Samsung Galaxy S5

De Galaxy S5 is het nieuwe vlaggenschip van Samsung, dat de komende tijd Samsung’s reputatie in het topsegment moet waarmaken. In deze review bekijken we hoe de S5 het doet tegenover zijn concurrentie en of het toestel de aankoop waard is.

Samsung Galaxy S5 hoofdfoto 
Samsung Galaxy S5 hands-on

Alweer vier jaar geleden trapte Samsung de Galaxy S-lijn af, een nieuwe lijn voor diens toptoestellen met Android erop die zou uitgroeien tot een van de populairste lijnen van consumentenelektronica ooit. De Galaxy S4 is inmiddels bijna een jaar oud en dat betekent dat het tijd is voor een opvolger, die Samsung op het Mobile World Congress aankondigde in de vorm van de Galaxy S5.

Zoals altijd bracht de introductie van een nieuw Galaxy S-toestel weer hooggespannen verwachtingen en veel geruchten met zich mee. Zo zou het toestel een 4000mAh-accu en een gebogen display krijgen en was er sprake van een schermresolutie van 2560×1440 pixels. Het toestel zou volgens sommige geruchten zelfs een irisscanner meekrijgen en – volgens sommigen éindelijk – van metaal gemaakt zijn. De chipset van het toestel zou een Qualcomm Snapdragon 805-processor worden waarmee het toestel wezenlijk sneller moest zijn dan zijn voorgangers en TouchWiz zou helemaal opgeschoond worden.

“De S5 is op het gebied van specificaties niet schokkend.”

Maar zoals wel vaker met hooggespannen verwachtingen, werden die niet helemaal waargemaakt. De S5 werd na zijn aankondiging door sommigen ook wel ‘S4 plus’ genoemd en is op het gebied van specificaties niet schokkend. Een 5,1″ full hd-scherm, een Snapdragon 801-processor, een 16-megapixelcamera en 2GB werkgeheugen, gekoppeld met een aantal nieuwe sensoren in een waterdichte body. Dat is ongeveer wat de S5 typeert.

Dit gebrek aan echt nieuwe hardware lijkt echter niet aan Samsung te liggen: de markt is simpelweg nog niet zo ver. Ook de topmodellen van de concurrentie zijn op het gebied van specificaties wat minder spannend dan verwacht. Dat betekent dat Samsung met de S5 nog altijd beslagen ten ijs komt en goede kansen heeft in de strijd om de beste high-endsmartphone.

“Desondanks komt Samsung met de S5 beslagen ten ijs en heeft het goede kansen in de strijd om het topsegment.”

Traditioneel richt Samsung zich met zijn toestellen vooral op functionaliteit en dat komt in de S5 opnieuw naar voren. De smartphone is in een vrij eenvoudige plastic behuizing gestopt, maar biedt wel een groot aantal extra features. Zo is hij waterdicht, heeft hij een vingerafdrukscanner en is er zelfs een hartslagmeter aanwezig. De smartphone is voorzien van een nog uitgebreidere versie van TouchWiz, zodat hij softwarematig ook weer ontzettend veel functies heeft.

Via de app S Health waar Samsung nogal wat nadruk op legt probeert het toestel je levensstijl wat actiever te maken, waarbij ook de hartslagmeter en de waterdichte body van het toestel helpen. Samsung wil natuurlijk het liefste dat je er ook nog een Gear 2 of Gear Fit bij aanschaft, zodat je helemaal actief kan worden volgens de fabrikant. De slogan van het toestel is dan ook ‘My Life powered by Galaxy S5’, hoewel het de vraag is in hoeverre gebruikers hun levensstijl laten beïnvloeden door een smartphone.

Samsung Galaxy S5 hands-on 
Samsung Galaxy S5 hands-on 
Samsung Galaxy S5 hands-on 
Samsung Galaxy S5 hands-on 

Specificaties en prijzen

Hieronder kun je de volledige specificaties en actuele prijzen van de Samsung Galaxy S5 lezen. Deze review is gebaseerd op softwareversie G900FXXU1ANCE en een prijs van €650.

Specificaties van de Samsung Galaxy S5
Algemeen
 • Uitgebracht op April 2014
 • Draait op Android 4.4 KitKat
Processor
 • Qualcomm Snapdragon 801
 • quadcore-processor op 2.5GHz
 • Grafisch: Adreno 330
Scherm
 • 5.1" Super Amoled Plus scherm
 • Touchscreen met multitouch
 • Scherm is krasbestendig (Gorilla Glass 3)
 • 1920x1080 schermresolutie
Camera
 • 16MP camera met autofocus
 • Dual LED-flitser
 • 2MP camera voorkant

Unboxing

De Samsung Galaxy S5 wordt geleverd in een vrij standaard verkooppakket. Het doosje is voorzien van een paar oortjes, een usb-kabel en een lader. Die headset is trouwens niet echt veel soeps, het setje klinkt wat vlak en de meegeleverde oordopjes zijn niet heel comfortabel. Dat laatste hadden we graag iets beter gezien voor zo’n duur toestel, maar een groot nadeel is het niet. Verder opvallend is dat de S5 niet, zoals de Note 3, met een micro usb 3-kabel geleverd wordt, maar gewoon met een standaard micro usb. Een beetje vreemd aangezien de S5 wel net zoals zijn phabletbroertje een micro usb 3-poort heeft. Het verkooppakket is al met al gewoon standaard en voldoende.

Design

“De achterkant mag dan wel erg functioneel zijn, we kunnen niet zeggen dat die er erg mooi uitziet.”

De Samsung Galaxy S5 heeft een belangrijke design-update gekregen tegenover zijn voorganger. In tegenstelling tot de S4 en de S3, is de Galaxy S5 voorzien van een matte achterkant met een soort lederachtige finish. Daaraan is een patroontje toegevoegd met kleine kuiltjes in het materiaal. Het totaal voelt prettig in de hand en is een groot voordeel ten opzichte van de vorige Galaxy S-toestellen. Ook los daarvan voelt het toestel solide en is het vrij goed afgewerkt, waardoor de bouwkwaliteit ruim voldoende is. We blijven het echter jammer vinden dat Samsung niet voor een materiaal heeft gekozen dat hoogwaardiger aanvoelt dan het nu gebruikte plastic.

Daarnaast hebben we zo onze bedenkingen bij de visuele kant van het ontwerp. Het toestel is voorzien van een dikke chroom-achtige rand aan de zijkant, waar een soort golfje in verwerkt zit. Dat vinden wij er nogal goedkoop uitzien en kon ook vanuit onze omgeving niet op veel waardering rekenen. Ook de achterkant mag dan wel erg functioneel zijn, we kunnen niet zeggen dat die er erg mooi uitziet. Termen als ‘zo lelijk als de nacht’ zijn in onze omgeving meerdere malen voorbij gekomen nadat mensen de S5 te zien kregen. Hoewel we zo ver zeker niet willen gaan en design natuurlijk ook een vrij persoonlijk ding is, mag het duidelijk zijn dat je de S5 niet om zijn prachtige ontwerp moet kopen.

“Daarnaast is de S5 waterdicht, een functie die in sommige gevallen toch wel erg handig kan zijn.”

Toch biedt het design van deze S5 ook duidelijk voordelen. Doordat de achterkant losneembaar is kan de batterij makkelijk vervangen worden en is het ook eenvoudig om een nieuwe sim- of geheugenkaart in het toestel te plaatsen. Daarnaast is de S5 waterdicht, een functie die je zeker niet dagelijks zult gebruiken, maar in sommige gevallen toch wel erg handig kan zijn. Het apparaat is IP67 gecertificeerd, wat betekent dat hij een half uur op een meter diepte kan verblijven. Ter vergelijking: de Xperia Z1 en Xperia Z2 zijn IP58 gecertificeerd. De 5 bij Sony staat voor ‘beschermd tegen stof’, terwijl de 6 bij Samsung ‘stof dicht’ betekent. De 7 bij Samsung betekent beschermt tegen onderdompeling tot een meter, terwijl de 8 bij Sony betekent beschermd tegen onderdompeling tot anderhalve meter. In de praktijk zul je tussen de twee nauwelijks verschillen merken, zowel op stof- als watergebied. Nadeel van de waterdichtheid is wel dat de usb-poort met een klepje afgesloten is om het toestel waterdicht te houden.

Het formaat van de S5 is netjes. Het toestel is met ongeveer 8 millimeter dun genoeg en ook de bezels zijn binnen de perken gehouden. Het toestel heeft een 5,1″-scherm, waardoor hij iets gegroeid is ten opzichte van zijn voorganger. Maar voor een toestel met dit schermformaat is de S5 redelijk compact. Het gewicht is met 145 gram voor een telefoon van dit formaat netjes.

Het gebruikte plastic is niet krasgevoelig en ook andere kleine butsjes zul je er niet snel in zien. Verder is het toestel aan de voorkant voorzien van Gorilla Glass 3, waardoor het scherm ook redelijk vrij van krassen blijft. Enkele mini-krasjes waren wel zichtbaar na onze gebruiksperiode. Het glas over de camera heeft tijdens onze testperiode wat krassen opgevangen, vermoedelijk nadat het toestel op een vrij scherpe stenen ondergrond heeft gelegen. Wellicht iets om een beetje op te letten dus, hoewel we van andere gebruikers geen problemen hebben gehoord dus het probleem waarschijnlijk bij de ondergrond in kwestie lag.

De Galaxy S5 is beschikbaar in vier kleuren: zwart, wit, blauw en goud. Behalve de witte versie hebben ze allen een zwarte voorkant en een batterijklep in de kleur van de betreffende variant. Bij de gouden variant is ook de zijkant goudkleurig in plaats van zilverkleurig. Overigens is het gebruikte goud wat minder subtiel en daarmee in onze ogen wat minder mooi dan bij de iPhone 5s of HTC One M8.

Samsung Galaxy S5 design 
Samsung Galaxy S5 design 
Samsung Galaxy S5 design 
Samsung Galaxy S5 design 
Samsung Galaxy S5 design 
Samsung Galaxy S5 design 

Alle bedieningselementen van de S5 zijn over het algemeen op de standaard plaatsen te vinden. De usb-poort zit onderaan, de audiojack zit bovenop. De volumeknop zit links, de powerknop zit rechts. Boven het scherm vinden we een aantal sensoren, een notificatielampje en een secundaire 2-megapixelcamera. Onder het scherm zijn nog steeds fysieke knoppen aanwezig, waarbij opvalt dat er in de homeknop een vingerafdrukscanner verwerkt zit. Dat is overigens niet zichtbaar aan het knopje. Ook op de achterkant vinden we een apart element: net onder de camera zit niet alleen een flits maar ook een hartslagmeter. Bovenop zit tot slot nog een infraroodpoort.

“Concluderend kan het ontwerp van de Galaxy S5 het beste als functioneel bestempeld worden.”

Concluderend kan het ontwerp van de Galaxy S5 het beste als functioneel bestempeld worden. De achterkant voelt prettig aan, de batterij kan er eenvoudig uit en het toestel is waterdicht. Aan de andere kant komt het toestel duidelijk minder luxueus over dan zijn concurrenten en in onze ogen is het ontwerp niet echt mooi. Dat zijn twee dingen die we eigenlijk wel van een toestel van €650 verwachten, hoewel het ook grotendeels een kwestie van persoonlijke voorkeur is.

Samsung Galaxy S5 design 
Samsung Galaxy S5 design 
Samsung Galaxy S5 design 
Samsung Galaxy S5 design 

Hartslagmeter

“Je gaat niet middenin je hardlooprondje even stilstaan en je telefoon pakken om je hartslag te meten,”

Zoals hierboven vermeldt, is de Galaxy S5 uitgerust met een nieuwe sensor in de vorm van een hartslagmeter. Die zit direct onder de camera en om hem te gebruiken moet je je vinger erop leggen, waarna het toestel in een aantal seconden je hartslag zal meten. Daar komt meteen het probleem van de sensor naar voren: je moet hem even stilhouden en dus in je hand hebben voor de meting. Als je achter je bureau zit natuurlijk geen probleem, maar niemand wil weten wat zijn hartslag is als hij achter zijn bureau zit. Als je aan het sporten bent en wel je hartslag wilt weten, dan wordt het al snel een stuk lastiger om die goed te meten. Je gaat niet middenin je hardlooprondje even stilstaan en je telefoon pakken om je hartslag te meten en ook bij veel andere sporten zal het lastig zijn een moment te vinden om dat te doen. Vooraf en achteraf kan wel makkelijk, maar dan heb je er al een stuk minder aan.

Daar komt nog eens bij dat de functie niet eens zo uniek is. Het werkt via een lampje en een camera, twee hardware-elementen die eigenlijk op iedere smartphone zitten. Er zijn dan ook gewoon apps te downloaden die een soortgelijke meting uitvoeren via een willekeurige andere smartphone. Die lijken iets minder consistent te zijn dan de meter van de S5. Voor gebruik waarbij die consistentie en kwaliteit van de meting erg belangrijk is, is de S5 ook niet geschikt.

Als we kijken naar de metingen van de S5, die via S Health gedaan kunnen worden, blijkt het geheel over het algemeen vrij consistent te zijn en in ieder geval in de juiste richting te zitten. Samsung zegt zelf al dat het voor medisch gebruik niet geschikt is, wat wel aangeeft dat de metingen kwalitatief niet op het hoogste niveau zitten. Voor huis-tuin-en-keukengebruik is de kwaliteit echter voldoende. Datzelfde kunnen we dus helaas niet zeggen van de gebruiksvriendelijkheid en daarnaast is de functie eenvoudig na te bootsen met andere toestellen. De hartslagmeter zal dus vooral nuttig zijn als eenmalige aandachtstrekker in de kroeg.

Samsung Galaxy S5 screenshot 
Samsung Galaxy S5 screenshot 
Samsung Galaxy S5 screenshotSamsung Galaxy S5 screenshot 

Vingerafdrukscanner

“Een echte killer feature is de vingerafdrukscanner door het vrij lage succespercentage zeker niet.”

Vingerafdrukscanners in smartphones lijken helemaal hot te zijn en de Samsung Galaxy S5 is het tweede belangrijke toestel dat zo’n scanner heeft. Net als in de iPhone 5s van Apple, zit de vingerafdrukscanner in deze S5 in de hometoets verwerkt. Dat is een handige plaats en werkt beter dan de onder de camera geplaatste vingerafdrukscanner van de HTC One max. Naast het toestel ontgrendelen, kun je via de vingerafdrukscanner ook PayPal-betalingen doen en je Samsung-account verifiëren.

Om de scanner te gebruiken moet je ten minste één vinger inscannen en een alternatief wachtwoord opgeven voor als de scans niet lukken. Je kunt maximaal 3 vingers in het systeem zetten, welke lokaal opgeslagen zullen worden. Het toestel zal naar servers van bijvoorbeeld PayPal enkel een hash communiceren. Om de scanner te gebruiken moet je je hele vingertopje over de sensor vegen vanaf het scherm naar beneden. Dat is dus wezenlijk anders dan de aanpak die Apple kiest: daar moet je je vinger enkel op de homeknop leggen.

Een nadeel van de volledige swipe die nodig is, is dat als je het toestel met één hand gebruikt en je vinger een beetje scheef veegt, hij niet herkend wordt. Ook te snel of te langzaam vegen levert problemen op, evenals vochtige vingers. Je kunt het jezelf wel makkelijker maken door bijvoorbeeld je duim in horizontale en verticale positie in het systeem te zetten, waardoor je ook met enkelhandig gebruik nog redelijk eenvoudig je vinger over de sensor kan vegen. Tijdens onze testperiode herkende het toestel onze vinger in ongeveer 40% van de gevallen. Daardoor is de snelheidswinst tegenover een pincode erg klein of zelfs niet aanwezig. Een echte killer feature is de vingerafdrukscanner dus zeker niet.

Een laatste ding is dat de vingerafdrukscanner schijnbaar vrij eenvoudig voor de gek te houden is, zo ontdekte SR Labs. Voor het unlocken van je toestel is dat misschien niet zo heel erg, maar als je besluit om je vingerafdruk ook voor PayPal-betalingen te gebruiken dan is het wellicht iets om rekening mee te houden.

Samsung Galaxy S5 screenshot 
Samsung Galaxy S5 screenshot 

Scherm

“De Galaxy S5 biedt nog steeds een spetterende weergave door de verzadigde kleuren van het scherm.”

Het scherm van de Galaxy S5 is, zoals bekend van Samsung, wederom een amoledscherm. Echter werkt Samsung met een aangepaste pixel-layout. Het gaat nog steeds om een PenTile-matrix, maar nu in ruitvorm. Deze zogenaamde ‘Diamond Pixel’-layout zorgt ervoor dat de bekende nadelen van PenTile-schermen – de gekleurde randjes rond tekst en bij grote contrasten – grotendeels opgelost worden. Dit werd ook gebruikt in de S4, maar ten opzichte van dat toestel heeft Samsung nog een aantal modificaties gemaakt. De grootte van de subpixels ligt nu dichter bij elkaar, wat er simpel gezegd in resulteert dat het scherm van de S5 helderder kan zijn. In dit artikel van PhoneArena kun je meer lezen over de nieuwe pixel-layout, mocht je daarin geïnteresseerd zijn.

In de praktijk zorgt het ervoor dat de Galaxy S5 nog steeds een erg spetterende weergave biedt, met dank aan de verzadigde kleuren van het amoled-scherm. Echter is de helderheid van het scherm nu wel een stukje hoger dan die van het gemiddelde amoled-scherm, waardoor het toestel dichter bij de helderheid van goede lcd-displays in de buurt komt. Dat zorgt voor een erg mooie weergave en tevens een betere leesbaarheid buiten. Overigens is het scherm buiten wat minder goed leesbaar dan sommige concurrenten omdat het ondanks de hoge helderheid redelijk reflecterend is.

Samsung Galaxy S5 screenshot

Voor wat betreft de kleuren geldt dus dat ze erg spetterend en verzadigd zijn, maar Samsung heeft wel uitgebreide mogelijkheden geboden dit wat terug te schroeven mocht je dat willen. Daarnaast is er een nieuwe modus genaamd Adapt Display, die de weergave voor een aantal applicaties optimaliseert. Tijdens de aankondiging van de S5 waren we onder de indruk dat deze modus ook voor een betere leesbaarheid in het zonlicht zou zorgen, maar dat blijkt helaas niet het geval te zijn. In de instellingen kun je tevens een extra gevoelige modus aanzetten waarmee de telefoon ook met handschoenen aan te bedienen is.

Last but not least is er natuurlijk nog de scherpte van het scherm, die is prima. De smartphone heeft een 1080p-scherm met een diameter van 5,1″ waardoor de pixeldichtheid lekker hoog ligt. Het is dan wel geen 2K-display, zoals de geruchten eerst deden vermoeden, de concurrentie heeft dat voorlopig ook nog niet en pixels zijn nu ook al bijna niet te herkennen. Een klein puntje is dat de gevolgen van de PenTile-matrix nog heel licht zichtbaar zijn bij sommige tekstelementen, maar het is gelukkig minimaal. Het zal aan je persoonlijke voorkeuren liggen of je dit scherm of het super lcd-scherm van bijvoorbeeld de HTC One M8 mooier vindt, maar in ieder geval heeft de Galaxy S5 een van de mooiste schermen op de markt.

Prestaties

“Omdat TouchWiz vrij zwaar is voelt de S5 net wat stroperiger dan zijn concurrenten.”

De Samsung Galaxy S5 heeft een Snapdragon 801-processor in de AC-variant, waarmee het toestel in theorie de snelste smartphone van het moment is. Zijn concurrenten hebben allemaal de AB-variant van de chip, die een iets lagere kloksnelheid van de CPU heeft. In het geval van de S5 gaat het om een op 2,5GHz geklokte quadcoreprocessor met Krait-kernen. Samsung heeft dus, zoals altijd, op het gebied van brute kracht weer goed werk geleverd. Overigens blijft het werkgeheugen wat achter: dat is 2GB in tegenstelling tot de 3GB van bijvoorbeeld de Sony Xperia Z2 en Samsung’s eigen Note 3.

In de praktijk is de S5 niet merkbaar sneller dan de toestellen met een AB-chip. Sterker nog: omdat TouchWiz vrij zwaar is voelt de S5 net wat stroperiger dan zijn concurrenten. In de benchmarks wint hij overigens en ook met het openen van apps is de S5 misschien net iets sneller. In het dagelijks gebruik zal er geen merkbaar verschil zijn qua snelheid. Het werkgeheugen is een ander verhaal. Hoewel je daar voorlopig ook niets van zal merken, kunnen we ons goed voorstellen dat dat in de toekomst anders zal zijn. Het systeem snoept al ruim een gigabyte werkgeheugen als er geen apps open staan. Als apps in de toekomst zwaarder worden, dan ligt het in de lijn der verwachting dat je met multitasken een nadeel gaat hebben tegenover de Xperia Z2 of Note 3. Neemt niet weg dat de prestaties van de Galaxy S5 nog steeds top zijn.

“In ieder geval hoef je niet bang te zijn de dag niet door te komen met de accu.”

De Galaxy S5 is voorzien van alle netwerktechnologieën die je je maar kunt wensen in een smartphone en meer. Nfc, lte, wifi ac, bluetooth 4.0, infrarood; het is allemaal aanwezig. Daarnaast kan de S5 lte en wifi combineren om nog sneller te downloaden, hoewel je wel een erg grote databundel moet hebben en erg grote bestanden moet downloaden op je toestel om daar wat aan te hebben.

De batterij van de Galaxy S5 heeft een capaciteit van 2800mAh en houdt het daar makkelijk en dag op vol. We hadden eerst wat problemen met het proces ‘IndexService’ dat op de achtergrond de batterij op aan het maken was, een probleem dat een klein groepje gebruikers lijkt te hebben van zowel de S5 en de Note 3. Bij ons was het verholpen met een fabrieksreset, dus het is in die zin niets om je zorgen over te maken, maar wel iets om in je achterhoofd te houden als je toestel snel leeg gaat. De S5 lijkt het net iets langer te doen op één batterijlading dan de HTC One M8, hoewel dat lastig direct te vergelijken is. In ieder geval hoef je niet bang te zijn de dag niet door te komen.

Mocht je daar wel bang voor zijn, dan heeft Samsung een handig trucje ingebouwd. De zogenaamde ‘extra energiebesparende stand’ zorgt ervoor dat achtergrondgegevens uitgeschakeld worden, het scherm zwart-wit wordt en je nog maar toegang hebt tot enkele apps en instellingen. Daarmee moet het toestel volgens Samsung nog 24 uur standby kunnen staan als er nog maar 10% batterij over is. Overigens is er ook een wat uitgebreidere en flexibelere gewone energiebesparing.

Samsung Galaxy S5 screenshot 
Samsung Galaxy S5 screenshot 
Samsung Galaxy S5 screenshot 

Software

Dat de Samsung Galaxy S5 op softwaregebied weer flink aangepast is, zal geen verrassing zijn. Het apparaat heeft een nieuwe versie van TouchWiz onder de leden, die wat consistenter en strakker is dan de vorige versie. Daarnaast heeft de software een nieuw instellingenmenu meegekregen en is er naast het homescreen de ‘My Magazine’-functie gekomen. Het toestel draait op Android 4.4 KitKat.

“Functioneel gezien is TouchWiz natuurlijk weer heel erg uitgebreid.”

Samsung Galaxy S5 screenshot

Nog altijd vinden we TouchWiz niet moeders mooiste. De interface is vrij bombastisch vormgegeven en wat ons betreft een beetje too much, hoewel er zeker vooruitgang geboekt is. De My Magazine-functie, waar je kunt komen door naar rechts te vegen vanaf je homescreen, geeft updates weer in een flink aantal categorieën, die je zelf in kunt stellen. Verder kun je je sociale netwerken eraan koppelen. Helaas is het niet mogelijk om specifieke nieuws-sites te volgen en vinden we de interface niet erg overzichtelijk. Het is wel een leuke manier om wat loze tijd te verdoen met leuke nieuwsfeitjes, hoewel Flipboard zelf daar misschien geschikter voor is. Je kunt de functie echter ook eenvoudig uitzetten.

Functioneel gezien is TouchWiz natuurlijk weer heel erg uitgebreid. Er zijn weinig nieuwe functies bijgekomen sinds de S4, maar dat betekent nog altijd dat er heel veel functies zijn. Uitgebreide bewegingsbediening, een blokkeermodus om slechts enkele contacten de mogelijkheid te geven om je bijvoorbeeld ’s nachts te bellen en splitscreen-multitasken, het is allemaal aanwezig. Er zijn ook enkele nieuwe toevoegingen gedaan, zoals bijvoorbeeld een modus om het hele scherm te verkleinen zodat het makkelijk met één hand beidend kan worden. Daarnaast is er de zogenaamde ‘toolbox’, een klein menuutje waar je een aantal favoriete apps in kwijt kunt. Die kan als overlay over ieder scherm komen en wordt geactiveerd door op een klein rond knopje te drukken. Via een snelle instelling in het notificatiecentrum kun je dat knopje weergeven of verbergen. Overigens is het de vraag of je in het dagelijks gebruik veel aan die toolbox zult hebben.

Samsung Galaxy S5 screenshot 
Samsung Galaxy S5 screenshot 
Samsung Galaxy S5 screenshot 
Samsung Galaxy S5 screenshot 
Samsung Galaxy S5 screenshot 
Samsung Galaxy S5 screenshot 
Samsung Galaxy S5 screenshot 
Samsung Galaxy S5 screenshot 
Samsung Galaxy S5 screenshot 
Samsung Galaxy S5 screenshot 

“Voor wat betreft de meegeleverde applicaties heeft Samsung het dit keer een stuk beter aangepakt.”

Voor wat betreft de meegeleverde applicaties heeft Samsung het dit keer een stuk beter aangepakt. In plaats van een gigantische berg apps die je standaard op het toestel heeft staan, heeft het bedrijf ervoor gekozen ze gratis en eenvoudig ter download aan te bieden via de Samsung Apps-winkel. Via het menu in de Samsung Apps-store of in het app overzicht kun je naar de zogenaamde Galaxy Essentials gaan, waar zaken als de Gear Fit Manager, S Note, S Translator en dergelijken staan. Er zijn nog een aantal apps wel voorgeïnstalleerd, waaronder S Voice, ChatOn, S Health en Smart Remote. Als kers op de taart biedt Samsung een flinke rits aan gratis extra’s voor 3rd party software, waaronder 50GB Dropbox-ruimte voor twee jaar en een gratis jaarabonnement op RunKeeper Elite.

Smart Remote is een leuk programma waarmee je enerzijds een TV-gids bij de hand hebt en anderzijds een universele afstandsbediening. Vooral dat laatst werkt goed en is erg prettig. Overigens kun je via de Galaxy Essentials nog WatchOn downloaden, wat eigenlijk hetzelfde doet maar er grafisch iets beter uitziet. S Health is een app waar Samsung veel nadruk op legt, die je gewicht, trainingsprestaties, eetgewoonten, aantal gezette stappen en hartslag kan bijhouden. Een aardige app, maar voor de verschillende onderdelen zijn wel betere alternatieven verkrijgbaar.

Samsung Galaxy S5 screenshot 
Samsung Galaxy S5 screenshot 
Samsung Galaxy S5 screenshot 
Samsung Galaxy S5 screenshot 

“Een andere app waar Samsung veel nadruk op legde tijdens de aankondiging van de S5 is Kids Mode.”

S Voice is Samsung’s alternatief voor Siri, Cortana en Google Now, hoewel die laatste ook op het toestel aanwezig is. In tegenstelling tot Google Now werkt S Voice ook met voice commando’s als het toestel op de Nederlandse taal ingesteld staat, hoewel de commando’s nog steeds in het Engels gegeven moeten worden. Ook is S Voice wat interactiever dan Google Now.

Een andere app waar Samsung veel nadruk op legde tijdens de aankondiging van de S5 is Kids Mode. Met Kids Mode kun je een versimpelde gebruiksomgeving opstellen voor je kind, waar een vooraf gekozen setje apps en bestanden beschikbaar is. De hele gebruiksomgeving is op kinderen gericht en je kunt als ouder achteraf zien welke apps je kind gebruikt heeft en hoe lang. Ook kun je bijvoorbeeld een tijdslimiet op het gebruik door je kind zetten. Het geheel is afgeschermd middels een wachtwoord. De Kids Mode is beter uitgewerkt dan wat we op andere toestellen gezien hebben en kan zeker een nuttige toevoeging zijn. Echter is dat wel het geval voor een vrij beperkte groep gebruikers en zullen veel mensen er ook weinig aan hebben. Overigens stond de software op ons toestel niet direct geïnstalleerd, maar was er al wel een snelkoppeling beschikbaar op het homescreen.

Samsung Galaxy S5 screenshot 
Samsung Galaxy S5 screenshot 
Samsung Galaxy S5 screenshot 
Samsung Galaxy S5 screenshot 

De Samsung Galaxy S5 heeft een nieuwe modus gekregen waarbij gegevens achter een wachtwoord of vingerafdruk opgeslagen worden. Deze privacystand, inmiddels gekscherend tot pornomodus gebombardeerd, is beschikbaar in de galerij, videospeler, muziekspeler, bestandsbeheerder en voice recorder. Je kunt bestanden naar een speciale privepartitie verplaatsen, die alleen via de privacystand beschikbaar is. Dat gaat niet heel makkelijk: je moet via het bestandsoverzicht een bestand selecteren en dan via het menu op ‘naar prive verplaatsen’ drukken. Als je bijvoorbeeld in de galerij een foto al aan het bekijken bent dan werkt het niet. Het is niet mogelijk om via een 3rd party bestandsbeheerder toch bij de bestanden te komen, dus in die zin zit je redelijk goed beveiligd. We kunnen ons voorstellen dat het met wat meer moeite wel te kraken is, dus grote bedrijfsgeheimen kun je er misschien niet veilig in bewaren. Maar voor bestanden die iets meer beveiliging behoeven, bijvoorbeeld een lijstje met je wachtwoorden, is het prima bruikbaar.

Verder staan natuurlijk alle standaard Googleapps op het toestel, samen met een aantal handige applicaties van Samsung. Zo heeft het toestel in de vorm van S Planner een uitgebreide agenda en is de bestandsbeheerder die Samsung toegevoegd heeft handig. Verder zijn apps als Google Maps, YouTube en Google Now natuurlijk handige toevoegingen en kun je in de Play Store terecht voor honderdduizenden andere apps die je kunt installeren.

Samsung Galaxy S5 screenshot 
Samsung Galaxy S5 screenshot 
Samsung Galaxy S5 screenshot 
Samsung Galaxy S5 screenshot 

“Opvallend is dat er geen FM-radio aanwezig is,”

De multimedia-afdeling van deze Galaxy S5 zit goed in elkaar. De galerij is uitgebreid en kan overweg met Picasa en Facebook. Daarnaast zijn er wat functies toegevoegd zoals gezichtsherkenning. Een fotobewerker is natuurlijk ook aanwezig, hoewel die vrij standaard is. Alle gangbare videoformaten worden ondersteund door het toestel.

De muziekspeler is prima. Hij verschilt niet veel van wat we van Samsung gewend zijn en heeft nog altijd functies als music square en een eenvoudige mogelijkheid om muziek op externe apparaten af te spelen. Opvallend is dat er geen FM-radio aanwezig is, terwijl Samsung toch normaal wel zo uitgebreid mogelijk is in dat soort functies.

De muziekkwaliteit die de S5 voortbrengt is in principe prima. Door de headset klinkt het toestel goed en ook de speaker is bovengemiddeld. Toch steekt die laatste schril af tegen de kwalitatief goede stereospeakers die de concurrenten van de S5 hebben. De Samsungsmartphone kan met zijn enkele speakertje op de achterkant niet op tegen het BoomSound- en Walkmangeweld van HTC en Sony.

Samsung Galaxy S5 screenshot 
Samsung Galaxy S5 screenshot 
Samsung Galaxy S5 screenshot 

Camera

De camera van de Samsung Galaxy S5 heeft een aantal upgrades gekregen. De smartphone heeft bijvoorbeeld een nieuwe 16-megapixelresolutie gekregen en kan nu supersnel focussen. Daarnaast is er een refocus-functie gekomen, waarmee twee foto’s gemaakt worden die in elkaar geplakt worden. Zo kun je kiezen of je dichtbij focust, verweg focust of beide gebieden in focus hebt. Een leuke functie.

De camera-interface is uitgebreid als altijd. Er zijn zoveel functies dat het niet erg overzichtelijk meer is, wat wel jammer is. Je kunt de drie sneltoetsen direct op het zoekerscherm zelf kiezen, maar voor meer instellingen zul je je toch door het gigantische functieoverzicht moeten slaan. Betekent wel dat je van alles kunt instellen, waarbij overigens geen heel spannende instellingen die eruit springen aanwezig zijn. Bij de verschillende modi zijn wel een aantal leuke opties, bijvoorbeeld eentje waarmee je een ‘virtuele tour’ kan maken en een die verschillende actiefoto’s in elkaar kan plakken voor een creatief eindresultaat. Via Samsung Apps kun je nog een aantal andere modi downloaden.

Samsung Galaxy S5 screenshot 
Samsung Galaxy S5 screenshot 
Samsung Galaxy S5 screenshot 
Samsung Galaxy S5 screenshot 

“Al met al zijn de foto’s zeker goed en behoort de S5 nog steeds tot de top van de markt.”

Kwalitatief zijn de foto’s niet zoveel vooruit gegaan als we gehoopt hadden. De resolutie is gegroeid van 13 naar 16 megapixel, maar de per-pixel-kwaliteit is wat achteruit gegaan. Het totaalplaatje is daarmee ongeveer hetzelfde als bij de Galaxy S4. Soms wat beter en in sommige gevallen misschien zelfs iets slechter. Wat opvalt is dat foto’s in wat mindere lichtomstandigheden vrij snel een beetje bewogen worden en ook minder details krijgen. Als het echt donker is krijgt de Galaxy S5 nog relatief veel op de gevoelige plaat.

De kleuren die de S5 produceert zijn goed, de details zijn vooral door de hoge resolutie hoog. Als je volledig op foto’s inzoomt zie je wel wat ruis en zijn ze wat oververscherpt. Als het wat donkerder wordt dan verdwijnen de details dus snel, waarschijnlijk vanwege de digitale post-processing die het toestel toepast. Al met al zijn de foto’s zeker goed en behoort de S5 nog steeds tot de top van de markt. Maar de vooruitgang is minimaal.

Samsung Galaxy S5 camerasample 
Samsung Galaxy S5 camerasample 
Samsung Galaxy S5 camerasample 
Samsung Galaxy S5 camerasample 
Samsung Galaxy S5 camerasample 
Samsung Galaxy S5 camerasample 
Samsung Galaxy S5 camerasample 
Samsung Galaxy S5 camerasample 

De Galaxy S5 is in staat om 4K-video’s te schieten en die zien er goed uit. Door de hoge resolutie kun je ook achteraf eventueel nog wat op de video’s inzoomen en liggen de detailniveaus hoog. Kleuren zijn enigszins oververzadigd, de verzadiging ligt wat hoger dan bij de foto’s die de telefoon schiet. Focussen tijdens het filmen gaat snel en goed, hoewel de autofocus wat moeite heeft met kleinere objecten die dichtbij staan. Je kunt ook focussen via touchfocus. De telefoon heeft de mogelijkheid om met twee camera’s tegelijk te filmen, waarbij je zelfs het beeld van de frontcamera ‘vast kunt plakken’ op bijvoorbeeld een billboard in het beeld van de hoofdcamera.

Net als de beeldkwaliteit, is de geluidskwaliteit tijdens het filmen goed. Het geluid kan daarnaast ‘meezoomen’ als je inzoomt tijdens het filmen.

Conclusie

Zoals traditioneel het geval is, kan de Galaxy S5 zich met recht de meest uitgebreide Androidsmartphone op het moment noemen. Of hij daarmee de beste keuze is, zal erg persoonlijk zijn: er kleven wederom een aantal nadelen aan het toestel.

Samsung Galaxy S5 design 

De Galaxy S5 heeft zowel op hardware- als softwaregebied ongekend veel functies. Er zijn enkele handige nieuwe functies in de software toegevoegd en de oude gimmicks zijn, ondanks hun blijvende aanwezigheid, wat meer naar de achtergrond verdwenen. Daarnaast zijn de meegeleverde applicaties goed ingeperkt en nu deels gewoon downloadbaar. De software heeft daarmee een duidelijke stap vooruit gezet. Op hardwaregebied troeft de S5 zijn concurrenten op papier af met een iets snellere processor, vingerafdrukscanner en hartslagmeter. Het nut van al die functies is echter discutabel. Wel echt nuttig zijn het prachtige scherm en de waterdichte body. Tot slot is er de camera, die misschien niet veel beter is dan zijn voorganger maar nog steeds goed presteert. Het feit dat Samsung’s vlaggenschip nu wel lekker in de hand ligt, is een prettige verbetering.

Maar negatieve punten zijn er zeker ook, te beginnen bij datzelfde design. De Galaxy S5 ziet er duidelijk minder uit dan zijn directe concurrentie en voelt ook een stuk minder luxe aan. Verder snappen we niet helemaal waarom de S5 ‘maar’ 2GB werkgeheugen heeft gekregen. Daar merk je nu nog weinig van, maar in de toekomst wellicht wel. Ondanks de snellere processor voelt het toestel net wat ‘stroperiger’ dan zijn concurrenten, wat te maken heeft met de zware TouchWiz-interface en jammer is. Die Androidschil van Samsung vinden we sowieso nog een beetje too much.

“Wie voor functionaliteit gaat moet kortom zeker bij de Galaxy S5 zijn.”

Wie voor functionaliteit gaat moet kortom zeker bij de Galaxy S5 zijn. Maar voor iedereen die minder waarde hecht aan al die toegevoegde functies en liever een optimale en wat meer premium gebruikservaring heeft, kan misschien beter naar een ander toestel kijken. Dan gaat het natuurlijk in de eerste plaats om de HTC One M8 en Sony Xperia Z2, die op het moment samen met de S5 om de top van de Androidmarkt strijden. Maar je zou ook aan de aankomende Nokia Lumia 930 kunnen denken. Of zelfs de iets oudere iPhone 5s.

Verder kunnen ook de iets oudere high-endtoestellen een interessante keuze zijn. De smartphonemarkt is qua innovatie wat afgezwakt en daardoor zijn de verschillen tussen deze generatie en de vorige vrij klein. Toestellen als de LG G2, Google Nexus 5, Sony Xperia Z1 en Samsung Galaxy Note 3 zijn een fractie trager, hebben misschien een iets minder mooi scherm en zijn voorzien van minder toeters en bellen. Maar dat verschil kan je zo ruim tweehonderd euro schelen, waardoor ze zeker nog interessant zijn.

Onze review score
Pluspunten
 • Waterdicht
 • Erg uitgebreid
 • Vingerafdrukscanner kan handig zijn
 • Supersnel
 • Goede camera
Minpunten
 • Geen premium design
 • 2GB werkgeheugen
 • TouchWiz nog steeds zwaar en over the top

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters