Samsung Galaxy S8 review: gelikte topsmartphone

De Samsung Galaxy S8 is hét nieuwe toptoestel van Samsung en misschien zelfs wel dé nieuwe topsmartphone van 2017. De smartphone heeft een naadloos ontwerp met een groot infinity display en high-end specificaties. In deze Samsung Galaxy S8 review vertellen we je er alles over.

Samsung Galaxy S8 design

Na het fiasco met de Galaxy Note 7 afgelopen jaar heeft Samsung iets goed te maken. En hoewel de Galaxy S8 en Galaxy S8+ in zekere zin een logische evolutie van de S7 zijn, is het duidelijk dat Samsung alles uit de kast heeft getrokken. In deze review richten we ons op het “kleinste” toestel van de twee. Tussen aanhalingstekens, want de Samsung Galaxy S8 is met zijn 5,8-inch scherm allerminst klein te noemen.

De hardware is, zoals je van Samsung mag verwachten, het beste wat je op dit moment kunt vinden

Tenminste, als je het over het schermformaat hebt. Door slim gebruik te maken van de beschikbare ruimte en het scherm op te rekken valt het fysieke formaat van de S8 namelijk wel alleszins mee. Dat opgerekte infinity display is meteen een van de speerpunten van de S8.  Voor wie de S8 nog te klein is, is er ook nog de Samsung Galaxy S8+. Die bespreken we in een aparte review.

Natuurlijk is het infinity display niet het enige dat de Galaxy S8 in zijn mars heeft. Samsung heeft zijn futuristische designtaal nog verder doorontwikkeld tot een bijna naadloos geheel. De beveiligingsmogelijkheden zijn uitgebreid met een irisscanner. De selfiecamera heeft een upgrade en autofocus gekregen. De software is gestroomlijnd en aangevuld met slimme assistent Bixby. En de hardware is, zoals je van Samsung mag verwachten, het beste wat je op dit moment in een smartphone kunt vinden.

Kortom: de Galaxy S8 is een indrukwekkende smartphone. Maar is het genoeg om het debacle met de Note 7 te doen vergeten? En is de behoorlijk hoge adviesverkoopprijs van €799 gerechtvaardigd? In deze Samsung Galaxy S8 review zoeken we het uit.

Specificaties van de Samsung Galaxy S8
Algemeen
 • Uitgebracht op June 2017
 • Draait op Android 7 Nougat
Processor
 • Samsung Exynos 8895
 • octacore-processor op 2.3GHz
 • Grafisch: Mali-G71 MP18
Scherm
 • 5.8" Super Amoled scherm
 • Touchscreen met multitouch
 • Scherm is krasbestendig (Gorilla Glass 5)
 • 2960x1440 schermresolutie
Camera
 • 12MP camera met autofocus
 • LED-flitser
 • 3840x2160 (4K) video opnames
 • 8MP camera voorkant

Futuristisch design nu nóg moderner

Samsung Galaxy S8 designSamsung heeft de afgelopen jaren een aardige naam opgebouwd als het gaat om luxe en futuristische ontwerpen. Beginnend bij de Galaxy Alpha is Samsung steeds een stapje luxer en moderner gegaan met al zijn belangrijke toestellen. Die opbouw bereikt een voorlopig hoogtepunt in de Samsung Galaxy S8. Het waterdichte en mooie ontwerp van de Samsung Galaxy S7 Edge is nog geëvolueerd tot een naadloos geheel met een ontzettend hoge screen-to-body ratio.

Samsung Galaxy S8 designMaar liefst 83,3% van de voorkant van de Galaxy S8 is scherm. Dat scherm is aan de zijkanten gebogen en in de hoekjes afgerond. De achterkant – eveneens van glas – heeft ook afgeronde zijkanten en zo goed als geen uitstekende camera meer. Het geheel vormt een van de meest gepolijste smartphoneontwerpen die ik ooit gezien heb. Bravo, Samsung!

De glanzende rand is even wennen, maar inmiddels ben ik om

De voor- en achterkant zijn dus van glas, de rand is van aluminium. Dat is nu glanzend afgewerkt. Daar moest ik even aan wennen, maar inmiddels ben ik om. Zeker in de zwarte versie vormt het glanzende aluminium een mooi geheel met het eveneens glanzend zwarte glas van de voor- en achterkant. De S8 is trouwens ook beschikbaar in het zilver en grijs, waarbij de voorkant in alle gevallen zwart is. Andere kleurtjes zullen ongetwijfeld volgen; internationaal heeft Samsung ook al een blauwe en gouden versie onthuld.

Samsung Galaxy S8 en Galaxy S8 Plus

Infinity display

Een belangrijke reden voor die futuristische uitstraling waar ik het over had is het infinity display. Simpel gezegd is dat een scherm dat bijna randloos op de voorkant geplakt zit. Om dat te bereiken heeft Samsung een beeldverhouding van 18,5:9 gebruikt, zodat de telefoon toch nog een beetje smal kan blijven. Voor bijvoorbeeld split-screen-multitasken en bioscoopfilms kijken is die beeldverhouding handig. Maar er zijn ook veel toepassingen waarbij hij niet van pas komt. Bijvoorbeeld als je online video (vaak 16:9) of foto’s (vaak 4:3) wilt kijken. Dan worden er of delen afgesneden, of wordt het formaat beperkt door de breedte. In dat laatste geval houdt je effectief ongeveer hetzelfde formaat over als op een normaal 5,2-inch scherm.

Samsung Galaxy S8 video

Zoals we inmiddels kennen van Samsung maakt de S8 gebruik van een zogenaamd dual edge displayDat betekent dat hij aan beide zijkanten een beetje gebogen is. De fabrikant heeft goed zijn best gedaan om ongewenste aanrakingen te voorkomen. Als je de zijkant per ongeluk aanraakt met je handpalm gebeurt er niks. De keerzijde daarvan is dat Samsung de gevoeligheid van de randjes verlaagd lijkt te hebben, wat bijvoorbeeld vervelend is als je in landschapsmodus de notificatiebalk wilt uittrekken.

Over de schermkwaliteit kan ik kort zijn: die is subliem

Samsung Galaxy S8 designHet gekromde scherm heeft wel een aantal functionele voordelen. Of eigenlijk voordeeltjes, want zo nuttig is het nou allemaal ook weer niet. Bij nieuwe notificaties wordt er een gekleurd randje rond het hele display weergegeven, wat overigens niet erg betrouwbaar werkt. Leuker is het doorzichtige balkje aan de rand, waarmee je allerlei snelkoppelingen en korte nieuwsberichtjes op de rand van het scherm kunt weergeven. Bijvoorbeeld handig om even snel je agenda te checken of je klembord erbij te pakken.

Er zitten dus goede en slechte kanten aan het lange en gebogen scherm. Uiteindelijk betekent het vooral dat er meer scherm past in een toestel dat niet te breed wordt voor gebruik met een hand en dat is overwegend positief. Over de schermkwaliteit kan ik kort zijn: die is subliem. Het super amoledscherm biedt diepe zwartwaardes, een hoog contrast, levendige kleuren en een nette witbalans. Die laatste is iets beter dan bij zijn voorgangers. Natuurlijk is het scherm haarscherp dankzij zijn resolutie van 2960×1440 pixels.

Een klein minpuntje is dat er een paarse waas over het scherm komt als je hem onder een kleine hoek bekijkt. Doordat de zijkanten een beetje gekromd zijn zie je daar bijna constant die waas. En op de een of andere manier is die aan de boven- en onderkant ook een beetje aanwezig. Toen ik de telefoon net in gebruik nam vond ik dat vrij storend. Eerlijkheid gebiedt echter ook te zeggen dat ik het tijdens het schrijven van deze passage al bijna vergeten was en me er totaal niet meer aan stoor. Een echt probleem is het dus niet.

Samsung Galaxy S8 design

Biometrische beveiliging overtuigt niet

Een stevige breuk met het verleden voor Samsung is de plaatsing van de vingerafdrukscanner op de achterkant. Logisch, want op de voorkant is weinig ruimte meer over. Hoewel ik zo’n scanner liever op de voorkant heb zitten, is de plaatsing achterop an sich geen echt probleem. De plek die Samsung uitgekozen heeft is alleen wel erg ongelukkig.

De irisscanner is niet erg trefzeker

De scanner zit pal naast de camera, van voren gezien aan de linkerkant. Dat betekent dat rechtshandigen over de camera heen moeten reiken om hem te gebruiken. De plaatsing zorgt er bovendien voor dat je nog weleens per ongeluk op de camera drukt in plaats van op de vingerafdrukscanner. De camera heeft dus een grote kans om vies te worden, wat de kwaliteit van je foto’s niet ten goede komt. Daar komt bij dat de scanner vrij hoog zit en daardoor wat minder makkelijk bereikbaar is dan bij de meeste smartphones.

Samsung Galaxy S8 design

De aanwezige irisscanner en gezichtsherkenning zouden het ontgrendelen van de telefoon toch makkelijk moeten maken. Helaas valt dat tegen. De gezichtsherkenning blijkt makkelijk te foppen met een foto en kun je dus beter helemaal niet gebruiken. De irisscanner is wel veilig, maar niet erg trefzeker. Je moet de telefoon op de goede afstand houden en precies naar de goede plek kijken. Daardoor duurt het in de praktijk vaak even voordat het toestel ontgrendeld is. Tel daarbij op dat de scanner vaak niet werkt in de felle zon of met tegenlicht, en je hebt een ontgrendelingsmethode die niet snel en betrouwbaar genoeg is voor het dagelijkse gebruik. Toch maar weer met je vinger richting die onhandig geplaatste vingerafdrukscanner dus.

High-end gebruikservaring

Zoals je mag verwachten van een topmodel van Samsung, is de gebruikservaring van de Galaxy S8 op-en-top high-end. Dat heeft natuurlijk met het mooie scherm en ontwerp te maken, maar zeker ook met de krachtige chipset. De S8 wordt in Europa aangedreven door een Exynos 8895-chipset. Dat is een snelle octacoreprocessor van Samsung zelf, waarbij de snelste vier kernen geklokt zijn op 2,3GHz. Bijzonder is dat de chipset gebouwd is met details van 10 nanometer, wat moet leiden tot meer efficiëntie en snelheid. De Galaxy S8 is de eerste smartphone die een dergelijk productieproces gebruikt. Het werkgeheugen van de smartphone is 4GB.

De S8 is snel, hapert niet en kan prima multitasken

In de praktijk vertaalt dat alles zich in super goede prestaties. De S8 is snel, hapert niet en kan prima multitasken. Ook in de benchmarks doet hij het erg goed. Daarbij moet ik wel zeggen dat Samsung er nou niet bepaald om bekend staat dat zijn relatief zware software ook na langere tijd nog zo snel werkt als bij aankoop. Het is te vroeg om te zeggen hoe dat bij de S8 gaat uitpakken.

Die software, dit keer DreamUX genaamd, is nog steeds erg uitgebreid. En dat is best prettig. Samsung heeft slimme functies zoals een uitgebreide telefoonbeheerder, de mogelijkheid om screenshots te maken die langer zijn dan wat er op een scherm past en een modus voor bediening met één hand toegevoegd. Niet alles is nuttig, maar veel dingen ook wel. Natuurlijk zijn alle functies die we kennen van Android 7.0 Nougat ook gewoon aanwezig.

Een groot voordeel van de DreamUX tegenover zijn voorgangers is dat hij er grafisch weer op vooruit is gegaan. Samsung’s graphics worden steeds minimalistischer en de aanpassingsmogelijkheden steeds uitgebreider. Je kunt nu bijvoorbeeld kiezen of je een widget deels doorzichtig kunt maken. Het hoofdmenu kun je oproepen door simpelweg over het homescreen omhoog te vegen. Zo is de menuknop overbodig en wordt je homescreen weer net wat minder druk. Slim!

Bixby moet nog groeien

Een belangrijke toevoeging aan de software is Bixby. Bixby is een slimme assistent van Samsung die je vooral moet helpen om je dagelijkse workflow met de S8 makkelijker te maken. Daarmee neemt Samsung het op zijn eigen manier op tegen Google’s Assistant en Apple’s Siri. Belangrijk, want het wordt steeds moeilijker om je op hardwarevlak te onderscheiden. En dus worden software en diensten een steeds groter onderdeel van het onderscheidend vermogen van een smartphonefabrikant.

Bixby Home en Vision hebben op zich wel potentie

Bixby bestaat uit vier onderdelen: Home, Reminder, Vision en Voice. Voice – de spraakassistent van Bixby – is op het moment van schrijven nog niet live en heb ik dus helaas niet kunnen proberen. Home, Vision en Reminder wel. Home is een soort overzicht met relevante informatie, Vision voegt slimme functies toe aan de camera en Reminder is een soort uitgebreide manier om herinneringen en een todo-lijstje bij te houden. In de praktijk heb je er niet bijzonder veel aan op het moment.

Samsung Galaxy S8 screenshotReminder is sowieso niet zo spannend; Home en Vision hebben op zich wel potentie. Het idee van een overzicht met relevante content dat altijd dichtbij is, is handig. Maar de content die in Bixby Home wordt weergegeven is wat mij betreft nog niet relevant genoeg. Vision zit in de camera ingebouwd en kan bijvoorbeeld wijn herkennen, qr-codes scannen, tips geven bij plaatsen en vergelijkbare afbeeldingen zoeken. Het werkt niet altijd vlekkeloos en is in principe ook niet meer dan een integratie van respectievelijk Vivino, een QR-lezer, Foursquare en Pinterest.

Bixby zou op termijn een handige toevoeging kunnen worden. Maar voordat alles écht goed werkt en Bixby Voice ook Nederlands kan zijn we waarschijnlijk minstens een half jaar verder. Voorlopig is Bixby nog een vrij zinloze toevoeging. De speciale Bixby-knop links op het toestel maakt de toevoeging soms zelfs irritant. Ik drukte ‘m nog weleens in tijdens het ontgrendelen van de telefoon. Vreemd genoeg kun je Bixby Home dan wel opstarten. Om het toestel vervolgens te ontgrendelen moet je eerst Bixby weer wegklikken en dan alsnog het toestel normaal ontgrendelen. Onhandig.

Geavanceerde oplaadfuncties komen van pas

Opladen kan de Galaxy S8 op een aantal manieren. Allereerst natuurlijk gewoon via het usb-c kabeltje van de meegeleverde snellader. Die heeft het toestel lekker snel weer vol. Unieker en handiger is de draadloze laadfunctie. Ook dat gaat relatief snel en omdat de S8 zowel de Qi- als PMA-standaard ondersteunt kun je de meeste draadloze opladers gebruiken. Samsung levert trouwens niet zo’n lader mee, die zul je dus zelf moeten kopen als je draadloos wilt laden.

Je moet als intensieve gebruiker vaak richting de lader

Het is maar goed ook dat Samsung meerdere handige laadmogelijkheden in de S8 heeft gestopt. De batterijduur van het toestel is namelijk niet je-van-het. Met intensief gebruik gaat het toestel een krappe dag mee, met een screen-on-time van zo’n 3,5 tot 4 uur. Dat is trouwens niet veel minder dan de meeste andere high-endsmartphones dit jaar. In die zin loopt Samsung dus niet echt achter, alleen het betekent wel dat je als intensieve gebruiker vaak richting de lader moet. Niet ideaal dus.

 

Muzikale upgrade

Samsung heeft onlangs Harman overgenomen; de eerste resultaten daarvan zijn zichtbaar bij de Galaxy S8. De smartphone wordt namelijk geleverd met kwalitatief vrij goede AKG-oortjes. Gecombineerd met de betere 32bit-DAC die in het toestel ingebouwd is, zorgt dat voor een goede muziekervaring. De meegeleverde oortjes missen een beetje bas, maar klinken los daarvan wel helder en goed. De verbeterde DAC zorgt ervoor dat muziek detailrijker en helderder klinkt dan in veel smartphones. Dat laatste geldt natuurlijk ook als je je eigen favoriete headset aansluit en is een mooi voordeel van de Galaxy S8.

Softwarematig werkt Samsung gewoon met Google Play Music. Geen dubbele apps dus. Het enige dat ik mis is een fm radio. Als radiofan ben je dus op de app van je favoriete zender aangewezen. Dat is helaas iets dat voor steeds meer smartphones geldt.

Camera: focus op selfies

De Samsung Galaxy S7 had al een bijzonder goede camera en dat geldt natuurlijk ook voor de Galaxy S8. De achtercamera maakt nog steeds 12-megapixelfoto’s die er goed uitzien. Dankzij het hoge diafragma van f/1.7 en de aanwezigheid van optische beeldstabilisatie kun je ook in het donker aardige plaatjes maken. Foto’s zijn detailrijk, scherp en over het algemeen mooi van kleur. Die kleuren zijn wat verzadigder en minder realistisch dan bij de S7; dat moet je mooi vinden. Een klein nadeel is de automatische witbalans die weleens de mist in gaat, maar dat gebeurt gelukkig niet te vaak.

Het echte nieuws zit hem in de selfiecamera

Een nieuw snufje genaamd multi frame voegt drie foto’s samen en moet zo voor betere resultaten zorgen. Het is een soort uitbreiding op de automatische HDR-modus, maar is in de praktijk niet heel merkbaar. Daarin moet de Samsung Galaxy S8 net de Google Pixel als zijn meerdere erkennen, wat hem meteen zijn koppositie op de cameratelefoonmarkt kost. De verschillen zijn echter klein. Ook op videogebied scoort de Galaxy S8 goed en behoort hij tot de top.

Samsung Galaxy S8 camerasampleHet echte nieuws zit echter niet achterop. Dat zit hem namelijk in de selfiecamera. Die heeft een resolutie-bump gekregen naar 8 megapixel. Daardoor zijn de selfies iets detailrijker. Leuk, maar dat is niet de grootste verandering. Dat is namelijk de toevoeging van autofocus. Vrij uniek voor een selfiecamera en in theorie natuurlijk erg handig. Zo kun je ook echte close-ups maken zonder dat de foto’s onscherp worden. Alleen in de praktijk zit de focus er nog te vaak naast, zeker bij selfies die je van wat verder weg neemt. Dat is een misser.

Samsung heeft natuurlijk een grote hoeveelheid features toegevoegd aan de camera. De camera-interface is overzichtelijk en heeft een speciale Pro-modus waarmee je alles kunt instellen. In die modus kun je ook RAW-plaatjes schieten zodat je ze achteraf goed kunt bewerken. Nieuw zijn Snapchat-achtige interactieve maskers. Geinig, maar in mijn ogen een beetje overbodig. Mensen die daar fan van zijn, zijn ongetwijfeld al actief op Snapchat. Het enige dat de Samsung Galaxy S8 eigenlijk mist in de camera is de flexibiliteit van een tweede lens. Apple voegt op die manier een zoomlens toe, LG heeft een groothoeklens. Beide nuttige extra’s die de Galaxy S8 moet missen.

Samsung Galaxy S8 design

Conclusie: bijna perfect

Handzaam ontwerp, groot en mooi scherm, prettige software, goede camera… De perfecte smartphone bestaat niet, maar de Samsung Galaxy S8 komt er wel dicht in de buurt. Vooral in het ontwerp heeft Samsung duidelijke stappen vooruit gezet en een erg goed totaalplaatje afgeleverd. Los daarvan heeft de Galaxy S8 een nieuwe generatie processor meegekregen en zijn belangrijke onderdelen als de camera en de schermkwaliteit erg goed in orde. Maar dat is iets dat over de meeste moderne high-endsmartphones gezegd kan worden.

Allround de beste smartphone die je op dit moment kunt kopen

Ben ik dan helemaal geen nadelen tegengekomen tijdens mijn Samsung Galaxy S8 review? Helaas, natuurlijk die zijn er ook. Maar het zijn vooral wat kleinere ongemakken. De onhandige plaatsing van de vingerafdrukscanner, de enigszins matige batterij en de matige autofocus van de selfiecamera bijvoorbeeld. En als ik nog iets verder zoek de onhandige Bixby-knop, het gebrek aan een dubbele camera en het feit dat je met veel content het grote scherm niet optimaal kunt gebruiken.

Het zijn allemaal kleine puntjes die deze Galaxy S8 van perfectie weerhouden. Maar het zijn ook allemaal geen dealbreakers. Een mogelijke dealbreaker is de prijs: die is met €799 nogal hoog. Als je bereid bent die prijs te betalen, dan heb je met de Samsung Galaxy S8 wel een bijzonder goede smartphone in handen. Sterker nog: ik durf wel te beweren dat de Galaxy S8 allround de beste smartphone die je op het moment kunt kopen is. Petje af voor Samsung!

Samsung Galaxy S8 design

Onze review score
Pluspunten
 • Naadloos waterdicht ontwerp
 • Groot scherm in handzame body
 • Erg krachtig
 • Goede camera
Minpunten
 • Onhandige plaatsing vingerafdrukscanner
 • Batterij kan beter
 • Geen dubbele camera

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters