Samsung Galaxy Tab S 10.5

Samsung heeft met de Galaxy Tab S-serie een paar high-end tablets op de markt gebracht, die een uitmuntend scherm paren aan goede prestaties. In deze review bekijken we de grootste, de Galaxy Tab S 10.5.

De Samsung Galaxy Tab S 

“De Tab S moet de iPadkiller van Samsung worden”

De Galaxy Tab S 10.5 is erg dun, heeft een kristalhelder en zeer scherp scherm, lijkt aan de achterkant precies op de Samsung Galaxy S5, en valt zo op het eerste gezicht in dezelfde high-end categorie als deze telefoon.

En dat is geen toeval. De Galaxy S is de ‘iPhonekiller’ van Samsung, en de Galaxy Tab S-serie moet datzelfde klusje klaren met de iPad. Het is de eerste tablet met bijzonder goede hardwarespecificaties die Samsung op de markt brengt, en de S geeft dat aan. Het bijzondere scherm, de achtkernige processor en het ‘premium uiterlijk’ van de Tab S geeft aan dat het een high-end tablet is die zich direct aan de top van de tabletmarkt nestelt.

Als je kijkt naar de huidige markt voor Androidtablets, is dat zeker het geval. De Tablet S 10.5 en zijn kleinere 8-inch broertje – die het moet gaan opnemen tegen de iPad mini – verslaan met gemak alle andere tablets die op het mobiele besturingssysteem van Google lopen. Maar verslaan ze ook de iPad?

De tablet is in ieder geval net als de iPad flink aan de prijs, en we bekijken of dat terecht is in deze review.

Samsung Galaxy Tab S 10.5 hands-on 
Samsung Galaxy Tab S 10.5 hands-on 
Samsung Galaxy Tab S 10.5 hands-on 
Samsung Galaxy Tab S 10.5 hands-on 
Samsung Galaxy Tab S 10.5 hands-on 

Specificaties en prijzen

Hieronder kun je de volledige specificaties van de tablet zien. Deze review is gebaseerd op softwareversie T800XXU1ANFB en een prijs van 479 euro.

Samsung Galaxy Tab S 10.5

Algemeen

Telefoon vergelijken?Uitgebracht op July 2014 Draait op Android 4.4Behuizing van Plastic

Processor

Samsung Exynos 5 Octa 5420octacore-processor op 1,9GHzGrafisch: Mali-T628 MP6

Geheugen

3GB Intern geheugen (RAM)3,2GB Opslag geheugenGeheugen uitbreidbaar via microSD HC

Afmetingen

Gewicht: 465 gramLengte: 177mmBreedte: 247mmDikte: 6,6mm

Scherm/invoer

10,5″ Super Amoled schermTouchscreen met multitouchScherm is krasbestendig2560×1600 schermresolutie

Camera

8MP camera met autofocusLED-flitser1080p (Full HD) video opnames2,1MP camera voorkant

Netwerk

GSM netwerkbanden:

Sensors

A-GPS & GlonassG-Sensor

Connectiviteit

Wi-Fi®: IEEE 802.11 b/g/nInternet delen via WiFi HotSpotBluetooth 4.0 met A2DP3,5mm ingang voor geluidMicro-USB aansluiting

Batterij

Batterijcapaciteit van 7900mAhBatterij is niet vervangbaar

Unboxing

“Samsung wil met de doos kennelijk een milieu-vriendelijk statement maken”

Met de verpakking wil Samsung kennelijk een milieuvriendelijk statement maken. De doos is gemaakt van honderd procent gerecycled karton, en bedrukt met milieuvriendelijke inkt. De doos laat een houtnervenmotief zien, om nog meer te benadrukken dat Samsung met de verpakking van de Tab S 10.5 de natuur zoveel mogelijk probeert te sparen.

In de doos treffen we de Samsungtablet aan in een dunne papieren hoes, en daaronder zit de kabel. Geen usb 3.0-kabel zoals bij de Galaxy Note 3, maar een gewone usb-kabel die in alle hedendaagse Androidtelefoons past. De kleur van het kabeltje is wit, wat een beetje afwijkt van de standaard.

Design

“De tablet ziet er ronduit luxe uit”

Het design van de Galaxy Tab S 10.5 wijkt af van alle eerdere Samsungtablets. De tablet ziet er ronduit luxe uit. De bronzen kleur van de achterkant, de randen, het logo en de rand van de homeknop helpen daar natuurlijk bij.

Als je de tablet vasthoudt, valt direct op hoe dun hij is. Het is niet de allerdunste tablet op de markt, dat is de Sony Xperia Z2, maar het scheelt niet veel. De tablet is daarbij erg licht en voelt vanwege het gebruik van softplastic op de achterkant erg fijn aan in de hand. De kleine putjes in de achterkant zijn niet zo diep, dus gevaar voor stofophoping in deze ‘gaatjes’ is er niet. En vette vingerafdrukken zul je er niet op tegenkomen.

We lopen om het toestel heen en beginnen aan de voorkant. Opvalt dat de randen rondom het scherm niet echt dun zijn, zoals bij sommige andere high-end tablets op de markt. Kennelijk vindt Samsung een rand van een halve tot anderhalve centimeter functioneel voor gebruikers.

In de bovenste rand komen we een camera, led-notificatielampje en het logo van Samsung tegen. Onder het scherm bevindt zich in het midden de kenmerkende homeknop, die gelijk is aan die op de Samsung Galaxy S5. Aan weerszijden daarvan de touchbuttons voor terug en menu, die in donkere omstandigheden totaal onzichtbaar zijn omdat ze niet in wit, maar grijs zijn uitgevoerd. Zelfs in bepaalde lichtomstandigheden vallen deze knopjes totaal weg tegen de donkerbruine achtergrond van de ‘lijst’ rondom het scherm. Maar na verloop van tijd weet je wel waar ze zitten en gok je maar: ergens links of ergens rechts van de homeknop.

De achterkant is vooral voor toeschouwers een bezienswaardigheid. Glimmend en bronskleurig, met een patroon van putjes, vertoont de Samsung zich aan het publiek dat kijkt naar iemand die met zo’n tablet in de hand zit. Da’s nog eens wat anders dan een iPad of een ‘gewone’ Samsung Tab. Je trekt alleen bekijks als je er geen hoes omheen doet, want dan is dat effect direct weg.

De Samsung Galaxy Tab S 
De Samsung Galaxy Tab S 
De Samsung Galaxy Tab S 
De Samsung Galaxy Tab S 
De Samsung Galaxy Tab S 
De Samsung Galaxy Tab S 

“Dat Samsung kiest voor een micro usb-aansluiting vinden wij een goede keuze”

Bovenaan de achterkant zit de achtercamera, direct daaronder de flitser, daar weer onder het goudglimmende Samsunglogo en onderaan de tablet zijn links en rechts nog twee opvallende ronde knoppen, die een stukje ingedrukt kunnen worden. Naar verluidt kan daar een magnetische cover aan worden bevestigd van Samsung-makelij.

Hoewel de zijkanten erg dun zijn, omdat de hele tablet dat nu eenmaal is, slaagde Samsung erin om de knoppen hierop weg te werken. Aan de bovenkant bevinden zich de powerknop en de volumeknop. Ook is daar een infraroodpoort te vinden waarmee bijvoorbeeld de tablet dienst kan doen als afstandsbediening voor een televisie. Linksboven zit een gat voor de 3,5mm oortelefoon. Omdat dit gat dikker is dan de tablet, is daar een kleine uitstulping te zien. Dat geldt ook voor de mciro-usb-aansluiting aan de rechterkant. Dat Samsung hier heeft gekozen voor deze standaardaansluiting in plaats van een eigen connector, zoals bij veel andere tablets, is wat ons betreft een goede keuze. Zo kan de tablet met alle micro-usb-kabeltjes worden opgeladen of met een computer worden verbonden voor data-overdracht.

Net boven de usb-ingang komen we ook een klepje tegen waarachter een micro sd-kaart kan worden gestoken, voor uitbreiding van het geheugen. Links en rechts in de zijkanten zitten daarboven de speakers verwerkt.

Aan de onderkant van de tablet valt niets te zien, behalve een minuscuul gaatje voor de microfoon.

De Samsung Galaxy Tab S 
De Samsung Galaxy Tab S 
De Samsung Galaxy Tab S 
De Samsung Galaxy Tab S 

Scherm

“Kristalhelder. Scherp. En een heleboel pixels.”

Ooit bracht Samsung voor een klein publiek de Galaxy Tab 7.7 uit, die een super amoledscherm had en een hoge resolutie. Deze tablet was eigenlijk alleen maar bedoeld om te showen wat Samsung op dit gebied in huis heeft, en jammergenoeg zijn er daarna alleen maar tablets uitgebracht met veel slechtere schermen. Tot nu.

Want de Tab S-serie heeft diezelfde super amoledschermen. Kristalhelder zijn ze. Scherp. Een heleboel pixels. Dat betekent dat je een vergrootglas moet pakken om een afzonderlijke pixel te ontwaren. De tablet mag er dan al redelijk uniek uitzien als hij uit staat, zodra je hem aanzet en naast een andere gangbare tablet houdt, worden de échte verschillen duidelijk. Veel beter dan dit scherm valt er niet te krijgen. Het super amoledscherm van de Tab S 10.5 maakt deze tablet tot, we durven het te zeggen, de beste androidtablet die er momenteel te krijgen is.

Het super amoledscherm ziet er geweldig uit, met een zeer levendige kleurweergave en zwart is zwart. Maar met die kleuren wordt het niet té gek, zoals bij veel andere amoledschermen. Deze schermtechnologie is op een iets slimmere manier in deze S-tablets gebruikt.

Toch kun je de indruk krijgen dat Samsung het wat te gek maakt met de contrastrijke kleuren, zeker als de Tab S bijvoorbeeld naast andere tablets werkend wordt getoond in een winkel. Als wij de Tab S naast andere tablets leggen, valt direct op dat het allemaal wel héél knal is. Rood is knalrood, geel is knalgeel. Enzovoorts. Het is wel iets om rekening mee te houden. Maar wij vonden het niet storend, integendeel.

Vingerafdrukscanner

“Comfortabel om de tablet te beveiligen met je eigen vingerafdruk”

De tablet wordt geleverd met een vingerafdrukscanner, net als de Galaxy S5. Die werkt net als op deze telefoon. Je moet niet simpelweg je vinger op de homeknop drukken, maar hem van boven naar beneden vegen om de tablet van zijn lockscreen af te krijgen. Dat werkt in negen van de tien gevallen goed, maar wel na wat oefening. Het is een comfortabele manier om de tablet te beveiligen met je eigen vingerafdruk, en even comfortabel is het dat je geen pincode of patroon hoeft in te geven om je tablet te ontsluiten.

Als het herhaaldelijk niet werkt, is het wel fijn dat er altijd nog een alternatieve methode is om de tablet te ontsluiten. Dan moet je weer gewoon een pincode invoeren. Omdat een gebruiker dit vanwege het gebruik van de vingerafdruk weinig zal doen, is het wel verstandig die ergens op te schrijven, anders wordt die code na verloop van tijd vergeten.

Prestaties

“Samsung heeft met de Tablet S 10.5 een waar snelheidsmonster op de markt gebracht”

De Tablet S 10.5 is bloedsnel. Dat blijkt wel uit de benchmarkscores van de tablet. De processor laat alle acties op het scherm vloeiend verlopen. Foto’s worden snel gemaakt en zijn van een behoorlijke resolutie. Kopieeracties vinden net zo snel plaats als op een moderne pc. Kortom: Samsung heeft met de Tablet S 10.5 een waar snelheidsmonster op de markt gebracht. Het apparaat is een genot om mee te werken.

Dat geldt ook als je er een film op wilt kijken. Snelle actiespellen vallen zeer vloeiend en precies te bedienen. De aanraakgevoeligheid van het scherm is heel precies, dankzij de sublieme aansturing door de processor.

Ook het combineren van verschillende taken – je facebook bijwerken terwijl er nog een film draait – is geen enkel probleem voor deze tablet. Omdat het ook nog mogelijk is om met bepaalde apps het scherm in tweeën te delen, is de Tablet S een multitasking-apparaat bij uitstek.

De tablet is dan ook toegerust met een achtkernige processor. De taken die de meeste energie vreten, worden gedaan door vier processorkernen die allemaal op 1.9Ghz zijn geklokt. Op de achtergrond worden de minder intensieve taken bediend door nog eens vier processorkernen, die op 1.3Ghz zijn geklokt. Op die manier doet de tablet ook nog eens zuinig aan: niet elk landweggetje hoeft nu eenmaal met driehonderd kilometer per uur worden genomen, dus daarvoor zijn de zuinige 1.3Ghz-kernen bestemd. Die op zich krachtig genoeg zijn om het meeste dagelijkse werk voor hun rekening te nemen; de 1.9Ghz-kernen worden pas van stal gehaald als er zware taken moeten worden opgeknapt. Zoals een game met veel grafisch en bewegend werk, of het vertonen van een film.

Samsung Galaxy tab S 10.5 screenshot 2014 08 25 17 59 42 
Samsung Galaxy tab S 10.5 screenshot 2014 08 25 18 02 59 

“Koppeling met Samsung-smartphone mogelijk”

De netwerkmogelijkheden van de Tab S 10.5 die aan All About Phones is uitgeleend, zijn beperkt. Het is een wifi-tablet, maar de Tab S 10.5 is ook in een versie te krijgen waar een simkaart in kan. En dan kan de tablet ook het internet op met 3G- of 4G LTE-verbindingen.

Wat de tablet niet heeft is NFC. Een beetje een vreemde keuze, want met NFC was het makkelijker geweest om bijvoorbeeld een externe luidspreker of een smartphone met de tablet te koppelen. En koppelen met een Samsungsmartphone, dat is nu juist waarmee Samsung met de Tab S reclame maakt. Maak een verbinding met bijvoorbeeld een Galaxy S5 en je kunt vanaf het scherm van je tablet via je telefoon bellen.

Een andere verbinding die Samsungtablets al een paar generaties hebben is infrarood. Via de tablet kunnen diverse televisietoestellen worden aangestuurd. De tablet wordt dan je afstandsbediening. Helemaal handig is dit niet, want als je naar een film kijkt valt die tablet natuurlijk uit, en moet je die eerst weer aanzetten, unlocken en de infrarood-app opnieuw opstarten voordat je de tv ermee kunt bedienen. Dan is een gewone afstandsbediening toch wel stukken sneller.

De batterij van de tablet meet 7900 mAh. Ruim voldoende om de dag door te komen terwijl de Tab S toch vrij intensief wordt gebruikt, hebben wij gemerkt.

De accu van de tablet kan aanzienlijk langer mee als de modus wordt aangezet waarbij slechts enkele essentiële apps en functies nog mogen draaien. Dan kan de accuduur makkelijk de 24 uur overstijgen, bij nonstop gebruik.

Software

“De Magazine-interface bestrijkt het hele scherm”

Samsung levert de Tab S 10.5 met verschillende interfacemogelijkheden. De standaard Androidinterface met icoontjes en widgets op verschillende homescreens is bekend. Die is beschikbaar. Maar Samsung heeft ook een interface die van het bekende Flipboard is afgeleid. Deze Magazine-interface is wel even wennen, want die bestrijkt het hele scherm. Het scherm wordt compleet gevuld met nieuws en updates van bronnen die je van tevoren kunt ingeven. Zo staat er altijd wat interessants op het scherm als je je tablet aanzet. Deze interface is overigens snel te wijzigen naar de ‘gewone’. En dat is wel zo handig, want de meeste mensen pakken een tablet om er iets mee te doen. En niet om een onverwacht nieuwtje te lezen.

Op een van de homescreens bevindt zich Samsung Go. Dat is een widget die je in staat stelt om alle nieuws en updates die je maar hebt, in een soort cilinder op het scherm rond te laten draaien. Deze carrousel wordt bediend met een wieltje in de rechterhoek van het scherm, dat een beetje doet denken aan het aloude wiel op een klassieke iPod. Alleen is deze veel uitgebreider, en biedt het wieltje de mogelijkheid om razendsnel het laatste nieuws tot je te nemen. Ook de sociale netwerken zijn in de carrousel van de partij zodat je de hele cilinder maar een paar keer hoeft te draaien om binnen enkele minuten weer helemaal op de hoogte te zijn.

Kinderen kunnen de tablet ook veilig gebruiken. Zet de tablet in Kids Mode en functies en instellingen waar kinderen niet aan mogen komen, worden afgeschermd. Een handige optie, die anders het downloaden van een app had vereist. In de Tab S wordt het gewoon meegeleverd.

Er zitten allerlei handige softwaretools van Samsung in de Tab S. Een van de dingen die wij erg handig vinden, is Remote PC. Je kunt met deze app je computer op afstand vanaf de tablet bedienen. Ook kun je bestanden overhevelen tussen de tablet en de pc. Op zich zijn er ook andere apps die hetzelfde doen zoals Teamviewer, maar het is handig dat Remote PC al direct wordt meegeleverd. Voor het gebruik van deze app moet wel een Samsung-account worden aangemaakt.

Samsung Link – voorheen Allshare – biedt je de mogelijkheid om video’s en muziek te delen met andere apparaten, zoals een televisie of een stereoset. Dat gaat draadloos en makkelijk, helemaal als die tv en die stereoset ook van Samsung zijn natuurlijk. Samsung Link kopieert bovendien de mediabestanden automatisch naar de Samsung-cloudserver, zodat een back-up altijd beschikbaar blijft.

Apps zijn te kust en te keur te downloaden in de Google Play Store. Maar hoewel daar inmiddels meer dan een miljoen apps in zitten, zijn er nog niet echt veel voor tablets ontwikkeld. We maken geregeld mee dat voor telefoons bedoelde apps groot en ‘rechtop’ op het scherm van de tablet worden weergegeven. Het scherpe scherm van de Tab S doet die opgeblazen smartphone-apps helemaal de das om: ze zien er niet uit en dat valt op deze tablet nog meer op.

Samsung Galaxy Tab S 10.5 screenshot 
Samsung Galaxy Tab S 10.5 screenshot 

Camera

“De 8-megapixelcamera kan zich volledig meten met de camera’s in smartphones”

De camera op de achterkant van de Samsung Tab S 10.5 is een complete verrassing. De 8-megapixelcamera kan zich namelijk volledig meten met de camera’s in smartphones, en dat komen we in tablets niet vaak tegen. De foto’s zijn scherp, misschien zelfs een beetje tè, de kleuren zijn bijzonder verzadigd en de camera is voorzien van software om allerlei aardige effecten aan je foto toe te voegen.

De camera-interface komt zo’n beetje overeen met die in de Galaxy S5, en daarover hoeven we dus niet al te veel te zeggen: daarvoor kun je bij deze review terecht. We volstaan nog met te melden dat de tablet hele aardige panoramafoto’s kan maken waarbij de verschillende foto’s die daarvoor nodig zijn, heel mooi aan elkaar worden ‘gelast’. Hieronder kun je daar een paar voorbeelden van zien.

Er is ook een frontcamera, en zoals te doen gebruikelijk biedt die niet zoveel bijzonders. Je kunt er selfies mee maken van vrij povere kwaliteit, en ook is het mogelijk om ermee te videobellen.

Samsung Galaxy tab S 10.5 20140825 175334 
Samsung Galaxy tab S 10.5 20140825 175408 
Samsung Galaxy tab S 10.5 20140825 175115 
Samsung Galaxy tab S 10.5 20140825 175620 
Samsung Galaxy tab S 10.5 20140825 175230 
Samsung Galaxy tab S 10.5 20140825 175234 
Samsung Galaxy tab S 10.5 20140823 114220 
Samsung Galaxy tab S 10.5 20140825 175448 
Samsung Galaxy tab S 10.5 20140825 175458 
Samsung Galaxy tab S 10.5 20140825 175506 

Conclusie

Wij durven de stelling aan dat de Tab S 10.5 de beste Androidtablet is van dit moment. De bouwkwaliteit, het scherm, het geringe gewicht en de gehele ervaring van het apparaat zijn allemaal zeer grote pluspunten. Bovendien is de camera subliem voor een tablet.

Maar de tablet verslaat niet de iPad. Dat ligt ditmaal niet aan de hardware van Samsung, want die is prima. Het ligt aan Google. Het app-aanbod voor Androidtablets is domweg nog niet vergelijkbaar met het veel grotere en betere aanbod voor iOS, en moet daarom toch de iPad voor zich dulden. Hoe lang dat duurt, is overigens onzeker, want er zijn steeds meer app-ontwikkelaars die software voor beide platformen maken, en de Androidtablets zullen hierdoor steeds ‘volwassener’ worden. Het lijkt een kwestie van tijd voordat Android wat dat betreft op gelijke hoogte staat met iOS, en daarmee de iPad. Overigens levert Samsung met zijn TouchWiz- en Magazines interface zelf al een aardige prestatie om de Tab S out of the box al meteen een stuk functioneler te maken.

“De beste Androidtablet van dit moment”

De bouwkwaliteit is belangrijk voor een tablet. Het is een vrij groot, dun apparaat dat vaak op verschillende plekken wordt gebruikt. De Samsung Tab S 10.5 is sterk op dit punt. De tablet kan een (klein) stootje hebben. Nergens is er gekraak te horen bij het gebruik, nergens bladdert er een onderdeeltje van de cover af. Het is een stevig apparaat en dat voel je meteen.

Het scherm is echter waar het bij elke tablet om draait en dat is in de Tab S 10.5 een enorm winstpunt. We zaten er sinds de Galaxy Tab 7.7 al op te wachten totdat Samsung zijn super amoledtechniek eindelijk eens serieus in grotere tablets zou gaan gebruiken. Nu is het zover, en Samsung heeft er allerminst half werk van gemaakt. Dit scherm is echt erg goed.

Een tablet wordt voortdurend in een of twee handen vastgehouden. Dan mag het niet teveel wegen. Ook op dit punt is de Tab S 10.5 een goede keus, want het geringe gewicht valt direct op, zeker als je daarna een wat oudere iPad of Galaxy Tab vasthoudt. Dat de tablet zo vreselijk dun is, helpt ook bij het gevoel dat je een zeer mobiel apparaat in handen hebt. Dat, zoals al gezegd, toch erg stevig aanvoelt.

Nadeel is wel dat de tablet een beetje duur is. Maar daar krijg je dan ook veel kwaliteit voor.

De voornaamste concurrentie voor de Samsung Tab S 10.5 wordt gevormd door de iPad Air. Die zit in hetzelfde prijssegment en biedt de beste bouwkwaliteit. Op Androidgebied heeft de Tab S 10.5 te maken met de Sony Xperia Z2. Ook de Asus Transformer Pro kan nog overwogen worden in plaats van de Tab S.

Belangrijke concurrentie voor de Tab S 10.5 komt uit eigen stal: de Samsung Galaxy Tab Pro 10.1 en de Samsung Galaxy Note 10.1 (de versie van dit jaar). Maar de Tab S heeft, met de toevoeging S, de kroon op het hoofd gekregen en staat overigens niet alleen op papier aan het hoofd van de tablet-lijn van de Koreaanse producent.

Onze review score
Pluspunten
  • Zeer goed scherm
  • Goede camera
  • Handige software
  • Prima bouwkwaliteit
  • Erg dun en licht
Minpunten
  • Je moet van goudkleurige randen houden
  • App-aanbod Android nog niet op niveau van iOS

Volg ons via

Nieuwsbrief

Want.nl is een samenwerking tussen Wayne Parker Kent en Qontent Matters