Samsung Galaxy Tab 10.1v

De aanval op de hegemonie van de Apple iPad is een feit, de allereerste Android 3.0 Honeycomb-tablet heeft de Nederlandse markt bereikt via Vodafone. De Samsung Galaxy Tab 10.1v is de voorbode van een enorm golf aan nieuwe tablets die de komende maanden verkrijgbaar zullen zijn. We bekeken het apparaat van dichtbij en vroegen ons af is de 10.1v de belangrijkste iPad-uitdager?

Samsung Galaxy Tab 10.1v hoofdfoto

 

De ontwikkeling van de tablet heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. Met de introductie van de allereerste Apple iPad werden een groot aantal fabrikanten wakker geschud. Een nieuwe productserie werd uit het niets enorm populair.

Eén van de fabrikanten die de directe aanval inzette op Apple was Samsung. Zij hebben eind vorig jaar de Galaxy Tab geïntroduceerd en daarmee een eerste stap in de goede richting gezet. Echter, de Koreaanse fabrikant kon qua prijs en positionering nog geen potten breken, terwijl de markt schreeuwde om een opponent van de succesvolle iPad.

Samsung creëerde tevens begin dit jaar verwarring door na de introductie van de 10.1v tijdens het MWC 2011, dat in februari plaats vond, in Barcelona een tweede model met een 10.1-inch aanraakscherm aan te kondigen tijdens de CTIA 2011, dat weer twee maanden later plaats vond. Deze 10.1 – niet te verwarren met 10.1v – is dunner, heeft een 3.0 megapixel camera die minder is dan de 10.1v en het besturingssysteem heeft een TouchWiz schil gekregen. De 10.1 zal dan ook pas eind juni op de markt komen. De 10.1v maakt puur gebruik van Android 3.0 Honeycomb en is dus nu al beschikbaar.

De lancering van de iPad 2 zorgde ervoor dat Samsung nog op het laatste moment aanpassingen deed aan het model. Het oorspronkelijke ontwerp moest dunner, kleiner en lichter worden. Vandaar dus de kleine letter v achter aan het typenummer.

De 10.1v is de komende maanden exclusief met Vodafone verkrijgbaar. De 10.1 en de 8.9 Galaxy Tab volgen de komende maanden en zijn voornamelijk ontwikkeld om de directe aanval in te zetten op Apple.

Samsung Galaxy Tab 10.1

 

Samsung Galaxy Tab 10.1

 

Samsung Galaxy Tab 10.1

 

Alternatieven voor de Galaxy Tab 10.1v zijn, en komen, er in alle soorten en maten. Er zijn wat bekendere Honeycomb-alternatieven zoals de Motorola Xoom, Asus Eee Pad Transformer en binnenkort de LG Optimus Pad en Samsung’s eigen Galaxy Tab 10.1 en Galaxy Tab 8.9, maar ook een variëteit aan andere tablets. Zo heeft Packard Bell een eigen Honeycomb-tablet in de vorm van de Liberty Tab en heeft Acer de Iconia Tab A500.

Maar ook andere besturingssystemen hebben het nodige te bieden: de bekendste en meest logische alternatieven voor de Galaxy Tab 10.1v die niet met Honeycomb werken zijn op dit moment de HP TouchPad, BlackBerry PlayBook, HTC Flyer en natuurlijk Apple’s duo van iPad’s. Kortom, genoeg keuze.

Samsung Galaxy Tab 10.1v

 

Samsung Galaxy Tab 10.1

 

Samsung Galaxy Tab 10.1, 8.9 en 10.1V

 

Algemene gegevens
Merk Samsung
Type P7100 Galaxy Tab 10.1v
Besturingssysteem Android 3.0
Ontwerp
Formaat 10.1″
Afmetingen 246x170x10,9 mm
Gewicht 600 gram
Optioneel toetsenbord Nee
Accu 6860mAh
Scherm
Diagonaal 10.1″
Type LCD
Resolutie WXGA, 1280×800 pixels
3D Nee
Processor en Geheugen
Chipset nVidia Tegra 2
RAM 1GB
Geheugenkaart Geen
Intern geheugen 16/32GB
Verbindingen
GSM Nee
3G Ja
LTE Nee
Bluetooth Bluetooth 2.1, A2DP
Wi-Fi b/g/n
Communicatiepoort Samsung standaard
Multimedia
Primaire camera 8MP
Secundaire camera 2MP
Videocamera 1080p HD, 1920×1080 pixels @24fps
Audio mp3, wma, aac
Video mp4, 3gp, mkv
Audiouitgang 3,5mm jack
Internetservices
Applicatiewinkel Android Market
Muziekwinkel Geen
Exchange Ja
Twitter Nee
Facebook Nee
Hyves Nee
Flickr Nee
Picasa Ja
YouTube Ja

De Samsung Galaxy Tab 10.1v wordt geleverd met een standaard set aan accessoires. Naast een snelstartgids vind je een stereo in-ear headset en lader in de doos. Het kwaliteitsniveau van de meegeleverde accessoires is naar boven. De in-ear headset klinken uitstekend.

De lader bestaat uit een usb-kabel en een onderdeel dat men in de muur plugt. Opladen via een usb-poort is mogelijk. Het is helaas niet mogelijk om direct een usb-kabel op de tablet aan te sluiten. Samsung heeft namelijk een eigen interfacepoort toegepast.

Wie tablet zegt, denkt Apple iPad wat inhoudt dat de telg uit Cupertino de benchmark is op het gebied van diverse belangrijke punten waaronder het design en de bouwkwaliteit. De Samsung Galaxy Tab 10.1v heeft op het eerste gezicht een vrij behoudend design, wat je zou kunnen omschrijven als ‘saai’.

De zwarte smaller bezel rond het scherm is door de Koreanen gecombineerd met een grijze rand en een matzwarte achtergrond met antislip reliëf. De 10.1v is veel smaller dan al zijn concurrenten, inclusief de iPad 2. Qua gewicht ontlopen de twee kemphanen elkaar niet veel, maar 7 gram in het voordeel van de Aziaat.

Op de voorzijde bevindt zich een 10.1 inch aanraakscherm dat geflankeerd wordt door een 2 megapixel camera specifiek bedoeld voor videogesprekken. In tegenstelling tot zijn voorganger de 7-inch Galaxy Tab heeft de 10.1v geen aanraakgevoelige toetsen in de bezel van het scherm. De bediening van het Android 3.0 besturingssysteem vraagt ook niet meer om deze toetsen, dus heeft Samsung ze achterwege gelaten. Overigens zat de bezel bij ons, en bij meerdere reviewers, los aan de onderkant. Maar dat is een probleem van onze batch, zo werd ons verteld.

Samsung Galaxy Tab 10.1v front

 

Samsung Galaxy Tab 10.1v front cam

 

Samsung Galaxy Tab 10.1v front

 

Zoals aangegeven heeft de matzwarte achterkant van de Galaxy 10.1v een relief en een verbeterde grip. Aan beide kanten van de tablet bevinden zich twee ronde inhammen. Deze bieden plek voor je vingers en beiden een verbeterde grip wanneer men het apparaat met één of twee handen vasthoudt.

Naast het centrale logo is er een 8.0 megapixel camera met LED flitser prominent aanwezig op de achterzijde.

Samsung Galaxy Tab 10.1v back

 

Samsung Galaxy Tab 10.1v front

 

Samsung Galaxy Tab 10.1v front

 

Samsung Galaxy Tab 10.1v front

 

De vier zijkanten van het toestel bieden ieder een aantal eigenschappen. Op de bovenkant van het toestel vindt men een 3.5mm aansluiting voor de meegeleverde stereo headset of een eigen koptelefoo, een aan/uit toets en één van de twee luidsprekers.

Op de linkerzijkant heeft Samsung de interfacepoort geplaatst. De poort ondersteunt HDMI en is geen usb-poort. In de doos wordt wel een usb-kabel meegeleverd die op de aansluiting past. De rechterzijkant biedt plaats aan de ingebouwde microfoon en de twee volumetoetsen.

Tenslotte bevat de onderkant het sim-kaart slot en de tweede luidspreker.

Samsung Galaxy Tab 10.1v bottom

 

Samsung Galaxy Tab 10.1v top

 

Samsung Galaxy Tab 10.1v left

 

Samsung Galaxy Tab 10.1v right

 

De Samsung Galaxy Tab 10.1v heeft een uitstekende bouwkwaliteit en is ten opzichte van de concurrentie goed gepositioneerd qua gewicht en afmetingen. De gekozen materialen en het design zijn de enige punten van kritiek. De tablet heeft namelijk niet de uitstraling van de iPad 2, voelt plastic aan en komt wat ‘saai’ over.

We zouden de 10.1v dan ook eerder kenschetsen als een zakelijke alleskunner dan een wonder van design die in ieder huishouden een toegevoegde waarde is op de centrale eet- of salontafel. Wat natuurlijk niet afdoet aan de kwaliteiten van deze tablet.

Samsung Galaxy Tab 10.1v side

 

Samsung Galaxy Tab 10.1v front

 

Samsung Galaxy Tab 10.1v bottom

 

Scherm

De Samsung Galaxy Tab 10.1v is de eerste tablet met een 10-inch aanraakscherm. Het capacitieve TFT-scherm heeft een maximale resolutie van 1280 x 800 pixels met een 16:10 beeldverhouding. De beeldkwaliteit is naar behoren en een verbetering ten opzichte van de 7 inch Galaxy Tab.

De aanraakgevoeligheid van het scherm is uitstekend. Bediening verloopt moeiteloos en het selecteren van de diverse iconen en links in de Android 3.0 gebruikersinterface vraagt om weinig gewenning. Het afspelen van 1080p-videos in YouTube of vanaf het geheugen in de tablet op het volledige scherm gaat zondermeer vloeiend.

Toetsen

De algehele bediening van de Samsung Galaxy Tab 10.1v via de diverse toetsen op het device laat weinig te wensen over. De kwaliteit is goed en de bediening volgt zonder enige moeite. Gebruikers die overstappen van een iPad naar de Aziaat zullen de eerste tijd wel moeten wennen aan de positie van de toetsen.

Het toetsenbordje om tekst in te voeren is lekker groot en typt zodoende redelijk, waarbij wel één minpunt aan te merken valt. De tablet is met 10.1″ eigenlijk net iets te breed om met twee duimen te typen, en je zult het apparaat dan ook in één hand moeten vasthouden en vervolgens met de andere hand typen. Een andere optie is natuurlijk om de tablet neer te zetten, maar daar is geen kickstand of hoesje dat hetzelfde bereikt voor beschikbaar.

Screenshot Samsung Galaxy Tab 10.1v

 

De Galaxy Tab 10.1v is de eerste Android 3.0 tablet op de Nederlandse markt. De vernieuwde gebruikersinterface is specifiek ontwikkeld voor tablets en kent een aantal wijzigingen ten opzichte van de interface voor mobiele telefoons. De versie werd door Google speciaal ontworpen als antwoord op de iPad en iOS.

De kale interface van de 10.1v kent weinig toevoegingen en ziet er hetzelfde uit als de standaard Android interface. TouchWiz is in geen velden of wegen te bekennen en wordt pas toegepast op de 10.1 en 8.9 Galaxy tablets.

Interface

Android 3.0 is een stuk flexiber dan iOS en biedt meer mogelijkheden dan voorheen. Om het scherm te unlocken dien je op het standby scherm het slot aan te drukken. Vervolgens verschijnt er een cirkel waarbinnen je een tweede cirkel verplaatst moet worden. Door de cirkel naar de buitenste rand van grotere cirkel te verplaatsen open je het menu.

Het beginscherm bestaat uit vijf verschillende tabbladen welke kunnen worden gevuld met bestanden, links apps en widgets. De 3D-achtige animatie ziet er spectaculairder uit dan dat het echt nuttig is.

De indeling van de gebruikersinterface is uitgebreider dan iOS, waardoor het lastiger is je weg te vinden. Via drie kleine knoppen links onderin het beeld bedien je een groot gedeelte van de interface. Je kunt een stap teruggaan in een programma, terugkeren naar het beginscherm of een overzicht opvragen van actieve applicaties. Het aantal actieve applicaties dat wordt weergegeven is afhankelijk van de beeldschermmodus. In portrait worden maximaal acht applicaties getoond in landscape maximaal vijf. Scrollen in de lijst is niet mogelijk.

In de onderste taakblak worden de tijd, de ontvangststerkte, de batterijstatus en diverse notificaties naar een groot aantal applicaties getoond. Je kunt de notificaties handmatig wissen of naar gelang men dat wenst in een later stadium opvragen.

In het bovenste gedeelte van het scherm kan men direct de zoekfunctie vragen. Twee opties zijn standaard aanwezig; spraakgestuurd zoeken of door de zoekopdracht in te tikken. Via de apps knop opent men de volledige lijst met geinstalleerde applicaties. De plus-toets geeft je de optie om nieuwe widgets en links toe te voegen aan het beginscherm.

Screenshot Samsung Galaxy Tab 10.1v

 

Screenshot Samsung Galaxy Tab 10.1v

 

Screenshot Samsung Galaxy Tab 10.1v

 

Prestaties

Wat betreft de prestaties van de Galaxy Tab 10.1v hebben we op het eerste gezicht geen klagen. De krachtige 1 GHz dual-core tablet roept de diverse programma en pagina’s snel op en heeft weinig moeite met bepaalde soorten content, zowel online als op de tablet zelf.

Toch kleeft het gevoel dat Android 3.0 een stuk minder vloeiend is en wat kinderziektes lijkt te vertonen. Het wisselen tussen het beginscherm en de diverse programmavensters verloopt vlot, als je niet al te veel actieve widgets hebt open staan. Hoe meer programma’s actief zijn, des te meer moeite heeft het apparaat met het afhandelen van intensieve taken.

Tijdens het testen bleek de tablet ook niet altijd even stabiel en crashte sommige applicaties zonder enige aanleiding. In de basis is er niets mis met Honeycomb, maar Samsung en Google zullen nog enkele plooien moeten gladstrijken de komende periode.

Wat betreft entertainment heeft de Samsung Galaxy Tab 10.1v alles aan boord wat je van een Google device mag verwachten. Naast een 3.5mm poort heeft de tablet dual surround sound speakers waardoor je op ieder moment kunt genieten van je favoriete multimedia bestanden.

Muziek

De nieuwe muziekspeler in Android 3.0 heeft een vernieuwde interface. Het is veel frisser, vereist geen hardware toetsen en vraagt weinig gewenning. De interface toont de muziekcollectie per album, artiest, nummer, genre, afspeellijst en je kan de nieuwste toevoegingen naar voren halen. Een zoekfunctie is standaard aanwezig.

De Galaxy Tab 10.1v is een groot apparaat en biedt dus ook ruimte voor grote speakers zou je denken. Dat is deels waar: de tablet heeft aan weerszijden een speaker zitten. Die speakers produceren samen een redelijk geluid, maar het is niet zo goed als je zou verwachten van stereospeakers in een dergelijk formaat. De tablet klinkt enigszins schel en daarnaast komt het stereo-karakter van de speakers niet echt lekker naar voren.

Screenshot Samsung Galaxy Tab 10.1v

 

Screenshot Samsung Galaxy Tab 10.1v

 

Screenshot Samsung Galaxy Tab 10.1v

 

Foto

De ingebouwde fotocamera is van een redelijk hoge kwaliteit, dankzij de 8 megapixelcamera en led flits. De foto’s zien er redelijk tot goed uit en in lage lichtomstandigheden licht de flitser op een korte afstand voldoende bij. Wel zijn de kleuren wat inspiratieloos en als je een foto met flits maakt dan wordt dat alleen maar erger. Het apparaat haalt het niet bij sommige telefoons, maar dat is geen probleem aangezien een tablet ook veel minder geschikt is om mee te fotograferen door zijn formaat. En het is zeker de beste camera die je voorlopig in een tablet gaat tegenkomen.

De galerij in de Galaxy Tab 10.1v is vrij standaard en beschikt over alle mogelijkheden je mag verwachten. Uiteraard worden je Picasa-webalbums automatisch gesynchroniseerd met de tablet, maar ze kunnen alleen worden bekeken worden als je ook een actieve internetverbinding hebt. Je kunt de afbeeldingen sorteren op album, datum, locatie en tag. Prettig is de mogelijkheid om een foto direct te delen.

Screenshot Samsung Galaxy Tab 10.1v

 

Screenshot Samsung Galaxy Tab 10.1v

 

Screenshot Samsung Galaxy Tab 10.1v

 

Camerasample Samsung Galaxy Tab 10.1v

 

Camerasample Samsung Galaxy Tab 10.1v

 

Camersample Samsung Galaxy Tab 10.1v

 

Video

De videocamera van de Galaxy Tab 10.1 is, net als de fotocamera, de beste videocamera die je in een tablet gaat vinden. Hij neemt filmpjes op in 1080p HD en doet dat redelijk goed. Een probleem is wel dat de filmpjes vrij snel blokjes gaan vertonen als je snel beweegt met het beeld. Maar ook hier geldt dat je een tablet toch echt niet moet zien als een apparaat om content op te nemen. En als je er op die manier naar kijkt is het ruim voldoende.

De videoafspeelmogelijkheden van de Galaxy Tab 10.1v komen een beetje tekort helaas. Aangezien de tablet 1080p mp4-filmpjes kan opnemen kan hij die uiteraard ook afspelen, maar daar houdt het ook op met de HD-video’s. Ook mkv’tjes kan het apparaat in principe tot 1080p afspelen, maar dat gaat niet zo lekker. Korte filmpjes doet hij wel, hoewel niet altijd even vloeiend en afhankelijk van de geluidscodec zonder geluid. Maar als je een gewone HD-film op het apparaat zet, dan gaat het mis. Het apparaat heeft namelijk een eeuwigheid nodig om die te laden, en uiteindelijk gaf hij zelfs een laadfout tijdens al onze pogingen een normale film te kijken op de Galaxy Tab 10.1v.

Screenshot Samsung Galaxy Tab 10.1v

 

Screenshot Samsung Galaxy Tab 10.1v

 

Games

Gaming is niet echt de tweede natuur van de Galaxy Tab 10.1v. Er staan geen games voorgeïnstalleerd op het apparaat. Je kunt wel games downloaden uit de Android Market, maar daar komt een ander probleem naar boven.

De Android Market is bedoeld voor zowel smartphones als tablets, met als gevolg dat je vooral games gaat tegenkomen die voor smartphones geoptimaliseerd zijn, omdat Android-tablets nou eenmaal nog niet zo lang bestaan. Tot overmaat van ramp is er geen knop waarmee alle smartphone-apps weggefilterd worden, dus als er al voor tablets geoptimaliseerde games zijn dan zijn die nauwelijks te vinden.

Een goede manier om aan hoge kwaliteit games te komen is de Tegra Zone. Aangezien er een nVidia Tegra 2-chip in de tablet zit kun je de applicaties die daarin te vinden zijn gebruiken. Dat zijn alleen voor dualcore geoptimaliseerde apps, dus als je een game uit de Tegra Zone plukt dan weet je in ieder geval dat je grafisch gezien met een kwaliteitsgame te maken hebt. Maar ook die spellen zijn over het algemeen niet geoptimaliseerd voor tablets, en dus lelijk of onhandig op de Galaxy Tab 10.1v.

Screenshot Samsung Galaxy Tab 10.1v

 

Screenshot Samsung Galaxy Tab 10.1v

 

Screenshot Samsung Galaxy Tab 10.1v

 

Een tablet is natuurlijk een apparaat dat zeker ook bedoeld is om een beetje productief mee te zijn, en daar zijn dan ook de nodige toepassingen voor. Typen is niet ideaal op de tablet, maar de ondersteunende software zit goed in elkaar. In dit hoofdstuk komt het allemaal langs.

Agenda

De agenda is erg netjes vormgegeven en mooi aangepast voor het grote scherm van de Galaxy Tab 10.1v. Het heeft wat weg van de Google Agenda die je online kunt vinden en werkt prima. Boven kun je wisselen tussen maand-, week- en dagweergave en daaronder zie je per dag al je afspraken. Als je zo’n afspraak aantikt komt er een nette popup met meer informatie die je weer weg kunt krijgen door simpelweg nog een keertje te tikken. Dubbeltikken op een lege plek brengt het venster om een nieuwe afspraak in te voeren naar boven.

Natuurlijk kun je de boel synchroniseren met zowel je Google Agenda als je Exchange-gegevens, wat ook allemaal prima gaat. Google gaat automatisch als je je Google-account koppelt aan de tablet en om Exchange te synchroniseren moet je het bekende traject volgen om je Exchange-account toe te voegen.

Al met al werkt de agenda erg fijn en zie je hier ook duidelijk het voordeel ten opzichte van het kleine schermpje van een telefoon. Probleem daarbij is natuurlijk wel dat het handig is om je agenda altijd bij je te hebben, en een 10″-tablet is niet iets dat je altijd met je mee gaat dragen.

Screenshot Samsung Galaxy Tab 10.1v

 

Screenshot Samsung Galaxy Tab 10.1v

 

Office

De Galaxy Tab 10.1v heeft één Office-programma dat alles doet. Het programma, genaamd QuickOffice HD, is in staat om Word-, Powerpoint-, Excel- en pdf-bestanden te lezen en kan de eerste drie ook bewerken en maken. Dat werkt allemaal soepel en is redelijk uitgebreid. Een probleem dat zich voordeed tijdens het gebruik van QuickOffice HD is wel dat niet alle Powerpoints goed geopend worden. Bij sommige .pptx-bestanden crashte de software tijdens het openen.

QuickOffice HD doet echter meer dan alleen maar locale office-bestanden lezen, bewerken en maken. Je kunt ook online accounts toevoegen waaruit je documenten ook makkelijk kunt openen en bewerken in QuickOffice. Daarvoor is integratie met Dropbox, Google Docs, Mobile Me en Box aanwezig. Zodra je een bestand bewerkt wordt dat ook direct weer geüpload.

Tot slot is QuickOffice HD ook nog een bestandsbeheerder. De meest linkse kolom maakt het mogelijk om tussen lokale en online bestanden te schakelen, en de kolommen daarnaast geven de mappenstructuur aan. Daar kun je makkelijk door heen- en terugbladeren door met je vinger simpelweg naar rechts of naar links te vegen. Ook dat werkt erg lekker en de software is dus zowel voor office als als bestandsbeheerder prima werkbaar.

Screenshot Samsung Galaxy Tab 10.1v

 

Screenshot Samsung Galaxy Tab 10.1v

 

Screenshot Samsung Galaxy Tab 10.1v

 

Browser

Screenshot Samsung Galaxy Tab 10.1v

De browser van de Galaxy Tab 10.1v is an sich erg goed en handig, maar er gaat nog wel het een en ander mis. Eerst even de goede punten.

De browser is eigenlijk bijna een volledige Chrome-browser, inclusief een balkje met tabbladen bovenaan. En dat zorgt ervoor dat met tabbladen browsen makkelijker is dan op welk mobiel apparaat dan ook. Verder ondersteunt de browser lekker veel pagina’s, waaronder pagina’s die flash gebruiken. Daar moet je wel even een add-on voor downloaden, maar dat is zo gepiept. Dan werkt het nog niet perfect, maar je kunt wel van flash gebruik maken en dat is al een flink voordeel ten opzichte van de iPad.

Maar de browser is zeker niet perfect. Ten eerste gaat het allemaal traag en moet je soms als je scrollt opnieuw wachten tot een pagina geladen is. Dat is iets dat zelfs telefoons met een singlecore-processor een stuk beter doen. En ook de stabiliteit van de browser valt zwaar tegen. Als je een aantal zware tabbladen open hebt staan dan knalt de browser er gewoon zonder pardon uit en kun je opnieuw beginnen. Je tabbladen worden ook niet automatisch hersteld bij het opnieuw opstarten, dus dat is wel erg jammer.

Tools

Het aantal tools dat voorgeladen is op de Galaxy Tab 10.1v valt een beetje tegen. Het enige dat je er kunt vinden is een rekenmachine en een wekker, maar dat zijn wel erg basale dingen. Mocht je wat uitgebreidere tools willen dan moet je bij de Android Market zijn.

Screenshot Samsung Galaxy Tab 10.1v

 

Screenshot Samsung Galaxy Tab 10.1v

 

Navigatie

Zoals het een echt Google-apparaat betaamd, is er op de Galaxy Tab 10.1v Google Maps aanwezig. Met de gratis navigatie die we van Android kennen. Dat werkt werkt allemaal erg makkelijk en er zijn redelijk wat functies aanwezig. Zo kun je makkelijk POI’s in de buurt vinden, kun je wisselen tussen satelliet- en kaartmodus en kun je met Google Voice snel een zoekopdracht inspreken. Kaarten zijn gratis en over het algemeen accuraat en worden direct van het internet geplukt. Je moet dus wel echt een databundel en een simkaart in de tablet hebben om te kunnen navigeren, of via je telefoon een Wi-Fi-netwerkje opzetten in de auto.

De tablet maakt snel een GPS-fix, zelfs binnenshuis. En het valt erg mee hoe vaak je even in de verkeerde straat wordt neergezet of het signaal verliest tijdens het navigeren.

Wat je je wel moet afvragen is of het wel handig is om met zo’n groot apparaat te navigeren. Als je hem op je voorruit plakt, mocht je daar een houder voor gevonden hebben, dan neemt hij de halve ruit in beslag en dat is niet erg ideaal. En ergens anders kun je hem ook niet echt kwijt. Maar de mogelijkheid is er, en zit ook goed in elkaar.

Screenshot Samsung Galaxy Tab 10.1v

 

Screenshot Samsung Galaxy Tab 10.1v

 

Screenshot Samsung Galaxy Tab 10.1v

 

Extra apps

Er zijn eigenlijk geen bijzondere extra applicaties voorgeïnstalleerd op de Galaxy Tab 10.1v, maar voor die apps kun je natuurlijk wel zelf zorgen. Dat gaat via de Android Market, die zoals in het vorige hoofdstuk besproken het probleem heeft dat tablet- en telefoonapplicaties niet gescheiden worden.

Mocht je de webversie van de Android Market kennen, dan weet je ongeveer hoe de tabletversie eruit ziet. Aan de zijkant, in dit geval rechts, is een kolom met alle categorieën en daarnaast worden in het beginscherm de nodige applicaties uitgelicht. Bovenaan is een andere balk met uitgelichte applicaties, die allemaal net wat groter zijn weergegeven. Bovenaan zitten een knop om naar mijn apps te gaan, waar je je geïnstalleerde applicaties kunt beheren. Dat kan overigens van verschillende accounts op dezelfde tablet.

Het applicatiescherm bevat informatie over de applicatie, een aantal screenshots als de ontwikkelaar die toegevoegd heeft en als je geluk hebt zelfs een filmpje. Daarnaast zijn er andere apps van de ontwikkelaar te vinden en kun je gerelateerde applicaties meteen in dit scherm zien. Tot slot is er een knop waarmee je een link naar de applicatie kunt delen via onder andere Gmail of je social networking-programma.

Het aanbod aan tablet-applicaties is bar klein, dat zijn er maar enkele honderden zo niet nog minder. Maar in totaal heb je toegang tot meer dan 220.000 applicaties en de meesten daarvan kun je wel gebruiken op het apparaat. Alleen is dat in sommige gevallen verre van ideaal. Kortom, de mogelijkheden zijn dan wel enorm, er is zeker nog heel wat verbetering nodig.

Screenshot Samsung Galaxy Tab 10.1v

 

Screenshot Samsung Galaxy Tab 10.1v

 

Screenshot Samsung Galaxy Tab 10.1v

 

De Galaxy Tab 10.1v heeft niet de mogelijkheid om via GSM-netwerken te bellen, maar biedt wel een simkaartslot om 3G-verbindingen mogelijk te maken. En daarmee kun je, via Google Talk, bellen en zelfs videobellen. En natuurlijk kun je ook overal mailen en zijn de bekende sociale netwerken toegankelijk. Alleen moet je daar wel een app voor installeren.

Bellen

Bellen gaat dus alleen via Google Talk. Met je Google account kun je je daarvoor aanmelden en dan kun je direct beginnen met bellen, of videobellen, via VoIP. Dat werkt an sich prima, alleen kun je alleen bellen met andere Android-tablets of Android-smartphones met versie 2.3.4 of hoger erop geïnstalleerd. In de praktijk op dit moment dus alleen de Nexus S. Daar komt nog eens bij dat bijna niemand Google Talk gebruikt, en dat VoIP door veel providers verboden wordt. Dus eigenlijk kun je wel stellen dat je praktisch niet kunt bellen met de Galaxy Tab 10.1v.

Mocht je een Skype-gebruiker zijn dan is daar een applicatie voor beschikbaar, dus dan kun je wat beter uit de voeten met je Galaxy Tab 10.1v om te bellen.

Screenshot Samsung Galaxy Tab 10.1v

 

Screenshot Samsung Galaxy Tab 10.1v

 

Email

Screenshot Samsung Galaxy Tab 10.1v

Mailen is iets waar de Galaxy Tab 10.1v dan weer wel erg goed in is. Zoals bij elk Android-apparaat is de mailfunctie opgesplitst in een Gmail-app en een gewone mailapplicatie, waar je bijvoorbeeld je Exchange- of imap-account aan kunt koppelen. Beide apps hebben een handige splitscreen-weergave, met aan de ene kant je mappenoverzicht en aan de andere kant een lijst met je mailtjes. Als je zo’n mailtje aanklikt dan wordt het mappenoverzicht een lijst met je mailtjes, en komt in het andere scherm de inhoud van je mailtje te staan. Erg handig dus.

De mailapps werken perfect en je kunt probleemloos mailtjes tussen je mappen heen en weer schuiven, archiveren, verwijderen of als favoriet markeren. En ook doorsturen, reageren, allen reageren en bijlagen toevoegen werkt probleemloos.

Het belangrijkste is misschien wel dat je door het grote scherm gewoon goed overzicht hebt en ook nog redelijk makkelijk mailtjes kan typen op het flinke toetsenbord. En daar zie je ook duidelijk het voordeel van een tablet ten opzichte van de mailfunctie van een telefoon naar boven komen.

Screenshot Samsung Galaxy Tab 10.1v

 

Screenshot Samsung Galaxy Tab 10.1v

 

Screenshot Samsung Galaxy Tab 10.1v

 

Sociale netwerken

Screenshot Samsung Galaxy Tab 10.1v

De Android Honeycomb-tablet zijn nog niet zo goed met sociale netwerken, en daar is de Galaxy Tab 10.1v geen uitzondering op. Er zijn geen social networking-applicaties voorgeïnstalleerd en in de market is het aanbod ook nog niet veel soeps. Natuurlijk kun je Tweetdeck, Twitter, Facebook, Hyves of een van de andere talloze Android-apps waarmee je op je favoriete sociale netwerk kunt downloaden. Alleen dat ziet er simpelweg niet uit op het grote scherm van een tablet en werkt ook niet echt ideaal.

Er is één applicatie die wel goed geoptimaliseerd is voor tablets, namelijk Tweetcomb. Dat ziet er prima uit, een beetje zoals Tweetdeck voor de desktop. Met meerdere kolommen naast elkaar dus, waar bijvoorbeeld je timeline, je mentions en je directe berichten terecht komen. Alleen werkt het nog niet optimaal met updaten en missen er nog de nodige functies, dus ook dat is niet ideaal.

Screenshot Samsung Galaxy Tab 10.1v

 

Screenshot Samsung Galaxy Tab 10.1v

 

Als er een groot voordeel is van een tablet ten opzichte van een netbook, dan is het wel de batterij. Bij de meeste netbooks ben je na vijf uur toch wel klaar als je op Wi-Fi aangesloten bent. De Galaxy Tab 10.1v kan, tenzij je echt non stop aan het browsen, gamen of films kijken bent, makkelijk een dag mee. En dat is natuurlijk wel zo prettig.

Galaxy Tab 10.1v batterij

 

Onze review score

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters