Samsung Galaxy Tab 7.7

Samsung heeft met de Galaxy Tab 7.7 een kleine high-end tablet op de markt gebracht, die er niet alleen wonderschoon uitziet, maar ook nog uitmuntende prestaties laat zien en een zeer mooi scherm heeft.

Samsung Galaxy Tab 7.7

 

Enig nadeel is de prijs: de tablet is ongeveer dertig euro duurder dan de goedkoopste Wi-Fi-iPad. Waar tegenover staat dat die prijs vast nog iets gaat zakken, bovendien biedt de Tab 7.7 voor die prijs wel een 3G-verbinding en je kunt er ook nog normaal mee bellen.

De Tab 7.7 is geen apparaat waarvan Samsung het bestaan van de daken schreeuwt. De tablet is meer een soort showcase van Samsung om te laten zien wat het bedrijf kan. Zo is het de eerste tablet met een Amoledscherm van Samsung en de eerste tablet van de producent in een dergelijke aluminium behuizing. Het apparaat is dus ook niet bedoeld om een verkoopsucces te zijn, maar wellicht toch zeker een interessante optie. In deze review zoeken we het uit.

Samsung galaxy tab 7.7

 

Samsung galaxy tab 7.7

 

Samsung galaxy tab 7.7

 

Belangrijkste concurrent voor de Galaxy Tab 7.7 lijkt de BlackBerry PlayBook te zijn, zeker sinds deze eveneens 7-inch tablet ook, weliswaar beperkt, Android-apps kan draaien. Daarmee is de nog geen tweehonderd euro kostende PlayBook vanwege zijn prijs een geduchte tegenstander in het winkelschap.

Voor de rest steekt de Galaxy Tab 7.7 met kop en schouders boven alle andere 7-inch tablets uit, en is er niet echt een waardige tegenstander te vinden.

Wel kan de reeds één jaar oude HTC Flyer in de vergelijking worden meegenomen, hoewel die nog met Android 2.3 wordt geleverd, maar dat apparaat kan een update naar Honeycomb 3.2 krijgen. Alleen: de Galaxy Tab zal maar heel even op gelijke hoogte met de singlecore Flyer staan, want als de update naar Ice Cream Sandwich 4.0 is geschied, kan de Flyer niet meer tippen aan de Galaxy Tab 7.7. Ondanks de sterk gedaalde prijs van deze HTC-tablet.

De Galaxy Tab 7.7 staat dus op eenzame hoogte binnen het 7-inchsegment, zowel wat betreft de kwaliteit als wat betreft de prijs, die aan de hoge kant is.

Samsung galaxy tab 7.7 handson

 

Samsung galaxy tab 7.7 handson

 

Algemene gegevens
Merk Samsung
Type P6800 Galaxy Tab 7.7
Besturingssysteem Android 3.2
Ontwerp
Formaat 7.7″
Afmetingen 196.7 x 133 x 7.89 mm
Gewicht 340 gram
Optioneel toetsenbord Nee
Accu 5100mAh
Scherm
Diagonaal 7.7″
Type Super AMOLED Plus
Resolutie WXGA, 1280×800 pixels
Pixeldichtheid 197 ppi
Processor en Geheugen
Chipset Dual core, 1400 MHz
RAM 1GB
Geheugenkaart sleuf voor micro-SD tot 32 GB
Intern geheugen 16/32GB
Verbindingen
GSM Ja
3G Ja
LTE Nee
Bluetooth Bluetooth 3.0
Wi-Fi b/g/n/a
Communicatiepoort Samsung standaard
Multimedia
Primaire camera 3MP
Secundaire camera 2MP
Videocamera 720p HD, 1280×720 pixels
Audio mp3, wma, aac
Video mp4, 3gp, mkv
Audiouitgang 3,5mm jack
Internetservices
Applicatiewinkel Google Play Store
Muziekwinkel Samsung MMM
Exchange Ja
Twitter Social Hub
Facebook Social Hub
Hyves Nee
Flickr Nee
Picasa Ja
YouTube Ja

De Galaxy Tab 7.7 komt in een doos waarin natuurlijk de tablet zelf zit, en voorts met een usb-kabel, een oplaadkabel en een in-ear oortelefoon waar drie extra setjes siliconen oortjes bij zitten van verschillende grootte. Een quick start guide maakt het pakketje af, en daarmee is de vulling van het doosje beschreven.

De Samsung Galaxy Tab 7.7 is erg plat; dat en het bijzonder heldere scherm zijn de kenmerken die het meest opvallen bij gebruik. Maar de afwerking van de tablet mag er ook zijn. Vooral de afwerking met aluminium is erg strak om te zien en die geeft het toestel een zogeheten ‘premium feel’.

Samsung Galaxy Tab 7.7

 

Samsung Galaxy Tab 7.7

 

Samsung Galaxy Tab 7.7

 

Samsung Galaxy Tab 7.7

 

We lopen om het toestel heen en beginnen aan de achterkant. Daar glinstert het aluminium ons tegemoet, hoewel het is geborsteld om niet teveel te glimmen. Op het aluminium is de merknaam geplakt. Het aluminium beslaat niet de hele achterkant. Om de antennes niet dwars te zitten, is zowel boven als onder een mooi afgewerkt stukje plastic aangebracht. Dat plastic is in een iets donkerder kleur aluminium geverfd, wat de tablet een zeer mooi uiterlijk geeft.

In de bovenste reep plastic komen we de camera en de flitser tegen. En daarmee is de achterkant alweer beschreven; meer valt er niet te beleven.

Samsung Galaxy Tab 7.7

 

Samsung Galaxy Tab 7.7

 

Samsung Galaxy Tab 7.7

 

Samsung Galaxy Tab 7.7

 

Aan de bovenkant bevindt zich de 3,5 mm headset ingang en een gaatje waarachter de microfoon van het apparaat zich verschuilt. De linkerzijkant biedt keurig afgedekte sleufjes waar de simkaart en een microSD-kaart in kunnen worden gestoken. De rechterzijkant laat twee knoppen zien, een kleine om het apparaat aan en uit te zetten en en iets grotere voor het volume, dat met één knop zowel zachter als harder kan worden gezet.

Aan de onderkant treffen we openingen voor twee stereo luidsprekers aan, nog een microfoongaatje en een brede connector voor de oplaad- en usb-kabels. Die brede connector wijkt af van de tegenwoordig standaard microUSB-ingang die alle smartphones behalve de iPhone hebben. De connector kan zich qua breedte meten met die van een iPhone of iPad, maar liever hadden we hier gewoon een microUSB-ingang gezien. Wellicht heeft Samsung hiervoor gekozen om er een dock onder aan te kunnen sluiten, maar erg handig vinden we het niet; microUSB-kabels zijn tegenwoordig de standaard voor bijna elk apparaat.

Samsung Galaxy Tab 7.7

 

Samsung Galaxy Tab 7.7

 

Samsung Galaxy Tab 7.7

 

Samsung Galaxy Tab 7.7

 

Het scherm is zeer helder en er valt goed aan te zien dat Samsung hier al zijn eigen technologie van stal heeft gehaald. Het toetsenbord is voorzien van Swype, wat in portretmodus lekker werkt maar in landschapsmodus niet.

Scherm

De Galaxy Tab 7.7 is uitgerust met een bijzonder helder Super AMOLED Plus-scherm. Dat geeft de kleuren bijzonder goed weer. Het contrast is uitmuntend en het scherm is een genot om naar te kijken, ook vanuit een ongunstige hoek. Aan de andere kant is het bij gebruik in vol zonlicht weer lastig om te zien wat er op het scherm gebeurt. Maar dat daargelaten ziet het getoonde op het scherm er kraakhelder uit en we kunnen concluderen dat dit WXGA-scherm een van de beste is op de markt, ook gezien de hoge pixeldichtheid waardoor je een zeer scherp plaatje voor ogen krijgt.

De gevoeligheid voor aanrakingen is eveneens uitstekend; het scherm reageert rap op elke veeg of tik met de vinger. Het zit wel direct vol met vette vingerafdrukken, maar dat hoort nu eenmaal een beetje bij tablets. Helaas is het scherm niet te bedienen met de capacitieve touchpen van de Samsung Galaxy Note. Dat is jammer, want dat had een welkome extra functie aan deze tablet gegeven.

Het formaat van het scherm vinden we ideaal. Het hele ding past door zijn kleine formaat precies in de binnenzak van een jas, en daarmee is het zeer makkelijk mee te nemen; een grotere tablet moet je weer in hoesjes of tassen stoppen en helemaal uitpakken voor je hem kunt gebruiken. Niets van dat alles bij de Tab 7.7; die trek je uit je binnenzak en je kunt meteen aan de slag, vooral ook vanwege de 3G-verbinding die de simkaart biedt, en je kunt er zoals reeds gememoreerd zelfs mee bellen, waarover later meer.

Samsung Galaxy Tab 7.7

 

Toetsen

Het toetsenbord van de Tab 7.7 is zoals gebruikelijk zowel in liggende als in staande stand te gebruiken. Terwijl we bij grotere tablets het liefst in liggende positie tikken met twee handen, houden we deze tablet liever met een hand rechtop vast terwijl we over het kleinere toetsenbord swypen. Want ook dit Samsung-toetsenbord is van deze uiterst handige functie voorzien; zonder je vinger van het scherm af te halen verbind je letters met elkaar tot een woord.

Dat swypen is alleen irritant door de autocorrectie die regelmatig andere woorden fabriceert. Het leidt bij ons tot de verzuchting waarom er toch geen fabrikant opstaat die een aan-uitknop op het toetsenbord verzint voor die autocorrectie. We kunnen wel met een tik op het toetsenbord een andere taal instellen, maar de autocorrectie aan en uitzetten vergt een diepe duik in de instellingen. Dat kan handiger. Maar Samsung is hier niet uniek in. Overigens zal het probleem met verkeerd herkende woorden door de autocorrectie na een tijdje gebruik vanzelf verdwijnen, omdat je verkeerd herkende woorden aan het woordenboekje achter swype kunt toevoegen. Dan wordt het de volgende keren wel goed herkend. Dat woordenboek kan achteraf nog worden aangepast; als je per ongeluk een foutgespeld woord hebt toegevoegd, kun je dat er weer uit halen. Dat werkt simpel en intuïtief.

Over de duik in de instellingen: we mogen ook weer niet overdrijven. We hoeven niet terug naar het hoofdmenu, instellingen, enzovoorts om bij de toetsenbordopties te komen. Die zijn op een tamelijk eenvoudige manier te bereiken door de swype-knop langdurig ingedrukt te houden. Dan zit je meteen in die instellingen. Waarna je de invoermethode, voorkeuren, taalopties en een kleine swypecursus kunt selecteren.

Liefhebbers van swypen hebben het meest aan een klein toetsenbord. Dat valt in te stellen door een druk op een knopje rechtsonder. Dan krijg je een compact toetsenbordje in beeld dat ongeveer zo groot is als dat van een flinke smartphone. Geinig aan dit toetsenbordje is dat het te verplaatsen is, naar links en naar rechts. Waar dat precies goed voor is ontgaat ons trouwens, maar het is een aardige gimmick.

Samsung Galaxy Tab 7.7 screenshot

 

Samsung Galaxy Tab 7.7 screenshot

 

Samsung Galaxy Tab 7.7 screenshot

 

De interface van de Galaxy Tab is die van Android 3,2 Honeycomb, met daaroverheen de TouchWiz-schil van Samsung. Qua prestaties laat de dualcore processor in de tablet de concurrentie in de benchmark ver achter zich, maar in de praktijk merken we niet zoveel van die in theorie fantastische snelheid.

Interface

De interface is TouchWiz, een schil over Android die je niet kunt uitzetten. De tablet is al bij het uitpakken direct vergeven van de widgets op de homescreens. De donkere TouchWiz-schil – alle achtergronden zijn gitzwart, wat wel een energiebesparing betekent met het Super AMOLED-scherm – is overal doorgevoerd en zorgt voor een stevig contrast met de getoonde websites, widgets en applicaties.

Die widgets en de toegemeten bloatware op de tablet hadden we kunnen missen. Hopelijk neemt Samsung wat dit betreft wat gas terug als de tablet de update naar Android 4.0 Ice Cream Sandwich krijgt. We hebben het niet echt kunnen vaststellen, maar we hebben wel het gevoel dat al die toegevoegde software van Samsung ten koste gaat van de prestaties van de tablet, die voor een dualcore-exemplaar met de uitstekende processor van eigen Samsung-makelij best nog wat sneller had mogen zijn.

Standaard worden vijf homescreens weergegeven na het lockscreen, en dat aantal kan nog met twee extra homescreens worden aangevuld. Twee balken boven en onder het scherm geven aan wat er zoal gebeurt op de tablet. De notificaties van e-mail, twitter- en facebookberichten komen niet in de bovenste, maar in de onderste balk terecht. In de onderste balk vinden we ook links de onscreen bedieningsknoppen van Android Honeycomb. Er zijn er vier, want Samsung heeft er eentje aan toegevoegd. De eerste is terug, nummer twee brengt je naar het homescreen, nummer drie geeft een balk met recent gebruikte applicaties op het scherm en nummer vier vinden we echt heel handig: daarmee maak je een screenshot.

Op de onderste balk kun je ook een aantal mini-apps in beeld krijgen. Er staan er standaard tien in, en dat zijn de meestgebruikte functies van de tablet, van telefoonfunctie, tot sms, e-mail, taakbeheer, pennotities (die overigens niet werken met een pen zoals al gememoreerd) , en zaken als de agenda, de mp3-speler en de rekenmachine.

Op de bovenste balk vinden we de zoekfunctie van Google, een microfoonsymbool waarmee je met de stem kunt zoeken, en de link naar het applicatiemenu.

Samsung Galaxy Tab 7.7 screenshot

 

Samsung Galaxy Tab 7.7 screenshot

 

Samsung Galaxy Tab 7.7 screenshot

 

Prestaties

De Galaxy Tab 7.7 heeft een geweldig goede 1,4 Ghz processor. Maar die lijkt niet erg goed samen te werken met het besturingssysteem. De software stuurt de boel net niet goed genoeg aan, en dat is een klacht die wij bij meer Honeycombtablets hebben opgetekend.

Alles gaat net wat te schokkerig, net wat te langzaam. De reacties van de tablet zijn gewoon niet snel genoeg en dat is goed te merken als je schakelt tussen de homescreens of wanneer je een app opstart. Zelfs overschakelen van het ene lege homescreen naar het volgende gaat niet vloeiend genoeg. Alweer hopen we dat dit anders wordt als Ice Cream Sandwich zijn intrede doet op deze tablet, maar het was wellicht al een stuk beter geweest zonder TouchWiz-interface.

De prestaties zijn volgens de niet altijd even betrouwbare Quadrant-benchmark dik in orde. We halen 3381. Daarmee steekt de tablet ver boven alle andere apparaten uit. De processor en de gpu laten zich hier wel gelden. We wilden alleen dat dit ook zo was in de apps, de interface en het besturingssysteem zelf. De prachtige hardware had dan beter aangesloten op de software.

Samsung Galaxy Tab 7.7 screenshot

 

Muziek

De muziekbeleving op deze tablet is uitstekend. Het geluid is goed, zowel via de speakers aan de onderkant van de tablet als via de bijgeleverde oortjes, die overigens bediening in het snoer bieden. De geluidskwaliteit is op de tablet zelf in te stellen; er zit een equalizer in met een aantal voorgeprogrammeerde situaties en muziekstijlen.

De muziek-app zelf is ietwat onoverzichtelijk, maar dat is niet onoverkomelijk. Als je vanuit een computer een aantal liedjes overzet naar de map ‘music’ op de tablet, vindt de muziek-app die vanzelf.

De muziek kan ook afgespeeld worden via een mini-app in de balk onderaan het scherm. Dan verschijnt een venstertje met de songs die worden afgespeeld. Dit venstertje blijft op de voorgrond staan. Dat kan irritant zijn, maar hij kan worden verschoven over het scherm zodat je kunt zien wat er op de rest van het scherm gebeurt.

Het geluid van de muziek gaat uit als er wordt gebeld en zelfs als er een e-mailtje binnenkomt met een geluidsnotificatie. Dan krijgt dat geluidje even voorrang.

De muziek-applicatie is verder niet heel uitgebreid. Elders op de tablet vinden we wel de muziek-hub. Daarmee kun je een halve of een hele minuut actuele top 40-muziek horen en die nummers desgewenst direct aanschaffen. Die service gaat via internet, dus even oppassen als je dat buiten de deur wilt doen met een krappe databundel. De muziek-hub is een stuk spannender vormgegeven dan de ingebouwde mp3-speler.

Samsung Galaxy Tab 7.7 screenshot

 

Samsung Galaxy Tab 7.7 screenshot

 

Samsung Galaxy Tab 7.7 screenshot

 

Samsung Galaxy Tab 7.7 screenshot

 

Foto

De foto’s die je maakt met de 3-megapixel achtercamera van de Galaxy Tab 7.7 zijn niet super. Maar ook niet erg slecht. Voor het segment waarin deze tablet wordt geplaatst is het echter te slecht. De fotokwaliteit is aardig voor kiekjes, maar ook niet meer dan dat. Vreemd genoeg zijn in het donker geflitste foto’s beter dan foto’s die we bij daglicht maken. Maar alleen als we een object van heel dichtbij kieken. Op de iets grotere afstand laat de led-flitser het al snel afweten. De ruis in de foto wordt dan onacceptabel.

De interface van de foto-app is wel handig. Als je de tablet in liggende positie vastpakt, dan zit de fotoknop recht onder je rechterduim. Die knop is groot en valt niet te missen, zoals op veel smartphones waar het echt priegelwerk is om de juiste vierkante millimeter scherm te vinden waarmee je kunt afdrukken. Zo kun je je concentreren op hetgeen je wilt kieken, in plaats van op de plek van je vinger op het scherm.

De foto-app is verder redelijk standaard. Links in beeld verschijnt een aantal icoontjes waarmee je de instellingen kunt wijzigen, in het midden van het scherm verschijnt een soort kader waarmee je kunt scherpstellen en rechts is dus die fotoknop, plus het onscreen schuifje om te wisselen tussen foto- en videomodus.

Op de voorkant vinden we een 2-megapixelcamera voor videobellen, skypen en om te kijken of je haar goed zit. Die frontcamera biedt altijd een lagere resolutie dan de achtercamera, maar deze is niet veel slechter dan zijn broertje op de achterkant met zijn twee megapixel. Liever hadden we gezien dat Samsung meer megapixel in de achtercamera had gestopt en minder in de frontcamera. Nu biedt de ene camera te weinig, en de andere eigenlijk onnodig veel voor z’n geld.

Samsung Galaxy Tab 7.7 sample

 

Samsung Galaxy Tab 7.7 sample

 

Samsung Galaxy Tab 7.7 sample

 

Video

De videocamera doet het in tegenstelling tot de fotocamera prima. Het geluid is subliem, dankzij twee microfoons die zich aan weerszijden van de achterkant bevinden. Van tevoren krijg je de waarschuwing in beeld dat je die microfoons niet met je hand moet blokkeren als je begint met opnemen, maar dat is nogal lastig; je hebt altijd wel je hand voor een van die minuscule gaatjes. Toch heeft dat de opname van prima geluid niet dwarsgezeten.

De camerabeelden doen een beetje vaag en onscherp aan en dat valt tegen gezien de belofte van 720p HD-opname. En dan hebben wij nog met redelijk goede omstandigheden gefilmd, buiten bij zonlicht. Het beeld wordt zo vermoeiend om terug te kijken en dat is jammer.

Zoals inmiddels gebruikelijk bij de meeste Androidapparaten is de videocamera een onscreen schakelaartje in de fotografie-app. Die werkt dus precies hetzelfde als die app, met dit verschil dat je filmt in plaats van fotografeert. Met twee vingers zoomen op het scherm is tijdens het filmen niet mogelijk. Wel stelt de app scherp op de plek die je op het scherm aantikt. Alleen is dat wat lastig te doen, omdat je de tablet bij het filmen met twee handen moet vasthouden, anders gaat het fout. Liever hadden we onder onze linkerduim een handig schuifbalkje gezien om te zoomen en scherp te stellen. Maar dat zit er dus niet.

De weergave van video is dik in orde op de Tab 7.7. De videospeler ondersteunt vele codecs zodat je het niet snel zult meemaken dat een filmpje niet kan worden weergegeven. We hebben ons standaardpakket aan testfilms met verschillende codecs erin gezet en de Tab kon ze allemaal aan. De weergave is mogelijk in HD, en in combinatie met het kristalheldere scherm is het een genot om een mooie film op de tablet te bekijken.

Games

Games komen op het scherm van de Galaxy Tab 7.7 goed tot hun recht. We hebben een flipperkastspel gespeeld waarvan we op een gegeven moment even dachten dat we achter een echte mini-kast zaten. Nu is de grafische kwaliteit van dat spel (Pinball Arcade) ook dik in orde, dus dat scheelt alvast. Ook andere spellen die hoge grafische kunsten vertonen, komen op de Tab 7.7 uitmuntend in beeld. Vanwege de tamelijk hoge pixeldichtheid is dat weer wat minder het geval met de spellen die grafisch wat slechter in hun jas zitten. Het spel Helidroid 3D bijvoorbeeld, waarbij je een minihelikopter bestuurt met de tablet, is nou niet echt een lust voor het oog. Game-makers kunnen met dit soort spellen eigenlijk niet meer aankomen op dit soort hoge-resolutietablets.

De spellen reageren allemaal zeer goed op de besturing die de tablet biedt, of dat nu met onscreen knoppen gebeurt of met gebruikmaking van de sensors in de tablet. Het genoemde spel Helidroid maakt bijvoorbeeld gebruik van de bewegingsssensor om de helikopter voor- en achteruit te krijgen en van links naar rechts. Dat vergt een zeer precieze besturing en die biedt de tablet. Maar of het handig is? Het kleinste beweginkje bij dit spel is al voldoende om de helikopter te laten crashen. Alweer moeten we constateren dat dit soort spelletjes kennelijk niet is ontworpen met de hardware van deze tablet in gedachten.

Samsung Galaxy Tab 7.7 screenshot

 

Samsung Galaxy Tab 7.7 screenshot

 

Samsung Galaxy Tab 7.7 screenshot

 

Samsung Galaxy Tab 7.7 screenshot

 

Agenda

De agenda kan op drie manieren benaderd worden. Via een balkje dat onderaan het scherm verschijnt, als je op een pijltje drukt. Daar verschijnt een aantal links naar standaardprogramma’s en daar zit de agenda ook tussen. Tik die aan en de agenda opent zich. Ook bevindt zich op een van de homescreens een agendawidget die een lijstje van afspraken over een dag of drie geeft, en uiteraard kan de agenda ook uit het applicatiemenu worden gestart.

De agenda kan het beste, zoals de meeste ‘productieve’ zaken overigens, verticaal in beeld worden gebracht. Dan is het overzicht het beste. Het is een zeer overzichtelijke app. Je kunt kiezen voor weergave van een dag, week, maand, maar ook een lijstje met afspraken. Kies je voor week- of maandweergave, dan krijg je evengoed een lijstje met afspraken van de dag van vandaag onderaan in beeld. Zo’n dubbele functie is handig. Door domweg op een tijdstip te drukken kun je direct een afspraak invoeren.

Samsung Galaxy Tab 7.7 screenshot

 

Office

De Galaxy Tab 7.7 is standaard voorzien van Polaris Office. Met dit pakket is het mogelijk om Word-, Excel- en Powerpointbestanden te openen. Ook kunnen ze worden gemaakt. De software is geschikt voor het produceren van tekst, Excelgrafieken en zelfs Powerpointpresentaties, maar de mogelijkheden zijn beperkter dan bij MS Office op een computer. Het officepakket werkt echter prima en biedt ondersteuning voor weergave van verschillende bestandssoorten, bijvoorbeeld zowel oudere als nieuwere Office-bestanden. Alles wordt ook in Microsoft Office-formaat opgeslagen zodat ook anderen de documenten kunnen lezen met MS Office op hun computer.

Samsung Galaxy Tab 7.7 screenshot

 

Samsung Galaxy Tab 7.7 screenshot

 

Samsung Galaxy Tab 7.7 screenshot

 

Browser

De browser is de standaard Androidbrowser. Deze voldoet aardig, maar er zijn betere in de Android Market te vinden, zoals Dolphin, Opera of Firefox. Bovendien komt met Android 4.0 straks nog de mogelijkheid mee om ook de Chrome browser van Google op het apparaat te zetten.

Maar standaard wordt dus de Androidbrowser meegeleverd, die doet wat hij moet doen zonder al te veel opsmuk. De browser ondersteunt, zoals bij Android gebruikelijk, met Adobe Flash geproduceerde pagina’s.

Ook bij gebruik van de browser valt op dat de tablet het beste rechtop valt te gebruiken. Als je dat doet krijg je een website tenminste helemaal in beeld. Een beetje inzoomen kan door ergens dubbel op te tikken. Dan wordt een tekstvak op schermformaat vergroot, zodat je niet naar links en rechts hoeft te scrollen om de tekst te lezen.

Samsung Galaxy Tab 7.7 screenshot

 

Samsung Galaxy Tab 7.7 screenshot

 

Samsung Galaxy Tab 7.7 screenshot

 

Tools

Samsung heeft een foto-editor en een pennotitie-applicatie meegeleverd. Helaas werkt die laatste niet met een pen, we hebben het geprobeerd met de capacitieve pen die in de Samsung Galaxy Note zit. Je moet met je vingers tekenen en schrijven en dat werkt gewoon niet zo goed. Dat is best jammer, want de notitie-applicatie is verder prima.

De foto-editor kan worden gebruikt om foto’s die met de camera’s van het apparaat zijn gemaakt, te verbeteren. Dit betreft basale verbeteringen. Je kunt de foto’s wat donkerder of lichter maken, de tint aanpassen, selecties uitsnijden en contrast en helderheid aanpassen. Ook kun je van een kleurenfoto een zwartwitplaatje maken. Foto’s verkleinen kan ook, zodat je ze makkelijk kunt meesturen met een e-mail of naar Twitter. Veel grote grappen zul je hier niet vinden, de applicatie is zoals gezegd voornamelijk voorzien van basisfuncties. De vraag is of iemand ervoor zal kiezen om een foto op de tablet te bewerken of toch liever op een computer, die altijd meer mogelijkheden biedt. Maar het is toch leuk dat het wordt meegeleverd. Kleine aanpassingen van foto’s kunnen zo altijd direct worden gedaan.

Samsung Galaxy Tab 7.7 screenshot

 

Samsung Galaxy Tab 7.7 screenshot

 

TouchWiz

TouchWiz brengt behalve een iets te zware interface, ook een aantal aardigheidjes naar de Tab 7.7. Zoals de balk met mini-apps onderaan het scherm. Tik je een pijltje aan, dan komen er tien veelgebruikte apps te voorschijn in miniatuurformaat, zoals de agenda, de telefoon en de e-mailapp. Tik die aan en je zit op vol schermformaat in de app, dus de term mini slaat alleen op de weergave in het balkje. Enig nadeel van dat balkje is dat het over het onderste deel van de app waar je in zit heen schuift. Daardoor zijn sommige onscreen functies ineens onbereikbaar.

mini apps samsung 

Extra apps

Samsung geeft nogal wat ‘Hubs’ mee met de tablet: de Readers Hub, waar je toegang hebt tot een boekwinkel met miljoenen boeken. Het aanbod Nederlandse e-boeken is echter niet zo groot. De Social Hub zal waarschijnlijk het meest worden gebruikt. Die verenigt alle belangrijke sociale netwerken, e-mail, SMS en voicemail in één applicatie.

Voorts hebben we de Music Hub en de Game Hub. Dat zijn downloadwinkels van Samsung. Het loont om daar af en toe eens in rond te neuzen, want soms worden hier gratis spellen aangeboden die in de Google Play Store wel geld kosten.

Al die hubs zijn ook bereikbaar via de app Samsung MMM, waarin je ze op een grafisch aantrekkelijke manier in een soort carrousel in beeld krijgt, met tips en reclame voor het aanbod in die downloadwinkels.

Behalve de hubs staat ook Pulse op de tablet; een soort nieuws-app waarmee je een snel en tamelijk compleet overzicht van het laatste wereldnieuws krijgt.

Samsung Galaxy Tab 7.7 screenshot

 

Samsung Galaxy Tab 7.7 screenshot

 

Samsung Galaxy Tab 7.7 screenshot

 

Google Play

Uiteraard mag een Androidtablet die naam niet dragen zonder toegang tot de Google Play Store, voorheen Android Market. Inmiddels lijkt Google ervan doordrongen dat het toch wel handig is om de apps voor smartphones en voor tablets enigszins te scheiden. Dit is echter alleen op de hoofdpagina het geval. Als je een telefoon-app installeert, dan wordt het gewoon op het scherm opgeblazen tot het formaat van de tablet. Dit is gezien het tamelijk kleine formaat van de Tab 7.7 niet zo enorm storend als het is op het scherm van een 10-inch tablet.

Google Play

 

Bellen

Samsung Galaxy Tab 7.7 screenshot

In tegenstelling tot de Galaxy Tab 10.1 kun je met de Galaxy Tab 7.7 gewoon bellen. Doe er een simkaart in en je kunt aan de gang. De telefoonapplicatie lijkt als twee druppels water op die van de Samsung smartphones en bellen gaat ook precies zo: je plaatst de tablet tegen je oor. Dit is echter nogal gehannes met zo’n groot ding en het vergt gejongleer met twee handen om de tablet tijdens het bellen niet te laten vallen. Ook ziet het er nogal vreemd uit als je met zo’n enorme plank tegen je oor loopt te bellen. Maar goed, het kan dus, en het biedt het voordeel dat je niet met (bluetooth) headsets hoeft te rommelen om met iemand te praten.

Overigens kan ook met de bijgeleverde oortjes worden gebeld; er zit een microfoontje in het snoer verwerkt.

Bellen met de tablet mag dan een beetje vreemd aandoen, het werkt subliem en de geluidskwaliteit van de gesprekken is uitstekend. Wat dat betreft verschilt de tablet niet van een smartphone.

E-mail

Samsung Galaxy Tab 7.7 screenshot

Voor e-mail biedt de tablet drie mogelijkheden. Allereerst is er de Social Hub, waarin de e-mailaccounts kunnen worden samengebracht. Met lijntjes in verschillende kleuren voor elke e-mail wordt aangegeven in welke account die zich bevindt.

De Social Hub is echter een beetje langzaam met updates. Wil je de mail sneller in beeld krijgen, dan kan er gebruikgemaakt worden van de standaard Gmail-app die op alle Androidapparaten staat. E-mail komt daarop direct binnen en de app is bijzonder volledig, maar je moet er wel een Gmail-account voor hebben. Zo’n account is echter verplicht als je gebruik wilt maken van de Google Play Store, dus die moet iedere eigenaar van een Androidtablet sowieso al hebben.

Derde mogelijkheid is de mailapplicatie zelf, die eigenlijk een beetje overbodig is vanwege de Social Hub die dezelfde functie veel uitgebreider biedt. Maar goed, hij kan dus wel worden gebruikt, en de mailapplicatie biedt toegang tot pop-, imap- en Exchange-mailboxen die vervolgens weer allemaal ook in de Social Hub verschijnen.

Sociale netwerken

Samsung Galaxy Tab 7.7 screenshot

Feeds van sociale netwerken als Twitter en Facebook worden verzameld in de Social Hub. Het is voor het lezen van eenvoudige updates onnodig om daarvoor aparte apps te installeren, maar wij zagen ons gezien de beperkte functie van de Social Hub toch genoodzaakt om dit te doen. Wat de toegevoegde waarde van de Social Hub hier is, ontgaat ons een beetje; we lazen de feeds liever in de apps van de sociale netwerken zelf. Ook kan er een LinkedIn-account aan de hub worden toegevoegd, maar hiervoor geldt hetzelfde. De app van LinkedIn zelf biedt meer mogelijkheden dan de Social Hub, en het is alleen maar verwarrend om die voor de updates van al die sociale netwerken te gebruiken. Wij stapten in ieder geval weer snel over op de originele apps. Maar dit is een kwestie van smaak en gewoonte; iemand die een minder drukbezette timeline heeft dan wij kan er wellicht meer aan hebben.

De accu heeft ons niet laten zitten. Je kunt een flinke tijd vooruit; we hebben de tablet slechts eenmaal aan het eind van zijn Latijn gekregen en dat was na zeer langdurig webbrowsen over drie dagen verspreid, waarbij tussentijds niet werd opgeladen. Videofilms en youtube-films bekijken of games spelen lijkt vreemd genoeg wat minder batterijvermogen te eisen. Volgens opgave van Samsung zou de tablet dit zeker tien uur moeten volhouden. De accu is helaas niet verwisselbaar, dus hij moet steeds aan de lader als hij begint op te raken. Wie hem gewoon net als een smartphone elke nacht aan de lader hangt, zal geen problemen krijgen met een te vroeg uitvallende tablet.

Accutijd (dagen) ~1,5 ~2 ~4
Batterij standaard batterij
Capaciteit 5100mAh
Techniek li-polymeer
 
1Hele dag online (mail), 3 uur muziek, 20 foto’s, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 2 uur gebruik applicaties, 30 min. bladeren door menu’s
210 keer per dag online, 1 uur muziek, 15 min. bellen, 5 sms’jes, 30 min. gebruik applicaties, 15 min. bladeren door menu’s
Onze review score
Pluspunten
 • Bijzonder goed scherm
 • Goede geluidsweergave
 • Ondersteuning voor veel videocodecs
 • Snel
 • Mogelijkheid ermee te bellen
 • Prachtig uiterlijk
 • Superdun
Minpunten
 • Bijzonder goed scherm
 • Goede geluidsweergave
 • Ondersteuning voor veel videocodecs
 • Snel
 • Mogelijkheid ermee te bellen
 • Prachtig uiterlijk
 • Superdun

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters