Samsung Galaxy S6 Edge+ review: futuristische topphablet

Samsung werkt voor zijn high-endsmartphones al jaren volgens hetzelfde patroon: ieder voorjaar een nieuwe ‘kleine’ telefoon, ieder najaar een nieuwe phablet. De Samsung Galaxy S6 Edge+ houdt aan dat patroon vast, maar vult het wel helemaal anders in. In deze review vertellen we je alles over Samsung’s nieuwe topphablet.

Samsung Galaxy S6 Edge+ hoofdfoto 

Vier jaar lang bouwde Samsung wereldwijd het Note-merk op. De eerste grote telefoon met pennetje werd nog een beetje sceptisch ontvangen, maar al snel bleek de Note-lijn een regelrechte hit. Maar, zo zegt Samsung, eigenlijk werd het pennetje nauwelijks gebruikt. Daaruit concludeerde het merk voor het gemak meteen dat de Note-lijn eigenlijk overbodig was, zolang Samsung maar een high-endphablet had. Zo geschiedde dat Samsung de Galaxy Note 5 lekker in Korea liet en voor Europa de wat excentriekere Galaxy S6 Edge+ op het programma heeft staan. Inmiddels gaan er geruchten dat de Note 5 alsnog naar ons continent zal komen, maar officieel is daar niets over bekend.

Het is een opmerkelijke stap, want ondanks dat het pennetje nauwelijks gebruikt werd was het Note-merk in Nederland behoorlijk sterk. Daarnaast verschenen er al snel reacties van mensen die helemaal niet zitten te wachten op een scherm dat over de zijkant van het toestel gebogen is, terwijl Samsung dat nu wel opdringt. Als je een high-end phablet van de fabrikant wilt, in ieder geval. Geen probleem volgens de fabrikant. De Galaxy S6 Edge werd namelijk boven verwachting goed ontvangen en de doelgroep bleek veel gelijkenissen te vertonen met die van de Galaxy Note. Het moet dus ook wel mogelijk zijn om alle voormalige Note-bezitters een Edge-toestel aan te smeren. In hoeverre die gedachtegang hout snijdt moeten de verkoopcijfers uitwijzen.

“Samsung heeft de specificaties van de Galaxy S6 Edge+ nauwelijks geüpdatet”

Een andere opvallende switch is dat Samsung de specificaties van de Galaxy S6 Edge+ eigenlijk nauwelijks geüpgraded heeft tegenover de gewone S6 Edge. Dat geldt ook voor de Note 5 tegenover de S6, maar het wijkt duidelijk af van het gebruikelijke patroon. Die stagnatie op het gebied van specs zien we trouwens in de hele smartphonemarkt plaatsvinden. De vernieuwingen van de Galaxy S6 Edge+ zijn vooral op softwaregebied. Zo ondersteunt de camera livestreamen naar YouTube en is de telefoon in staat muziekkwaliteit op te schalen. Ook de Edge-software is uitgebreid, zodat het gebogen display iets nuttiger wordt. Op hardwarevlak is het werkgeheugen vergroot van 3GB naar 4GB en kan de telefoon sneller opladen, zowel draadloos als met kabeltje.

De overige specificaties zijn vrijwel gelijk aan die van het originele Galaxy S6-duo. Daarmee behoren ze trouwens nog steeds tot de top van de markt. De Exynos 7420-processor is nog steeds de krachtigste op de markt en het 5,7-inch amoledscherm heeft een hoge quad HD-resolutie. De 16-megapixelcamera met optische beeldstabilisatie bleek in onze review van de Galaxy S6 verbluffend goed te presteren en is in principe ongewijzigd gebleven. Ook qua extra’s is de smartphone met zijn vingerafdrukscanner en hartslagmeter erg compleet. Alleen de afstandsbediening heeft helaas het veld moeten ruimen.

“De S6 Edge+ is een krachtige en op papier goede telefoon”

In ieder geval is het duidelijk dat de Galaxy S6 Edge+ wederom een erg krachtige en op papier goede telefoon is. Het zou zomaar kunnen dat dit de komende tijd de beste phablet die je op de markt kunt vinden zal zijn. In deze review zoeken we dat tot in de puntjes uit.

Samsung Galaxy S6 Edge+ hands-on 
Samsung Galaxy S6 Edge+ hands-on 
Samsung Galaxy S6 Edge+ hands-on 

Specificaties en prijzen

Hieronder kun je de volledige specificaties en actuele prijzen van de telefoon zien. Deze review is gebaseerd op softwareversie LMY47X.G928FXXU1AOH3 en een prijs van €799.

Specificaties van de Samsung Galaxy S6 Edge+
Algemeen
 • Uitgebracht op September 2015
 • Draait op Android 5.1 Lollipop
Processor
 • Samsung Exynos 7 Octa 7420
 • octacore-processor op 2.1GHz
 • Grafisch: Mali-T760MP8
Scherm
 • 5.7" Super Amoled scherm
 • Touchscreen met multitouch
 • Scherm is krasbestendig (Gorilla Glass 4)
 • 2560x1440 schermresolutie
Camera
 • 16MP camera met autofocus
 • LED-flitser
 • 3840x2160 (4K) video opnames
 • 5MP camera voorkant

Unboxing

We hebben van de Galaxy S6 Edge+ geen reguliere verpakking ontvangen, maar een speciale reviewdoos. Echt unboxen kunnen we het toestel dus niet, maar de inhoud van het retaildoosje laat zich raden. De telefoon zal geleverd worden met een snellader, usb-kabel en headset. De gebruikelijke inhoud, die op zich prima is.

Design

“Het dual edge display geeft het toestel een futuristische uitstraling”

Het ontwerp van de telefoon is eigenlijk nauwelijks anders dan dat van zijn futuristische kleine broertje. In de basis is het design niet zo opvallend: een aluminium frame gesandwicht tussen twee platen Gorilla Glass. De uitvoering van dat ontwerp is echter des te bijzonderder: het display loopt aan bieden zijkanten door over de rand van het toestel. Dat ‘dual edge diplay’ is functioneel niet zo bijzonder interessant, maar geeft het toestel wel een luxe en futuristische uitstraling.

Door het gekromde scherm heeft de Galaxy S6 Edge+ erg dunne zijkanten. Dat ligt niet heel prettig in de hand, maar we hebben er ook geen echte problemen mee gehad. Het is ons bijvoorbeeld niet gebeurd dat we per ongeluk het scherm raakten en zo ongewenste handelingen in de interface uitvoerden. Wel kan het bijzondere ontwerp ervoor zorgen dat de smartphone iets sneller op het glas zal vallen, maar omdat het aluminium randje iets boven het glas uitsteekt zal ook dat wel meevallen.

Samsung Galaxy S6 Edge+ design 
Samsung Galaxy S6 Edge+ design 

“De S6 Edge+ is opgetrokken uit premium materialen en erg netjes afgewerkt”

De Galaxy S6 Edge+ is opgetrokken uit premium materialen en erg netjes afgewerkt. De camerabobbel aan de achterkant is jammer, maar door de goede fotokwaliteit zeker de moeite waard. Het formaat en gewicht van de telefoon zijn erg netjes. Het toestel voelt in zijn geheel dan ook erg hoogwaardig aan. Wel brengt het materiaalgebruik van de smartphone een probleem met zich mee: het glas is bijzonder gevoelig voor vingerafdrukken. Je hoeft het toestel niet lang te gebruiken voordat het een grote vieze vette bende is. Daar zul je doorheen moeten leren kijken, want iedere tien minuten je smartphone poetsen is natuurlijk ook geen doen. Overigens komt de smartphone in het zwart en het goud; op de gouden achterkant zijn de vingerafdrukken wat minder opvallend.

Samsung Galaxy S6 Edge Plus design 
Samsung Galaxy S6 Edge Plus design 
Samsung Galaxy S6 Edge+ design 

“De vingerafdrukscanner werkt bijzonder goed en vloeiend”

De S6 Edge+ heeft een aantal opvallende designelementen. Naast de camera prijkt een sensor die je hartslag en de zuurstofsaturatie in je bloed kan meten. Die werkt aardig, maar is wat ons betreft te omslachtig om echt nuttig te zijn. Wel erg handig vinden we de vingerafdrukscanner, die in de homeknop verwerkt zit. Daarmee kun je kinderlijk eenvoudig je telefoon beveiligen en ontgrendelen. Dat werkt bijzonder goed en vloeiend in dit toestel. In de meeste gevallen werd onze vinger in een keer en bijzonder snel herkend.

De volumetoetsen van het toestel zitten links, dat kan even wennen zijn. Een probleem is het echter zeker niet. De powerknop zit rechts, de verbindingspoorten en speaker onderop. Bovenop kun je een simkaart in het toestel kwijt, een geheugenkaart slikt hij helaas niet. Ook is de batterij van de Galaxy S6 Edge+ niet verwisselbaar. Ook jammer vinden we dat de infraroodpoort die bij veel high-end Samsung’s bovenop zat het veld heeft moeten ruimen.

Alles bij elkaar vinden we dat de smartphone uitstekend in elkaar zit. Vanwege het dual edge design vinden we het daarnaast een van de mooiste smartphones van het moment, maar dat is natuurlijk erg persoonlijk.

Samsung Galaxy S6 Edge Plus design 
Samsung Galaxy S6 Edge Plus design 
Samsung Galaxy S6 Edge Plus design 
Samsung Galaxy S6 Edge Plus design 

Scherm

Samsung Galaxy S6 Edge+ edge display

De Galaxy S-serie werkt al sinds jaar en dag met amoedschermen en dat is bij deze Galaxy S6 Edge+ niet anders. Het display is in feite een uitvergrote versie van het scherm in de Galaxy S6 Edge. Het super amoledpaneel meet 5,7 inch en heeft een QHD-resolutie van 2560×1440 pixels. Dat zorgt er in ieder geval voor dat het display bijzonder scherp is.

Het scherm van de S6 Edge+ is niet alleen scherp, het presteert ook op andere vlakken uitstekend. Het contrast is eindeloos als gevolg van de gebruikte amoledtechniek, wat voor een spetterende weergave zorgt. De kleuren zijn ontzettend verzadigd, wat voor een spectaculaire weergave zorgt. Mocht je dat een beetje te extreem vinden dan kun je ook voor een minder verzadigde weergave kiezen, waardoor het scherm een brede doelgroep tevreden zal stellen. Het enige kleine minpuntje is dat de weergave op de rand wat donkerder wordt vanwege het gebogen scherm, maar daar merk je bijna niets van.

“Een speciale modus zorgt ervoor dat het scherm opvallend goed te lezen is in de zon”

In de zon profiteert de Galaxy S6 Edge+ van een speciale modus waarbij de kleuren geoptimaliseerd worden voor het directe zonlicht. Dat ziet er niet bepaald natuurlijk uit, maar zorgt er wel voor dat het scherm opvallend goed te lezen is in de zon. De hoge helderheid van het scherm draagt daaraan bij. Een mooie bijkomstigheid is dat je de schermhelderheid ook juist heel laag kunt instellen, waardoor het toestel in het donker nog goed bruikbaar is.

Prestaties

“Applicaties opstarten, browsen en de interface; over het algemeen gaat het snel en soepel”

De Galaxy S6 Edge+ heeft een krachtige 64-bit processor van Samsung zelf: de Exynos 7420. Het is dezelfde chip als in het originele S6-duo, voorzien van vier 2,1GHz Cortex A57-kernen en vier 1,5GHz Cortex A53-kernen. De SoC is vervaardigd uit transistoren van 14 nanometer, waardoor hij sneller en zuiniger moet dan concurrerende processors. De processor wordt aangevuld met 4GB DDR4-werkgeheugen, op papier in ieder geval ruim voldoende.

In de praktijk scoort de Galaxy S6 Edge+ ook erg goed op het gebied van snelheid. Soms merk je nog een hapering tijdens bijvoorbeeld het scrollen, maar echt noemenswaardig is het niet. Applicaties opstarten, browsen, door de interface bladeren; over het algemeen gaat het allemaal gewoon soepel. Met zware apps en games heb je vooral profijt van de krachtige hardware van de S6 Edge+. Dat soort taken gaan de smartphone probleemloos af. De benchmarks bevestigen de goede resultaten die de smartphone neerzet.

De stabiliteit van het toestel was tijdens onze testperiode bijzonder goed. Wel willen we nog even memoreren aan de problemen met het werkgeheugen die de Galaxy S6 en Galaxy S6 Edge ondervinden. Die zorgen ervoor dat de toestellen naar verloop van tijd erg traag kunnen worden omdat het werkgeheugen volloopt. We hebben bij de Galaxy S6 Edge+ voorlopig geen dergelijke problemen kunnen ontdekken en we kunnen ons goed voorstellen dat het euvel verholpen is. Samsung heeft voldoende tijd gehad om de software te verbeteren en de smartphone heeft tevens een gigabyte extra werkgeheugen. Desondanks blijft het iets om even in de gaten te houden.

“De batterij haalt met intensief gebruik net de dag”

De Samsung Galaxy S6 Edge+ is een van de eerste smartphones die uitgerust is met ondersteuning voor LTE cat. 9, een van de nieuwste versies van LTE. Dat betekent dat het toestel downloadsnelheden van 450Mbps aankan, hoewel er in Nederland nog geen netwerken zijn die dat ondersteunen. In ieder geval zit je met de S6 Edge+ de komende tijd wel goed qua netwerkverbindingen. De smartphone ondersteunt verder alle gebruikelijke verbindingsmogelijkheden, waaronder ook nfc voor mobiele betalingen in de toekomst. We hebben geen problemen gehad met de ontvangst van het toestel en ook de belkwaliteit is in orde.

De Samsung Galaxy S6 Edge+ heeft een 3000mAh-accu. Gezien de specificaties van het toestel lijkt dat niet bijzonder veel, maar in de praktijk scoort hij aardig. De batterij haalt met intensief gebruik net de dag, met een screen-on-time van zo’n 3,5 uur op volle helderheid. Het houdt niet over, maar is wel beter dan wat veel andere high-endtelefoons dit jaar voor elkaar krijgen. Omdat de Galaxy S6 Edge+ ondersteuning heeft voor snelladen kun je hem bovendien vrij snel weer een beetje bijladen. Draadloos laden is ook van de partij en kan via de Qi- en PMA-standaard. Alles bij elkaar vinden we de batterij van de Galaxy S6 Edge+ voldoende, maar zeker niet meer dan dat.

Samsung Galaxy S6 Edge+ screenshot 
Samsung Galaxy S6 Edge+ screenshot 

Software

“De TouchWiz interface is niet onze favoriet, maar voegt een aantal handige opties toe”

Zoals we dat mogen verwachten van Samsung werkt de Galaxy S6 Edge+ met de TouchWiz-interface. Gelukkig is die sinds begin dit jaar een stuk strakker en overzichtelijker en zit hij eigenlijk best goed in elkaar. Het is nog steeds niet onze favoriete interface, maar hij biedt een aantal handige functies en zit niet in de weg. De Galaxy S6 Edge+ is gebaseerd op Android 5.1 Lollipop en daarmee gewoon up to date. Samsung kennende zal de S6 Edge+ de eerste tijd gewoon geüpdatet worden, hoewel dat niet altijd even snel zal gaan.

Samsung heeft dus heel wat functies toegevoegd aan zijn besturingssysteem. Daaronder valt bijvoorbeeld een functie als slim sluimeren, waarmee het scherm aanblijft als je ernaar kijkt. Zo zijn er nog heel wat dingen, die op zich wel handig zijn maar niet echt het verschil maken. Een functie die dat wel doet, is de multitask-functie. Natuurlijk kun je gewoon tussen apps wisselen, maar er zijn meer opties. Je kunt bijvoorbeeld twee applicaties naast elkaar openen en eventueel content tussen die vensters verslepen. Ook kun je een venster verkleinen tot een pop-up bovenop de interface. Dat doe je door snel vanaf een bovenhoek van het scherm te vegen, wat helaas niet altijd even trefzeker is. Maar los daarvan vinden we de extra multitask-functies die de S6 Edge+ biedt erg nuttig.

Samsung Galaxy S6 Edge+ screenshot 
Samsung Galaxy S6 Edge+ screenshot 
Samsung Galaxy S6 Edge+ screenshot 
Samsung Galaxy S6 Edge+ screenshot 
Samsung Galaxy S6 Edge+ screenshot

Visueel heeft de interface de nodige toevoegingen gekregen. Een daarvan is de mogelijkheid om thema’s toe te passen, waardoor je de graphics van het toestel grotendeels aan kunt passen. Voor de liefhebber is er zelfs een thema beschikbaar dat zo veel mogelijk op het Material Design van Android lijkt. Die moet je trouwens wel eerst even downloaden uit Samsung’s Theme Store.

Tot slot willen we nog even aandacht besteden aan de functies die Samsung aan het edge-scherm heeft toegevoegd. Als het display uit staat kun je een klein informatieschermpje oproepen door vanaf het midden van de zijkant eerst naar rechts en dan naar links te vegen. Daar wordt het weer, de tijd, de datum en de batterijstatus weergegeven samen met eventuele meldingen. Met de functie nachtklok kun je de tijd en datum ’s nachts op het edge display voorbij laten komen, zodat je dat eenvoudig kunt zien vanuit bed. Verder is er een functie waarmee de rand van het scherm oplicht als je het toestel ondersteboven op tafel hebt liggen en er een gesprek of melding binnenkomt. Het setje functies wordt afgerond door people edge en apps edge. Als je een klein tabje dat aan de zijkant staat het scherm in veegt wordt er een scherm met snelkoppelingen naar veelgebruikte contacten of apps getoond. Over het algemeen vinden we de edge-functies leuk bedacht, maar in de praktijk gebruikten we het bijzonder weinig. We vinden dan ook niet dat het edge-scherm erg veel toegevoegde waarde biedt op functioneel vlak.

Samsung Galaxy S6 Edge+ screenshot 
Samsung Galaxy S6 Edge+ screenshot 
Samsung Galaxy S6 Edge+ screenshot 
Samsung Galaxy S6 Edge+ screenshot 

Samsung stond altijd bekend om het meeleveren van extreem veel software op zijn smartphones. Met de nieuwe generatie Samsung’s valt dat gelukkig mee: het bedrijf heeft de meeste programma’s ondergebracht in zijn eigen Galaxy Apps-store. Op het toestel zelf staan vooral veelgebruikte apps van derde partijen, zoals WhatsApp, Instagram, Facebook, Microsoft Office en Skype. Daar kunnen we mee leven. Een handige toevoeging van Samsung zelf is Smart Manager, waarmee je het werkgeheugen, de opslagruimte en de beveiliging van het toestel kunt beheren. Minder blij zijn we met de Gear-manager, S Voice en Microsoft OneDrive.

De Galaxy S6 Edge+ heeft geen uitbreidbaar geheugen, maar beschikt standaard over voldoende opslag om lekker veel apps te installeren. De basisversie heeft 32GB, waarvan het systeem zo’n 7GB in beslag neemt. Er is ook een variant met 64GB opslagruimte.

Samsung Galaxy S6 Edge+ screenshot 
Samsung Galaxy S6 Edge+ screenshot 
Samsung Galaxy S6 Edge+ screenshot 
Samsung Galaxy S6 Edge+ screenshot 

Multimedia

“Met de ‘UHQ upscaler’ worden je mp3’tjes softwarematig verbeterd”

De Samsung Galaxy S6 Edge+ heeft op multimediagebied een aantal nieuwe functies gekregen. De muziekspeler ondersteunt nu hi-res audio, waardoor de weergave van ongecomprimeerde muziekbestanden beter moet klinken. Daarnaast kan hij met de zogenaamde ‘UHQ upscaler’ je mp3’tjes softwarematig verbeteren. Het werkt alleen met een headset. Dankzij de functie gaat je muziek iets voller en detailrijker klinken, maar we vinden het geen gigantische vooruitgang. Hoe dan ook produceert de telefoon door een headset erg goede muziek en dat is fijn. De speaker zit aan de onderkant en is kwalitatief aardig, maar veel high-endtelefoons winnen het inmiddels met hun speakerkwaliteit.

De multimediasoftware van de Galaxy S6 Edge+ is prima. De muziekspeler heeft een paar handige extra’s zoals een slaaptimer. De galerij is eenvoudig, maar op zich niet verkeerd. Hetzelfde geldt voor de videospeler. Een minpunt is dat de telefoon geen FM radio heeft. Als je radio wilt luisteren zal je het dus met streamingdiensten moeten doen.

Samsung Galaxy S6 Edge+ screenshot 
Samsung Galaxy S6 Edge+ screenshot 
Samsung Galaxy S6 Edge+ screenshot 

“Kunstlicht, schemering, donker, tegenlicht; het is allemaal geen probleem voor de Galaxy S6 Edge+”

De camera van de Samsung Galaxy S6 was bijzonder goed en dat is bij de S6 Edge+ niet anders. De smartphone heeft dezelfde 16-megapixelsensor met optische beeldstabilisatie en een groot diafragma van f1.9. Bij goede lichtomstandigheden maakt hij prachtige detailrijke plaatjes, maar dat doen wel meer smartphones tegenwoordig. De camera toont zijn ware kwaliteit als de lichtomstandigheden minder goed worden. Kunstlicht, schemering, donker, tegenlicht; het is allemaal geen probleem voor de Galaxy S6 Edge+. Het gebeurt maar zeer zelden dat een foto niet goed lukt. Dat heeft deels te maken met de erg goede automatische HDR-modus. Die treedt eerder te veel dan te weinig in werking, maar omdat hij erg natuurlijke plaatjes schiet en ook nog eens snel is irriteert dat geen moment.

Vergeleken met die andere erg goede cameratelefoon, de LG G4, scoort de Galaxy S6 Edge+ net wat slechter. Vooral in het donker maakt de LG nog net wat mooiere plaatjes. Aan de andere kant wint de S6 Edge+ het met zijn automatische HDR-modus, die accurater is en ook meer effect heeft. Het overall verschil is dus erg klein en we kunnen de Galaxy S6 Edge+ met recht een van de beste cameratelefoons van de markt noemen.

De camerasoftware is eveneens erg goed. Door twee keer snel op de hometoets te klikken kun je de camera snel opstarten en focussen gaat ook snel. Dat maakt het fotograferen met de telefoon erg prettig. De camera is opgedeeld is een flink aantal standen, waarvan de auto- en profstand het belangrijkste zijn. Met die autostand kun je gewoon simpel een plaatje schieten met relatief weinig instelmogelijkheden. De profstand stelt je in staat om zaken als de sluitertijd, isowaarde, witbalans en focus handmatig te regelen, waardoor je wat meer creativiteit in je foto’s kunt stoppen. Als je wilt kan de profstand ook ongecomprimeerde RAW-bestanden opslaan, zodat je meer flexibiliteit hebt met nabewerken.

Samsung Galaxy S6 Edge+ camerasample 
Samsung Galaxy S6 Edge+ camerasample 
Samsung Galaxy S6 Edge+ camerasample 
Samsung Galaxy S6 Edge+ camerasample 
Samsung Galaxy S6 Edge+ camerasample 
Samsung Galaxy S6 Edge+ camerasample 
Samsung Galaxy S6 Edge+ camerasample 
Samsung Galaxy S6 Edge+ camerasample 
Samsung Galaxy S6 Edge+ camerasample frontcamera

Filmen doet de smartphone maximaal in 4K-resolutie, wat mooie resultaten oplevert. Video’s zijn detailrijk, hebben mooie kleuren en een hoge dynamische range. Overigens kun je maximaal 5 minuten in 4K-filmen, als je langere filmpjes wilt maken moet je voor een lagere resolutie kiezen.

Samsung legt veel nadruk op de nieuwe livestream functie. Die werkt via YouTube, wat betekent dat je niet alleen privé naar je vrienden kunt streamen maar ook openbaar op YouTube je filmpjes live kunt uitzenden. Het werkt eenvoudig en is in theorie een leuke toevoeging, maar we vragen ons wel af hoeveel je er in de praktijk echt aan zult hebben.

Selfies maakt de telefoon in een 5-megapixelresolutie. De selfiecamera heeft eveneens een groot f1.9-diafragma en maakt ook gebruik van de automatische HDR-modus. Natuurlijk is er ook een beauty-modus beschikbaar. De selfiecamera is dus erg uitgebreid, maar zet niet bijzonder goede resultaten neer. De foto’s zijn vaak niet helemaal scherp en de kleuren zijn niet altijd even mooi. Dat had beter gekund.

Samsung Galaxy S6 Edge+ screenshot 
Samsung Galaxy S6 Edge+ screenshot 
Samsung Galaxy S6 Edge+ screenshot 
Samsung Galaxy S6 Edge+ screenshot 

Conclusie

De Galaxy S6-lijn bestond al uit twee uitstekende toestellen. Het is dus niet zo’n verrassing dat ook het derde toestel in deze lijn een uitstekende smartphone is. De Galaxy S6 Edge+ heeft een aantal handige upgrades gekregen en is hopelijk verlost van het RAM-probleem van zijn twee kleine broertjes, maar los daarvan is het toch vooral een grote Samsung Galaxy S6 Edge. Ergens vinden we dat ook jammer, omdat de nieuwe Note altijd een mooie upgrade was en dat is nu niet meer het geval.

Samsung Galaxy S6 Edge Plus design 
Samsung Galaxy S6 Edge Plus design 

De Samsung Galaxy S6 Edge+ heeft een bijzonder en goed afgewerkt ontwerp dat opgetrokken is uit hoogwaardige materialen. Zowel het display als de camera behoren tot de besten in de markt en ook de processor en verbindingsmogelijkheden van de smartphone zijn erg goed. De software heeft vooral op het gebied van multitasking een aantal handige toevoegingen en is niet meer zo druk en zwaar als we van Samsung gewend waren. De vingerafdrukscanner van de telefoon werkt uitstekend en de mogelijkheid tot draadloos snelladen is handig.

Tegelijk kent de Galaxy S6 Edge+ maar weinig echte minpunten. Dat het geheugen niet uitbreidbaar is vinden we nog steeds een misser en ook de niet verwisselbare batterij is jammer. Die batterij zelf is nog steeds niet geweldig, maar in tegenstelling tot die van de Galaxy S6 en Galaxy S6 Edge wel voldoende. Ook de kleine software-issues die we bij die toestellen ondervonden zijn in deze smartphone door Samsung opgelost. Het gemis van een FM radio vinden we jammer, maar dat zal voor velen acceptabel zijn.

Het is even afwachten wat Apple later deze maand met de iPhone 6s Plus gaat doen en welke phablets deze week op de IFA bekend gemaakt gaan worden om de Galaxy S6 Edge+ echt goed in perspectief te zien. Maar het zou ons niets verbazen als deze smartphone voorlopig de beste phablet zal zijn die je in Nederland kunt krijgen.

“Het zou ons niets verbazen als dit voorlopig de beste phablet in Nederland zal zijn”

De belangrijkste concurrenten van de Galaxy S6 Edge+ moeten dus nog aangekondigd worden. De enige recente top-phablet die op dit moment op de markt is, is de LG G4. Die komt dicht bij de S6 Edge+ in de buurt, maar vinden we toch net wat slechter. Mocht je een wat kleiner scherm niet erg vinden dan is de HTC One M9+ een interessant alternatief, hoewel die op een aantal vlakken toch wat achterloopt op de S6 Edge+.

Samsung Galaxy S6 Edge Plus design 
Samsung Galaxy S6 Edge Plus design 
Samsung Galaxy S6 Edge Plus design 
Onze review score
Pluspunten
 • Futuristisch design
 • Prachtig display
 • Goede prestaties
 • Indrukwekkende camera
Minpunten
 • Geheugen niet uitbreidbaar
 • Batterij niet verwisselbaar
 • Geen FM radio

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters