Samsung Galaxy S5 Neo review: herboren vlaggenschip

Samsung is er niet vies van om een succesvol toestel goed uit te melken; iets dat het ook met de Galaxy S5 doet. Eerder zagen we al een Plus-versie en sinds een tijdje is er de Neo. Of die laatste de moeite waard is bekijken we in deze review.

 

Simpel gezegd vervangt de Galaxy S5 Neo de inmiddels bijna twee jaar oude Galaxy S5 op de markt. Die laatste wordt steeds meer uitgerangeerd en de Neo ligt inmiddels bij zo’n beetje alle winkels. Een leuke bijkomstigheid daarbij is dat de Galaxy S5 Neo een paar tientjes goedkoper is geworden: hij is verkrijgbaar vanaf €320, terwijl de ‘gewone’ S5 nooit echt onder de €350 gezakt is qua prijs. De Galaxy S5 Neo is qua prijs dus een typische midranger, en dat geldt eigenlijk ook voor de functionaliteit van het toestel.

De Galaxy S5 Neo vervangt de Galaxy S5 op de markt

Tegenover de Galaxy S5 is er het een en ander veranderd, maar de hoofdlijnen zijn hetzelfde. De Galaxy S5 Neo heeft net als de S5 een 5,1-inch full HD-amoledscherm, een 16-megapixelcamera en een waterdicht design. De chipset is veranderd: de Galaxy S5 Neo heeft een Exynos 7 Octa-chip van Samsung tegenover de Snapdragon 801-chip in de S5. Daarnaast is het design een beetje veranderd: er is geen klepje meer over de usb-poort, de zijkanten en de achterkant zijn net wat anders en de vingerafdrukscanner en infaroodpoort zijn verdwenen. De laatste verandering heeft met de frontcamera te maken: de Galaxy S5 Neo maakt 5-megapixelselfies, de Galaxy S5 kwam niet verder dan 2 megapixel op dat vlak.

Binnen het huidige portfolio van Samsung voelt hij wat verouderd aan

Dat de Galaxy S5 Neo zo op de Galaxy S5 lijkt is binnen het huidige portfolio van Samsung misschien een beetje gek. Het afgelopen jaar heeft de fabrikant met de A-lijn en de Galaxy S6 een flinke moderniseringsslag gemaakt. Daar profiteert de Galaxy S5 Neo niet van mee en dat zorgt ervoor dat hij binnen het portfolio van Samsung erg verouderd aanvoelt. In hoeverre dat een probleem is, kun je je natuurlijk afvragen.

Specificaties en prijzen

Hieronder kun je de volledige specificaties en actuele prijzen van de telefoon zien. Deze review is gebaseerd op een prijs van €320.

Specificaties van de Samsung Galaxy S5 Neo
Algemeen
 • Uitgebracht op September 2015
 • Draait op Android 5.1 Lollipop
Processor
 • Samsung Exynos 7 Octa 7580
 • octacore-processor op 1.6GHz
 • Grafisch: Mali-T720 MP2
Scherm
 • 5.1" Super Amoled Plus scherm
 • Touchscreen met multitouch
 • Scherm is krasbestendig (Gorilla Glass 3)
 • 1920x1080 schermresolutie
Camera
 • 16MP camera met autofocus
 • LED-flitser
 • 1080p (Full HD) video opnames
 • 5MP camera voorkant

Unboxing

De Galaxy S5 Neo wordt geleverd in een vrij doorsnee doosje met een vrij standaard inhoud. Het verkooppakket bestaat uit de telefoon, een usb-kabel, een oplader en een headset. Gewoon prima dus.

Het uiterlijk van de Galaxy S5 Neo heeft, zoals je zou verwachten, nogal wat weg van dat van de Galaxy S5. Het puntjespatroon aan de achterkant is wat subtieler geworden en hetzelfde geldt voor het reliëf in de rand van het toestel. Maar daar houden de verschillen op. En dat is in onze ogen niet bepaald een goede zaak. Het is geen geheim dat we dat niet een van de mooiste telefoons van de afgelopen tijd vonden. Iets dat voor velen met ons geldt. Zeker in vergelijking tot toestellen als de Samsung Galaxy S6, Samsung Galaxy A3 en Samsung Galaxy Note 5 ziet de Galaxy S5 Neo er erg verouderd uit.

Toch heeft de grote gelijkenis met de Galaxy S5 zeker ook zijn goede kanten. Waar Samsung voor zijn nieuwere toestellen veelal werkt met gesealde batterijen en soms zelfs onuitbreidbaar geheugen, kun je bij de S5 Neo de batterij eenvoudig uitnemen. Bovendien past er zonder problemen een geheugenkaart in het toestel. Een mooie bonus is dat de S5 Neo waterdicht is en een daarvoor geen klepjes over de usb- en audiopoort meer nodig heeft.

Een mooie bonus is dat de S5 Neo waterdicht is

De bouwkwaliteit van de Galaxy S5 Neo is aardig, maar niet veel meer dan dat. De telefoon kraakt een beetje en komt duidelijk minder luxe over dan veel andere telefoons in deze klasse. Gelukkig ligt hij wel goed in de hand vanwege de stroeve en afgeronde achterkant en zijn de randen rond het scherm niet overdreven groot.

Hoewel de vingerafdrukscanner van de Galaxy S5 verdwenen is in deze variant, prijkt er achterop nog steeds een hartslagmeter. Die levert nog altijd niet de meest consistente resultaten af en kan nog steeds niet gebruikt worden terwijl je aan het bewegen bent. En daarmee is het wat ons betreft een vrij zinloze toevoeging. Maar hij zit in ieder geval niet in de weg en het is een geinige gadget.

Het scherm van de Galaxy S5 Neo is zo goed als hetzelfde gebSamsung Galaxy S5 Neo screenshotleven als die in zijn voorganger. Daarover waren we destijds erg tevreden en daar is weinig in veranderd. Hoewel het 5,1-inch full HD-display zich niet meer kan meten met sommige nieuwere smartphoneschermen, presteert hij nog steeds prima. De amoledtechnologie zorgt voor spetterende kleuren en diepe zwartwaarden; de helderheid van het scherm is gewoon goed.  De kijkhoek van het display is top en het display is in de zon nog aardig afleesbaar. Er zijn wel wat kleine nadelen: je ziet minimale kleurschifting op scherpe contrastranden door de gebruikte PenTile-matrix en de witbalans is een beetje te gelig. Maar beide problemen zijn minimaal en voor de gemiddelde gebruiker niet storend.

De amoledtechnologie zorgt voor spetterende kleuren

Wie de spetterende kleuren van het amoledscherm een beetje teveel vindt, kan deze eenvoudig aanpassen via de instellingen. Daar kun je kiezen tussen verschillende weergavemodi, zoals ‘dynamisch’ of ‘standaard’. Dat vinden we een prettige toevoeging.

De Snapdragon 801-processor van de Galaxy S5 is in de Neo-variant verruild voor een Exynos 7580 Octa-chip van Samsung zelf. Dat is een wat modernere 64bit-processor die acht kernen heeft. Dat zijn allemaal ARM Cortex A53-kernen geklokt op 1,6GHz. De prestaties van de processor komen nagenoeg overeen met die van de Snapdragon 801-processor in de Galaxy S5. Qua CPU-prestaties scoort de Galaxy S5 Neo misschien net wat beter; grafisch heeft de gewone Galaxy S5 net de overhand. Maar het zijn verschillen die niet merkbaar zijn tenzij je de twee naast elkaar legt.

Een snelle telefoon met zo nu en dan een vertraging

Hoewel de prestaties van de Galaxy S5 Neo dus best goed zijn, vallen er zo nu en dan wel wat haperingen te bespeuren. Waarschijnlijk heeft het te maken met Samsung’s nog altijd vrij zware TouchWiz-software die zo nu en dan even teveel wordt voor de processor. Je kunt de Galaxy S5 Neo dus karakteriseren als een snelle telefoon met zo nu en dan een vertraging, precies zoals veel andere middensegmenters. Overigens heeft de smartphone 2GB werkgeheugen; genoeg voor casual gebruik.

Waar we echt van onder de indruk zijn bij de Galaxy S5 Neo, is zijn batterij. Die heeft een capaciteit van 2800mAh en komt daarmee eenvoudig de dag door; ook met intensief gebruik. Met automatische helderheid aan haalt hij een screen-on-time van zo’n 4 tot 5 uur en dat is beter dan we van de meeste smartphones gewend zijn. Op dat vlak scoort de Samsung dus erg goed.

Op batterijgebied scoort deze Samsung erg goed

Op netwerkgebied is de Galaxy S5 Neo weinig speciaals. Hij ondersteunt lte-advanced, zoals de meeste moderne smartphones. Verder maakt hij natuurlijk gebruik van alle moderne verbindingsmogelijkheden, waaronder ook nfc.

Zoals gewoonlijk levert Samsung deze smartphone met TouchWiz, de enigszins drukke maar wel uitgebreide Androidschil van Samsung. De afgelopen tijd heeft de fabrikant gelukkig zijn best gedaan om de software te stroomlijnen, waar ook op de Galaxy S5 Neo de nodige resultaten van zichtbaar zijn. Bovendien is er een themamogelijkheid gekomen waardoor je het uiterlijk van de schil eenvoudig naar wens kunt maken. Handige toevoegingen als split-screen multitasking zorgen ervoor dat de schil zeker zijn voordelen heeft. Of dat opweegt tegen het relatief zware en drukke karakter van TouchWiz is een beetje persoonlijk, maar in ieder geval is de schil duidelijk beter dan vroeger.

TouchWiz is duidelijk beter dan vroeger

De Galaxy S5 Neo is voorzien van Android 5.1 Lollipop op dit moment. Er schijnt een update naar Android Marshmallow te komen, maar Samsung heeft daar officieel niets over bekend gemaakt. Dat blijft dus een beetje koffiedikkijken.

Samsung heeft zijn software niet alleen uiterlijk gezien gestroomlijnd het afgelopen jaar, maar ook op het gebied van meegeleverde software. Net als op bijvoorbeeld de Galaxy S6 levert Samsung op de Galaxy S5 Neo een aardig schappelijk pakketje aan software mee. Er zijn nog steeds een aantal zinloze apps zoals S Voice en S Health, maar het gros van de meegeleverde applicaties zijn wel handig. Zo levert Samsung bijvoorbeeld een uitgebreide bestandsbeheerder, de volledige Microsoft Office-suite en een app genaamd Smart Manager waarmee je het geheugen van je toestel kunt beheren mee.

De multimediasoftware van de Samsung Galaxy S5 Neo is in lijn met de rest van Samsung’s lineup. Tenminste, zo goed als. De smartphone heeft namelijk in tegenstelling tot de meeste high-endtelefoons van Samsung gewoon een FM radio aan boord. Dat is fijn voor iedereen die niet zo’n grote databundel heeft. Los van die radio is de muziekspeler vrij standaard maar wel goed en hetzelfde geldt voor de videospeler en de galerij.

Een aardige toevoeging op muziekgebied is ‘adapt sound’, waarmee het toestel een profiel van je gehoor maakt en vervolgens het geluid dat weergegeven wordt door een headset daarop aanpast. Of het er echt veel beter van wordt vragen we ons af, wij horen in ieder geval niet bijzonder veel verschil. Maar het placebo-effect is ook wat waard. De Galaxy S5 Neo klinkt overigens gewoon prima door een headset, maar dat kan niet gezegd worden over de geluidskwaliteit van de speaker. Je moet het hebben van een speakertje dat aan de achterkant zit en een beetje vlak klinkt.

Je moet het hebben van een speakertje op de achterkant dat een beetje vlak klinkt

De 16-megapixelcamera van de Galaxy S5 Neo heeft vrijwel dezelfde software meegekregen als die van de Galaxy S6, hoewel er een aantal functies missen. De prof-modus is wel aanwezig, maar biedt alleen toegang tot instellingen voor de witbalans, iso en belichting. Daarmee is het vooral een nieuw kopje waaronder de gebruikelijke instellingen te vinden zijn, dan echt een modus die meer controle over foto’s brengt. Maar het is wel zo overzichtelijk, dus in die zin zijn we er blij mee.

Kwalitatief doet de camera goede zaken. Foto’s zijn detailrijk en hebben aardig goede kleuren. Je merkt wel dat het toestel niet meer mee kan met modernere camera’s als die van de Galaxy S6, bijvoorbeeld door het gebrek aan optische beeldstabilisatie en de wat minder hoge dynamische range. Maar voor een middensegmenter als de Galaxy S5 Neo is het piekfijn in orde.

Voor een middensegmenter is de camera piekfijn in orde

Samsung Galaxy S5 Neo camerasample frontcameraDe selfies die de Galaxy S5 Neo schiet zijn met hun 5-megapixelresolutie een upgrade tegenover de originele Galaxy S5. Maar toch zijn we niet bijzonder tevreden over de resultaten. De kleuren zijn een beetje flets en de details hadden beter gekund. Daarin moet het toestel veel van zijn concurrenten voor laten gaan.

Filmpjes maakt de Galaxy S5 Neo in full HD. Die zien er aardig uit. Het is niets speciaals, maar zeker voldoende.

Samsung is de afgelopen tijd goed bezig en dat vertaalt zich ook door in de Galaxy S5 Neo. Je zou kunnen zeggen dat de Galaxy S5 een soort high-endtelefoon in een midrange-body was en dat de Galaxy S5 Neo die body nu naar het goede segment brengt. Niet dat het ontwerp in deze klasse nou bijzonder modern of luxe overkomt, maar in het middensegment maakt dat allemaal wat minder uit. En door de goede functionaliteit van de Galaxy S5 te koppelen aan modernere software en een betere accu scoort de Galaxy S5 Neo op functioneel gebied wel bijzonder goed voor zijn klasse.

Eigenlijk kent de Galaxy S5 Neo behalve zijn verouderde design alleen maar voordelen. Het toestel is waterdicht, heeft een mooi scherm en is lekker uitgebreid. Bovendien is de batterij een van de beteren die we de afgelopen tijd hebben gezien en ook nog eens verwisselbaar; twee mooie USP’s. Daarmee is de Galaxy S5 Neo zeker een van de betere keuzes in het middensegment, zeker als je niet zoveel geeft om een luxe metalen ontwerp.

De Galaxy S5 Neo is zeker een van de betere keuzes in het middensegment

Mocht je wel veel waarde hechten aan een wat meer premium ontwerp, dan is de Honor 7 zeker een smartphone om te overwegen. Die is net wat duurder dan de Galaxy S5 Neo, maar heeft wel een mooie metalen body mét vingerafdrukscanner. Als je het niet erg vind om een toestel te importeren kan het de moeite waard zijn om eens naar de OnePlus X te kijken, een wat goedkoper toestel dat ook erg goed scoort. Wil je een groter scherm, dan zijn de LG G3 en Motorola Moto X Play de moeite waard, terwijl liefhebbers van een kleiner display bij de Sony Xperia Z3 Compact terecht kunnen.

Onze review score
Pluspunten
 • Waterdicht
 • Mooi scherm
 • Top batterij
 • Uitgebreid
Minpunten
 • Outdated design

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters