Samsung Galaxy S6 review: nieuwe koers voor Samsung

Samsung zette onlangs met de Galaxy S6 zijn nieuwe vlaggenschip op de markt. De exclusievere Edge-variant van deze smartphone bekeken we al eerder, in deze review nemen we de ‘normale’ Galaxy S6 met je door.

Samsung Galaxy S6 hoofdfoto 

De Galaxy S-lijn is door de jaren heen misschien wel de belangrijkste productlijn voor Samsung geweest en heeft ook een belangrijk aandeel gehad in het succes van Android als besturingssysteem. Vooral de Galaxy S en Galaxy S II waren bijzonder goed voor hun tijd en ook de Galaxy S III en Galaxy S4 waren uitstekende smartphones. Maar vorig jaar kwam er met de Galaxy S5 een beetje de klad in. Het beloofde redesign van TouchWiz stelde uiteindelijk weinig voor en het nieuwe was inmiddels wel een beetje van de Galaxy S-toestellen af. Daarnaast kreeg Samsung steeds meer last van de groeiende kritiek op het ontwerp van zijn smartphones. Dat de S5 dit keer waterdicht was en wederom duizend en één nieuwe functies had gekregen leek niemand meer echt te interesseren. Hoewel de S5 zeker niet slecht verkocht werd, viel de verkoop wel tegen en leidde het één en ander tot flinke stress binnen de top van Samsung.

Tijd dus voor een nieuwe koers binnen de S-lijn en eigenlijk de hele smartphone-afdeling van Samsung. Met de Galaxy Alpha, Galaxy Note 4 en Galaxy A-lijn presenteerde Samsung al wat vingeroefeningetjes voor meer premium smartphones en met de Galaxy S6 en Galaxy S6 gaat de fabrikant ‘all in’. Het plastic is vervangen door metaal en glas en de telefoon is beduidend strakker geworden dan zijn voorganger. Daarnaast legt Samsung met de Galaxy S6 Edge voor het eerst nadruk op een telefoon met een gebogen scherm en de daarbij behorende futuristische look. Van de slogan ‘next is now’ lijkt dus op het eerste gezicht weinig gelogen.

“Tijd voor een nieuwe koers binnen de Galaxy S-lijn van Samsung dus”

De Galaxy S6 Edge reviewden we al eerder en die sloeg zich goed door onze tests heen. Gezien de grote gelijkenissen tussen de twee hebben, valt het te verwachten dat ook deze gewone S6 uitstekend zal presteren. Omdat de Galaxy S6 het belangrijkste model in de line-up van Samsung de komende tijd is, willen we hem toch even apart uitlichten. De Galaxy S6 is bedoeld voor de massamarkt, de Galaxy S6 Edge is meer een toestel voor early adopters dat moet laten zien wat Samsung kan en de aandacht moet trekken naar de vernieuwde S-lijn. Qua specificaties zijn de twee bijna gelijk en de meerprijs van €150 voor de S6 Edge betaal je dus puur voor het gekromde scherm.

Hoewel de focus dus meer op design is komen te liggen bij de Galaxy S6, zijn de specificaties nog altijd uitstekend. Sterker nog: op papier is de Galaxy S6 waarschijnlijk de beste telefoon van het moment. Zijn nieuwe Exynos 7 Octa-processor, een op 14nm gebakken 64 bit-chipset met acht kernen, moet hem krachtiger maken dan zijn concurrenten die met Qualcomm’s chips werken en het quad HD super amoledscherm van 5,1 inch groot is ongekend scherp. De 16-megapixelcamera heeft optische beeldstabilisatie en een groot diafragma van f1.9 gekregen om ook in het donker goed te werken. Een vingerafdrukscanner, hartslagmeter en infraroodzender als extraatjes maken het plaatje op zijn Samsungs compleet.

“Op papier is de Galaxy S6 waarschijnlijk de beste telefoon van het moment”

Helaas zijn er ook concessies gedaan voor het nieuwe ontwerp. De Galaxy S6 is, in tegenstelling tot zijn voorganger, niet waterdicht. Daarnaast kan de achterkant er niet meer af, wat resulteert in niet-uitbreidbaar geheugen en een niet-vervangbare batterij. Op dat geheugen hoopt Samsung het nodige te verdienen: de basisversie van de Galaxy S6 heeft 32GB interne opslag en om dit uit te breiden naar 64GB of 128GB moet je een meerprijs van respectievelijk €100 of €200 betalen. Het Apple-model dus. Daarmee schopt Samsung een deel van zijn fans tegen het zere been.

In deze review zoeken we uit of de Galaxy S6 de hoge verwachtingen die geschapen zijn door zijn dure broertje en het marketingapparaat van Samsung waar kan maken.

Samsung Galaxy S6 hands-on 
Samsung Galaxy S6 hands-on 
Samsung Galaxy S6 hands-on 
Samsung Galaxy S6 en S6 Edge hands-on 

Specificaties en prijzen

Hieronder kun je de volledige specificaties en actuele prijzen van de telefoon zien. Deze review is gebaseerd op softwareversie LRX22G.G920FXXU1AOCV en een prijs van €699.

Specificaties van de Samsung Galaxy S6
Algemeen
 • Uitgebracht op April 2015
 • Draait op Android 5.0
Processor
 • Samsung Exynos 7 Octa
 • octacore-processor op 2.1GHz
 • Grafisch: Mali-T760MP8
Scherm
 • 5.1" Super Amoled scherm
 • Touchscreen met multitouch
 • Scherm is krasbestendig (Gorilla Glass 4)
 • 2560x1440 schermresolutie
Camera
 • 16MP camera met autofocus
 • LED-flitser
 • 3840x2160 (4K) video opnames
 • 5MP camera voorkant

Unboxing

De Galaxy S6 wordt geleverd in een compact doosje dat de standaard inhoud heeft. Dat wil zeggen: een usb-kabel, lader en headset. Die headset klinkt niet bepaald bijzonder en komt een beetje goedkoop over, maar er is mee te leven. De inhoud van het verkooppakket is kortom voldoende, maar ook niet meer dan dat.

Design

“Het ontwerp van de Galaxy S6 heeft een premium uitstraling.”

Het ontwerp van de Galaxy S6 heeft, voor het eerst bij een Galaxy S-telefoon, een premium uitstraling. De voor- en achterkant zijn volledig van Gorilla Glass 4 gemaakt en de zijkant is van aluminium. De afwerking is dik in orde. Het Gorilla Glass brengt helaas wel wat nadelen met zich mee, met als belangrijkste punt dat het nogal gevoelig is voor vingerafdrukken. Op de witte versie die wij in handen hebben merk je dat niet zo, maar op de donkerder gekleurde varianten zeker wel. Verder is het glas natuurlijk wat kwetsbaarder dan het plastic dat Samsung eerst gebruikte en het metaal dat sommige concurrenten gebruiken. Hoewel het hier om Gorilla Glass 4 gaat zijn er op onze Galaxy S6 Edge al kleine krasjes zichtbaar en als je de telefoon laat vallen is de kans op breken aanwezig.

Ander nadeel is dat je de achterkant van deze Galaxy S6 er niet af kunt halen en dat je dus ook de batterij niet kunt vervangen. Dat geldt helaas voor bijna alle high-endsmartphones. Minder gebruikelijk is het ontbreken van een geheugenkaartslot. Die heeft Samsung weggelaten om je flink te laten betalen voor extra opslag en dat vinden we erg jammer.

Samsung Galaxy S6 design 
Samsung Galaxy S6 design 

Toch vinden we het ontwerp van de Galaxy S6 erg geslaagd. Of hij mooier of lelijker is dan een iPhone 6, One M9, Huawei P8 of Xperia Z3 valt over te twisten. Maar dat hij hoogwaardig overkomt en daarmee zijn prijs eer aandoet, staat als een paal boven water. Het formaat van de telefoon is ook dik in orde. De bezels zijn voldoende klein en de dikte van 6,8 millimeter is erg netjes.

De Galaxy S6 is leverbaar in donkerblauw, wit en goud. Daarnaast bestaat er een helderblauwe versie van de smartphone, maar die is nog niet in Nederland verschenen. De verwachting is wel dat dat vroeg of laat gaat gebeuren, maar daar heeft Samsung niets over bekendgemaakt. Overigens is de 128GB-variant alleen in het donkerblauw beschikbaar.

Samsung Galaxy S6 design 
Samsung Galaxy S6 design 
Samsung Galaxy S6 design 
Samsung Galaxy S6 design 

“Je hoeft je vinger nu alleen nog op de vingerafdruk-scanner te leggen, dat werkt erg prettig”

Opvallend genoeg heeft de Galaxy S6 zijn audiojack aan de onderkant zitten: die zat vroeger altijd boven. In het dagelijkse gebruik maakt dat trouwens niet zo gek veel uit. Naast die audiojack zit de usb-poort en daarnaast de speaker. Dat die op de onderkant zit vinden we al beter dan op de achterkant, maar voorop was natuurlijk nog beter geweest. De powerknop zit aan de rechterkant, de volumeknoppen zitten links. Bovenop vinden we een infraroodpoort waardoor je de smartphone als afstandsbediening kunt gebruiken.

Op de achterkant prijkt de camera, die nogal uitsteekt. Hij komt een millimeter of twee boven de body van de S6 uit en dat betekent dat de smartphone niet helemaal vlak op tafel kan liggen. Overigens is de lens omgeven door een iets opgehoogd randje waardoor we niet zo bang zijn voor beschadigingen. Naast de camera zit een flitsertje en een hartslagmeter, waarbij gezegd moet worden dat die laatste niet briljant werkt. Maar daarover later meer. Voorop vinden we natuurlijk een tweede camera en de gebruikelijke sensoren en belspeaker. Onder het scherm ligt het setje knoppen dat we kennen van Samsung. In de homeknop is een vingerafdrukscanner ingebouwd, waar je nu je vinger alleen nog op hoeft te leggen. Dat werkt erg prettig. Het gaat nog steeds niet altijd in één keer goed, maar de vingerafdrukscanner in de Galaxy S6 is nu zeker bruikbaar en zelfs een van de beste op de markt.

Samsung Galaxy S6 design 
Samsung Galaxy S6 design 
Samsung Galaxy S6 design 
Samsung Galaxy S6 design 

Scherm

“We durven wel te beweren dat de S6 een van de mooiste schermen in een smartphone ooit heeft”

Samsung heeft de Galaxy S6 uitgerust met een 5,1-inch super amoledpaneel. Dat ziet er uitstekend uit en we durven wel te beweren dat het een van de mooiste schermen in een smartphone ooit is. Het paneel heeft een erg hoog contrast en levendige kleuren. De helderheid is hoog en de kijkhoek erg goed. Klein nadeel voor wat betreft de kijkhoek is dat er onder sommige hoeken een gekleurde gloed over het display komt te liggen. Dat is bekend van amoledschermen, maar daarmee niet minder jammer. In de praktijk zul je er gelukkig weinig last van hebben.

Het display van de Galaxy S6 heeft een hoge quad HD-resolutie. De resolutie is 2560×1440 pixels en dat resulteert in een scherpte van maar liefst 577ppi. Dat is in onze ogen trouwens geen duidelijk voordeel tegenover full HD, maar het is in ieder geval zeker dat het display er bijzonder scherp uitziet. Nadeel is eventueel wel dat het scherm extra van de batterij en de processor vraagt.

Behalve uitstekende hardware schuilt er achter dit scherm ook bijzonder prettige software. Zo kun je in de instellingen kiezen tussen de knallende weergave die we van een amoledscherm gewend zijn, maar kun je ook kiezen voor een wat minder over-the-top weergave. Ook de ‘slim sluimer’ modus waarmee het display aanblijft als je ernaar kijkt is weer aanwezig. Nog beter is dat Samsung ervoor heeft gezorgd dat de kleuren van het scherm geoptimaliseerd worden bij fel zonlicht. Als de zon recht op je toestel schijnt zul je merken dat de kleuren verspringen. Daardoor zijn ze minder realistisch, maar wel duidelijk beter zichtbaar in de zon. Dat komt het gebruiksgemak in onze ogen buiten sterk ten goede.

Samsung Galaxy S6 screenshot 
Samsung Galaxy S6 screenshot 

Prestaties

Samsung heeft de Galaxy S6 en de Galaxy S6 Edge uitgerust met haar eerste eigen 64 bit-processor: de Exynos 7420. De Exynos 7420 is een redelijk unieke chipset. Het is namelijk de eerste processor die in een smartphone te vinden is die gebakken is op 14 nanometer. Hierdoor moet de chip sneller en zuiniger zijn dan concurrerende processors. Het ontwerp van de chip is afkomstig van Samsung zelf en dit alles is gebaseerd op vier Cortex A53-kernen die geklokt zijn op 1,5GHz en vier Cortex A57-kernen die geklokt zijn op 2,1GHz. Dit CPU-geweld wordt bijgestaan door een achtkernige Mali-T760 GPU die ook niet verkeerd is. Het werkgeheugen, bestaande uit 3GB DDR4 RAM, is ook niet mis.

“De algehele gebruikservaring van de smartphone is erg vloeiend en snel”

Over het algemeen maakt de Galaxy S6 de hoge verwachtingen die door zijn processor geschapen worden in de praktijk ook waar. Hier en daar heeft de telefoon nog weleens een beetje last van lag, vooral bij het openen van het multitaskmenu. Maar het is minimaal en zal bijna niemand irriteren. De algehele gebruikservaring van de smartphone is erg vloeiend en snel. Hier plukt het toestel waarschijnlijk de vruchten van de meer gestroomlijnde TouchWiz-schil.

Zoals te verwachten valt scoort de S6 bijzonder goed in de benchmarks, waar hij de meeste smartphones achter zich laat. Een uitzondering daarop is de grafische benchmark, wat natuurlijk alles te maken heeft met de hoge schermresolutie. Desondanks scoort de S6 ook hier nog meer dan redelijk. We durven wel te stellen dat de Galaxy S6 samen met zijn broertje de krachtigste smartphone van het moment is en in ieder geval één van de snelste smartphones. Overigens scoort de S6 wat minder goed dan zijn Edge-broertje, een verschil dat we niet kunnen verklaren. In de praktijk merk je daar trouwens niets van.

Netwerktechnisch zit de Galaxy S6 goed in elkaar. Hij ondersteunt zo’n beetje alle netwerken die we kunnen bedenken, waaronder wifi ac en LTE advanced. Overigens is dat gewoon de standaard in deze klasse, dus een specifiek voordeel van dit toestel is het niet. Met de ontvangst van de smartphone hebben we geen problemen gehad en met de belkwaliteit evenmin.

“Als je de smartphone intensief gebruikt kan het een goed idee zijn om een powerbank mee te nemen”

De batterij van de Galaxy S6 heeft een capaciteit van 2550mAh. Dat is gezien de specificaties geen vetpot. De prestaties van die accu zijn helaas niet zo heel briljant. Als je de telefoon normaal gebruikt zul je de dag wel doorkomen, maar veel marge zit er niet in. Op volle helderheid lukte het ons om een screen-on-time van zo’n 2,5 uur te halen in één dag gebruik. Daarbij ging overigens een behoorlijk klein deel van de energie in het scherm zitten, wat betekent dat je niet extreem veel kunt winnen door het scherm minder aan te zetten of minder helder te zetten. Het is ons ook meerdere keren gebeurt dat de telefoon rond een uur of zes ’s avonds op was en dat is toch wel hinderlijk. Als je de smartphone intensief wilt gebruiken kan het dus een goed idee zijn om een powerbank mee te nemen.

Wel handig is dat de batterij extra snel vol te laden is dankzij de nieuwe oplader die bij het toestel geleverd wordt. In 70 tot 90 minuten is de batterij vol. Via draadloos laden, dat via zowel de Qi- als PMA-standaard kan, duurt het ongeveer 3 uur.

Kleine kanttekening die we bij het batterijverhaal moeten plaatsen is dat de reviews op dit vlak erg wisselend zijn. Sommige van onze collega’s onderschrijven onze ervaringen, bij anderen ziet het beeld er een stuk rooskleuriger uit. Wellicht is het specifieke gebruikspatroon erg sterk van invloed op de batterijprestaties van de S6, wat de wisselende ervaringen zou verklaren.

Software

Samsung Galaxy S6 screenshot

De Samsung Galaxy S6 is voorzien van de nieuwste versie van TouchWiz, die flink gestroomlijnd is. Een groot aantal menu’s is voorzien van een duidelijk kleurtje en ontdaan van allerlei grafische poespas en daarmee ziet de interface er een stuk beter uit. Daarnaast is het meer in lijn met Android 5.0, wat de Android-versie van deze Galaxy S6 is.

Het instellingenmenu van de Galaxy S6 is nog steeds erg uitgebreid, maar de echt zinloze features zijn door Samsung verwijderd. Daarnaast is het instellingenmenu wat overzichtelijker ingedeeld waardoor je minder verdwaalt in de functies. Het homescreen kun je natuurlijk naar behoeven indelen, waarbij wel opvalt dat het standaard widgetaanbod niet top is. Zo is er maar één agendawidget beschikbaar en die neemt een hele pagina in, dat zal voor velen niet echt een optie zijn. De Play Store biedt hier natuurlijk uitkomst. Eventueel kun je naast het homescreen een ‘Briefing’-pagina aanzetten, waar je een nieuwsoverzicht te zien krijgt van de door jou gekozen categorieën. Deze is gebaseerd op Flipboard, maar wel erg uitgekleed waardoor hij eenvoudig en fijn werkt.

Samsung Galaxy S6 screenshot 
Samsung Galaxy S6 screenshot 
Samsung Galaxy S6 screenshot 
Samsung Galaxy S6 screenshot 

“Met de nieuwe themamogelijkheid kun je redelijk ingrijpend de looks van TouchWiz aanpassen”

Samsung zou Samsung niet zijn als het niet ook de nodige functies toegevoegd zou hebben om van het relatief grote scherm van de S6 gebruik te maken. Dat doet de fabrikant dit keer op een veel eenvoudiger manier. In het multitaskmenu kun je bij alle ondersteunde apps op een knopje drukken waardoor hij maar over het halve scherm opent. Dan kun je daaronder nog een andere app openen. Een andere mogelijkheid is om apps klein te maken en als pop-up te openen, dat doe je door van een van de bovenhoeken van het scherm schuin naar beneden te vegen. Ook dat vinden we handig.

Een relatief nieuwe mogelijkheid is die om thema’s te gebruiken. Dit was al mogelijk op de Galaxy A-serie en is dus nu ook een optie geworden op het vlaggenschip van Samsung. Dit gaat via een nieuwe thema-app, die standaard op het toestel te vinden is. Ontwerpers en ontwikkelaars kunnen hun eigen thema ontwerpen en aanbieden in de themawinkel van Samsung. Het valt op hoe uitgebreid de thema’s kunnen zijn: zelfs binnen andere applicaties kan er het een en ander grafisch aangepast worden met een thema. Zo kun je redelijk ingrijpend de looks van TouchWiz naar je voorkeuren aanpassen en dat is leuk. Overigens is het niet mogelijk om zelf een thema te maken, dat kan bijvoorbeeld bij de HTC One M9 wel.

Samsung Galaxy S6 screenshot 
Samsung Galaxy S6 screenshot 
Samsung Galaxy S6 screenshot

Het meeleveren van software doet Samsung in de Galaxy S6 een stuk minder uitgebreid dan voorheen en dat is prettig. Vooral veel van Samsungs vaak overbodige eigen apps zijn niet meer standaard op de Galaxy S6 aanwezig. Je kunt die nu downloaden uit de Galaxy Apps-winkel. Vervelende uitzondering op die regel is Samsung Go, dat allerlei content weergeeft. Tweets van BN’ers, entertainmentnieuws, aanbevolen apps, dat soort dingen. Maar dan wel in een verouderde en trage interface. Dat had Samsung wel weg mogen laten, maar gelukkig kun je de app verwijderen.

Drie andere opvallende applicaties die Samsung meelevert, zijn S Health, Smart Manager en Peel Smart Remote. S Health is de inmiddels bekende gezondheidsapp van Samsung die een kleine makeover gekregen heeft. Je kunt er van alles mee bijhouden, zoals je gewicht, aantal gezette stappen en voedselinname. Dat werkt allemaal aardig goed, maar je moet wel veel zelf invoeren en dus vergt correct gebruik van de app wat toewijding. Middels de sensor naast de camera kan de app ook je hartslag, bloedzuurstofspiegel en stressniveau meten. Die metingen zijn leuk om jezelf een indicatie te geven, maar verder niet heel bruikbaar.

Smart Manager is nieuw en lijkt een beetje op de telefoonbeheer-app van Huawei. De app is gebaseerd op Clean Master, maar een stuk minder opdringerig en netter vormgegeven. Je kunt er je telefoon opschonen, apparaatbeveiliging mee inschakelen en actieve applicaties die je niet nodig hebt sluiten. Veel van die functies konden vroeger al in het instellingenmenu, maar nu is het eenvoudig bij elkaar geplaatst. Peel Smart Remote, ten slotte, is een afstandsbediening-app. Daarmee kun je enerzijds je TV en settopbox bedienen via de infraroodblaster bovenop de S6. Daarnaast doet de app dienst als programmagids. Best handig allemaal.

Samsung Galaxy S6 screenshot 
Samsung Galaxy S6 screenshot 
Samsung Galaxy S6 screenshot 
Samsung Galaxy S6 screenshot 

Andere applicaties die Samsung meelevert zijn allemaal apps die je zou verwachten. Een bestandsbeheerder, Samsungs eigen agenda, een notitie-app enzovoorts. Opvallend is wel dat er geen Office-app op de S6 staat, maar die is gelukkig makkelijk te downloaden tegenwoordig. Natuurlijk heeft Samsung de standaardapps van Google op het toestel staan en is er een setje apps van Microsoft meegekomen op deze smartphone. Het gaat om OneNote, OneDrive en Skype; gelukkig stuk voor stuk apps die best handig zijn en dus niet echt in de weg zitten. Verwijderen kun je ze niet, verbergen wel.

Met zijn 32GB, 64GB of 128GB intern geheugen is de Galaxy S6 goed voorzien van ruimte om applicaties op te slaan. Gezien de moderne hardware van de smartphone is het verder mogelijk om bijna alle applicaties en games zonder problemen te draaien. Het aanbod van de Play Store is schier oneindig en dus kun je qua uitbreidingsmogelijkheden van de software goed uit de voeten met dit toestel.

Samsung Galaxy S6 screenshot 
Samsung Galaxy S6 screenshot 
Samsung Galaxy S6 screenshot 
Samsung Galaxy S6 screenshot 

Multimedia

“De geluids-kwaliteit die de Galaxy S6 door een goede headset neerzet is prima”

De muziekspeler en de videospeler hebben beide een update gekregen van Samsung. Jammer genoeg niet zo zeer in termen van functionaliteit, maar meer in termen van design. Beide apps hebben namelijk een make-over gekregen van Samsung en dat is een flinke vooruitgang. De apps zijn minder druk geworden en zien er goed uit. Nadeel is dat het wisselen tussen verschillende sorteermethoden in de muziekspeler lastiger is geworden, maar dat is een klein puntje. Functioneel zijn de apps er dus niet echt op vooruit gegaan, maar nog steeds wel prima. Alle functies die je in een muziek-, video- of foto-app mag verwachten zitten erin. Als je geen cloudintegratie verwacht tenminste, want dat ontbreekt. Voor de liefhebbers daarvan zijn eventueel de Google-apps beschikbaar.

De Galaxy S6 moet het helaas zonder FM radio stellen. Als je radio wilt luisteren zul je dus moeten streamen en dat is natuurlijk jammer van je internetbundel. Dat vinden we een nadeeltje.

De geluidskwaliteit die de Galaxy S6 door een goede headset neerzet is prima. Als je wilt kun je het geluid via een uitgebreide equalizer nog een beetje tweaken. Een leuke toevoeging hier is adapt sound. Daarmee past het toestel de muziek aan voor jouw oren, zodat hij beter zou moeten klinken. Je moet eerst door naar piepjes te luisteren een profiel maken van je gehoor en daar gaat het toestel dan mee aan de slag. We vonden muziek met adapt sound aan daadwerkelijk beter klinken, maar het is natuurlijk de vraag hoeveel dat met de vermeende optimalisaties te maken heeft. Hoe dan ook is het een fijne toevoeging. De speaker van de Galaxy S6 zit aan de onderkant en klinkt aardig. Hij kan redelijk hard en klinkt best vol, maar begint op hoog volume wel snel te kraken. Hij kan zich duidelijk niet meten met de speakers van toestellen als de HTC One M9 of Sony Xperia Z3.

Samsung Galaxy S6 screenshot 
Samsung Galaxy S6 screenshot 
Samsung Galaxy S6 screenshot 
Samsung Galaxy S6 screenshot 

“Wat opvalt is hoe fijn het over het algemeen werkt”

De camera heeft van Samsung een nieuwe interface meegekregen die behoorlijk uitgebreid is. De camera is nu opgedeeld in twee standen: automatisch en professioneel. In de automatische stand kun je alleen instellen of je een flitser, hdr-modus of timer wilt gebruiken en kun je met een aantal effectjes aan de slag. Voor instellingen rond bijvoorbeeld de iso, witbalans, focus, kleurtint, contrast en dergelijken moet je bij de professionele modus zijn. Los daarvan heeft Samsung nog een aantal speciale modi toegevoegd, zoals een modus waarbij het deel dat uit focus is extra geblurd is en een ‘virtuele opname’-modus waarmee je een soort tour rond een product kunt opnemen.

Wat opvalt is hoe fijn het over het algemeen werkt. De camera start snel op, maakt snel foto’s en kan de situatie vaak goed inschatten. Er is een automatische hdr-modus beschikbaar die het bijna altijd bij het juiste eind heeft en resultaten neerzet die nooit onrealistisch of lelijk zijn. Twee puntjes van kritiek zijn dat de focus het niet altijd bij het juiste eind heeft en dat de witbalans soms wat gelig is. Het probleem met de focus is minimaal, de witbalans gaat vooral binnenshuis helaas wel wat vaker mis. Echter is het allemaal voor smartphones nog steeds op hoog niveau, dus zijn we al met al erg tevreden over de werking van de camera van de Galaxy S6.

Samsung Galaxy S6 screenshot 
Samsung Galaxy S6 screenshot 
Samsung Galaxy S6 screenshot 
Samsung Galaxy S6 screenshot 

Kwalitatief gezien zijn de foto’s van de Galaxy S6 erg goed. Samsung heeft in de basis dezelfde cameramodule gebruikt als bij de Galaxy Note 4 en ook die schoot erg goede foto’s. Wat opvalt is dat Samsung de nabewerkingssoftware nu zo getweakt heeft dat de foto’s veel minder verscherpt worden dan bij de Note 4. Daardoor zien ze er natuurlijker, maar wel wat minder detailrijk en scherp uit op de Galaxy S6. Wat je daarin prettig vindt, is redelijk persoonlijk.

Samsung Galaxy S6 cameravergelijking Note 4 
Samsung Galaxy S6 cameravergelijking Note 4 

“We waren echt onder de indruk van de fotokwaliteit die deze smartphone bij weinig licht neerzet”

Even los van de vergelijking met de Galaxy Note 4 zijn de foto’s die de Galaxy S6 maakt erg goed. Ze zijn detailrijk, helder en scherp. De kleuren zijn over het algemeen ook mooi, behalve dus in de gevallen dat de witbalans het bij het verkeerde eind heeft. De dynamische range van de foto’s is goed, wat natuurlijk ook geholpen wordt door de sublieme auto hdr-functie. Wat verder opvalt is dat close-ups een relatief kleine scherptediepte hebben en daardoor een groot bokeh-effect hebben, voor zover je daar bij een smartphone van kan spreken.

Waar de Galaxy S6 echt uitblinkt is in het donker. Samsung heeft een erg lichtsterke lens met een diafragma van f1.9 in de Galaxy S6 geplaatst en die gekoppeld met optische beeldstabilisatie. Dat zorgt voor bruikbare plaatjes bij weinig licht. Natuurlijk gaan de ruisniveau’s wat omhoog en is het beeld wat minder scherp dan als het licht is, maar zeker bij schemering kun je nog erg mooie foto’s maken. We waren echt onder de indruk van de fotokwaliteit die deze smartphone bij weinig licht nog neerzet.

Samsung Galaxy S6 camerasample 
Samsung Galaxy S6 camerasample 
Samsung Galaxy S6 camerasample 
Samsung Galaxy S6 camerasample 
Samsung Galaxy S6 camerasample 
Samsung Galaxy S6 camerasample 
Samsung Galaxy S6 camerasample 
Samsung Galaxy S6 camerasample 
Samsung Galaxy S6 camerasample 
Samsung Galaxy S6 camerasample 
Samsung Galaxy S6 camerasample 
Samsung Galaxy S6 camerasample 
Samsung Galaxy S6 camerasample testchart 
Samsung Galaxy S6 camerasample frontcamera

De selfiecamera tot slot levert ook goede resultaten. Ook hier is een f1.9-lens gebruikt, maar optische beeldstabilisatie ontbreekt. Foto’s schiet de frontcamera in 5-megapixel, filmen kan hij in een quad HD-resolutie. Foto’s en filmpjes zijn relatief detailrijk en aardig van kleur, hoewel de selfiecamera wel duidelijk minder mooie kleuren neerzet dan de hoofdcamera. Al met al is het goed genoeg, maar niet perfect.

Filmen doet de Galaxy S6 ook bijzonder goed. Natuurlijk helpt de optische beeldstabilisatie daarbij mee en hetzelfde geldt voor de auto hdr-functie. Het eindresultaat heeft mooie kleuren, is detailrijk en is scherp. Het geluid van de video’s is ook gewoon goed. Filmpjes kun je maximaal in 4K-resolutie schieten.

Conclusie

De Samsung Galaxy S6 is een uitstekende telefoon met een groot aantal positieve punten. De smartphone is mooi, heeft een prachtig display, presteert uitstekend en heeft een verbluffend goede camera. TouchWiz is er ook flink op vooruit gegaan en de smartphone heeft een groot aantal extra’s, zoals de vingerafdrukscanner, hartslagmeter en infraroodblaster. Die zijn niet allemaal nuttig, maar velen zullen er wel één of twee handige functies tussen vinden. De Galaxy S6 kent kortom voldoende voordelen die hem op een aantal vlakken duidelijk boven zijn concurrentie plaatsen.

Natuurlijk kent deze smartphone ook nadelen. De grootste daarvan is de batterij. We kunnen er nog mee leven dat je deze niet meer uit de smartphone kunt halen, maar het is erg jammer dat de batterij vrij mager presteert. Daarin scoort hij slechter dan de Galaxy S6 Edge en dat is vreemd. Ook de meeste high-endsmartphones van vorig jaar laten de Galaxy S6 op dit vlak achter zich. Een ander punt is dat het toestel geen sd-kaartjes meer slikt, waardoor je flink moet betalen als je extra opslagruimte wilt. Tot slot zijn er kleine problemen met instabiliteit en werken de witbalans en de focus van de camera niet altijd even goed.

Samsung Galaxy S6 design 
Samsung Galaxy S6 design 
Samsung Galaxy S6 design 
Samsung Galaxy S6 design 

Als we de plus- en minpunten tegenover elkaar zetten komt daar een bijzonder positief totaalbeeld uit. De Galaxy S6 maakt weinig echte fouten en is, in tegenstelling tot de S6 Edge, marktconform geprijsd. Wat ons betreft was hij de volle vijf sterren waard geweest, ware het niet dat de batterij van het toestel in onze ogen onvoldoende scoort. Daarvoor krijgt de Galaxy S6 een punt aftrek, wat hem tot een totaalscore van 4,5 sterren brengt. Nog steeds bijzonder goed. We kunnen vol overtuiging zeggen dat de Galaxy S6 en Galaxy S6 Edge momenteel de beste Android-telefoons op de markt zijn.

“We kunnen vol overtuiging zeggen dat de Galaxy S6 momenteel de beste Android-telefoon is”

De echte concurrentie van de Galaxy S6 moet eigenlijk nog komen. Dan denken we aan toestellen als de aankomende LG G4 en Sony Xperia Z4, die op 20 april werd aangekondigd. De enige smartphones die op dit moment in de klasse van de Galaxy S6 opereren, zijn de HTC One M9 en de Apple iPhone 6, naast Samsungs eigen Galaxy S6 Edge natuurlijk. Daarnaast is er nog de LG G Flex 2, maar die is slechts op een erg kleine doelgroep gericht.

Iets lager in de markt zijn wel de nodige interessante alternatieven te vinden. Die zijn duidelijk minder dan de Galaxy S6, maar dat zie je terug in de prijs. We hebben het dan bijvoorbeeld over de net aangekondigde Huawei P8, de Sony Xperia Z3 en de Motorola Moto X 2014. Allemaal relatief recente en uitstekende smartphones, die voor iedereen die niet per se het nieuwste van het nieuwste hoeft interessant zijn als alternatief.

Samsung Galaxy S6 design 
Samsung Galaxy S6 design 
Onze review score
Pluspunten
 • Premium design
 • Prachtig display
 • Topprestaties
 • Goede vingerafdrukscanner
 • Erg goede camera
Minpunten
 • Matige batterij
 • Geheugen niet uitbreidbaar
 • Niet helemaal stabiel

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters