Samsung Galaxy S9 en Galaxy S9 Plus review: never change a winning team

De Samsung Galaxy S9 en Samsung Galaxy S9 Plus zijn de komende tijd het beste dat Samsung te bieden heeft op de smartphonemarkt. De twee smartphones zijn niet erg verrassend, maar gelukkig wel erg goed. In de Samsung Galaxy S9 review lees je er alles over.

Samsung Galaxy S9 en S9 Plus review

Functioneel zit er al lang weinig rek meer in de smartphonemarkt, maar qua ontwerp zette Samsung vorig jaar een grote stap vooruit. De Galaxy S8 en Galaxy S8 Plus hadden een prachtig nieuw ontwerp en leverden bovendien functioneel een bijzonder goed allround-pakketje. Een winning team dus. En Samsung weet net zo goed als jij en ik wat ze daar altijd over zeggen: dat moet je nooit veranderen.

De Galaxy S9 en Galaxy S9 Plus zijn vooral op een aantal punten verfijnd

Dat heeft Samsung dan ook niet gedaan. De Samsung Galaxy S9 en Galaxy S9 Plus borduren duidelijk voort op hun voorgangers. Ze zijn vooral op een aantal punten wat verfijnd. De vingerafdrukscanner zit nu wel op een handige plaats, de processor is sneller geworden en de camera moet nog beter zijn in low-light. Bovendien heeft hij wat gimmicks gekregen zoals super slow-motion filmen en AR Emoji.

De basis is nog steeds een mooie waterdichte smartphone met een groot Infinity Display van bijzonder hoge kwaliteit. Plus natuurlijk prima prestaties, een goede camera en iets te zware maar functionele software. De Samsung Galaxy S9 Plus heeft dit keer een dubbele camera gekregen en het duo is nu ook in dualsim-uitvoering in Nederland verkrijgbaar.

Specificaties van de Samsung Galaxy S9
Algemeen
 • Uitgebracht op March 2018
 • Draait op Android 8.0 Oreo
Processor
 • Samsung Exynos 9810
 • octacore-processor op 2.7GHz
 • Grafisch: Mali-G72 MP18
Scherm
 • 5.8" Super Amoled scherm
 • Touchscreen met multitouch
 • Scherm is krasbestendig (Gorilla Glass 5)
 • 2960x1440 schermresolutie
Camera
 • 12MP camera met autofocus
 • Dual LED-flitser
 • 3840x2160 (4K) video opnames
 • 8MP camera voorkant
Specificaties van de Samsung Galaxy S9 Plus
Algemeen
 • Uitgebracht op March 2018
 • Draait op Android 8.0 Oreo
Processor
 • Samsung Exynos 9810
 • octacore-processor op 2.7GHz
 • Grafisch: Mali-G72 MP18
Scherm
 • 6.2" Super Amoled scherm
 • Touchscreen met multitouch
 • Scherm is krasbestendig (Gorilla Glass 5)
 • 2960x1440 schermresolutie
Camera
 • 12MP camera met autofocus
 • Dual LED-flitser
 • 3840x2160 (4K) video opnames
 • 8MP camera voorkant

Prachtig ontwerp met een paar tweaks

De Samsung Galaxy S9 en Galaxy S9 Plus zijn erg mooi ontworpen. Net als de Galaxy S8 en S8 Plus, dus zover niks nieuws. De glazen voor- en achterkant worden nu verenigd door een matte aluminium rand, maar dat is eigenlijk het enige visuele verschil. De Galaxy S9 heeft nog steeds een prachtig gebogen scherm dat het grootste deel van de voorkant inneemt en is nog steeds waterdicht. Dat scherm is 5,8 inch groot in de Galaxy S9 en 6,2 inch groot in de Galaxy S9 Plus.

Samsung Galaxy S9 en S9 Plus review design

Het scherm heeft een beeldverhouding van 18,5:9. Omdat hij licht gebogen is aan de zijkant zijn de randen daar minimaal en ook aan de boven- en onderkant zijn de randen best klein. Dat betekent dat de Galaxy S9 met zijn 5,8-inch scherm nog steeds best handzaam is. De Galaxy S9 Plus is wat minder goed bruikbaar met 1 hand, maar het is nog steeds we te doen. Op zich al netjes voor een toestel met zo’n groot scherm.

Samsung Galaxy S9 en S9 Plus review design

Biometrische beveiliging schiet tekort

In het gebruiksgemak van de Galaxy S9 Plus zit een duidelijke verbetering tegenover de Galaxy S8 Plus: de vingerafdrukscanner is nu goed bereikbaar. Die zat in de S8-serie naast de camera, waardoor hij zeker bij de Plus-variant erg lastig te bereiken was. Dit jaar zit de scanner netjes waar hij hoort: in het midden van de achterkant onder de camera. Thanks, Samsung!

Samsung Galaxy S9 Plus review design

Toch schiet de biometrische beveiliging van de toestellen enigszins tekort voor hedendaagse standaarden. Gezichtsherkenning is beschikbaar, maar werkt een stuk minder snel en consistent dan bij toestellen als de Apple iPhone X en OnePlus 5T.

Irisscanner en gezichtsherkenning zijn leuk bedacht, maar helaas geen groot succes in het dagelijks gebruik

Naast gezichtsherkenning heeft de S9 ook nog een irisscanner. Dat is veiliger, maar ook nóg minder gebruiksvriendelijk. Tot slot heeft Samsung een hybridemodus geïntroduceerd, waarbij de irisscanner en de gezichtsherkenning gecombineerd worden. Leuk bedacht, maar helaas ook geen groot succes in het dagelijks gebruik. Nou ja, de vingerafdrukscanner werkt in ieder geval goed.

Scherm: indrukwekkend als altijd

Samsung staat natuurlijk bekend om zijn goede schermen en levert ook met de Galaxy S9 en Galaxy S9 Plus goed werk. De toestellen hebben stuk voor stuk prachtige schermen.

Kleuren zijn levendig, het contrast bijna oneindig en de helderheid prima

Het gaat in beide gevallen om een amoledscherm met een QHD+ resolutie. Scherp zat in ieder geval. De kleuren zijn erg levendig, het contrast is bijna oneindig en de helderheid is prima. De kleuren zijn misschien een beetje overdreven, maar daar kun je in de instellingen het nodige aan tweaken als het je stoort. Dat doet het wat ons betreft trouwens zeker niet. Het ziet er zelfs erg mooi uit.

Samsung Galaxy S9 Plus review design

Zeker de Galaxy S9 Plus is met zijn 6,2-inch scherm natuurlijk erg geschikt om films op te kijken. Mocht je dat zonder oortjes doen, dan is de toevoeging van stereo speakers zeker een fijne extra. Naast de speaker onderop die Samsung al jaren gebruikt, wordt nu ook de speaker boven het scherm aangesproken voor multimedia. De S9 Plus klinkt, waarschijnlijk vanwege zijn grotere formaat, iets voller en beter. Maar beiden klinken lekker en dat is zeker een pluspuntje voor deze toestellen.

Prestaties anno 2018

Een nieuw jaar, een nieuwe chipset. Zoals altijd zijn de vlaggenschepen van Samsung weer wat krachtiger geworden. Onder de motorkap ligt een Exynos 9 Octa-chipset; een 2,8GHz-octacoreprocessor van Samsung zelf. In de Galaxy S9 is die gekoppeld aan 4GB werkgeheugen, in de Galaxy S9 Plus ligt er 6GB werkgeheugen naast.

Door de vrij zware software van Samsung zijn er wat meer stotteringen dan bij sommige andere toestellen

Daarmee horen deze smartphones tot de krachtigsten in de markt. Dat merk je als je zware taken gaat uitvoeren met de toestellen: dat gaat erg goed. Met normaal gebruik komt het wat minder tot zijn recht helaas.

De Galaxy S9 en Galaxy S9 Plus zijn in het dagelijks gebruik zeker ook snel, maar door de vrij zware software van Samsung zijn er toch wat meer stotteringen dan bij sommige andere smartphones. Het irriteert ons niet, maar als je écht een snelheidsduivel bent kan het misschien vervelend zijn.

Samsung Galaxy S9 screenshot batterij
Batterijstatistieken van de Samsung Galaxy S9

Wat in ieder geval irritant is, is de batterij. Die is in de Galaxy S9 3000mAh groot, in de Galaxy S9 Plus 3500mAh. In beide gevallen is dat in de praktijk vaak te weinig om de dag door te komen met intensief gebruik. Vooral vrij lichte apps die wel lang actief zijn – Spotify bijvoorbeeld – lijken bovengemiddeld veel stroom te verbruiken. Daarin scoren de twee smartphones echt minder dan hun meeste concurrenten. De Galaxy S9 Plus doet het wel net wat beter dan de Galaxy S9.

Software met kleine updates

De software van de S9 borduurt – net als de rest van het toestel – duidelijk voort op wat we kennen van Samsung. Alleen het is allemaal wat slimmer geworden volgens Samsung. Bixby is bijvoorbeeld verbeterd, maar nog steeds niet heel zinvol wat ons betreft. De Bixby-knop is nog steeds aanwezig, maar als je Bixby voor het eerst opstart krijg je bovenin wel direct de optie om die knop uit te schakelen. Mooi stukje zelfreflectie van Samsung.

Samsung Galaxy S9 screenshot interface

Gelukkig zijn er los van Bixby allerlei toevoegingen in de software die wél nuttig zijn. De vrij uitgebreide beheerfunctie in de instellingen en de dual apps-functie bijvoorbeeld. Met die laatste kun je twee accounts van onder andere WhatsApp en Facebook Messenger naast elkaar draaien.

Samsung Galaxy S9 screenshot software extras

Misschien nog wel handiger zijn de uitgebreide screenshotmogelijkheden. Bij een reguliere screenshot kun je kiezen om binnen je scherm te scrollen zodat je bijvoorbeeld een wat langer gesprek in een afbeelding kunt vatten. Via ‘slim selecteren’, een functie die je kunt bereiken door het kleine witte balkje aan de rechterkant van het scherm uit te trekken, kun je direct uitsneden of zelfs gifjes maken van je scherm. Handig!

Camera blinkt uit in het donker

Samsung heeft de camera van de Galaxy S9 verbeterd met een variabel diafragma. Het toestel kiest nu afhankelijk van de lichtomstandigheden voor f/1.5 of f/2.8. Daarmee heeft Samsung meteen het grootste diafragma in een smartphone ooit te pakken.

Samsung Galaxy S9 en S9 Plus review design

Het betekent vooral dat de Galaxy S9 meer licht kan opvangen, wat gecombineerd met betere beeldverwerking moet zorgen voor ongekend goede foto’s in low-light. Dat doet het ook; de Galaxy S9 en S9 Plus zijn wat dat betreft topscoorders. Ook als het behoorlijk donker is schieten ze nog moeiteloos mooie plaatjes. De foto’s zijn in het donker uit zichzelf vaak wel wat overbelicht, maar dat kun je eenvoudig fixen door de helderheid wat te verlagen.

In hoeverre het variabele diafragma echt een voordeel is vragen we ons trouwens af. We hebben in verschillende lichtomstandigheden wat plaatjes geschoten met zowel een diafragma van f/1.5 en f/2.4 en de verschillen zijn bijzonder klein.

Het maakt ook niet uit; uiteindelijk schiet de Galaxy S9 gewoon ontzettend mooie foto’s in bijna alle lichtomstandigheden. Hoe Samsung dat precies voor elkaar gekregen heeft is daarbij van ondergeschikt belang. Kwalitatief gezien horen de foto’s zeker tot de top van de markt. De 8-megapixelselfies die je met de Galaxy S9 en S9 Plus schiet zijn trouwens goed, maar zeker niet uitzonderlijk.

Filmen kan maximaal in 4K 60fp, wat op zich netjes is. In die hoge resolutie en framerate heb je alleen geen beeldstabilisatie, dus 4K 30fps is misschien een betere keuze. Die stabilisatie werkt goed en de video’s zijn ook qua kleuren en details goed. Maar helaas zijn alle video’s die je in een resolutie hoger dan full HD schiet nogal schokkerig, wat voor een high-endtelefoon anno 2018 niet echt acceptabel is. We hopen dat Samsung dat zo snel mogelijk oplost met en softwareupdate.

Super slow-motion en AR Emoji

Los van de ijzersterke basis, heeft de camera van de Galaxy S9 ook nog een aantal extra’s. En die van de Galaxy S9 Plus zelfs nog eentje meer.

Bij de Galaxy S9 Plus wordt de eerste camera bijgestaan door een tweede 12-megapixelcamera met zoomlens

Om daar maar mee te beginnen: bij de Galaxy S9 Plus wordt de eerste camera bijgestaan door een tweede 12-megapixelcamera met zoomlens. Daarmee kun je met nauwelijks kwaliteitsverlies 2x inzoomen en portretten met een vervaagde achtergrond maken. Die tweede camera heeft ook gewoon optische beeldstabilisatie, waardoor ingezoomde foto’s ook in het donker nog best goed zijn.

Samsung Galaxy S9 Plus review design

De extra’s die beide toestellen delen zijn super slow-motion en AR Emoji. Super slow-motion maakt het mogelijk om in 960fps video’s op te nemen, die tijdens het afspelen 32x vertraagd worden. Dat levert vanzelfsprekend toffe resultaten op. Het is echter jammer dat je maar een fractie van een seconde per keer kan vertragen, waardoor het moeilijk is om het goede moment te pakken te krijgen. Samsung heeft een automatische modus toegevoegd die automatisch begint te vertragen als er iets gebeurt in het midden van het beeld, maar dat biedt ook zeker niet altijd een uitkomst.

Super slow-motion is zeker een leuke extra, maar er zitten nog wat haken en ogen aan

Super slow-motion is zeker een leuke extra, maar er zitten dus nog wel wat haken en ogen aan en bovendien vragen we ons af in hoeverre je het na een paar keer uitproberen nog zult gebruiken. Bovendien is de 720p-resolutie waarin je maximaal kunt filmen aan de lage kant.

Minder overtuigd zijn we van de AR Emoji die je kunt maken met het toestel. Dat is een soort variant van Apple’s Animoji, waarbij je ook jezelf als poppetje kunt animeren. Leuk idee, maar de uitwerking is wat minder dan bij Apple en bovendien moet je de emoji altijd via de camera maken en achteraf omzetten in een gifje. Nogal omslachtig als je in je WhatsApp-gesprek even snel een geanimeerd poppetje wilt sturen.

Samsung Galaxy S9 AR Emoji

Conclusie: voorspelbare update

Het moge inmiddels duidelijk zijn dat de Samsung Galaxy S9 en Samsung Galaxy S9 Plus twee uitstekende telefoons zijn. Ze scoren op bijna alle vlakken minstens zo goed als hun concurrentie en blinken vooral uit met hun mooie ontwerp, geweldige scherm en bijzonder goede camera. De software is goed en uitgebreid, maar maakt de toestellen wel wat trager en kan voor sommige mensen misschien een beetje too much zijn.

Wie het beste van het beste wil, zit bij deze toestellen wel goed

Toch gaan de twee ook op een aantal vlakken de mist in. De belangrijkste daarvan is de batterij, die duidelijk minder scoort dan die van veel andere smartphones. Ook de gezichtsherkenning werkt niet zo goed als bij sommige concurrenten en video’s stotteren een beetje in hoge resolutie, maar dat zijn twee kleine puntjes.

Samsung Galaxy S9 review design

Wie het beste van het beste wil, zit bij deze twee toestellen uiteindelijk dus wel goed. Maar het is wel belangrijk je te realiseren dat de upgrades tegenover de Galaxy S8-serie vrij klein zijn en die toestellen ook nog altijd prima presteren. De Galaxy S9 en S9 Plus gaan voor €849 en €949 over de toonbank; op het moment zo’n €300 meer dan hun voorgangers. Dat is veel geld voor relatief weinig toegevoegde waarde. Mocht je wat willen besparen, dan is het misschien een goed idee om toch voor een wat ouder toestel te gaan óf nog even te wachten tot de S9-serie wat betaalbaarder is geworden.

Onze review score
Pluspunten
 • Prachtig ontwerp
 • Geweldig scherm
 • Krachtige hardware
 • Top camera met leuke extra's
Minpunten
 • Gezichtsherkenning niet consistent
 • Accuprestaties vallen tegen
 • Weinig vernieuwend
 • Videocamera hapert in hoge resoluties

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters