Samsung Galaxy S7 review: Android Nougat verbetert veel

De Samsung Galaxy S8 komt er bijna aan; de Galaxy S7 is in prijs gezakt en voorzien van nieuwe software. In deze vernieuwde Samsung Galaxy S7 review kijken we of de telefoon ook in 2017 na de update naar Android 7.0 Nougat nog de moeite waard is.

Samsung Galaxy S7

 

De Samsung Galaxy S7 is het afgelopen jaar uitgegroeid tot een van de bestverkochte topsmartphones van Samsung ooit. Dat kwam mede door het wegvallen van de Samsung Galaxy Note 7, waardoor de Galaxy S7 en Galaxy S7 Edge langer relevant bleven. Wat ook meespeelde, was dat Samsung vanwege het wegvallen van die Note flink wat extra marketingcentjes richting het S7 duo gooide. Maar misschien wel de belangrijkste reden voor het succes van het duo was dat het gewoon twee heel erg goede smartphones waren.

Toen de Galaxy S7 begin vorig jaar uitkwam voor een prijs van van €700 vond collega Sebastien hem een erg nette 4,5 van de 5 sterren waard. Nu kost de Galaxy S7 nog €525, maar de rest van de markt heeft ook niet stilgezeten. Google kwam met het erg sterke Pixel duo en de topsmartphones van 2017 zijn bijna verkrijgbaar. Tegelijk heeft Samsung de S7 geüpdatet naar Android Nougat en zelfs voorzien van een geheel nieuwe interface: de Grace UX. Tijd om opnieuw de balans op te maken, dus.

Samsung heeft de Galaxy S7 voorzien van een geheel nieuwe interface: de Grace UX

Maar eerst nog even een korte introductie van het toestel zelf voor wie hem nog niet kent. Je kunt de Galaxy S7 zien als een verbeterde versie van de Galaxy S6. De smartphone is waterdicht geworden, heeft een iets vernieuwd ontwerp en is natuurlijk uitgerust met een snellere processor. Sterke punten als het 5,1-inch amoledscherm en de sublieme camera zijn gebleven; die laatste is zelfs nog een beetje verbeterd.

Met de komst van toestellen als de Huawei P10, LG G6 en de aankomende Samsung Galaxy S8 is de afgezakt naar de subtop van de markt. Maar omdat er niet heel veel geïnnoveerd is het afgelopen jaar kan hij – in ieder geval op papier – nog steeds prima mee op de meeste vlakken. Of dat in de praktijk ook zo is zoeken we hieronder uit.

Specificaties van de Samsung Galaxy S7
Algemeen
 • Uitgebracht op April 2016
 • Draait op Android 6.0 Marshmallow
Processor
 • Samsung Exynos 8
 • octacore-processor op 2.3GHz
 • Grafisch: Mali-T880 MP12
Scherm
 • 5.1" Amoled scherm
 • Touchscreen met multitouch
 • Scherm is krasbestendig (Gorilla Glass 4)
 • 2560x1440 schermresolutie
Camera
 • 12MP camera met autofocus
 • Dual LED-flitser
 • 3840x2160 (4K) video opnames
 • 5MP camera voorkant

Je kunt het ontwerp van de Galaxy S7 beschrijven in één woord: herkenbaar. Tot je hem uit zijn mooie, zwarte doos haalt en in levende lijve ziet. Samsung heeft het ontwerp van de Galaxy S6 niet helemaal overgenomen bij de Galaxy S7; ze hebben de kwaaltjes opgelost.

Samsung Galaxy S7

Je kunt het ontwerp van de Galaxy S7 beschrijven in één woord

Zo is de smartphone iets dikker geworden, wat twee positieve bijwerkingen heeft. Er zit een grotere batterij in het toestel en hij ligt beter in de hand. Dit doordat de randen aan de achterzijde van de smartphone netjes zijn afgerond.

Samsung Galaxy S7

Samsung Galaxy S7Zoals je mag verwachten heeft de S7 een premium uitstraling. Dat heeft ermee te maken dat hij van aluminium en glas gemaakt is en goed afgewerkt is. De keerzijde van de medaille is dat de smartphone heel breekbaar is. Als je niet zo zorgzaam omgaat met je smartphone, kun je dus het beste een case nemen voor de Galaxy S7. Door de afwerking van de Galaxy S7 kun je bijna altijd het licht zien weerkaatsen op de achterkant van het toestel, wat het premium ontwerp accentueert.

Alle knoppen van het toestel hebben een goede plaatsing gekregen aan oftewel de linker- of rechterzijde. Iets waar velen over klaagden dat niet aanwezig was bij de Galaxy S6 is terug: een poortje voor je micro sd-kaart. Soms luistert een smartphonefabrikant naar de klachten van zijn gebruikers.

Bij de Galaxy S7 kun je het intern geheugen makkelijk en goedkoop uitbreiden

Want nog een andere, minder voorkomende, klacht over de Galaxy S6 was dat je hem niet nat mocht maken. Voor een enkeling een groot gemis, voor de meesten slechts een leuke extra. In ieder geval heeft Samsung naar die klacht geluisterd: de Galaxy S7 is waterdicht. Wil je ermee onder de douche, of gooi je je smartphone van tijd tot tijd in het wc: voor de Galaxy S7 is het geen probleem. Samsung garandeert waterdichtheid tot anderhalf uur op anderhalve meter diepte; verschillende tests laten zien dat het toestel in de praktijk langer onder water kan. Overigens heb ik dat zelf niet geprobeerd en is experimenteren daarmee natuurlijk op eigen risico.

Samsung Galaxy S7

We raden je niet de Galaxy S7 heel de nacht in je wc te laten dobberen

Vooraan heb je buiten de dunne schermranden ook nog een vingerafdrukscanner. Deze heeft een iets donkerdere afwerking dan de rest van de smartphone, en is veel verbeterd in vergelijking met de sensor in de Galaxy S6. Qua snelheid zit hij goed. Je kunt met een vooraf ingestelde vinger het scherm aanzetten zonder de Galaxy S7 te helemaal te ontgrendelen, wat handig kan zijn. Wanneer je toch verder wil gaan, moet je je vinger nauwelijks een seconde langer op de sensor leggen. Het is een lekker snelle en accurate sensor.

Samsung Galaxy S7

Samsung Galaxy S7Zelfs onder water ziet het 5,1 inch grote quad HD-amoledscherm van de Galaxy S7 er goed uit. Haal je de smartphone uit het water, dan kun je nog beter genieten van dit scherm. Samsung staat natuurlijk bekend om zijn goede schermen en de S7 is daarop geen uitzondering. Het kan heel helder staan, de kijkhoeken zijn prima en de kleurweergave is verbazend goed. Mede dankzij de dunne schermranden lijkt het scherm uit de smartphone te komen.

Snel is een woord dat niet alleen in mij opkomt door de snelheid van de vingerafdrukscanner in de Galaxy S7, maar ook door zijn algemene prestaties. In het toestel zit een Exynos 8-octacoreprocessor met 4GB werkgeheugen en optioneel 32GB intern geheugen. Als je niet helemaal weet wat dit wil zeggen: het komt er op neer dat de Galaxy S7 snel en krachtig is. Dat geldt ook na de update naar Nougat. Alles wat je met de Galaxy S7 doet verloopt snel en probleemloos. Zelfs al gebruikten we zwaardere applicaties en begonnen we te multitasken, de Galaxy S7 bleef werken alsof er niets aan de hand was. Er zijn net wat snellere telefoons op de markt tegenwoordig, maar dat neemt niet weg dat je met de S7 qua snelheid nog wel even vooruit kunt.

Alles wat je met de Galaxy S7 doet verloopt snel en probleemloos

Wat wel een klein probleem vormde is hoe het toestel omgaat met zijn batterijlading. In de S7 zit een 3000mAh-batterij. Voor de gemiddelde gebruiker is die goed genoeg, je zult er de dag makkelijk mee doorkomen. Twee dagen op één laadbeurt doorkomen zal als je zuinig bent net haalbaar zijn.

De batterij was voor mijn zware gebruik net niet groot genoeg

Alleen was de batterij voor mijn zware gebruik net niet groot genoeg: ik kon de dag net niet doorkomen. Dit zware gebruik omvat veel gebruik van mobiele data en het continu aanstaan van bluetooth. Met dit verbruik kon ik ongeveer 4uur aan screen-on tijd uit de Galaxy S7 halen. Maar nogmaals: voor veel gebruikers is dat voldoende.

Je kunt de Galaxy S7 draadloos opladen en het toestel is voorzien van een snellaadfunctie. Dat gaat trouwens wel via een micro usb-kabeltje in plaats van usb-c. Anno 2017 voelt dat een beetje verouderd aan, maar praktisch gezien is het geen probleem.

Samsung Galaxy S7

Naast de poort voor de micro-usb kabel, aan de onderkant van het toestel, zit de speaker. Samsung heeft de grootte van deze speaker onveranderd gelaten, wat betekent dat hij een beetje klein is. Kijken van films in landschapsmodus kan ervoor zorgen dat je per ongeluk de hele speaker bedekt. Natuurlijk is dit vlug opgelost, maar een grotere speaker grill was fijn geweest. Desalniettemin wordt audio helder weergegeven en heb je zelfs op het maximumvolume niet al te veel last van geluidsvervorming. Ook met een headset, al dan niet de meegeleverde, klinkt audio goed.

Zoals gezegd brengt de update naar Android 7.0 Nougat niet alleen een nieuwe Androidversie, maar ook een heel nieuwe interface met zich mee. De Grace UX is de opvolger van TouchWiz en is wat gestroomlijnder en mooier geworden. Grafisch ziet het er nu netjes uit en kun je met dank aan de uitgebreide themafunctie nogal wat aanpassen.

Met het meeleveren van apps is Samsung nog niet heel zuinig geweest. Je hebt nog altijd een aantal standaard Samsungapplicaties zoals S-health en een eigen browser. Bovendien zijn de hele Microsoft Office-suite, OneDrive en Skype meegeleverd. Op zich geen verkeerde apps, maar je kunt ze ook net zo makkelijk zelf downloaden als je wilt. Nu zit het toestel al relatief vol bij aankoop en helaas kun je de apps ook niet zelf verwijderen.

Het aanbod aan extra’s is uitgebreid en de grafische verbetering is fijn

Functioneel voegt Samsung nogal wat toe en dat is in veel gevallen positief. Zo zijn we erg te spreken over het blauw-licht filter voor het scherm en de mogelijkheid om extra ‘lange’ screenshots te maken van bijvoorbeeld een webpagina of chatgeschiedenis. Om wat batterij te besparen kun je kiezen om de schermresolutie naar HD of full HD om te schakelen in plaats van quad HD. Vooral met full HD zie je weinig verschil en bespaar je toch weer wat stroom. Een beetje raar is wel dat Samsung dat de standaardinstelling gemaakt heeft; wie de volledige schermresolutie wil benutten moet dat dus zelf instellen.

Samsung Galaxy S7
Always-on-screen

Ook het always-on-screen is een goede toevoeging, die optimaal gebruik maakt van het amoledscherm. Omdat zwarte pixels echt uit staan en dus geen stroom verbruiken kan het toestel zonder veel extra stroomverbruik altijd de tijd, het batterijpercentage en je meldingen weergeven. Zo hoef je hem dus niet te ontgrendelen om bijvoorbeeld te kijken hoe laat het is.

Een aantal van die functies was al aanwezig in TouchWiz voor de Nougat-update, maar het aanbod aan extra’s is uitgebreid en vooral de grafische verbetering is fijn. Daarin heeft Samsung dus echt een stap vooruit gezet.

De camera van de Samsung Galaxy S7 is nog steeds een van de besten op de markt. Hij is kwalitatief gezien voorbijgestreefd door de Google Pixel-lijn en op functioneel vlak zijn er ook aan aantal toestellen die het beter doen. Maar de verschillen zijn klein. Achter de optisch gestabiliseerde lens ligt een 12-megapixelsensor. Foto’s die je daarmee neemt zien er simpelweg geweldig uit.

Foto’s die je neemt met de Galaxy S7 zien er simpelweg geweldig uit

Details worden heel goed weergegeven, en zelfs wanneer je inzoomt blijft dit zo. Ook worden kleuren accuraat en toch mooi levendig opgenomen in de foto’s die je met het toestel neemt. Focussen gaat extreem snel, wat te danken is aan de dual pixel-techniek die Samsung gebruikt.

Ook in mindere lichtomstandigheden kun je nog altijd mooie foto’s maken met de Galaxy S7. Foto’s zijn nog steeds vrij scherp en er is weinig ruis te bekennen. We zijn echt onder de indruk van de low-light prestaties van de Galaxy S7. Bijna iedere foto die je met de Galaxy S7 neemt ziet er geweldig uit. Samsung heeft dus goed werk afgeleverd.

Bijna iedere foto die je met de Galaxy S7 neemt ziet er geweldig uit

Samsung Galaxy S7Selfies zien er ook degelijk uit. Ze bevatten een mooie hoeveelheid aan details, en kleuren worden accuraat weergegeven. Alleen gaat de kwaliteit van de selfies wel redelijk vlug achteruit wanneer de lichtomstandigheden hetzelfde doen. Maar omdat dit bij iedere smartphone zo is, is het geen ramp.

Samsung Galaxy S7

Filmen doe je in maximaal UHD, ook wel bekend als 4K. Dankzij de aanwezigheid van optische beeldstabilisatie zijn de beelden lekker stabiel, en kleuren worden er eveneens mooi in weergegeven. Focussen gaat snel, en er zit een degelijke hoeveelheid aan details in de geschoten beelden.

Samsung had met de Galaxy S7 vorig jaar volgens velen – inclusief mij – de beste smartphone in handen. Inmiddels wordt het toestel links en rechts ingehaald, maar blijft het een uitstekende keuze. Dankzij zijn update naar Android 7.0 Nougat is de S7 uitgebreider en beter geworden op softwarevlak. De nieuwe Grace UX helpt daarin mee en zorgt ervoor dat deze update meer dan een ‘simpele’ Android-upgrade is.

Samsung Galaxy S7

Heel de smartphone is op en top high-end

Bovendien is de prijs van de Galaxy S7 inmiddels dusdanig gezakt dat hij erg aantrekkelijk is. Voor iets meer dan €500 krijg je een van de snelste, mooiste en meest uitgebreide smartphones in de subtop van de markt. De telefoon heeft nog steeds een sublieme camera, een prachtig scherm en een moderne en hoogwaardige uitstraling. Dat hij waterdicht is, is daarbij een mooie toevoeging.

Natuurlijk zijn er ook nadelen, maar die zijn niet bijzonder groot. Het gebrek aan een dualsim-variant in Nederland is jammer. En de batterijprestaties van de Galaxy S7 zijn niet zo goed als die van zijn grotere broer, de S7 Edge. Vanwege zijn leeftijd zal de telefoon bovendien minder lang ondersteund worden dan nieuwe toestellen die je voor dit geld krijgt.

Samsung Galaxy S7

 

Onze review score
Pluspunten
 • Waterdicht en mooi ontwerp
 • Super camera
 • Prachtig scherm
 • Vernieuwde Grace UX is mooi
Minpunten
 • Leeftijd en ondersteuning
 • Batterij kon beter

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters