermresolutie

Camera

8MP camera met autofocusLED-flitser1080p (Full HD) video opnames2,1MP camera voorkant

Netwerk

SIM slot: Micro-SIMGSM netwerkbanden: 850, 900, 1800, 1900EDGE en GPRSHSDPA en UMTSLTE

Sensors

A-GPS & GlonassG-SensorGyrosensorNabijheidssensorDigitaal kompas

Connectiviteit

Wi-Fi®: IEEE 802.11 b/g/nInternet delen via WiFi HotSpotBluetooth 4.0 EDR met A2DPNFCFM-radio3,5mm ingang voor geluidMicro-USB aansluiting

Batterij

Batterijcapaciteit van 2100mAhSpreektijd van 12 uurStandby-tijd van 470 uur

Unboxing

De Samsung Galaxy S5 mini wordt in een vrij doorsnee doosje geleverd met een headset, lader en usb-kabel. Daar is dus niets bijzonders aan, maar ook niets mis mee.

Design

“De smartphone is netjes gebouwd en voelt goed aan.”

De Samsung Galaxy S5 mini lijkt als drie druppels water op de Galaxy S5, wat in onze ogen twee kanten heeft. Enerzijds is de smartphone netjes gebouwd en voelt hij gewoon goed aan. De smartphone is gebouwd van een stroef soort plastic, wat lekker in de hand ligt. Daardoor heeft hij niet de premium uitstraling van een metalen of glazen smartphone. Dat zal voor velen ook niet nodig zijn, zolang de bouwkwaliteit maar in orde is. En dat is hij dus.

De andere kant is dat het een beetje een rommelig ontwerp is. De zijkant is van nepchroom gemaakt en heeft een soort golfje erin zitten, wat we niet erg mooi vinden. De achterkant loopt aan de zijkanten rond af, maar waar de usb- en jackingang zitten wordt die afronding onderbroken om ruimte te bieden aan die poorten. Dat is alles behalve strak en had ook mooier gekund. Natuurlijk is ontwerp een vrij persoonlijk ding en kun je het toestel ook wel heel mooi vinden. Zowel wijzelf als onze omgeving waren in ieder geval niet erg van het uiterlijk van de S5 mini gecharmeerd.

Samsung Galaxy S5 mini design 
Samsung Galaxy S5 mini design 
Samsung Galaxy S5 mini design 
Samsung Galaxy S5 mini design 
Samsung Galaxy S5 mini design 
Samsung Galaxy S5 mini design 

“De S5 mini is waterdicht, net als zijn grote broer.”

Het ontwerp is wel erg functioneel. De achterkant is losneembaar en biedt toegang tot de batterij, een geheugenkaartslot en een simkaartslot. De Galaxy S5 mini is verder waterdicht, net als zijn grote broer. Wat daarbij leuk is, is dat er over zowel de 3,5mm jack als de usb-poort geen klepje zit. Zodoende kun je ondanks de waterdichte body eenvoudig opladen of een headset aansluiten.

De Galaxy S5 mini heeft niet te grote randen rond het scherm en is ook in de dikte netjes binnen de perken gebleven. Of het toestel het predicaat mini nog echt verdient met zijn 4,5-inch scherm valt misschien over te twisten. Voor het schermformaat is de smartphone in ieder geval zeker niet te groot. De Galaxy S5 mini is in vier kleuren beschikbaar: zwart, wit, blauw en goud.

De speaker van de Galaxy S5 mini zit achterop, dat vinden we jammer. Los daarvan zijn alle designelementen goed geplaatst en vallen er drie in het bijzonder op. Bovenop zit en infrarood-poort waarmee je bijvoorbeeld je tv kunt bedienen. Direct onder de camera vinden we een hartslagmeter en onder het scherm bevindt zich de vingerafdrukscanner.

“De hartslagmeter is vrij zinloos, de vingerafdrukscanner werkt niet goed.”

Die hartslagmeter werkt door je vinger erop te leggen en dan even te wachten, waarbij je alles stil moet houden. Dat maakt de meter vrij zinloos, omdat je vooral tijdens het sporten je hartslag zult willen meten en dan wil je niet tien seconden stil willen staan. De meting duurt een seconde of vijf a tien en gaat lang niet altijd in één keer goed. De resultaten zijn vrij stabiel, maar niet veel meer dan een aardige indicatie van je hartslag. Kortom een niet erg nuttige feature.

De vingerafdrukscanner wordt vooral gebruikt om je telefoon te ontgrendelen, maar werkt helaas niet erg goed. Je moet je vinger er overheen vegen en dat mag vooral niet te snel of te langzaam gaan en als je zweethanden hebt kan het ook lastig worden. In de praktijk komt het erop neer dat je vaak zo’n drie tot vier keer zult vegen tot hij het doet en soms helemaal geen match krijgt, waardoor de vingerafdrukscanner een omslachtige manier van je telefoon unlocken wordt. Wij hebben hem na twee dagen dan ook maar uitgeschakeld. Ook niet echt een nuttige toevoeging, dus.

Samsung Galaxy S5 mini design 
Samsung Galaxy S5 mini design 
Samsung Galaxy S5 mini design 
Samsung Galaxy S5 mini design 

Scherm

Samsung Galaxy S5 mini screenshot

De Galaxy S5 mini heeft, zoals het een Galaxy S-toestel betaamt, een super amoldscherm. Het display heeft een 720p-resolutie en dat is op zich op het formaat van 4,5 inch voldoende. De weergave is dan ook lekker scherp. De kleuren zien er daarnaast erg spetterend uit en het contrast is super hoog. De kijkhoek van het scherm is prima en de helderheid is in ieder geval voldoende. Over het algemeen is het scherm van de S5 mini dus heel mooi.

Een klein kritiekpuntje heeft met de opbouw van de pixels te maken. Zoals ook veel andere amoledschermen, maakt deze S5 mini gebruik van de zogenaamde ‘diamond pentile matrix’. Daarin worden pixels niet opgebouwd uit een rood, groen en blauw puntje, maar zijn er twee keer zoveel groene als rode en blauwe subpixels aanwezig. Dat heeft een vervelend neveneffect, namelijk dat scherpe randjes met hoge contrasten een soort gekleurde paarse of groene rand krijgen. Het full HD-scherm van de Galaxy S5 kan dat door zijn hoge resolutie goed maskeren, bij deze S5 mini lukt dat net niet. De meeste mensen zullen hier nauwelijks problemen mee ondervinden, maar voor een enkeling kan het irritant zijn.

“Over het algemeen is het scherm van de S5 mini heel mooi.”

Samsung heeft de nodige instellingen ingebouwd om de kleuren van het scherm aan te passen, mocht het je allemaal net wat te verzadigd zijn. Daarnaast is er een modus genaamd Adapt Display, die de weergave voor een aantal applicaties optimaliseert.

Prestaties

“In de benchmarks presteert de S5 mini vergelijkbaar met de concurrentie, in de praktijk voelt hij iets trager.”

Bijna alle smartphones in het middensegment maken tegenwoordig gebruik van de Snapdragon 400-processor van Qualcomm, deze Galaxy S5 mini gebruikt een processor van Samsung zelf: de Exynos 3 Quad. Die is net als de Qualcommchip voorzien van 4 ARM Cortex A7-kernen. Uit onze benchmarks blijkt dat de prestaties vergelijkbaar zijn, maar in het dagelijks gebruik gaat het allemaal net wat trager. Dat zou overigens goed door vrij zware schil van Samsung kunnen komen.

Bladeren door de interface gaat snel, daar zijn nauwelijks vertragingen te merken. Het opstarten van wat zwaardere applicaties kan weleens even duren, maar dat zijn we in dit segment wel gewend. Waar het verschil zit, is in het wisselen tussen applicaties en opstarten van eenvoudige apps. Google Now erbij pakken, het instellingenmenu openen, het multitask-menu starten; dat soort dingen gaan allemaal net wat trager. Het betekent niet dat de prestaties van de S5 mini slecht zijn, maar voor deze prijs hadden we er wel iets meer van verwacht. De stabiliteit van het toestel is prima.

Samsung Galaxy S5 mini screenshot

Hoewel er van de S5 mini zowel een 3G-versie als een 4G-versie bestaat, zullen we hier in Nederland bijna alleen de 4G-variant zien. Qua netwerktechnologie is het toestel dus helemaal up to date. De S5 mini ondersteunt naast 4G ook bluetooth, wifi, gps, glonass en nfc. Voor de liefhebbers is er ook een dualsimversie in aantocht. Met de ontvangst en belkwaliteit van de smartphone hebben we geen problemen gehad.

De Galaxy S5 mini heeft een accucapaciteit van 2100mAh. Niet superveel, maar wel voldoende zo bleek. De smartphone kan prima een dag doorkomen en heeft nog een beetje marge over aan het einde van de dag. Je zult hem dus wel dagelijks aan de lader moeten hangen, maar je zorgen maken om de accu is er niet bij.

Software

Samsung Galaxy S5 mini screenshot

Dat de Galaxy S5 mini op softwarevlak de nodige trucjes leert van de Galaxy S5 mag geen verrassing heten. De ongekend uitgebreide Androidschil die Samsung op de Galaxy S5 gebruikte is bijna 1 op 1 overgenomen. De smartphone draait op Android 4.4 KitKat met daar overheen dus de TouchWiz-interface. De keerzijde van die uitgebreide functionaliteit is trouwens dat de skin vrij zwaar en ook niet altijd even overzichtelijk is.

Voor het homescreen bestaan twee mogelijkheden: of je hebt een carrousel met gewone homescreens waar je oneindig rond kunt scrollen. De andere optie is om naast het meest linker homescreen de ‘my magazine ui’ te plaatsen, a la HTC Blinkfeed. Hier komen, via de app Flipboard, allerlei verschillende nieuwscategorieën en je sociale netwerken samen en dat werkt best geinig. De bestaande homescreens kun je natuurlijk gewoon volgooien met alle apps en widgets die je wilt. Samsung heeft trouwens bijna alle Google-widgets in de ban gedaan en een eigen setje meegeleverd.

Los daarvan heeft Samsung vooral heel veel instellingen en extra opties toegevoegd. Je hebt bijvoorbeeld toegang tot een simpele modus, waarin het homescreen vereenvoudigd is. Met de blokkeermodus kun je het toestel op stil zetten maar van sommige personen nog wel meldingen door laten komen en via de ‘toolbox’ kun je een klein knopje over je scherm heen plakken waarmee je altijd je meest gebruikte apps kunt openen. Mocht je bang zijn dat je batterij het niet gaat redden tot je weer bij een lader bent, dan kun je de extra energiebesparende modus aanzetten waarbij bijna alle functies van het toestel uitgeschakeld worden en je scherm zwart-wit wordt. Zo kunnen we nog tientallen functies benoemen, maar dat zullen we je besparen. Conclusie over de schil van Samsung is dat hij heel erg uitgebreid is, maar veel functies ook weinig nut hebben.

Samsung Galaxy S5 mini screenshot 
Samsung Galaxy S5 mini screenshot 
Samsung Galaxy S5 mini screenshot 
Samsung Galaxy S5 mini screenshot 

“De S5 mini heeft zo’n 12GB geheugen beschikbaar, dus je kunt lekker veel apps downloaden.”

Samsung heeft het met het meeleveren van software netjes aangepakt. In plaats van een gigantische berg apps die voorgeïnstalleerd is, heeft het bedrijf ervoor gekozen ze gratis en eenvoudig ter download aan te bieden via de Samsung Apps-winkel. Via het menu in de Samsung Apps-store of in het app overzicht kun je naar de zogenaamde Galaxy Essentials gaan, waar zaken als ChatOn, S Note, S Translator en dergelijken staan. Er zijn nog een aantal apps wel voorgeïnstalleerd, waaronder S Voice, een bestandsbeheerder en Smart Remote. Met die laatste kun je het toestel als afstandsbediening voor je tv gebruiken, die direct gekoppeld is met de ingebouwde tv-gids.

S Health is een meegeleverde app waar Samsung veel nadruk op legt, die je gewicht, trainingsprestaties, eetgewoonten, aantal gezette stappen en hartslag kan bijhouden. Een aardige app, maar voor de verschillende onderdelen zijn wel betere alternatieven verkrijgbaar. Leuker is de privacystand, waarmee je bestanden naar een speciale privepartitie kunt verplaatsen en zo met een wachtwoord of vingerafdruk kunt beveiligen.

Los van alle Samsung-apps zijn ook alle Google-apps aanwezig. Dat zijn prettige applicaties, hoewel het een en ander soms dubbelop is. Verder kun je natuurlijk de Play Store plunderen als je meer applicaties wilt. De S5 mini heeft iets minder dan 12GB geheugen beschikbaar en dus kun je je lol op.

Samsung Galaxy S5 mini screenshot 
Samsung Galaxy S5 mini screenshot 
Samsung Galaxy S5 mini screenshot 
Samsung Galaxy S5 mini screenshot 
Samsung Galaxy S5 mini screenshot

De multimedia-afdeling van deze Galaxy S5 mini zit goed in elkaar. De galerij is uitgebreid en kan overweg met Picasa en Facebook. De videospeler is vrij straightforward, als je meer wilt kun je terecht bij Google Play Movies. Daar kun je ook films kopen vanuit de Play Store. De muziekspeler is prima. Hij verschilt niet veel van wat we van Samsung gewend zijn en heeft nog altijd functies als music square, waar je nu ook verschillende moods in een playlist kan combineren. Opvallend is dat er geen FM-radio aanwezig is, terwijl Samsung toch normaal wel zo uitgebreid mogelijk is in dat soort functies.

De muziekkwaliteit die de S5 mini voortbrengt is in aardig. Door de headset klinkt het toestel goed en de speaker is iets bovengemiddeld. Jammers is wel dat die speaker aan de achterkant zit, waardoor hij geblokkeerd wordt als het toestel op tafel ligt te spelen. Daarnaast kan het zich niet meten met de stereospeakers die we op steeds meer toestellen zien verschijnen.
Leuk is de toevoeging van het programma studio. Daarmee kun je foto’s bewerken, filmpjes bijknippen en ook collage’s maken. Dat laatste gaat erg eenvoudig en is een leuke manier om bijvoorbeeld een dagje uit eenvoudig samen te vatten in één plaatje.

Samsung Galaxy S5 mini screenshot 
Samsung Galaxy S5 mini screenshot 
Samsung Galaxy S5 mini screenshot 
Samsung Galaxy S5 mini screenshot 

Camera

Samsung Galaxy S5 mini screenshot

De camera-interface is uitgebreid als altijd. Door de vele functies raak je soms een beetje het overzicht kwijt, maar dat is een kleine aanmerking op verder een redelijk goede camera-interface. Overigens heeft Samsung om de pijn te verlichten de mogelijkheid geboden om de drie sneltoetsen direct op het zoekerscherm zelf kiezen. Naast de uitgebreide instellingen biedt de camera ook nog een aantal modi, waar wel leuke dingen tussen zitten. Bijvoorbeeld eentje waarmee je een ‘virtuele tour’ kan maken en een die verschillende actiefoto’s in elkaar kan plakken voor een creatief eindresultaat. Via Samsung Apps kun je nog een aantal andere modi downloaden.

“Deze smartphone schiet prima plaatjes.”

De Galaxy S5 mini heeft dan wel niet de 16-megapixelcamera van zijn grote broer, ook deze smartphone schiet prima plaatjes. De 8-megapixelcamera is misschien niet de beste van de markt, maar binnen zijn segment doet hij het erg goed. De foto’s zijn scherp en detailrijk en focussen gaat eenvoudig en goed. De kleuren van de plaatjes zien er ook goed uit en als je onder goede lichtomstandigheden schiet is er eigenlijk niets op de camera aan te merken. Het wordt vervelender als je met slecht licht aan de slag gaat. Dan zijn foto’s relatief snel bewogen. Voor binnenshuis of tijdens het uitgaan is de camera van de S5 mini dus wat minder. De S5 mini heeft geen cameratoets, maar je kunt wel met de volumeknop foto’s maken. Dat betekent dat je ook onder water nog steeds kunt fotograferen.

Samsung Galaxy S5 mini camerasample 
Samsung Galaxy S5 mini camerasample 
Samsung Galaxy S5 mini camerasample 
Samsung Galaxy S5 mini camerasample 
Samsung Galaxy S5 mini camerasample 
Samsung Galaxy S5 mini camerasample 
Samsung Galaxy S5 mini camerasample 
Samsung Galaxy S5 mini camerasample 
Samsung Galaxy S5 mini selfie

De selfiecamera van de S5 mini heeft een resolutie van 2 megapixel. Dat is op zich niet erg spannend en de smartphone schiet dan ook geen geweldige selfies. Wat ons wel opviel, is dat dit een van de weinige toestellen is waar de gezichtsverbeteringsfunctie een aardig resultaat produceert. Het enige wat hij doet is nog steeds het uitvegen van details in je gezicht, maar het resultaat ziet er een stuk natuurlijker uit dan bij veel andere toestellen.

De videocamera van de S5 mini doet ook prima zaken. De smartphone kan full HD-video’s opnemen en dat ziet er goed uit. De filmpjes zijn detailrijk, de kleuren zijn goed, het geluid is goed en je kunt tijdens het filmen eenvoudig focussen via touchfocus.

Conclusie

Als mini-variant van de Galaxy S5 is deze smartphone goed geslaagt. Hij weet de functionaliteit en het gevoel van de S5 goed over te brengen in een kleinere smartphone. Door de duidelijk mindere specs gaat de gebruikservaring echter wat achteruit en leeft de S5 mini duidelijk boven zijn stand.

“De Galaxy S5 mini leeft boven zijn stand.”

Voor €320 kun je deze Galaxy S5 mini kopen en dat is niet niks. Qua specificaties concurreert hij met toestellen als de Moto G 2014 en Sony Xperia M2, die ruim honderd euro goedkoper zijn. Voor die honderd euro krijg je vooral een aantal snufjes en gimmicks terug, zoals de ir-blaster, de vingerafdrukscanner, de hartslagmeter en de waterdichte behuizing. Plus natuurlijk de ontzettend uitgebreide software. Sommigen zijn nuttig, anderen ook zeker niet. Verder zijn het prima scherm en de goede camera duidelijke voordelen van de S5 mini, hoewel sommige goedkopere concurrenten daar akelig dicht in de buurt komen.

“Voor de hoge prijs krijg je vooral allerlei snufjes terug.”

Naast de prijs kent de S5 mini geen echt grote nadelen. Het ontwerp is erg functioneel en degelijk, maar niet erg mooi. De snelheid viel ons een beetje tegen, soms moesten we toch wel vrij lang wachten voordat iets gebeurd was. Tot slot is er de software die wel heel uitgebreid is, maar daardoor soms wat minder overzichtelijk of niet zo mooi.

De grote vraag blijft: zijn al die extra functies de meerprijs van de Galaxy S5 mini waard? Wat ons betreft niet. Als je echter van veel snufjes houdt of één van de extra’s van het toestel per se wilt, dan zal dat anders zijn. Dan betaal je een keer honderd euro extra, maar heb je wel een midrangetelefoon die veel meer ‘speelplezier’ biedt dan de gemiddelde middensegmenter. Daarom is deze Galaxy S5 mini ondanks zijn hoge prijs wat ons betreft vier sterren waard.

Samsung Galaxy S5 mini design 
Samsung Galaxy S5 mini design 
Samsung Galaxy S5 mini design 
Samsung Galaxy S5 mini design 

Concurrentie komt van allerlei kanten bij de Galaxy S5 mini. De grootste bedreiging is misschien de LG G3 S, die eigenlijk precies hetzelfde doet als de S5 mini maar dan met een wat groter scherm. De miniversie van de LG G3 kost ook redelijk wat voor zijn basisfuncties, maar biedt een heel scala aan snufjes en is bovendien een paar tientjes goedkoper dan de S5 mini.

Ben je in deze prijsklasse aan het shoppen en wit je het liefst zo veel mogelijk smartphone voor je geld, dan kun je beter bij de Google Nexus 5 of LG G2 zijn. Of als je iets meer te besteden hebt bij de Samsung Galaxy S4 of Sony Xperia Z1. Wil je aan de andere kant gewoon een smartphone met goede basisfuncties, dan kun je beter bij de Sony Xperia M2, LG G2 Mini, Huawei Ascend G6 of Motorola Moto G (2014 of 4G) terecht. Die zijn ruim honderd euro goedkoper en bieden op de meeste fronten een gelijkwaardige gebruikservaring.

Motorola Moto G 2014 hoofdfoto 
Samsung Galaxy S4 hoofdfoto 
LG G3 S hands-on 
LG G2 hoofdfoto 

Onze review score
Pluspunten
  • Degelijk, waterdicht ontwerp
  • Prima scherm
  • Goede camera
  • Leuke extra snufjes
Minpunten
  • Snelheid valt een beetje tegen
  • Software niet erg overzichtelijk
  • Duur

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters