Samsung Galaxy Tab 10.1

De Samsung Galaxy Tab 10.1 moet de eerste echte directe concurrent worden van de Apple iPad 2 van Samsung. Het toestel is licht, dun en beschikt over goede hardwarespecificaties op de concurrentie aan te gaan. In deze review meten we de tablet op met zijn concurrenten.

Samsung Galaxy Tab 10.1 eerste ervaring

 

In de mobiele wereld wordt vaak gesproken over oorlogen tussen producenten en softwarefabrikanten. Deze keer lijkt de oorlog zich verplaatst te hebben naar tablets en ziet de eerste grote tablet-producent de bui al hangen. Apple is dan ook van plan om alle middelen in te zetten om zijn dominantie in deze markt te behouden en het schenden van patenten lijkt de hoofdrol te krijgen bij de bescherming van Apple. De afgelopen weken heeft dan ook de strijd tussen Apple en Samsung het nieuws gedomineerd, en ook bij ons wisten we niet hoe snel we het nieuws moesten brengen aangezien alles in een stroomversnelling raakte toen de launch van de Galaxy Tab 10.1 aanstaande was.

De Galaxy Tab 10.1 is op meerdere manieren verweven met de levenscyclus van de Apple iPad 2. Het verhaal gaat namelijk dat het management van Samsung naar de launch van de opvolger van de iPad hadden zitten kijken en dat ze geschokt waren over het feit dat het apparaat zo dun was, bol stond van goede hardware en opvallend goedkoop was. Hals over kop moest Samsung opeens overschakelen. De managers wisten niet hoe snel ze de Galaxy Tab 10.1v in moesten ruilen voor een dunnere en snellere variant. Het resultaat is de Galaxy Tab 10.1, die eigenlijk pas voor eind dit jaar op de planning stond.

Het resultaat mag er dan ook zijn, zo bleek al eerder uit onze eerste ervaring met de tablet. De Galaxy Tab 10.1 is opvallend dun, licht en geladen met goede specificaties om het de Apple iPad 2 moeilijk te maken. Daarnaast is de tablet nagenoeg exact hetzelfde geprijsd als zijn concurrent waardoor de consument het lastig gaat krijgen om te beslissen welke tablet het gaat worden. Samsung zal de Galaxy Tab 10.1 gaan ondersteunen met een grootste marketingcampagne waardoor heel Nederland weer vol zal staan met reclame voor de tablet.

Samsung Galaxy Tab 10.1 eerste ervaring

 

Samsung Galaxy Tab 10.1 eerste ervaring

 

Samsung Galaxy Tab 10.1 eerste ervaring

 

Sommige consumenten zullen misschien in verwarring zijn en zich afvragen wat nou precies het verschil is tussen de Samsung Galaxy Tab 10.1 en de Samsung Galaxy Tab 10.1v die we al eerder hebben gereviewd. Het verschil zit hem niet alleen in de naam, maar vooral in de bouwkwaliteit. De 10.1 is dunner en vooral een stuk lichter en beter gebouwd. Daarentegen heeft de 10.1v een betere camera en een geheugenkaart slot. De 10.1v werd tot voor kort alleen verkocht door Vodafone, maar is inmiddels uit de schappen gehaald door de provider.

Er zijn ook andere kapers op de kust. Zo heeft RIM de BlackBerry PlayBook onlangs in Nederland geïntroduceerd die ook over prima specificaties beschikt. Maar dit apparaatje bezit slechts een 7-inch scherm en mist het de nodige functionaliteit in de software om het zijn concurrenten echt moeilijk te kunnen maken. De tablet was met gematigde reacties ontvangen, maar heeft inmiddels de eerste grote software-update gekregen die de grootste kinderziektes verholpen lijkt te hebben. Daarnaast zijn andere Android-producenten zoals Asus, Acer en Motorola nog lang niet uitgespeeld en lijken ze maar wat graag mee te willen profiteren van de lucratieve tablet-markt.

In deze review bespreken we de Samsung Galaxy Tab 10.1 van top tot teen. Daarnaast zullen we hem ook vergelijken met de Apple iPad 2 en de BlackBerry PlayBook. Zo hopen we een duidelijk beeld te kunnen scheppen welke tablet momenteel de betere is in deze onstuimige markt.

Samsung Galaxy Tab 10.1 eerste ervaring

 

Samsung Galaxy Tab 10.1 eerste ervaring

 

Samsung Galaxy Tab 10.1 eerste ervaring

 

Algemene gegevens
Merk Samsung
Type P7500 Galaxy Tab 10.1
Besturingssysteem Android 3.1
Ontwerp
Formaat 10.1″
Afmetingen 256.7 x 175.3 x 8.6 mm
Gewicht 565 gram
Optioneel toetsenbord Ja
Accu 7000mAh
Scherm
Diagonaal 10.1″
Type LCD
Resolutie WXGA, 1280×800 pixels
3D Nee
Gorilla Glass Ja
Processor en Geheugen
Chipset nVidia Tegra 2 @ 1GHz
RAM 1GB
Geheugenkaart Geen
Intern geheugen 16/32GB
Verbindingen
GSM Nee
3G Ja
LTE Nee
Bluetooth Bluetooth 3.0, A2DP
Wi-Fi b/g/n
Communicatiepoort Samsung standaard
Multimedia
Primaire camera 3.2MP
Secundaire camera 2MP
Videocamera 720p HD
Audio mp3, wma, aac
Video mp4, 3gp, mkv
Audiouitgang 3,5mm jack
Internetservices
Applicatiewinkel Android Market
Muziekwinkel Music Hub
Exchange Ja
Twitter Ja
Facebook Ja
Hyves Nee
Flickr Nee
Picasa Ja
YouTube Ja

De Samsung Galaxy Tab 10.1 wordt geleverd met een standaard set accessoires. Naast een snelstartgids vind je een stereo in-ear headset en lader in de doos. Het kwaliteitsniveau van de meegeleverde accessoires is naar behoren. De in-ear headset klinkt prima, ook al worden hoge tonen wat scherp ten gehore gebracht.

De lader bestaat uit een usb-kabel en een onderdeel dat men in de muur plugt. Opladen via een usb-poort is mogelijk. Het is helaas niet mogelijk om direct een usb-kabel op de tablet aan te sluiten. Samsung heeft namelijk een eigen interfacepoort toegepast die we ook kennen van de 7-inch tablet en de Galaxy Tab 10.1v die door Vodafone verkocht werd.

Hoewel veel mensen lijken te vinden dat de Galaxy Tab 10.1 veel op de iPad lijkt, valt dat in het echt reuze mee. De tablet is langer dan de iPad 2, de zwarte randen rond het scherm zij minder dik en de tablet is vooral een stuk lichter dan zijn concurrent.

De zwarte smalle bezel rond het scherm is door de Koreanen gecombineerd met een zilveren rand en een glimmend witte achterkant die ook in een zwarte variant verkrijgbaar is. De 10.1 is veel smaller dan al zijn concurrenten, inclusief de iPad 2. Qua gewicht scoort de 10.1 ook betere cijfers en het verschil is aanzienlijk als je beide tablets vasthoud. Zo kun je de Galaxy Tab 10.1 gemakkelijk met een enkele hand vasthouden, terwijl de iPad 2 al snel te zwaar is.

Aan de voorkant bevindt zich een 10.1 inch aanraakscherm dat geflankeerd wordt door een 2 megapixel camera specifiek bedoeld voor videogesprekken. In tegenstelling tot zijn voorganger, de 7-inch Galaxy Tab, heeft de 10.1 geen aanraakgevoelige toetsen in de bezel van het scherm. De bediening van het Android 3.1 besturingssysteem heeft zulke toetsen ook niet meer nodig, dus heeft Samsung ze achterwege gelaten. Het scherm zit deze keer wel goed vast in de body en laat niet los, wat bij de 10.1v soms nog wel het geval was.

Samsung Galaxy Tab 10.1 front

 

Samsung Galaxy Tab 10.1 front

 

Samsung Galaxy Tab 10.1 front

 

Samsung Galaxy Tab 10.1 front

 

De achterkant van de tablet lijkt moeiteloos over te lopen vanuit de randen en de voorkant. Het geheel dat om het scherm zit, inclusief dus de achterkant, lijkt een enkel geheel te zijn en is daardoor erg stevig. Aan de achterkant vinden we dus de witte backplate die rondom netjes afgewerkt is en een peetje te pas afloopt in de randen die tevens rond zijn.

Bovenaan de achterkant vinden we de camera en een led-flitser voor foto’s in het donker. De camera is netjes weggewerkt in het zilveren gedeelte dat nog uit de rand komt. De rest van de achterzijde is een enkel vlak dat erg glimt, maar gelukkig geen vingerafdrukken laat zien door de witte achterzijde. Het geheel houd tlekker vast en omdat het plastic is, heb je er goede grip op met je handen. Ook is de tablet zo dun dat je er met je handen goed omheen kunt.

Samsung Galaxy Tab 10.1 back

 

Samsung Galaxy Tab 10.1 front

 

Samsung Galaxy Tab 10.1 back

 

Samsung Galaxy Tab 10.1 back

 

Aan de bovenkant van de tablet vinden we een aantal zaken. Allereerst is er de aan/uit-knop die tevens fungeert als de stand-by knop. Daarnaast vinden we de volume-toets die opgedeeld is in twee delen voor harder en zachter. Verder naar de zijkant toe vinden we nog een 3.5mm headphone jack en daarnaast de simslot die beschermd wordt door een klepje. Het klepje is netjes afgewerkt aangezien het de ronding van de randen volgt en zo opgaat in de body. Daarnaast is er een kleine opening gemaakt voor een nagel zodat hij makkelijk te openen is. In de tablet gaat een normale simkaart, terwijl de iPad 2 een micro-sim nodig heeft.

Aan de onderkant van de tablet vinden we enkel de usb-aansluiting die tevens als voeding dient. De aansluiting kennen we van de eerste Galaxy Tab en van de 10.1v. Het is Samsung’s eigen aansluiting die zo groot is omdat het anders te lang duurt om de batterij vol te laden. Terwijl smartphones van Samsung een micro-usb aansluiting hebben om opgeladen te worden, heeft de Galaxy Tab 10.1 bijna een 6x zo grote batterij waardoor de laadtijd eveneens veel langer zou gaan duren. Nadeel hiervan is dat je wel opnieuw accessoires dient aan te schaffen van Samsung mocht je hem op meerdere plekken willen laden of aansluiten.

Samsung Galaxy Tab 10.1 bottom

 

Samsung Galaxy Tab 10.1 top

 

De twee zijkanten van de tablet zijn redelijk kaal. Aan beide kanten is een uitgang van de speakers waardoor de tablet in ‘stereo’ geluid kan uitspuwen. Het geluid van de tablet is goed en de speakers worden netjes afgeschermd door een gaasje zodat er geen vuil in kan komen. Ook als je de tablet aan de zijkant vasthoudt, is dat niet vervelend omdat je hand over het speakergaasje zit.

Al met al dus een erg goede bouw die lekker licht is en goed is afgewerkt. Vooral over het gewicht van de tablet zijn we aangenaam verrast, en de afwerking deugt.

Samsung Galaxy Tab 10.1 left

 

Samsung Galaxy Tab 10.1 right

 

Scherm

De Samsung Galaxy Tab 10.1 is inmiddels de tweede tablet van Samsung met een 10-inch aanraakscherm. Het capacitieve TFT-scherm heeft een maximale resolutie van 1280 x 800 pixels met een 16:9 beeldverhouding. De beeldkwaliteit is naar behoren en een verbetering ten opzichte van de 7-inch Galaxy Tab. Vergeleken met de Galaxy Tab 10.1v is de helderheid er op vooruit gegaan en ook de kleurverzadiging is een stuk beter. Je kunt nu ook zelf instellen hoe verzadigd het beeld moet zijn.

De aanraakgevoeligheid van het scherm is uitstekend. Bediening verloopt moeiteloos en het selecteren van de diverse iconen en links in de Android 3.1 gebruikersinterface vraagt om weinig gewenning. Ook heeft Samsung zijn eigen TouchWiz UI er op gezet die een paar handige widgets heeft en applicaties. Daarnaast is het menu ook aangepast waardoor het nog gebruikersvriendelijker is geworden. Het afspelen van 1080p-videos in YouTube of vanaf het geheugen in de tablet op het volledige scherm gaat zonder meer vloeiend.

Samsung Galaxy Tab 10.1 scherm

 

Toetsen

Er zijn niet minder dan vijf verschillende mogelijkheden op de Galaxy Tab 10.1 om tekst in te voeren. Zo kun je tekst inspreken, is er het normale Android-toetsenbord dat in Honeycomb verwerkt zit, het Samsung qwerty-toetsenbord, Swype-toetsenbord en tot slot het TalkBack-toetsenbord. Het lijkt er dan ook op dat er voor een ieder wat wils is en anders kun je uiteraard via de Market nog tal van andere toetsenborden op het apparaat installeren.

Zelf vinden we het Samsung-toetsenbord en de Swypevariant het prettigst in gebruik. De twee lijken dan ook erg veel op elkaar. Ze hebben erg grote toetsen met veel ruimte er tussen, ze zijn overzichtelijk en werken goed. Swypen op het apparaat zelf kan prima doordat het gewicht van de tablet zo laag is dat je hem met een hand kunt vasthouden. Hierdoor kun je met je andere vinger Swypen en dat werkt uitstekend. Het inspreken van tekst gaat redelijk, Google is hier al best ver mee. Ook kan de ingevoerde tekst uitgesproken worden tijdens het typen, wat voor slechtzienden een uitkomst kan zijn.

Het enige wat nog mist is het duimtoetsenbord uit Windows 8 en iOS 5. De kans is echter groot dat ook een dergelijke variant binnenkort in de Android Market te vinden zal zijn.

Samsung Galaxy Tab 10.1 toetsenbord

 

Samsung Galaxy Tab 10.1 swype

 

Samsung Galaxy Tab 10.1 toetsenbord

 

Samsung Galaxy Tab 10.1 toetsenbord

 

De Galaxy Tab 10.1 is de eerste tablet van Samsung die voorzien is van het eigen TouchWiz UI. Google heeft de mogelijkheid voor modificatie van Honeycomb vrijgegeven vanaf Android 3.1 en producenten zoals HTC en Samsung lijken hier gretig gebruik van te gaan maken. Het UI biedt een paar interessante toevoegingen aan het OS die we in dit hoofdstuk zullen bespreken.

Interface

Android 3.1 is een stuk flexibeler dan iOS en biedt meer mogelijkheden dan voorheen. Om het scherm te unlocken dien je op het standbyscherm het slot aan te drukken. Vervolgens verschijnt er een cirkel waarbinnen een tweede cirkel verplaatst moet worden. Door de cirkel naar de buitenste rand van grotere cirkel te verplaatsen open je het menu.

Het beginscherm bestaat uit vijf verschillende tabbladen die kunnen worden gevuld met bestanden, links, apps en widgets. De 3D-achtige animatie ziet er spectaculairder uit maar is niet echt nuttig. Deze animatie heef Samsung overigens niet zelf ingebracht, maar is een feature van Android 3.1.

De indeling van de gebruikersinterface is uitgebreider dan iOS, waardoor het lastiger is je weg te vinden. Via drie kleine knoppen links onderin het beeld bedien je een groot gedeelte van de interface. Je kunt een stap teruggaan in een programma, terugkeren naar het beginscherm of een overzicht opvragen van actieve applicaties. Samsung heeft ook nog een screenshot-knop toegevoegd en een ‘pijltje’ die extra applicaties in elke menu naar boven haalt. Daar vinden we standaard de taskmanager, kalander, memo, rekenmachine en de muziekspeler. Dit is onderdeel van het toegevoegde TouchWiz UI.

Het aantal actieve applicaties dat wordt weergegeven is afhankelijk van de beeldschermmodus. In portrait worden maximaal acht applicaties getoond, in landscape maximaal vijf. Scrollen in de lijst is dankzij de 3.1-update ook mogelijk geworden in het OS.

In de onderste taakbalk worden de tijd, de ontvangststerkte, de batterijstatus en diverse notificaties van een groot aantal applicaties getoond. Je kunt de notificaties handmatig wissen of indien gewenst in een later stadium opvragen. Nieuw is dat in de notificatiebalk nu ook een paar shortcuts zijn gemaakt om verschillende zaken aan en uit te zetten, zoals wifi, gps en rotatie. Dit is onderdeel van het TouchWiz UI dat Samsung aan de tablet heeft toegevoegd.

In het bovenste gedeelte van het scherm kan men direct de zoekfunctie opvragen. Twee opties zijn standaard aanwezig; spraakgestuurd zoeken of de zoekopdracht intikken. Via de apps-knop open je de volledige lijst met geïnstalleerde applicaties. De plus-toets geeft je de optie om nieuwe widgets en links toe te voegen aan het beginscherm. Samsung heeft zelf een aantal handige tablet-widgets toegevoegd voor het weer, de tijd, e-mail, kalander en de taskmanager. Deze widgets zijn niet standaard in Android te vinden en vormen een prettige verbetering die goed werkt.

Samsung Galaxy Tab 10.1 screen

 

Samsung Galaxy Tab 10.1 screen

 

Samsung Galaxy Tab 10.1 screen

 

Samsung Galaxy Tab 10.1 homescreen

 

Prestaties

De Samsung Galaxy Tab 10.1v liep nog niet helemaal soepel bij ons. Dat is ook het geval bij de normale 10.1 met Android 3.1 erop. De update van het OS lijkt vooral een paar irritante bugs aangepakt te hebben zoals een crashende browser en e-mailclient. Desondanks voelt de tablet van tijd tot tijd stroperig aan en dat is iets waar niet alleen Samsung-tablets last van lijken te hebben, maar andere Android-tablets ook. We komen steeds meer tot de conclusie dat Android 3.x gewoon geen krachtpatser is in prestaties en dat is eeuwig zonde omdat de potentie groot is.

Het wisselen tussen het beginscherm en de diverse programmavensters verloopt vlot, als je niet al te veel actieve widgets hebt open staan. Hoe meer programma’s actief zijn, des te meer moeite heeft het apparaat met het afhandelen van intensieve taken. Het lijkt er op dat Honeycomb het gewoon simpelweg nog niet kan bolwerken, dit aangezien de specificaties van de Tab niet mis zijn en ook andere Honeycomb-tablets last van dit probleem lijken te hebben. De hoop is dan ook dat de Android 3.2-update het wat beter en vooral soepeler gaat maken. Echter, het lijkt erop dat pas met Android 4.0 het probleem definitief tot het verleden moet gaan behoren.

In de benchmarks scoort de tablet gemiddeld, niet bijzonder goed en ook niet slecht. De prestaties zijn over het algemeen goed, maar soms sluipt er dus een kleine vertraging in.

Samsung Galaxy Tab 10.1 screen

 

Samsung Galaxy Tab 10.1 screen

 

Samsung Galaxy Tab 10.1 screen

 

Muziek

Samsung heeft een hoop in de software aangepast, waaronder ook de muziekspeler. De muziekspeler beschikt over de standaard functionaliteit die we van Honeycomb gewend zijn. Samsung heeft de layout veel frisser gemaakt, zodat die geen hardwaretoetsen vereist. De aanpassingen vergen weinig gewenning. De interface toont de muziekcollectie per album, artiest, nummer, genre, afspeellijst en je kunt de nieuwste toevoegingen naar voren halen. Een zoekfunctie is standaard aanwezig. De interface ziet er strak uit en albumart wordt automatisch opgepakt door het apparaat.

De tablet heeft aan weerszijden een speaker. Die speakers produceren samen een redelijk geluid, maar niet zo goed als je zou verwachten van stereospeakers in een dergelijk formaat. De tablet klinkt enigszins schel en daarnaast komt het stereo-karakter van de speakers niet echt lekker naar voren.

Samsung Galaxy Tab 10.1 music menu

 

Samsung Galaxy Tab 10.1 music menu

 

Samsung Galaxy Tab 10.1 music menu

 

Samsung Galaxy Tab 10.1 music menu

 

Samsung Galaxy Tab 10.1 music menu

 

Foto

De Galaxy Tab 10.1v kreeg nog een 8-megapixelcamera, maar deze tablet moet het stellen met een 3.2-megapixelcamera. Op zich is dat niet zo erg aangezien we van mening zijn dat een foto nemen met een tablet niet ideaal is door het formaat van het apparaat. Desondanks mist Samsung hiermee wel een kans, aangezien de fabrikant hier Apple met de iPad 2 had kunnen aftroeven, althans op dit vlak. Dat gebeurt nu niet en de camera doet dan ook denken aan die van de concurrent, en dat is niet best.

Foto’s zijn dof en pixelachtig aan, en dat is zonde. De kleuren zijn wat inspiratieloos en als je een foto met flits maakt, wordt dat alleen maar erger. Het apparaat haalt het niet bij sommige telefoons, maar dat is geen probleem aangezien een tablet ook veel minder geschikt is om mee te fotograferen door zijn grote formaat.

De galerij van de Galaxy Tab 10.1 is ook aangepast door Samsung en is redelijk sober opgezet. Zo worden alle mappen weergegeven met de eerste foto uit de map en is er een zwarte achtergrond te zien. Elke foto kan gedeeld worden door hem te selecteren en ook meerdere foto’s kunnen geselecteerd worden. Verder kunnen foto’s gefilterd worden op verschillende aspecten zoals datum en naam.

Samsung Galaxy Tab 10.1 camera

 

Samsung Galaxy Tab 10.1 camera

 

Samsung Galaxy Tab 10.1 camera

 

Camersample Samsung Galaxy Tab 10.1

 

Camersample Samsung Galaxy Tab 10.1

 

Camersample Samsung Galaxy Tab 10.1

 

Video

De camera van de Galaxy Tab 10.1 neemt filmpjes op in 720p HD en doet dat redelijk goed. Een probleem is wel dat de filmpjes vrij snel blokjes gaan vertonen als je snel beweegt met het beeld. Maar ook hier geldt dat je een tablet toch echt niet moet zien als een apparaat om content mee op te nemen. En als je er op die manier naar kijkt is het ruim voldoende. Helaas heeft YouTube problemen met het weergeven van onze testvideo in HD, dus het filmpje hieronder is eerst geconverteerd. Dat kan de kwaliteit dus iets beïnvloeden.

De videoafspeelmogelijkheden van de Galaxy Tab 10.1 schieten helaas een beetje tekort. Aangezien de tablet 720p mp4-filmpjes kan opnemen kan hij die uiteraard ook afspelen, maar daar houdt het ook op met de HD-video’s. Ook mkv’tjes kan het apparaat in principe tot 1080p afspelen, maar dat gaat niet zo lekker. Korte filmpjes doet hij wel, hoewel niet altijd even vloeiend en afhankelijk van de geluidscodec zonder geluid. Maar als je een gewone HD-film op het apparaat zet, dan gaat het mis. Het apparaat heeft namelijk een eeuwigheid nodig om die te laden, en uiteindelijk gaf hij zelfs een laadfout tijdens al onze pogingen een normale film te kijken op de Galaxy Tab 10.1.

Samsung Galaxy Tab 10.1 video

 

Samsung Galaxy Tab 10.1 video

 

Games

Gaming is niet echt de tweede natuur van de Galaxy Tab 10.1. Er staan geen games voorgeïnstalleerd op het apparaat. Je kunt wel games downloaden uit de Android Market, maar daar komt een ander probleem naar boven.

De Android Market is bedoeld voor zowel smartphones als tablets, met als gevolg dat je vooral games gaat tegenkomen die voor smartphones geoptimaliseerd zijn, omdat Android-tablets nu eenmaal nog niet zo lang bestaan. Tot overmaat van ramp is er geen knop waarmee alle smartphone-apps weggefilterd worden, dus als er al voor tablets geoptimaliseerde games zijn dan zijn die nauwelijks te vinden.

Een goede manier om aan hoge kwaliteit games te komen is de Tegra Zone. Aangezien er een nVidia Tegra 2-chip in de tablet zit kun je de applicaties die daarin te vinden zijn gebruiken. Dat zijn alleen voor dualcore geoptimaliseerde apps, dus als je een game uit de Tegra Zone plukt dan weet je in ieder geval dat je grafisch gezien met een kwaliteitsgame te maken hebt. Een paar spellen die we geprobeerd hebben werkten prima op de tablet en zien er erg netjes uit.

Samsung Galaxy Tab 10.1 games

 

Samsung Galaxy Tab 10.1 games

 

Samsung Galaxy Tab 10.1 games

 

Agenda

De agenda is erg netjes vormgegeven en mooi aangepast voor het grote scherm van de Galaxy Tab 10.1. Het heeft wat weg van de Google Agenda die je online kunt vinden en werkt prima. Samsung heeft ook hier het een en ander aangepast door middel van de TouchWiz-interface, en dat is de app alleen maar ten goede gekomen. Boven kun je wisselen tussen maand-, week- en dagweergave en daaronder zie je per dag al je afspraken. Als je zo’n afspraak aantikt komt er een nette popup met meer informatie die je weer weg kunt krijgen door simpelweg nog een keertje te tikken. Dubbeltikken op een lege plek brengt het venster om een nieuwe afspraak in te voeren naar boven.

Natuurlijk kun je de boel synchroniseren met zowel je Google Agenda als je Exchange-gegevens, wat ook allemaal prima gaat. Google synchroniseert automatisch als je je Google-account koppelt aan de tablet en om Exchange te synchroniseren moet je het bekende traject volgen om je Exchange-account toe te voegen.

Al met al werkt de agenda erg fijn en zie je hier ook duidelijk het voordeel ten opzichte van het kleine schermpje van een telefoon. Probleem daarbij is natuurlijk wel dat het handig is om je agenda altijd bij je te hebben, en een 10″-tablet is niet iets dat je altijd met je mee gaat dragen.

Samsung Galaxy Tab 10.1 agenda

 

Samsung Galaxy Tab 10.1 agenda

 

Office

De Galaxy Tab 10.1 heeft één Office-programma dat alles doet. Het programma, genaamd Polaris Office, is in staat om Word-, Powerpoint-, Excel- en pdf-bestanden te lezen en kan de eerste drie ook bewerken en maken. Dat werkt allemaal soepel en is erg uitgebreid. Dit programma is zelfs uitgebreider dan die van zijn voorganger, de Galaxy Tab 10.1v, die voorzien was van Quickoffice HD. De interface ziet er erg netjes uit en de functionaliteit doet amper onder voor Office op computers is.

Polaris Office doet echter meer dan alleen maar lokale Office-bestanden lezen, bewerken en maken. Je kunt ook online accounts toevoegen waaruit je documenten ook makkelijk kunt openen en bewerken in Polaris Office. Daarvoor is integratie met Box aanwezig. Dat is jammer genoeg wel wat beperkt aangezien zijn voorganger ook integratie had met Drop Box en Google Docs. Zodra je een bestand bewerkt wordt dat ook direct weer geüpload.

Tot slot is Polaris Office ook nog een bestandsbeheerder. De meest linkse kolom maakt het mogelijk om tussen lokale en online bestanden te schakelen, en de kolommen daarnaast geven de mappenstructuur aan. Daar kun je makkelijk door heen- en terugbladeren door met je vinger simpelweg naar rechts of naar links te vegen. Ook dat werkt erg lekker en de software is dus zowel voor Office als bestandsbeheerder prima werkbaar.

Samsung Galaxy Tab 10.1 office

 

Samsung Galaxy Tab 10.1 office

 

Samsung Galaxy Tab 10.1 office

 

Browser

Samsung Galaxy Tab 10.1 browser

De browser is eigenlijk bijna een volledige Chrome-browser, inclusief een balkje met tabbladen bovenaan. En dat zorgt ervoor dat met tabbladen browsen makkelijker is dan op welk mobiel apparaat dan ook. Verder ondersteunt de browser lekker veel pagina’s, waaronder pagina’s die flash gebruiken. Daar moet je wel even een add-on voor downloaden, maar dat is zo gepiept. Flash werkt dankzij de update van Flash en Android 3.1 meteen een stuk beter op de tablet. HTML5-spelers vindt de tablet echter minder leuk, jammer genoeg. Bij ons werkte dit niet zo goed, terwijl de iPad er geen last van had bij onze speler.

Maar de browser is zeker niet perfect. Ten eerste gaat het allemaal traag en moet je soms als je scrollt opnieuw wachten tot een pagina geladen is. Dat is iets dat zelfs telefoons met een singlecore-processor een stuk beter doen. En ook de stabiliteit van de browser valt nog tegen. Je tabbladen worden ook niet automatisch hersteld bij het opnieuw opstarten, dus dat is wel erg jammer. Ook als je veel bookmarks wilt syncen met je computer Chrome-browser, dan heeft hij daar veel moeite mee, met als gevolg dat je een error-message krijgt.

Een nette toevoeging is wel dat je anoniem kunt browsen middels de incognito-tab die je onder het kleine drop-down menu rechtsboven kunt vinden. Hierdoor zien websites niet waar je vandaan komt of waar je bent en daarnaast slaat de browser ook geen informatie op over de pagina’s die je bezoekt. De functionaliteit kennen we alleen in de normale computer browser van Chrome en hebben we nog niet eerder op een tablet gezien.

Samsung Galaxy Tab 10.1 browser

 

Samsung Galaxy Tab 10.1 browser

 

Samsung Galaxy Tab 10.1 browser

 

Tools

Het aantal tools dat voorgeïnstalleerd is op de Galaxy Tab 10.1 valt een beetje tegen. Het enige dat je er kunt vinden zijn een rekenmachine en een wekker, en dat is wel heel basaal. Mocht je wat uitgebreidere tools willen dan moet je bij de Android Market zijn. Dat wil niet zeggen dat er geen andere software is ingeladen om je productiviteit te verhogen, want die is er zat, zoals je hieronder kunt lezen.

Samsung Galaxy Tab 10.1 klok

 

Samsung Galaxy Tab 10.1 calculator

 

TouchWiz

Samsung heeft zoals gemeld zijn eigen softwarelaag over Android 3.1 heen gezet. Voor het grootste gedeelte is dit een handige toevoeging waarmee de tablet zich nog verder weet te onderscheiden van de rest. Zo is er een aantal handige shortcuts, widgets en andere zaken toegevoegd. Het enige waar we ons wel aan stoorden, voor zover dat kan, is het extra menu’tje dat je kunt oproepen door middel van de pijl aan de onderkant in elke app. De toegevoegde waarde hiervan ontgaat ons en vaak worden de apps over andere apps geprojecteerd en ziet dat er gewoon simpelweg niet uit.

Desondanks zijn de widgets voor tijd, agenda, e-mail en social media erg handig en functioneel. Uiteraard zijn ze geoptimaliseerd voor de tablet en zien ze er ook nog eens slick uit. Ook de shortcuts in het widget-menu is handig en de extra taskmanager mag er ook zijn. Tot slot heeft Samsung alle menu’s uitgedost in zijn eigen kleur en een eigen e-mailclient toegevoegd die erg handig in gebruik is en goed werkt.

Al met al zijn er veel handige toevoegingen gedaan door Samsung waar we niet meer zonder willen op een Android-tablet.

Samsung Galaxy Tab 10.1 TouchWiz

 

Samsung Galaxy Tab 10.1 TouchWiz

 

Samsung Galaxy Tab 10.1 TouchWiz menu

 

Extra apps

Op de Galaxy Tab 10.1 zijn veel extra apps aanwezig die er door Samsung op zijn gezet. Zo zijn er twee memo-applicaties, eentje voor normale memo’s en eentje voor getekende memo’s via touchinput. Ook is er uiteraard een eBook-applicatie om boeken op je tablet te lezen. Ook de e-reader applicatie van Bol.com is standaard aanwezig op de tablet. Deze laadt al je gekochte boeken in die je digitaal hebt aangeschaft via Bol.com.

Daarnaast is er ook een foto-editor om foto’s een beetje te bewerken. Tot slot heeft Samsung een handige filemanager op de tablet geplaatst die gewoon goed werkt. Uiteraard zie je in bijna elke app wel sporen van TouchWiz terug, maar desalniettemin is de tablet meer dan voldoende geladen met goede apps.

Samsung Galaxy Tab 10.1 memo

 

Samsung Galaxy Tab 10.1 ebooks

 

Samsung Galaxy Tab 10.1 file manager

 

Samsung Galaxy Tab 10.1 photo editor

 

Samsung Galaxy Tab 10.1 photo memo

 

Samsung Galaxy Tab 10.1 bol.com

 

Android Market

De Android Market is nog steeds een flink pijnpunt voor Android-tablets. Dat is jammer genoeg bij de Galaxy Tab 10.1 niet anders.

Mocht je de webversie van de Android Market kennen, dan weet je ongeveer hoe de tabletversie eruit ziet. Aan de zijkant, in dit geval rechts, is een kolom met alle categorieën en daarnaast worden in het beginscherm de nodige applicaties uitgelicht. Bovenaan is een andere balk met uitgelichte applicaties, die allemaal net wat groter zijn weergegeven. Bovenaan zit een knop om naar ‘mijn apps’ te gaan, waar je je geïnstalleerde applicaties kunt beheren. Dat kan overigens van verschillende accounts op dezelfde tablet.

Het applicatiescherm bevat informatie over de applicatie, een aantal screenshots als de ontwikkelaar die toegevoegd heeft en als je geluk hebt zelfs een filmpje. Daarnaast zijn er andere apps van de ontwikkelaar te vinden en kun je gerelateerde applicaties meteen in dit scherm zien. Tot slot is er een knop waarmee je een link naar de applicatie kunt delen via onder andere Gmail of je social networking-programma.

Het aanbod aan tablet-applicaties is bar klein, dat zijn er maar enkele honderden zo niet nog minder. De applicatie heeft geen speciale categorie voor tablets en dat is eeuwig zonde. Je kunt ze alleen vinden door op de term “HD” te zoeken en dan nog zie je niet gelijk welke apps voor tablets speciaal geschikt zijn. Maar in totaal heb je toegang tot meer dan 220.000 applicaties en de meesten daarvan kun je wel gebruiken op het apparaat. Alleen is dat in sommige gevallen verre van ideaal. Kortom, de mogelijkheden zijn dan wel enorm, hier is zeker nog heel wat verbetering nodig.

Samsung Galaxy Tab 10.1 Android Market

 

Samsung Galaxy Tab 10.1 Android Market

 

Samsung Galaxy Tab 10.1 Android Market

 

Bellen

Bellen gaat dus alleen via Google Talk. Met je Google account kun je je daarvoor aanmelden en dan kun je direct beginnen met bellen, of videobellen, via VoIP. Dat werkt an sich prima, alleen kun je alleen bellen met andere Android-tablets of Android-smartphones met versie 2.3.4 of hoger erop geïnstalleerd. In de praktijk op dit moment dus alleen de Nexus S. Daar komt nog eens bij dat bijna niemand Google Talk gebruikt, en dat VoIP door veel providers verboden wordt. Dus eigenlijk kun je wel stellen dat je praktisch niet kunt bellen met de Galaxy Tab 10.1.

Mocht je een Skype-gebruiker zijn dan is daar een applicatie voor beschikbaar, dus dan kun je wat beter uit de voeten met je Galaxy Tab 10.1 om te bellen.

Samsung Galaxy Tab 10.1 google talk

 

Samsung Galaxy Tab 10.1

 

E-mail

Samsung Galaxy Tab 10.1 e-mail

Mailen is iets waar de Galaxy Tab 10.1 dan weer wel erg goed in is. Zoals bij elk Android-apparaat is de mailfunctie opgesplitst in een Gmail-app en een gewone mailapplicatie, waar je bijvoorbeeld je Exchange- of imap-account aan kunt koppelen. Beide apps hebben een handige splitscreen-weergave, met aan de ene kant je mappenoverzicht en aan de andere kant een lijst met je mailtjes. Als je zo’n mailtje aanklikt dan wordt het mappenoverzicht een lijst met je mailtjes, en komt in het andere scherm de inhoud van je mailtje te staan. Erg handig dus.

De mailapps werken perfect en je kunt probleemloos mailtjes tussen je mappen heen en weer schuiven, archiveren, verwijderen of als favoriet markeren. En ook doorsturen, reageren, allen reageren en bijlagen toevoegen werkt probleemloos.

Het belangrijkste is misschien wel dat je door het grote scherm gewoon goed overzicht hebt en ook nog redelijk makkelijk mailtjes kan typen op het flinke toetsenbord. En daar zie je ook duidelijk het voordeel van een tablet ten opzichte van de mailfunctie van een telefoon naar boven komen.

Samsung Galaxy Tab 10.1 e-mail

 

Samsung Galaxy Tab 10.1 e-mail

 

Samsung Galaxy Tab 10.1 e-mail

 

Sociale netwerken

De Android Honeycomb-tablets zijn nog niet zo goed met sociale netwerken, maar de Galaxy Tab 10.1 vormt daar een uitzondering op. Als onderdeel van TouchWiz heeft Samsung namelijk zijn Social Hub-applicatie toegevoegd die deze keer wel erg handig is. De app kan standaard Twitter, Facebook en LinkedIn inladen en precies deze apps hebben nog geen goed alternatief op Honeycomb-tablets. Je kunt elke social-stream afzonderlijk bekijken en eventueel gecombineerd bekijken in een enkele stream. Wat opvalt is dat het inladen van alle berichten wel wat lang duurt, maar de interface is overzichtelijk en werkt goed.

Ook de afzonderlijke functionaliteiten van bijvoorbeeld Twitter en Facebook zijn in de applicatie verwerkt. Zo kun je Twitter tweets retweeten, reageren en iemand een direct message sturen. Bij Facebook kun je een post liken, de foto’s bekijken en de conversatie lezen van mensen die een reactie hebben geplaatst. De app mag nog wat vloeiender werken, maar de functionaliteit is in ieder geval aanwezig.

Samsung Galaxy Tab 10.1 facebook

 

Samsung Galaxy Tab 10.1 twitter

 

Samsung Galaxy Tab 10.1 LinkedIn

 

Samsung Galaxy Tab 10.1 social hub

 

Als er een groot voordeel is van een tablet ten opzichte van een netbook, dan is het wel de batterij. Bij de meeste netbooks ben je na vijf uur toch wel klaar als je op Wi-Fi aangesloten bent. De Galaxy Tab 10.1 kan, tenzij je echt non stop aan het browsen, gamen of films kijken bent, makkelijk een dag mee. En dat is natuurlijk goed te noemen. De batterij van het apparaat weet zeker te tippen aan de iPad 2 en de BlackBerry PlayBook.

Samsung Galaxy Tab 10.1 batterij

 

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters