Samsung Galaxy S8+ review: is groter ook beter?

Samsung’s Galaxy S8+ neemt de trend van grote schermen in een kleine body naar het extreme. Met zijn 6,2-inch scherm is het een van de grootste reguliere smartphones ooit. Mooi dat het kan, maar is het nog handelbaar? In deze Samsung Galaxy S8 Plus review zoeken we het uit.

Samsung Galaxy S8 Plus design

De Samsung Galaxy S8+ is niet veel meer dan een grote variant van de Galaxy S8. Het scherm is gegroeid van 5,8 inch naar 6,2 inch. De batterij en de behuizing zijn meegegroeid, maar verder zijn er eigenlijk geen verschillen tussen de twee S8-varianten. Een wat uitgebreidere analyse van het toestel zelf kun je dan ook vinden in onze Samsung Galaxy S8 review. In dit artikel bespreek ik ook alle aspecten van het toestel, maar met wat meer focus op het gigantische scherm.

Het is niet veel meer dan een grote variant van de Galaxy S8

De specificaties van de Samsung Galaxy S8+ behoren tot de besten van de markt. De smartphone heeft een nieuwe generatie 2,3GHz octacoreprocessor, een 6,2-inch quad HD+ super amoledscherm, een 12-megapixelcamera, een irisscanner en een 3500mAh-accu. De behuizing is waterdicht en helemaal opgetrokken uit aluminium en glas. Op softwarevlak moet Bixby de show stelen; dat is een slimme assistent van Samsung zelf. Het is een van de belangrijkste toevoegingen van Samsung in de DreamUX die bovenop Android 7.0 Nougat ligt.

Een indrukwekkend toestel dus, maar ook meteen een van de duurste smartphones op de markt. De Samsung Galaxy S8 Plus kost €899. Dat is honderd euro duurder dan zijn kleine broertje en honderdvijftig euro duurder dan veel andere Android-vlaggenschepen. Aan de andere kant: het is maar een paar tientjes meer dan een iPhone 7 Plus.

Samsung Galaxy S8 en Galaxy S8 Plus

Specificaties van de Samsung Galaxy S8 Plus
Algemeen
 • Uitgebracht op June 2017
 • Draait op Android 7 Nougat
Processor
 • Qualcomm Exynos 8895
 • octacore-processor op 2.3GHz
 • Grafisch: Mali-G71 MP18
Scherm
 • 6.2" Super Amoled scherm
 • Touchscreen met multitouch
 • Scherm is krasbestendig (Gorilla Glass 5)
 • 2960x1440 schermresolutie
Camera
 • 12MP camera met autofocus
 • LED-flitser
 • 3840x2160 (4K) video opnames
 • 8MP camera voorkant

Op het randje van te groot

De Samsung Galaxy S8+ heeft hetzelfde mooie, waterdichte en futuristische ontwerp als de ‘gewone’ S8. Het enige verschil is dat de Plus wat groter is. 159,5 millimeter hoog en 73,4 millimeter breed, om precies te zijn. Die breedte is prima. Natuurlijk is de S8+ niet de meest handzame smartphone ooit, maar voor een toestel met een 6,2-inch scherm ligt hij prima in de hand.

De screen-to-body ratio is de hoogste in een smartphone ooit

De reden dat dat kan, is dat een groot deel van het extra formaat van het infinity display in de hoogte is gaan zitten. Door het scherm op te rekken tot een beeldverhouding van 18,5:9 heeft Samsung het voor elkaar gekregen om een groot deel van de voorkant door dat scherm in te laten nemen. De screen-to-body ratio van de S8+ is met 83,9% de hoogste in een smartphone ooit. Door het scherm licht te buigen aan de zijkanten wordt het front-oppervlakte van de telefoon nog beter gebruikt en wordt de telefoon nog wat smaller.

Het schermformaat van 6,2-inch is trouwens een beetje misleidend. Door zijn lengte is het scherm wat kleiner dan je op basis van die diagonaal zou verwachten. Hoe dat zit lees je in de blog hieronder.

Een side-effect van het opgerekte scherm is wel dat de lengte van de smartphone een beetje een probleem is. Om de bovenkant van het scherm te bereiken met één hand moet je hem overpakken. Bovendien zit de vingerafdrukscanner nogal hoog achterop op het toestel. Ook die is niet erg makkelijk bereikbaar. De ingebouwde irisscanner zou als fatsoenlijk alternatief moeten dienen. Die gaat helaas nog in teveel gevallen de mist in om de vingerafdrukscanner te vervangen.

Het forse formaat van de S8+ brengt dus zeker nadelen met zich mee. Is hij te groot? Dat denk ik niet. Maar het scheelt niet veel. Mocht je overwegen hem te kopen dan raad ik je zeker aan hem even in het echt te bekijken voordat je een bestelling plaatst.

Samsung Galaxy S8 Plus design

Sneller dan ooit

De Samsung Galaxy S8 en Samsung Galaxy S8 Plus zijn de eerste smartphones van 2017 die een chipset van een nieuwe generatie hebben. De Exynos 8895-chip heeft acht kernen: 4 van Samsung’s eigen M2-kernen geklokt op 2,5GHz en 4 ARM Cortex A53-kernen geklokt op 1,7Ghz. Dat is an sich geen groot verschil tegenover de Exynos 8890 uit de Galaxy S7. Toch verschillen de twee chipsets wel degelijk van elkaar.

Met recht de krachtigste Androidtelefoon van dit moment

Dat heeft te maken met het productieproces. Waar de Exynos 8890 nog met details van 14 nanometer gemaakt is, zijn de details in de nieuwe chipset 10 nanometer. Dat zorgt voor minder verliezen, zowel op het gebied van kracht als energieverbruik.

Qua processorkracht is de Galaxy S8+ bijzonder goed. Hij is in het dagelijks gebruik razendsnel. Apps opstarten, multitasken, browsen; het gaat allemaal snel. Noemenswaardige haperingen heb ik niet gemerkt. Ook in de benchmarks presteert de S8+ erg sterk. Al met al is de Samsung Galaxy S8 Plus met recht de krachtigste Androidtelefoon van dit moment te noemen.

Efficiëntie schiet tekort

Hoewel de processor dus ook voor het energieverbruik goed zou moeten zijn, valt de Galaxy S8+ op dat vlak een beetje tegen. Dat heeft waarschijnlijk met het gigantische scherm met een hoge resolutie te maken. Met intensief gebruik komt de Galaxy S8+ net de dag niet door; de screen-on-time komt op automatische helderheid uit rond de 3,5 uur. Gelukkig kun je wel vrij eenvoudig batterij besparen op het toestel. Bijvoorbeeld door het always-on-display uit te zetten of door de schermresolutie te verlagen.

Maar het blijven niet erg indrukwekkende resultaten. Als je een intensieve gebruiker bent kun je waarschijnlijk het beste en powerbank meenemen. Maar concurrenten als de Huawei P10 en LG G6 doen het niet veel beter. Het lijkt dus een beetje een kwaal te zijn van de topsmartphones van 2017 en niet zozeer van de Samsung Galaxy S8+ alleen. De Galaxy S8+ ondersteunt trouwens draadloos opladen; daarmee heeft hij een streepje voor tegenover veel concurrenten.

Computer in je hand

Smartphones nemen steeds meer de rol van computer over en de Samsung Galaxy S8+ zet een volgende stap in die ontwikkeling. Dat heeft enerzijds te maken met het gigantische scherm dat door zijn lange vorm uitstekend geschikt is om te multitasken. Twee apps die je naast elkaar op het scherm zet hebben simpelweg meer ruimte. Samsung heeft daar nog een leuk extraatje aan toegevoegd: je kunt een uitsnede van een app maken en die als een van de twee apps in beeld brengen. Zo krijg je heel eenvoudig het relevante deel van je app op het scherm.

De krachtige chipset en het werkgeheugen van 4GB zorgen ervoor dat de Galaxy S8+ uitstekend geschikt is voor zware toepassingen. Al met al is de smartphone dus een echte productiviteitsmachine.

Samsung Galaxy S8 Plus design

Ook op de monitor

Om de productiviteitsfeatures van de S8+ nog wat extremer door te trekken heeft Samsung een toepassing genaamd DeX in het leven geroepen. Dat staat voor Desktop Experience en moet de S8 en S8+ in een soort simpele computer omtoveren. Je kunt het toestel via een speciale dock koppelen aan een scherm, toetsenbord en muis. Als je dat doet komt er een speciale desktop-interface op het scherm.

DeX lijkt goed te werken, maar ik vraag me af of je het zal gaan gebruiken

Zo heb je bijvoorbeeld toegang tot een wat uitgebreidere versie van Microsoft Office. De meeste andere toepassingen komen gewoon rechtstreeks van de telefoon. Vanwege het grote scherm en het toetsenbord kun je echter een stuk productiever zijn. Ik heb DeX alleen tijdens een demo van Samsung even snel geprobeerd. Het lijkt over het algemeen goed te werken, alleen ik vraag me een beetje af of je het echt zal gaan gebruiken.

Samsung Galaxy S8 design

Hello Bixby

Het grote nieuws op softwarevlak is Bixby. Bixby is Samsung’s eigen slimme assistent, die vooralsnog wat minder slim lijkt dan de bedoeling zou moeten zijn. Misschien wel het belangrijkste onderdeel – Bixby Voice – is voorlopig nog niet in het Nederlands beschikbaar. Bovendien gaat de dienst pas live als de Galaxy S8+ in de winkels komt, dus ik heb hem helaas nog niet kunnen proberen.

De andere drie onderdelen van Bixby – Vision, Reminder en Home – stellen in de praktijk niet zo heel veel voor. Reminder laat je herinneringen maken en een todo-lijstje bijhouden. Dat gaat iets uitgebreider dan de meeste voorgeinstalleerde apps die dat doen, maar erg spannend is het niet. Home is een soort overzicht van nieuws, je agenda, het weer, je muziek en nog wat zaken. Je kunt het links van je startschermen toevoegen en via de speciale Bixby-knop bereiken. Best handig, maar niet erg verschillend van bijvoorbeeld LG’s Smart Bulletin of Google Now.

Bixby Vision klinkt handig, maar stelt in de praktijk wat teleur. Het zit in de camera ingebouwd en kan bijvoorbeeld wijn herkennen, qr-codes scannen, tips geven bij plaatsen en vergelijkbare afbeeldingen zoeken. Dat eerste gaat via Vivino en is op zich handig. Maar het werkt lang niet altijd goed en als je het graag wilt gebruiken kun je natuurlijk ook gewoon Vivino downloaden. Die tips bij plaatsen gaan via Foursquare en zijn gewoon gebaseerd op je GPS-locatie. Dat heeft dus in principe weinig met de camera te maken. Vergelijkbare afbeeldingen zoek je via Pinterest. Mocht je het handig vinden dan heb je die app ongetwijfeld al op je toestel staan.

Los van Bixby is de software prima. Samsung heeft wederom een kleine verbeterslag gemaakt in zijn interface. Hij is nu nog functioneler en grafisch wordt het ook allemaal steeds mooier. Onder deze zogenaamde DreamUX ligt Android 7.0 Nougat en dat is prima.

Overal Netflixen

De Samsung Galaxy S8+ is vanwege zijn lange – of wanneer je een film kijkt brede – 6,2-inch display natuurlijk ideaal om lekker mee te Netflixen. Of films en series kijken via een andere dienst natuurlijk. Samsung heeft een functie ingebouwd om zwarte balken af te knippen in iedere app. Als je een videobestand in 21:9-formaat kijkt kun je dus altijd genieten van de volle breedte van het 18,5:9 scherm.

Samsung Galaxy S8 Plus design

Dat scherm is HDR10-compatibel, dus in principe kun je ook HDR-films kijken. In de praktijk is dat nog een beetje lastig. Netflix zegt aan HDR-ondersteuning voor de LG G6 te werken en ik neem aan dat dat ook beschikbaar komt op de Galaxy S8+. Maar voorlopig is het nog niet zo ver. Jammer, maar ook nu zien films er op de smartphone gewoon heel erg goed uit.

De audio is beter dan gemiddeld

Niet alleen het beeld is top, ook de audio is beter dan gemiddeld. De ingebouwde speaker van de Samsung Galaxy S8 Plus valt een beetje tegen. Het is er maar eentje, en dat is voor zo’n duur toestel toch een beetje karig. Maar als je een headset aansluit dan klinkt alles erg goed. Dat heeft er vooral mee te maken dat Samsung gebruik maakt van een nieuwe 32bit DAC, die digitaal geluid beter naar een analoog signaal kan converteren. Bovendien is de meegeleverde headset erg goed. Het is een AKG-headset die heel helder en vol klinkt. De bas had iets harder gemogen, maar voor een meegeleverd paar oortjes is het top.

Natuurlijk gelden die voordelen niet alleen voor het kijken van films, maar ook zeker voor het afspelen van muziek. Ook daarin is de Galaxy S8+ een van de betere smartphones van het moment.

Verbeterde camera

De camera is vooral een evolutie van die van de Samsung Galaxy S7. Het is nog steeds een 12-megapixelsensor met een groot diafragma van f/1.7, optische beeldstabilisatie en razendsnelle dual pixel-focustechnologie. Er zit een nieuwe sensor in, maar daar merk je in de praktijk weinig van. De verbeteringen zijn vooral op softwarevlak doorgevoerd. Bovenop de uitstekende auto HDR-functie komt iets dat Samsung multi frame noemt. Dat maakt drie foto’s waarvan de beste onderdelen samengevoegd worden tot een eindresultaat. Een beetje wat we kennen van de Google Pixel dus.

Foto’s zijn mooi van kleur, detailrijk en in de meeste situaties goed belicht

Het resultaat daarvan is niet zo goed als dat van de Pixel, maar je merkt wel dat de S8+ in sommige gevallen net wat beter presteert dan zijn voorganger. Een ander verschil is dat de kleurverzadiging hoger ligt. Daardoor zijn foto’s iets minder realistisch, maar wel mooier. Of dat een voor- of een nadeel is mag je zelf bedenken.

Hoe dan ook zijn de foto’s die de Samsung Galaxy S8 Plus maakt onder de streep bijzonder goed. Foto’s zijn mooi van kleur, detailrijk en in de meeste situaties goed belicht. Ook als het donker wordt maakt de S8+ nog mooie plaatjes, hoewel het toestel wel de neiging heeft om foto’s in zo’n geval te overbelichten. Iets dat je overigens eenvoudig kunt aanpassen met de belichtingscorrectie.

De camera-interface van het toestel is uitgebreid en goed. Er zijn heel wat opties beschikbaar en er is een speciale Pro-modus waarmee je alles kunt instellen. In die modus kun je ook RAW-plaatjes schieten zodat je ze achteraf goed kunt bewerken. Nieuw zijn Snapchat-achtige interactieve maskers. Geinig, maar in mijn ogen een beetje overbodig. Mensen die daar fan van zijn, zijn ongetwijfeld al actief op Snapchat. Het enige dat de Samsung Galaxy S8 Plus eigenlijk mist in de camera is de flexibiliteit van een tweede lens. Apple voegt op die manier een zoomlens toe, LG heeft een groothoeklens. Beide nuttige extra’s die de Galaxy S8+ moet missen.

 

Samsung Galaxy S8 Plus camerasampleMisschien wel de belangrijkste update heeft plaatsgevonden aan de selfiecamera. Die heeft nu een 8-megapixelresolutie en autofocus gekregen. Dat laatste is redelijk uniek, maar werkt nog niet helemaal lekker. Een relatief groot deel van de selfies die ik met de S8+ gemaakt heb waren onscherp. In de gevallen dat ze wel scherp waren was de kwaliteit trouwens wel erg goed.

De video’s die de S8+ schiet zijn ook erg goed. Ze kunnen maximaal in 4K geschoten worden, hebben mooie kleuren en zijn detailrijk. Filmen met de selfiecamera kan nu in QHD-resolutie, wat ook nieuw is.

Conclusie: is groter ook beter?

Samsung Galaxy S8 Plus designSamsung zoekt met de Galaxy S8+ de randen op van hoe groot een smartphone kan zijn. Het 6,2-inch scherm is een van de grootste schermen in een smartphone ooit en brengt zowel voor- als nadelen met zich mee. Wie veel films kijkt of multitaskt zal zeker gebaat zijn bij de extra schermruimte die de Samsung Galaxy S8 Plus biedt. Als jij onder die groep valt is de Galaxy S8+ een uitstekende optie.

Je moet goed nadenken of de S8+ de extra investering – qua geld en gebruiksgemak – waard is

Daar staat wel tegenover dat het extra lange scherm voor veel toepassingen helemaal niet zoveel meerwaarde biedt. De lange behuizing van de S8+ brengt wel wat nadelen met zich mee. Met een hand de bovenkant van het scherm bereiken is lastig en de positie van de vingerafdrukscanner is nogal onhandig. Dat geldt ook voor de gewone S8, maar bij deze S8+ is dat probleem een stuk groter.

Zeker gezien de gewone Galaxy S8 ook een erg groot scherm heeft, denk ik dat de Plus maar voor een beperkte doelgroep interessant is. Voor €100 minder heb je een handzamere en allround beter geschikte telefoon. Dat wil niet zeggen dat de Galaxy S8+ té groot is, maar wel dat je goed moet nadenken of de extra investering – qua geld en gebruiksgemak – voor jou de moeite waard is.

Dat neemt niet weg dat de Galaxy S8+ een van de beste grote smartphones die je kunt kopen is. Hij heeft een prachtig waterdicht ontwerp, een prachtig scherm, een razendsnelle processor en een prima camera. Alleen de batterij had wat beter gekund en de plaatsing van de vingerafdrukscanner is nogal ongelukkig. Als Samsung dan ook nog een dubbele camera op de achterkant had geplakt was ik helemaal blij geweest. Maar ook zonder die dingen is de S8+ bijzonder goed.

Samsung Galaxy S8 en Galaxy S8 Plus

Onze review score
Pluspunten
 • Prachtig waterdicht ontwerp
 • Groot en mooi scherm
 • Erg krachtig
 • Super camera
Minpunten
 • Formaat zit gebruiksvriendelijkheid soms in de weg
 • Batterij kon beter
 • Bixby valt nog tegen

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters